Hidžab-mahrama

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Kviz 3: Da bi odjeća muškarca zadovoljila propis muškarac na sebi treba imati...

šorc
24
22%
šorc do ispod koljena
36
33%
trofrtaljke
5
5%
hlače
0
No votes
hlače i majicu kratkih rukava
17
15%
hlače i košulju
11
10%
hlače, košulju i kapu
2
2%
hlače, košulju, kapu i čarape
15
14%

Total votes: 110

Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#51 Re: Hidžab-mahrama

Post by Latina »

portfast wrote:
Ebu Hurejre prenosi da je Allahov Poslanik a.s. prokleo čovjeka koji oblači žensku odjeću i ženu koja oblači mušku odjeću. Ovaj hadis prenosi Ebu Davud i drugi. Allahov Poslanik a.s. je takoder rekao: "Tri osobe neće ući a Džennet niti će Allah dž.š. na Sudnjem danu u njih gledati: dijete neposlušno prema roditeljima, razgolićena žena koja se poistovjećuje s ljudima (tj. oblači mušku odjeću) i čovjek koji ne vodi računa o moralu svoje porodice."
Sto ne znaci da to isto treba uvesti silom drzave.

Onima koji nece da vjeruju doista je svejedno opominjao ih ti ili ne opominjao - oni nece vjerovati.

Alah je zapecatio srca njihova i usi njihove, a pred ocima njihovim je koprena; njih ceka patnja golema.

( Kur'an - Sura II -Al-baqara )
portfast

#52 Re: Hidžab-mahrama

Post by portfast »

Latinica wrote:
portfast wrote:
Ebu Hurejre prenosi da je Allahov Poslanik a.s. prokleo čovjeka koji oblači žensku odjeću i ženu koja oblači mušku odjeću. Ovaj hadis prenosi Ebu Davud i drugi. Allahov Poslanik a.s. je takoder rekao: "Tri osobe neće ući a Džennet niti će Allah dž.š. na Sudnjem danu u njih gledati: dijete neposlušno prema roditeljima, razgolićena žena koja se poistovjećuje s ljudima (tj. oblači mušku odjeću) i čovjek koji ne vodi računa o moralu svoje porodice."
Sto ne znaci da to isto treba uvesti silom drzave.

Onima koji nece da vjeruju doista je svejedno opominjao ih ti ili ne opominjao - oni nece vjerovati.

Alah je zapecatio srca njihova i usi njihove, a pred ocima njihovim je koprena; njih ceka patnja golema.

( Kur'an - Sura II -Al-baqara )
Koliko znas o šerijatu ? Hazreti Omer je sjekao glave radi manjih stvari. Ebu Bekr r.a. je poveo rat protiv muslimana koji su odbili placati zekat ...

Sta mislis kako se islamska drzava prosirila za veoma kratko vrijeme ???
Latina

#53 Re: Hidžab-mahrama

Post by Latina »

portfast wrote:
Koliko znas o šerijatu ? Hazreti Omer je sjekao glave radi manjih stvari. Ebu Bekr r.a. je poveo rat protiv muslimana koji su odbili placati zekat ...

U svim diskusijama s tobom vrlo brzo dodje do sijecenja glava ili slicnog kvaziargumenta. Ne shvatam Islam na taj nacin, niti su ga tako shvatali oni koje sam gledala dok sam odrastala, a koji su ga svakodnevno zivjeli i zive.

Selam
portfast

#54 Re: Hidžab-mahrama

Post by portfast »

Latinica wrote:
portfast wrote:

U svim diskusijama s tobom vrlo brzo dodje do sijecenja glava ili slicnog kvaziargumenta. Ne shvatam Islam na taj nacin, niti su ga tako shvatali oni koje sam gledala dok sam odrastala, a koji su ga svakodnevno zivjeli i zive.

Selam
Ama ... Tvoje i moje shvatanje islama nije relevatno ni za šta.

