Ebala nas logika....

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

uvjek dobar gost

#51 Re: Ebala nas logika....

Post by uvjek dobar gost »

Slažem se sa samo gostom ... to je tako i prvi korak ka svemu o čemu tipkamo je da identifikujemo problem... jer samo ako priznamo da imamo problem možemo ga nekad u perspektivi riješiti...
shana_majka

#52 Re: Ebala nas logika....

Post by shana_majka »

uvjek dobar gost wrote:
shana_majka wrote:Dobri moj goste ,slushaj majku :dance: uhvati se noge dok josh mozesh ...
Ne budi levat k'o shana i njemu slicni, dok smo MI ratovali, "oni' se ispalili, amnestirani vratili se puni k'o brod i sad uzeli "furseta"... :x zajedno sa onim shto su bili po raznim "radnim obavezama"...ostavite njima "ljubav" prema BiH , nek' se bore za vlast al' ovaj put s' pushkom u ruci...
Oni koji me znaju licno mogu ti potvrdit' sljedece:
Mog'o sam se "ispalit" na pocetku, al' nisam (dolazili "bijeli shljemovi" sa transporterom po mene).
Mog'o sam biti clan stranke i uzet "poziciju", al' nisam (zahvaljujuci porodicnom "pedigreu" bio lobiran ).
Mog'o sam zavrshit post-diplomski , al' nisam (bio upisan, mnogi me stigli i prestigli u ratu).
Mog'o sam biti dobitnik "visokog" priznanja, al' nisam (lijepo se zahvalio jer nisam mogao da se poistovjetim sa nekim koga je ubila ljubavnica iz pishtolja i ko nije vidio rata ).
Mog'o sam biti shupak, al' nisam ( s ' ponosom gledam djecu u oci kad me pitaju o ratu, jer sad vec kontaju neke stvari, a kad dodjem u Sarajevo sa SHUPCIMA sa NE pozdravljam) .
p.s. evakuisan 95 god. kao 70% RVI, rane (fizicke) zarasle, ostala dushevna bol ...

Eto, pametan se uci na tudjim greshkama, budala na svojim... Ti budi pametan :-D (da Ti ne bi mljadje generacije prebacivale kao Ti nama ;-) 0
Vozdra!
Dosta moje starije raje, kao i moj stari .. su u tvojoj poziciji... upravo zbog svih njih sam ostao i ostati ću i dok god ima kuveta u meni ja ću se boriti jer Shana da tebe nije bilo.. ne bi bilo ni mene danas na ovom forumu.. i kao što već ti rekoh, tebi Shana svaka čast...
Poshtujem :dance:
Samo, shana je opet stao na noge :kravata: al' me dusha boli za drugim shto su ostali u BiH i odnos prema njima :(
samo gost

#53 Re: Ebala nas logika....

Post by samo gost »

Uopšteno ukoliko se promijene čekaju od ljudi koji sada imaju između recimo 18 i 25 godina... one nikad doći neće...jer njih je oblikovao jaransko-nacionalno-segragecijsko-vjerski sistem koji se hrani mržnjom predrsudama, neznanjem i ljudskom glupošću....
Ovo zaboravih. Promjene moraju povući oni između 30 i 40 godina. Ovi gore su premladi i oni su dobri da galame i viču 'ura'; moja generacija je prestara za prve redove - mi smo dobri da podržimo i čuvamo odstupnicu :D , ali tvoja generacija je taman. Nisu to džaba najljepše (ali i najteže) godine. :)
Asana

#54 Re: Ebala nas logika....

Post by Asana »

Moze jedno pitanje goste …?

Hoce li opet biti rata u Bosni?
Ima li indicija da bi moglo biti?

Ako ima, kada bi moglo poceti? Za desetak godina, za godinu, ili za nekoliko dana , uz neku dobro smisljenu inicijalnu kapsulu?

Sta ces ti osobno uciniti da do toga ne dodje, a sta tvoja generacija?

:zzzz: ......

I nije tacno da uoci rata nije bilo “slutnji”, zabrinjavanja, diskusija, tribuna, foruma, radio i TV emisija., rubrika u novinama u kojima su se gradjanni oglasavali i izrazavali zabrinutost na slican nacin kao ti sad… i sta?

