Primjena Zakona o porezu na dohodak

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
rebus

#51 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by rebus »

rolenc wrote:Mislim da su doprinosi na placu od 11,5 % ukalkulisani u ukupan zbir. Da nije povoljnije po novom obracunu, ne bi vecina poslodavaca iz FBiH pokusala da registruje firmu u RS-u zbog znatno povoljnijih uslova, i ubjedjen sam da im novi sistem obracuna ide u prilog zbog smanjenja ukupnih troskova. Ne vjerujem da je poslodavcu bas svejedno gdje njegov novac ide.
On razliku od 16,5% u doprinosima prije i sada, poslodavac je ranije morao uplatiti drzavi. Sada moze da kalkulise. Nije nuzno da uloze sav ustedjeni novac u povecanje plata radnicima, ali neka nadje neki kompromis i bar 60% odvoji na povecanje plate radniku (stimulise ga dodatno i zadrzi ufirmi), a 40 % nak ostane u kasi poslodavaca. Zadovoljan i poslodavac i radnik.
Ne postoji razlika od 16,5% u doprinosima od 01.01.09. Do 31.12.08. doprinosi iz plaće će biti 32%, a od 01.01.09. 31%, doprinosi na plaću će do 31.12.08. biti 11,5%, a od 01.01.09. 10,5%. Razlika je dakle u jednom jedinom procentu. U čemu je kvaka? "Bruto plata" koju poznaje Zakon nije tek zbir neto plate i svih obaveza, nego predstavlja zaradu zaposlenog u koju su uključeni i neto plata i doprinosi iz plaća i eventualni porez na dohodak, ali ne i doprinosi na platu. Onda država kaže da se zaposlenom iz njegove zarade uplaćuju doprinosi iz plaća (koje naravno plaća poslodavac, jer mi to nikad "od sebe" uradili ne bi..ja prvi bih koješta kalkulirao), te još i porez na dohodak ukoliko lični odbitak ne pređe iznos dohotka (čitaj: plate). E, tu je poslodavcu svjejedno gdje će usmjeriti pare jer on to već ukalkulira u troškove.
Doprinosi na plaće (dakle razlika "iz" i "na") se opet uplaćuju iz sredstava poslodavca u već pomenutim iznosima.
rolenc

#52 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by rolenc »

Rebus,
sve je OK , nije problem nacina obracuna plate. Uvijek posmatram ukupne doprinose (doprinosi iz plate 32% + doprinosi na platu 11,5% + porezi cca 5,5 % = 69% neto plate), a sve iz razloga sto je kod nas praksa da se na platnim listama navedu samo ukupni doprinosi (npr. 1000 KM neto plata, 690 KM ukupni doprinosi).
Problem je sto nisam vidio onih 160 KM poreza na platu koje si naveo na dnu posta prilikom obrazlaganja novog obracuna plate. Mislio sam da si sve doprinose strpao u onih 472 KM (doduse naglasio si “iz”plaće, do mene je), sto me je u prvom momentu obradovalo, jer pomislih evo ga konacno 52%. Ako je tako kako kazes, da po svoj prilici ostaje 69% (par procenata gore dole) i od nove godine, onda je kod mene u firmi slaba nafaka, jer definitivno nece biti povecanja plate od nove godine, kako su raja vec duzi period pricala.
rebus

#53 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by rebus »

rolenc wrote:Rebus,
sve je OK , nije problem nacina obracuna plate. Uvijek posmatram ukupne doprinose (doprinosi iz plate 32% + doprinosi na platu 11,5% + porezi cca 5,5 % = 69% neto plate), a sve iz razloga sto je kod nas praksa da se na platnim listama navedu samo ukupni doprinosi (npr. 1000 KM neto plata, 690 KM ukupni doprinosi).
Problem je sto nisam vidio onih 160 KM poreza na platu koje si naveo na dnu posta prilikom obrazlaganja novog obracuna plate. Mislio sam da si sve doprinose strpao u onih 472 KM (doduse naglasio si “iz”plaće, do mene je), sto me je u prvom momentu obradovalo, jer pomislih evo ga konacno 52%. Ako je tako kako kazes, da po svoj prilici ostaje 69% (par procenata gore dole) i od nove godine, onda je kod mene u firmi slaba nafaka, jer definitivno nece biti povecanja plate od nove godine, kako su raja vec duzi period pricala.
Ma ako i dođe do povećanja to će biti neznatno, nevrijedno spomena...a, i inače će teško bilo koja firma, kad bi se obaveze i smanjile zantnije, taj iznos raspodjelila na povećanje plaća "na ruke" jer joj naprosto smanjenje obaveza ne bi umanjilo troškove na taj način. Sve u svemu: žali, Bože, što ste se ponadali.
rebus

