EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
lamija_SA

#51 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila

Post by lamija_SA »

sjever76 wrote:u danasnjem havazu ima clanak o ovome pa me interesuje vase misljenje.
meni se cini da se njima malo nagomilalo smeca pa da ga opet nama strovale.neko ce se ovome opasno obradovati kad krenu njemacke g2 za 100 eura :D
Upravo tako! Sve lafo trebamo izglasavati progresivne zakone koji su u skladu sa zakonima EU, a kada njima treba otpad onda "poništite zakon, moramo se riješiti ove silne starudije"!

Eto bas od silnih besmislenih zakona u ovoj našoj divnoj zemlji, oni se bas za taj uhvatili! Sumnjam da je to slučajno i za nasu dobrobit!
madner

#52 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila

Post by madner »

Mi placamo 50% vise za polovna auta zbog tog zakona.
Nadam se da ce se ukinut, i drazi mi je taj golf iz njemacke za 100 eurica koji je presao i prosao njihov TUV nego golf III koji je prosao mahalski tuning. :roll:
Last edited by madner on 15/10/2008 15:43, edited 1 time in total.
Better Man

#53 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila

Post by Better Man »

Da se ja pitam ja bih sva stara auta na ponovni tehnički i sve bi grobove isključio iz saobraćaja, izdao zabranu, tj. nemogučnost bilo kakve prodaje tih grobova i poslao na otpad da se presuju.
madner

#54 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila

Post by madner »

Better Man wrote:Da se ja pitam ja bih sva stara auta na ponovni tehnički i sve bi grobove isključio iz saobraćaja, izdao zabranu, tj. nemogučnost bilo kakve prodaje tih grobova i poslao na otpad da se presuju.
Kako je Benito?
Arc_Angel

#55 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila

Post by Arc_Angel »

Ja sam apsolutno protiv ideje da se digne ta zabrana, čak šta više pojačao bih zabranu na uvoz polovnih automobila i stavio bih gornju granicu starosti za jenu godinu manje tj. 6 godina starosti ili ako vam je volja na EURO 3 standrd motora sto se tiče izduvnih gasova. Poenta je u tome što ovdje stvarno ima preiše krševa od automobila i naš cjeloupan mentalitet se svodi an onu rečenicu "imaš auto , vozaš se dobro ti " veću glupost nisam u životu čuo.

što se tiče auta koja se uvoze iz zapadne evrope ovdje 90 % tih automobila je udareno i onda ovdje pravljeno i farbano i onda se prodaju m..a pod bubrege.
ovo govorim lično oz iskustva jer se bavim uvozom polovnih automobila konkretno iz italije, desilo mi se čak da sam nekoliko puta uvezao automobil koji je bio udaren ali je tako dobro bio uradjen da se varovi na limariji jedino mogli primjetiti pod uv svjetlom.

mjere zabrane netreba nikako skidati nego ih treba još više pojačati. gdje piše da svako treba da vozi automobil i da treba da ih bude toliko a ima ih previše

u kantonu sarajevi 2,5 automobila po domaćnistvu, sto je klasično preseravanje. da negovorim o okolini koju zagadjujemo i o kvalitetu goriva koje koristimo

mislim stavrno svi vi ovdje koji ste za ukidanje te zabrane ste van pameti j..o vas golf dvojka za 100 eura

u makedoniji ti plaćaju da ga kupis i niko ih neće, a to štosu ovdje svi vezani za titino vrijeme i za tas to je druga stvar.

ili se prilagodi i idi dalje a da tebi bude što bolje

ili ostani onaj stari i crkni

hiljadu puta bih uzeo nekog punta 2002 godinu za nekih 8000 km nego što bih dao za gofa 2 5000 km

i onaj koji je stavio tu cijenu za golfa i onaj koji bi bio spreman da plati tu istu cijenu za mene je debil a onaj prvi je smeće od čovjeka i lopov :)))))))))))))

lijep pozdrav
Arc_Angel

#56 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila

Post by Arc_Angel »

Arc_Angel wrote:Ja sam apsolutno protiv ideje da se digne ta zabrana, čak šta više pojačao bih zabranu na uvoz polovnih automobila i stavio bih gornju granicu starosti za jednu godinu manje tj. 6 godina starosti ili ako vam je volja na EURO 3 standrd motora sto se tiče izduvnih gasova. Poenta je u tome što ovdje stvarno ima preiše krševa od automobila i naš cjelokupan mentalitet se svodi an onu rečenicu "imaš auto , vozaš se dobro ti " veću glupost nisam u životu čuo.

