Montazne kuce i cijene nekretnina

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
bubavi1

#51 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by bubavi1 »

semmy wrote:
Helikopter wrote:
semmy wrote:i mi smo prvo isli na varijantu montaznih ali odustali jer su skuplje nego ih predstavljaju u katalozima i u cjenovnicima...uz cijenu koju su stavili ide jos dodatno cijena temelja, el.instalacija, vodovodnih i kanalazacionih instalacija i jos svasta nesta...
mi smo napravili kucicu na sprat od 105 m2 stambenog prostora, i sa skoro kompletnim namjestajem nas je kostala oko 95.000km
od svega u gradnji najskuplji je krov koji nas je kostao skoro 10.000km i centralno grijanje preko kamina koje je oko 7.000km....
Semy, mozes li postaviti link proizvodjaca centralnog grijanja iz BiH i koja vam je to firma postavila?
mi smo u baumit kupili kamin koji je za centralno ( moram kuci vidjeti marku kamina pa ti javim )...ima i u uniprometu ( kamini banovici - helios ) ali nam taj nije odgovarao za nasu kvadraturu....u sa su samo te dvije kuce koje imaju kamine za centralno... http://helios.com.ba/kamini.htm
a centralno nam je razvodio tatin prijatelj koji se inace bavi montazom centralnog grijanja...ako zelis br javi se na pm...a i muha se bavi centralnim grijanjem, samo sam ja to kasno saznala....
Semmy u zadnji tri cetri godine, materijal i ostale stvare su uzasno poskupili tako da pitanje je: dokle? Kad covijek zapocne sebi kucu praviti ima jedan budzet, a za taj budzet ima u vidu jednu kucu, te cijene koje idu prema gore, mogu da mu onemoguce zavrsetak kuce i na kraju kao ostali 70% stanovnistva, ne zavrsena!
Kad si ti kucu zavrsila?? , jer ako je prije par godina, ta ista danas bi kostala najmanje 20% skuplje!
semmy

#52 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by semmy »

@bubavi1 zavrsili pocetkom augusta...fali nam jos ograda na oba balkona i ograda na stepenicama u kuci...dosta mi majstora po kuci pa cemo to na proljece :D a dok smo pravili cijene su skakale kao lude pa nas je izasla svakako skuplje nego smo na pocetku planirali...nasa je sreca sto smo dobili zemlju na poklon pa nismo to morali placati inace :roll:
bubavi1

#53 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by bubavi1 »

TO JEST TO, kada imas jedan budzet i kada taj budzet nije dovoljan nego se mora oduljiti....Koliko ti je pravljenje kuce trajalo?
A to sto ti ostaje su sitnice, to sto se kaze, za cas posla se uradi... U glavnom mi je drago da sada imas svoj dom zavrsen ;)
Takodjer i ja trebam da dobijem zemlju pa gledam da se kuca sto prije zavrsi a ne zelim da se razvlacim s majstorima mjesecima ili godinama, zato gledam trenutno montazne kod ovih veliki firma, sto su Intal-Milici ili Krivaja.
d2

#54 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by d2 »

sto meni neko ne da zemlju, ja jedino mogu bruh dobiti :roll:
semmy

#55 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by semmy »

ako imas budzet, kucu mozes za par mjeseci zavrsiti...mi smo razvukli na nekih 10 mjeseci iz zdravstvenih razloga..
koju god da pravis bilo montaznu ili da zidas imas majstore na ledjima i svi su poprilicno isti ( puno srece ti zelim s njima, jer kostaju zivaca )
poznanik je pravio montaznu kuci iz milica i manja kvadratura od nase ga skuplje kostala za nekih 20%...a napravio je godinu prije nas...dobro razmisli i baci na papir sve cifre pa onda se odluci sta ces
edvin

#56 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by edvin »

xfacktor wrote:Mi na ovim prostorima moramo misliti i da kuca more izdrzati 150mm granatu. . Sto neko ne izmisli heboga montaznu, ali ksanije da se ispuni beteonom i armaturom neki dijelovi da je jaca. Oni zidovi na youtube sto gledah izgledaju bezveze.. ja konto ljudi saluju nesta.
Eh sad,

ako ce mi to biti razlog da biram izmedju montazne i zidane.
tigar29

#57 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by tigar29 »

