Da ne bi ovog penzionera Jugoslavija ne bi ni vidjela Italije, a i tamo je bio ponajbolji igrac.in33sa wrote:cuj o cemu jaklubovi "velike cetvorke"- Srbija i Hrvatska, najbolji igraci bivse drzave - Srbija i Hrvatska (uz par izuzetaka, Pancev, Susic, Savicevic)
O Osimu je suvisno govoriti, covjek kojem Jarni, Prosinecki, Mijatovic sjede na klupi, a igraju mu tada vec uveliko penzioner Susic pa Brnovic i Stanojkovic, i ne zasluzuje vise od poraza u cetvrtfinalu.
Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
The 51st State
#51 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
- 1941.
#52 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
Treba reći da je Peleovom oproštaju u Brazilu igrala reprezentacija Jugoslavije.To dovoljno govori.
Pojedini su komentarisali da u tehničkom smislu Juga iz tog perioda nije uopšte zaostajala za Brazilom.
Doduše negdje sam čitao izjavu jednog igrača Dinama koji je,prisjećajući se jedne turneje po Brazilu šezdesetih godina,rekao otprilike ovako :
"Bili smo na plaži u Riju i malo smo se poigravali sa loptom.Kada smo vidjeli nedaleko od nas šta sve izvode obični brazilski klinci sa loptom,lagano smo odbacili loptu,nabacili sunčane naočale i legli na pijesak da se malo sunčamo"
Pojedini su komentarisali da u tehničkom smislu Juga iz tog perioda nije uopšte zaostajala za Brazilom.
Doduše negdje sam čitao izjavu jednog igrača Dinama koji je,prisjećajući se jedne turneje po Brazilu šezdesetih godina,rekao otprilike ovako :
"Bili smo na plaži u Riju i malo smo se poigravali sa loptom.Kada smo vidjeli nedaleko od nas šta sve izvode obični brazilski klinci sa loptom,lagano smo odbacili loptu,nabacili sunčane naočale i legli na pijesak da se malo sunčamo"
- Murat Sabanovic
#53 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
englezi izjavise:"samo bi modric od hrvatskih igraca mogao igrati za reprezenatciju engleske!"
englezi su govorili o individualnosti igraca i to stoji.
francuzi su '98e hvalili hrvate govoreci da je u njih svaki igrac zidan. naravno i oni su govorili o indvidualnosti hrvatskih igraca.
vogts je "98 izjavio da su hrvati smirenije (pametnije )odigrali protiv njemacke na EP.96 da njemacka ne bi bila europski prvak.
3:0 proiv njemacke je bio dokaz superiornosti bobana,sukera,jarnija...(igraca iz yu-skole)
'96 i '98 su bili jedni od favoriti za prvaka!!!zasto????? zasto to nisu u narednim takmicenjima bili?
danasnja hrvatska reprezentacija ne moze ni prismrditi onoj iz 98e ,a pogotovo ne jugoslaviji.
daj ba in33, uozbilji se malo ,i ne prizivaj se na nekakvu fifine listu, jer ona ne govori o jacini jedne ekipe.
englezi su govorili o individualnosti igraca i to stoji.
francuzi su '98e hvalili hrvate govoreci da je u njih svaki igrac zidan. naravno i oni su govorili o indvidualnosti hrvatskih igraca.
vogts je "98 izjavio da su hrvati smirenije (pametnije )odigrali protiv njemacke na EP.96 da njemacka ne bi bila europski prvak.
3:0 proiv njemacke je bio dokaz superiornosti bobana,sukera,jarnija...(igraca iz yu-skole)
'96 i '98 su bili jedni od favoriti za prvaka!!!zasto????? zasto to nisu u narednim takmicenjima bili?
danasnja hrvatska reprezentacija ne moze ni prismrditi onoj iz 98e ,a pogotovo ne jugoslaviji.
daj ba in33, uozbilji se malo ,i ne prizivaj se na nekakvu fifine listu, jer ona ne govori o jacini jedne ekipe.
-
in33sa
#54 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
Ne, FIFA lista govori o opremljenosti zemljoradnickih zadruga
Ja rekoh cinjenice, dok se kod nas place za Jugoslavijom, Hrvati tuku Nijemce, Engleze, Argentince, Talijane. Ne spadaju u pricu o "propalom fudbalu na Balkanu".
