Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
-
callmethebreeeze
#51 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
stanite, da li je ova vjeronauka uvedena protiv zakona? misli, u pitanju je zakon vecine, ili?
- ja.neron
#52 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
znači ovdje se vjeruje da djeca ne trebaju vjerovatiuvjek dobar gost wrote:Bile su neke polemike o uvođenju nauke o vjeri u predškolsko obrazovanje, rasprave su vodili ljudi koji po mom mišljenju bili su pristrasni i inspirisani nekim sasvim pogrešnim motivima. Uvodioci nauke o vjeri ignosrisali su čak i stvari koje stoje u vjerskim knjigama. Kao argument za ostvarenje cilja poredili su nas sa onim sa kojim se u putu mi nismo htjeli sresti, govorili su kako je nauka o vjeri uvedena u ostalim dijelovima BiH i da su naša djeca na gubitku ako je ne uvedemo i mi sami....
Ovo nije tema koja će palamuditi o samom uvođenju jer ono se već desilo, ovdje molim roditelje da nam prepričaju neka pitanja koja im postavljaju njihova djeca sa povratka iz vrtića...
Dvoje mojih poznanika i prijatelja su već ispisali djecu iz vrtića jer su postavljala neka vrlo čudna pitanja i žalila su se da im je utrnula ruka koliko su crtali džamije....
Sve u svemu ja lično neću dati svom djetetu od 4-6 godina da ide na vjeronauku .. jer to djete nije kapacitet koji može da shvati zašto je žena koja ga uči o tome zamotana,a njegova mama nije, zašto su neki ljudi vijernici , a drugi nisu.. šta je sam vjera.. i ko su nevjernici...
Sve u svemu mislim da je ovo još jedan poraz sekularne države i nas samih... htjeli mi to priznati ili ne....
Živili !
- zrla_frla
#53 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
U srednjoj školi sam imala predmet Kultura religija, koji je, po mom mišljenju, mnogo bolja varijanta od vjeronauke. Taj predmet nas je spajao, a ne razdvajao. Svi smo pravili referate o običajima i porijeklu najtazličitijih vjera i uvjerenja.
Inače, protivim se vjeronauci u redovnom školovanju bez obzira na to je li vrtić, osnovna ili srednja škola.
Porodica i vjerske ustanove na taj način žele da sa sebe skinu odgovornost za moralni odgoj vlastite djece.
A, koliko god ljudi mislili da škola treba da snosi svu tu odgovornost, ona to niti treba, niti može.
Inače, protivim se vjeronauci u redovnom školovanju bez obzira na to je li vrtić, osnovna ili srednja škola.
Porodica i vjerske ustanove na taj način žele da sa sebe skinu odgovornost za moralni odgoj vlastite djece.
A, koliko god ljudi mislili da škola treba da snosi svu tu odgovornost, ona to niti treba, niti može.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#54 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
uvjek dobar gost wrote:jaka pravo....mIRCerka wrote:
Iz faze ludila i tuge presla sam u fazu histerije, al sreca one histerije od koje se pishash od smijeha
I neka djeca uce u skolama da se 7 puta moraju okupat ako su dirali psa, i neka djeca uce u skoli da ce im jezici odrveniti ako budu psovali... i nek su im skole pune ikona, bez obzira sto tu idu i djeca koja nisu pravoslavna i njima je Sveti Sava samo ime skole koju pohadjaju.
Neka nama foruma da imamo gdje kukat, svak ne se ucahuri u svoju cahuru i prst u uho dobro svima
dizala se buka oko uvodjenja, receno da se nece uvesti, pa se uvelo na mala vrata....a mi cemo i dalje da filozofiramo o dodiku, zlatku, harisu i ostalim prezvakanim temama...
Neka, nek se drugi bore, ja necu da talasam..
