speedcams postaje hit i u bih
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
gaius
#51 Re: speedcams postaje hit i u bih
po meni je glupost obavještavati gdje su kamere.. pa brate imaš znakove.. znaš kakva su ograničenja.. poštuj ograničenja i onda te baš briga gdje je kamera.. je li tako? jeste..
ova priča o tome da treba objaviti gdje su kamere otprilike znači - prije kamere uspori pa onda raspali po gasu..
ako cilj kamere nije lupanje raje po džepu nego prevencija.. onda bi i cilj eventualno označavanja lokacija trebalo biti to da se na učesnike u saobraćaju iskrenim pristupom utiče na dodatno povećavanje svijesti, a ne da bi ti mogao raspaliti stoju odmah nakon kamere..
ali džaba našim krkanima sto znakova.. sto upozorenja.. dok ne dobije po džepu par stojanki ništa od prevencije.. pametnom je i išaret dosta a budali samo preko leđa.. kasno je kad ti takva budala udari dijete..
ova priča o tome da treba objaviti gdje su kamere otprilike znači - prije kamere uspori pa onda raspali po gasu..
ako cilj kamere nije lupanje raje po džepu nego prevencija.. onda bi i cilj eventualno označavanja lokacija trebalo biti to da se na učesnike u saobraćaju iskrenim pristupom utiče na dodatno povećavanje svijesti, a ne da bi ti mogao raspaliti stoju odmah nakon kamere..
ali džaba našim krkanima sto znakova.. sto upozorenja.. dok ne dobije po džepu par stojanki ništa od prevencije.. pametnom je i išaret dosta a budali samo preko leđa.. kasno je kad ti takva budala udari dijete..
- madner
#52 Re: speedcams postaje hit i u bih
Sto jest jest, strateski su raspodjeli kamere na mjesta gdje ljudi ugrozavaju djecu, nikako na mjesta gdje se moze vozit brze od ogranicenja. 
- interface
#53 Re: speedcams postaje hit i u bih
bila to tebi glupost ili ne, zakoni kazu da se MORA objaviti gdje se nalaze speedcams kao i patrole s radarima. prema tome ako nemas reci nesto novo u vezi pozicija kamera, raspravu o krkanima i njihovoj voznji preseli negdje drugo.gaius wrote:po meni je glupost obavještavati gdje su kamere.. pa brate imaš znakove.. znaš kakva su ograničenja.. poštuj ograničenja i onda te baš briga gdje je kamera.. je li tako? jeste..
-
LeKo
#54 Re: speedcams postaje hit i u bih
Prijatelju,gaius wrote:po meni je glupost obavještavati gdje su kamere.. pa brate imaš znakove.. znaš kakva su ograničenja.. poštuj ograničenja i onda te baš briga gdje je kamera.. je li tako? jeste..
ko je budala budala je gdje god da ga udariš. Nisam pobornik "jurcanja!, ali brate ima znakova malih milion nigdje veze s vezom. Što se tiče grada uveo bih ograničenje na 40 km/h centralnim dijelom, a obilaznicama 50 km/h, ali neka puste raju na magistralama gdje ničega nema neka voze koliko procjene da je ok, npr. ideš na more i poslije žitomislića počinju relativno dobri pravci za brzine do 100 km/h, a legende su postavili znak 50 km/h i pecaju li pecaju sve do grane. Ja nisam siguran, ali imam osjećaj da su znakovi iz vremena kad je prvi Fićo bio star 6 mjeseci.
- Neelix
#55 Re: speedcams postaje hit i u bih
zakoni isto kazu da se MORA postovat znak pa makar se na 40 ogranicavala voznja na kilometarskoj ravnici. ne zaboravi to.interface wrote:bila to tebi glupost ili ne, zakoni kazu da se MORA objaviti gdje se nalaze speedcams kao i patrole s radarima. prema tome ako nemas reci nesto novo u vezi pozicija kamera, raspravu o krkanima i njihovoj voznji preseli negdje drugo.gaius wrote:po meni je glupost obavještavati gdje su kamere.. pa brate imaš znakove.. znaš kakva su ograničenja.. poštuj ograničenja i onda te baš briga gdje je kamera.. je li tako? jeste..
- and
#56 Re: speedcams postaje hit i u bih
svrha ovih kamera je da se uzima novac.zašto ne postave kamere za nadzor na parkinge i mjesta odakle se kradu auta,to je puno jeftinija varijanta,ali nije profitabilna. ako se želi poboljšati sigurnost u saobraćaju,prvi uslov su dobre ceste.
