Nova Džamija u Goraždu

Svakodnevna dešavanja u Goraždu, Višegradu, Foči, Vlasenici, Han-Pijesku i ostalim mjestima regije.
Post Reply
Mezzo-x

#51 Re: Nova Džamija u Goraždu

Post by Mezzo-x »

8-)
Last edited by Mezzo-x on 27/01/2012 02:45, edited 1 time in total.
BarbaDue

#52 Re: Nova Džamija u Goraždu

Post by BarbaDue »

Image
Image
Image
BarbaDue

#53 Re: Nova Džamija u Goraždu

Post by BarbaDue »

Image
Image
Image
breuer

#54 Re: Nova Džamija u Goraždu

Post by breuer »

neka mi oproste istinski vjernici, ali džamija je u arhitektonskom smislu velika pogreška i kao takva svjedoci o stanju vjernika širom nam zaostale bih...

ponavljam: ako neko misli da mi je cilj vrijedjanje nije upravu...mene kao covjeka ( vjernika ili nevjernika ) zanima i izgled okoline u kojoj obitavam i zbog toga tvrdim gore navedeno...
BarbaDue

#55 Re: Nova Džamija u Goraždu

Post by BarbaDue »

breuer wrote:neka mi oproste istinski vjernici, ali džamija je u arhitektonskom smislu velika pogreška i kao takva svjedoci o stanju vjernika širom nam zaostale bih...

ponavljam: ako neko misli da mi je cilj vrijedjanje nije upravu...mene kao covjeka ( vjernika ili nevjernika ) zanima i izgled okoline u kojoj obitavam i zbog toga tvrdim gore navedeno...
Pa dobro arhitekto, kada takvo nesto tvrdis red je da nam to i obrazlozis?
Howitzer

#56 Re: Nova Džamija u Goraždu

Post by Howitzer »

Uuuu sto je dobraaa, mashAllah, Allahu Ekber !!! Dobro je pa bar neko pravi đamije u osmanskom stilu po BiH, preljepa je, molim Allaha da bude sto punija i da bude tijesna gorazdanima, amin.

Daj jos slika tebra, prvom prilikom dolazim u Gorazde.
Barcafan

#57 Re: Nova Džamija u Goraždu

Post by Barcafan »

Wow pa ovakve džamije se ni u Istanbulu ne bi postidjeli
veoma lijepa građevina nadam se samo da neće biti prazna
idealnaM

#58 Re: Nova Džamija u Goraždu

Post by idealnaM »

:roll: eh,da se sjetimo i svih onih koji su se protivili njenoj izgradnji...
Amin,aBd..bude uvijek puna..a džemat njen najljepši ukras...
sodom

#59 Re: Nova Džamija u Goraždu

Post by sodom »

BSn wrote:Ko god da je arhitekt - svaka mu cast. Ovo je prelijepo. :thumbup:

Nego, hoce li ovo biti najveca dzamija u BiH?
Koliko znam, to je trenutno Fahdova dzamija u Sarajevu.
A Ustikolina?
breuer

#60 Re: Nova Džamija u Goraždu

Post by breuer »

BarbaDue wrote:
breuer wrote:neka mi oproste istinski vjernici, ali džamija je u arhitektonskom smislu velika pogreška i kao takva svjedoci o stanju vjernika širom nam zaostale bih...

nisam arhitekta, ali poznajem sta znaci arhitektura ili umjetnost građenja...koje su njene potrebe i u kakve se svrhe koristi...

postavljat cu Vama pitanja i sami će te uvidjeti mane iste...

1 cemu sluze potkupole pored glave kupole? odg. prenose sile potiska sa kupole - dakle imaju potpunu staticku ulogu, ali iz razloga upotrebe betona na ovom objektu one nisu potrebne...one su lažne...

2 objekat imitira ranije stilove koristene pri gradnji džamija - bizantski, klasicni otomanski itd. sve stilovi prevazidjeni prije 500 godina :O :O

3 ako me želiš shvatiti proguglaj crkve: mies van de rohe-a, l' corbusier-a, alvara size ili uostalom - bijelu visocku džamiju našeg velikog zlatka ugljena ;)

uporedi ih s ovom u goraždu :S :O
amarpitar

#61 Re: Nova Džamija u Goraždu

Post by amarpitar »

Džamije svojom ljepotom treba vjernike da podsjećaju na džennestske bašče. Ova to sigurno čini! MašAllah! :thumbup:

Ako može postavi nam još poneku sliku izvana i sliku mihraba i minbere.
F C S

#62 Re: Nova Džamija u Goraždu

Post by F C S »

MasAllah, dzamija je prelijepa. Ne mogu se nagledat. Allahu ekber!!!
beautyfool

#63 Re: Nova Džamija u Goraždu

Post by beautyfool »

Prelijepa je :thumbup: ako ima jos novih slika volila bih i ja vidjeti :)
beautyfool

#64 Re: Nova Džamija u Goraždu

Post by beautyfool »

breuer wrote:
BarbaDue wrote:

nisam arhitekta, ali poznajem sta znaci arhitektura ili umjetnost građenja...koje su njene potrebe i u kakve se svrhe koristi...

postavljat cu Vama pitanja i sami će te uvidjeti mane iste...

1 cemu sluze potkupole pored glave kupole? odg. prenose sile potiska sa kupole - dakle imaju potpunu staticku ulogu, ali iz razloga upotrebe betona na ovom objektu one nisu potrebne...one su lažne...