Opet te pitam. Sta mislis kako se širila vjera ciji si ti pripadnik ?
tanana

#55 Re: Hidžab-mahrama

Post by tanana »

neprilagodjena wrote:Ma super je vidjeti curu sa maramom i crvenim karminom i uskim farmericama :roll: :roll:
A jos bolje je kad odes u skolu i vidis cure (koje dolaze sa maramama) izlaze iz wc a marame nigdje,a ima dovoljno sminke i za sebe i za prijateljicu.

Bila sam na pijaci prije sedmicu dvije i bilo je bas ljepo i toplo vrjeme.
Slucajno sam ugledala zenu skroz u crnom,nista se nije vidjelo a na rukama je imala rukavice,muz je bio uz nju i djeca.

To nije za mene,da su to neznam kakva pravila.
Muslimanka koja je vjerski propisno obucena ne bi trebala pretjerano koristiti sminku jer se to uopste ne uklapa u sam smisao pokrivanja.
U svemu postoji umjerenost i stil.Naravno da ima i onih koje ce sto vise istaknuti crte lica i time skretati paznju na sebe,sto apsolutno nije uredu,kao uostalom i tjesna odjeca u kombinaciji sa maramom.
I bas je bezveze kad pojedinci generalizuju na osnovu par slucajeva a jos bezveznije govoriti:ja to ne bih nikad,mene niko ne bi NATJERAO......Svaka pokrivena zena isto tako ne bi mogla nikad hodati polugola ulicom kao vecina,i niko je ne bi NATJERAO da skine maramu ali bar postuju svaciji izbor i ne prozivaju one kojima je vrhunac mode skinuti sto vise sa sebe.Pod ovim ne mislim na slucajeve prepada i napada od strane tzv vehabija.Ne treba generalizovati jer vecinu vjernika uopste ne interesuje modni izbor ostalih.
ponosna_manjina

#56 Re: Hidžab-mahrama

Post by ponosna_manjina »

portfast wrote: Koliko znas o šerijatu ? Hazreti Omer je sjekao glave radi manjih stvari. Ebu Bekr r.a. je poveo rat protiv muslimana koji su odbili placati zekat ...
Nemam ja problema da ti vjeruješ u ono što želiš ali ne misliš li da je nedoslijedno (evo koristim najblaži termin :) ) da se s jedne strane pozivate na ljudska prava kada vam to odgovara dok s druge strane zagovarate serijat, sjecu glava i nekakve ratove tj. stvari koje se potpuno kose sa nacelima demokratije i ljudskih prava.

portfast wrote:Sta mislis kako se islamska drzava prosirila za veoma kratko vrijeme ???
Kao i RS, ratom i sječom glava. Ali taj recept možda stvara državu, ali ne stvara i blagostanje i nikada neće imati moje poštovanje.
Latina

#57 Re: Hidžab-mahrama

Post by Latina »

portfast wrote:
Opet te pitam. Sta mislis kako se širila vjera ciji si ti pripadnik ?
Citava istorija ljudskog roda je obojena u crveno. Kur'an je uputa i svjetlo. I gdje god pogledas to mozes vidjeti, ko ne gleda ocima prekrivenim koprenom ega.

43 Mi smo objavili Tevrat u kome je uputstvo i svjetlo. Po njemu su Jevrejima sudili vjerovjesnici koji su bili Alahu poslusni i cestiti ljudi, i uceni, od kojih je trazeno da cuvaju Alahovu knjigu, i oni su nad njom bdjeli. Zato se kada budete sudili, ne bojte ljudi, vec se bojte Mene, i ne zamjenjujte rijeci moje za nesto sto malo vrijedi. A oni koji ne sude prema onome sto je Alah objavio, oni su pravi nevjernici.

44 Mi smo im u njemu propisali; glava za glavu i oko za oko, i zub za zub, a da rane treba uzvratiti. A onome ko od odmazde odustane, bice mu to od grijeha iskupljenje. Oni koji ne sude prema onome sto je Alah objavio pravi su nasilnici.