- chuchumbamayumbe
#57 Re: speedcams postaje hit i u bih
Slazem se, ovo je debilizam kakav se rijetko vidja...LeKo wrote:Prijatelju,gaius wrote:po meni je glupost obavještavati gdje su kamere.. pa brate imaš znakove.. znaš kakva su ograničenja.. poštuj ograničenja i onda te baš briga gdje je kamera.. je li tako? jeste..
ko je budala budala je gdje god da ga udariš. Nisam pobornik "jurcanja!, ali brate ima znakova malih milion nigdje veze s vezom. Što se tiče grada uveo bih ograničenje na 40 km/h centralnim dijelom, a obilaznicama 50 km/h, ali neka puste raju na magistralama gdje ničega nema neka voze koliko procjene da je ok, npr. ideš na more i poslije žitomislića počinju relativno dobri pravci za brzine do 100 km/h, a legende su postavili znak 50 km/h i pecaju li pecaju sve do grane. Ja nisam siguran, ali imam osjećaj da su znakovi iz vremena kad je prvi Fićo bio star 6 mjeseci.
-
dimu
#58 Re: speedcams postaje hit i u bih
nemojte tako zitomislici i okolina su jako prometno i naseljeno podrucje
u 50ak puta koliko sam prosao tuda nisam vidio zive duse osim par ljudi sto prodaju uz cestu...
u 50ak puta koliko sam prosao tuda nisam vidio zive duse osim par ljudi sto prodaju uz cestu...
- VR6
#59 Re: speedcams postaje hit i u bih
http://www.bljesak.info/content/view/22237/158/
Inace, veceras u Sarajevu vidjeh 4-5 slikanja, kamere kod Marsalke i Ekonomske.
Ne znam jesu li onu kod ekonomske na 50 km/h stavili da slika, al pravo je aktivna...
Ne znam jesu li onu kod ekonomske na 50 km/h stavili da slika, al pravo je aktivna...
- Qler
#60 Re: speedcams postaje hit i u bih
radar treba da bude preventivna mjera a ne represivna. to je svrha radara, a ne da guli ljude. zato i po zakonu treba da stoji tabla sa upozorenjem. e ako si ti kreten a i poslije table jurcas.. opletiinterface wrote:bila to tebi glupost ili ne, zakoni kazu da se MORA objaviti gdje se nalaze speedcams kao i patrole s radarima. prema tome ako nemas reci nesto novo u vezi pozicija kamera, raspravu o krkanima i njihovoj voznji preseli negdje drugo.gaius wrote:po meni je glupost obavještavati gdje su kamere.. pa brate imaš znakove.. znaš kakva su ograničenja.. poštuj ograničenja i onda te baš briga gdje je kamera.. je li tako? jeste..
- madner
#61 Re: speedcams postaje hit i u bih
Blica od 60VR6 wrote:http://www.bljesak.info/content/view/22237/158/
![]()
![]()
Od 70 je zabrana voznje.
- interface
#62 Re: speedcams postaje hit i u bih
http://www.bljesak.info/content/view/22237/158/
ovaj fol s p farbanjem leca na kamerama je toliko popularan u austriji da kamera "prezivi" najvise par dana.
mi kao i obicno kasnimo za eu
ovaj fol s p farbanjem leca na kamerama je toliko popularan u austriji da kamera "prezivi" najvise par dana.
mi kao i obicno kasnimo za eu
-
dimu
#63 Re: speedcams postaje hit i u bih
ogranicenje je 40, znaci slika na 60VR6 wrote: Ne znam jesu li onu kod ekonomske na 50 km/h stavili da slika, al pravo je aktivna...
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#64 Re: speedcams postaje hit i u bih
Mahalac wrote:stari dobri vr5, bogami si dosada trebao ostariti, al eto
..e dobro si.. fakat...
-
ja1977
#65 Re: speedcams postaje hit i u bih
Da li je iko primjetio nove kamere u gradu ??
Ja sam skontao dvije, ne znam da li su vec u upotrebi.
Prva je na cesti koja ide pored aerodroma prema Lukavici, malo prije entitetske granice. Snima samo brzinu.
Druga je na semaforu na Otoci iz pravca Ilidze. Senzori su posavljeni u asfalt, a kamera je na semaforu u desnom cosku. Pravo su je namazano postavili.
