Novi progoni u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#51 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by mIRCerka »

A-R-N-I wrote:A sad odoh na kafu u grad, i Hebe mi se za Vehabije i jos vise za pedere, svakom svoje,..
au, pazi da te "mirni i dostojanstveni" ne vide da kafenises...
slavkoimamodilera

#52 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by slavkoimamodilera »

lerdi wrote:Pa upavo zbog takvih ko što si ti nama i nema napretka. Ako če svako gledati samo sebe i raditi kad mu je šta volja onda i netreba da nam bude bolje. Njima nije ramazan, ali je ramazan velikom broju ljudi u ovom gradu. Upravo zbog ove činjenice su trebali da pomjere festival, jer bi tada pokazali da nežele da ičije osjećaje povrijede niti da kome idu uz dlaku. O tome se radi: "TOLERANCIJA I UVAŽAVANJE DRUGIH". Ali ne nek je meni dobro, a druge, ma druge ko je**.
Ti veze sa logikom nemas... :-) a vidim ni pojam demokracije i sta tacno tolerancija u demokraciji predstavlja ti nije bas blizak... :-)
Sine dragi, u demokraciji je vjera privatna stvar svakog pojedinca... zagarantovano ti je pravo da u njoj uzivas, a ne da druge progonis i ubijas zato sto vrijedjaju nesto u cemu ti uzivas unutar svoja cetiri zida... tvoju vjeru ti ostavljas na kucnom pragu prijatelju dragi, ona na ulici nema sta da radi...
Dok to ne shvatis, na ovu temu necemo raspravljati....
amrica

#53 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by amrica »

mIRCerka wrote:
A-R-N-I wrote:A sad odoh na kafu u grad, i Hebe mi se za Vehabije i jos vise za pedere, svakom svoje,..
au, pazi da te "mirni i dostojanstveni" ne vide da kafenises...

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

pa ti mirno i dostojanstveno razbiju glavu
Tisina

#54 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by Tisina »

A-R-N-I wrote:
delightful wrote:arni, problem je sto je dozvoljeno vehabijama da terorisu i tuku ljude.
Kome je dozvoljeno!!! Argumentiraj to ili ne iznosi proizvoljno misljenje,,, koga su to oni jos pretukli a tu su vec 15 god.

Hare Krisnu u sred Ferhadije prije 10ak god, mog prijatelja jer je poljubio djevojku u javnosti u Konjicu...neke koji su se grlili o Vilsonovom setalistu... prekjuce je jedan na otoci pokucao jednoj kucnoj prijateljici na vrata da kao trazi neka kljesta i sapnuo joj da preko puta zivi njen dusman (inace preko puta zivi zena pravoslavne vjeroispovjesti)...

na QF su stradali obicni gradjani ovog grada, Sarajlije se nisu ustale da zastite svoje sugradjane.... to je jako tuzno..
Bosanski muslimani su, htjeli to ne htjeli, u svijet odaslali sliku Sarajeva kao jedne rigidne islamske sredine koja pod noge baca sve što nije u skladu sa vjerom.
in33sa

#55 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by in33sa »

Meni je od svega najjace da su odabirom datuma za festivalsko druzenje (ramazan) najvise uvrijedjeni oni sto piju kafu u po dana :-)

Ili oni sto tuku zene nakon iftara :-)
ponosna_manjina

#56 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by ponosna_manjina »

Ustvari ono što me zanima na ovoj temi jeste to da li mislite da bi u cijelu ovu priču trebalo uključiti Policijsku misiju Evropske unije (EUPM) u Bosni i Hercegovini i na koji način? Sve mi se više čini da naša policija, kao što nije mogla osigurati bezbjednost posjetioca festivala, nije dorasla niti daljem osiguranju života ljudi, niti će izvršiti potrebne mjere kako bi one koji su izazvali nasilje predati pred lice pravde.
Također mislim da bi trebalo istaržiti mogućnost podizanja tužbi protiv počinioca nasilja ali i onih koji su dolijevali ulje na vatru. Mislim da će žrtvama nasilja biti malo neugodno tužbe podizati individualno, pa me zanima je li se to može učiniti kolektivno i može li neka grupa građana pokrenuti sve to?
Tisina