Neka ti cijena bude razlog kako da odlucis.Ako imas imalo vremena za iste pare ces napraviti zidanu kucu ako ne i jeftinije.
semmy

#58 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by semmy »

tigar29 wrote:Neka ti cijena bude razlog kako da odlucis.Ako imas imalo vremena za iste pare ces napraviti zidanu kucu ako ne i jeftinije.
to i ja govorim cijelo vrijeme....
slavkoimamodilera

#59 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by slavkoimamodilera »

tigar29 wrote:Neka ti cijena bude razlog kako da odlucis.Ako imas imalo vremena za iste pare ces napraviti zidanu kucu ako ne i jeftinije.
Jest al u limburgu... sto bi se reklo '87-e... :mrgreen:
tigar29

#60 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by tigar29 »

Ja samo govorim iz licnoga iskustva,trenutno sam u fazi dobivanja gradzevinske dozvole tako da dobro znam o cemu pricam.Do sada najjeftinija ponuda montazne kuce po mom projektu je iznosila 40 000 Km. za nekih 100 kvadrata.U tu cijenu NE ULAZE:podovi,keramika, elektricne i vodo instalacije.Placas prevoz konkretno do Tuzle,smjestaj i hranu radnicima.Kuca se postavlja na moje temelje naravno sa mrtvom plocom i izolacijom.Zato kazem ako imate imalo vremena uvijek mozete naci nekoga ko je uzeo siporex ili sl.pa se predomislio i sada bi to prodao tako da se jos jeftinije moze proci jos trenutno i cijene padaju.U slucaju potrebe imate i mogucnosti nadogradnje.Moj glas definitivno ide zidanoj kuci.
bubavi1

#61 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by bubavi1 »

te firme montaznih kuca navode lijepo ROH BAU ili Kljuc u ruke, tacno je da se treba pripremiti temelj, prikljucci vode i struje, hranu za montere itd...Kod nekih komsija, tip je prodao stan za nekih 58000KM i napravio kucu , zidovi, krov i stolarija, nista drugo nije zavrseno, i covijek sad bez para, niti struja provedena, niti keramika niti sanitarija, niti okreceno, nista, sad ce razvlaciti godinama marku po marku da bi je na neki nacin zavrsio skroz... a kuca ima neki 120kvadrata...
edvin

#62 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by edvin »

bubavi1 wrote:te firme montaznih kuca navode lijepo ROH BAU ili Kljuc u ruke, tacno je da se treba pripremiti temelj, prikljucci vode i struje, hranu za montere itd...Kod nekih komsija, tip je prodao stan za nekih 58000KM i napravio kucu , zidovi, krov i stolarija, nista drugo nije zavrseno, i covijek sad bez para, niti struja provedena, niti keramika niti sanitarija, niti okreceno, nista, sad ce razvlaciti godinama marku po marku da bi je na neki nacin zavrsio skroz... a kuca ima neki 120kvadrata...
Sto znaci da je komsija imo neki stancic od 30 kvadrata ako mu je lokacija bila negdje BLIZU centra.
Sad ce ipak ziviti u 120 kvadrata. Ne moze se usporediti.
bubavi1

#63 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by bubavi1 »

edvin wrote:
bubavi1 wrote:te firme montaznih kuca navode lijepo ROH BAU ili Kljuc u ruke, tacno je da se treba pripremiti temelj, prikljucci vode i struje, hranu za montere itd...Kod nekih komsija, tip je prodao stan za nekih 58000KM i napravio kucu , zidovi, krov i stolarija, nista drugo nije zavrseno, i covijek sad bez para, niti struja provedena, niti keramika niti sanitarija, niti okreceno, nista, sad ce razvlaciti godinama marku po marku da bi je na neki nacin zavrsio skroz... a kuca ima neki 120kvadrata...
Sto znaci da je komsija imo neki stancic od 30 kvadrata ako mu je lokacija bila negdje BLIZU centra.
Sad ce ipak ziviti u 120 kvadrata. Ne moze se usporediti.
Tacno imao je stancic oko 50 kvadrata u centru Visokog, prodao sad ima kucu ne zavrsenu u kojoj vec godinu dana ne moze prostrit deku na pod...Ali s vremenom ce i to uspjeti ;)
slavkoimamodilera

#64 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by slavkoimamodilera »

Mozda je do nacina na koji je napisano, pa sam pogresno protumacio, ali da ne bi bilo zabune, roh bau i kljuc u ruke su dijametralne suprotnosti u stepenu zavrsenosti objekta... :thumbup:
semmy