- zlatiborka
#55 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Dizala se buka ali su oni sproveli svoje i nista, pojeo vuk magarca....mIRCerka wrote:uvjek dobar gost wrote:jaka pravo....mIRCerka wrote:Meni je ovo sve tako shega da ti ja opisat ne mogu
Iz faze ludila i tuge presla sam u fazu histerije, al sreca one histerije od koje se pishash od smijeha
I neka djeca uce u skolama da se 7 puta moraju okupat ako su dirali psa, i neka djeca uce u skoli da ce im jezici odrveniti ako budu psovali... i nek su im skole pune ikona, bez obzira sto tu idu i djeca koja nisu pravoslavna i njima je Sveti Sava samo ime skole koju pohadjaju.
Neka nama foruma da imamo gdje kukat, svak ne se ucahuri u svoju cahuru i prst u uho dobro svima
dizala se buka oko uvodjenja, receno da se nece uvesti, pa se uvelo na mala vrata....a mi cemo i dalje da filozofiramo o dodiku, zlatku, harisu i ostalim prezvakanim temama...
Neka, nek se drugi bore, ja necu da talasam..
Ako se vjeronauka uvela na mala vrata, mozemo li je mi izvesti na velika vrata.....
To bi bio pravi stos, joj da mi je docekati.....
Nego Mirci, zasto se dijete koje je diralo psa mora opkupati 7 puta, ..bem ti zivot, nisam ovo jos cula.....
Sta kazu za macku, koliko puta se trebam kupati ako je milujem......
- slavkoimamodilera
#56 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Ja sam davno rekao, ako treba otvorit cu trecu smjenu, ali cu svoje dijete u privatnu skolu...
Pa ja sam bolan u Hrvatskoj u skolu isao, zilion na sto katolicka zemlja, svaku mogucnost su imali da uvedu obaveznu vjeronauku, ali nisu nego je izborni predmet i to OBAVEZNO zadnji cas u rasporedu...
Pa ja sam bolan u Hrvatskoj u skolu isao, zilion na sto katolicka zemlja, svaku mogucnost su imali da uvedu obaveznu vjeronauku, ali nisu nego je izborni predmet i to OBAVEZNO zadnji cas u rasporedu...
- Banksy
#57 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
U cijeloj BiH je već uvedena, Sarajevo je ponovo pokušalo biti bolje od drugih, nije uspjelo, što i ne čudi znajući odnos snaga.
Sreća u nesreći je što, u prosjeku, od 20 djece 1 ide na vjeronauku ... nesreća, po to dijete, je što je sada ono izolovano ... umjesto, što se očekivalo, da će to biti oni koji vjeronauku ne pohađaju.
Sreća u nesreći je što, u prosjeku, od 20 djece 1 ide na vjeronauku ... nesreća, po to dijete, je što je sada ono izolovano ... umjesto, što se očekivalo, da će to biti oni koji vjeronauku ne pohađaju.
- zlatiborka
#58 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Pa cekaj, zar se isplati skoli placati vjeroucitelja za nekoliko djece, mislim to je van pameti.....Banksy wrote:U cijeloj BiH je već uvedena, Sarajevo je ponovo pokušalo biti bolje od drugih, nije uspjelo, što i ne čudi znajući odnos snaga.
Skole se finansiraju od budzeta, tj. nasih para i daju se tamo nekakvim besposlenim popovima i hodzama kao plata da uce 2-3 djece.
A mozda i grijesim, mozda vjerski sluzbenici iz ljubavi prema Allahu ili Bogu besplatno drze casove.....