#54 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by rebus »

Želio bih vas upozoriti na jedna novi momenat. Ministar Bevanda je u Pravilniku koji je upravo objavljen ostavio mogućnost poslodavcu da porez na dohodak "svali" na zaposlenog...ne zalijećite se s potpisivanjem novih ugovora o radu ako vam budu ponuđeni, a ako ne budu onda su poslodavci dužni postupiti u skladu s onim članom Zakona gdje porez na dohodak ide na teret poslodavca.
Skyfox

#55 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by Skyfox »

rebus wrote:Želio bih vas upozoriti na jedna novi momenat. Ministar Bevanda je u Pravilniku koji je upravo objavljen ostavio mogućnost poslodavcu da porez na dohodak "svali" na zaposlenog...ne zalijećite se s potpisivanjem novih ugovora o radu ako vam budu ponuđeni, a ako ne budu onda su poslodavci dužni postupiti u skladu s onim članom Zakona gdje porez na dohodak ide na teret poslodavca.
Mislim da nece svi imati izbora da odbiju potpisivanje tako srocenog ugovora...

BTW thanks na upozorenju
djulba

#56 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by djulba »

Porez na platu ide na teret radnika. tu nema nikakve dvojbe. A sada je stvar dogovora hoće li se povećati bruto plata radnika toliko da bi radnik dobio neto koji je do sada primao.
Skyfox

#57 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by Skyfox »

djulba wrote: A sada je stvar dogovora hoće li se povećati bruto plata radnika toliko da bi radnik dobio neto koji je do sada primao.
sva poenta je upravo u tom pitanju
bubi_s

#58 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by bubi_s »

eee narode ne mora znaciti da potpisivanjem novog ugovora automatski poslodavac hoce da vas zezne... to nije tacno... a mislim da ce vecina morati potpisati ugovore jer ce se vecina vecih firmi odluciti za preracun na bruto plate tako da se moraju raditi novi ugovori ili aneksi ugovora....
bitno je da vi razumijete sta se desava sa svim ovim i kud ovo vodi i naravno da ne potpisujete dok niste sigurni sta potpisujete i duznost onog ko vam da da nesto potpisete jeste i da vam objasni sta su oni tu izmijenili, tako da....
pravilnik i zakone o porezu na dobit i dohodak i tacne stope svega mozete naci na stranici poreske uprave (http://www.pufbih.ba)
pa koga zanima da malo prelista....

desavat ce se svega i svaceg ali vjerujte da vas niko ne moze zeznuti (ako mu to nije zaista cilj) primjenom novih propisa... samo sto je to sada buuuh, desava se nesto novo i odjednom.... ja sam relativno upucena u ova desavanja, jer mi je to posao pa moram a i bila sam na svim seminarima dosada vezanim za ova pitanja....

sretno:-)
gaius

#59 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by gaius »

koliko sam ja rastabirio ove propise.. poslodavci ne moraju uopšte mijenjati ugovore o radu.. ugovorena neto može ostati i poželjno je da se ne dira..

poslodavac će primjeniti stope za preračun u bruto.. pa će onda ići bruto - doprinosi - porez = neto = ugovorenom iznosu..

ali meni je vrlo zanimljivo pitanje troškova za liječenje.. životno osiguranje.. kamata na kredite.. koje na kraju godine možeš uz prezentiranje računa priznati kao dodatni porezni odbitak i dobiti natrag 10% od tih iznosa ukoliko ti je porez na dohodak plaćan uz plaću (ako sam dobro izračunao)..
bubi_s

#60 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by bubi_s »

ne mora se nista mijenjati ali preporucuju.... i zbog poslodavca i zbog zaposlenika jer ce se u svakom slucaju kasnije morati mijenjati....