Jos jedna stvar, igraci iz generacije `98 su na tom SP-u vec imali 30 i vise godina, vecina njih, Suker (30) Boban (30) Prosinecki (29) Stimac (31) Ladic (35) Jarni (30). Danasnji nositelji igre hrvatske reprezentacije imaju po 23 (Modric) 24 (Kranjcar) 25 (Eduardo) 22 (Corluka) 20 (Rakitic) uz izuzetak brace Kovac (za koje vec postoje kvalitetne zamjene, Vukojevic iz Kijevskog Dinama i Krizanac iz aktualnog prvaka Kupa UEFA Zenita), ostatak ekipe tek ulazi u prave igracke godine
Vrijeme ove generacije tek dolazi.
Ja rekoh cinjenice, dok se kod nas place za Jugoslavijom, Hrvati tuku Nijemce, Engleze, Argentince, Talijane. Ne spadaju u pricu o "propalom fudbalu na Balkanu".
Jos jedna stvar, igraci iz generacije `98 su na tom SP-u vec imali 30 i vise godina, vecina njih, Suker (30) Boban (30) Prosinecki (29) Stimac (31) Ladic (35) Jarni (30). Danasnji nositelji igre hrvatske reprezentacije imaju po 23 (Modric) 24 (Kranjcar) 25 (Eduardo) 22 (Corluka) 20 (Rakitic) uz izuzetak brace Kovac (za koje vec postoje kvalitetne zamjene, Vukojevic iz Kijevskog Dinama i Krizanac iz aktualnog prvaka Kupa UEFA Zenita), ostatak ekipe tek ulazi u prave igracke godine
Vrijeme ove generacije tek dolazi.
-
radijator
#55 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
Činjenica je i da nas i Kineza ima više od milijardu i po.in33sa wrote:U svakom slucaju, CRO reprezentacija je trenutno peta na FIFA tablici. Bez obzira sto ce mnogi onako zavidno ustvrditi da je "tablica sranje i ja znam bolje od FIFA strucnjaka", fakti su fakti.
Molim te lijepo, Croatia ispred Brazila i Argentnine
- 1941.
#56 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
Mislim da nastupa početak njihovog kraja.Engleska je malo ohladila mnoge usijane glave.in33sa wrote: Vrijeme ove generacije tek dolazi.
- Gandalf
#57 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
Htio si reći "vatrene" glave1941. wrote:Mislim da nastupa početak njihovog kraja.Engleska je malo ohladila mnoge usijane glave.in33sa wrote: Vrijeme ove generacije tek dolazi.
-
The__Doctor
#58 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
Ovdje se poredi Hrvatska sa Jugoslavijom
Jedini uspjeh koji Hrvatska ima je ono 3. mjesto koje su osvojili igraci iz yu skole fudbala....
Jedini uspjeh koji Hrvatska ima je ono 3. mjesto koje su osvojili igraci iz yu skole fudbala....
-
duplooooo21
#59 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
raja mladzi sam, al ludim nekako za tu repku bivsu..
Da nije bilo rata raja, koji bi mi tim imali 92 pa 94 na svijetskom prvenstvu
..
kada pomislim te sjane igrace iz tih 90tih.. pa kada skontam koje su sjajne karijere imali pojedincim poput boksica, sukera, jugovica, kodro, mihajlovic, mijatovica savicevica, prosineckoga, bobana...
jos dodati sto sam zaboravio te ostale..
zelio bi vidjeti taj sastav za SP. 94`
mislim da bi bili pored Brazila te Italije te Njemacke glavni favorit za osvojiti titule..
molim nekoga da skonta mi taj sastav da uzivam...
zanima me jos nesta zasto nikada nije igrao za ex yu-repku Nikola Nikic mislim typ je tito u Zelji bio???
Da nije bilo rata raja, koji bi mi tim imali 92 pa 94 na svijetskom prvenstvu
kada pomislim te sjane igrace iz tih 90tih.. pa kada skontam koje su sjajne karijere imali pojedincim poput boksica, sukera, jugovica, kodro, mihajlovic, mijatovica savicevica, prosineckoga, bobana...
jos dodati sto sam zaboravio te ostale..
zelio bi vidjeti taj sastav za SP. 94`
mislim da bi bili pored Brazila te Italije te Njemacke glavni favorit za osvojiti titule..
molim nekoga da skonta mi taj sastav da uzivam...
zanima me jos nesta zasto nikada nije igrao za ex yu-repku Nikola Nikic mislim typ je tito u Zelji bio???
