Velike promjene u BiH?

Velike promjene da ili ne

DA
34
63%
NE
20
37%

Total votes: 54

MARIJANK

#51 Re: Velike promjene u BiH?

Post by MARIJANK »

komeba wrote:
MARIJANK wrote:
E onda razumiješ želju, nas BiH Hrvata, za demontiranjem Federacije BiH.
A ko si ti da govoris u ime cijelog naroda?
Ja govorim svoje mišljenje u svoje ime.
U Federaciji BiH vlada teška bošnjačka hegemonija i hitni interes BiH Hrvata je demontiranje te Federacije.
Hoće li nakon demontiranja Federacije biti ustrojena BiH sa 5 ekonomskih regija ili 3 nacionalne nebitno je.

Važno je da se prekine ovakvo stanje stvari .
zemo_online

#52 Re: Velike promjene u BiH?

Post by zemo_online »

MARIJANK wrote:
and wrote: zabranjeno je valjda praviti etnički čiste federalne jedinice na način da se pobije,siluje popljačka protjera.....
niko ne propisuje sve je stvar dogovora,ali o tome se moglo razgovarati i 1992,da je to bio problem,problem je bio drugi.
Mi BiH Hrvati krećemo praviti sad treću federalnu jedinicu. Praviti ćemo je tako da nikoga nećemo ni pobiti ni silovati ni pljačkati.
Tko hoće u jedinicu dobro, tko neće ne mora i to je to.

evo,ovo je razlog zasto ce dejton da ostane na snazi jos dugo.
zavrzlama

#53 Re: Velike promjene u BiH?

Post by zavrzlama »

U kojim pravnim knjigama piše da je federalni ustroj države , zabranjeni ustroj države?
I tko to u državi propisuje hoće li ona biti federalna ili unitarna?
nije problem federalni ustroj..problem je sta je teritorija te federalne jedinice....problem je hoce li meni i mom bosnjackom narodu(ovo pisem retoricki nisam za torove) neko na miran nacin dati
sva podrucja gdje su bosnjaci bili vecina prije rata u tu federalnu jedinicu(koja mi se natura i namece) ili cu morati uzeti pusku, pa tu federalnu jedinicu stvarati i vracati sva podrucja koja su puskom oteta od tog mog naroda...to sto bi se ti kao hrvat odrekao Posavine,srednje Bosne itd u zamjenu za komad recimo zapadne Hercgovine...ne znaci da bi se ja odrekao vecinskih bosnjackim podrucja.....da je se u Dejtonu pravila federalna drzava ...granice danasnjih entiteta bi izgledala sasvim drugacije...posto srbi nece mijenjanje granica entiteta nema ni federalnih jedinica i prava na secesiju...a ako bi se napravile federalne jedinice, e onda bi se i granice entiteta promijenile pa bi najvjerovatnije prvi srbi odustali od federalnih jedinica i zelje za secesijom...federalizam se gura samo iz razloga sto neki(dodik) misle da ce entiteske granice biti granice federalnih jedinica,a uzi krug Hercegovackih hrvata bi zrtvovao i BIH i hrvate u srednjoj Bosni za komad zapadne Hercegovine kao federalne jedinice..znaci nema federalnih jedinica...jer nema postene teritorijalne podjele BIH na federalne jedinice i to bez prava na secesiju...znaci prvenstveno hrvati u BIH trebaju biti glavni pokretaci ukidanja entiteta i stvarnja ekonmoskih regija uz stvaranje kulturnih autonomija(ukljucujuci tv,radio,Kud ...itd)..
Last edited by zavrzlama on 23/10/2008 19:24, edited 1 time in total.
and

#54 Re: Velike promjene u BiH?

Post by and »

Sarajevcac wrote:
and wrote:
Sarajevcac wrote:Vjerovatno ce se u buducnosti konstatovati da su razlike izmedju naroda nepremostive pa ce se krenuti u realizaciju onog sto se desilo u SSSR-u, Cehoslovackoj...
ti si izgleda nešto prespavao,ili si tako mlad.gotovo je to
Gotova BiH?
ne brini se bih je gdje je bila i gdje će biti.nego da nisam ja šta prespavao,da nisu možda dijelili kakve statuse autonomnih pokrajina po bih? :mrgreen:
klixober

#55 Re: Velike promjene u BiH?

