Beg_Babic wrote:Nosferatu wrote:
Glavni je fazon u komfortu gospodine...
Jebes konje - kad vozis limuzinu zna se, doduse moj "Amerikanac" je star 13 godina, tako da nije na "cutting edge" onoga sto Amerikanci danas prave, a zna se takodje vrlo dobro - ko gura konjske snage i snagu motora, da nisu Europske kucice u kojima je litar goriva = galon benzina. Evo sad upravo. 1.6-1.7 evra je 4 litre goriva u Americi. Koliko je kod tebe 4 litre goriva?
Moj automobil je po dimenzijama veci od Mercedesa E klase. Kupljen prije 6 godina za $5000, s tradom od $1000 krntije... Auto dimenzija 5 metara X 2 metra sirine. Tezina 1800 kg. I imao je 150.000 km kad je kupljen, tj. 90.000 milja. 6 godina 1 ozbiljan kvar, ostalo peri deri kao i svako auto. To u Europi - niti ima, niti ce biti. I halo - kupio ga student. Od onog sto je zaradio. Ima li i toga u Europi da neko voza automobil ove zapremine motora, dimenzija i da je - na studiju, a da ga babuka ne gura?
Sta bi tek imao da sam uvalio 20.000 dollara, ali - koji ce mi to kurko na tockovima? Kanta, danas imas sutra jede korozija. Zbog toga, mene bola, ne interesuju automobili osim da predjes od A do B tacke, i da bezbeli mogu da sjednem u automobil i vozim 500 milja, tj. 800 km, da izadjem samo gorivo natociti i kad dodjem da nemam ugrusak u nozi jer sam se vozio u tjesnom, a i ako naletim na kakav 18 wheeler, da mi glava nije u torbi, ako sam svezan. To su drukcija pravila igre, a ti skontaj - sta mozes ti kupiti za 4000 evra, da trosi na 40 km 1.7 evra goriva i da ima dimenzija od 5X2 metra, s skoro 2 tone tezine. To sumnjam da ces naci.
Gospodine,
Prije svega postoje ljudi kojima automobil ne predstavlja "kantu" koja ce ih odvesti od tacke A do tacke B , u tome se razlikuju ljubitelji automobila,dalje zasto se javljas na temu o konjskim snagama i pocnes pricati o istim i hvalis svoj V6 motor sa CAK 205 konja a onda govoris kako ti to apsolutno nije bitno i da ti je bitna komfort,ne kontam

.Sta ce meni autombil od 5X2 m sirine sa dvije tone

, sta ce takav automobil bilo kome u njegovom zivotu
"a zna se takodje vrlo dobro - ko gura konjske snage i snagu motora, da nisu Europske kucice u kojima je litar goriva = galon benzina.
Sta sa ovime hoces da kazes ??? ,
I halo - kupio ga student. Od onog sto je zaradio. Ima li i toga u Europi da neko voza automobil ove zapremine motora, dimenzija i da je - na studiju, a da ga babuka ne gura?
Ima toga gospodine u Evropi,ali ne u BIH, mozda bih i ja imao auto sa 4324 x 23132 metara sirine , 5 tona bla bla bla da nije bilo ovog prokletog rata ,ko zna....