-
in33sa
#60 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
Hrvatska je u 12 godina samostalnog nastupa na medjunarodnoj sceni imala 3 mjesto, nastup na 3 SP-a, 3 EP-a, Jugoslavija je u 45 godina uradila sta? osim sto je propustila svako drugo prvenstvo.The__Doctor wrote:Ovdje se poredi Hrvatska sa Jugoslavijom![]()
![]()
A s obzirom da je za reprezentacije sa nasih prostora (nakon raspada Jugoslavije) uspjeh i plasirati se na EP ili SP (za neke/vecinu je nedosanjani san jedan plasman) i tih 6 sudjelovanja na velikim takmicenjima je veliki uspjeh
-
The__Doctor
#61 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
Cuj sta je Jugoslavija napravila, za pocetak finale Evropskog prvenstva, koje su izgubili nakon dvije utakmice...in33sa wrote:Hrvatska je u 12 godina samostalnog nastupa na medjunarodnoj sceni imala 3 mjesto, nastup na 3 SP-a, 3 EP-a, Jugoslavija je u 45 godina uradila sta? osim sto je propustila svako drugo prvenstvo.The__Doctor wrote:Ovdje se poredi Hrvatska sa Jugoslavijom![]()
![]()
A s obzirom da je za reprezentacije sa nasih prostora (nakon raspada Jugoslavije) uspjeh i plasirati se na EP ili SP (za neke/vecinu je nedosanjani san jedan plasman) i tih 6 sudjelovanja na velikim takmicenjima je veliki uspjeh
-
in33sa
#62 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
I corava koka ubode zrno... Jugoslavija je imala mizerne rezultate s obzirom na individualni kvalitet igraca.
To je cinjenica.
Ko se malo bolje sjeca tih godina, a ima bar 30 i vise godina u guzici, sjetit ce se i nekih razloga zasto je to tako. Miljanic recimo i njegov nepotizam, pa republicki kljuc (postojalo je neko pravilo da ne igraju najbolji pojedinci, vec su morali igrati igraci iz svih republika, pa je cesto na terenu igrao nekoliko puta slabiji igrac od onog sto sjedi na klupi) i slicno.
Generacija Cileanaca je po imenima bila jaka, ali poznavajuci mentalitet YU reprezentacije, nebi oni nikada ostvarili nikakav rezultat. Rekoh vec, SR Jugoslavija je `98 imala Mijatovica, Stojkovica, Savicevica, Jugovica, Mihajlovica, po imenima u to vrijeme jedna od najjacih veznih linija svijeta, pa mrka kapa, duplo golo, nista.
To je cinjenica.
Ko se malo bolje sjeca tih godina, a ima bar 30 i vise godina u guzici, sjetit ce se i nekih razloga zasto je to tako. Miljanic recimo i njegov nepotizam, pa republicki kljuc (postojalo je neko pravilo da ne igraju najbolji pojedinci, vec su morali igrati igraci iz svih republika, pa je cesto na terenu igrao nekoliko puta slabiji igrac od onog sto sjedi na klupi) i slicno.
Generacija Cileanaca je po imenima bila jaka, ali poznavajuci mentalitet YU reprezentacije, nebi oni nikada ostvarili nikakav rezultat. Rekoh vec, SR Jugoslavija je `98 imala Mijatovica, Stojkovica, Savicevica, Jugovica, Mihajlovica, po imenima u to vrijeme jedna od najjacih veznih linija svijeta, pa mrka kapa, duplo golo, nista.
- zalizani
#63 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
Al je zato došo´ Ćiro i uklopio Čileance što reči tko sta zna,nitko ništa nezna,krhko je znanjein33sa wrote:I corava koka ubode zrno... Jugoslavija je imala mizerne rezultate s obzirom na individualni kvalitet igraca.
To je cinjenica.
-
imobih9596
#64 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
Ljudi,
da Juga postoji i danas, a ne 6 banana drzavica, reprezentacija bi se mogla sastojati od sljedecih igraca (kojih se ja mogu sjetiti, a sigurno ih ima jos).
Golmani:
Stojkovic, Handanovic, Hasagic
Odbrana:
Desni bek: Corluka, Rukavina
bekovi: Vidic, Simic, Kacar
R. Kovac, Stepanov, Ivanovic, Tosic
Lijevi bek: Simunic, Kolarov, Dragutinovic
Sredina:
Desno krilo: Salihamidzic, Srna, Krasic, Kuzmanovic
Lijevo krilo: Kranjcar, Pranjic, Vukcevic, Jankovic
Srednji vezni: Stankovic, Ibricic, N. Kovac, Ergic
Kreativci: Modric, Rakitic, Bajramovic, Burzanovic, Smiljanic
Napadaci/vezni red: Pandev, Misimovic, Jovetic, Culina
Centarfori: Da Silva, Ibrahimovic, Vucinic, Dzeko, Zigic, Sulejmani, Kezman
Po meni bi prvi tim mogao biti u formaciji: 4-1-2-1-2
Stojkovic
Corluka-Vidic-R.Kovac-Simunic
Stankovic
Salihamidzic-Modric
Pandev
Ibrahimovic-Vunicic
Ne znam za Brazilce, ali bi se svi ostali tresli od straha pred utakmicu s "nama".
da Juga postoji i danas, a ne 6 banana drzavica, reprezentacija bi se mogla sastojati od sljedecih igraca (kojih se ja mogu sjetiti, a sigurno ih ima jos).