Post by klixober »

MARIJANK wrote:
komeba wrote:
MARIJANK wrote:
A ko si ti da govoris u ime cijelog naroda?
Ja govorim svoje mišljenje u svoje ime.
U Federaciji BiH vlada teška bošnjačka hegemonija i hitni interes BiH Hrvata je demontiranje te Federacije.
Hoće li nakon demontiranja Federacije biti ustrojena BiH sa 5 ekonomskih regija ili 3 nacionalne nebitno je.

Važno je da se prekine ovakvo stanje stvari .
U svoje ime mozes samo i govoriti.Bih je jedna i cijela i mora se stanje mijenjati na cijeloj teritoriji da svi drzavljani budu ravnopravni u svakom dijelu BiH.
Tvoje razmisljanje nije nista novo.Secesionisticke tendencije postoje jos od Bobana i tzv. HR HB.Sada je secesionisticka tendencija upakovana u borbu za ravnopravnost tj. treci entitet,ali sustina je ista-cilj je razbijanje BiH.
The__Doctor

#56 Re: Velike promjene u BiH?

Post by The__Doctor »

MARIJANK wrote:
and wrote: zabranjeno je valjda praviti etnički čiste federalne jedinice na način da se pobije,siluje popljačka protjera.....
niko ne propisuje sve je stvar dogovora,ali o tome se moglo razgovarati i 1992,da je to bio problem,problem je bio drugi.
Mi BiH Hrvati krećemo praviti sad treću federalnu jedinicu. Praviti ćemo je tako da nikoga nećemo ni pobiti ni silovati ni pljačkati.
how yes no, kakva treca jedinica ne moze to tako to nije po Daytonu :D
vee-jay

#57 Re: Velike promjene u BiH?

Post by vee-jay »

Velikih promjena nece biti -> barem do 2010. Nakon toga, zavisi kako izbori prodju, SVE JE MOGUCE.

Po meni, vrlo je vazno da BiH ostane cjelovita do presude Karadzicu. Ne mogu zamisliti da pored te neke presude svijet moze dozvoliti otcjepljenje. Sudjenje Karadzicu je sudjenje PCu. Ali ipak ne vjerujem da ce se do tada nesto veliko desiti.

Neko je vec napisao na ovom forumu: MZ nema muda sklanjati Dodika bez da sklone i nekoga sa "druge strane". Iskreno, Hari je seronja ali ne igra ni priblizno u Dodinoj ligi. A izgleda da on i ovako i onako broji svoje zadnje dane (nadam se). Isto tako ne vjerujem da ce tuzilastvo BiH ikako moci osuditi Dodika radi sveg shita kojeg je napravio u svojoj kuci. I ako nadju nesto crno na bijelo, nedostajat ce im svjedoka po sistemu "another one bites the dust".

Pak, velike promjene - na pozitivno - su moguce tek ako se ova dva balvana skinu sa politicke scene BiH. Objektivno, racunam sa nekim status-quo jos narednih deset godina.
zavrzlama

#58 Re: Velike promjene u BiH?

Post by zavrzlama »

MARIJANK wrote:
zavrzlama wrote: mi smo malo zesca stoka za demokratiju i davanje prava drugim gdje su manjina...

pa sta predlazes....ukidanje federacije i rs-a i stvaranje ekonomskih regija...ili ukidanje jednog sistema segregacije(fbih) i stvranja dva sistema segregacije(hrvatski i bosnjacki tor od teritorije fbih)
:D
vee-jay

#59 Re: Velike promjene u BiH?

Post by vee-jay »

Sarajevcac wrote:
MARIJANK wrote:
http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=60496

Dodik: Hrvatima treba dati treći entitet!

