Šta je nama BH. PROIZVOD?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply

Anketa 2: Na policama prepoznajem

Skoro svaki proizvod, znam šta je bh. a šta strani proizvod
5
71%
60-90% proizvoda
1
14%
Oko 50%
0
No votes
Manje od toga
0
No votes
Ne interesuje me porijeklo robe
1
14%

Total votes: 7

seldzuk

#51 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by seldzuk »

Image
seldzuk

#52 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by seldzuk »

Brovis d.d., Visoko
Image
seldzuk

#53 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by seldzuk »

Krin, Zenica
Image
seldzuk

#54 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by seldzuk »

jedno maštovito predstavljanje firme
http://www.prodist.ba/index-bih.php?izbor=book
seldzuk

#55 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by seldzuk »

Vinmetal, Žepče
Image
Image
seldzuk

#56 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by seldzuk »

Belif, Jelah, Tešanj
Image
seldzuk

#57 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by seldzuk »

Evo onih što proizvode čičkovo ulje:
Preduzeće EZ d.o.o. Kaćuni- Busovača egzistira od 1989. godine. Na tržištu je prisutno s tri različita ali međusobno povezana proizvodna programa i to:

pogon_plasticne_ambalaze.jpg

• Program proizvodnje sredstava za održavanja higijene (kućna hemija),
pod prepoznatljivim imenom TISal.
• Program proizvodnje kozmetičkih preparata pod nazivom "Royal line"
• Program proizvodnje ekološki prihvatljive brizgane i puhane ambalaže koja se koristi kako za zadovoljenje vlastitih potreba tako i za potrebe drugih proizvođača (PET, PE i PP).
Image
Image
Image
Image
moler

#58 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by moler »

blistal im je bolji od pronta provjereno :bih: :bih: :bih:
StLouis

#59 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by StLouis »

Hajde, jos, upoznajte nas bolje s BH proizvodima :) ima nas koji pazimo na zemlju porijekla
papacja

#60 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by papacja »

seldzuk wrote:378
Ukoliko čovjek nema kad gledati odakle je određeni proizvod, najjednostavniji način je da pogleda prve cifre bar-koda. Ukoliko su to cifre 378, taj proizvod je proizvod firme koja je prijavljena u BiH kao proizvođač. Pošto naše firme jako rijetko nešto proizvode izvan BiH, taj je broj siguran pokazatelj u 95% slučajeva(nek me neko ispravi ako griješim). Evo nešto o bar-kodu:

Zašto EAN bar kod?

EAN sistem je jedinstven međunarodni sistem šifriranja, označavanja i identifikacije. Nastao je kao europski sistem (European Article Numbering - Evropsko numeriranje proizvoda), te njegovim prihvaćanjem od velikog broja država, on ubrzo postaje svijetski sistem. Baziran je na jednom od najprihvaćenijih metoda automatske identifikacije, i postavlja standarde koji predstavljaju važan element automatizacije poslovanja i efikasne komunikacije između različitih poslovnih partnera na nacionalnom i međunarodnom nivou. Sačinjavaju ga multisektorski standardi za jedinstvenu identifikaciju proizvoda (potrošačkih, zbirnih, transportnih pakovanja), usluga i lokacija (koje mogu biti: pravne kao npr. tvrtka, funkcionalne - npr. računovodstveni odjel, i fizičke - npr. skladište i sl.), standardi za prikazivanje dodatnih informacija, standardi za bar kod simbole i standardne EANCOM poruke u vidu elektroničke poslovne dokumentacije.

EAN oznaka je jedinstvena u svijetu i njeno pravilno korišćenje onemogućuje dodjelu iste oznake različitim objektima (proizvodima), a time i zabunu i probleme koji bi u tom slučaju nastali.