što se tiče auta koja se uvoze iz zapadne evrope ovdje 90 % tih automobila je udareno i onda ovdje pravljeno i farbano i onda se prodaju m..a pod bubrege.
ovo govorim lično oz iskustva jer se bavim uvozom polovnih automobila konkretno iz italije, desilo mi se čak da sam nekoliko puta uvezao automobil koji je bio udaren ali je tako dobro bio uradjen da se varovi na limariji jedino mogli primjetiti pod uv svjetlom.

mjere zabrane netreba nikako skidati nego ih treba još više pojačati. gdje piše da svako treba da vozi automobil i da treba da ih bude toliko a ima ih previše

u kantonu sarajevo 2,5 automobila po domaćnistvu, sto je klasično preseravanje. da negovorim o okolini koju zagadjujemo i o kvalitetu goriva koje koristimo

mislim stavrno svi vi ovdje koji ste za ukidanje te zabrane ste van pameti j..o vas golf dvojka za 100 eura

u makedoniji ti plaćaju da ga kupis i niko ih neće, a to što su ovdje svi vezani za titino vrijeme i za tas to je druga stvar.

ili se prilagodi i idi dalje, a da tebi bude što bolje

hiljadu puta bih uzeo nekog punta 2002 godinu za nekih 8000 km nego što bih dao za gofa 2 5000 km

i onaj koji je stavio tu cijenu za golfa i onaj koji bi bio spreman da plati tu istu cijenu za mene je debil a onaj prvi je smeće od čovjeka i lopov :)))))))))))))

lijep pozdrav
chuchumbamayumbe

#57 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila

Post by chuchumbamayumbe »

Arc_Angel wrote:Ja sam apsolutno protiv ideje da se digne ta zabrana, čak šta više pojačao bih zabranu na uvoz polovnih automobila i stavio bih gornju granicu starosti za jenu godinu manje tj. 6 godina starosti ili ako vam je volja na EURO 3 standrd motora sto se tiče izduvnih gasova. Poenta je u tome što ovdje stvarno ima preiše krševa od automobila i naš cjeloupan mentalitet se svodi an onu rečenicu "imaš auto , vozaš se dobro ti " veću glupost nisam u životu čuo.

u kantonu sarajevi 2,5 automobila po domaćnistvu, sto je klasično preseravanje. da negovorim o okolini koju zagadjujemo i o kvalitetu goriva koje koristimo

u makedoniji ti plaćaju da ga kupis i niko ih neće, a to štosu ovdje svi vezani za titino vrijeme i za tas to je druga stvar.

lijep pozdrav
Covjece, a koja je cijena Punta 2002 godiste vani?!
Duplo jeftiniji nego ovdje, je li tako?!
Sam sebe demantujes...
Kakva zabrana uvoza?!
Zasto ja ne bih mogao uvesti Lagunu 2000, koja je u tip-top stanju, a jeftinije bi me dosla do registracije od G2 1986 godista?!
Hajde mi objasni tu logiku?
Recimo imam 4 hiljade eura za auto, i sta ja u BiH mogu kupiti za te pare? A sta mogu uvesti, da mi bude dovoljno do registracije a da zadovoljava euro norme i sta ti ja znam.
Ma daaaj....
Arc_Angel

#58 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila

Post by Arc_Angel »

chuchumbamayumbe wrote:
Arc_Angel wrote:Ja sam apsolutno protiv ideje da se digne ta zabrana, čak šta više pojačao bih zabranu na uvoz polovnih automobila i stavio bih gornju granicu starosti za jenu godinu manje tj. 6 godina starosti ili ako vam je volja na EURO 3 standrd motora sto se tiče izduvnih gasova. Poenta je u tome što ovdje stvarno ima preiše krševa od automobila i naš cjeloupan mentalitet se svodi an onu rečenicu "imaš auto , vozaš se dobro ti " veću glupost nisam u životu čuo.

