ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
-
d2
#51 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
veze nemam moje zanimanje za fudbal je kao i za utrke pasa na aljasci 
-
lahor
#52 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Šta bi ja da se ti vratiš korijenima, protiv koga bih navijao, i kome bih pjevao: "Lijevo desno, desno lijevo, ubiće nas Sarajevoooo"!!!
Tema su konvertiti sa vjere na vjeru, a ne sa kluba na klub. Izbaciće nas sa foruma! Nego ima li onog što mu je čitava vjerska filozofija svedena na tv???[/quote]
A kako tek Siroki Brijeg ubija kad dodje u Sarajevo.....
Tema su konvertiti sa vjere na vjeru, a ne sa kluba na klub. Izbaciće nas sa foruma! Nego ima li onog što mu je čitava vjerska filozofija svedena na tv???[/quote]
A kako tek Siroki Brijeg ubija kad dodje u Sarajevo.....
- HAVANA
#53 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Željo
Religije raznorazne

Religije raznorazne
- x0z0y0
#54 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
ja nesto nisam primjetila da bosanci mjenjaju vjeru
mislim da u nasem balkanskom kutku svijeta..to tezi od nevjerovatnog ka nemogucem
nismo mi tog mentaliteta
mislim da u nasem balkanskom kutku svijeta..to tezi od nevjerovatnog ka nemogucem
nismo mi tog mentaliteta
- iz dna duše
#55 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Nek mijenja vjeru kako ko hoće, privatna stvar...
Shvatala ja razloge ili ne...
Jedino ne shvatam one koji kritikuju jedne što su prešli na drugu vjeru i "izdali svoj narod i svoju vjeru" (ne mislim samo u ovoj temi, na ovom forumu, nego općenito), a druge navode kao svijetao primjer...
Ako imaš stav prema ovome,: pozitaivan, negativan, neutralan, primjenjuj ga, nemoj primjenjiavati različite aršine...
Jer, šta smo bili prije 1428 ili 2008 godina?
Bili smo ljudi...manje ili više čovječni, ali ljudi!
To smo i danas, ma kojoj vjeri da pripadamo!
Shvatala ja razloge ili ne...
Jedino ne shvatam one koji kritikuju jedne što su prešli na drugu vjeru i "izdali svoj narod i svoju vjeru" (ne mislim samo u ovoj temi, na ovom forumu, nego općenito), a druge navode kao svijetao primjer...
Ako imaš stav prema ovome,: pozitaivan, negativan, neutralan, primjenjuj ga, nemoj primjenjiavati različite aršine...
Jer, šta smo bili prije 1428 ili 2008 godina?
Bili smo ljudi...manje ili više čovječni, ali ljudi!
To smo i danas, ma kojoj vjeri da pripadamo!
-
Loreley
#56 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Meni jednom jedna žena sa Filipina reče da kod njih raja često mijenja religiju. Ona je rođena u jednoj religiji, prešla je na drugu i živjela u toj religiji i nedavno je prešla na treću. Sve normalno i uobičajeno za Filipine, kaže ona, svako traži svoj put ka Bogu. Ova nefleksibilnost (nacija = religija) je karakteristična za Bosnu. Jedino mi je bezveze kad čujem da je neko "nasilu" promjenio vjeru kao onaj zlatar Bošnjak u Bijeljini koji je tamo ostao cijeli rat i koji je promjenio i ime i prezime. Sve tu religije OK i možeš šetati iz jedne u drugu kako želiš. Jedino se osjetiš debil ako hoćeš u Indiji preći na hinduizam. Lijepo ti kažu - kao hindu možeš samo da se rodiš. I tačka. 
- supersonic
#57 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Compact wrote:Nakon ovih primjera mnogi naučnici su primili islam!!! Malo je ovdje prostora da se tema kvalitetnije elaborira. Ne vidim niti jedan razlog za zafrkanciju. To za televiziju se misli na neprimjerene sadržaje kojih je sve više na ekranima. Možda je neki ef malo preletio kada je to objašnjavao!HAVANA wrote:Compact wrote:Samo je jedna vjera ispravna!!! Treba znati iznijeti argumente, a ostalo je u Božijim rukama!!! Ja sam imao tu čast da prije nešto manje od godinu dana, jednog čovjeka pravoslavca, odvedem na džumu!!! Naravno prije ulazka u džamiju je izgovorio "Šehadet" (da nema drugog boga osim Allaha i da je Muhammed njegov posljednji poslanik)! Nakon džume čovjek je počeo plakati od sreće, i rekao je da mu je to bio najsretniji dan u životu. Po zanimanju je doktor, danas živi, radi i klanja se svom Gospodaru u Sarajevu.
