Kupovna moć gradjana ...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

uvjek dobar gost

#51 Re: Kupovna moć gradjana ...

Post by uvjek dobar gost »

....... ovako pošto vidim da su Vam glave u oblacima... naša privreda NIKAD, znači čitajte NIKAD neće napredovati dok je ovakvo uređenje zemlje i dok su nam na čelu polupismeni-nadri likovi koji nemaju pojma, a znajte da su uvijek te iste firme kuburile sa rokovima, postojanošću kvaliteta i likvidnost nam nikad nije bila jača strana..

Banaliziranje sa mlijekom, vodom il čim već... je smiješno, pa znate li Vi recimo da nema firme koja proizvodi puding u našoj zemlji...

Siđimo iz oblaka...
Fozgen

#52 Re: Kupovna moć gradjana ...

Post by Fozgen »

Koja kupovna moc gradjana?
Prosjek plate u bih nije onih 700 KM nego 350-400 KM.
Prosjek penzije je oko 330KM.
Nemamo mi nikakvu kupovnu moc nego kupovnu NEmoc.
Uzmite u obzir da se mjesecno rezija plati od 100-150KM. I koja kupovna NEmoc ostaje?
beautyfool

#53 Re: Kupovna moć gradjana ...

Post by beautyfool »

uvjek dobar gost wrote:....... ovako pošto vidim da su Vam glave u oblacima... naša privreda NIKAD, znači čitajte NIKAD neće napredovati dok je ovakvo uređenje zemlje i dok su nam na čelu polupismeni-nadri likovi koji nemaju pojma, a znajte da su uvijek te iste firme kuburile sa rokovima, postojanošću kvaliteta i likvidnost nam nikad nije bila jača strana..

Banaliziranje sa mlijekom, vodom il čim već... je smiješno, pa znate li Vi recimo da nema firme koja proizvodi puding u našoj zemlji...

Siđimo iz oblaka...
Nece napredovati dok god se mi sami ne potrudimo za napredak, pogledaj Hrvatsku koliko su oni samo ulagali i koliko jos uvijek ulazu u promociju domacih proizvoda i razvitak istih a koliko BiH ulaze u to ? Koliko se nasi sugradjani trude da kupovinom nasih proizvoda potaknu razvoju nasih fabrika.Mozda da se nasi sugradjani potrude da kupuju domace proizvode vjerovatno bi i primjetili da ima puding u domacoj proizvodnji
Image
http://www.vispak.ba/?lg=ba&cat=7&gr=17
Kona__

#54 Re: Kupovna moć gradjana ...

Post by Kona__ »

Ako se ne varam udg je mislio na gotov puding, u casici ili cemu vec, i svakako je u pravu ...
bubavi1

#55 Re: Kupovna moć gradjana ...

Post by bubavi1 »

beautyfool wrote:
uvjek dobar gost wrote:....... ovako pošto vidim da su Vam glave u oblacima... naša privreda NIKAD, znači čitajte NIKAD neće napredovati dok je ovakvo uređenje zemlje i dok su nam na čelu polupismeni-nadri likovi koji nemaju pojma, a znajte da su uvijek te iste firme kuburile sa rokovima, postojanošću kvaliteta i likvidnost nam nikad nije bila jača strana..

Siđimo iz oblaka...
Nece napredovati dok god se mi sami ne potrudimo za napredak, pogledaj Hrvatsku koliko su oni samo ulagali i koliko jos uvijek ulazu u promociju domacih proizvoda i razvitak istih a koliko BiH ulaze u to ? Koliko se nasi sugradjani trude da kupovinom nasih proizvoda potaknu razvoju nasih fabrika.Mozda da se nasi sugradjani potrude da kupuju domace proizvode vjerovatno bi i primjetili da ima puding u domacoj proizvodnji
Image
http://www.vispak.ba/?lg=ba&cat=7&gr=17
svaka ti cast ;) :D :D
uvjek dobar gost

#56 Re: Kupovna moć gradjana ...

Da se ne citiramo, jesam mislio sam na gotovi puding... u čaši... tegli il čemu već...

... il ste mladi il ne silazite na zemlju.. Bosnu i Hercegovinu, pa znate li Vi recimo da u reonima Vareša, Foče, dijelom Goražda, Olova... i još nekih krajeva nema zemljoradničke zadruge koja na adekvatan način radi svoj posao, postoje dvije ali to je pionirski rad. Ukoliko znamo da je oko 70% naše populacije živi il gravitira ruralnim sredinama zar davno već nisu trebale proraditi komercijalne zadruge, kad su veliki kombinati i preduzeća pokradeni i rastureni...

