jesmo to kolege vratnik?
za proizvodnju kesa u kojima će se nositi hrana NESMIJU se upotrebljavti regranulati! mogu se praviti samo kese za smeće znate one zelene, crne....
e sad ne ulazim da li neko to radi....
Moderator: anex
Radi se o slozenom i skupom biznisu. Ja ne vjerujem da je nas koncept javnih preduzeca sposoban da se profitabilno nosi sa tim poslom. Faza prerade prikupljenog otpada je puno drukcija od gradskih komunalnih preduzeca. Takodje mislim da bi bilo lose kada bi lokalna samouprava imala monopol za sve segmenta ove djeklatnosti jer bi sve moguce gubitke toga biznisa placali gadjani. Gradjani su vazni jer cine vazan dio posla koji se ne moze platiti. Ako gradjani budu imali preskupu cijenu mogli bi se iskljuciti iz posla i cijeli sistem bi mogao da padne.Eborg wrote:@Toto: Zašto misliš da općina (koja je ionako vlasnik komunalnih preduzeća u javnom sektoru) ne može biti investitor/vlasnik fabrike za reciklažu?
Ako izuzmemo naš "jami" mentalitet da li postoji neka zakonska prepreka ili bi takva grupacija bila odviše troma da reaguje na ekonomskom tržištu sa svojim izabranim kadrom?
Iako, moram se složiti da bi dioničarsko rješenje bilo najbolje - općina da zemlju i obezbijedi dovođenje priključaka (struja, voda itd.), kanton to finansijski podrži uz ove razvojne fondove (je li i tu jedina prepreka ljudska jer nismo sposobni?) a država to subvencira. Ostala polovina troškova je na privatnom sektoru.
I imaš li orijentaciju o kojem novcu govorimo za naše uslove, je li to 20 miliona KM ili više (reciklaža papira, stakla i plastike)?
jedna tamo wrote:PP i PVC se recikliraju kao i PE samo za PP se koriste veće temperature
jesmo to kolege vratnik?![]()
za proizvodnju kesa u kojima će se nositi hrana NE SMIJU se upotrebljavti regranulati! mogu se praviti samo kese za smeće znate one zelene, crne....
e sad ne ulazim da li neko to radi....
Nisam na gramatiku mislio, mislio sam na cinjenicu da se kod nas naravno sve moguce radi, a jedna od tih stvari je i "friziranje" certrifikata.jedna tamo wrote:o izvinite molim Vas što sam napisala zajedno, neobraćam pažnju puno na gramatiku na forumu jer mi je ovo vid relaksacije i neću da se zamaram sa gramatikom....
certifikati hm....znam ja to sve radila sam u takvim fabrikama i znam o čemu govorim!
anonimnost i diskrecija zagarantovana, ako editujete vas post u kojem me lazno optuzujete da glumim lektora.jedna tamo wrote:zna se tačno za šta se smiju koristiti regranulati, tu uopšte nema dileme....
žalim ostati amonimna zato više nepišem na ovoj temi....

Samo da imamo jednog jedinog pametnog načelnika kako bi se u ovome mogao biznis napraviti. Kao što @Toto reče, reciklaža papira, plastike i stakla i odmah pored postrojenje za sekundarnu obradu i proizvodnju papirnih čaša, ukrasnog stakla i sl., velike bi se pare tu mogle uzeti.Bh. društvo konzumenata
Dnevno nastane kilogram otpada po stanovniku
U BiH je u protekloj godini nastalo prosječno 356 kilograma komunalnog otpada po stanovniku, odnosno oko kilogram po stanovniku na dan.
Prema podacima Agencije za statistiku BiH, sa javnim odvozom prikupljeno je 1.181 887 tona komunalnog otpada.
Procenat stanovnika koji su uključeni u odvoz komunalnog otpada iznosi prosječno 67 odsto, ostatak od 33 odsto populacije koja ne koristi komunalne usluge su najvećim dijelom ruralna područja.
U ukupnoj količini prikupljenog otpada mješani komunalni otpad učestvuje sa 88,6 odsto, odvojeno prikupljeni komunalni otpad sa 8 odsto, otpad iz vrtova i parkova 2,8 odsto i ambalažni otpad sa 0,6 odsto.
Na odlagališta otpada u protekloj godini odloženo je 1.220.083 tona otpada. Najviše je odloženo miješanog komunalnog otpada 93,6 odsto, a najmanje ambalažnog otpada 0,7 odsto.
(http://www.sarajevo-x.com/bih/drustvo/clanak/091230025)
Kapa dole majstore!nostalgicar wrote:http://tesanjweb.com/index.php?option=c ... Itemid=140