Umjesto da krivis neku generaciju za inertnost ili pak pogresna ocekivanja, razmisli malo o propagandnom ratu i njegovoj snazi – imas svakodnevne primjere i ljudi svakodnevno ponovo nasjedaju… i na to treba li ili ne treba podici ustedjevinu, pa i na sve ostalo …

(za rat je potrebno dvoje… a za ekonomsku krizu bilo bi potrebno prvo imati razvijenu ekonomiju … a-haaaa…)
Asana

#55 Re: Ebala nas logika....

Post by Asana »

Za sv sl:
Moze jedno pitanje goste …?
Bilo upuceno uvijek dobrom :D
sarajevo63

#56 Re: Ebala nas logika....

Post by sarajevo63 »

Asana nema ovdje pitanja, ovdje se daju odgovori... :)
Logika je najnelogičnija.
Asana

#57 Re: Ebala nas logika....

Post by Asana »

Kad si gost odgovori na gornja pitanja, mozda preispita smislenost upucenih "kritika"...
*mima*

#58 Re: Ebala nas logika....

Post by *mima* »

sarajevo63 wrote:Godina 45, malo više (mjeseci u pitanju)
Prošli sistem: odlično mi bilo, ne sekirala se ni za šta (znam ih mnogo koji pljuju po tom istom sistemu), uz posjedovanje crvenog pasoša otišla gdje htjela i svugdje nas gledali ko kraljeve
Rat: rat, nekom rat nekom brat
Vrijeme od rata do danas: promjenila više firmi: od famoznog čekanja (ko li uopšte izmisli to? Šta znači čekanje, sem ako nisi na Čeki?), promjene više firmi i zadnjih 10 u jednoj, privatnoj
Stanje uma: umna bila i prije, al se nisam sekirala, a ostalo umno nešto i danas (uz mnogo sekiracije)
Postavljenu temu svako razumije na svoj način, baš kao i svaku drugo.
Uvijek dobar gost: dobar čovjek prije svega
mima wrote:Nemoj sve da bacas na period prije rata........Eno si postavio temu ....za koga ste glasali......postavio si vijecnike.....naravno.....dno dna......A ko je glasao u ovom slucaju.....za SDA...jer je pokupila najvise glasova.....mislim da je najvise glasala tvoja generacija.....koja ide petkom na djumu......pogledaj malo okolo sebe.....Mislim da tvoja generacija vodi u propast
Mislim da ne misliš dobro. Radi se o bosanskom loncu, natalitet u padu, obdaništa bez grijanja (Sarajevo - tačnije nisu bez grijanja nego s povremenim uključivanjem), u osn. školama vuk sjedi na drvetu, valjda je pušio marihuanu, univerziteta ko u bajkama (veze s vezom), državne firme na privatničkim leđima, penzioneri s penzijama ni za hljeba i igara, ukop previsok.
Onda: ko je kriv? Bebe nisu. Bosanski lonac jeste (raspon godina od...do...)

A sta hocete...............treba pobit sve koji su po vama krivi......ok......Pa stvarajte sebi ljepsi svijet...................nemojte samo tipkat po cijeli dan i zaprdjivat
sarajevo63

#59 Re: Ebala nas logika....

Post by sarajevo63 »

Molim Mimu da mi ne imputira ubistva.
Moj svijet je jako lijep. Sama se potrudila da bude tako.
Trenutno na pauzi, pa mogu tipkat.
O zaprđivanju ne bih. :bih:
*mima*

#60 Re: Ebala nas logika....

Post by *mima* »

sarajevo63 wrote:Molim Mimu da mi ne imputira ubistva.

Ako ti je lijep zasto kritikujes ......sve kritikujes....sve ti smeta...ne samo tebi..........ponasate se na forumu kao najpametniji......kao vi bi da skinete gradonacelnici...iliiii.....premijera....iliiii.....nije bitno vise koga....ja vasne vidjoh nigdje da ste nesta konkretno uradili.......A oni vladaju....trose nase novce......zajebavaju nas.....
Banksy

#61 Re: Ebala nas logika....