- vjesticanametli
#59 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
valjda obrnuto
od 20 djece 1 ne ide pa je ono izolovano 
- slavkoimamodilera
#60 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Ne... trenutno je takva situacija da u prosjeku ide jedno od 20 djece... s tim da je vjeronauk besplatan (tj. placa se iz budzeta), a recimo engleski jezik roditelji moraju dodatno placati... divno, zar ne?vjesticanametli wrote:valjda obrnutood 20 djece 1 ne ide pa je ono izolovano
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#61 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
placas kurs, ne placas cas engleskogslavkoimamodilera wrote:Ne... trenutno je takva situacija da u prosjeku ide jedno od 20 djece... s tim da je vjeronauk besplatan (tj. placa se iz budzeta), a recimo engleski jezik roditelji moraju dodatno placati... divno, zar ne?vjesticanametli wrote:valjda obrnutood 20 djece 1 ne ide pa je ono izolovano
- slavkoimamodilera
#62 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Samo me vuci za jezik
kao da oko ovoga nisam dovoljno iznerviran na sabahu dok sam uz kafu citao novine... uh...
- Banksy
#63 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Ne, naravno. Ali, isplatilo - ne isplatilo, nije problem što se plaća taj jedan vjeroučitelj, već što nigdje (u BiH) nije predviđeno plaćanje i ona druga dva, ako neko poželi.zlatiborka wrote:Pa cekaj, zar se isplati skoli placati vjeroucitelja za nekoliko djece, mislim to je van pameti.....Banksy wrote:U cijeloj BiH je već uvedena, Sarajevo je ponovo pokušalo biti bolje od drugih, nije uspjelo, što i ne čudi znajući odnos snaga.
...
Da ne govorimo o apsurdnosti same predškolske vjeronauke o kojoj je toliko već rečeno ...
- karambeza
#64 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Ne znam da li je itko od ovdje prisutnih forumaša prisustvovao raspravi (tj. debati) na ovu temu prije jedno pola godine (ako se ne varam). Na spomenutoj raspravi na pitanje jedne zabrinute majke kako prisutni predstavnici vjerskih zajednica namjeravaju njenom trogodišnjem djetetu objasniti koncept boga, nakon kratke pauze i češkanja po glavi, javlja se predstavnik iz IZ i veli "BOG JE AKSIOM!" Eto, dragi moji, ako niste znali, sada znate. A pri tome ćemo zanemariti činjenicu da velika većina običnih smrtnika nema pojma šta aksiom znači, ali koga to briga...
Drugi incident sa gore spomenute rasprave...Javlja se za riječ majka koja je bila pokretač one peticije protiv uvođenja nauke o vjeri u sarajevske vrtiće i veli kako su nju u Americi (gdje je ista stekla visoko obrazovanje) naučili da je u redu da postavlja pitanja i dovodi stvari u pitanje. A na to će jedan predstavnik (ali ovaj put iz katoličke crkve): "Pa bolje bi bilo da si i ostala tamo, nego što si se vratila da nama ovdje unosiš nemir sa svojim pitanjima!"
Ja licno nemam nista protiv vjere (bez posrednika), ali kada se tu umiješa (organizovana) religija(e), uf tada stvari često poprime sasvim drugi oblik (često nimalo lijep niti duhovan).
Drugi incident sa gore spomenute rasprave...Javlja se za riječ majka koja je bila pokretač one peticije protiv uvođenja nauke o vjeri u sarajevske vrtiće i veli kako su nju u Americi (gdje je ista stekla visoko obrazovanje) naučili da je u redu da postavlja pitanja i dovodi stvari u pitanje. A na to će jedan predstavnik (ali ovaj put iz katoličke crkve): "Pa bolje bi bilo da si i ostala tamo, nego što si se vratila da nama ovdje unosiš nemir sa svojim pitanjima!"
Ja licno nemam nista protiv vjere (bez posrednika), ali kada se tu umiješa (organizovana) religija(e), uf tada stvari često poprime sasvim drugi oblik (često nimalo lijep niti duhovan).
- arslanica
#65 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
moje dijete je "manjina" u vrticu ... i jutros sam razgovarala sa djetetovim ocem ... kaze odmah da je ispisem ako je to bas tako kako se prica ....