69 Oni koji su vjerovali, pa i oni koji su bili Jevreji i Sabijci i krscani - oni koji su u Allaha i onaj svijet vjerovali i dobra djela cinili - nicega se oni nece bojati i ni za cim oni nece tugovati.

( Kur'an - Sura Al Ma'ida )
neprilagodjena

#58 Re: Hidžab-mahrama

Post by neprilagodjena »

tanana wrote:
neprilagodjena wrote:Ma super je vidjeti curu sa maramom i crvenim karminom i uskim farmericama :roll: :roll:
A jos bolje je kad odes u skolu i vidis cure (koje dolaze sa maramama) izlaze iz wc a marame nigdje,a ima dovoljno sminke i za sebe i za prijateljicu.

Bila sam na pijaci prije sedmicu dvije i bilo je bas ljepo i toplo vrjeme.
Slucajno sam ugledala zenu skroz u crnom,nista se nije vidjelo a na rukama je imala rukavice,muz je bio uz nju i djeca.

To nije za mene,da su to neznam kakva pravila.
Muslimanka koja je vjerski propisno obucena ne bi trebala pretjerano koristiti sminku jer se to uopste ne uklapa u sam smisao pokrivanja.
U svemu postoji umjerenost i stil.Naravno da ima i onih koje ce sto vise istaknuti crte lica i time skretati paznju na sebe,sto apsolutno nije uredu,kao uostalom i tjesna odjeca u kombinaciji sa maramom.
I bas je bezveze kad pojedinci generalizuju na osnovu par slucajeva a jos bezveznije govoriti:ja to ne bih nikad,mene niko ne bi NATJERAO......Svaka pokrivena zena isto tako ne bi mogla nikad hodati polugola ulicom kao vecina,i niko je ne bi NATJERAO da skine maramu ali bar postuju svaciji izbor i ne prozivaju one kojima je vrhunac mode skinuti sto vise sa sebe.Pod ovim ne mislim na slucajeve prepada i napada od strane tzv vehabija.Ne treba generalizovati jer vecinu vjernika uopste ne interesuje modni izbor ostalih.

E pa to sto sam ja gore navela je vidjeno mojim ocima.

Drugo ja u svoje ime mogu slobodno reci da ja maramu ili hizdab nikad ne bi obukla.
Ko hoce hoce a ko nece nemora.
ponosna_manjina

#59 Re: Hidžab-mahrama

tanana wrote: I bas je bezveze kad pojedinci generalizuju na osnovu par slucajeva a jos bezveznije govoriti:ja to ne bih nikad,mene niko ne bi NATJERAO......Svaka pokrivena zena isto tako ne bi mogla nikad hodati polugola ulicom kao vecina,i niko je ne bi NATJERAO da skine maramu ali bar postuju svaciji izbor i ne prozivaju one kojima je vrhunac mode skinuti sto vise sa sebe.
Uvijek smo na neki nacin NATJERANI da nosimo ili ne nosimo marame ili bilo koji drugi modni detalj, a to se ne zaustavlja samo na odijevanju već se proteže i način života i razmišljanja općenito. Recimo da je ostala "Titova Jugoslavija" siguran sam da 90% žena koje su "pokrivene" to ne bi bilo. Kreatori naše stvarnosti, više ili manje suptilnim metodama, određuju kako ćemo se ponašati i živjeti. Jučer komunisti, danas islamisti, a sutra ko zna ko?
Jedan pametni čiko s bradom (a nije ni vehabija ni četnik :)) je rekao još i ovo:
"Na raznim oblicima svojine, na socijalnim uslovima egzistencije uzdiže se čitava nadgradnja različitih i osobenih osećanja, iluzija, načina mišljenja i gledanja na život. Njih stvara i uobličava čitava klasa iz svoje materijalne podloge i odgovarajućih društvenih odnosa. Pojedinac koji ih prima tradicijom i vaspitanjem, može uobražavati da su oni pravi motivi i polazna tačka njegovog delanja".
Latina

