Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

munevera44

#51 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by munevera44 »

...
Last edited by munevera44 on 04/10/2008 22:15, edited 1 time in total.
lolita_xx

#52 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by lolita_xx »

vise ne znam... ako im se studira nek se vrate na prvu, svakako su sada anatomija i histologija sada na prvoj... pa izvoli...
ili skontas da si mozda vise afirmisan za nesto drugo pa se prebaci... nisam pametna vise
madnessa

#53 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by madnessa »

imam ja kolegu koji je po sesti put prva godina... vjeciti brucos... :lol:
madner

#54 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by madner »

madnessa wrote:@vesna: ima i toga, al ima i do situacije na samim fakuletima... niko nije rekao da ce se morati placati kad se upisivalo... malo su tu nefer ispali. i generalno mislim da nam nije situacija u drzavi takva da se moze toliko novca izdvajati. narocito ljudi koji moraju placati kirije i rezije... zasto niko nije uzeo cifru od 50KM, 20KM? svi odmah udarili na 100KM! i cuj na medicini neka ljetna skola iz anatomije 1000KM. :-)
Pa kako da ih se rijese ako ne udare po slajpeku?
Fakulteti ne zele 100 godina vozit oba programa.
Mada ljepo pise da svi koji su upisali po starom sistemu imaju pravo da tako zavrse.
lolita_xx

#55 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by lolita_xx »

madner wrote:
madnessa wrote:@vesna: ima i toga, al ima i do situacije na samim fakuletima... niko nije rekao da ce se morati placati kad se upisivalo... malo su tu nefer ispali. i generalno mislim da nam nije situacija u drzavi takva da se moze toliko novca izdvajati. narocito ljudi koji moraju placati kirije i rezije... zasto niko nije uzeo cifru od 50KM, 20KM? svi odmah udarili na 100KM! i cuj na medicini neka ljetna skola iz anatomije 1000KM. :-)
Mada ljepo pise da svi koji su upisali po starom sistemu imaju pravo da tako zavrse.
da ali redovno, a ne da obnavljaju po 7 puta ...
Dioda

#56 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by Dioda »

ETF je bio jedan od prvih koji je poceo provoditi bolonju.Onda su se sjetili da postoji jos "tovar" studenata koji studiraju po starom sistemu,a neki su tada slusali trecu godinu.Lijepo su odlucili da ponude dvije opcije-ili da se prebacuju na bolonju,ili da nastave po starom sistemu.Za one koji su nastavili po starom sistemu,donesena je odluka da se nijedna godina ne moze obnoviti,i da se po prelasku u sljedecu godinu svaki nepolozeni ispit (iz svih prethodnih godina) placa po 100km+200km upisnine.
I svi sa ETF-a smo se lijepo kao poslusne ovcice usutili,pokusavali moljakati,pisali molbe,molili da nam tu "participaciju" za svaki nepolozen ispit smanje makar na 50km.
Evo druga godina kako placamo sve nepolozene.Mi koji smo na petoj godini dovedeni smo u situaciju da ne mozemo upisati deveti semestar ukoliko ne platimo "zaostatak" iz prethodne godine+makar dio za ovu.
Niko nije htio da se buni,da organizuje proteste,svi se lijepo samo usute i trpe.
Svaka cast studentima medicine.
A mi levati sa ETF-a i treba da placamo zato sto smo to dozvolili.Da se ja pitam,ja bi uvela na ETF-u 500km po nepolozenom,kad vole da trpe,nek trpe.
Fuj :sad:
munevera44

#57 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by munevera44 »

...
Last edited by munevera44 on 04/10/2008 22:15, edited 1 time in total.
madnessa

#58 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by madnessa »

madner wrote:Pa kako da ih se rijese ako ne udare po slajpeku?
pa nece ih se rijesiti ako ih prebacuju s trece na petu... :-) ostadose ispiti neplozeni, a oni apsolventi... :lol:

@dioda: zato vam ja vise nisam predstavnik... otkaz dala kad niste htjeli da se bunimo... pogledaj moj prvi post, pa ces vidjeti da smo mogli da se bunimo makar na visinu troskova. brate, mogli su makar reci dajte nam 50KM po ispitu... a ne daj odmah maksimalno... a i mi levati... :lol:
madner

#59 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by madner »

lolita_xx wrote:
madner wrote:
da ali redovno, a ne da obnavljaju po 7 puta ...
Znaci oni u stvari gube status redovnih studenata jer obnavljaju treci put?

Zanimljivo.
madnessa

#60 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by madnessa »

madner wrote:Znaci oni u stvari gube status redovnih studenata jer obnavljaju treci put?

