Trazim pomoc entomologa
- kriticarka_nikova
#51 Re: Trazim pomoc entomologa
Nisu te. Mislim da su ove moje mnogo vece od tvojih.
-
drug_komesar
#52 Re: Trazim pomoc entomologa
evo i slika pa sama presudikriticarka_nikova wrote:Nisu te. Mislim da su ove moje mnogo vece od tvojih.
http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Cockroach.jpg
- kriticarka_nikova
#53 Re: Trazim pomoc entomologa
Ovo je smedji, ponavljam moj je crn ko ugalj. Ne znam kako ova buba na slici izgleda kad je gledas odozgo, ali izgleda slicno mom.drug_komesar wrote:evo i slika pa sama presudikriticarka_nikova wrote:Nisu te. Mislim da su ove moje mnogo vece od tvojih.
http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Cockroach.jpg
-
klixober
#54 Re: Trazim pomoc entomologa
kriticarka,koliko se ovdje raspitujes,mogla si vec uciniti sta sam ti savjetovao,a bube su vec mogle da prenesu otrov u leglo.
-
colt
#55 Re: Trazim pomoc entomologa
Kriticarko
Ja sam ti vec rekao da su te crne zapravo odrasle. Mozda su kod tvoje kuce ili stana vec dugo, samo sto ih nisi primijetila. Primijecujes ih tek kad su veci. Znam ja sta je zohar. Borio sam se zajedno sa cijelom zgradom godinama dok mi nije popizdilo i otisao sam iz nje.
Tih crnih nije bilo puno, ali ih je bilo.Dosta su veci i krecu se u nepristupacnim mjestima.Inace su sporiji nego ovi mali smedji.Kod mene su izlazili iz kupatila. Boga pitaj iz koje rupe.
I!!!.Znaci protiv njih se mora korjenito boriti, ne iz tvog stana jer nema svrhe, nego zgrade ili cijele kuce. Krecu se iz stanova u stan iz njima poznatih rupa.
Ja sam ti vec rekao da su te crne zapravo odrasle. Mozda su kod tvoje kuce ili stana vec dugo, samo sto ih nisi primijetila. Primijecujes ih tek kad su veci. Znam ja sta je zohar. Borio sam se zajedno sa cijelom zgradom godinama dok mi nije popizdilo i otisao sam iz nje.
Tih crnih nije bilo puno, ali ih je bilo.Dosta su veci i krecu se u nepristupacnim mjestima.Inace su sporiji nego ovi mali smedji.Kod mene su izlazili iz kupatila. Boga pitaj iz koje rupe.
I!!!.Znaci protiv njih se mora korjenito boriti, ne iz tvog stana jer nema svrhe, nego zgrade ili cijele kuce. Krecu se iz stanova u stan iz njima poznatih rupa.
-
ljubilac
#56 Re: Trazim pomoc entomologa
Rekoh već, moguće je da ne griješi i da se zaista radi o tzv. orijentalnom žoharu. Oni su jako rasprostranjeni na ovim prostorima samo ne žive često u domaćinstvima.
- kriticarka_nikova
#57 Re: Trazim pomoc entomologa
Moguce je, cim su onako veliki, bas izgledaju da su za rupa, ali opet ne znam, ...Da li se oni isto ponasaju kao i ovi kucni zohari da izlaze nocu? Onda je ovaj moj jadnik bio izgubljen u prostoru...mozda je trazio zemlju da prokopa i da prezimi pa ga grijalica privukla da se ugrije....ljubilac wrote:Rekoh već, moguće je da ne griješi i da se zaista radi o tzv. orijentalnom žoharu. Oni su jako rasprostranjeni na ovim prostorima samo ne žive često u domaćinstvima.
Odgovor za nekog ko me pito sto nista ne cinim: cekam da obucem pidjamu , odem na spavanje u drugu sobu, a ovu prepustim zoharima posutu otrovom, jer mi je ovdje i tv i kompjuter.
