Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Pietje_Bel

#51 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by Pietje_Bel »

nineinchnails wrote:Hm.......... :idea: mozda je bilo nesto kao glavno sjediste crkve bosanske :?:
Vrlo moguce. Ali sta ovo Hodi znaci? To je moralo znaciti nesto....
Van Halen

#52 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by Van Halen »

Mjesto koje pohodi djed bosanske crkve, majka mu stara. Ne treba se praviti mistika gdje je nema.
Pietje_Bel

#53 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by Pietje_Bel »

Van Halen wrote:Mjesto koje pohodi djed bosanske crkve, majka mu stara. Ne treba se praviti mistika gdje je nema.

:lol: Bravooooooo! A je li ovo vec dokazano da je to znacilo to? :D

Mislim je li neki istoricar pisao vec o tome i imamo li nekih pisanih dokaza?
Van Halen

#54 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by Van Halen »

Toliko prostora neistraženog je pred nama, za razliku od nekih naroda čija je historija zapisan i sačuvana, naša u velikoj mjeri nije. Stoga, za zaljubljenike u historiju nema bolje od situacije koju mi imamo, naoružat se voljom i strpljenjem i u istraživanje :)
Fratris

#55 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by Fratris »

http://www.upload3r.com/serve/070409/1239151424.png

Izvinjavam se za zabune u vezi ove karte koju sam stavio. Ova karta je u stvari dva lista spojena, zato pise Odidjed dva puta.

Druga stvar je da nije brdo nego zaseok. Nisam siguran kojem selu administrativno pripada, ali je sigurno zaseok. Kuce se lijepo vide. Meni je zanimljiva slucajnost i da se iznad nalazi neki drugi zaseok koji se zove Tvrtkovici.

http://img8.imageshack.us/img8/7519/hodidjed.png
zonbirile

#56 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by zonbirile »

Van Halen wrote:Toliko prostora neistraženog je pred nama, za razliku od nekih naroda čija je historija zapisan i sačuvana, naša u velikoj mjeri nije. Stoga, za zaljubljenike u historiju nema bolje od situacije koju mi imamo, naoružat se voljom i strpljenjem i u istraživanje :)
-------------------------------------------------------------------
joj koji si ti šupljolog ,na svakoj temi ista priča.Kako bolan nije istraženo,pa nije to praistorija,to je par godine pred provalu Osmanlija.Kako se zna sve i sve je jasno od pada 1463g,a od 1462g ne zna.Komično je više koliko se upinje da se ospori bilo šta od srednjevjekovne Bosne.Hajde na stranu emocije,ali malo logike,pa bio je život i kraljevstvo do pada Bosne.
Fratris

#57 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by Fratris »

Ali mozda su ipak u pitanju dva zaseoka, jer evo kako je to na A-U karti s kraja 19. stoljeca:

http://img519.imageshack.us/img519/7519/hodidjed.png
Van Halen

#58 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by Van Halen »

zonbirile wrote:
Van Halen wrote:Toliko prostora neistraženog je pred nama, za razliku od nekih naroda čija je historija zapisan i sačuvana, naša u velikoj mjeri nije. Stoga, za zaljubljenike u historiju nema bolje od situacije koju mi imamo, naoružat se voljom i strpljenjem i u istraživanje :)
-------------------------------------------------------------------
joj koji si ti šupljolog ,na svakoj temi ista priča.Kako bolan nije istraženo,pa nije to praistorija,to je par godine pred provalu Osmanlija.Kako se zna sve i sve je jasno od pada 1463g,a od 1462g ne zna.Komično je više koliko se upinje da se ospori bilo šta od srednjevjekovne Bosne.Hajde na stranu emocije,ali malo logike,pa bio je život i kraljevstvo do pada Bosne.
Ne kontam što govoriš da je šuplja. Pa zar i ti ne misliš da je period srednjovijekovne Bosne jedan vrlo slabo istražen period sa svakog stanovišta. Ne znamo čak sa sigurnošću ni kako se zvao grad prije Turaka na mjestu današnje Bijele tabije. Za mene je fenomenalna stvar da je ako ništa drugo dokazano da je u vrijeme samostalne bosanske države na mjestu današnjeg glavnog grada bio grad. Ali kako su ljudi živjeli, kako se oblačili, šta su jeli, kakve su pjesme pjevali, znači gotovo svaki mogući segment života u srednjovijekovnoj bosanskoj državi je vrlo malo istražen. Imamo uglavnom stećke i epitafe sa njih, nešto malo zapisa, povelja i to je to. Mislim da ne griješim kad kažem da slijedeći naraštaji trebaju raditi više na tome.
Tashunkewitko