Zanimljivo.
pa valjda je takav zakon bio prije bolonje... mozes 2 put obnovit... treci put nisi za fakuleta... fataj se motike... :D
lolita_xx

#61 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by lolita_xx »

madner wrote:

Zanimljivo.
ne gube, izvoli pa plati...
madner

#62 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by madner »

madnessa wrote:
madner wrote:Znaci oni u stvari gube status redovnih studenata jer obnavljaju treci put?

Zanimljivo.
pa valjda je takav zakon bio prije bolonje... mozes 2 put obnovit... treci put nisi za fakuleta... fataj se motike... :D
More bit bidne da jeste, tj ne smijes obnovit istu godinu vise od 2 puta.
madner

#63 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by madner »

lolita_xx wrote:
madner wrote:

Zanimljivo.
ne gube, izvoli pa plati...
Ma ne, ako sam dobro svatio oni njih ne vracaju nego primjenjuju rigorozno stara pravila, tako da ovi studenti gube pravo na redovan nastavak.
madnessa

#64 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by madnessa »

madner wrote:Ma ne, ako sam dobro svatio oni njih ne vracaju nego primjenjuju rigorozno stara pravila, tako da ovi studenti gube pravo na redovan nastavak.
ajd polahko natenane od pocetka citaj... onda skontas i ne zapitkujes... hehee... ljubi kolegica... ;-)
Dioda

#65 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by Dioda »

madnessa wrote:
madner wrote:Pa kako da ih se rijese ako ne udare po slajpeku?
pa nece ih se rijesiti ako ih prebacuju s trece na petu... :-) ostadose ispiti neplozeni, a oni apsolventi... :lol:

@dioda: zato vam ja vise nisam predstavnik... otkaz dala kad niste htjeli da se bunimo... pogledaj moj prvi post, pa ces vidjeti da smo mogli da se bunimo makar na visinu troskova. brate, mogli su makar reci dajte nam 50KM po ispitu... a ne daj odmah maksimalno... a i mi levati... :lol:
Tebi svaka cast,znam da si pokusavala,ali jednostavni nije islo.
Neki se previse boje da bi bilo sta "naglas" rekli.
Nismo bili u stanju ni da se usaglasimo.Sjecam se da si ti organizovala sastanak sa svojom generacijom,a ostali su se dogovorili za jos jedan sastanak (nevezan za vas).
Neka nam,kad smo luzeri.
Nadam se da ce se studenti medicine uspjeti izboriti za ono sto zele.Svaka cast.
munevera44

#66 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by munevera44 »

...
Last edited by munevera44 on 04/10/2008 22:16, edited 1 time in total.
madner

#67 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by madner »

madnessa wrote:
madner wrote:Ma ne, ako sam dobro svatio oni njih ne vracaju nego primjenjuju rigorozno stara pravila, tako da ovi studenti gube pravo na redovan nastavak.
ajd polahko natenane od pocetka citaj... onda skontas i ne zapitkujes... hehee... ljubi kolegica... ;-)
Joj sta vas je :D
Cuj da citam od pocetka, ja to iz konteksta :wink:
madnessa

#68 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by madnessa »

vesna55 wrote:Pa šta hoćeš majke ti iz po starom sistemu il po Bolonji. Probleme imaju samo "vječiti" studenti (on i koji više od 2 puta obnavljaju jednu godinu), ostali idu dalje.
ja govorim o problemu na univerzitetu, a ne iskljucivo na medicini... njihov je problem je potekao iz problema koji postoji otkako se uveo bolonjski proces...
Abacija

#69 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by Abacija »

Her Flick wrote:kako je to ljepo u svijetu

ako hoces da studiras plati ili ganjaj stipendije

a ne ko kod nas ovdje svi roditelji bi da im djeca budu doktori, ministri i direktori, a ko ce biti zidar, tesar, smetljar, vozac, policajac, vojnik, portir, med. sestra itd itd
da ne nabrajam

moje djete ako bogda, bude htjelo da studira, nece biti vjeciti student cim dude da 2X obnavlja godinu ja ukidam placanje istog i ona ili on nadje posao pomognem i ja naravno
pa nek on ili ona kasnije sebi placa ako hoce da studira koliko god hoce
:thumbup:

P.S. Ipak se trebalo napraviti bolje rjesenje u vezi promjene sistema studiranja, tako da i @madnessa ima pravo.
Last edited by Abacija on 25/09/2008 15:51, edited 1 time in total.
madner

#70 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by madner »

Her Flick, jesi ti svjestan kolko mali % nasih ljudi studira?
U tom ljepom dalekom svijetu bude i po 10x vise (u%), i niko se ne buni.