- tetakk
#58 Re: Trazim pomoc entomologa
@kriticarka
Po tvom opisu bube mozes ocekivati da ti svakog trena bahnu "ljudi u crnom"
Ko se nije borio protiv stijenki-bube koje sisu krv, napadaju dok se spava i to "čoprativno" nema pojma sta je rat protiv buba. Da sam mogao naci kakav bojni ottrov bacio bi ga u kucu.
Jedva sam se ih rijesio.
Po tvom opisu bube mozes ocekivati da ti svakog trena bahnu "ljudi u crnom"
Ko se nije borio protiv stijenki-bube koje sisu krv, napadaju dok se spava i to "čoprativno" nema pojma sta je rat protiv buba. Da sam mogao naci kakav bojni ottrov bacio bi ga u kucu.
- kriticarka_nikova
#59 Re: Trazim pomoc entomologa
Citam na netu o zoharima....svaki je smedj ili tamnosmedj....pa i ovi orjentalni...ni jedan nije crn.
http://www.ekocijan.hr/zohari3.htm
http://www.ekocijan.hr/zohari3.htm
-
ljubilac
#60 Re: Trazim pomoc entomologa
Ako je riječ o žoharu, a crne je boje, onda je 100% ovaj orijentalni. Crn je on u prirodi, mislim možda bi se pod nekim uvećanjem ili pomnijim posmatranjem razaznalo da je ustvari tamnosmeđ.
Ovaj žohar često može da leti nakratko, dijelove sekundi ili čak i sekunde. Ako jeste riječ o njemu - finta ti je u tome što mu voda i inače tečnost ,mnogo ne smeta, dok to za ostale na samo malo duže vrijeme uglavnom znači - smrt.
Ovaj žohar često može da leti nakratko, dijelove sekundi ili čak i sekunde. Ako jeste riječ o njemu - finta ti je u tome što mu voda i inače tečnost ,mnogo ne smeta, dok to za ostale na samo malo duže vrijeme uglavnom znači - smrt.
- kriticarka_nikova
#61 Re: Trazim pomoc entomologa
Cekaj nisam te skuzila. Hoces rec da mu ostavljam vode u posudi da prezivi?ljubilac wrote:Ako je riječ o žoharu, a crne je boje, onda je 100% ovaj orijentalni. Crn je on u prirodi, mislim možda bi se pod nekim uvećanjem ili pomnijim posmatranjem razaznalo da je ustvari tamnosmeđ.![]()
-
ljubilac
#62 Re: Trazim pomoc entomologa
Ma neee. Već zalij onog smeđog ili njemačku bubašvabu (
) vodom udavit će se u sekundi. Ovog stavi u kantu vode izvući će se. Što znači da je još teža borba protiv njega.
Ipak, nije ti mogao ući kroz vodu - nije baš da može plivati. Ali jeste penjući se cijevima.
Ono što je od ovih pristupačnih - jeftinih i dostupnih u prodavnicama preparata najbolje, po meni, jesu RAID zamke za žohare. Jedna djeluje na čini mi se 10m2, ali ti slobodno stavi svih 6 u tu sobu. Djeluju tako da žohar uđe i pojede otrov, ali otrov ima zakašnjelo djelovanje pa ovaj "stigne" zaraziti još jedinki, a na kraju ako budeš imala sreće i čitavo leglo. Zamke se istroše nakon 3 mjeseca, ja bih rekao da su efektivne samo pola tog perioda, ali bi prve rezultate trebala vidjeti već za 7 do 10 dana nakon postavljanja. Nakon mjesec i po zamijeniš i redovno ih koristiš. Ako se opet pojave, znači da su postali imuni na taj otrov.
Probaj sa tim i tretmanima koje si sama spomenula. Ako ništa ne uspije, ne ostaje ti ništa drugo nego da tražiš stručnu pomoć. Ne bi trebalo biti mnogo skupo s obzirom da je riječ o samo jednoj sobi.
