Kako legalno otici iz BiH

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
illuminated

#51 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by illuminated »

duudamdej wrote:
Bond_JaneBond wrote:Ima li to malo uvecano, samo naslov vidim :D
evo :D
http://reason.org/immigrationchart2.pdf
Ovako je i u EU...Are you skilled? No. ...Out of luck.
:D
selma82

#52 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by selma82 »

ne znam da li je ova tema još uvijek aktuelna ali evo linka foruma koji je obradio sve na ovu temu, tamo možete nači sve što vas zanima, kao i pitati ukoliko vam nešto nije jasno
sretno svima

http://www.zelenalutrija.com/index.php
slavkoimamodilera

#53 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by slavkoimamodilera »

Eh jos da sam Bond_JamesBond, pa vala da idem u tri hiljade persuna odavde, tako mi nekako nekad dodje... :roll:

Eto Jane, ako razmatras bracne ponude bez papira, javi se... :lol:
slatkusina

#54 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by slatkusina »

Ja sam takodjer dobila green card, ali sam se predomislila:( Ipak jos uvjek ne mogu nigdje ici iz privatnih razloga. Ako mogne da se kome pokloni to bi super bilo:)
ahuseino

#55 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by ahuseino »

slatkusina wrote:Ja sam takodjer dobila green card, ali sam se predomislila:( Ipak jos uvjek ne mogu nigdje ici iz privatnih razloga. Ako mogne da se kome pokloni to bi super bilo:)
nemoj se nista predomishljati... :-)

Uzmi kartu, ne morash ichi, odnosno ja mislim da se morash pojaviti, ali ne morash sad odmah emigrirati...

Po meni bi bilo ludilo propustiti greenku...
melb26sa

#56 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by melb26sa »

ahuseino wrote:
slatkusina wrote:Ja sam takodjer dobila green card, ali sam se predomislila:( Ipak jos uvjek ne mogu nigdje ici iz privatnih razloga. Ako mogne da se kome pokloni to bi super bilo:)
nemoj se nista predomishljati... :-)

Uzmi kartu, ne morash ichi, odnosno ja mislim da se morash pojaviti, ali ne morash sad odmah emigrirati...

Po meni bi bilo ludilo propustiti greenku...

Kada zavrsis sa svim procedurama dobijas imigrantsku vizu - od dana izdavanja imas 6 mjeseci da je upotrijebis. Ne znam koji su ti privatni razlozi ali ako je u pitanju momak/zarucnik/ mozes srediti da i on dobije zelenu kartu.
Po ulasku u zemlju nakon par sedmica dobijas zelenu kartu. Van USA mozes biti od 6mj-1 godine preko 6 mjeseci ispituju zasto nisi bila u zemlji i mozes izgubiti residency ako se pokaze da zivis van USA. Ako zelis da zadrzis residency onda ispunis I-131 i tada dobijas dozvolu da boravis van USA do jedne - dvije godine bez ikakvih problema i ne postavljaju pitanja.

Razmisli dobro hoces li odustati od zelene karte.
magdalenax

#57 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by magdalenax »

landlord wrote:
Opcija Ceska, rekao bih ti da to zaboravis.. pogotovo ako imas dobro placen posao u Bosni.. tipa plate > 1500 KM.
Fazon sa Pragom je da je renta jako visoka.. a plata koju ti oni mogu ponuduti je do 1400 Eura (ako si u IT sektoru, i ovo je da si ekstremno sretna da ti toliko ponude..tipa americka kompanija ili sl.)..
To ti sa tamosnjim standardom odgovara ovoj nasoj plati od preko 1500 KM. To ti je ok samo za normalan zivot tamo.. bez neke zarade..
Ne znam kada si posljednji put u Ceskoj bio ili zivio, ali prosjecna plata je cca 800-900 € (u Pragu naravno vise) a za 1400 € u IT sektoru ce raditi samo neki pocetnik.

Znam da opcija Ceska nije ovdje aktualna, ali cisto informativno ako bi nekome palo na pamet da se seli :)
landlord

#58 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by landlord »

magdalenax wrote:
Ne znam kada si posljednji put u Ceskoj bio ili zivio, ali prosjecna plata je cca 800-900 € (u Pragu naravno vise) a za 1400 € u IT sektoru ce raditi samo neki pocetnik.