2 objekat imitira ranije stilove koristene pri gradnji džamija - bizantski, klasicni otomanski itd. sve stilovi prevazidjeni prije 500 godina :O :O

3 ako me želiš shvatiti proguglaj crkve: mies van de rohe-a, l' corbusier-a, alvara size ili uostalom - bijelu visocku džamiju našeg velikog zlatka ugljena ;)

uporedi ih s ovom u goraždu :S :O
Pa sasvim je ocito da nisi arhitekta, to su klasicni stilovi Dzamija u Turskoj cak i dan danas sirom Turske se grade ovakve dzamije i po mom misljenju su prelijepe, pune topline, zidovi oslikani raznim nijansama, i prelijepa kaligrafija na zidovima i plafonima dzamije jednostavo te podsjeca na Uzvisenog :)
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#65 Re: Nova Džamija u Goraždu

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Moj rahmetli dedo mi jednom prilikom rece, "Sinko, sretna je zemlja u kojoj se orac moli bogu na svojoj njivi, kovac u svojoj kovacnici, trgovac u svojoj magazi i vojnik na granici zemlje koju cuva." :)
Al' eto, sada su drugacija vremena. :(
breuer

#66 Re: Nova Džamija u Goraždu

Post by breuer »

beautyfool wrote:Pa sasvim je ocito da nisi arhitekta, to su klasicni stilovi Dzamija u Turskoj cak i dan danas sirom Turske se grade ovakve dzamije i po mom misljenju su prelijepe, pune topline, zidovi oslikani raznim nijansama, i prelijepa kaligrafija na zidovima i plafonima dzamije jednostavo te podsjeca na Uzvisenog :)
a turska je arhitektonska i inace, umjetnicka velesila, ciji autori nadahnjuju stvaraoce širom dunjaluka :D ( ne znam samo zasto toliko trce za evropom )

lijepo neznanje ;)
beautyfool

#67 Re: Nova Džamija u Goraždu

Post by beautyfool »

breuer wrote:
beautyfool wrote:Pa sasvim je ocito da nisi arhitekta, to su klasicni stilovi Dzamija u Turskoj cak i dan danas sirom Turske se grade ovakve dzamije i po mom misljenju su prelijepe, pune topline, zidovi oslikani raznim nijansama, i prelijepa kaligrafija na zidovima i plafonima dzamije jednostavo te podsjeca na Uzvisenog :)
a turska je arhitektonska i inace, umjetnicka velesila, ciji autori nadahnjuju stvaraoce širom dunjaluka :D ( ne znam samo zasto toliko trce za evropom )

lijepo neznanje ;)
A ko ne trci za Evropom :roll: ?
Sto se tice umjetnosti nebih komentarisala, meni definitivno predstavlja umjetnost cak i njihova metro stanica na aerodromu u Istanbulu. :D
Selam alejkum
Last edited by beautyfool on 13/08/2009 21:30, edited 1 time in total.
sharwoodforest

#68 Re: Nova Džamija u Goraždu

Post by sharwoodforest »

prelijepo zdanje koje je uljepsalo carsiju
IBM

#69 Re: Nova Džamija u Goraždu

Post by IBM »

barba: stavi slike sutra sa otvorenja:D
idealnaM

#70 Re: Nova Džamija u Goraždu

Post by idealnaM »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote:Moj rahmetli dedo mi jednom prilikom rece, "Sinko, sretna je zemlja u kojoj se orac moli bogu na svojoj njivi, kovac u svojoj kovacnici, trgovac u svojoj magazi i vojnik na granici zemlje koju cuva." :)
Al' eto, sada su drugacija vremena. :(
Sve je to na mjestu,ali to ne znači da nije potrebno praviti bogomolje..Imaju one i druge funkcije osim obavljanja namaza u njima...

Image
idealnaM

#71 Re: Nova Džamija u Goraždu

Post by idealnaM »

Image

Image

Image

Image

Image

Et malo fotkica i od mene..neke su starije....druge malo novije... :)
ja.neron

#72 Re: Nova Džamija u Goraždu

Post by ja.neron »

idealnaM

veliko hvala na lijepi slikama :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
viva_castro

#73 Re: Nova Džamija u Goraždu

Post by viva_castro »

Prelijepo!

Svaka čast za Goražde!
sharwoodforest

#74 Re: Nova Džamija u Goraždu

Post by sharwoodforest »

podne namaz, dzuma. moja molitva: sveto mjesto, dzamijski prostore i boze koji si svrha postojanja, molim te da nas prosvjetlis i vratis nam osmjehe na lica, molim te, ne dozvoli licemjerima i lazovima da nam ruse snove, da pate nerodjena i rodjena djeca, da ljudi obolijevaju od raka ko od gripe,da su nam stomaci i dzepovi prazni, da nas kradu na vlastite oci, da nam pune glavu slamom, da se smiju kad placemo, da nas budalama prave pored zdrave pameti.......boze, napravi lijepo mjesto za nas pored kayseri dzamije pa da zajedno slavimo kad najzad postanemo LJUDI.
idealnaM

#75 Re: Nova Džamija u Goraždu

Post by idealnaM »

ja.neron wrote:idealnaM

veliko hvala na lijepi slikama :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Nema na čemu. :roll:
Post Reply