Struktura EAN bar koda

Struktura EAN koda je standardna : sastoji se od grupe brojeva koji sadrže podatak o:
- zemlji porijekla robe,
- proizvođaču i
- samom proizvodu.
Samo da ispravim lapsus, nije 378, već 387. :bih:
papacja

#61 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by papacja »

seldzuk wrote:Krin, Zenica
Image
I "Profit" Sarajevo u ulici Džemala Bijedića radi izvrsna sigurnosna vrata.
seldzuk

#62 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by seldzuk »

Ljudi se često šprdaju sa pričom o bh. proizvodima. A suština u svemu tome je država, potpomognuta od strane građana koja gura domaće proizvođače. Kako i koliko države guraju vlastite proizvode možemo vidjeti i na primjeru Amerike poslije WW2 i evropskih zemalja: Dobićete pomoć, ali će ona biti u vidu proizvoda iz USA. Francuzi, dobićete pomoć, ali ćete pustiti da vam holivudski film uđe i uništi vašu produkciju(poznavaoci filma znaju bolje, ali koliko je meni poznato Francuzi su pred onaj rat imali najjaču filmsku produkciju. I brojni drugi primjeri, npr. predsjednici na važnim sastancima lobiraju za kupovinu aviona - i civilnih i vojnih.
Ljudi ne shvataju da je Jugu srušila "Milka" čokolada. Onog momenta kada je Jugoslavija dopustila nekontrolisani uvoz u zemlju koja je dotad imala jako ograničen uvoz, sama je sebi potpisala ekonomsko samoubistvo. Proizvodi i proizvođači koji nisu iskušali konkurento tržište začas su gurnuti u stranu.
A sad reci nekom jugonostalgičaru: Bi li jeo zorinu čokoladu umjesto milke. Bi, ali u linburgu.
seldzuk

#63 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by seldzuk »

papacja wrote:
seldzuk wrote:378
Ukoliko čovjek nema kad gledati odakle je određeni proizvod, najjednostavniji način je da pogleda prve cifre bar-koda. Ukoliko su to cifre 378, taj proizvod je proizvod firme koja je prijavljena u BiH kao proizvođač. Pošto naše firme jako rijetko nešto proizvode izvan BiH, taj je broj siguran pokazatelj u 95% slučajeva(nek me neko ispravi ako griješim). Evo nešto o bar-kodu:

Zašto EAN bar kod?

EAN sistem je jedinstven međunarodni sistem šifriranja, označavanja i identifikacije. Nastao je kao europski sistem (European Article Numbering - Evropsko numeriranje proizvoda), te njegovim prihvaćanjem od velikog broja država, on ubrzo postaje svijetski sistem. Baziran je na jednom od najprihvaćenijih metoda automatske identifikacije, i postavlja standarde koji predstavljaju važan element automatizacije poslovanja i efikasne komunikacije između različitih poslovnih partnera na nacionalnom i međunarodnom nivou. Sačinjavaju ga multisektorski standardi za jedinstvenu identifikaciju proizvoda (potrošačkih, zbirnih, transportnih pakovanja), usluga i lokacija (koje mogu biti: pravne kao npr. tvrtka, funkcionalne - npr. računovodstveni odjel, i fizičke - npr. skladište i sl.), standardi za prikazivanje dodatnih informacija, standardi za bar kod simbole i standardne EANCOM poruke u vidu elektroničke poslovne dokumentacije.

EAN oznaka je jedinstvena u svijetu i njeno pravilno korišćenje onemogućuje dodjelu iste oznake različitim objektima (proizvodima), a time i zabunu i probleme koji bi u tom slučaju nastali.

Struktura EAN bar koda

Struktura EAN koda je standardna : sastoji se od grupe brojeva koji sadrže podatak o:
- zemlji porijekla robe,
- proizvođaču i
- samom proizvodu.
Samo da ispravim lapsus, nije 378, već 387. :bih:
Evo ispravljeno. Hvala na upozorenju. Piso u kasne sate, šta ćeš.
seldzuk

#64 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by seldzuk »

Meni je recimo ovo primjer jednog korektnog odnosa Slovenaca. Možda su primijetili da su se i nama popeli navrh glave njihovo mlijeko i poli salame. Al, kad si investirao, drugačije ću i ja gledat na taj proizvod.
Perutnina Ptuj među najvećim inostranim investitorima u BiH
Utorak, 21 Oktobar 2008

Ambasador BiH, Zdravko Dejan Begović, u pratnji ekonomskog atašea ambasade BiH u Sloveniji, Gorana Dragoljića, 21.10.2008. godine je posjetio Perutninu Ptuj. Ova poslovna grupacija u BiH, zadnjih nekoliko godina, pored prodaje, uspostavila je i cjeloviti reprodukcijski lanac peradarskog uzgoja, prerade peradarskog mesa i proizvodnje proizvoda od peradarskog mesa.