#65 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by semmy »

ljudi ne zavaravajte se sa tim cijenama montaznih kuca koje nude kao POCETNU ponudu....stavite sve na papir i vidjet cete da je zidana puno isplatnija...pa mi smo gradili do unazad par mjeseci i iskreno nekajemo se ni sekunde sto smo zidali...cijene montaznih su samo varka da te privuku a u stvari su puno skuplje od zidanih...

ono sto zaboravih reci stavka koja je isto jako skupa ali isplatna je fasada... nas je za nasu kucicu izasla oko 8.000km...mi smo je radili jos nekad proljetos prije useljenja i zavrsenih unutrasnjih radova, tada je m2 kostao oko 35km ( materijal + ruke ), s tim da u kvadraturu ulaze i otvori, niko ih ne odbija..nama su jedino odbili pola prednje strane kuce jer je donji dio sav u staklu pa nisu imali obraza da naplate i to ( a da jesu ionako im to nebi platili :D jer tu nisu imali gdje nalijepiti fasadu )
bubavi1

#66 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by bubavi1 »

slavkoimamodilera wrote:
Mozda je do nacina na koji je napisano, pa sam pogresno protumacio, ali da ne bi bilo zabune, roh bau i kljuc u ruke su dijametralne suprotnosti u stepenu zavrsenosti objekta... :thumbup:

Tacno, zato sam napisao ROH BAU ili Kljuc u ruke, dvije mogucnosti...

Semmy zato i nisam 100% odlucan da radim montaznu, mislim na to jer kao sto kazes cijene su privlacne, i mislim da su jos cijene zidanog materijala previse skupo otisle, ali mozda da ce se to izmjeniti..Uglavnom si mi do sad dosta informacija dala.
semmy

#67 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by semmy »

ako treba jos koja info tu sam....
bubavi1

#68 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by bubavi1 »

semmy wrote:ako treba jos koja info tu sam....
Pozvonit cu ;)
belfy

#69 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by belfy »

vidim da je moj post slabo procitan, pa samo jos jednom da se javim. elem, ja sam zidanu napravio za ispod 500 KM po kvadratu. tacnije, za 150 kvadrata i pomocni objekat (kotlovnica + garaza) do sada sam dao oko 65.000 KM i ostalo mi je jos (samo) da postavim parket, plocice. prikljucak za struju i namjestaj. ocekujem da ce me to sve izaci oko 10.000 KM. dakle, nesto sto bi se moglo nazvati kljuc-u-ruke-bez-fasade kosta oko 500 KM po kvadratu. takodjer sam ubijedjen da kada bih ovo ponovo pravio da bih to izveo jos jeftinije jer sam nabio sebi nekih sitnica koje sam poslije skontao da su mi uopste nepotrebne. mislim da je jos vazno napomenuti da sam vec imao urbanisticku i gradjevinsku dozvolu tako da ne znam koliko one kostaju. u svakom slucaju, ja bih ohrabrio svakoga da ide na zidanu sada kada sam vidio cijene montaznih. cak bih bio spreman i pomoci koliko mogu jer sam sada u potpunosti u tom fazonu. u svakom slucaju, ako vrijeme nije problem - definitivno zidana, jer bez 4-6 mjeseci su slabe sanse da se nesto takvo zavrsi i bude useljivo. odzdrav!
edvin

#70 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by edvin »

Kuca za koju sam postavio link ranije od Marlesa kosta 87 000 EUR, sve zavrseno. Ja idem na montaznu. Prema njima bice gotova u roku od tri mjeseca. Mozda mi se budu smijali u Bosni ali spreman sam uzeti taj rizik. A ionako kontam cetiri zida okolo i mitraljez na svaki cosak, da nemam nista s komsijama niti oni sa mnom :D
bubavi1