#57 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by Tisina »

ponosna_manjina wrote:Ustvari ono što me zanima na ovoj temi jeste to da li mislite da bi u cijelu ovu priču trebalo uključiti Policijsku misiju Evropske unije (EUPM) u Bosni i Hercegovini i na koji način? Sve mi se više čini da naša policija, kao što nije mogla osigurati bezbjednost posjetioca festivala, nije dorasla niti daljem osiguranju života ljudi, niti će izvršiti potrebne mjere kako bi one koji su izazvali nasilje predati pred lice pravde.
Također mislim da bi trebalo istaržiti mogućnost podizanja tužbi protiv počinioca nasilja ali i onih koji su dolijevali ulje na vatru. Mislim da će žrtvama nasilja biti malo neugodno tužbe podizati individualno, pa me zanima je li se to može učiniti kolektivno i može li neka grupa građana pokrenuti sve to?
slazem se sa svim ovim!ne smije se cutati.. nasa policija je nesposobna i korumpirana....
Klodovik

#58 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by Klodovik »

slavkoimamodilera wrote:
lerdi wrote:Pa upavo zbog takvih ko što si ti nama i nema napretka. Ako če svako gledati samo sebe i raditi kad mu je šta volja onda i netreba da nam bude bolje. Njima nije ramazan, ali je ramazan velikom broju ljudi u ovom gradu. Upravo zbog ove činjenice su trebali da pomjere festival, jer bi tada pokazali da nežele da ičije osjećaje povrijede niti da kome idu uz dlaku. O tome se radi: "TOLERANCIJA I UVAŽAVANJE DRUGIH". Ali ne nek je meni dobro, a druge, ma druge ko je**.
Ti veze sa logikom nemas... :-) a vidim ni pojam demokracije i sta tacno tolerancija u demokraciji predstavlja ti nije bas blizak... :-)
Sine dragi, u demokraciji je vjera privatna stvar svakog pojedinca... zagarantovano ti je pravo da u njoj uzivas, a ne da druge progonis i ubijas zato sto vrijedjaju nesto u cemu ti uzivas unutar svoja cetiri zida... tvoju vjeru ti ostavljas na kucnom pragu prijatelju dragi, ona na ulici nema sta da radi...
Je li u demokraciji i seksualna orijentacija privatna stvar svakog pojedinca?
mIRCerka

#59 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by mIRCerka »

Klodovik wrote:
jeste, i samim time slijedi tvoje pitanje PA CEMU FESTIVAL...cemu onda dragi Klodoviche koncerti Mosus pejgamberov, cemu onda dragi Klodoviche proslava 600 godina islama u BiH na Kosevu?
Ko je protestirao protiv tih manifestacija? Niko.
LSD

#60 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by LSD »

mIRCerka wrote:
Klodovik wrote:
jeste, i samim time slijedi tvoje pitanje PA CEMU FESTIVAL...cemu onda dragi Klodoviche koncerti Mosus pejgamberov, cemu onda dragi Klodoviche proslava 600 godina islama u BiH na Kosevu?
Pa što nisu protestvovali?
a vidim da je i tebi to smetalo dok odjednom pominješ Mosus pejgamberov...što nisi protestvovala?...a što to sad odjednom potežeš tu pricu i protestvuješ? nisi na vrijeme i gotova prica.
Svako ima pravo da protestvuje protiv onog što mu smeta...htjeli smo demokratiju i to je demokratija-imala si pravo da protestvuješ...ako ti smeta festival islama (kao što meni smeta festival pederluka) imaš demokratsko pravo na protest...naravno u okvirima zakona.
Ja sam protiv nasilja svakako.
lerdi

#61 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by lerdi »

slavkoimamodilera wrote:
Očito si ti upalio neki svoj film. Hajde molim te reci mi po čemu ja to nemam veze sa logikom i o kojoj demokraciji govoriš. I ako možeš nemoj da odgovaraš na dijelove mojih postovo nego proćitaj kompletan pa daj neki komentar. Bar se toliko potrudi da možemo nastaviti razgovor u demokratskom okruženju koji je tebi toliko blizak.
I da. Slažem se sa tobom jev jera nečija privatna stvar i da je treba držati u kućnom okruženju, ali mislim da svako normalan treba i da poštuje tu nečiju vjeru i da neradi ništa što bi ga moglo uvrijediti. Tu se radi o poštovanju drugih i taj mi je pojam dobro poznat, a za tebe nisam siguran SINE
mIRCerka

#62 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by mIRCerka »