Post by Banksy »

delightful wrote: sinoc u latinici, repriza iz 2001. godine - azem vlasi: 'tito je imao taj talenat da izvuce iz sviju nas ono najbolje, tako da smo IZGLEDALI bolji i tolerantniji nego sto jesmo'

da je cijeli zivot samo sjedio i smisljao sta ce reci tom prilikom, ne bi bolje smislio. isti smo mi ljudi, oblikovani okolnostoma u kojima zivimo.
Slušala sam ga i isto pomislila ...

Tema, veze ...

Generaciju 45+ vidim najčešće na zadnjim stranicama Oslobođenja, pune ih novine, umiru ljudi mladi, iznenada, sustiže ih rat od Amerike do Australije, od Crnog vrha do Otoke. Eno ih i na Kovačima, na Stadionu, na Lavu, imalu su 92-e 30+ ... stigla ih naivnost, jedino ‘kolektivno’ što su imali.

Postoje samo dobri i loši ljudi, ništa više.

I sve je to dobro ... dok ne stignu generacije koje odrastaju u mržnji, turbofolku, koji ne znaju za drugog i drugačijeg, koje hrane lažima i mitovima, koji nigdje ne putuju, lijeni i tupi, zatvoreni u svoje male torove ... uz globalnu nesreću reality programa, pohlepe, nasilja, primitivizma, površnosti, agresije.

Ali i kad oni stignu ... opet će to biti samo dobri i loši, ništa drugo, i tako je od kad je svijeta i vijeka.
uvjek dobar gost

#62 Re: Ebala nas logika....

Odgovori na postavljena pitanja...: Moze jedno pitanje goste …?

Hoce li opet biti rata u Bosni? neće ,možda bude malo puškaranja personalnih milicija pojedinaca koji siju strah i mržnju
Ima li indicija da bi moglo biti? da indicija ima ako sudimo po medijima koji su u rukama otuđenih centara političke moći i gore pomenutih pojedinaca

Ako ima, kada bi moglo poceti? Za desetak godina, za godinu, ili za nekoliko dana , uz neku dobro smisljenu inicijalnu kapsulu? u roku dvije do tri godine maximum

Sta ces ti osobno uciniti da do toga ne dodje, a sta tvoja generacija? ja već radim a generacija moja većinom spava ili se već ispalila iz BiH

:zzzz: ......

I nije tacno da uoci rata nije bilo “slutnji”, zabrinjavanja, diskusija, tribuna, foruma, radio i TV emisija., rubrika u novinama u kojima su se gradjanni oglasavali i izrazavali zabrinutost na slican nacin kao ti sad… i sta?

Umjesto da krivis neku generaciju za inertnost ili pak pogresna ocekivanja, razmisli malo o propagandnom ratu i njegovoj snazi – imas svakodnevne primjere i ljudi svakodnevno ponovo nasjedaju… i na to treba li ili ne treba podici ustedjevinu, pa i na sve ostalo …

(za rat je potrebno dvoje… a za ekonomsku krizu bilo bi potrebno prvo imati razvijenu ekonomiju … a-haaaa…) [/quote]

A ti Asana razmisli šta je starije koka ili jaje i ja nemam šta da podižem jer nemam ušteđevinu--....a znam šta je propagandni ili specijalni rat... i nije tema ekonomska kriza.. već naša logika razmišljanja koju smo nasljedili od starijih ili iz prethodnih sistema .....
Last edited by uvjek dobar gost on 22/10/2008 14:18, edited 1 time in total.
uvjek dobar gost

#63 Re: Ebala nas logika....

mima wrote:
sarajevo63 wrote:Molim Mimu da mi ne imputira ubistva.

Ako ti je lijep zasto kritikujes ......sve kritikujes....sve ti smeta...ne samo tebi..........ponasate se na forumu kao najpametniji......kao vi bi da skinete gradonacelnici...iliiii.....premijera....iliiii.....nije bitno vise koga....ja vasne vidjoh nigdje da ste nesta konkretno uradili.......A oni vladaju....trose nase novce......zajebavaju nas.....
Ima li za tebe riječ odnosno pojam avangarda ikakvo značenje...
Pored toga promijena ima a ako ih ne vidiš ja ću se potruditi na drugim temama da ti ih objasnim... i svakodnevno radimo nešto konkretno... ali jopet to sada nije tema, tema su ljudi sa pogrešnim logikama i Banksy je dobre stvari istakla... samo ukoliko budemo čekali te generacije... bojim se da će tada ova lijepa zemlja imati svega oko 2. miliona stanovnika, zemlja će bizi kontaminirana i zagađena, neće biti pitke vode niti drugih resursa... a sve oko nas biće u privatnim rukama...
*mima*

#64 Re: Ebala nas logika....