Ipak, nije ti mogao ući kroz vodu - nije baš da može plivati. Ali jeste penjući se cijevima.
Ono što je od ovih pristupačnih - jeftinih i dostupnih u prodavnicama preparata najbolje, po meni, jesu RAID zamke za žohare. Jedna djeluje na čini mi se 10m2, ali ti slobodno stavi svih 6 u tu sobu. Djeluju tako da žohar uđe i pojede otrov, ali otrov ima zakašnjelo djelovanje pa ovaj "stigne" zaraziti još jedinki, a na kraju ako budeš imala sreće i čitavo leglo. Zamke se istroše nakon 3 mjeseca, ja bih rekao da su efektivne samo pola tog perioda, ali bi prve rezultate trebala vidjeti već za 7 do 10 dana nakon postavljanja. Nakon mjesec i po zamijeniš i redovno ih koristiš. Ako se opet pojave, znači da su postali imuni na taj otrov.
Probaj sa tim i tretmanima koje si sama spomenula. Ako ništa ne uspije, ne ostaje ti ništa drugo nego da tražiš stručnu pomoć. Ne bi trebalo biti mnogo skupo s obzirom da je riječ o samo jednoj sobi.
- kriticarka_nikova
#63 Re: Trazim pomoc entomologa
ORIJENTALNI ŽOHARljubilac wrote:Ma neee. Već zalij onog smeđog ili njemačku bubašvabu () vodom udavit će se u sekundi. Ovog stavi u kantu vode izvući će se. Što znači da je još teža borba protiv njega.
Latinski naziv: BLATTA ORIENTALIS
Izgled : tamno smeđe boje, oko 250mm velik.
Prebivalište : najčešće se nalazi vani, a u zgradu ulaze kroz odvodne cijevi. Pretežno žive na toplom i vlažnom tlu.
Prehrana : jedu gotovo sve, ali često nalaze hranu na smetlištima. Organske tvari u raspadnutom stanju.
Razmnožavanje : Ooteke sadržavaju 16 jajašca. U prosjeku, ženka će izleći 8 ooteka. Nimfa prolazi sedam stadija prije nego postane odrasla jedinka u otprilike godinu dana, a odrasla jedinka može živjeti do 6 mjeseci.
Ostalo : Isto poznata kao 'vodeni žohar' ili 'crni žohar' jer je odličan plivač. Tromiji od ostalih vrsta, ispušta na daljinu vrlo neugodan miris.
Znaci dobri plivaci, ....mogu na diving kroz wc solju i sl.....
Ovaj neugodan miris nisam jos osjetila.
Edit: evo jos sam nasla...
http://www.datoteka.com/medicinski-leks ... talis.html
-
klixober
#64 Re: Trazim pomoc entomologa
kriticarka ne pali svjetlo sada 
-
VjecitiStudent
#65 Re: Trazim pomoc entomologa
Sudeci po obilju ovih baja koje su redovno stanovnici grada, mozemo zakljuciti da duh GRADA Sarajeva jos uvijek zivi, zahvaljujuci iskljucivo njima 
- JohnnyS
#66 Re: Trazim pomoc entomologa
Osjeti se sarajevski duh i u MostaruVjecitiStudent wrote:Sudeci po obilju ovih baja koje su redovno stanovnici grada, mozemo zakljuciti da duh GRADA Sarajeva jos uvijek zivi, zahvaljujuci iskljucivo njima
- kriticarka_nikova
#67 Re: Trazim pomoc entomologa
IZVJESTAJ SINOSNJEG DESAVANJA U KUCI KRIKI NIKI:
Dragi moji/e sinoc sam posula prah BAYGON svuda po sobi to jeste po onim dijelovima gdje se granici zid i brodski pod. Posto na tim otrovima pise u "upustvima za koristenje" da se moraju pazljivo koristiti, posipati u odjelima, ....ja sam uradila slijedece:
Navukla sam na sebe sto vise odjece. Stavila kapu na glavu i suncane naocare (posto nemam onih za zastitu, pa reko makar te, al' brale, jes jebeno, nista ne vidis kroz njih....a obavljas ozbiljan posao). Onaj prah kako se pospe, isto brasno, prah se dize u visinu....zeznuto brate zeznuto...Kad sam sve okolo posula zatvorila sam sobu i tako na zatvorenim vratima pospricala svuda oko vrata "Terminatorom", jeste da nemam RAJDA al' makar to...u slucaju da kolona buba krene iz sobe da im to bude zamka. Takodjer sam ostavila upaljeno svjetlo u hodniku, ako se plase svjetlosti eheto im ga.