LSD wrote:
mIRCerka wrote:
Klodovik wrote:
Pa što nisu protestvovali?
a vidim da je i tebi to smetalo dok odjednom pominješ Mosus pejgamberov...što nisi protestvovala?...a što to sad odjednom potežeš tu pricu i protestvuješ? nisi na vrijeme i gotova prica.
Svako ima pravo da protestvuje protiv onog što mu smeta...htjeli smo demokratiju i to je demokratija-imala si pravo da protestvuješ...ako ti smeta festival islama (kao što meni smeta festival pederluka) imaš demokratsko pravo na protest...naravno u okvirima zakona.
Ja sam protiv nasilja svakako.
Zato sto sam ja covjek, a ne zvijer. Zato sto meni ne smeta ni mosus ni koncert crkvene muzike ni proslava hanuke...
odem na izlozbe i koncerte koji me interesuju, ostale ne diram. Svijet je dovoljno veliki za sve nas. Tako ja to vidim. Live and let live.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#63 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by pici »

Eve me jopet......necu zakuhavat ,samo malo podgrijat :D ...........jel vehabijoljubci i ovi sto skacu po tribinama i vicu "Sudija Pederu" jel mislite da nece radikalizam i do vas doprijeti ???????? Nece al u gujici ,ne mogu da provarim da se nazovi "ljudi" nazovi "vjernici" koji pod okriljem vjere i mjeseca ramazana uzimaju u ruke pravdu i mlate okolo sve sto im izgleda po njihovom ubjedjenju abnormalno.I meni je abnormalno da moram izaci iz stana da bi Nana od sinovog jarana iz skole usla u moj dom i prepisala domaci i da moralo se pogasiti i TV i radio i neznam ni ja sta.Haaalllooooooo ene vam Kralj Fahd dzamija okupljaliste vehabizma i Bujrum isticite svoje frustracije tamo........de recite nekom od njih da idete na tekmu navijati dobili bi šmajzl u glavu iste sekunde. :D
chuchumbamayumbe

#64 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by chuchumbamayumbe »

Ja mislim da se QF mogao i trebao odrzati van mjeseca Ramazana, i mislim da se tada ne bi desilo ono sto se desilo.
Na stranu to sto vehabije ocito imaju podrsku u svojim agresivnostima iz samog vrha IVZ (recimo da obavljaju "prljave" poslove), ali pricam sa mojim kolegama Bosnjacima. Niti jedan od njih ne vjeruje da bi se bilo kakav incident (pogotovu onakvog obima) desio da je QF odrzan van Ramazana. A svi osudjuju odrzavanje QF u toku Ramazana (ne vjerujem da su svi nahuskani Avazom i na teravijama)
Demokratija i sloboda izrazavanja je divna stvar, ali nije to za svakoga.
spreca

#65 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by spreca »

mIRCerka wrote:
Klodovik wrote:

Pegamber ,Isus .....nemoze biti isto sto i doticni iz debate.

Pa dajte da dozvolimo svakome da radi sta hoce pa da vidimo kako ce da bude.

Demokratija nije zeleno svijetlo na sve i svasta zato i je demokratija.
Pietje_Bel

#66 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by Pietje_Bel »

pici wrote:Eve me jopet......necu zakuhavat ,samo malo podgrijat :D ...........jel vehabijoljubci i ovi sto skacu po tribinama i vicu "Sudija Pederu" jel mislite da nece radikalizam i do vas doprijeti ???????? Nece al u gujici ,ne mogu da provarim da se nazovi "ljudi" nazovi "vjernici" koji pod okriljem vjere i mjeseca ramazana uzimaju u ruke pravdu i mlate okolo sve sto im izgleda po njihovom ubjedjenju abnormalno.I meni je abnormalno da moram izaci iz stana da bi Nana od sinovog jarana iz skole usla u moj dom i prepisala domaci i da moralo se pogasiti i TV i radio i neznam ni ja sta.Haaalllooooooo ene vam Kralj Fahd dzamija okupljaliste vehabizma i Bujrum isticite svoje frustracije tamo........de recite nekom od njih da idete na tekmu navijati dobili bi šmajzl u glavu iste sekunde. :D
Nemogu ove vehabije u sarajevu postati nikada faktor dok god polugole djevojke prolaze pored begove dzamije. Tako i treba. Klin se klinom izbija. :D
mIRCerka

#67 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by mIRCerka »

spreca wrote:
mIRCerka wrote:
Klodovik wrote:

dzizs krajst, procitaj temu ....
Tisina

#68 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by Tisina »

Neformalna grupa građana Sarajeva objavila je saopćenje u kojem navodi primjere gdje je policija reagirala mnogo efikasnije nego što je to bio slučaj u srijedu navačer, te poziva nadležne institucije i odgovorne da se javno izjasne po pitanju nasilja.