#59 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by Tashunkewitko »

Fratris wrote:Ali mozda su ipak u pitanju dva zaseoka, jer evo kako je to na A-U karti s kraja 19. stoljeca:

http://img519.imageshack.us/img519/7519/hodidjed.png

Ove karte ti se malko ne slazu :-D
Po mom iskustvu sa tih prostora , koje poznajem, mislim da se tu radi o jednom zaseoku u Bulozima, i jednom uzvisenju nedaleko od tog zaseoka po kojem je i dobilo ime. Jer takva pojava je cesta na tim prostorima (Sarajevsko-Romanijska regija). Kao npr. Bijela Stijena, Crni vrh, Paklenik... sve toponimi uzvisenja i sela ispod ili u blizini istih.
Tashunkewitko

#60 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by Tashunkewitko »

zonbirile wrote:šta je problem sa Hodidjedom,bio pa šta,to ne umanjuje značaj Isa -beg i osnutka Sarajeva.Zašto se odmah sve potire,u želji da se nekome obezbjedi veći značaj,a niko to ne dovodi u pitanje.
Stvarno ne znam sta si ti htio reci sa ovim :?
Ovdje niko ne umanjuje znacaj Isa-bega, nego pokusavamo dokuciti gdje se tacno nalazio Hodidjed i sta je predstavljao. A za tvoju informaciju,Sarajevo nije osnovao Isa-beg, niti je to mogao da uradi. Grad osnivaju ljudi a ne vojni komandanti, to mogu da urade vladari, a i oni rijetko . A ja koliko znam Sarajevo je postojalo i prije Osmanlija, mozda se nije tako zvalo ali je sigurno postojalo. Nedavno sam naisao informaciju (kod prof Enesa Pelidije istaknutog Osmaniste) da je pravoslavna crkva na carsiji postojala tu i prije dolaska Osmanlija, jer su je stavili na popis gradjevina koje su zatekli kad su osvojili ovo mjesto. Ali da sad ja ne bih ispao neki mrzitelj :P , treba odati priznanje Isa-begu i Gazi Husrev-begu i ostalima za danasnji izgled i vaznost naseg grada (svaka im cast). :bih:

P.S. A sto se istrazenosti tice, BiH je za razliku od Srbije i Hrvatske znatno manje istrazena, ali ja to ne bih tako nazvao, bolje je reci da imamo znatno manje informacija. Tako da pravi istoricari radije nece pisati nista, nego praviti konstrukcije ne osnovu oskudnih podataka. Nama fale izvori, i to je najveci problem, medjutim mislim da u nedostatku pisanih izvora veliku nadu nam daje Arheologija koja sve vise napreduje (uvjerio sam se ljetos na Ilidzi, ljudi rentgenom pregledaju zemlju i pronalaze ostatke do 3m ispod zemlje). zato ljudi krampe i lopate i na posao pronadjimo sebe u dubinama :D
fixer

#61 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by fixer »