#60 Re: Hidžab-mahrama

Post by Latina »

ponosna_manjina wrote:
Uvijek smo na neki nacin NATJERANI da nosimo ili ne nosimo marame ili bilo koji drugi modni detalj, a to se ne zaustavlja samo na odijevanju već se proteže i način života i razmišljanja općenito. Recimo da je ostala "Titova Jugoslavija" siguran sam da 90% žena koje su "pokrivene" to ne bi bilo. Kreatori naše stvarnosti, više ili manje suptilnim metodama, određuju kako ćemo se ponašati i živjeti. Jučer komunisti, danas islamisti, a sutra ko zna ko?
To nije tacno, jer pokrivenih zena ima svugdje, u svakom kutku planete. To dokazuje da Bog sebi priblizava koga hoce, a udaljuje koga hoce.

I ubuduce kada drugima budes spocitavao licemjerje, prisjeti se vlastitog.
Last edited by Latina on 24/10/2008 12:40, edited 1 time in total.
Soul_Sista

#61 Re: Hidžab-mahrama

Post by Soul_Sista »

Nuke wrote:Ne podrzavam, ali mi ne smeta nimalo. Svi bi trebali da imaju izbor sta ce oblaciti ili ne oblaciti. Samo mislim da zene koje rade u javnim ustanovama, studentice, ucenice i sl ne bi trebale nositi onaj veo preko lica (nikab?), mada se u BIH nisam susreo s tim slucajem. Javio sam se na ovu temu jer me interesuje jedna stvar. Kakvo je stajaliste zena muslimanki po ovom pitanju? Mislim naravno na one koje su malo upucenije u ove stvari. Mozda je njihovo misljenje bitnije jer se i tice njih direktno. Uglavnom se pise o tome sta muskarci misle o tome kako bi se zene muslimanke trebale odijevati.
:thumbup: :thumbup:
tanana

#62 Re: Hidžab-mahrama

Post by tanana »

neprilagodjena wrote:

Drugo ja u svoje ime mogu slobodno reci da ja maramu ili hizdab nikad ne bi obukla.
Ma ne kazem da nisi,vidjela sam i ja svasta nesto.Ali kazem da ne treba generalizovati na osnovu pojedinaca.Svako ima pravo da oblaci sta hoce.Nisam za prisilno pokrivanje a pogotovo ne za prisilno otkrivanje.
ponosna_manjina

#63 Re: Hidžab-mahrama

ponosna_manjina wrote:
Latinica wrote:To nije tacno, jer pokrivenih zena ima svugdje, u svakom kutku planete. To dokazuje da Bog sebi priblizava koga hoce, a udaljuje koga hoce.
Ili se nismo razumijeli ili se ne slažemo u razmišljanju. Ja sam htio reći da društvena klima određuje kako će se većina ljudi oblačiti i ponašati te da to nema puno veze s Bogom već sa vlašću i društvenim dinamikama i odnosima. Misliš li ti da bi stvarno isti broj žena bio pokriven danas u slučaju ostanka socijalističke Jugoslavije? Da je naprimjer Italija muslimanska zemlja većina njihovih žena bi bila pokrivena... ali istorija ih je drugačije potkačila. Hoću ustvari naglasiti koliko je sve relativno.
Latinica wrote:I ubuduce kada drugima budes spocitavao licemjerje, prisjeti se vlastitog.
Ne znam kome sam ovdje spočitavao licemjerje (jesam na nekim drugim mjestima) ali dovoljno sam samokritičan i svjestan vlastitih slabosti i hipokrizije no ne mislim da zbog toga ne trebam pisati, diskutovati i ukazivati. I da, kad me već podsjećaš na moje licemjerje jesi li razmislila i o svome?
neprilagodjena

#64 Re: Hidžab-mahrama

Post by neprilagodjena »

tanana wrote:
neprilagodjena wrote:

Ma ne kazem da nisi,vidjela sam i ja svasta nesto.Ali kazem da ne treba generalizovati na osnovu pojedinaca.Svako ima pravo da oblaci sta hoce.Nisam za prisilno pokrivanje a pogotovo ne za prisilno otkrivanje.
Ma mene je jedino sokirala ta zena na pijaci.