"Želimo da znamo zašto se zakoni ove zemlje po ko zna koji put ne poštuju?

Zašto posao koji treba da obavljaju nadležni po ko zna koji put nije obavljen? Ovaj događaj je proglašen događajem visokog rizika. MUP KS očito nije obavio svoju zadaću, što jasno ukazuje na odgovornost vodećih ljudi MUP-a Kantona, prije svega Ministra Željka Mijatovića i i Policijskog Komesara Himze Selimovića.

Kada su građani sa pištaljkama u rukama protestirali ispred Narodnog pozorišta protiv bahate vlasti, policijski kordon je postavljen 50 metara od ulaza u zgradu. Zašto je ljudima, koji su danima glasno pozivali na nasilje i smrt, dozvoljeno da dođu pred ulaz u zgradu u kojoj se održavalo otvaranje Queer festivala?

Treba jasno reći da su POLITIČARI, MEDIJI i KLERIKALNA elita doprinijeli eskalaciji nasilja kroz davanje i prenošenje protuzakonitih izjava i jezika mržnje, a danas dobar dio njih ne doprinosi ni smirivanju situacije.

Postavlja se pitanje da li gore navedeni, izjavama i ponašanjem, žele navesti na zaključak da je nasilje pravi način iskazivanja stavova?

Podsjećamo i na to da ova država ima i Ministarstvo za ljudska prava, Agenciju za ravnopravnost spolova BiH (direktorica Samra Hadžiabdić-Filipović), ministarstva koja rade na istim ili na sličnim poslovima na skoro svim nivoima vlasti, kao i druge deformitete, koji nisu našli za shodno da se makar oglase o ovom pitanju.

Da li će ovo biti još jedan u nizu događaja i situacija gdje NIKO nije NIZAŠTA kriv, i gdje NIŠTA nije NIČIJA nadležnost?

Da li treba da čekamo da vidimo ko je sljedeći na spisku i zbog čega? Da li da čekamo da vidimo ko je sve na listi zaštićenih?

Ako postoji žiro račun za „posebnu zaštitu", molimo foteljaše i predstavnike MUP-a da ga javno objave.

Tražimo odgovornost svih političkih subjekata, ali i vjerskih institucija u BiH, kao i svih odgovornih iz izvršne vlasti bilo kojeg nivoa, za incident nastao organiziranjem i tokom održavanj Q-festivala u Sarajevu!

Možemo se slagati u vezi održavanja festivala ili ne, ali nasilje nije način rješavanja stvari niti znak hrabrosti!

Na kraju, pozivamo gradonačelnicu Sarajeva da napokon sa riječi pređe na djela ; da stane u zaštitu svojih sugrađana, ali i svih drugih koji su na meti napada, da pozove organizatore Q-festivala da nastave sa svojim aktivnostima, a ne da pređe u ilegalu, i da ona svojim integritetom i funkcijom stane u zaštitu organizarora i Festivala.

Također, naravno, pozivamo i ostale političare kao i druge koji su doprinjeli podizanju tenzija, da učine sve kako bi se Q-festival nastavio i priveo kraju bez incidenata, jer svima su usta puna priča o Sarajevu kao tolerantnom demokratskom gradu, o Sarajevu kao metropoli . . . neka sada to pokažu svima nama na ovom konkretnom primjeru."
LSD

#69 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by LSD »