Kenan-Safvet wrote:
Van Halen wrote:
vratnik wrote:Ja ne znam, ali mislim da su to dvije sasvim razlicite utvrde, kao sto buba pise..
PS: (zar bi to javili kao otkrice da se radi o hodidjedu.. mislim da se prilicno pouzdano gdje je isti..)
Upravo to i govorim. Mislim da su pogriješili. Mislim da je Hodidjed (Hodidid) taj grad na spoju dvije miljacke, da je na mjestu Bijele tabije grad Vrhbosna. U srednjem vijeku se kod nas koristila ikavica, tako da se grad istočnije od današnjeg Sarajeva zvao prema tome Hodidid, a da je poslije to preimenovano u Hodidjed.
Ako gledamo ime i njegovu etimologiju, prije je bilo da je ispod Holiday-Inna, jer samo ime Bijela Tabija nema nikakve veze sa imenom Hodidjed ( hodi - hodi djede - pohod djeda - holid djed - holid in djed - ho(l)dinn djed)
ne pamtim kad se ovoliko ismijah :D :D :D :D :D :D :D :D :D :thumbup:
nineinchnails

#62 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by nineinchnails »

Sjeca li se ko pjesmice "Kulina Bana vojska je...."???

sad mi nesto pade na pamet
Pietje_Bel

#63 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by Pietje_Bel »

nineinchnails wrote:Sjeca li se ko pjesmice "Kulina Bana vojska je...."???

sad mi nesto pade na pamet
Ja sam terazio tu pjesmu. Ako znas citav tekst te pjesme onda mi daj. Jer ja cu modelirati bitke Bosanske vojske u slobdnom vremenu, nekada u nekom raspustu, uz pomoci igre Medieval Total War-Tzardoms. Bilo bi super kada bi imao tu pjesmu da stavim u film.

Hvala.
Blaka

#64 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by Blaka »

Tashunkewitko wrote:
zonbirile wrote:šta je problem sa Hodidjedom,bio pa šta,to ne umanjuje značaj Isa -beg i osnutka Sarajeva.Zašto se odmah sve potire,u želji da se nekome obezbjedi veći značaj,a niko to ne dovodi u pitanje.
Ovdje niko ne umanjuje znacaj Isa-bega, nego pokusavamo dokuciti gdje se tacno nalazio Hodidjed i sta je predstavljao. A za tvoju informaciju,Sarajevo nije osnovao Isa-beg, niti je to mogao da uradi. Grad osnivaju ljudi a ne vojni komandanti, to mogu da urade vladari, a i oni rijetko . A ja koliko znam Sarajevo je postojalo i prije Osmanlija, mozda se nije tako zvalo ali je sigurno postojalo. Nedavno sam naisao informaciju (kod prof Enesa Pelidije istaknutog Osmaniste) da je pravoslavna crkva na carsiji postojala tu i prije dolaska Osmanlija, jer su je stavili na popis gradjevina koje su zatekli kad su osvojili ovo mjesto. Ali da sad ja ne bih ispao neki mrzitelj :P , treba odati priznanje Isa-begu i Gazi Husrev-begu i ostalima za danasnji izgled i vaznost naseg grada (svaka im cast). :bih:

P.S. A sto se istrazenosti tice, BiH je za razliku od Srbije i Hrvatske znatno manje istrazena, ali ja to ne bih tako nazvao, bolje je reci da imamo znatno manje informacija. Tako da pravi istoricari radije nece pisati nista, nego praviti konstrukcije ne osnovu oskudnih podataka. Nama fale izvori, i to je najveci problem, medjutim mislim da u nedostatku pisanih izvora veliku nadu nam daje Arheologija koja sve vise napreduje (uvjerio sam se ljetos na Ilidzi, ljudi rentgenom pregledaju zemlju i pronalaze ostatke do 3m ispod zemlje). zato ljudi krampe i lopate i na posao pronadjimo sebe u dubinama :D
Dakle, prije dolaska turaka na ove prostore, gradovi ( naročito veći i sjedišta) su građeni obično na obalama rijeka po mogućnosti većim. Male su šanse da bi u srednjovjekovnoj Bosni bilo izgrađeno nešto značajno u brdima pored miljacke. Kada sam bio u Turskoj, vidio sam gradove na ledini koji se uopšte ne nalaze pored rijeka, oni su izgleda imali neke druge kriterijume za osnivanje gradova od evropskih!
Pietje_Bel