- chuchumbamayumbe
#66 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Kada smo upisivali malu u obdaniste (sada smo je ispisali) traze kontakt telefon u slucaju da je hitno. I daje zena svoj broj mobilnog, koji pocinje sa 065, tadasnji Mobis, danasnji mtel.
Ova je u kancelariji samo pogleda ko da je vidjela djavola i kaze, onako drsko, dajte nam NAS broj telefona. Ono, ko, nije 065 nas, ali jeste 061. Ja se pravo unezgodio, ne znam bi li joj jebo mater ili sutio, ipak sacuvah dostojanstvo, dadoh ja svoj 061 broj.
Eto dokle ide taj, ne znam vise kako da ga nazovem, primitivizam i nacionalizam.
FUJ
p.s. tete su bile SUPER, odlicne zene, ali ove graktalice po kancelarijama (reprezentativni primjerak je direktorica te javne ustanove) su sve go nacionalista i sovinista.
Jebem ti zivot, gdje ja zivim!!!
Ova je u kancelariji samo pogleda ko da je vidjela djavola i kaze, onako drsko, dajte nam NAS broj telefona. Ono, ko, nije 065 nas, ali jeste 061. Ja se pravo unezgodio, ne znam bi li joj jebo mater ili sutio, ipak sacuvah dostojanstvo, dadoh ja svoj 061 broj.
Eto dokle ide taj, ne znam vise kako da ga nazovem, primitivizam i nacionalizam.
FUJ
p.s. tete su bile SUPER, odlicne zene, ali ove graktalice po kancelarijama (reprezentativni primjerak je direktorica te javne ustanove) su sve go nacionalista i sovinista.
-
caniggia
#67 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Bas tako, jedini razlog zbog kojeg malu nismo ispisali iz vrtica jesu njene tete (koje su vise nego super) i drugarice, bez kojih ne moze... Trebali ste vidjeti facu jedne od teta (druga nas nije ni pitala, posto nije iz vecinskog naroda, pa su zaduzili samo jednu, valjda da je ne dovedu u nezgodnu situaciju) kad nas je pitala da li zelimo vjeronauk... Jadna zena, bilo je i vise nego ocigledno koliko se unezgodila.chuchumbamayumbe wrote:Kada smo upisivali malu u obdaniste (sada smo je ispisali) traze kontakt telefon u slucaju da je hitno. I daje zena svoj broj mobilnog, koji pocinje sa 065, tadasnji Mobis, danasnji mtel.
FUJ
A famozna direktorica, uvodi vjeronauk, a nema para za krecenje vrtica, za toalet papir, kamoli za igracku. Cak su se i vaske bile pojavile, al' to nije vazno. Vazno je uvesti djeci vjeronauk. Pa bolan, jos ni pricat' ne znaju kako treba.
- vjesticanametli
#68 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
u razredu mog sina od 28 ucenika samo 3 ne ide na naukovjeru ovi ostali bleje u toruslavkoimamodilera wrote:Ne... trenutno je takva situacija da u prosjeku ide jedno od 20 djece... s tim da je vjeronauk besplatan (tj. placa se iz budzeta), a recimo engleski jezik roditelji moraju dodatno placati... divno, zar ne?vjesticanametli wrote:valjda obrnutood 20 djece 1 ne ide pa je ono izolovano
- uvjek dobar gost
#69 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
To je ono o čemu sam već pisao, smijali smo se nekada nazivima šuma po nacionalnom osnovu, voda ili zraka... smijali smo se paranoidnim porukama koje su onda izazvala agresiju i sam rat kao i opsadu Sarajeva... koje je tada u najgorim danima imalo snage da se odupre fašizmu.... šta se zbiva danas... šta je danas sa nama građanima ovoga grada... pa se u javnim ustanovama uvodi vjeronauka.. ko je gospođa Mahmutović koja zabranjuje posjetu vrtićima... vjeronauku izučava danas oko 400 mališana.. koji su žrtve segregacije... i diskriminacije..Banksy wrote:U cijeloj BiH je već uvedena, Sarajevo je ponovo pokušalo biti bolje od drugih, nije uspjelo, što i ne čudi znajući odnos snaga.