pici wrote:Eve me jopet......necu zakuhavat ,samo malo podgrijat :D ...........jel vehabijoljubci i ovi sto skacu po tribinama i vicu "Sudija Pederu" jel mislite da nece radikalizam i do vas doprijeti ???????? Nece al u gujici ,ne mogu da provarim da se nazovi "ljudi" nazovi "vjernici" koji pod okriljem vjere i mjeseca ramazana uzimaju u ruke pravdu i mlate okolo sve sto im izgleda po njihovom ubjedjenju abnormalno.I meni je abnormalno da moram izaci iz stana da bi Nana od sinovog jarana iz skole usla u moj dom i prepisala domaci i da moralo se pogasiti i TV i radio i neznam ni ja sta.Haaalllooooooo ene vam Kralj Fahd dzamija okupljaliste vehabizma i Bujrum isticite svoje frustracije tamo........de recite nekom od njih da idete na tekmu navijati dobili bi šmajzl u glavu iste sekunde. :D
Hajd još malo kenjaj o vehabijama...de još malo diži na još veci nivo.
koliko je ono bitan dogadjaj i koliko je to vas pogodilo ko da je vas rat zadesio...koje sranje od price.
50 vehabija ti je trenutno najveci problem...ne može od njih živjeti,jelde
15 godina su tu oko nas,svaki dan ih vidjamo,i nije se pisalo po forumima ovakve maratonske teme o njima,e onda odnekle iz cista mira i nenajavljeno ukaza (bosanski-IZBI) par lezbejki iz Srbije zatalasa pricu oko queer festivala,ove budale jedva cekaju da uz povike Allahu ekber istjeruju necastivog,svijet jedva ceka da nas popljuje i nazove teheranom,a obici bosanac poput tebe ne zna kako da reaguje,zatecen je...odjednom se poziva na gradjanska prava,odjednom mu je stalo do grada i urbanog,odjednom se sjetio prava pedera i naravno obrnuta konverzija energije u mržnju prema vehabijama...a to što ih dosad nisi mrzio niti razmišljao o njima je trenutno najmanje bitno...trebao ti je samo povod da se upali fitilj.
Klodovik

#70 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by Klodovik »

mIRCerka wrote:
Klodovik wrote:
Čemu? Pa, valjda zato što ni "jednima" ni "drugima" očito nije mrsko da javno manifestiraju ko su i šta su, da ono što je domen PRIVATNOG radosno podijele sa ostatkom svijeta.
ponosna_manjina

#71 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by ponosna_manjina »

spreca wrote: Pegamber ,Isus .....nemoze biti isto sto i doticni iz debate.
Prema Ustavu i zakonima ove zemlje može biti isto, a valjda su Ustav i zakoni mjerodavni.
spreca wrote:Demokratija nije zeleno svijetlo na sve i svasta zato i je demokratija.
Upravo tako. Naša demokratija svojim zakonima dozvoljava pravo na vlastitu seksualnu orijentaciju i zabranjuje diskrimanaciju po tom osnovu. Homoseksualci su u ovom slučaju koristili svoje pravo a vjerski fanatici su im to uskračivali, pa ti prema tome zaključi kome ovdje nije mjesto prema demokratskom poretku na koji se upravo ti pozivaš.
Pietje_Bel

#72 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by Pietje_Bel »

spreca wrote:
mIRCerka wrote:
Klodovik wrote:

Demokratija je da dva muskarca, koji su se rodili kao homoseksualci (sto znaci nije nikakva bolest nego se tako rodis, to ti je u genima) ,mogu da se drze za ruku i da produ kroz Sarajevo a da ih niko ne dira i da "gradani" Sarajeva (mada ima vrlo malo gradana tu, vecina su sandzaklije, krajisnici itd. :D) to smatraju "sve jedno". Ako su oni homoseksualci to je njihova stvar i gotovo. Ako si musliman to je tvoja stvar i ako Alah postoji nagradit ce te, dati 99 djevica i raj i to je opet tvoja stvar. To je demokracija. Svako moze da radi sta hoce i okviru zakona.

Ovo sto je se desilo Sarajevu za vas u Sarajevu mozda izgleda kao "nebitan" dogadaj. Ovdje na zapadu je to pisalo u novinama na prvoj stranici iako se Bosna skoro nikada ne spominje jer tu zemlju ovdje smatraju "zadnjom rupom" evrope i spominju je samo u vezi rata. Vrlo negativno za BiH.
piupiu

#73 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by piupiu »

A-R-N-I wrote:
delightful wrote:arni, bolan, ne radi se o homoseksualcima ovdje. radi se o nemogucnosti ostvarivanja osnovnih ljudskih prava. radi se o tome da ce sutra nekome pasti na pamet da te pretuce zato sto imas psa. ne mogu da razumijem zasto je ovo toliko tesko shvatiti naoko inteligentnim ljudima.
Idete u krajnost, ako cemo tako gledati stvari necemo nigdje dogurati, ako cemo tako gledati na stvari hajmo se onda naoruzati jer bi nas sutra neko moga pretuci radi ovog ili onog,..ili da je ovaj Festival prosao sta bi Homoseksualci sljedece uradili?????
Izvini sto ti se mijesam u raspravu, ali me zanima sta ti mislis da bi oni to URADILI (implikacija je da bi oni nesto svima nama URADILI, ako se ne varam?)?
shuriken