Mozda zvuci okrutno ali ja do tada nikad nisam vidjela skroz na skroz pokrivenu zenu,da joj se ama bas nista ne vidi.
Latina

#65 Re: Hidžab-mahrama

Post by Latina »

ponosna_manjina wrote: Ili se nismo razumijeli ili se ne slažemo u razmišljanju. Ja sam htio reći da društvena klima određuje kako će se većina ljudi oblačiti i ponašati te da to nema puno veze s Bogom već sa vlašću i društvenim dinamikama i odnosima. Misliš li ti da bi stvarno isti broj žena bio pokriven danas u slučaju ostanka socijalističke Jugoslavije? Da je naprimjer Italija muslimanska zemlja većina njihovih žena bi bila pokrivena... ali istorija ih je drugačije potkačila. Hoću ustvari naglasiti koliko je sve relativno.
Upravo to sto ima zena koje su pokrivene od glave do pete u drustvima u kojima se ohrabruje suprotno, obara tvoju tezu o drustvenoj dinamici kao izvoristu odluke pojedinaca o vlastitom odijevanju i ponasanju. Vecina zena nisu slabe, a pogotovo nisu glupe, sto ce reci da nije sve ( narocito izraz necijeg vjerovanja ) imidz, ima malo i supstance. ;-)
Latinica wrote:I ubuduce kada drugima budes spocitavao licemjerje, prisjeti se vlastitog.
I da, kad me već podsjećaš na moje licemjerje jesi li razmislila i o svome?
Naravno, aktivno radim na vlastitim greskama i nadam se da cu postati prava vjernica. :)
beautyfool

#66 Re: Hidžab-mahrama

Post by beautyfool »

Zaista ne shvatam kako marame mogu nekome predstavljati toliki problem?
Budimo realni, mi ljude u Bosni svrstavamo po tome kako se oni zovu, recimo Muhamed-musliman, Razija-muslimanka, Jusuf-musliman, Amina-muslimanka, i tako dalje, dakle nije potrebna nekome marama da bi se reklo da je muslimanka , sasvim je dovoljno njeno ime, a mozda cemo se poceti i protiviti sto nosimo muslimanska imena, nedo Bog, ovo je sekularna drzava pa moze neko pomisliti da slucajno pripadamo Islamu??? I sve to moze smetati mozda obrazovanim ustanovama !?!?i mozda sefovi na poslu pomisle da je taj neko previse islamista jer po Bogu zove se Muhamed?? :roll: Dakle, zar misite da ako zena ne nosi maramu da automatski mozete reci da nije muslimanka i da ne praktikuje svoju vjeru ?
Sto se same marame tice, u Turskoj mozda brane maramu ali elhamdulillah prosetajte samo jednom nekim gradom Turske i vidjet cete pune ulice moderno obucenih pokrivenih zena i to vecina njih su fakultetsko obrazovane zene.
Ako posmatras maramu kao maramu mozes je komotno posmatrati kao modni dodatak, kao dio imidza ako ti vec smeta sto na osnovu tog muslimanke se razlikuju od nemuslimanki.Koliko ja znam taj dio materijala niti je radioaktivan niti u sebi sadrzi neke metke pa da mozemo reci da je opasan po okolinu :roll: pa hajde radi toga da se bunimo !
I jos jedna stvar, to sto je neka od vas vidjela djevojku da je skinula maramu pa izasla iz WC-a.. pa ??? Koliko djevojaka,zena, danas klanja i posjecuje dzamije ili mozda sjela na kojima se uci Kuran i naravno da ce se pokriti na takvim mjestima a samim tim s obzirom da ne nose hijab dakle tu maramu moraju negdje i nekad skinuti, a wc je idealno mjesto za to, ili eventualno neka privatna prostorija.
Nije lijepo donositi zakljucke tako brzo jer nije uvijek u zivotu sve tako kao sto izgleda, nije sve crno ili bijelo ima tu i drugih boja :)