#65 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by Pietje_Bel »

Blaka wrote:
Tashunkewitko wrote:

Dakle, prije dolaska turaka na ove prostore, gradovi ( naročito veći i sjedišta) su građeni obično na obalama rijeka po mogućnosti većim. Male su šanse da bi u srednjovjekovnoj Bosni bilo izgrađeno nešto značajno u brdima pored miljacke. Kada sam bio u Turskoj, vidio sam gradove na ledini koji se uopšte ne nalaze pored rijeka, oni su izgleda imali neke druge kriterijume za osnivanje gradova od evropskih!
A glavni grad srednovijekovne Bosne je bio bukvalno u planini "in the middle of nowhere". Koliko ja znam ispod Bobovca nije nikakva rijeka prolazila. Tada su se jednostavno kopalo malo dublje da bi se doslo do vode.
Blaka

#66 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by Blaka »

To je bio glavni grad (zbog svog strateškog položaja) samo u kritičnim momentima po opstanak dinastije, to je nešto drugo, nemoj brkati pojmove!
Pietje_Bel

#67 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by Pietje_Bel »

Blaka wrote:To je bio glavni grad (zbog svog strateškog položaja) samo u kritičnim momentima po opstanak dinastije, to je nešto drugo, nemoj brkati pojmove!
To je uvijek bio glavni i najveci grad. Vrh Bosna je bilo selo jedno a ne grad. Hodidjed je bila mala utvrda od max 100 stanovnika. Za ova dva mjesta je Bobovac bio velegrad. I Blagaj i Kljuc su bili veci od tog Hodidjeda i VrhBosne garant. Visoki, Bobovac, Sutjeska,Jajce,Dobor.. to su bili centri nase drzave: ekonomski, kulturni i vojni te socijalni. A Vrh Bosna je bila vukojebina. Mozda Hodidjed da je bio malo veci i da je bilo nesto vojske reda radi ali to se svakako nemoze porediiti sa jednim Jajcem ili Bobovcom, Kljucem itd.
vlado85

#68 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by vlado85 »

Image

Jedno od utvrđenja, kome je istorija izbrisala ime jeste i Stari grad na sastavcima Paljanske i Mokranjske Miljacke podignut u XIV vijeku. Grad je izgrađen na kamenitom grebenu, ispod brda Lipovac, na nadmorskoj visini 1074 m. Još uvjek nije poznato pravo ime ovoga grada. Jedan dio istoričara ovaj grad naziva Hodiđedom, dok drugi dio pak Hodiđedom naziva, drugi stari grad na Bulozima. Prema stranim istorijskim izvorima, Hodiđed je opisan kao velika utvrda, u kojoj je boravilo 50 vojnika. Naše mišljenje je da je Hodiđed ipak bio na Bulozima, jer utvrđenje iznad Paljanske i Mokranjske Miljacke ipak nije moglo biti vojni i trgovački centar, zbog nepristupačnog položaja, ali i veličine utvrde...

http://www.palelive.com/vodic/istorija/stari-grad.html
nineinchnails

#69 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by nineinchnails »

Dobra ta "paljanska" web stranica. Ispade Bosna srpska komplet jos od praistorije.
Cuj bosanska dinastija Pavlovici da su "srbi"...........gluho bilo.
Van Halen

#70 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by Van Halen »

Ok, ako zanemariš to što smo davno potvrdili kao gluposti stranica ima dobrih slika, i dobar opis Starog grada. Hvala na doprinosu temi,zaista kvalitetne slike :thumbup:
lerdi