Mogu ja kao pojedinac želiti najbolje i najljepše... zato sam čekao saglasnost određenu (jer nisam htio da dam mito) više od godinu dana, šaltali me kao sansku kozu od kantona, opštine, federacije i šta sve ne...

Ako ste čuli za komparativnu prednost, zapitajte se šta je naša , ako znate za SWOT analizu uadite je u bilo kojoj sferi života i rada...i vidite onda gdje smo i šta smo..

jeste li čuli za Irski model razvoja koji se zasnivao na ljudskom potencijalu i obrazovanoj radnoj snazi... znate li sa tim u vezi da mi recimo imamo oko 30% nepismenih i svega oko 3% visokoobrazovanih....

Mi nemamo ekonomiju nemamo još uvije jedinstven ekonomski prostor na nivou BiH, nemamo adekvatnu strategiju za razvoj određene grane privrede, nemamo jedinstvenu mikro il makroekonomsku politiku, nemamo mi još svašta nešto..., ali nema veze palamudimo o trivijalnim stvarima.

Ukoliko niste znali naši pronalazači su među najboljima na svijetu ali nije došlo do komercijalizacije niti jednog pronalaska u BiH, od neprobojnog rezervoara, preko gaća za ventilacijom pa sve ostalo... politika ako niste znali treba da stvori preduslove za razvoj i rast ekonomije, uzmite statistiku i nađite mi po čemu nismo zemlja trećeg svijeta...?

A što se tiče kupovne moći.. mi prvo nismo građani , a onda sve ostalo.... građani su na višem stepenu evolutivnog razvoja od naroda što smo mi sada... i jeste u ovo doba naredne godine nećemo imati za pereca.... ,a živi bili pa vidjeli.

Još samo jedna stvr... naši dizajneri isto tako beru nagrade, ali dok je jaransko-vjersko-mafijaško-stranački principi rukovode našom ekonomijom a vode je iz sjenke ljudi koji su prije agresije bili piljari, harmonikaši, konobari, siledžije.... mi jedino i možemo glavu zabiti u oblake.
MA DAJ...

#57 Re: Kupovna moć gradjana ...

Post by MA DAJ... »

d2 wrote:
MA DAJ... wrote:@d2,ne pouzdani podaci,posto je prosjek u norveskoj za proslu godinu po zaposlenom oko 360.000 NK...44-45.000 eura

@cuphjahalic,de ne lupetaj...u norveskoj je nezaposlenost oko 2% i neznam odakle ti ta cifra od 9% na socijali!?
i jos nesto,neto se negleda,nego samo bruto...samo bruto.
obrati se njima http://www.gfk.com/ podaci su njihovi kao sto ti i pise na dnu liste

The GfK Group is one of the largest market research companies in the world. The Group has a staff complement of 10,000+ employees working in 115 operating companies covering more than 100 countries of the world who deliver the knowledge on markets and sectors which our clients in industry, retail, the media and the service sector need for their decisions.

vjerujem da ti znas bolje
Pa normalno da znam bolje,posto sam ti dao podatak za prosjek plate od prosle godine u Norveskoj,i koji su tacni (neka me neko demantuje za ove podatke od nekog iz Norveske)...i ona se iznosi uvjek u bruto,a nikad u neto,posto je to malo rastezljivo pitanje...
MA DAJ...

#58 Re: Kupovna moć gradjana ...

Post by MA DAJ... »

cHupjahalic@ wrote:
MA DAJ... wrote:@d2,ne pouzdani podaci,posto je prosjek u norveskoj za proslu godinu po zaposlenom oko 360.000 NK...44-45.000 eura

@cuphjahalic,de ne lupetaj...u norveskoj je nezaposlenost oko 2% i neznam odakle ti ta cifra od 9% na socijali!?
i jos nesto,neto se negleda,nego samo bruto...samo bruto.
kad sam napisala socijalni program mislila sam na razne nacine primanja, a NE samo socijala kao socijala - sto si i trebao shvatiti ako vec poznajes program ove drzave (od onih koji nemaju posla i primaju socijalu, do onih koji su na bolovanju par dana gdje se dohodak isplacuje putem tog programa, pa i oni koji nisu u mogucnosti da vise ikada stupe u radni odnos).