lijep pozdrav
Covjece, a koja je cijena Punta 2002 godiste vani?!
Duplo jeftiniji nego ovdje, je li tako?!
Sam sebe demantujes...
Kakva zabrana uvoza?!
Zasto ja ne bih mogao uvesti Lagunu 2000, koja je u tip-top stanju, a jeftinije bi me dosla do registracije od G2 1986 godista?!
Hajde mi objasni tu logiku?
Recimo imam 4 hiljade eura za auto, i sta ja u BiH mogu kupiti za te pare? A sta mogu uvesti, da mi bude dovoljno do registracije a da zadovoljava euro norme i sta ti ja znam.
Ma daaaj....

Taj punto 2002 godište nije duplo jeftiniji prvo da se razumjemo, cijena mu je od 2300-3000 eura pa kad na to dodas carinu i porez 34% zajedno i registraciju toliko izadje, i cijena varira koji je dio italije odakle je uvezen, koliko je prešao i servisi koji su radjeni......

a ako nisi shvatio ja sam rekao da treba smanjiti gornji limit na 6 godna to bi bila karj 200o godine i 2003 godina u ovom momentu a tada prizvedena auta sva imaju EURO3 standarde za izduvne gasove

taman da je mercedes ako je 2000 netreba da bude uvezen u državu, što bi ja čistio evropski krš :))))))))))))
Bakir1

#59 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila

Post by Bakir1 »

auta u paketima posta i ostali pa ih za 10.000 eur kupite 5 jer nema logike nikakve da ti gubis na autu kako ti kazes nego dolaze iz italije vecinom izjebani auti pomalo izlupani sa svih strana i tako to i shvatam zasto za ogranicenja uvoza samim time cistimo vise smetlja iz europe jer dobar auto svugdje dobro vrijedi a ovim krovirani stokirani i ostali koji nam dolaze sa dobrim pregledima nece vise moci
Better Man

#60 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila

Post by Better Man »

madner wrote:
Better Man wrote:Da se ja pitam ja bih sva stara auta na ponovni tehnički i sve bi grobove isključio iz saobraćaja, izdao zabranu, tj. nemogučnost bilo kakve prodaje tih grobova i poslao na otpad da se presuju.
Kako je Benito?

Izvini, ali to je jedini način da se riješimo krša i otpada i da povečamo sigurnost na cestama i smanjimo zagađenost zraka.
AdnanSA

#61 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila

Post by AdnanSA »

Ne bi rekao da u Sarajevu ima 2,5 auta po domačinstvu.
Sarajevo 500 000 stanovnika znaći 120 000 -130 000 domačinstava pa to bi lilo onda 300 000-350 000 vozila registorvanih u Sarajevu što mislim da je potpuno nerealno.
Takođe teza da se EU hoće riješiti krševa i da ih uvali nama je skroz bez veze. Ko biva mi smo velika kupovna sila i kupićemo sve i jedan stariji auto od 10 godina u EU.
Pa znate li vi koliko ima starih automobila u EU 10,20,30,50 ili možda 100 miliona.
Pa sve i da ukinu bilo kakvu zabranu uvoza i da možeš uvesti šta god ti duša poželi ne bi se u BiH uvelo više od 100 000 kola za jednu godinu što ne bi nimalo rasteretilo EU sa starim automobilima...
za_sada_bez_dobrog_nicka

#62 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Ja sam za potpunu slobodu uvoza, ali i za EKO limit i porezne razrede, prema emisiji štetnih plinova. Drugo, uveo bih nagradu koju dobija tehničar na stanici za tehnički pregled za svako opravdano oboreno vozilo. Nagrada ne bi bila teret budžetu, jer bi se isplaćivala u visini naknade koju vlasnik vozila plati za pregled.
hare_sa

#63 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila

Post by hare_sa »