SARAJEVO, 23. OKTOBRA (SRNA) - Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik smatra da treba promijeniti unutrašnju organizaciju Dejtona prema kojoj bi Hrvatima u BiH trebalo dati teritorijalno-političku jedinicu, treći entitet ili slično.
"Bez obzira na to što mnogi pričaju kako to ne dolazi u obzir, mislim da bi to dugoročno stabilizujuće djelovalo na BiH. To znači Republika Srpska i još dvije federalne jedinice u saveznoj državi, što bi bilo definisano novim ustavom" - rekao je Dodik.
Reagujući na posljednje istupe bivših diplomata Ričarda Holbruka i Pedija Ešdauna, koji su izjavili da je BiH danas "bure baruta koje svakog trenutka može da eksplodira", Dodik je rekao da to nije pročitao, ali i da ga "pomenuti dvojac uopšte ne zanima".
"Oni su svoje rekli, a pogotovo Ešdaun nema šta kome da objašnjava i tumači, jer sve što je radio bilo je protiv dugoročne stabilnosti BiH" - rekao je Dodik za "Večernji list BH".
On je podvukao da Republiku Srpsku vodi ka razvijenoj zajednici i dodao da je mjesto RS u tom kontekstu jasno zacrtano u Dejtonskom sporazumu.
"Ali, zasigurno nećemo dopustiti da RS bude zamorac ideja i snova koje je imao Ešdaun o centralizovanoj BiH" - naglasio je premijer RS

:lol: :lol: :lol: :lol:
za*ebo ga bit ce Paddy, on njemu onoliku lovu a ovaj samo "take the money and run"

:lol: :lol: :lol: :lol:
zlatiborka

#60 Re: Velike promjene u BiH?

Post by zlatiborka »

Unitarna drzava, mnogo se manipulise tim pojmom i zloupotrebljava se.

unitaran = jedinstven, sjedinjujuci
unitarizam = naglasavanje apsolutnog jedinstva

Ovo je iz Rijecnika stranih rijeci od Klaica (izdanje Matice hrvatske 1970 god.)

Ja iz tumacenja ove rijeci ne vidim da bi bilo koji narod bio u povoljnijem polozaju u odnosu na narod koji je u manjini.

1. Najbolje je da se Republika BiH ustavom uredi kao gradjanska drzava (precizno pravno definisati)

1.1. njenih gradjana
1.2. njenih konstutitivnih naroda bosnjaka, srba i hrvata
1.3. i svih nacionalnih manjina i ostalih (pobrojati ih)

2. RBiH je je sekularna drzava koja postuje svacije vjersko opredjelenje gdje su vjerske zajednice slobodne i nezavisne od drzave i nemaju se pravo mijesati u politiku.

3. RBiH je sastavljena od xy regija koje su formirane po ekonomskom, geografskom i interesnom kriteriju sve u cilju za prosperitet i dobar zivot gradjana u regiji.

4. Zakonodavstvo svake regije mora biti u skladu sa ustavom RBiH i svi podzakonski akti takodje....

5. ......itd......

Ja nisam pravnik i ne znam da pisem "pravnicki", mozda ovo sto sam napisala nekome izgleda smijesno.

Za mene je na prvom mjestu i osnovna jedinka drzave covjek - gradjanin a tek onda njegova pripadnost nekom narodu ili manjini ili bilo kojoj drugacijoj grupaciji.
Alfons Kauders

#61 Re: Velike promjene u BiH?

Post by Alfons Kauders »

a zasto da bilo sta mijenjamo?

narod je zadovoljan, bili izbori prije 20 dana, svi glasali isto... znaci super nam ide...
dallton

#62 Re: Velike promjene u BiH?

Post by dallton »

MARIJANK wrote:
zavrzlama wrote: mi smo malo zesca stoka za demokratiju i davanje prava drugim gdje su manjina...

al si se ti dohvatio federacije pa ne odustajes ...odmori malo dok sanader i mesic ne odluce drugacije
dallton

#63 Re: Velike promjene u BiH?