ne, nije tacno da se gleda bruto, jer ni jedna drzava NEMA ista pravila sto se tice odbijanja poreza. pogledaj stranicu http://www.ssb.no gdje mozes pronaci sta te god interesuje, pa tek onda na osnovu toga iznosi misljenja.

drugo, udji na http://www.nav.no pa pogledaj podatke registrovanih koji na razlicite nacine dobijaju ekonomsku pomoc jer licno nisu u stanju da su u radnom odnosu (ako te takvi programi interesuju pitaj, jer vrlo dobro su mi poznati).

pozz
Ja nisam na socijali,tako da nisam upucen u te podatke koje ti spominjes...ja govorim o prosjeku zarade u NO.
MA DAJ...

#59 Re: Kupovna moć gradjana ...

Post by MA DAJ... »

cHupjahalic@ wrote:
bubavi1 wrote:Govorim samo za te objavljene sifre da su to bruto, jer plate se uvijek uporedjivaju bruto, jer dadjbine su licne stvari ovisne o licni slucejva.
slazem se sa ostalim napisanim osim ovog. :) u ovakvim kalkulacijama neto plata se uzima u obzir i bruto razlicitih drzava se nikad ne moze uporedjivati. :)

Izvini,jedno dodatno pitanje za tebe,vidim da se razumijes u tu razliku od bruta i neta :-) ...sta znaci to za tebe bruto ,a sta znaci neto plate?
cHupjahalic@

#60 Re: Kupovna moć gradjana ...

Post by cHupjahalic@ »

MA DAJ... wrote:Ja nisam na socijali,tako da nisam upucen u te podatke koje ti spominjes...ja govorim o prosjeku zarade u NO.
nije potrebno biti na socijali da bi poznavao podatke koje sam navela. Kao prvo: sam si rekao da lupetam, sad kad su ti argumenti sa korisnim informacijama sa stranica koje se dnevno sreduju iznoseni tvoj je jedini komentar na to ovo sto si napisao?????

ps u ovoj temi se radi o kupovnoj moci a ne o prosjecnoj zaradi. :D

MA DAJ... wrote:Izvini,jedno dodatno pitanje za tebe,vidim da se razumijes u tu razliku od bruta i neta :-) ...sta znaci to za tebe bruto ,a sta znaci neto plate?
na osnovu tvojih komentara na ovoj temi mogu ti reci samo ovo:
bruto plata je cifra koju bi rado prihvatio da se broji kao tvoja neto plata. :D
MA DAJ...

#61 Re: Kupovna moć gradjana ...

Post by MA DAJ... »

cHupjahalic@ wrote:
MA DAJ... wrote:Ja nisam na socijali,tako da nisam upucen u te podatke koje ti spominjes...ja govorim o prosjeku zarade u NO.
nije potrebno biti na socijali da bi poznavao podatke koje sam navela. Kao prvo: sam si rekao da lupetam, sad kad su ti argumenti sa korisnim informacijama sa stranica koje se dnevno sreduju iznoseni tvoj je jedini komentar na to ovo sto si napisao?????

ps u ovoj temi se radi o kupovnoj moci a ne o prosjecnoj zaradi. :D

MA DAJ... wrote:Izvini,jedno dodatno pitanje za tebe,vidim da se razumijes u tu razliku od bruta i neta :-) ...sta znaci to za tebe bruto ,a sta znaci neto plate?
na osnovu tvojih komentara na ovoj temi mogu ti reci samo ovo:
bruto plata je cifra koju bi rado prihvatio da se broji kao tvoja neto plata. :D
Kupovna moc,ili ti cega na ovoj temi (ne kontam vise sta znaci ta kupovna moc sa nasim mogucnostima)...de mi reci,sta bi zeljela prvo da kupis sa svojom kapitalo???
JThomas

#62 Re: Kupovna moć gradjana ...

Post by JThomas »

bubavi1 wrote:
...kada vidim s kojim se stvarima sluze po nasim fakultetima( korupcija, mita, prostitucija...) i to me ne cudi...Sve neki doktori necega koje nam upravljaju drzavu... A za Seselja, rodjen je u SA, predavao u SA ( Politicke Nauke), ali zavrsio fakultet u Beogradu!!!
NB.
nije, provjeri, piše i na wikipediji, završio je pravo u sarajevu, i niko ga nikad nije brže završio nego on ;-)

formalno gledajući, jedan od najobrazovanijih ljudi na balkanu...a kakav čovjek?
uvjek dobar gost

#63 Re: Kupovna moć gradjana ...