#74 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by shuriken »

mIRCerka wrote:
A-R-N-I wrote:
delightful wrote:arni, problem je sto je dozvoljeno vehabijama da terorisu i tuku ljude.
Kome je dozvoljeno!!! Argumentiraj to ili ne iznosi proizvoljno misljenje,,, koga su to oni jos pretukli a tu su vec 15 god.
odbojkasice cini mi se OK Kakanj su zaganjali sa sipkama na obliznjem kupalistu...
par puta na raznim fukodromima po sarajevu prepadali ljudi....
blokirali parkic iza Emila Zole na dobrinji i htjeli sipkama rastjerivat ljude koji su prosli kroz park da prodju jer su oni izveli hanume u park ...sa djecom....

hoces dalje da nabrajam, kad vec pitas
pripadnike hare krishne istukli i jednog izboli nozem negdje 97 otprilike
mIRCerka

#75 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by mIRCerka »

Dok Sarajevo šuti
Nastavlja se lov na učesnike Queer Festivala
I dva dana nakon napada na posjetioce Sarajevo Queer Festivala, nastavljaju se aktivnosti oko proganjanja i zastrašivanja organizatora i gostiju ovog festivala. Prema informacijama iz izvora bliskih organizatoru, širom Sarajeva postoje organizovane grupe vehabija koje intenzivno prate kretanje ljudi dok se upućuju i telefonske prijetnje i zastrašivanja.
Nakon nasilja koje je u prošlu srijedu na otvaranju prvog Queer Sarajevo Festivala izazvala grupa radikalnih islamista – vehabija te navijača klubova iz Sarajeva, lov na sve one koji imaju ikakve veze sa festivalom, nastavlja se i do današnjeg dana. Prema našim informacijama koje smo dobili od ljudi bliskih organizatorima festivala, vehabijske grupice po cijelom Sarajevu djeluju vrlo organizirano i prate pokrete osoba koje su iz Sarajeva ili su iz inozemstva došle kao gosti festivala. Tokom jučerašnjeg dana stizale su telefonske prijetnje prema organizatorima festivala a svi oni koji su se iole kretali po gradu, stalno su praćeni. Zbog toga je policija bila angažirana, čak i na čuvanju ljudi koji su spavali u određenim hotelima.

Informacije koje su procurile iz policijskih i njima bliskih izvora govore da su grupe vehabija imale pravu uzbunu na Alipašinom polju gdje je njihova najveća koncentracija i da su odatle potekle sve akcije usmjerene na premlaćivanje, zastrašivanje i proganjanje učesnika prvog QSF-a.

Prema nekim nepotvrđenim najavama, radikalni islamisti i navijačke skupine iz drugih dijelova Federacije trebali bi danas organizovano doći autobusima u Sarajevo kako bi organizirali proteste protiv festivala.

U isto vrijeme na YouTubeu jučer je bio objavljen video klip, smontiran od zvaničnog promotivnog video spota festivala, na kojem je bilo prikazano kako Svetlani Đurković, predsjednici Udruženja Q, nož odsjeca glavu. Video je ubrzo skinut i korisnik koji ga je postavio brzo je nestao, iako je video snimljen i do sada je već i u posjedu policije.

Islamska zajednica u BiH još uvijek se nije ogradila od nasilja koje je uz pozivanje na vjeru i sveti mjesec Ramazan, počinjeno u srijedu. Na web stranicama Rijaseta IZ do sada je samo objavljeno jedno pitanje posjetilaca o tome šta raditi da se sprječi festival, na koje je odgovorila neimenovana osoba iz rijaseta navodeći da ' smatramo da pojedinci i ustanove civilnog društva trebaju dići svoj glas protiv promoviranja nastranog ponašanja u društvu i djelovanja protiv općeg interesa kakvo je nesumnjivo bezobzirno djelovanje kojekavih grupa homoseksualnih usmjerenja.'

S obzirom da je sigurnost učesnika i organizatora zbog nasilja i poticanja na nasilje, kao i njihov život, sada pod velikom prijetnjom, nema informacija šta će se dalje dešavati sa festivalskim programom koji je dan nakon otvaranja festivala zatvoren za javnost.

Podsjetimo da su organizatori festivala već najavili tužbe, posebno protiv medija koji su stvorili atmosferu linča i razbudili esktremne snage koje su pribjegle nasilju.
(Sarajevo-x.com)
Locked