Imamo li mi snage i volje izboriti se danas za slobodnu građansku i sekularnu državu ili ćemo za recimo pet godina biti ponosni da nismo u EU i da živimo u jednoj od rijetkih vjerskih država u ovom dijelu svijeta....
Šta su djeca kriva da se preko njihovih leđa neki ljudi dokazuju ili pokazuju... a jesmo li mi sa druge strane stvarno toliki miševi...
- ljubav_aha
#70 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
nauka o vjeri u obdanistima
sto se desilo sa uoptrebom naucnih informacija iz djecije psihologije kao kriterija moguceg donosenja takve odluke
vjera se njeguje u kuci,dijete je naravno upozanto sa religijom jos od malih nogu,ali na vrlo suptilan i njezan pristup,prije svega postepen proces ucenja,jer dijete se pitati kad bude htjelo,tj. kada dio razumijevanja SAZRIJE u odredjenom momentu
pustite djecu da budu djeca
u skolama treba uvesti nauku o religijama svijeta,a casovi o vlastitoj vjeri se mogu uzimati u svakoj vjerskoj ustanovi koja nudi doticne casove
ako sam odbor razumjela,u pitanju je uvodjenje nauke o vjeri,o ne nauka o vjerama
opcenito,kakav je proces u skolama
opcenito uvodjenje casova o jednoj vjeri u osnvonoj skoli je proces koji se jako dugo primjenjuje u skolama stare zapadane evrope,npr. sjecam se razgovora o ovom problemu kada je moja rodjaka krenula ,ne sjecam se koji razred O.S. u njemackoj,a koja je igrom slucaja dijete BiH majke i oca njemaca,zelim samo reci da je ovakav jednostran pristup dugo njegovan,a koji je istovrmeno vrlo jednostran,ogranicen,jer i tad su znaci postojala razvdavanja djece
SAD,sin moje prijatlejice je isao 2 godine u skolu koja je u sklopu americke IZ,zatim je dijete islo jednu godinu u katolicku skolu,gdj je naravno reklo da djeda mraz ne postoji,i diglo frku medju djecom,sad mali ide u public school,znacu,u ovoj drzavi ipak postoji opcija slanja djeteta u skolu
sto se desilo sa uoptrebom naucnih informacija iz djecije psihologije kao kriterija moguceg donosenja takve odluke
vjera se njeguje u kuci,dijete je naravno upozanto sa religijom jos od malih nogu,ali na vrlo suptilan i njezan pristup,prije svega postepen proces ucenja,jer dijete se pitati kad bude htjelo,tj. kada dio razumijevanja SAZRIJE u odredjenom momentu
pustite djecu da budu djeca
u skolama treba uvesti nauku o religijama svijeta,a casovi o vlastitoj vjeri se mogu uzimati u svakoj vjerskoj ustanovi koja nudi doticne casove
ako sam odbor razumjela,u pitanju je uvodjenje nauke o vjeri,o ne nauka o vjerama
opcenito uvodjenje casova o jednoj vjeri u osnvonoj skoli je proces koji se jako dugo primjenjuje u skolama stare zapadane evrope,npr. sjecam se razgovora o ovom problemu kada je moja rodjaka krenula ,ne sjecam se koji razred O.S. u njemackoj,a koja je igrom slucaja dijete BiH majke i oca njemaca,zelim samo reci da je ovakav jednostran pristup dugo njegovan,a koji je istovrmeno vrlo jednostran,ogranicen,jer i tad su znaci postojala razvdavanja djece
SAD,sin moje prijatlejice je isao 2 godine u skolu koja je u sklopu americke IZ,zatim je dijete islo jednu godinu u katolicku skolu,gdj je naravno reklo da djeda mraz ne postoji,i diglo frku medju djecom,sad mali ide u public school,znacu,u ovoj drzavi ipak postoji opcija slanja djeteta u skolu