Post by *mima* »

Pa sta hoces ti u stvari? Objasni.....
uvjek dobar gost

#65 Re: Ebala nas logika....

mima wrote:Pa sta hoces ti u stvari? Objasni.....
.... opet ne daješ odgovore već samo napadaš i postavljaš ponovna pitanja...

ja neću ništa... šta ti hoš.... vidiš kako to izgleda...
Luke Perry

#66 Re: Ebala nas logika....

Post by Luke Perry »

Pusti bolan. To su rockeri, sta ti znas :P
*mima*

#67 Re: Ebala nas logika....

Post by *mima* »

uvjek dobar gost wrote:

Ma zajebi pitanje....koka jaje.......pusti to......Pitam te sta hoces? Da promijenis svijet? Pun si gorcine.....istresi to negdje......Mislis da si samo ti ogorcen.....ali pretjerujes.....svi su ti krivi.....Izadji iza kompa.....izadi na ulicu i pljuj po toj generaciji koja te je unazadila...
uvjek dobar gost

#68 Re: Ebala nas logika....

mima wrote:
uvjek dobar gost wrote:

Ma zajebi pitanje....koka jaje.......pusti to......Pitam te sta hoces? Da promijenis svijet? Pun si gorcine.....istresi to negdje......Mislis da si samo ti ogorcen.....ali pretjerujes.....svi su ti krivi.....Izadji iza kompa.....izadi na ulicu i pljuj po toj generaciji koja te je unazadila...
Svijet će se sam promijeniti od 2012 godine, ja želim da budem jedan od učesnika promijena na mikro planu odnosno u Sarajevu pa onda širom BiH, činim mnogo već na tom planu, dajem skoro svo svoje slobodno vrijeme u to, izašao sam iza kompa, no nekim danima sam u kancelariji pa se čini da brabonjam stalno ali nije baš tako. Na ulicu sam izašao, čak sam i roženom ocu rekao šta imam protiv njegove generacije... nakon toga bilo mi je malo krivo, ali mislim da od tog dana nas dvojica imamo bolju komunikaciju... ne pretjerujem jer neću da me banuju pa još biram riječi, volio bih nekad nekog sa foruma skupa sa manekenkom Borovac Semihom da povedem malo na teren pa da vidite kako izgleda stvarni život u BiH... ja ne pljujem već govorim na bazi svog iskustva i na bazi argumenata...

Nikad ti ne odgovori šta je avangarda....
sarajevo63

#69 Re: Ebala nas logika....

Post by sarajevo63 »

Ja želim da se Mima odljulja. Al znam da je tu porad nas.
samo gost

#70 Re: Ebala nas logika....

Post by samo gost »

i nije tema ekonomska kriza.. već naša logika razmišljanja koju smo nasljedili od starijih ili iz prethodnih sistema
E vidiš, mislim da ovo pogrešno postavljaš. Logiku razmišljanja, kako kažeš, ne nasljeđuješ, to je vlastito (ne)djelo. Kad bi bilo tačno da se način razmišljanja nasljeđuje nikad ni točak ne bi bio smišljen, a kamoli da bi se otkrilo da je zemlja okrugla! Ne sprječavaju tebe itvoju generaciju ovi stariji sa svojim načinom razmišljanja da razmišljaš kako ti misliš da je ispravno. I ne trebaš zbog toga nagovoriti svom ocu svašta, njegovo je uglavnom prošlo, njegove (naše) greške sad se ne mogu direktno ispravljati. Ali zato nagovori svojoj raji koja mrtva-hladna gleda šta se dešava i - ništa. Možda ti se čak i smiju jer si 'na terenu'.