Svasta bi se na ovaj tvoj komentar moglo napisati ,,,,,
Opeterecen si necim moj Beg Babicu, da nije sto si ostao u BiH pa postade fukara kad te jedan student iz Amerike moze po imovinskom fondu kupiti i za dzep zadjenuti. Bolan, jebe mi se sto ti seljadija nabija kompleks sa svojim skupim bibi-ijima i odrzava cijene prosjecnih automobila koji nigdje na svijetu nisu toliko skupi a ljudi nigdje kao u BiH ne zive u tako skucenim viziurama auto-moto, gdje se moze zustro svadjati i raspravljati kao da si bogati ti iz Njemacke, a ne iz Bosne u kojoj se je i prije rata vozale krntije i baustelci kad bi dosli ljudime se glave zavracale a cijeli nam se svijet smije Babicu zbog tvojih kolega inzinjera koji napravise Jugu 45 (sta je ono 45 stajalo, a?) i Ficeka, jos ukradose ga Talijanima od Fijata - hej, pa ja mislim da bi danas za to se islo malo na sud, sta ti mislis? BiH je socijalna drzava u kojoj treba automobil zabraniti upravo radi seljacina i krkana jer takvih je 99% "entuzijasta" koje treba potpuno re-educirati o tome - kome treba automobil i za sta sluzi, te kako se korisit a entuzijaste koji su bjezali s casova matematike, i nikada u zivotu nisu ni pomislili nedaj boze studirati masinsko inzinjerstvo jer je tesko, zajebano i imas s cim muku muciti, sta ces bolan takvima davati samo-proklamiranu titulu "entuzijaste" tj. nemam precih ni briga, ni pameti, a imam stogod ekstra kesica za kurcenje.
Ti si inzinjer i imas profesionalnu deformaciju, sve ja to postujem ali ne mozes ti meni kapu krojiti moj Babicu, iz dva razloga. Prvi je, sto sam ja zivjeo u gradu od pet miliona u kojem je blizu deset miliona automobila. Umorili su me automobili. Kao kad bi tebe neko zakljucao u skladiste cipela - pa onda trazio sutradan da se necijem paru "starki" divis. I drugi je, sto moj Beze Babicu ja ti kazem da ljudi iznad mene - imaju automobile od 6 cifara, to su "entuzijasti", mi obicni smrtnici koji imamo kante za doci do posla, imamo samo kante i to nema nikakve veze s ceifom, jerbo - pored ceifa postoji i mozak, pored instinkta da budes zivotinja ima i nesto sto te koci moj Babicu, a zove se pamet. Kad nemas, nemas s cim ni da se klatis, kapis. Najgori je jado koji ima nesot malo, 4 tocka, jedva, i onda ce on - da se dokazuje. To je zalosno, ali takvi su konstata drustva u kojem zivis. Autmobili koji se jedva pale, koji se gase u pokretu, koji su neispravni i zardjalil, i istroseni i satrani i poderani djedrugo, i hiljade takvih unesrecenih zavaljenih zeljnih nekog statusnog simbola ljudi koji krpe to i cuvaju i u to vjeruju i to maze, i paze, i gledjau kako ce s tim.
Ja ti rekoh da kupih automobil koji po svim specifikacijama se poredi s Meckom klase E istog godista za 1/3 cijene, ti meni kazes - sta je komfort, pa moj Beg Babicu ne mogu ja tebi o tome pisati - to je Americki standard. Komfort. To nije stan komunisticki od 49 kvdrata vec kuca s okucnicom na 2 hektara. To nije fico ni pezejac vec caddy koji kad vozis ne znas da si vozio, vec mi napor ovo tebi pisati nego voziti automobil 100 milja na sat, jos ko sam ja - prosjecni vozac - to mi nije posao i ne veze me nikakav entuzijazam za kante jer sam vidjeo i kante na grobljima kanti i kante u procesu postajanja automobilom dok robotske ruke vare na hiljade mjesta, to sto tebi mogu zavlaciti muda pod bubrege, vidis, ja sam auto probavio, i vise me tu nista ne interesuje osim da imam jedan, ispravan, i da me sto jeftinije izadje za ono sto jest. Ako je luksuz, neka bude luksuz ali najjeftiniji. Sportsko auto nikad nebih imao jer za njega je sve skuplje - od osiguranje pa nadalje. Brza voznja