"Pri tome je Perutnina Ptuj, između ostalog, ispoštovala ambiciju BiH za jednak regionalni, entitetski i kantonalni razvoj. Uzgoj i preradu peradarskoga mesa smo uspostavili u Srbcu blizu Banja Luke, proizvodnju mesnih prerađevina u Brezi kod Sarajeva. Tamošnji kompleks, koji smo pustili u rad ove godine, najveća je inostrana investicija po sistemu od livade do visoke tehnologije, koja je u zadnje vrijeme realizirana u BiH", upoznao je ambasadora Begovića, dr. Roman Glaser.

Dodao je i to, da je ukupni opseg ulaganja, koji je Perutnina Ptuj realizirala u zadnjem periodu u BiH, približno 40 miliona eura, a da su njena kćerinska društva do sada uposlila oko 200 saradnika. U skladu s planiranom dinamikom razvoja, u narednim mjesecima uspostavit će kooperantsku mrežu uzgajivača peradara, te nastaviti s količinskim rastom u svim segmentima.

Razvojni koncept Perutninine vertikalno organiziranog lanca za pripremu proizvoda na bazi peradarskog mesa u BiH značajno doprinosi tome, da Perutnina Ptuj u BiH pored opskrbe domaćega tržišta, postane i važan izvoznik proizvodne robne marke. Zbog toga su uspostavljeni svi uvjeti, uključujući i certifikat Halal, koji su u zadnjoj godini dobila oba proizvodna poduzeća Perutnine Ptuj u BiH, navodi se u saopćenju.

Ambasador BiH u Sloveniji, Zdravko Dejan Begović, uputio je riječi pohvale menadžmentu Perutnine Ptuj na strateškim odlukama, koje su ih vodile pri uspostavljanju, predstavljenog cjelovitog koncepta pripreme hrane po europskim standardima u njegovoj državi, što je bitno poboljšalo opskrbu s kvalitetnim proizvodima, ali i jednako doprinijelo poboljšanju privredne bilance i rasta zapošljavanja u BiH. Dugoročni privredni koncept, s velikim potencijalom širenja i u narednim godinama, ukazuje na činjenicu da je Perutnina Ptuj među najvažnijim poduzećima u BiH.
Ovu stranicu svakako preporučujem svim građanima BiH, a naročito onim koji vode računa o tome šta kupuju:
http://www.kupujmodomace.ba/
seldzuk

#65 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by seldzuk »

Jednom sam slušao kad je Tunjo govorio nešto o monografijama kod nas. Ono što mi je zapelo za uho u toj priči bilo je to što je on rekao: da mi nemamo monografija ni o jednoj o tradicionalnih bh. industrijskih grana poput drvne, tekstilne... i spomenuo je još neke. O tim granama privrede bi i država trebala povesti računa.
seldzuk

#66 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by seldzuk »

Jessie B wrote:
d2 wrote:znam da je vispakov medjutim moracu te razocarati - nije kakvog okusa
Upravo. Nemam nista protiv Vispaka kao takvog ali ovaj proizvod kao i cokolada u prahu od istog proizvodjaca su obicno smece koje, ma kako da pripremim imaju bljutav okus i ostatak vrecica je morao zavrsiti u smecu.
To je što naše firme još uvijek ne znaju šta znači ulagati u razvoj - u toj grani industrije laboratorije i ostale stvari su stvar bez kojih se ne može.
seldzuk

#67 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by seldzuk »