Post by dallton »

MARIJANK wrote:
krecete sad odmah ovog momenta ili :lol: evo ja sam danas bio s dvojicom hrvata, oni su krenuli veceras na pivu sa mnom, nije valjda da ce me izraditi :lol:
dallton

#64 Re: Velike promjene u BiH?

Post by dallton »

Alfons Kauders wrote:a zasto da bilo sta mijenjamo?

narod je zadovoljan, bili izbori prije 20 dana, svi glasali isto... znaci super nam ide...
otprilike tako ...opsta sreca i zadovoljstvo
Bihac_4_ever

#65 Re: Velike promjene u BiH?

Post by Bihac_4_ever »

English upozorava: Destabilizirajuća retorika odvest će BiH u izolaciju!

"Osporavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH neće se tolerisati", kazao je američki ambasador...
23.10.2008. 17:17

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Charles English upozorio je danas u Banjoj Luci da, ukoliko lideri BiH nastave sa svojom destabilizirajućom retorikom, izabrat će izolaciju sa svim posljedicama koje ona nosi i za njih i za građane ove zemlje.

"Ukoliko bh. lideri nastave sa svojom destabilizirajućom retorikom, bez obzira na to da li se radi o priči o odvajanju ili ukidanju entiteta, te ukoliko nastave podrivati državne institucije formiranjem paralelnih entitetskih struktura čije se funkcije preklapaju s već postojećim državnim funkcijama, osporavanjem prijenosa ovlasti u vezi s kojima je prethodno postignut sporazum ili s ubacivanjem uskogrudih etničkih programa u svakodnevni rad institucija koje treba da služe svim građanima BiH, onda će izabrati izolaciju sa svim posljedicama koje ona nosi za njih i njihove birače", naglasio je English.

Američki ambasador je rekao da je napredak ka evropskoj budućnosti moguć jedino u suverenoj BiH u kojoj politički lideri provode neophodne reforme i nastoje osigurati uspješno i efikasno funkcioniranje državnih institucija.

Očekuje od lidera svih nivoa vlasti, državnih, entitetskih, kantonalnih i općinskih i od svih stranaka da svoje vrijeme i energiju usmjere ka kretanju BiH putem koji je vodi ka punopravnom članstvu evroatlantskih zemalja.

"Moja vlada je i dalje spremna pomoći. Želimo ići naprijed s pozitivnim programom u BiH. Nažalost, trenutna politička atmosfera to čini sve težim i težim", rekao je English i ponovio stav SAD-a da se BiH kreće u pogrešnom pravcu i da je to uznemiravajuće.

Američki ambasador je naglasio da politički lideri BiH imaju jasan izbor da odluče o tome kakvu budućnost žele za sebe i svoje birače.

Prvi izbor, naveo je, uključuje partnerstvo sa SAD-om i drugim zemljama članicama međunarodne zajednice u izgradnji bolje budućnosti BiH te da danas potpisani sporazum između "Dženeral Elektrika" i RS predstavlja primjer onoga što se može očekivati od tako pozitivnog programa.

"Međutim, to se neće osvariti, ukoliko se BiH ne vrati na pravi kolosijek", upozorio je English.

Istaknuo je da je drugi put ili izbor ili izolacija.

U tom smislu, još je jednom ponovio da referendum o otcjepljenju ili otcjepljenje bilo kojim drugim sredstvima nije moguće.

"Osporavanje suvereniteta ili teritorijalnog integriteta BiH neće se tolerisati. Ta pitanja su riješena", upozorio je američki ambasador u BiH.

Zaključio je da su SAD pouzdan partner BiH i da su ovdje da pomognu, ukoliko im to dopuste domaći lideri.

"Ali još jednom naglašavam, da bi se zemlja kretala u pravom smjeru potrebni su nam lokalni partneri", ponovio je američki ambasador u BiH.

"Bonske ovlasti" su zadnja mjera

"SAD smatraju da su 'bonske ovlasti' ključni dio međunarodnog prisustva u BiH, te da su posljednji izbor aktivnosti“, precizirao je English.

