Turska

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#51 Re: Turska

Post by Šeherzada »

Alfa159 wrote: Kako da ne pricaju nas jezik!!! :-) znaju po par rijeci i to je to!!!
A inace odma ce ti reci da si njihov arkadash(prijatelj), lai ako mognu izvuce ti svaki euro koji imas!!!
Dosta,mi turskih neznamo nista sem ovih koje koristimo u nasem jeziku.....Mene nisu zvali arkadas vec sestra! :)
A sto se izvlacenja para iz dzepa tice,i nasi ce ti izvuci vise nego turci,ne brini!
Bosanac sa dna kace

#52 Re: Turska

Post by Bosanac sa dna kace »

aida05 wrote: A sto se izvlacenja para iz dzepa tice,i nasi ce ti izvuci vise nego turci,ne brini!
para nema ni vjere ni nacije, jedino sto para ima jeste kolicina
Šeherzada

#53 Re: Turska

Post by Šeherzada »

Upravo citam knjigu Istanbul od Orhana Pamuka i neke djelove ne mogu da shvatim......Izgleda da dosta toga o Turskoj nisam znala.....
Bosanac sa dna kace

#54 Re: Turska

aida05 wrote:Upravo citam knjigu Istanbul od Orhana Pamuka i neke djelove ne mogu da shvatim......Izgleda da dosta toga o Turskoj nisam znala.....
samo reci sta ne kontas....???? :-)
Šeherzada

#55 Re: Turska

Post by Šeherzada »

E pa dosta toga sto Orhan pokazuje u knjizi......Sad nebih da ovdje nabrajam.Kada dodjem tamo odemo mi u B.Pasu ispod Luna parka u onaj nas kafic(mislim svira vazda nasa muzika)i ja ti kazem sta ne kontam :-)
Bosanac sa dna kace

#56 Re: Turska

aida05 wrote:E pa dosta toga sto Orhan pokazuje u knjizi......Sad nebih da ovdje nabrajam.Kada dodjem tamo odemo mi u B.Pasu ispod Luna parka u onaj nas kafic(mislim svira vazda nasa muzika)i ja ti kazem sta ne kontam :-)
:D ako ja tad budem odje....samo reci sta ne kontas.....inace on kad je to piso B.pasa se nije ubraja u Istanbul jer je bila van starih zidina.... :run:
Šeherzada

#57 Re: Turska

Post by Šeherzada »

E cuj B.Pasa nije ubrajan u Istanbul? :shock: Pa nije centar grada ali je svakako bliza hajmo reci centru nego more drugih naselja.Mada ni sama ne znam sta je centar.Neki kazu da je Taksim ali meni recimo ima toliko naselja koja su bolja i posjecenija od Taksima.....
Bosanac sa dna kace

#58 Re: Turska

aida05 wrote:E cuj B.Pasa nije ubrajan u Istanbul? :shock: Pa nije centar grada ali je svakako bliza hajmo reci centru nego more drugih naselja.Mada ni sama ne znam sta je centar.Neki kazu da je Taksim ali meni recimo ima toliko naselja koja su bolja i posjecenija od Taksima.....
jeste Taksim-Beyoğlu se smatra centrom grada, modernog Istanula, dok se centrom starog grada smatra Beyazit sa S.Ahmetom....
sve ono sto do 1970tih nije bilo unutaR zidina+Beşiktaş, Şişli, Üsküdar i Kadıköy nije se smatralo Istanbulom...Beyoğlu tj.Taksşm je nekad bio najmoderniji i najpozeljniiji kvart za zivjet, medjutim to je unisteno...danas se obnavlja, tako da se cijene nekretnina nepojmljive ljudskom razumu u tom dijelu grada...
Bosanac sa dna kace

#59 Re: Turska

zaboravih napisat da je B.paşa do nekih 1960tih, dok nisu poceli da se nasalejavaju nasi iz exYu, da je to uglavnom bila njiva....+zatvor cini mi se
Šeherzada

#60 Re: Turska

Post by Šeherzada »

E da i meni je nekako centar Istanbula Beyazit.A imam sad ono jedno naselje Bakarkay ili tako nesto,e tu mi je milion puta bolje nego u Taksimu......
Bosanac sa dna kace

#61 Re: Turska

aida05 wrote:E da i meni je nekako centar Istanbula Beyazit.A imam sad ono jedno naselje Bakarkay ili tako nesto,e tu mi je milion puta bolje nego u Taksimu......
Beyazit je bio centar grada u Osmanskom dobu...
Bakırköy, jeste lijepo jer odma tu ima setaliste uz more....ubilo se romantiku... :wink:
men je isto tako i Kadiköy prelijep :P
Šeherzada

#62 Re: Turska

Post by Šeherzada »

Pa bas mi se svidja jer je jako zivo a uz to ono setaliste pored mora,sto ti kazes,ubilo se za romantike.Tu sa najvise voljela da sjedim,a u tom naselju u onoj ulici koja vodi do mora na samom vrhu Lahmadzun je najbolji :-D .Kadiköy jeste lijep ali meni ima boljih mjesta
Diako

#63 Re: Turska

Post by Diako »

Koliko se mogu koristiti Euri?
tj. Uzimajuli Eure po gradu ili je sve u Lirama?

Hvala
beautyfool

#64 Re: Turska

Post by beautyfool »

Diako wrote:Koliko se mogu koristiti Euri?
tj. Uzimajuli Eure po gradu ili je sve u Lirama?

Hvala
Uglavnom se placa u Lirama i puno ti je bolje da koristis lokalni novac jer se kurs Eura stalno mijenja ali npr u Istanbul se mogu naci prodavnice koje bez problema prihvataju Eure.
Diako

#65 Re: Turska

Post by Diako »

rade li mjenjacnice na aerodromu? ili bolje u gradu mjenjati?
arzuhal

#66 Re: Turska

Post by arzuhal »

Bosanac sa dna kace wrote:zaboravih napisat da je B.paşa do nekih 1960tih, dok nisu poceli da se nasalejavaju nasi iz exYu, da je to uglavnom bila njiva....+zatvor cini mi se
Jel se to zvalo Prokleta avlija?
beautyfool

#67 Re: Turska

Post by beautyfool »

Diako wrote:rade li mjenjacnice na aerodromu? ili bolje u gradu mjenjati?
Imas i mjenjacnice i na aerodromu ali ako ces tamo mijenjati nemoj puno novca mjenjati jer ti je isplatnije mjenjati bilo gdje u gradu nego na aerodromu.
Diako

#68 Re: Turska

Post by Diako »

hvala za mjenjacnicu!

A sta da kupujem tamo, kazu ima jeftinih stvari?!!
Zlato, srebro,...
Post Reply