ima svoje cari ali sto bh riskirao vozacku dozvolu ili da se covjeku nesto dogodi. Ne znas ti Babicu sta ti se moze u autoobilu desti, tebi u po noci ne bude iz sna da ides pokupiti ljudske komade iz emergency-ija, jednom da ti to urade zamrznuo bi te i dan i noc u kojoj je volan nastao, ali kao sto kazu iz NRA - guns' don't kill people, people kill people. Pa vjerovatno je to i tvoja krilatica. Vidis - ja autombil gledam kao privilegijom koju nebi trebao imati svako jer je to vatreno oruzije koje moze da ubije i mozes da ubijes, a kako ne zna niko dok kroz to nije prosao barem jedanput. Ja nisam hvala bogu - imao udesa ali kao sto ti govorim - znam vrlo dobro ljude poslje tih istih. I sto je kljucno - sjedis skvrcen u maloj kabni, vrata uz nogu, volan pod nosom, puhnes zamaglis sajbu. E, to je razlika izmedju "economy" i "first class" Letio si valjda nekad avionom pretpostavljam? Znas one neke cike sto naprijed sijede i platili su ko ti 4-5 karata u vrijednosti. E, to je komfort, a ekonomija je - znas i sam 40 cenata sjedista i to je to. Zbog toga ti kazem - ceif je ladja, velika, ti u njoj ne stidis se svojih 100 kg, izadjes na auto put i ides 130 km/h a ne primjetis. Nema okuka nema preticanja. Opustis se. Milina ti voziti. Ako treba prebacis na cruise, samo jedna ruka radi a ti picis kroz noc. nema saobracaja. Samo pokoji kamiondzija, profesionalni sve vozaci nekim pise po 20 godina - bez udesa - znam ja da ti ne razumijes moj Babicu ali eto, to je meni ceif, biti gospodin covjek, a ne Balkanski natakarena seljacina koja salta na semaforu i dize obrtaje motora, iz kojeg razloga, da krene prvi i stigne na koji cilj? Da mu sve sto je sporedeno u zivotu bude prvo, a sve sto je prvo - sporedno? E, ako je to - to Babicu, nema to kod mene pasaran. Vidi se kozi na rozi bolan. I ko ima, i koje naucio, i za koga je sportsko auto, i luksuzno i sve. Ali u drustvu poremecenih vrijednosti gdje vecina klinja koje saltaju mjenjace nisu se ili licno dobro naznojili za iste ili se nisu nikako oznojili za te, vec su mamuke i babuke od sina napravili covjeka s volanom, da ubije nekog ili sebe, i to kaze - "entuzijazam" - u zemlji bez auto-puta - broj konja i brzina su samo neprijatelji. S njima se nemas kome hvaliti moj Beze, ja postujem samo ljude s utokom i sa dobrim racunom u banci, a da nisu ukrali. Ovi s autombilima, izgledaju mi kao ljudi kojima je data ljeva stvar, da se sa njom bave, da bi oslabili konkurenciju na putu za pravu stvar. Do koje kad dodjes nije bitno sta vozis. Vec sta vozi tebe, iznutra. Koji je pogono. I koliko konja u glavi imas. Kad se okrene remen, da li vuce i koliko torque-a, te ako vuce koliko te uzbrdo moze popeti na sklali socijalnoj. To je moj Beze Babicu masina, jedina. A tebi jos nije kasno, spremiti kesu pa ako ne mozes zivjeti u Americi dodji na 5 dana, i izrentaj sebi najskuplji automobil - nije skupo - mozda bi te kostao $90 dan (ponekad i to uradim kad mi dosadi moja krntja - izrentam automobil na par dana neka je $100 dan, cisto da ga izgustiram). I $50 hotelska soba. S hranom 200 dollara na dan, sta je to za Bega - izletiti hiljadu dollara za 5 dana i kartu avionsku tamo i nazad? Npr. izrentati jedan dan Chrysler C300. Pa novog Mustanga. Pa jednog Caddy. Pa onda Chevy Camera. Zavrsiti s kakvim Dodge Chargerom. Pa fino izadji na auto-put, pa da i kao takav entuzijasta shvatis - sta je gust takvog automobila i voznje po Americi... pukla cesta, nema granica, na hiljade milja, rijetka je i putarina a i ako je ima par dollara, nije vise. Pa raspalis kao hadzija. Dodjes negdje dje nisi bio a nije Cengic Vila.