JThomas wrote:
bubavi1 wrote:
...kada vidim s kojim se stvarima sluze po nasim fakultetima( korupcija, mita, prostitucija...) i to me ne cudi...Sve neki doktori necega koje nam upravljaju drzavu... A za Seselja, rodjen je u SA, predavao u SA ( Politicke Nauke), ali zavrsio fakultet u Beogradu!!!
NB.
nije, provjeri, piše i na wikipediji, završio je pravo u sarajevu, i niko ga nikad nije brže završio nego on ;-)

formalno gledajući, jedan od najobrazovanijih ljudi na balkanu...a kakav čovjek?
najmlađi doktor nauka u svoje vrijeme... ali malo je prepukao...što se vidi iz priloženog.
bubavi1

#64 Re: Kupovna moć gradjana ...

Post by bubavi1 »

stvar u tome, iako je super uspjeo, ostaje doktor nauka na podrucju balkana, arogantnost mu nista nije pomogla, kakav to doktor sebi dozvoljava da vodi rat, da se seta po zatvorima, itd u ima cega? jedne ideologije, i to...prevazidjene
Definitivno nasi doktori ne zasluzuju nista bolje, karadzic, seselj, silajdzic..svaka cast Himzi Polovini!!!
kone

#65 Re: Kupovna moć gradjana ...

Post by kone »

Bubavi,nisu ni tebi sve na broju :-) Staviti Silajdzica sa ovom dvojicom u isti kos,u najmanju ruku je bezobrazno.....
JThomas

#66 Re: Kupovna moć gradjana ...

Post by JThomas »

bubavi1 wrote:stvar u tome, iako je super uspjeo, ostaje doktor nauka na podrucju balkana, arogantnost mu nista nije pomogla, kakav to doktor sebi dozvoljava da vodi rat, da se seta po zatvorima, itd u ima cega? jedne ideologije, i to...prevazidjene
Definitivno nasi doktori ne zasluzuju nista bolje, karadzic, seselj, silajdzic..svaka cast Himzi Polovini!!!
pa u tome i jest bila poenta...

formalno i stvarno obrazovanje, čovječnost, poštenje, uspjeh...sve su to različite kategorije koje se ne moraju poklapati.
cHupjahalic@

#67 Re: Kupovna moć gradjana ...

Post by cHupjahalic@ »

hocemo li mi o ciframa pricati ili o kretenima? :D
uvjek dobar gost

#68 Re: Kupovna moć gradjana ...

cHupjahalic@ wrote:hocemo li mi o ciframa pricati ili o kretenima? :D
Cifre me lome kao i kreteni... već od danas sam u minusu... prije sam bio od 25.-tog, a danas ne dočekam ni 20.- ti. Kad mi dođu računi oni za struju, teleon i sve što me sljeduje...osjećam se kao glupan onako dok čekam na šalteru da sve to platim, kad me pitaju na šalteru šta želim.. ja onako tugaljivo kažem ovo je pljačka... oni sa druge strane se zbune... ali onda i sami skontaju kad ja izvadim račune.... i krenem sa plaćanjem..

Ko je čuo mislim da je u Osijeku il Varaždinu bio štrajk neplaćanja računa za grijanje jer ljudi nisu bili načisto koliko i zašto plaćaju... nakon dva mjeseca cijene su se smanjile.. i građani su nastavili plaćati cijenu koja je realna i bez extra profita...
A kod nas sve javne firme kupe extra kajmak..., a mi plaćamo li plaćamo...
Pa raja kifla u pekarici je između 20 i 30 pfeninga..... aloooo..... a mi opet bacamo hljeb....
Fiore

#69 Re: Kupovna moć gradjana ...

Post by Fiore »

Samo da im neplatimo jedan mjesec.. moze i dva.. onako kolektivno.. pozvat ljude da ne placaju racuna naredna dva mjeseca..

Samo malo razmislite.. sta bi bilo onda..

Evo vidjecete opet., kao i prosle godine.. uzet ce vam 4km bez PDV-a.,za pola mjeseca., od 15.12.do 31.12..,za famozno odrzavanje el.brojila na racunu za potrosenu el.energiju..

Kad ih budete pitali zasto??., reci ce.. racunar obradjuje podatke..