Na pitanje novinara da li američka vlada sada okreće neko drugo lice premijeru RS Miloradu Dodiku, koji je dugo bio miljenik međunarodne zajednice, američki ambasador je rekao da njegova zemlja podržava politike, a ne pojedince.

"Da budem iskren, nas zabrinjava politika i pravac u kojem se kreće politika koju slijedi jedan broj lidera u BiH od trenutka kada je 'aprilski paket' ustavnih promjena doživio neuspjeh“, naveo je američki ambasdor.

Rješenje za izlazak iz trenutne negativne atmosfere, kako je naveo, je veoma jednostavno, a to je da svi treba da odustanu od „te vrste otrovne retorike“, te se moraju fokusirati na ono što je nephodno kako bi se proveo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i našao konsenzus koji je neophodan kako bi zemlja išla dalje prema članstvu u EU i NATO-u.

"Treba se prestati fokusirati na interese koji se smatraju isključivim pravom određene entničke skupine. Prije samo sedmicu sam govorio o konkretnim izjavama političara, za koje sam smatrao da su poprilično štetne za interese BiH“, rekao je američki ambasador i dodao da i dalje stoji iza tog stava.

English je naglasio da je stanovište njegove zemelje da BiH nema drugog izbora nego da opstane i da to opredjeljene traje od momenta kada su SAD pomogle da se dođe do Daytonskog sporazuma.

"Ali ono što mi imamo na umu, daleko je više od opstanka. Spremni smo pomoći vašim građanima da se uspostavi jedna funkcionalna država koja će uživati svoj teritorijalni integritet, koja će biti suverena i sposobna da se uvrsti u moderne zemlje 21.stoljeća“, rekao je English i dodao da je to budućnost BiH na kojoj insistiraju SAD i nada se da će na tome inistirati i građani naše zemlje.

Ponovio je da u BiH nisu moguće tri stvari - nema otcjepljenja, nema unilateralnog ukidanja entiteta i nema trećeg entiteta ili bilo koje dalje etničke podjele BiH.

"To je osnova američke politike“, zaključio je English.

Image

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/aktu ... -izolaciju
dallton

#66 Re: Velike promjene u BiH?

Post by dallton »

Sarajevcac wrote:
Bihac_4_ever wrote:English upozorava: Destabilizirajuća retorika odvest će BiH u izolaciju!

"Osporavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH neće se tolerisati", kazao je američki ambasador...

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Charles English upozorio je danas u Banjoj Luci da, ukoliko lideri BiH nastave sa svojom destabilizirajućom retorikom, izabrat će izolaciju sa svim posljedicama koje ona nosi i za njih i za građane ove zemlje.

Ne znam sto je stalo ljudima da citiraju zvanicnike zemlje koja je u ekonomskom, vojnom, moralnom...kolapsu.
Koga jos zanima sta kaze ambasador zemlje u kolapsu?
kolega jos smo u nametnutoj i neprirodnoj zajednici bih, i sve dok se razjedinjene americke drzave ne raspadnu to je tako :D
MARIJANK

#67 Re: Velike promjene u BiH?

Post by MARIJANK »

test01 wrote:
MARIJANK wrote:

evo,ovo je razlog zasto ce dejton da ostane na snazi jos dugo.
Dayton više ne postoji.
Postoji samo neko mitsko ime 'Dayton ' ali kao neki apstraktni pojam i nitko ne zna što je taj 'Dayton' , gdje se nalazi i što znači.
MARIJANK

#68 Re: Velike promjene u BiH?

