Ne postoji razlika od 16,5% u doprinosima od 01.01.09. Do 31.12.08. doprinosi iz plaće će biti 32%, a od 01.01.09. 31%, doprinosi na plaću će do 31.12.08. biti 11,5%, a od 01.01.09. 10,5%. Razlika je dakle u jednom jedinom procentu. U čemu je kvaka? "Bruto plata" koju poznaje Zakon nije tek zbir neto plate i svih obaveza, nego predstavlja zaradu zaposlenog u koju su uključeni i neto plata i doprinosi iz plaća i eventualni porez na dohodak, ali ne i doprinosi na platu. Onda država kaže da se zaposlenom iz njegove zarade uplaćuju doprinosi iz plaća (koje naravno plaća poslodavac, jer mi to nikad "od sebe" uradili ne bi..ja prvi bih koješta kalkulirao), te još i porez na dohodak ukoliko lični odbitak ne pređe iznos dohotka (čitaj: plate). E, tu je poslodavcu svjejedno gdje će usmjeriti pare jer on to već ukalkulira u troškove.rolenc wrote:Mislim da su doprinosi na placu od 11,5 % ukalkulisani u ukupan zbir. Da nije povoljnije po novom obracunu, ne bi vecina poslodavaca iz FBiH pokusala da registruje firmu u RS-u zbog znatno povoljnijih uslova, i ubjedjen sam da im novi sistem obracuna ide u prilog zbog smanjenja ukupnih troskova. Ne vjerujem da je poslodavcu bas svejedno gdje njegov novac ide.
On razliku od 16,5% u doprinosima prije i sada, poslodavac je ranije morao uplatiti drzavi. Sada moze da kalkulise. Nije nuzno da uloze sav ustedjeni novac u povecanje plata radnicima, ali neka nadje neki kompromis i bar 60% odvoji na povecanje plate radniku (stimulise ga dodatno i zadrzi ufirmi), a 40 % nak ostane u kasi poslodavaca. Zadovoljan i poslodavac i radnik.
Doprinosi na plaće (dakle razlika "iz" i "na") se opet uplaćuju iz sredstava poslodavca u već pomenutim iznosima.