AdnanSA wrote:Ne bi rekao da u Sarajevu ima 2,5 auta po domačinstvu.
Sarajevo 500 000 stanovnika znaći 120 000 -130 000 domačinstava pa to bi lilo onda 300 000-350 000 vozila registorvanih u Sarajevu što mislim da je potpuno nerealno.
Takođe teza da se EU hoće riješiti krševa i da ih uvali nama je skroz bez veze. Ko biva mi smo velika kupovna sila i kupićemo sve i jedan stariji auto od 10 godina u EU.
Pa znate li vi koliko ima starih automobila u EU 10,20,30,50 ili možda 100 miliona.
Pa sve i da ukinu bilo kakvu zabranu uvoza i da možeš uvesti šta god ti duša poželi ne bi se u BiH uvelo više od 100 000 kola za jednu godinu što ne bi nimalo rasteretilo EU sa starim automobilima...
Ako se ne varam kanton Sa ima blizu 150000 auta registrovanih
harka

#64 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila

Post by harka »

kao drugo auto(za odlaziti na posao,djecu u skolu,kupovinu) imam Ford Fiesta1.3 1995-o godiste.Presao 48.000km,uvijek
pregledan za tehnicki u fordovim garazama,super ocuvano auto,nove gume,unutrasnjost auta kao da je sad iz fabrike, nema ama bas nikakve mahane(greske).Zasto ja nebi mogla njega uvesti(necu al et' uzmimo da bi).Mene sto se tice 1000x puta bolji od onih starih zastavinih auta sto ih masovno vozaju po rs(neznam za Federaciju).
chuchumbamayumbe

#65 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila

Post by chuchumbamayumbe »

harka wrote:kao drugo auto(za odlaziti na posao,djecu u skolu,kupovinu) imam Ford Fiesta1.3 1995-o godiste.Presao 48.000km,uvijek
pregledan za tehnicki u fordovim garazama,super ocuvano auto,nove gume,unutrasnjost auta kao da je sad iz fabrike, nema ama bas nikakve mahane(greske).Zasto ja nebi mogla njega uvesti(necu al et' uzmimo da bi).Mene sto se tice 1000x puta bolji od onih starih zastavinih auta sto ih masovno vozaju po rs(neznam za Federaciju).
Slazem se sa tobom, samo ce ti sada odgovoriti da je to krsh, staro 13 godina, trulja, ovo-ono...
Husko Kotrljanjić

#66 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila

Post by Husko Kotrljanjić »

U nasim medijima se moze vidjeti mnogo protivrjecnosti u vezi s ovom temom pa tako jedni objave da ce se uvest zabrana uvoza vozila starijih od 5 godina a drugi napisu da ce se moc uvoziti i starija,ovdje jedni pisu ono sto bi voljeli da se desi a ne sta je moguce,iskreno nisam mogao osim par diskutanata primijetiti da se bas bog zna kolko kontaju u ovu temu al tu smo da sta i naucimo :wink:
Ako se i ukine sadasnji zakon o uvozu automobila,a ukinut ce se,novi zakon ce dozvoljavati uvoz auta koja imaju najvjerovatnije Euro 4 motore a to su vozila otprilike od 98.god. i mladja,zavisno od proizvodjaca. Tako npr.Opel i VW benzinci imaju euro 4 motore već ,cini mi se od 98.god.dok npr.Fiat ili Ford malo kasni ali ne bitno,u svakom slučaju ako mislite da ce se moci uvoziti sve i svasta moram vas razocarati.Pa i u zemljama EU ne mozete tek tako uvest sta vam je volja i one imaju neke svoje propise u vezi s tim tako npr. u Poljsku moze se uvest samo vozilo sa euro 4 motorom dok na ostala koja to nemaju mora se platit neki dodatni porez koji ide po kubikazi motora pa kad sve izracunas bolje se isplati kupit mladje auto,slicna situacija je i sa Rumunijom itd.A sto se tice tvrdnji kako nam evropa hoce da uvali svoje smece,kako neko vec rece, mi smo kao trziste za njihovu auto industriju apsolutno beznacajni.One koji bi se ispalili da nadju dobrog G 2 moram da razocaram ta su vozila za njih vec oldtajmeri :D i tesko ih je i gdje vidjeti na cesti. U svakom slucaju bice situacija bolja nego sto je sada bar ce nam se vozni park koliko toliko obnoviti i cijene sadasnjih hrhorina od auta starih preko 10 god. svest ce se na neke realne okvire a ona mladja od 7,8 godina nece se nista promijenit jer ko hoce iole normalnije auto on ce i uzimat takva zavisno od financijskih mogucnosti.
harka