Golmani:
Stojkovic, Handanovic, Hasagic
Odbrana:
Desni bek: Corluka, Rukavina
bekovi: Vidic, Simic, Kacar
R. Kovac, Stepanov, Ivanovic, Tosic
Lijevi bek: Simunic, Kolarov, Dragutinovic
Sredina:
Desno krilo: Salihamidzic, Srna, Krasic, Kuzmanovic
Lijevo krilo: Kranjcar, Pranjic, Vukcevic, Jankovic
Srednji vezni: Stankovic, Ibricic, N. Kovac, Ergic
Kreativci: Modric, Rakitic, Bajramovic, Burzanovic, Smiljanic
Napadaci/vezni red: Pandev, Misimovic, Jovetic, Culina
Centarfori: Da Silva, Ibrahimovic, Vucinic, Dzeko, Zigic, Sulejmani, Kezman
Po meni bi prvi tim mogao biti u formaciji: 4-1-2-1-2
Stojkovic
Corluka-Vidic-R.Kovac-Simunic
Stankovic
Salihamidzic-Modric
Pandev
Ibrahimovic-Vunicic
Ne znam za Brazilce, ali bi se svi ostali tresli od straha pred utakmicu s "nama".
- La Mer
#65 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
Gledam neku noc mec Milana i Lazia i sad neka akcija nebeskoplavih, naravno Pandev ima glavnu rijec, i spiker ESPN na kojem je bila tekma nesto krenu pricati i spomenu kaze, ponekad se zapitam dokle bi ex Yu dogurala da se nije raspala, gdje bi joj bio kraj? To se nekad i ja zapitam, mislim da bi se prosetali Svedskom '92, lagano uzeli u SAD-u, a do finala u Francuskoj bi sigurno dogurali. To je bila jedna nevjerovatna kalsa igraca, samo im je falio jedan Lippi, jedan strucnjak koji bi sve to poslozio. Osim bi mogo nesto napraviti da je ostao malo duze. Mizerno je sto ovaj spominje Hrvatsku i ex Yu repku u istoj recenici. Jedino sto je Hrvatska napravila to je bilo sa igracima stare ex yu skole. E basta. To ni tri plasmana na SP nemogu promjeniti.
- Meho Kodro
#66 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
1. SFRJ je u Montevideu dijelila 3/4 mjesto sa SAD-omshalaedin wrote: Da te napomenem reprezentacija Juge je imala promjenljive uspjehe... na svijetkom im je najbolji rezultat iz Montevidea kada su bili drugi. A jednom su se okitili titulom evropskog prvaka dok su igrali par finala. opet dometi te Jugoslavije su nedostizni za zemlje koje su nastale iza nje.
2. SFRJ nikada nije bila prvak Evrope
Uspjeha je bilo do sredine 60-ih, u iducih 30-ak godina plavima je bio problem i kvalificirati se na veliko takmicenje, to im je polazilo za nogom u prosjeku svaki drugi puta... Jest, od miloste bi im se pridodao nadimak Balkanski Brazilci i prvaci svijeta u prijateljskim utakmicama, (i drugim reprezentacijama koje nikada nista nisu napravile se znalo tepati u raznim oblicima) al od toga neke vajde nije bilo, Juga je uvijek (skoro uvijek) imala odlicne igrace al je reprezentacija od 60-ih bila prosjecna, ponekad i ispodprosjecna, izuzetak je 1990 kada smo bili medju najboljima
- Luke Perry
#67 Re: Scolari:Nekada je samo Jugoslavija igrala kao Brazil
Jugoslavija nije igrala na SP 66, 70, 78, i 86 i na EP 80, 72, 88( tek od 84 danasnji format takmicenja) .
Npr grupa 1 SP 78
Italija
Argentina
Francuska
Madjarska
Nekad je bilo teze.
Npr grupa 1 SP 78
Italija
Argentina
Francuska
Madjarska
Nekad je bilo teze.