@ Banksy :thumbup:
I sve je to dobro ... dok ne stignu generacije koje odrastaju u mržnji, turbofolku, koji ne znaju za drugog i drugačijeg, koje hrane lažima i mitovima, koji nigdje ne putuju, lijeni i tupi, zatvoreni u svoje male torove ... uz globalnu nesreću reality programa, pohlepe, nasilja, primitivizma, površnosti, agresije.

Ali i kad oni stignu ... opet će to biti samo dobri i loši, ništa drugo, i tako je od kad je svijeta i vijeka.
Na žalost te su već stigle i stasale. Njima se ti, uvijek dobar goste, i drugi koji su kao i ti aktivni i željni promjena nagovorite.
*mima*

#71 Re: Ebala nas logika....

Post by *mima* »

sarajevo63 wrote:Ja želim da se Mima odljulja. Al znam da je tu porad nas.

Image
sarajevo63

#72 Re: Ebala nas logika....

Post by sarajevo63 »

Mima, to i jeste moja želja, da nas čuješ. Ljuljajuć se. Samo zipa grane mogu biti tanke. :D
Ako si porad mene danas tu ne moraš više budno pratit. Odljuljaj se. Pauza završena.
*mima*

#73 Re: Ebala nas logika....

Post by *mima* »

sarajevo63 wrote:Mima, to i jeste moja želja, da nas čuješ. Ljuljajuć se. Samo zipa grane mogu biti tanke. :D
Ako si porad mene danas tu ne moraš više budno pratit. Odljuljaj se. Pauza završena.

NAS...............koga vas? Ne cujem VAS..........
delightful

#74 Re: Ebala nas logika....

Post by delightful »

mima, upozorenje.
uvjek dobar gost

#75 Re: Ebala nas logika....

samo gost wrote:
i nije tema ekonomska kriza.. već naša logika razmišljanja koju smo nasljedili od starijih ili iz prethodnih sistema
E vidiš, mislim da ovo pogrešno postavljaš. Logiku razmišljanja, kako kažeš, ne nasljeđuješ, to je vlastito (ne)djelo. Kad bi bilo tačno da se način razmišljanja nasljeđuje nikad ni točak ne bi bio smišljen, a kamoli da bi se otkrilo da je zemlja okrugla! Ne sprječavaju tebe itvoju generaciju ovi stariji sa svojim načinom razmišljanja da razmišljaš kako ti misliš da je ispravno. I ne trebaš zbog toga nagovoriti svom ocu svašta, njegovo je uglavnom prošlo, njegove (naše) greške sad se ne mogu direktno ispravljati. Ali zato nagovori svojoj raji koja mrtva-hladna gleda šta se dešava i - ništa. Možda ti se čak i smiju jer si 'na terenu'.

@ Banksy :thumbup:

Na žalost te su već stigle i stasale. Njima se ti, uvijek dobar goste, i drugi koji su kao i ti aktivni i željni promjena nagovorite.

Ovo sve bi bilo ok da stanje nije kakvo jeste oko nas samih, ja sam upravo raspravljajući se sa vršnjacima dotakao i ovu temu, da smo svoje stanje uma nasljedili od svojih roditelja....,
Recimo sljedeći primjer, mladi parižani su rasli tako što si ih na ramenima nosili njihovi roditelji po demonstracijama, onda su kada su već prohodali bili vođeni na neke proteste, kao srednjoškolci sami su pohodili ulice Pariza i sukobljavali su se sa policijom... oni su od malih nogu učeni da se bune, da na neki način budu avangarda...

ja otprile imam neke svoje rezone i svoj put, nisam odabrao da budem diler već ustajem i svaki dan idem na posao... znači da su me roditelji ipak nečemu naučili... ali onako retorički sam postavio temu i na neki način sam u njoj optužio nešto starije da nas nisu dovoljno naučili da se bunimo i da ustajemo za svoja prava ali i za pravdu...

Sve u svemu mislim da se mi razumijemo i da je u pitanju samo interpretacija...

Ja pokušavam u komunikaciji sa omladinom ali i vršnjacima da promovišem sve one vrijednosti iza kojih i sam stojim... što u jednu ruku činim i na ovom forumu...
Post Reply