#67 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila

Post by harka »

chuchumbamayumbe wrote:
harka wrote:kao drugo auto(za odlaziti na posao,djecu u skolu,kupovinu) imam Ford Fiesta1.3 1995-o godiste.Presao 48.000km,uvijek
Slazem se sa tobom, samo ce ti sada odgovoriti da je to krsh, staro 13 godina, trulja, ovo-ono...
Mi se vracamo sljedece godine i moj muz moze uvesti svoje auto jer je mladje,a meni je stvarno zao ovo auto ovdje
ostaviti jer je stvarno dobro.Kupila sam ga od komsinice kod koje je uvijek stajao u garazi,upotrebljavala ga je samo da ode
u posjetu djeci koji su odavde nekih 10km i nedeljom odlazak u crkvu.Posto nemoze vise da vozi ponudila ga je meni i platila sam ga E 550,Ja ga nebi mjenjala ni za kakvo slicne kilaze auto u BiH.Ovdje na tehnickom nema shtele,platis tehnicki ako sta nije dobro za 7 dana moras popraviti i ponovo doci,ako nije popravito gubis pare,al na lijepe oci proci neces sigurno.Vjeruj mi ovdje sam svakodnevno u autu,a kad sam u Bosni i narocito zimi kad vidim one chelave gume
na autima strah me.
HAVANA

#68 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila

Post by HAVANA »

Avaz ko Avaz.Njemu samom nije jasno šta je napisao.Šta mislite šta znaći :osnivanje centra za homologaciju,tehnička kontrola vozila,povečanje troškova registracije starih vozila....
Primjer prvi:Rumunija-zakon kaže uvoz bez ograničenja i kupi Rumun Opel Corsu 2005g , u Rumuniji ima da plati još samo 150eura troškova,ako je Corsa 2003g plati još350eura troškova ,ako je Corsa 92g plati 1850e troškova pa ti uvozi staro.
Primjer dva:Hrvatska i Srbija -nema ograničenja ali zakon nalaže euro 3 normu motora,šta to znaći?Koja godina je prva sa euro 3 motorom?U najboljem slučaju 99g a ima ih i 2002g da nije euro 3.
U svim normalnim zemljama gledaju da pomlade vozni park i stimulišu uvoz novijih automobila a zabranjuju euro normom uvoz starijih ili ga opterećuju dodatnim troškovima.Lično mislim da je najbolje ograničenje na 10 godina ali nema ništa od toga.Pošto je našim kretenima najlakše prepisati iz okruženja
očekujte euro 3 normu.
kamen

#69 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila

Post by kamen »