Znam da opcija Ceska nije ovdje aktualna, ali cisto informativno ako bi nekome palo na pamet da se seli :)
Ok, mea culpa..

plata u IT sektoru se krece od 40.000 do 60.000..
50.000 je oko 2.000 Eura.. ali i pored toga i dalje sam pri misljenju da dok platis stan od 600 Eura pa navise..
da je bolji standard zivota.. iliti bolji kvalitet.. ako imas platu od 1500 KM i vise..
sadeta

#59 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by sadeta »

melb26sa wrote:
Ako zelis da zadrzis residency onda ispunis I-131 i tada dobijas dozvolu da boravis van USA do jedne - dvije godine bez ikakvih problema i ne postavljaju pitanja.

@ melb26sa: mozes li mi malo pojasniti ovaj formular koji ispunis pa boravis negdje drugo? imam situaciju za koju mi bas ovako nesto treba? ili mi samo daj link.
a sto se tice odustajanja od greencarda...prosto ne mogu da vjerujem da neko moze biti tako ogranicen...izvini ako vrijedjam ali jednostavno mi ne ide u glavu da ne zelis iskoristiti nesto sto ti je mozda vrijednije nego da si na lutriji BH dobila jackpot...imati drzavljasntvo koje nije BH ...neprocjenjivo :roll:
sadeta

#60 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by sadeta »

Bond_JaneBond wrote:Hey narode, ne zacatavajte temu, one koji zalaze na ovu temu zanima KAKo otici iz BiH a da se ne prekrse zakoni ni maticne zemlje, ni zemlje u koju osoba emigrira..Iz tog razloga zaboli NAS nesto za vase misljenje po pitanju otici ili ostati..
JA, koja sam otvorila temu, sam do svoje 30, vagala vec od '96. svake godine, otici ili ostati, i svake godine bi me nesto sprijecilo da to uradim.
Ispocetka je bio strah kako cu sama tamo negdje u tudjini, pa je bilo -nema nacina, pa je bilo jos milion nekih glupih razloga-zapravo izgovora jer sam se nadala da ce ljudi konacno poceti razmisljati i raditi za svoje dobro.
(Nemojte me tjerati da VAm nabrajam razloge jer ce se to pretvoriti u listu slicnu onoj "JEbem mater listi")
SAd mi je "doslo iz guzice u glavu" da ja mogu utjecati na nesto ali ma koliko ja mijesala i ma sta ja radila ne mogu ih natjerati da idu na moju stranu jer su ogrezli i otisli preduboko na svoju.
SAda sam vec spremna na sve, mozda cak i u slucaju krajnje nuzde, pristati i na nelegalan nacin (udaja ma bilo koji nacin), sve u cilju odlaska odavde...Ne bih bila jedina..Poznajem bar 20 ljudi koji su se ozenili ili udali samo da odu odavde..JE l' odlaze ljudi zato sto je dobro ovdje?
Jeste li ikad upoznali nekoga ko je imao problemaa sa zubima, pa jednog dana povadio sve i napravio protezu, koja dobro sluzi, dobro izgleda i ne boli? E to je ono sto ja radim sa svojim zivotom..Znam ja vrlo dobro da necu moci naci se na kafi sa svojom "sestrom" i rodicom za pet minuta zato sto zivimo blizu, kao sto smo danas uradile..ZNam da necu moci otici na mezar svome dajdzi i nani..
Isto tako znam da bi moj dajdza, koji ode '94., bio sretan da ja odem odavde..
Ako znate nacin legalnog odlaska iz BiH,pomozite savjetima ili pomozite djelima onima koji poput mene traze pomoc, informacije al' nemojte, tako Vam Boga, da se ovo pretvori u jos jednu temu gdje cete se naduravati ko je pametniji, ljepsi i izdrzljiviji u ovim IGrama bez granice-kako se slobodno zivot u BiH nazvati moze.
Voli VAs vasha Bond_JaneBond :-)
Jane, samo stavi ove koji pametuju pricama tipa "ostajte ovdje" na jedan fini "ignore". potpuno te razumijem sto zelis ici, u gotovo sam istoj situaciji kao i ti (ovdje imam sigurno bolje uslove zivota nego barem 60% populacije, ali necu time da se zadovoljim, i muka mi je od one "moglo je bit' i gore" :x :x ).
moj ti je savjet da pokusavas na vise strana (Kanada, super ali puno se ceka osim ako nisu izmjenili zakon o imigraciji nabolje :), USA - treba ti srece na lutriji, Australija ...pa mozda u smislu cekanja i klime i najbolja opcija, jedino ne valja sto je fakat predaleko..., a uz ove tri iseljenicke drzave mozes pokusat i EU, nikad se ne zna). Vjeruj mi, samo treba biti uporan i negjde ce nesto upaliti, ali sto vise opcija imas to imas vise i sanse, a to ti kaze neko ko je ovaj recept probao i donekle je upalio, nadam se da cu ti dogodine u ovo vrijeme pisat negdje iz US :-D
na kraju ako ti se zalomi kanada, pa ti dugo cekat, predaj papire za Kanadu i idu u Dubai da zgrces lovu u medjuvremenu...to je meni back up plan...
u svakom slucaju sretno!!!! :thumbup:
BKrajina