#71 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by lerdi »

vlado85 wrote:Image

Jedno od utvrđenja, kome je istorija izbrisala ime jeste i Stari grad na sastavcima Paljanske i Mokranjske Miljacke podignut u XIV vijeku. Grad je izgrađen na kamenitom grebenu, ispod brda Lipovac, na nadmorskoj visini 1074 m. Još uvjek nije poznato pravo ime ovoga grada. Jedan dio istoričara ovaj grad naziva Hodiđedom, dok drugi dio pak Hodiđedom naziva, drugi stari grad na Bulozima. Prema stranim istorijskim izvorima, Hodiđed je opisan kao velika utvrda, u kojoj je boravilo 50 vojnika. Naše mišljenje je da je Hodiđed ipak bio na Bulozima, jer utvrđenje iznad Paljanske i Mokranjske Miljacke ipak nije moglo biti vojni i trgovački centar, zbog nepristupačnog položaja, ali i veličine utvrde...

http://www.palelive.com/vodic/istorija/stari-grad.html
:lol: :lol: :lol:

Jao stranice. Ko piše ove tekstove? Jaooo
vlado85

#72 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by vlado85 »

Pozdrav,

na sljedećem linku možete pogledati kako je izgledao grb stare srpske vlastelinske porodice Pavlovića.

http://www.palelive.com/vodic/istorija/ ... ovica.html

takođe tu je i opis Gradine Pavlovića na izvoru Paljanske Miljacke:

http://www.palelive.com/vodic/istorija/gradina.html

U toku je prikupljanje materijala i obilazak Hodidjeda, pa se uskoro nadajte objavljivanju materijala. Zaista ima dosta zanimljivih legendi koje se prepričavaju u srpskom narodu.

Pozdrav
lerdi

#73 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by lerdi »

vlado85 wrote:Pozdrav,

na sljedećem linku možete pogledati kako je izgledao grb stare srpske vlastelinske porodice Pavlovića.

U toku je prikupljanje materijala i obilazak Hodidjeda, pa se uskoro nadajte objavljivanju materijala. Zaista ima dosta zanimljivih legendi koje se prepričavaju u srpskom narodu.

Pozdrav
Joj vi ste legende. Majke mi ko struja ste. Srba kao naroda u BiH nije bilo u velikom broju do dolaska Turaka, a ne da su imali vlastelu. Jao, jao :lol: :lol: :lol:
nineinchnails

#74 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by nineinchnails »

[quote="lerdi"][quote="vlado85"]Pozdrav,

Pozdrav[/quote]

Joj vi ste legende. Majke mi ko struja ste. Srba kao naroda u BiH nije bilo u velikom broju do dolaska Turaka, a ne da su imali vlastelu. Jao, jao :lol: :lol: :lol:[/quote]

Ma nije bilo Srba nikako. Bilo Pravoslavnih Vlaha dole oko Trebinja (od kojih je i Vlatko Vukovic) i to je sve.
Kazem ti ja, po njima: ispade Bosna srpska komplet od praistorije. :lol:
Kako god, neki podaci sa te web-stranice se mogu iskoristiti, kao i slike.

Dobro bi bilo sve ono rascistiti od drveca, sikare i rastinja. Koliko-toliko dovesti u neko stanje da se utvrda vidi i iz daljine i da se moze doci u obilazak. Bilo bi cool :thumbup:
Banksy

#75 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by Banksy »

vlado85 wrote:Pozdrav,

Neće moći.
Na toj istoj stranici omakla im se i prava informacija: bosanska vlastela, Pavlovići su pripadali jeretičkoj crkvi bosanskoj. Ne znam gdje tu vidiš Srbe.
lerdi wrote: Joj vi ste legende. Majke mi ko struja ste. Srba kao naroda u BiH nije bilo u velikom broju do dolaska Turaka, a ne da su imali vlastelu. Jao, jao :lol: :lol: :lol:
Ne provaljuj se. Jesi čuo za Zahumlje, recimo.

Umjesto što slušate svoje novokomponovane istoričare i uzimate google kao mjeru, pročitajte nekad nešto. Predratno, po mogućnosti.
Post Reply