-nakon rata skroz je bio otvoren automobila u bih, bez obzira na godine starosti - i sta se time dobilo u bih? nista, jer su se evropske zemlje rijesile otpada i na tome i profitirale (na podrucju eu, kao i zemalja efta-clanica postoji jasna obaveza vlasnika tih automobila da za uklanjanje-reciklazu plate naknadu - kojekakva gamad iskoristila je mogucnost da te automobile proda bih-sirotinji i na taj nacin se efikasno i unosno rijesi otpada u svojoj zemlji)
-uvodjenje granice starosti na uvoz automobila bila je dobra ideja, medjutim i tu ima jedno ali - i ti su automobili postali predmet manipulacija, otvoreno mogu reci da nijedan automobil uvezen iz zapadne evrope nije uvezen sa stanjem kilometraze na brojcaniku, jer su svi ti predjeni kilometri vraceni - opet bih-kupci ispadose ovce
-eu poostrava mjere na uvozu automobila van svog podrucja, uvodi ekoloske standarde i normative kako na te uvezene ali i novu produkciju i normalno je da se zeli rijesiti tog otpada - gdje bi ga poslala? zna se - bih i ostale jugoistocne evropske i zemlje balkanskog podrucja
-prosetajte malo vi koji zivite u zap. evropi i pogledajte gdje stari automobili idu - da li recimo iz njemacke idu za italiju, ili je pravac bih, zemlje bivseg ruskog drzavnog saveza, te ostale siromasne zemlje
-da li vam je poznata cinjenica da ce uskoro stupiti na snagu zabrana prometa u eu vozilima koji ne ispunjavaju ekoloske standarde i sta to znaci recimo za bih gradjane koji recimo krenu sa svojim uvezenim ljepotanom na put kroz ili ka eu?
-umjesto da bih vec sada donese zakone koji ce stititi njenu prirodu (to ce ionako morati uraditi kada postane kandidat za clanicu eu) od koje moze samo profitirati ako je pametna, opet su na sceni nove gluposti
-do kada ce bih i njeno stanovnistvo eu i ostali posmatrati kao "ovce za sisanje" i prodavanje magle
sekiracija

#70 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila

Post by sekiracija »

Slazem se sa nekim ovdje koji je napisao da se BiH zakonom uvoza luksuznih auta do 7 godina starosti uzalodnu brani od uvoza otpada.
Naime Bi H nema to pravo raditi svojim gradjanima,ili im moraju obezbjedit kupovinu tih limitiranih.
SituVacija na BiH cestama je uzasna.A ja sam iz Holandije dolazio sa PEZOOM starim 12 godina,koji dizel i koji je uspio startat iz prve na temparaturi od -17.
Salu na stranu fakat ima puno boljih auta po EVROPI koji su stariji a koji su odrzavani i puno bolji od od onih sto imamo na BiH cestama.
O ovome se neko treba zapitat.
FAKAT
Arc_Angel

#71 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila

Post by Arc_Angel »

Prvo u Sarajevu sa okolinom znači: Ilidža, Hadžići, Vogošća ima oko 1.000.000 stanovnika.

Drugo u Srbiji je na snazi zakon da se može uvesti automobil sa i preko Euro 3 standarda a teško je naći auto ispod 2002 godišta koje ispuanjava taj standard.

treće vezano za naša putovanja kroz teritorij EU, već sada autobusi koji nemaju EURO 4 stndarde nemogu ulaziti na teritorij EU, šta mislite što je centrotrans kako je odjednom podmladio svoj vozni park za vanjske linije a unutar Bosne i Hercegovine koriste kršve stare po 15 godina.

Mi smo se svi ovdje jako brzo prebacili u neki mentalitet potrošačkog dušt6va i odjednom nam svima treba uato da idemo svako jutro na posao i sve radimo i gdje god da idemo idemo sa autom nikako pješke, kad tome još dodamo komplexe našeg društva pa ono dodješ u kafic i odmah staviš ključeve od auta i mobitel na sto da svi vide da ti imaš heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :D :D :D :D :D :D :D burazere moj .

sa druge strane bunimo se kada treba nešto napraviti da bi se sačuvala naša okolina za našu djecu jer mi prostor na kojem živimo u stvarnosti pozajmljujemo od naše djece , i od naših potomaka. tada se bunimo jer svi hoćemo da vozimo golfa 2 jer nemožemo da skupimo više para za bilo šta drugo, ali kada se treba pobuniti protiv bolesti društva u kojem živimo da bi nam plate bile kao u "Finskoj" onda imam 101 lice (neko je jednom rekao dobro je dok si dvoličan sve dok nisi stoličan) i tada se nebunimo nego govorimo šuti i trpi ( u prijeodu: ja volim da se naguzim) i kada svoju djecu od malena učimo da se sve završav tako što će se dati " na kafu" pa to je uredu burazere tu nema nikakvih problema to je ispravno 100% nama je dobro tako jer ćemo tako što šutimo i trpimo moći sebi kupiti golfa 2 za 5000km :D :D :D :D :D :D :D :D :D , a pošto non stop dajemo "na kafu" da bi ljudi radili poslove za koji su plaćeni nemožemo ni sanjati o nekom mlađem autu od jedno 5-6 godina starosti. :-) :-) :-) :-) :-) :-)