Post by MARIJANK »

zavrzlama wrote:
U kojim pravnim knjigama piše da je federalni ustroj države , zabranjeni ustroj države?
I tko to u državi propisuje hoće li ona biti federalna ili unitarna?
nije problem federalni ustroj..problem je sta je teritorija te federalne jedinice....problem je hoce li meni i mom bosnjackom narodu(ovo pisem retoricki nisam za torove) neko na miran nacin dati
sva podrucja gdje su bosnjaci bili vecina prije rata u tu federalnu jedinicu(koja mi se natura i namece) ili cu morati uzeti pusku, pa tu federalnu jedinicu stvarati i vracati sva podrucja koja su puskom oteta od tog mog naroda...to sto bi se ti kao hrvat odrekao Posavine,srednje Bosne itd u zamjenu za komad recimo zapadne Hercgovine...ne znaci da bi se ja odrekao vecinskih bosnjackim podrucja.....da je se u Dejtonu pravila federalna drzava ...granice danasnjih entiteta bi izgledala sasvim drugacije...posto srbi nece mijenjanje granica entiteta nema ni federalnih jedinica i prava na secesiju...a ako bi se napravile federalne jedinice, e onda bi se i granice entiteta promijenile pa bi najvjerovatnije prvi srbi odustali od federalnih jedinica i zelje za secesijom...federalizam se gura samo iz razloga sto neki(dodik) misle da ce entiteske granice biti granice federalnih jedinica,a uzi krug Hercegovackih hrvata bi zrtvovao i BIH i hrvate u srednjoj Bosni za komad zapadne Hercegovine kao federalne jedinice..znaci nema federalnih jedinica...jer nema postene teritorijalne podjele BIH na federalne jedinice i to bez prava na secesiju...znaci prvenstveno hrvati u BIH trebaju biti glavni pokretaci ukidanja entiteta i stvarnja ekonmoskih regija uz stvaranje kulturnih autonomija(ukljucujuci tv,radio,Kud ...itd)..
Nećeš ti nikakvu pušku uzeti jer ti se neće dozvoliti potezanje puške ni na koga.
Što će biti dobra stvar za tebe jer iz puške se može opucati ali isto tako se može i popiti metak.

Tko kaže da smo se mi BiH Hrvati odrekli srednje Bosne?

Na tvoju rečenicu 'prvenstveno Hrvati u BiH trebaju biti glavni pokretači ukidanja entiteta' se slažem .
Pošto nemamo baš tako snage da djelujemo na razgradnji obadva entiteta mi smo odmakli u pripremama razgradnje jednog od entiteta na koji možemo utjecati, Federaciju BIH.
Recimo vi Bošnjaci bi mogli se potruditi oko drugog , RS-a.
and

#69 Re: Velike promjene u BiH?

Post by and »

¸prvo ste bih razgrađivali,pa sada federaciju,slabo nešto ide?
hasmeta

#70 Re: Velike promjene u BiH?

Post by hasmeta »

Šta vam je, vidite li šta se dešava? Vi o razgradnji, čudima i pupa-hava pričama šta će biti kada bude, a oko nas pravi haos, kriminal, lopovluk, nesigurnost!!!!! Je l' mislite da je Zagreb toliko daleko od nas da nas se ne tiče? Ubistvo glavnog urednika i šefa marketinga Nacionala pokazuje šta su kriminalci u stanju uraditi. To treba da vam je tema, a ne ovo o tome kako ćete skrojiti ovaj jad od države. To će svakao uraditi političari koje je ovaj naš NAROD IZABRAO! Pritisnite političare da se riješe naših lopova, kriminalaca, haosa.....!!!!!
MARIJANK

#71 Re: Velike promjene u BiH?

Post by MARIJANK »

and wrote:¸prvo ste bih razgrađivali,pa sada federaciju,slabo nešto ide?

A to ti si protiv razgradnje RS-a (FBIH)?
jeza u ledja

#72 Re: Velike promjene u BiH?

Post by jeza u ledja »

Sarajevcac wrote:
Bihac_4_ever wrote:English upozorava: Destabilizirajuća retorika odvest će BiH u izolaciju!

Ne znam sto je stalo ljudima da citiraju zvanicnike zemlje koja je u ekonomskom, vojnom, moralnom...kolapsu.
Koga jos zanima sta kaze ambasador zemlje u kolapsu?
Postoji li zemlja koja je u ekonomski, vojno i moralno jaca od SAD?
Maraschino

#73 Re: Velike promjene u BiH?