Hm kontam da sledeci put kad budem nosio racun.. odradim jednu napirlitanu., napistoljenu radnicu.. 8-)
uvjek dobar gost

#70 Re: Kupovna moć gradjana ...

Her Flick wrote:ne kontam temu
jel pitanje kolika nam je kupvna moc ili nesta drugo

evo ja cu lupiti

kad se tek otvorio tus (na stupu) 3 vikenda sam pokusao da odem da vidim sta ima, puno krcato, po dvoja kolica se izvlace
nijednom ni u jedan centar (interex, merkator, konzum, tus) a da se nisam u redu nacekao, to se kupuje kao da ce opet rat.

pogledajte vozni park u gradu, ja sam prije mjesec dana krenuo da kupujem auto, hocu novo auto. i krenem ja po radnjama, gledajuci cijene ja se upitam odkud raji pare za malo jaca auta (golfovi, pasati, oktavije, megani).
i odlazim do zakljucka, koliko kukamo pa mi smo super, sa tom listom nesta nije uredu
Uhvatim se često sa ovim kontom, onako kontam onda ... ma nije nama uopšte loše, no čim se maknem iz Sarajeva i odem malo u manje sredine i među povratnike padnem na zemlju i dobro udarim glavom... jer kako ti ljudi žive.. je kontrast pravi ovom lažnom sjaju lažnog velegrada
Fiore

#71 Re: Kupovna moć gradjana ...

Post by Fiore »

Her Flick wrote:ne kontam temu
jel pitanje kolika nam je kupvna moc ili nesta drugo

evo ja cu lupiti

kad se tek otvorio tus (na stupu) 3 vikenda sam pokusao da odem da vidim sta ima, puno krcato, po dvoja kolica se izvlace
nijednom ni u jedan centar (interex, merkator, konzum, tus) a da se nisam u redu nacekao, to se kupuje kao da ce opet rat.

pogledajte vozni park u gradu, ja sam prije mjesec dana krenuo da kupujem auto, hocu novo auto. i krenem ja po radnjama, gledajuci cijene ja se upitam odkud raji pare za malo jaca auta (golfovi, pasati, oktavije, megani).
i odlazim do zakljucka, koliko kukamo pa mi smo super, sa tom listom nesta nije uredu
zNas li koliko im privatnih autokuca u gradu koja se bave prodajom polovnjaca ., starosana granica..granica do 7 godina..
Nadje se neko rjesenje za kupovinu istog..
Znam i razumijem te.. kukaju oni najvise sto imaju.. valjda vise osjete da im se novcanik osipa kad moraju platit..

Ko jos uzima bas nov auto?? Rijetke znam ., u ovih zadnjih 4-5 godina.. :-?
cHupjahalic@

#72 Re: Kupovna moć gradjana ...

Post by cHupjahalic@ »

uvjek dobar gost wrote:
cHupjahalic@ wrote:hocemo li mi o ciframa pricati ili o kretenima? :D
Cifre me lome kao i kreteni... već od danas sam u minusu... prije sam bio od 25.-tog, a danas ne dočekam ni 20.- ti. Kad mi dođu računi oni za struju, teleon i sve što me sljeduje...osjećam se kao glupan onako dok čekam na šalteru da sve to platim, kad me pitaju na šalteru šta želim.. ja onako tugaljivo kažem ovo je pljačka... oni sa druge strane se zbune... ali onda i sami skontaju kad ja izvadim račune.... i krenem sa plaćanjem..
kriza se osjeti svugdje, vjeruj. ne platis li jedan mjesec, drugi mjesec i neces docekati pod istim krovom.
Last edited by cHupjahalic@ on 19/11/2008 15:17, edited 1 time in total.
Fiore

#73 Re: Kupovna moć gradjana ...

Post by Fiore »

Siđimo iz oblaka...
Ni keksa ., ni cokolade.. giganta Sarabon su zgnjavili.. nek sada kupuje ko hoce.. smece iz srbije.. od sastojaka sveze ubranih polja Banata., sa povisenim stepenom radiacije., od Nato bombardovanja.. Oni koji su bili u ratu.. u Sarajevu.. znaju itekako gdje je Nato djelovao.. a sa istih mjesta se sad proizvodi zdrava hrana :-)

Rece., jedan filozof iz grada.. ma nek si samo bogat.. pa crkni i od gladi...
Post Reply