Selam Alejkum :)
merjema

#67 Re: Hidžab-mahrama

Post by merjema »

Ako nekome smeta sto ja nosim maramu pa i meni smeta sva ona silna razgoličenost. I sta sad mogu? Kad prodjem pored neke djevojke tako (ne)obučene pokusavam da je ne kritikujem iste sekunde.Kao prvo nisu sve muslimanke a drugo ako je muslimanka nije mozda upucena dovoljno u vjeru. Medjutim....kad prodje djevojka pokrivena hijjabom e onda se nadje svako kompetentnim da komentarise :-)
vjesticanametli

#68 Re: Hidžab-mahrama

Post by vjesticanametli »

vjesticanametli wrote:i jos jedno pitanje..............ako ste se slikale bez nikaba za LK ili VD da li pri kontroli policajac trazi da vidi da li je osoba sa slike i osoba za volanom ................ morate li pokazati lice ili moze voziti ko hoce i reci jarane ne smijes me vidjeti

Dok god je obrazovanje drzavno moraju se postivati neka pravila. :thumbup:
ima li odgovor
ponosna_manjina

#69 Re: Hidžab-mahrama

Latinica wrote: Upravo to sto ima zena koje su pokrivene od glave do pete u drustvima u kojima se ohrabruje suprotno, obara tvoju tezu o drustvenoj dinamici kao izvoristu odluke pojedinaca o vlastitom odijevanju i ponasanju. Vecina zena nisu slabe, a pogotovo nisu glupe, sto ce reci da nije sve ( narocito izraz necijeg vjerovanja ) imidz, ima malo i supstance. ;-)
Prije bih rekao da se radi o izuzetcima koji potvrđuju pravilo. Ti ljudi koje ti spominješ su manjina, iako veličanstvene individue, pa njihovu hrabrost i uvjerenost ne bih miješao sa stanjem svijesti kod većine. Nisu u srednjem vijeku svi bili Giordano Bruno već je većina "lovila vještice", niti su u Čehoslovačkoj svi bili Jan Palach već mali poslušni kotačići u sistemu. Nije to samo pitanje imidza već mnogo dubljih i kompleksnijih stvari, i ne odnosi se samo na žene već i na muškarce. Razmisli samo o tome da je prije nepunih trideset godina cijeli splitski Poljud plakao na vijest o Titovoj smrti dok danas cijeli Poljud s oduševljenjem dočekuje Thomponov kliktaj ZA DOM SPREMNI. Vlast se mijenja, društvo se mijenja, ljudi se mijenjaju, promjena je jedina konstanta. U tom procesu neprestalne promjene različite interesne grupe jačaju i slabe i paralelno s tim dolazi do mijenjanja uvjerenja, navika i običaja kod ljudi... Ali dobro, o tome je bespredmetno raspravljati jer ti imaš jedno mišljenje, ja drugo i to je to.
Latinica wrote:Naravno, aktivno radim na vlastitim greskama i nadam se da cu postati prava vjernica. :)
Pročitao sam tvojih par postova na ovoj temi i od srca ti želim da ti se nakane ostvare i da postaneš prava vjernica. To recimo portfastu nikada ne bih poželio jer njegovo poimanje "prave vjere" mi je izopačeno i plaši me. Ja ću sa svoje strane nastaviti raditi na vlastitim greškama i nadam se da ću postati bolji čovjek od ovog koji jesam :) .
Last edited by ponosna_manjina on 24/10/2008 14:17, edited 1 time in total.
portfast