#71 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by bubavi1 »

belfy wrote:vidim da je moj post slabo procitan, pa samo jos jednom da se javim. elem, ja sam zidanu napravio za ispod 500 KM po kvadratu. tacnije, za 150 kvadrata i pomocni objekat (kotlovnica + garaza) do sada sam dao oko 65.000 KM i ostalo mi je jos (samo) da postavim parket, plocice. prikljucak za struju i namjestaj. ocekujem da ce me to sve izaci oko 10.000 KM. dakle, nesto sto bi se moglo nazvati kljuc-u-ruke-bez-fasade kosta oko 500 KM po kvadratu. takodjer sam ubijedjen da kada bih ovo ponovo pravio da bih to izveo jos jeftinije jer sam nabio sebi nekih sitnica koje sam poslije skontao da su mi uopste nepotrebne. mislim da je jos vazno napomenuti da sam vec imao urbanisticku i gradjevinsku dozvolu tako da ne znam koliko one kostaju. u svakom slucaju, ja bih ohrabrio svakoga da ide na zidanu sada kada sam vidio cijene montaznih. cak bih bio spreman i pomoci koliko mogu jer sam sada u potpunosti u tom fazonu. u svakom slucaju, ako vrijeme nije problem - definitivno zidana, jer bez 4-6 mjeseci su slabe sanse da se nesto takvo zavrsi i bude useljivo. odzdrav!
Pa eto , a u tome jesili uracunao izolaciju vansku, jer imati zid od cigle i potrositi metara i metara drva svake zime, nije fazon, niti ustedjevina ?? :roll:
semmy

#72 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by semmy »

@belfy vidis nas je sa fasadom i sa centralnim grijanjem i sa namjestajem izaslo 105m2 oko 95.000km, racunajuci na to da sam imala hiljadu prohtjeva koji su me skuplje kostali ali mi nije zao...
edvin wrote:Kuca za koju sam postavio link ranije od Marlesa kosta 87 000 EUR, sve zavrseno. Ja idem na montaznu. Prema njima bice gotova u roku od tri mjeseca. Mozda mi se budu smijali u Bosni ali spreman sam uzeti taj rizik. A ionako kontam cetiri zida okolo i mitraljez na svaki cosak, da nemam nista s komsijama niti oni sa mnom :D
za ove pare koje ti spominjes za montaznu kucu mozes ZIDANI dvorac napraviti i to u istom roku od 3-4 mjeseca
bubavi1

#73 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by bubavi1 »

semmy wrote:@belfy vidis nas je sa fasadom i sa centralnim grijanjem i sa namjestajem izaslo 105m2 oko 95.000km, racunajuci na to da sam imala hiljadu prohtjeva koji su me skuplje kostali ali mi nije zao...
edvin wrote:Kuca za koju sam postavio link ranije od Marlesa kosta 87 000 EUR, sve zavrseno. Ja idem na montaznu. Prema njima bice gotova u roku od tri mjeseca. Mozda mi se budu smijali u Bosni ali spreman sam uzeti taj rizik. A ionako kontam cetiri zida okolo i mitraljez na svaki cosak, da nemam nista s komsijama niti oni sa mnom :D
za ove pare koje ti spominjes za montaznu kucu mozes ZIDANI dvorac napraviti i to u istom roku od 3-4 mjeseca
Nisam te pitao, jeli ti kuca napravljena na sprat ili na prizemlje( isti nivo)?
semmy

#74 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by semmy »

@bubavi kuca je na sprat...prizemlje sve otvoreno, ima dnevnu sobu koju dijeli stepenica od hodnika, kuhinje i trpezarije...iz hodnika preko trpezarije su stepenice za sprat..wc od nekih 6m2, sprat ima veliku spavacu i 2-je poprilicno velike djecije sobe ( obje sa balkonima ) i svedsko kupatilo...

kuca je malo neobicna jer je 6x11m2
edvin

#75 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by edvin »

semmy wrote:@belfy vidis nas je sa fasadom i sa centralnim grijanjem i sa namjestajem izaslo 105m2 oko 95.000km, racunajuci na to da sam imala hiljadu prohtjeva koji su me skuplje kostali ali mi nije zao...

Punac mi je pravio kucu , zavrsio je ljetos, nista posebno, dva sprata, ono u fazonu ko sto se u nas skoro sve kuce grade, sve ga na kraju doslo (exkl. lokaciju i dozvolu, to je vec imao) 150 000 KM, mislim da je reko. Jos mu je vodio radove povjeren covjek. Inace, rodjak mi je jedan od najjacih arhitekata u gradu i kaze da napravim zidanu u fazonu onog sto sam vidio u Marlesu da ce me doci oko 100 000 EUR tutto completto (bez ikakvih extravagantnih materijala u kuci). Ovo su provjerene informacije.
Post Reply