treba staviti još jači zakon još oštriji zakon za uvoz polovnih automobila i tu nema dvojbe, pa šta je vama koji hoćete da vozate auto koje staro 10 godina i više jeste vi zdravi, ljudi ako već nemate auta pa imate kompleks kao što ga 99% djece sa grda na miljacki ima ( hoću auto da vozim sa 18 a mm mi još guzicu pere :-D :-D :-D :-D :-D ) da dođite sebi , što ja sutra treba da se neiram svaki put kad prelatim ulicu i da kontam hoće li me neki krš raznijeti na pješačkom prijleaz7u jer vlasnik dotičnog četvorotočkaša ga je plaio 4-5000 km ali buraz nema par da ga servisira niti mu pda na pamet, ili još gora situaijacija da vozim svoje auto koje staro 5 godina i da me raznese neki levat sa autom starim 15 godina a niti ima osigurnja a niti para da mi plati za štetu.

zakon treba još više pooštriti svidjelo se to nama ili mne činjenica je da je pitanje ekologije i životne okoline jako bitno, ovo nije naš svijet opet ponavljam mi ga posuđujemo od svoje djece, i naša djeca od svoje djece i sve tako nikada nam neće biti bolje sve dok budemo samo o/na sebe mislili

toliko od mene za sada

:sax:
nosara

#72 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila

Post by nosara »

arhandjele, svasta si udrobio.

Ja sam za to da ne postoje nikakva ogranicenja.

Nesrece, najcesce, izazivaju nepazljivi vozaci koji precijene mogucnosti svog auta i sebe. Pa bilo auto novo ili ne.

Pola Sarajeva, kad bi se oslonilo na gradski prevoz, ne bi nikad stigli gdje treba i kad treba. Sjecam se prije rata, svako jutro zastoj tramvaja ili trolejbusa. Prica je bila - "preopterecenje". Svako jutro sam kasnio. Ali su "crveni" bili radi da progledaju kroz prste. Sad ti privatnik ne bi dao da kasnis. Boli ga za tvoj prevoz. Eto jedan praktican aspekt.

A ja prvi bi kupio novo auto da nisam pod kreditima, ko i vecina. A bogatog babu nemam, ko neki.
sjever76

#73 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila

Post by sjever76 »

Arc_Angel wrote:Prvo u Sarajevu sa okolinom znači: Ilidža, Hadžići, Vogošća ima oko 1.000.000 stanovnika.

kralju odvadi barem pola :D
potpuni stranac

#74 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila

Post by potpuni stranac »

nosara wrote:arhandjele, svasta si udrobio.

Ja sam za to da ne postoje nikakva ogranicenja.

Nesrece, najcesce, izazivaju nepazljivi vozaci koji precijene mogucnosti svog auta i sebe. Pa bilo auto novo ili ne.

Pola Sarajeva, kad bi se oslonilo na gradski prevoz, ne bi nikad stigli gdje treba i kad treba. Sjecam se prije rata, svako jutro zastoj tramvaja ili trolejbusa. Prica je bila - "preopterecenje". Svako jutro sam kasnio. Ali su "crveni" bili radi da progledaju kroz prste. Sad ti privatnik ne bi dao da kasnis. Boli ga za tvoj prevoz. Eto jedan praktican aspekt.

A ja prvi bi kupio novo auto da nisam pod kreditima, ko i vecina. A bogatog babu nemam, ko neki.
konacno smislen post :thumbup: , za razliku od tinejdžerskih kojim obiluje ova tema.
potpuni stranac

#75 Re: EU trazi ponistavanje zakona o uvozu vozila

Post by potpuni stranac »

sjever76 wrote:
Arc_Angel wrote:Prvo u Sarajevu sa okolinom znači: Ilidža, Hadžići, Vogošća ima oko 1.000.000 stanovnika.

kralju odvadi barem pola :D
ma pusti, čovjek misli da zivi u Londonu. :lol:
Post Reply