#61 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by BKrajina »

http://www.ehow.com/how_2289566_work-cr ... n=yssp_art

Mozda Vam ovo i njie najoptimalnije rjesenje ali Vam moze dati konacan ishod koji zelite. Bio sam na kruzu ove godine i upoznao sam mongo nasih iz ex-yu. Mnogi od njih su imali solidne plate, besplatan smjestaj i hranu, dobre napojnice i sto je najvaznije, stvorili su sebi prostora za useljenje u druge drzave. Onako, putujes, radis, stedis, ucis jezike a mozes i da se skolujes. Neznam, ja samo onako.......ali ako imas dobar posao i dobru zaradu i lijep zivot, onda neznam.....why?
Leonid Breznjev

#62 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by Leonid Breznjev »

vares, bices roknut 7 dana... zbog prljave jezicine.. :roll: :roll:
melb26sa

#63 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by melb26sa »

sadeta wrote:
melb26sa wrote:
Ako zelis da zadrzis residency onda ispunis I-131 i tada dobijas dozvolu da boravis van USA do jedne - dvije godine bez ikakvih problema i ne postavljaju pitanja.

@ melb26sa: mozes li mi malo pojasniti ovaj formular koji ispunis pa boravis negdje drugo? imam situaciju za koju mi bas ovako nesto treba? ili mi samo daj link.
a sto se tice odustajanja od greencarda...prosto ne mogu da vjerujem da neko moze biti tako ogranicen...izvini ako vrijedjam ali jednostavno mi ne ide u glavu da ne zelis iskoristiti nesto sto ti je mozda vrijednije nego da si na lutriji BH dobila jackpot...imati drzavljasntvo koje nije BH ...neprocjenjivo :roll:
http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/ ... f3d6a1RCRD

Izvini sadeta tek sad vidjeh pitanje. Evo ovo je link za USCIS i formular je I-131. Ovo ti dopusta ulazak nazad u USA - mislim da ima opcija za jedan ili vise ulaza.
Enka-Benka

#64 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by Enka-Benka »

evo ti za Norvesku neke informacije...imas na par jezika pa skonatces:)))sretno

samo nam je ovde 6 mjeseci dan a 6 mjeseci noc :D

http://www.udi.no/
MA DAJ...

#65 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by MA DAJ... »

cHupjahalic@ wrote:@Bond_JaneBond ne mogu nigdje vidjeti da si napisala sta si po zanimanju. sto se tice Norveske moze se izganjati radna viza, ali koliko mi je poznato trebala bi naci posao prije nego sto podneses zahtjev.
ovdje je velika potraznja za medicinskim osobljem i Norveska je puna stranih radnika (veliki broj iz Svedske i Njemacke).
normalna radna sedmica je 37.5 sati, iznad toga se prekovremeno placa.

nedavno su mediji pisali par dana o nekom bosancu sto je nastanjen u Norveskoj, ima norvesko drzavljanstvo i "hadzija" dovukao radnu snagu iz Bosne. prosjecno im je satnica bila puno veca nego u Bosni, ali za norveske uslove i standard isplaceno je jadnim ljudimo bijedno. ovo ti pisem jer je jako bitno da ne prihvacas bilo kakvu satnicu u slucaju da i nadjes sebi nesto u Norveskoj, jer ovdje zakon stiti radnika i zna se koja je minimalna satnica.