Post by Maraschino »

Bihac_4_ever wrote:Komšić u službenoj posjeti u New Yorku

Prvog dana službenog boravka u New Yorku član Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-Moon i predsjednikom Generalne skupstine UN-a Miguel d’Escoto Brockmannom, što je prvi sluzbeni susret najviših predstavnika BiH u posljednih godinu dana sa najvišim dužnosnicima UN-a.

Komšić je informisao generalnog sekretara UN-a Ban Ki-Moona o trenutnoj situaciji u zemlji i regionu. Tom prilikom naglasio je da je situacija u BiH mnogo bolja nego što to predstavljaju pojedini, kako domaći političari, tako i predstavnici međunarodne zajednice. Dodao je da su toj lošoj slici BiH posebno doprinijeli pojedini domaći političari koji unutrašnje probleme, iz dnevno-političkih interesa, prebacuju u oblast spoljno-političkih odnosa i aktivnosti države BiH.
Komšić je naglasio da, i pored složenog državnog ustrojstva BiH, koje je predmet čestih unutrašnjo-političkih sporova, jedinstvo i stabilnost zemlje nisu upitni, te da očekuje dalje približavanje različitih stavova u cilju postizanja konsenzusa neophodnog za društvene promjene u zemlji koje ubrzavaju naš put ka članstvu u EU. Naglasio je da je strateški interes BiH da sve zemlje u regionu budu stabilne i postanu članice EU, jer nestabilnost jedne od zemalja u regionu automatski znači nestabilnost čitavog regiona, a članstvo u EU znači puno za stabilnost regiona.

U tom smislu je istakao da je pitanje priznanja Kosova specificno pitanje za BiH te da se, iz unutrašnjo-političkih razloga, to neće desiti u skoroj budućnosti. Kazao je kako znatan dio stanovnika BiH ima negativan stav po pitanju priznanja Kosova, te da BiH u ovim okolnostima sebi ne može dopustiti da joj vanjsko-politička pitanja komplikuju unutrašnju situaciju u zemlji. Komšić je istakao da po pitanju priznavanja, odnosno nepriznavanja Kosova, postoji puni konsenzus u Predsjednistvu BiH.

Posebno se osvrnuvši na rezultate posljednjih lokalnih izbora u BiH, Komšić je naglasio da je to izuzetno važan pozitivan indikator, poruka koju su građani BiH poslali političarima i političkim partijama.

Precizirajući, naveo je da je poruka da građani BiH žele pozitivne promjene, da žele normalniju političku situaciju, da ne žele strahove, etničke tenzije i zategnute odnose, te da žele da žive normalno i u miru unutar porodice evropskih zemalja.

Član Predsjedništva BiH je kao jedan od glavnih ciljeva u realizaciji aktivnije uloge BiH u oblasti vanjske politike naveo i kandidaturu BiH za nestalnog člana Savjeta bezbjednosti UN-a 2010 godine.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon je istakao važnost jedinstva centralnih institucija države BiH kao i nužnost fokusa na stabilnost BiH kao jednog od važnih faktora u regionu. U tom cilju je, kako je naveo, potrebno osigurati da se svi njeni narodi i građani osjećaju konforno i sigurno u BiH. Ban Ki Monn je istakao da je spreman učiniti sve u cilju jačanja mira i stabilnosti u BiH i regionu te izrazio očekivanja da će, i pored toga što u BiH postoje unutrašnja razmimoilaženja i što se BiH nalazi u tradicionalno nestabilom regionu, domaći političari imati dovoljno mudrosti i snage da pronađu najbolja rješenja za BiH, a posebno za njene građane.
Na kraju je izrazio svoje želje i nadanja da će BiH uspjeti postati nestalna članica Savjeta bezbjednosti UN-a.