Isto tako ona kamera u Titovoj je skinuta i vjerovatno privremeno premjestena negdje drugo. Znali se gdje ??
Prva je na cesti koja ide pored aerodroma prema Lukavici, malo prije entitetske granice. Snima samo brzinu.
Druga je na semaforu na Otoci iz pravca Ilidze. Senzori su posavljeni u asfalt, a kamera je na semaforu u desnom cosku. Pravo su je namazano postavili.
Isto tako ona kamera u Titovoj je skinuta i vjerovatno privremeno premjestena negdje drugo. Znali se gdje ??
- atko
#66 Re: speedcams postaje hit i u bih
Sto ih takticki prerasporedjuju ...
... na dobrinji (lukavicka cesta) su skinuli i kameru i postolje
- interface
#67 Re: speedcams postaje hit i u bih
ta kamera sa sirokokutnom lecom, na otoci, na semaforu, odavno je tu. mozda i godinu. to ti je samo nadzor saobracaja.ja1977 wrote:Da li je iko primjetio nove kamere u gradu ??
kamera koja te slika pri prolasku kroz crveno ili pri prevelikoj brzini je 10-tak metara prije semafora.
btw. sad ih premjestaju jer one u titovoj vise nema. a ova na otoci je ista kao ona iz titove.
cuo sam i za tu kod aerodroma. navodno su je premjestili odnekud.
pozz
- slavkoimamodilera
#68 Re: speedcams postaje hit i u bih
Na otoci je ova fensi smensi iz Titove, ofirno se primjeti jer je sva od nekih naljepnica syebana, a ova na aerodromskoj cesti je premjestena sa Lukavicke ceste, smjer prema Lukavici, bila na raskrsnici prema dobrinji 3 
-
maxell_sarajevo
#69 Re: speedcams postaje hit i u bih
Nije mi jasno zasto je postavljena kamera na Otoci jer je tu non stop guzva i niko ne vozi vise od 40km/h
- Chemist
#70 Re: speedcams postaje hit i u bih
maxell_sarajevo wrote:Nije mi jasno zasto je postavljena kamera na Otoci jer je tu non stop guzva i niko ne vozi vise od 40km/h
Mozda je manje zbog brzine, a vise zbog prolaza na crveno, jer cesto ljudi prolaze kad im dojadi cekat u guzvi
-
_Astra_
#71 Re: speedcams postaje hit i u bih
Masovno ga raja tu "gazi", jer tu prestaje ZEleni val, pa da te ne bi "kacilo" crveno moras malo ubrzat'... ali ne vise..maxell_sarajevo wrote:Nije mi jasno zasto je postavljena kamera na Otoci jer je tu non stop guzva i niko ne vozi vise od 40km/h
- olensoner
#72 Re: speedcams postaje hit i u bih
Gdje na Otoci ima kamera? Ja nisam primjetio jos...maxell_sarajevo wrote:Nije mi jasno zasto je postavljena kamera na Otoci jer je tu non stop guzva i niko ne vozi vise od 40km/h
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#73 Re: speedcams postaje hit i u bih
Ista stvar i na Pofalićima, presječen interval da bi žitelji bespravno izgrađenih naselja mogli lijepo u grad (Gornji Pofalići, Buća Potok, Boljakov Potok - sve bespravna gradnjamaxell_sarajevo wrote:Nije mi jasno zasto je postavljena kamera na Otoci jer je tu non stop guzva i niko ne vozi vise od 40km/h
Semafor na raskrsnici Put života X Hamdije Čemerlića je na longitudinali otvoren 16 sekundi, a zatvoren 64 sekunde da bi bespravni graditelji mogli komotno u grad i iz grada
- Fair Life
#74 Re: speedcams postaje hit i u bih
Nije tako...gaius wrote:po meni je glupost obavještavati gdje su kamere.. pa brate imaš znakove.. znaš kakva su ograničenja.. poštuj ograničenja i onda te baš briga gdje je kamera.. je li tako? jeste...
...
I pored ovakvog upozorenja...

... jedna speed camera na nekakvom 'sokaku' je 2008. godine u drzavnu blagajnu ubacila preko 15.000.000 dolara.
- Vragolan
#75 Re: speedcams postaje hit i u bih
ima jedna na aerodromskoj cesti, samo ne znam je li "aktivina", postavljena prije 15ak dana