Jedva sam zaspala, okrecuci se , i prevrcuci se kao jagnje na raznju. Pao mi na pamet onaj film kad su se liku pricinjavale neke bube, to jest, samo ih je on vidio....
Danas sam u sobu usla tacno u 12h. Nisam nasla nikakav sumnjiv trag, niti sam primjetila da je prah recimo raznosen po sobi....uzela sam krpu i umocila u vrelu vodu, a zatim obrisala coskove, no, ostavila sam malo praha neka stoji.
Ja ne osjecam smrad praha, iako trenutno zracim sobu, i zracicu je 3 sata, ne znam jel dovoljno, ali imam pitanje za vas: da li je opasno da provodim vrieme u ovoj sobi, ako sam ostavila malo Baygona po coskovima?
Dragi moji/e sinoc sam posula prah BAYGON svuda po sobi to jeste po onim dijelovima gdje se granici zid i brodski pod. Posto na tim otrovima pise u "upustvima za koristenje" da se moraju pazljivo koristiti, posipati u odjelima, ....ja sam uradila slijedece:
Navukla sam na sebe sto vise odjece. Stavila kapu na glavu i suncane naocare (posto nemam onih za zastitu, pa reko makar te, al' brale, jes jebeno, nista ne vidis kroz njih....a obavljas ozbiljan posao). Onaj prah kako se pospe, isto brasno, prah se dize u visinu....zeznuto brate zeznuto...Kad sam sve okolo posula zatvorila sam sobu i tako na zatvorenim vratima pospricala svuda oko vrata "Terminatorom", jeste da nemam RAJDA al' makar to...u slucaju da kolona buba krene iz sobe da im to bude zamka. Takodjer sam ostavila upaljeno svjetlo u hodniku, ako se plase svjetlosti eheto im ga.
Jedva sam zaspala, okrecuci se , i prevrcuci se kao jagnje na raznju. Pao mi na pamet onaj film kad su se liku pricinjavale neke bube, to jest, samo ih je on vidio....
Danas sam u sobu usla tacno u 12h. Nisam nasla nikakav sumnjiv trag, niti sam primjetila da je prah recimo raznosen po sobi....uzela sam krpu i umocila u vrelu vodu, a zatim obrisala coskove, no, ostavila sam malo praha neka stoji.
Ja ne osjecam smrad praha, iako trenutno zracim sobu, i zracicu je 3 sata, ne znam jel dovoljno, ali imam pitanje za vas: da li je opasno da provodim vrieme u ovoj sobi, ako sam ostavila malo Baygona po coskovima?
-
klixober
#68 Re: Trazim pomoc entomologa
Pa ako drzis upaljeno svjetlo i cekas da se bube potruju,to je kao da trazis vampire po danu da ih ubijes
Ili pospi otrov i ugasi svjetlo,da bube izadu i pokupe ga,ili nemoj posipati otrov uopste i uvijek drzi upaljeno svjetlo 
- shana_majka
#69 Re: Trazim pomoc entomologa
kriticarka_nikova wrote:IZVJESTAJ SINOSNJEG DESAVANJA U KUCI KRIKI NIKI:
Nije valjda da si zaboravila stavit maramu preko usta i nosa..
Ako si se "nagutala" praha...