a sto se tice tog lijecenja i svega ostalog, to stoji i bice nesto od toga ali to jos uvijek nije do kraja izdefinisano ni pravilnikom niti zakonom i na seminarima nista o tome ne govore.... a ukoliko se dotaknu te teme komentar je imacemo vremena do kraja godine da se pozabavimo tim pitanjima i tako elegantno prelaze preko toga....
tako da to stoji, bice nesto od tog ali kako i u kojem iznosu to jos uvijek nije iskristalisano....
rebus

#61 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by rebus »

bubi_s wrote:a sto se tice tog lijecenja i svega ostalog, to stoji i bice nesto od toga ali to jos uvijek nije do kraja izdefinisano ni pravilnikom niti zakonom i na seminarima nista o tome ne govore.... a ukoliko se dotaknu te teme komentar je imacemo vremena do kraja godine da se pozabavimo tim pitanjima i tako elegantno prelaze preko toga....
tako da to stoji, bice nesto od tog ali kako i u kojem iznosu to jos uvijek nije iskristalisano....
Pravilnik je prilično jasno definirao troškove zdravstvenih usluga, kao i premije životnog osiguranja i kamate na stambene kredite, s tim da postoje komplikacije s provedbom...npr.za zdravstvene usluge, pored dokaza o plaćenom računu koji mora glasiti na ime i prezime obveznika, potrebna i je i izjava da za tu svrhu nije primljena donacija ili kod priznavanja kamate na stambene kredite pored dokaza o plaćenoj kamati na taj kredit, potrebno je i imati uvjerenje da se kreditom po prvi put rješava stambeni problem.
Ali ne vjerujem da će broj onih koji će imati pravo na povrat plaćenoh poreza na dohotka biti velik jer je mali broj ljudi koji će plaćati neke velike iznose poreza na dohodak da bi uopće i stekli pravo na njegov povrat od strane države
gaius

#62 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by gaius »

ne slažem se sa ovim o malom broju ljudi.. u svakom slučaju gotovo svi će platiti neki iznos poreza na dohodak.. da li je to 100, 1000 ili 10000 godišnje nije ni bitno..

bitno je da je moguće kao dodatan porezni odbitak koristiti račune za troškove liječenja i ostalo.. ja sam npr. neću libiti da na kraju godine podnesem poreznu prijavu (iako imam samo prihode od nesamostalnog rada) i dokaze o uplati životnog osiguranja, troškova liječenja koji nisu plaćeni iz obaveznog itd.. itd.. pa koliko toliko..
nejla x

#63 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by nejla x »

eh samo me zanima sljedeće. muž i ja radimo. imamo jedno dijete. jel jedno od nas prijavljuje dijete i smanjuje se iznos za porez ili oboje.
rebus

#64 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by rebus »

nejla x wrote:eh samo me zanima sljedeće. muž i ja radimo. imamo jedno dijete. jel jedno od nas prijavljuje dijete i smanjuje se iznos za porez ili oboje.
Različiti modaliteti:
- možete prijaviti i ti i muž dijete s učešćem izdržavanja 50%:50%
- može jedno od vas prijaviti dijete s učešćem izdržavanja od 100%.
Savjet: Preračunati plate i vidjeti šta je najpovoljnije za vas
Pospanko

#65 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by Pospanko »

Mene interesuje, da li sam ja duzan da placam porez, nisam zaposlen u BiH, radim vani ali imam broj racuna u jednoj od BH banaka, gdje mi isplacuju placu. Ako jesam, onda cu jednostavno otvoriti racun u nekoj drugoj zemlji i izbjeci placanje poreza, za novac koji svakako ne zaradujem u BiH.
Marchegianni

#66 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by Marchegianni »

rebus wrote:
nejla x wrote:eh samo me zanima sljedeće. muž i ja radimo. imamo jedno dijete. jel jedno od nas prijavljuje dijete i smanjuje se iznos za porez ili oboje.
Različiti modaliteti:
- možete prijaviti i ti i muž dijete s učešćem izdržavanja 50%:50%
- može jedno od vas prijaviti dijete s učešćem izdržavanja od 100%.
Savjet: Preračunati plate i vidjeti šta je najpovoljnije za vas
A možete i podijeliti učešće u izdržavanju u nekom drugom omjeru (na primjer 30:70, 10:90...), sve ovisno od toga šta vam najviše odgovara.
Marchegianni

#67 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by Marchegianni »

Pospanko wrote:Mene interesuje, da li sam ja duzan da placam porez, nisam zaposlen u BiH, radim vani ali imam broj racuna u jednoj od BH banaka, gdje mi isplacuju placu. Ako jesam, onda cu jednostavno otvoriti racun u nekoj drugoj zemlji i izbjeci placanje poreza, za novac koji svakako ne zaradujem u BiH.
Načelno...