Potpuno pogresno razmisljanje.

Meni je zao sta su napravili od studiranja, nije student ko ne obnovi bar jednu godinu.
Dioda

#71 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by Dioda »

madner wrote:Her Flick, jesi ti svjestan kolko mali % nasih ljudi studira?
U tom ljepom dalekom svijetu bude i po 10x vise (u%), i niko se ne buni.

Potpuno pogresno razmisljanje.

Meni je zao sta su napravili od studiranja, nije student ko ne obnovi bar jednu godinu.
:thumbup:
iiddaa

#72 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by iiddaa »

lolita_xx wrote:
iiddaa wrote:@ Abacija: Vidno ne upucen. Na 2. godini studenti se ne zadrzavaju dugo jer ne znaju anatomiju poslije 2. godine ucenja, postoje tu dublji razlozi, koji trenutno nisu tema.

Jedan mali podatak, iz moje generacije samo je jedan student zavrsio u roku i sta ti to govori...?

Duzina studiranja ne medicini ne odredjuje hoces li biti dobar doktor, jer ja licno znam ljude koji su je "brzo" zavrsili, ali isto tako znam i nacin za to brzo zavrsavanje, ja ti ih ne bih preporucila za neke ozbiljnije stvari.

Zaista ne znam zasto sada ovo pisem, mi trazimo solidarnost jer se po ko zna koji put uskracuju prava studentima, a moram baljezgati o trenutno nebitnim stvarima.pozz

izvini molim te, hoces da kazes da padaju jer znaju? ne kontam... naravno da postoji i to o cemu ti govoris, da se ispit polozi na neki laksi nacin, ali ti ako znas, ako imas znanje, niko te nece obarati 2 godine..

Na nasu veliku zalost i to se desava jer nije dovoljno obnavljati 2 godine jednu godinu, nisi ispunio bonus, a ako si na bilo kojem faxu znas sigurno da te profesor moze oboriti kako god da znas ( a to se desava iz raznih razloga o kojima mi se ne da pisati ).Anatomija je blago receno kompleksna, ali puno toga je i do profesore jer ne zele shvatiti da svi mi necemo biti anatomi, ali definitivno ima udjela i studenata.One svari koje se rade na antomiji do kraja studija se ponove jos sto puta, znaci nemoguce je da ces izaci sa faxa a da ne znas ono sto ti treba ( pod uslovom da si ucio ), pa zar je neophodno toliko peglanje.
Koliko sam cula sada u posljednje vrijeme se situacija malo popravila, nisu vise tako rigorozni.Eto nadam se da sam bila jasna.
uvjek dobar gost

#73 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by uvjek dobar gost »

Oko % , svega 3% ljudi u našoj zemlji ima visoko obrazovanje..... :(
madner

#74 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by madner »

uvjek dobar gost wrote:Oko % , svega 3% ljudi u našoj zemlji ima visoko obrazovanje..... :(
To je jos gore nego sto sam mislio (4%).
Strasno malo, treba nam puno vise a ne manje takvih.
iiddaa

#75 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by iiddaa »

bonnie24 wrote:Nekim ljudima je problem anatomija, pa će tim istim biti problem patofiza;pa patologija-pa tako u nedogled. Kao i uvjek i kao i svugdje-postoje studenti koji rade i polažu bez štele;studenti koji su ostali na nivou srednje školi i koji nisu mentalno sazreli za obaveze na faxu; te studenti koji polažu jer su nečija dječica.
Elem, poenta je u tome da uprava fakukteta stavi obavijest 23.09. u 13:30 da SVI STUDENTI(bilo redovni ili ponovci) moraju platiti po 100 km za svaki prenesen ispit.
Zašto gospoda iz dekanata nije stavila tu obavijest prije mjesec dana ili ranije?
Zašto nismo imali drugi septembarski rok za kliničke predmete; pa bi bar stigli dati jedan ispit više i platiti im 100 km manje?

Napravi se medijska frka koja, konačno, urodi plodom. Nema ništa od plaćanje (bar za nas redovne), jer je ona obavijest za plaćanje navodno pogrešno protumačena!

i opet nas studente mafija sa studentske napravi budalama jer su nas uspijeli ubjeditit da smo loše vidjeli!!!

Divan nam ja fax, a naročito studentska....

Slazem se, ali ipak mislim da, kada su u pitanju ponovci druge godine, nema potrebe jos ih kaznjavati, dovoljna im je kazna ponavljanje godine vise puta.
Post Reply