-
fixer
#70 Re: Trazim pomoc entomologa
ja nisam ljubitelj ovih "zaprasi, pa cekaj" proizvoda. tamo poslije rata smo imali problema sa zoharima i znam da je mama kupila neki spray. skontali smo da su zoce skrivene u kuhinji, naprasili dva spraya, izasli, sacekali malo i kad smo usli
tijela mrtvih zohara svuda po sobi, jednostavno su se razletili i pomrli. ne mora mi niko vjerovati, ali ih je bila jedna kesa mrtvih. cak ej izasao i jedan veliki, mislim da je to neka kraljica ili sta, inace ne razumijem sta bi mogla biti jer je tri puta veca od ostalih. i nju sam ja rokno. nakon tog dana vise se nijedan nije pojavio. poslije toga imas veliko ciscenje posudja i ostalog namjestala, ali vrijedilo je.
tijela mrtvih zohara svuda po sobi, jednostavno su se razletili i pomrli. ne mora mi niko vjerovati, ali ih je bila jedna kesa mrtvih. cak ej izasao i jedan veliki, mislim da je to neka kraljica ili sta, inace ne razumijem sta bi mogla biti jer je tri puta veca od ostalih. i nju sam ja rokno. nakon tog dana vise se nijedan nije pojavio. poslije toga imas veliko ciscenje posudja i ostalog namjestala, ali vrijedilo je.
-
colt
#71 Re: Trazim pomoc entomologa
Bas tako. Ima ovih malih smedjih i ove velike crne (odrasle ili sta vec)fixer wrote:ja nisam ljubitelj ovih "zaprasi, pa cekaj" proizvoda. tamo poslije rata smo imali problema sa zoharima i znam da je mama kupila neki spray. skontali smo da su zoce skrivene u kuhinji, naprasili dva spraya, izasli, sacekali malo i kad smo usli![]()
-
fixer
#72 Re: Trazim pomoc entomologa
a ta kraljica je bila toliko velika.... ja mislim kad bi je u nekoj uredjenoj drzavi pronasli na ulici komunalni radnici, zakonski bi bili obavezni da je ili zakopaju ili spale.colt wrote:Bas tako. Ima ovih malih smedjih i ove velike crne (odrasle ili sta vec)fixer wrote:ja nisam ljubitelj ovih "zaprasi, pa cekaj" proizvoda. tamo poslije rata smo imali problema sa zoharima i znam da je mama kupila neki spray. skontali smo da su zoce skrivene u kuhinji, naprasili dva spraya, izasli, sacekali malo i kad smo usli![]()
-
klixober
#73 Re: Trazim pomoc entomologa
fixer,nemoj gajiti iluzije da si savladao cijelu monarhiju.Kralj Tvrtko u izgnanstvu priprema povratak na tron 
Last edited by klixober on 28/09/2008 14:22, edited 1 time in total.
-
fixer
#74 Re: Trazim pomoc entomologa
mislis da nisam - kralj tvrtko moze samo da dodje po kesu svojih ne tako dobrih vojnika. ostalo su zavaravanja. mnogo sam ulozio u obranbeni sistem. spartaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakomeba wrote:fixer,nemoj gajiti iluzije da si savladao cijelu monarhiju.Kralj Tvrtko i izgnanstvu priprema povratak na tron
- kriticarka_nikova
#75 Re: Trazim pomoc entomologa
Nisi me razumio.komeba wrote:Pa ako drzis upaljeno svjetlo i cekas da se bube potruju,to je kao da trazis vampire po danu da ih ubijesIli pospi otrov i ugasi svjetlo,da bube izadu i pokupe ga,ili nemoj posipati otrov uopste i uvijek drzi upaljeno svjetlo
Svjetlo je bilo UGASENO u sobi gdje je posut prah, a upaljeno u hodniku, u slucaju da bube krenu da traze spas, da ne smiju izac iz sobe, kuzis sad?
Ako je ono normalan zohar sto sam ja vidjela kod sebe, ona njegova kraljica izgleda ko tenk!