Ti si obveznik poreza u toj zemlji u kojoj ostvaruješ dohodak. Eh sada, od propisa te zemlje zavisi kako će to pitanje biti konkretno regulisano. Ako tamo platiš porez, bez obzira na sve druge okolnosti, ovdje bi ti se to trebalo uzeti u obzir kao porezni kredit, tj. iznos tamo plaćenog poreza (preračunatog u KM) bi ti ovdje umanjivao poreznu obavezu.
van Basten

#68 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by van Basten »

a znači kamata na stambeni kredit se tretira kao porezna olakšica?
Konkretno, npr.... ako mi je rata kredita 500KM a na na kamatau od tog iznosa otpada 250KM, tih 250KM (pomnoženo sa 12 mjeseci) imam pravo tražiti kao povrat poreza od države na kraju godine?
Ako je to tako, volio bih da mi neko detaljno objasni proceduru kako i na koji način tražim povrat, kome se prijavljujem i sl. Ako se to sada ne zna, kada bude poznato. Nije to mala para
Pospanko

#69 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by Pospanko »

Marchegianni wrote:
Pospanko wrote:Mene interesuje, da li sam ja duzan da placam porez, nisam zaposlen u BiH, radim vani ali imam broj racuna u jednoj od BH banaka, gdje mi isplacuju placu. Ako jesam, onda cu jednostavno otvoriti racun u nekoj drugoj zemlji i izbjeci placanje poreza, za novac koji svakako ne zaradujem u BiH.
Načelno...

Ti si obveznik poreza u toj zemlji u kojoj ostvaruješ dohodak. Eh sada, od propisa te zemlje zavisi kako će to pitanje biti konkretno regulisano. Ako tamo platiš porez, bez obzira na sve druge okolnosti, ovdje bi ti se to trebalo uzeti u obzir kao porezni kredit, tj. iznos tamo plaćenog poreza (preračunatog u KM) bi ti ovdje umanjivao poreznu obavezu.
Sve je regularno ovdje, kompanija placa za mene porez, nemam pojma koliki i na koji iznos. Meni izgleda preostaje da otvorim racun na Malti i kreditnom karticom se sluzim dok sam u Bosni.
rebus

#70 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by rebus »

van Basten wrote:a znači kamata na stambeni kredit se tretira kao porezna olakšica?
Konkretno, npr.... ako mi je rata kredita 500KM a na na kamatau od tog iznosa otpada 250KM, tih 250KM (pomnoženo sa 12 mjeseci) imam pravo tražiti kao povrat poreza od države na kraju godine?
Ako je to tako, volio bih da mi neko detaljno objasni proceduru kako i na koji način tražim povrat, kome se prijavljujem i sl. Ako se to sada ne zna, kada bude poznato. Nije to mala para
Povrat ćeš moći tražiti početkom 2010.godine i to za 2009. U firmi ćeš dobiti dokument o svom obračunatom i uplaćenom porezu na dohodak (odnosno iznosu koji je za tebe uplatila firma). Onda Poreznoj upravi u svoje ime podnoseš konačnu prijavu poreza na dohodak sa dokumentiranim iznosima o plaćenoj visini kamate na stambeni kredit...naravno, ako tim kreditom odnosno kamatom po prvi put rješavaš stambeno pitanje, dakle...neophodno je imati i dokaz o tome. Računica:
Imao si u toku 2009.godine plaćenog poreza na dohodak: 1.000 KM
Platio kamate u toku 2009.godine: 3.000 KM
Država ti u propisanom roku, a nakon provjere tvoje prijave vrati: 1.000 KM poreza koji ja za tebe uplatila firma.
Mada čisto sumnjam da će ti toliko poreza biti obustavljeno i plaćeno.
Rok mislim da nije dug: oko 20-tak dana.
traxtrax