trenutno nemam pri ruci web adrese stranica na koje mozes otici, ali naci cu ih pa ih postavljam ovdje ili ti saljem putem PP-a.
Izvini,da li je taj tip vezan u vezi izgradnje hotela u Oslu i sto se ovdje digla velika prasina kada se doznalo za ovu sramotu?
vee-jay

#66 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by vee-jay »

Bond_JaneBond wrote:
Bond_JaneBond wrote:
jefferson wrote: Igraj obavezno lutriju za USA!

http://www.travel.state.gov/visa/immigr ... _1318.html
Zafrkavas se il' ozbiljno?
Uspjesno odradila... :mrgreen:
Sta znaci "uspjesno". Jesu te primili?
cHupjahalic@

#67 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by cHupjahalic@ »

MA DAJ... wrote:
cHupjahalic@ wrote:@Bond_JaneBond ne mogu nigdje vidjeti da si napisala sta si po zanimanju. sto se tice Norveske moze se izganjati radna viza, ali koliko mi je poznato trebala bi naci posao prije nego sto podneses zahtjev.
ovdje je velika potraznja za medicinskim osobljem i Norveska je puna stranih radnika (veliki broj iz Svedske i Njemacke).

nedavno su mediji pisali par dana o nekom bosancu sto je nastanjen u Norveskoj, ima norvesko drzavljanstvo i "hadzija" dovukao radnu snagu iz Bosne. prosjecno im je satnica bila puno veca nego u Bosni, ali za norveske uslove i standard isplaceno je jadnim ljudimo bijedno. ovo ti pisem jer je jako bitno da ne prihvacas bilo kakvu satnicu u slucaju da i nadjes sebi nesto u Norveskoj, jer ovdje zakon stiti radnika i zna se koja je minimalna satnica.

trenutno nemam pri ruci web adrese stranica na koje mozes otici, ali naci cu ih pa ih postavljam ovdje ili ti saljem putem PP-a.
Izvini,da li je taj tip vezan u vezi izgradnje hotela u Oslu i sto se ovdje digla velika prasina kada se doznalo za ovu sramotu?
zar je bitno da li je moja prica vezana u vezi hotela ili nesto drugo?
poenta je u tome sto sam autorici ove teme, pa i drugima koji mozda jednog dana odluce doci ovdje, paze da ne padaju na svaciju pricu i da imaju zakoni koji i njih, kao i norvezane, stite kad su u radnom odnosu.
cHupjahalic@

#68 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by cHupjahalic@ »

Bond_JaneBond wrote:Plakace ako me ne prime..Njima ce biti steta. :mrgreen: Cvrsto sam uvjerena da hoce. 8-)
kad dobijas odgovor?
sretno, da bude onako kako ti zelis. :)
MA DAJ...

#69 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by MA DAJ... »

cHupjahalic@ wrote:
MA DAJ... wrote:

zar je bitno da li je moja prica vezana u vezi hotela ili nesto drugo?
poenta je u tome sto sam autorici ove teme, pa i drugima koji mozda jednog dana odluce doci ovdje, paze da ne padaju na svaciju pricu i da imaju zakoni koji i njih, kao i norvezane, stite kad su u radnom odnosu.

Jako bitno je za nas kako se zove taj tip,da u buduce ne dolazi do nezgodnih situacija kao sto je ta bila...NJEGOVO IME,molit cu?
cHupjahalic@

#70 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by cHupjahalic@ »

MA DAJ... wrote:Jako bitno je za nas kako se zove taj tip,da nedode u buduce do nezgodnih situacija...NJEGOVO IME?
norveski mediji ne smiju inicijale napisati, a kako onda ocekivati da obicni gradjanin kao sto sam ja, mogu reci/napisati ime te osobe?
MA DAJ...

#71 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by MA DAJ... »

cHupjahalic@ wrote:
MA DAJ... wrote:Jako bitno je za nas kako se zove taj tip,da nedode u buduce do nezgodnih situacija...NJEGOVO IME?
norveski mediji ne smiju inicijale napisati, a kako onda ocekivati da obicni gradjanin kao sto sam ja, mogu reci/napisati ime te osobe?