Tokom dana Komšić se sastao i predsjednikom Generalne skupštine UN-a Miguel d’Escoto Brockmannom kojeg je informisao o trenutnoj situaciji u BiH, te o aktivnostima u cilju veće afirmacije BiH na spoljno-političkom planu. Tom prilikom je nalgasio potrebu veće afirmacije pozitivnih dostignuća, razumijevanja i otvorenosti, kao i neophodnost da u BiH jedni druge slušamo ali i čujemo, te istakao vjeru u svoju zemlju i u mudrost njenih običnih, malih ljudi.

Predsjednik Generalne skupštine se posebno interesovao o napretku BiH u procesu i postupku pristupanja EU te istakao da će BiH u tom smislu uvijek imati prijatelje i podrsku u UN-a.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić zatražio je od predsjednika Generalne skupštine UN-a Miguel d’Escoto Brockmanna da podrži kandidaturu BiH za nestalnog člana Savjeta bezbjednosti UN-a, što je Brockmann sa neskrivenim zadovoljstvom i prihvatio, s obzirom da je njegova zemlja, Nikaragva, prva od tzv. ”malih” zemalja uspjela postati članica Savjeta bezbjednosti i što on odlično zna šta je to značilo za njegovu zemlju.

Pored aktivnosti u UN-u, član Predsjedništva BiH Komšić je primio predstavnike čuvenog Georgtown Univeziteta iz Washingtona, Thomasa Selingera i saradnike, sa kojima se zadržao u dužem otvorenom razgovoru na temu aktualne situacije u BiH i regionu, te o odnosu međunarodne zajednice prema aktualnoj situaciji u BiH i ulozi SAD-a u jačanju stabilnosti u BiH.

Predstavnici Univerziteta pozvali su Komšića da održi nekoliko predavanja na Univerzitetu, javljaju iz Ureda ovog člana Predsjedništva BiH.

Image

http://www.sarajevo-x.com/clanak/081023030

o cemu mi pricamo ako Zeljko kaze da je situacija bolja nego sto je drugi predstavljaju

ako svi kazu (Vasington, Brisel, London...) da je situacija u BiH zabrinjavajuca i da se zadnje dvije godine ide unazad...otkud sada da Komso sam tvrdi suprotno...ili on zna sto mi ne znamo ( a osjetimo)

Licno mislim, da mu ova izjava i nije trebala.
kap_u_moru

#74 Re: Velike promjene u BiH?

Post by kap_u_moru »

citam ovo i nemogu da vjerujem kako vecina ljudi razmislja(nije ni cudo sto nam se sve ovo desava).
Nije mi jasno zasto ljudi misle da je stabilnost BiH svim drzavama svijeta glavni interes jel iko misli da je njihov interes nestabilna drzava?
Jer jedino nestabilnom drzavom se moze manipulisat kako se pozeli!!!!
Oni bace kost jednoj strani i odmah se druga digne na noge.
pomognu malo jednima pa malo drugima ali nikad dovoljno da se probleb resi.
I onda mi gubimo mjesece na koje kakvim glupostima a nafta na pumpama 2.30 a u sloveniji 1.95 pa ko voli nek izvoli.
Do velikih promjena nece nikad doci iz jednog jednostavnog razloga nikome to nije u interesu. (mi se u ovo "nikom" ne ubrajamo)
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#75 Re: Velike promjene u BiH?

Post by Dado dijasporitus »

seln wrote:Zeljko car. On je predsjednik...osim njega, u predsjednistvu su jedan potrcko i jedan prestarjeli zigolo.
Komso je ovdje malo rutinski precutao istinu da je skoro pola stanovnistva u BiH glasalo za stranku koja aktivno radi na disoluciji drzave (SNSD) a druga polovina za svoje nacionalne tabore tako da nije ispravno da je vecina stanovnistva glasalo za suzivot. Zvuci kao da se malo naduvao prije ovog sastanka I ocigledne probleme odgurao pod tepih. Mada da neznam ko je Komsic rekao bih da covjek nema veze sa realnoscu ali shavatam potrebu da se smanje tenzije u medjunarodnoj prici jer, za razliku od BiH, u svijetu niko neslusa one koji najvise galame.
Post Reply