80%(ovo je odokativna procjena) naših firmi pada na marketingu i distribuciji
U puno slučajeva firme imaju jako dobar proizvod koji se u nekoj lokalnoj zajednici proizvodi i prodaje. Međutim, već u slijedećoj opštini ljudi nisu ni čuli za to. Navešću primjer gotove jufke u Mostaru. Svaka domaćica nastoji da ugrabi jufku koju proizvodi jedan mostarski slastičar, dobro možda on i ne razmišlja i nema kapaciteta da od toga napravi veliki biznis. Međutim, te jufke i brzo nestane, nekad je treba čekati. U mnogo slučajeva dobar proizvod koji nije redovno na policama rastjeruje sam sebi kupce.
seldzuk

#68 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by seldzuk »

Nijedan tuđi proizvod me ne podsjeća na kupovinu bh. proizvoda kao ovaj. Kaže: Nije svejedno. A ja kažem: Naravno da nije svejedno, bagro agresorska, i odem kupit swity.
Image
Napomena: Ovo nije bh. proizvod.
zeleno volim te

#69 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by zeleno volim te »

seldzuk wrote:Image
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Akova -fabrika i prodaja u Bosni ali ko je vlasnik?
Racuna li se to ko BH proizvod? Ili je to mozda dijete od rodjaka......?
:run: :run: :run: :run: :run:
VjecitiStudent

#70 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by VjecitiStudent »

Kada je hrana u pitanju, domaci proizvod je nesto sto treba u sirokom luku zaobici.
teAMICA

#71 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by teAMICA »

e vala tema ti je za 10+!
Popizdih više pričajući ljudima da ne mogu piti Janu a očekivati dobru penziju...
Nama je vazda tuđe bilo bolje i tako je i ostalo :x
Ja ne mogu kupovati domaće farmerke, majice, računare, i sl. ali kupujem VODU, mlijeko i mliječne proizvode, brašno i sve "Klas"-ovo, tariguz i slično, ulje, kafu... itd., itd,
I
semmy

#72 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by semmy »

seldzuk wrote:Vitaminka, a.d. Banjaluka
Image
bez uvrede ali meni ovo nije domaci proizvod...kupujem NASE proizvode iz gracanice
"Vegy" - prerađevine od voća: džemovi, marmelade, kompoti.
"Fruby" - prerađevine od povrća: đuveć, ajvar, pasterizirani krastavci, paprike, cvekla, miješane salate, feferoni, kečap, paradaiz koncentrat, itd.
"Swity" - sokovi i sirupi: voćni sokovi, bistri sokovi, sirupi, voćni sirupi, tetrapak sokovi, dojpak sokovi.
Organski proizvodi - kompoti: šumska jagoda, šumska borovnica, šumska kupina, šumska malina, džemovi: šumske kupine, šumska malina, marmelada šipak, pasterizirani krastavac, i pasterizirana cvekla.

a nepada mi napamet kupovat ovu vodu
seldzuk wrote:Vitinka, a.d., Kozluk - flaširanje vode
Image
Image

pored nase sarajevske ili ilidžanski dijamant pa i kiseljak
semmy

#73 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by semmy »

nase mlijeko..bihacka mljekara preporucujem svima..pogotovo onima koji imaju malu djecu a vole mlijeko
Cholina_Lokica

#74 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by Cholina_Lokica »

sve to stoji, medjutim, ja npr. imam pravo osjetljiv zeludac na nekvalitetnu hranu, i tako ja u duhu kupujmo domace, i kupim, i sta se desi... zavrsim u bolnici povracajuci po 3-4 dana. i to mi se desilo od nekoliko domacih proizvoda... zato lijepi moj slovenac, ako ce mi domaci skoditi zdravlju...
Utokkha

#75 Re: Šta je nama BH. PROIZVOD?

Post by Utokkha »

bh. proizvodu fale inžinjeri prehrane, mašinstva, tehnolozi, na kraju i sposobni marketari.

prvo uspostaviti core-quality, pa ga onda kititi.

jer nema ekonomskog patriotizma, ako nešto zaista ne valja.
Post Reply