#71 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by traxtrax »

rebus wrote:
van Basten wrote:a znači kamata na stambeni kredit se tretira kao porezna olakšica?
Povrat ćeš moći tražiti početkom 2010.godine i to za 2009. U firmi ćeš dobiti dokument o svom obračunatom i uplaćenom porezu na dohodak (odnosno iznosu koji je za tebe uplatila firma). Onda Poreznoj upravi u svoje ime podnoseš konačnu prijavu poreza na dohodak sa dokumentiranim iznosima o plaćenoj visini kamate na stambeni kredit...naravno, ako tim kreditom odnosno kamatom po prvi put rješavaš stambeno pitanje, dakle...neophodno je imati i dokaz o tome. Računica:
Imao si u toku 2009.godine plaćenog poreza na dohodak: 1.000 KM
Platio kamate u toku 2009.godine: 3.000 KM
Država ti u propisanom roku, a nakon provjere tvoje prijave vrati: 1.000 KM poreza koji ja za tebe uplatila firma.
Mada čisto sumnjam da će ti toliko poreza biti obustavljeno i plaćeno.
Rok mislim da nije dug: oko 20-tak dana.
Mislim da se ukupna vrijednost placenih kamata nece odbiti od poreza vec od poreske osnovice! Dakle, tretirace se u smislu neoporezivog prihoda (iako je to za korisnika kredita rashod). U tom slucaju ce se izvrsiti povrat obustavljenog poreza na datu sumu placenih kamata.

U gornjem primjeru, ako je neko platio 3000 KM kamate na kredit, iznos poreza koji je obustavljen na tu sumu je 300 KM (10%), te bi se ta suma vratila umanjujuci ukupno placeni porez iz primjera na 1000 - 300 = 700 KM.
van Basten

#72 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by van Basten »

uglavnom, neke pare bih trebao dobiti natrag? Samo trebam rastabiriti koliko i treba biti uporan probiti se kroz birokratsku šumu, jer vjerujem da će tražiti jedno 500 grama papira samo da bi otežali povrat para narodu. Otvoriti oči, uglavnom.
Hvala na pojašnjenju
campa_xxx

#73 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by campa_xxx »

Moze li mi neko konkretno objasniti slijedecu situaciju...
Muz, zena i 1. dijete....
Suprug radi (plata 700 KM), zena nezaposlena, koliki porez placa i da li ima pravo na neki povrat na kraju godine? Placa li se taj porez mjesecno ili na kraju godine? Smanjuje li se plata u firmi?
Ako neko zna neka napise, hvala unaprijed...
rebus

#74 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by rebus »

campa_xxx wrote:Moze li mi neko konkretno objasniti slijedecu situaciju...
Muz, zena i 1. dijete....
Suprug radi (plata 700 KM), zena nezaposlena, koliki porez placa i da li ima pravo na neki povrat na kraju godine? Placa li se taj porez mjesecno ili na kraju godine? Smanjuje li se plata u firmi?
Ako neko zna neka napise, hvala unaprijed...
Porez obustavlja i plaća firma uz svaku isplatu plate, dakle mjesečno.

Za sadašnju platu od 700 KM i takvo stanje izdržavanih članova porodice firma će obustaviti i platiti oko 30KM poreza na dohodak, ali će taj zaposlenik dobiti najmanje opet 700 KM na ruke ili 10-tak KM više nego do sad, ovisno o tome kakvu će formulu primjeniti poslodavac...jedino ako ne primjene Bevandin princip...
Povrat se traži na kraju godine, ako se ostvari pravo na njeg.
gaius

#75 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by gaius »

samo da razjasnimo jednu stvar.. plaćena kamata (npr. 3000 KM) nije iznos koji možeš tražiti natrag (kao kod tax refund).. nego priznati porezni odbitak.. koji se zajedno sa ostalim poreznim odbicima odbije od osnovice za obračun poreza na dohodak i tako izračuna novi godišnji iznos poreza na dohodak..

ako taj konačni iznos poreza na dohodak bude manji od iznosa plaćenih akontativno u toku godine onda tražiš povrat tog iznosa.. tako da 3000 KM ne znači i 3000 KM natrag.. nego u najboljem slučaju - 300 KM natrag.. ali opet nije loše..
Post Reply