Citao sam taj slucaj i nadao se da nije neki nas umjesan u te stvari...ali ispade da je bio taj neko nas od glavnih...

i zato bih volio da znam njegovo ime,cisto ako ga sretnem sutra u MO,da ga pljunem i ako se bude usprotivio,da ga razbijem...
znam da nije bio u novinama sa punim imenom i prezimenom,ali sam mislio da neko nas zna za ime toga razbojnika,pa da ga okaci na stub srama...barem ovdje i da se u buduce pripaze oko tih imena.
SteficaCvek

#72 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by SteficaCvek »

Bond_JaneBond wrote:Plakace ako me ne prime..Njima ce biti steta. :mrgreen: Cvrsto sam uvjerena da hoce. 8-)
to je taj stav! i ja sam isto tako vjerovala, i guess what izvukli su me!!! :D
sad sam u proceduri i cekam svoj red!
mala_ba

#73 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by mala_ba »

Pozdrav svima,

Ja sam ovdje nova, pa sorry ako sam off topica al nisam skorz :-D
Imam kao neku ponudu za posao u Holandiji, pa me zanimaju vasa iskustva. Za svaki slucaj pokrenula sam novi topik: Zivot u Holandiji, pa ako bi ko mogao da me malo posavjetuje :roll: Hvala
mala_ba

#74 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by mala_ba »

ooops glavno zaboravih reci :D
Nemaj brige, nije bijelo roblje. Merzedesov Call Centre (tacno kako se zove sad ne bih znala). trenutno radim u Madjarskoj i tu sam prijavljena na nekoj stranici za trazenje poslova pa su me nasli :D uglavnom ide mi se dalje odavdje a tamo nikog ne znam

Sta bi s tobom? Jel ode igdje? nisam procitala sve postove
jeza u ledja

#75 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by jeza u ledja »

Jane.
Mnogi ljudi ne kontaju da im zeleni karton ne znaci mnogo ako nisu u stanju u Americi dobiti posao koji im odgovara. Imaj to u vidu. Ja koliko znam ti samo dobijes zeleni karton i to je to. Do tebe je da se snadjes. (to nije isto kao kad su nase izbjeglice dobijale zelene kartone)

Rekla si da bi mozda htjela u skolu?
Nisam skonto da li imas zavrsen dodiplomski ili ne? Helem, mislim da ti je to najbolji nacin da negdje odes, barem sto se tice Amerike, bilo da se transferujes ili da dolazis na postdiplomski. Vjerovatno ovisi o kojoj struci se radi, ali najcesce ti ne treba nikakva 'nostrifikacija' diploma i slicne stvari. Jednostavno, dolazis ovdje na nastavak studija. U stvari ti prakticno mozes bilo kakav postdiplomski studij upisati. Na taj nacin bices u prilici prvo obrazovati se poa zapadnom sistemu, drugo upoznati mnogo ljudi, tj. ne bi bila usamljena, trece ne moras se patiti sa trazenjem posla ispod svoje struke.

Sad ti kontas e odkud mi pare. Pa vecina fakulteta za postdiplomske studije placa tvoj studij, i/ili ti daje zaposljenje na faksu, bilo kao asistent ili nesto trece. (legalno ne bi mogla raditi van faksa) . Nekad ti placaju i smjestaj.
Problem sa studentskom vizom je taj sto si ti tu privremeno, znaci nisi useljenik. Medjutim, ti sa zavrsenom skolom u Americi mozes traziti posao i ako ga dobijes (sto je trenutno zajebano jer je ekonomija u krizi!!, ali to se moze promjeniti za pola godine) na osnovu njega poslije dobijes zeleni karton.

Sta ti trebas uraditi ako hoces tu opciju. Sjednes za kompjuter i listas kakvi sve univerziteti imaju i sta nude. Skontas sta hoces naravno da studiras. Onda pocnes slati aplikacije i cekas sta upali. Sanse za tako nesto su sasvim realne, cak sta vise vjerovatno ce te neko primiti. (Pod uslovom - znanje engleskog je krucijalno!) Onda trebas poloziti neke ispite, tipa TOEFL za engleski, onda GRE za postdiplomski studij i to je to.

Vjeruj mi, ako si obrazovana i mlada osoba, a koliko vidim jesi :D , ova opcija ti je mnogo bolja od imigrantske, iz hiljadu razloga.

To je sto se tice Amerike, a vjerujem i drugih zemalja. Siguran sam da je u Kanadu, Australiju ili Novi Zeland mnogo lakse otici nego u SAD, a pogotovo Njemacku ili neku drugu ne-skandinavsku evropsku zemlju.
Post Reply