#70 Re: Hidžab-mahrama

Post by portfast »

vjesticanametli wrote:
vjesticanametli wrote:i jos jedno pitanje..............ako ste se slikale bez nikaba za LK ili VD da li pri kontroli policajac trazi da vidi da li je osoba sa slike i osoba za volanom ................ morate li pokazati lice ili moze voziti ko hoce i reci jarane ne smijes me vidjeti

ima li odgovor
Google pasha :D
ponosna_manjina

#71 Re: Hidžab-mahrama

beautyfool wrote: Budimo realni, mi ljude u Bosni svrstavamo po tome kako se oni zovu, recimo Muhamed-musliman, Razija-muslimanka, Jusuf-musliman, Amina-muslimanka, i tako dalje, dakle nije potrebna nekome marama da bi se reklo da je muslimanka , sasvim je dovoljno njeno ime, a mozda cemo se poceti i protiviti sto nosimo muslimanska imena,
Ne znam na koga se odnosi ovo mi u Bosni ali i ja sam u Bosni pa ne svrstavam ljude u muslimane samo po tome što imaju muslimansko ime. To je isto kao da kažeš da su u Hrvatskoj sve Ive, Pere i Mate automatski katolici zato jer se tako zovu, a možda su ljudi, ateisti, budisti ili šta već.
Latina

#72 Re: Hidžab-mahrama

Post by Latina »

beautyfool wrote:Koliko ja znam taj dio materijala niti je radioaktivan niti u sebi sadrzi neke metke pa da mozemo reci da je opasan po okolinu :roll: pa hajde radi toga da se bunimo !
:lol: :lol: :lol:

Ljudi se boje onoga sto malo ili nikako ne poznaju. Zato nam je svima najbolje da sto vise razgovaramo, mozda ponesto i naucimo.
I jos jedna stvar, to sto je neka od vas vidjela djevojku da je skinula maramu pa izasla iz WC-a.. pa ??? Koliko djevojaka,zena, danas klanja i posjecuje dzamije ili mozda sjela na kojima se uci Kuran i naravno da ce se pokriti na takvim mjestima a samim tim s obzirom da ne nose hijab dakle tu maramu moraju negdje i nekad skinuti, a wc je idealno mjesto za to, ili eventualno neka privatna prostorija.
Mislim da si ovo pogresno razumjela, koliko mi se cini skinula je maramu i otisla svojim poslom, tako nekako. Ali valjda je bolje imalo nego nimalo.
Nije lijepo donositi zakljucke tako brzo jer nije uvijek u zivotu sve tako kao sto izgleda, nije sve crno ili bijelo ima tu i drugih boja :)

Selam Alejkum :)
Ne znam sta je ljudima sporno, ljudi su slabi i uvijek se moraju sjecati svojih slabosti i boriti se protiv njih. S tim sto se pravi put ipak razlikuje od zablude.

Alejkumu selam :)
merjema

#73 Re: Hidžab-mahrama

Post by merjema »

Dokle god je obrzovanje drzavno moraju se postivati neka pravila.
Mislis nema marame??? E znaci bolje je kad profesor ne zna sta je rekao od pogleda u pojedine studentice neko moja marama?
portfast

#74 Re: Hidžab-mahrama

Post by portfast »

ponosna_manjina wrote:
beautyfool wrote: Budimo realni, mi ljude u Bosni svrstavamo po tome kako se oni zovu, recimo Muhamed-musliman, Razija-muslimanka, Jusuf-musliman, Amina-muslimanka, i tako dalje, dakle nije potrebna nekome marama da bi se reklo da je muslimanka , sasvim je dovoljno njeno ime, a mozda cemo se poceti i protiviti sto nosimo muslimanska imena,
Ne znam na koga se odnosi ovo mi u Bosni ali i ja sam u Bosni pa ne svrstavam ljude u muslimane samo po tome što imaju muslimansko ime. To je isto kao da kažeš da su u Hrvatskoj sve Ive, Pere i Mate automatski katolici zato jer se tako zovu, a možda su ljudi, ateisti, budisti ili šta već.
Dobro ba ti si ionako manjina.
tanana

#75 Re: Hidžab-mahrama

Post by tanana »

vjesticanametli wrote:

ima li odgovor
Otkriveno lice je u Islamu dozvoljeno,prema tome one,ako vec voze,moraju pokazati lice prilikom kontrole.Isto kao sto se moraju slikati za licnu ili vozacku.
Post Reply