Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Alfa159 wrote:
Kako da ne pricaju nas jezik!!! znaju po par rijeci i to je to!!!
A inace odma ce ti reci da si njihov arkadash(prijatelj), lai ako mognu izvuce ti svaki euro koji imas!!!
Dosta,mi turskih neznamo nista sem ovih koje koristimo u nasem jeziku.....Mene nisu zvali arkadas vec sestra!
A sto se izvlacenja para iz dzepa tice,i nasi ce ti izvuci vise nego turci,ne brini!
E pa dosta toga sto Orhan pokazuje u knjizi......Sad nebih da ovdje nabrajam.Kada dodjem tamo odemo mi u B.Pasu ispod Luna parka u onaj nas kafic(mislim svira vazda nasa muzika)i ja ti kazem sta ne kontam
aida05 wrote:E pa dosta toga sto Orhan pokazuje u knjizi......Sad nebih da ovdje nabrajam.Kada dodjem tamo odemo mi u B.Pasu ispod Luna parka u onaj nas kafic(mislim svira vazda nasa muzika)i ja ti kazem sta ne kontam
ako ja tad budem odje....samo reci sta ne kontas.....inace on kad je to piso B.pasa se nije ubraja u Istanbul jer je bila van starih zidina....
E cuj B.Pasa nije ubrajan u Istanbul? Pa nije centar grada ali je svakako bliza hajmo reci centru nego more drugih naselja.Mada ni sama ne znam sta je centar.Neki kazu da je Taksim ali meni recimo ima toliko naselja koja su bolja i posjecenija od Taksima.....
aida05 wrote:E cuj B.Pasa nije ubrajan u Istanbul? Pa nije centar grada ali je svakako bliza hajmo reci centru nego more drugih naselja.Mada ni sama ne znam sta je centar.Neki kazu da je Taksim ali meni recimo ima toliko naselja koja su bolja i posjecenija od Taksima.....
jeste Taksim-Beyoğlu se smatra centrom grada, modernog Istanula, dok se centrom starog grada smatra Beyazit sa S.Ahmetom....
sve ono sto do 1970tih nije bilo unutaR zidina+Beşiktaş, Şişli, Üsküdar i Kadıköy nije se smatralo Istanbulom...Beyoğlu tj.Taksşm je nekad bio najmoderniji i najpozeljniiji kvart za zivjet, medjutim to je unisteno...danas se obnavlja, tako da se cijene nekretnina nepojmljive ljudskom razumu u tom dijelu grada...
aida05 wrote:E da i meni je nekako centar Istanbula Beyazit.A imam sad ono jedno naselje Bakarkay ili tako nesto,e tu mi je milion puta bolje nego u Taksimu......
Beyazit je bio centar grada u Osmanskom dobu...
Bakırköy, jeste lijepo jer odma tu ima setaliste uz more....ubilo se romantiku...
men je isto tako i Kadiköy prelijep
Pa bas mi se svidja jer je jako zivo a uz to ono setaliste pored mora,sto ti kazes,ubilo se za romantike.Tu sa najvise voljela da sjedim,a u tom naselju u onoj ulici koja vodi do mora na samom vrhu Lahmadzun je najbolji .Kadiköy jeste lijep ali meni ima boljih mjesta
Diako wrote:Koliko se mogu koristiti Euri?
tj. Uzimajuli Eure po gradu ili je sve u Lirama?
Hvala
Uglavnom se placa u Lirama i puno ti je bolje da koristis lokalni novac jer se kurs Eura stalno mijenja ali npr u Istanbul se mogu naci prodavnice koje bez problema prihvataju Eure.
Bosanac sa dna kace wrote:zaboravih napisat da je B.paşa do nekih 1960tih, dok nisu poceli da se nasalejavaju nasi iz exYu, da je to uglavnom bila njiva....+zatvor cini mi se
Diako wrote:rade li mjenjacnice na aerodromu? ili bolje u gradu mjenjati?
Imas i mjenjacnice i na aerodromu ali ako ces tamo mijenjati nemoj puno novca mjenjati jer ti je isplatnije mjenjati bilo gdje u gradu nego na aerodromu.