- ljubav_aha
#71 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
caniggia wrote:Bas tako, jedini razlog zbog kojeg malu nismo ispisali iz vrtica jesu njene tete (koje su vise nego super) i drugarice, bez kojih ne moze... Trebali ste vidjeti facu jedne od teta (druga nas nije ni pitala, posto nije iz vecinskog naroda, pa su zaduzili samo jednu, valjda da je ne dovedu u nezgodnu situaciju) kad nas je pitala da li zelimo vjeronauk... Jadna zena, bilo je i vise nego ocigledno koliko se unezgodila.A famozna direktorica, uvodi vjeronauk, a nema para za krecenje vrtica, za toalet papir, kamoli za igracku. Cak su se i vaske bile pojavile, al' to nije vazno. Vazno je uvesti djeci vjeronauk. Pa bolan, jos ni pricat' ne znaju kako treba.chuchumbamayumbe wrote:Kada smo upisivali malu u obdaniste (sada smo je ispisali) traze kontakt telefon u slucaju da je hitno. I daje zena svoj broj mobilnog, koji pocinje sa 065, tadasnji Mobis, danasnji mtel.
FUJ
oov je malo cudna reakcija,zasto ce njima biti nezgodno,pa nisu one uvele vjernoauku tj.jedno-vjeronauku u obrazovni sistem vrtica
ne razumijem,kako moze famozna direktorcia uvesti /jedno/vjeronauku
- uvjek dobar gost
#72 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Gospođa Mahmutović nije samoinicijativno uvela bilo šta bilo gdje, to se radi prema malo širem planu i i ona sam je samo implementator svega ovoga... no ono što smo svi u pravu, nije bilo adekvatne javne rasprave, nije bilo adekvatnog učešća samih roditelja, nije bilo rasprave na nivou cijele zajednice jer treba pitati i ljude koji recimo tek sklapaju u brak šta misle o tome..
Sve u svemu nadam se iskreno da će nas pojave poput ove osvijestiti gdje i kako u stvari živimo....
Sve u svemu nadam se iskreno da će nas pojave poput ove osvijestiti gdje i kako u stvari živimo....
- ljubav_aha
#73 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
UDG,mozes li ,molim te,obrazloziti malo siri plan
sigurna sam da mnogi roditelji ne znaju odogovor na ovo pitanje
uloga roditelja jeste vrlo pasivna,zasto
-
VLAHOV
#74 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
mislim da bi ta vjerunauka trebala nekako ovako da izgleda
http://www.youtube.com/watch?v=jGOZvCZ-jUY
http://www.youtube.com/watch?v=jGOZvCZ-jUY
- uvjek dobar gost
#75 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Širi plan je definitivna razgradnja ove zemlje od strane naroda a na račun svih ostalih.. odbijanje građanske opcije kao jedinog rješenja... kad kažem građanske opcije mislim na svjesnog, odgovornog i hrabrog pojedinca koji dobro zna šta je i ko je.. , ali isto tako zna i šta je sekularna država..ljubav_aha wrote:UDG,mozes li ,molim te,obrazloziti malo siri plansigurna sam da mnogi roditelji ne znaju odogovor na ovo pitanje
![]()
To mi trenutno nemamo, a neke boli nka stvar i pravdamo se na različite načine, neki nemaju vremena, neke ne zanima, nekima je dobro , a neki ne bi da se zamjeraju nikome...
Fakat je i činjenica da nas je svakim danom sve više nepismenih, a onaj ko je nepismen nema opcija nema perspektive i mogućnosti.. ta osoba je zavisna i lako je njom manipulisati....
Sve u svemu širi plan nije baš dobar...