Evo malo za razmišljanje:
1. “Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi iskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? i zar nećete vjerovati!!! Kur,an XXI : 30
Prvi dio ajeta govori o velikom prasku BING-BANG, drugi o tome da sve živo potiče iz vode!!!
2. “Onome koga Allah želi da uputi On srce njegovo prema islamu raspoloži, a onome koga želi u zabludi da ostavi On srce njegovo stegne i tegobnim učini kao kad čini napor da na nebo uzleti.“ Kur,an IV : 125
Ajet govori o gustoći zraka na velikim visinama, i da se pluća skupljaju.
3. “I Nebo – Mi smo ga snagom svojom stvorili, i Mi ga širimo“ Kur'an!!!
Otkriće teorije relativiteta i njena primjena u svemirskim istraživanjima koja je sprovodio Albert Ajnštajn doveli su do zaključka 1920. godine da se udaljene galaksije odmiču i da se svemir ustvari neprekidno širi. Za svoju teoriju relativiteta, koja je bila osnov za istraživanje širenja svemira Albert Ajnštajn je dobio Nobelovu nagradu 1921. godine.
4. „Zar čovjek misli da kosti njegove nećemo sakupiti? Hoćemo, Mi možemo ponovo stvoriti jagodice prsta njegovih“ Kur,an LXXV : 3, 4
Pogledajte ovaj kod kojeg svaki čovjek nosi ali različit.
Kako se ovo moglo znati prije 1400 godina, a nauka sve ovo potvrdila (ne dokazala)!!! Naravno, to je mogla biti samo objava od uzvišenog Boga!!!
“ Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur,an istina” Kur,an XLI : 53
Bilo mi je zadovoljstvo iznijeti svoje mišljenje, zašto je sve veći broj muslimana na zemljinoj lopti.
Bolje da si ti otišao kod njega u ordinaciju.
Ova za skupljanje pluća i relativitet su mi najbolja![]()
Ja šupka Ajnštajna pročita u Kuranu i u uze levat Nobelovu nagradu.
I još nešto,dijete mi je samo jednom bilo na vjeronauci i više nikad ,niti će al je nešto interesuje.Tad su ih učili da se naki šejtani nalaze u televizoru.
Da li je to tačno i ako jeste odo ga odmah bacit jebo on mater svojuuuu.
- turban
#58 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Mozda neki samo privremeno u krevetu neznaju gdje bi,sta ces kad udari u glavu...
Onaj ugao ceznje gdje se izliva toplota ludila je cudo,UH... 
- HAVANA
#59 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
seldzuk wrote:Mašala, pametna momka, a đe si to naučio - na Fakultetu za marsizam u Havani?HAVANA wrote:Prolupali nakon višegodišnjeg ispiranja mozga.
Nema ;marsizma: u Havani.
Mašala isprana momka.
- HAVANA
#60 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Compact wrote:Možda je neki ef malo preletio kada je to objašnjavao!
Prelijeću oni svakodnevno,to je samo jedan primjer druge mi mrsko i pisati preglupo je.
Nek prelijeće svojoj djeci mojoj neće.
-
vjestica
#61 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Na ovima našim prostorima ljudi mijenjaju vjeru iz konformizma i zbog linije manjeg otpora.
Ovi što prelaze na islam, misle da će im tako biti lakše i ljepše u životu, misle da će se stopiti sa sredinom, da će biti prihvaćeni, da će njihovoj djeci biti lakše, da će se na taj način razlikovati od "ustaša" i "četnika", da će njihov kompleks manje vrijednosti nestati ako postanu dio većine...
Ovi što prelaze na katoličanstvo, misle da će tako lakše dobiti posao, da će imati više šanse na konkursu kao pripadnik manjinskog naroda. Da će dobijati posao premda su nesposobni, kada se budu tražili podobni ili barem pripadnici tri konstitutivna naroda. Inače, mogu se žaliti na diskriminaciju. (naravno, odustajem od davno izgubljene bitke u kazivanju da promjena vjere ne vodi promjeni nacije. Kod nas se to poistovjećuje.)
Znači, oni koji prelaze na katoličanstvo postaju Hrvati i misle, kao, što rekoh, da će prosperirati.
Pored opštepoznatog primjera Emira Kusturice, ne znam, premda ne isključujem tu mogućnost, da je neko u Federaciji prešao na pravoslavlje. Znam za jedan primjer, nije javna osoba, prelaska sa islam na pravoslavlje u RS.
Religija se u BiH mijenja zbog trgovine i neke jeftine životne matematike. Razlog može biti i navodna ljubav, "volim tebe, ali ne i tvoju vjeru. Hajde budi kao ja, pa ću te ženiti/udfati se za tebe."
Ne isključujem mogućnost da sam ja previše cinična. Možda ljudi imaju neke svoje dublje razloge koje ja ne mogu naslutiti.
Rekla bih da je svaka religija dobra, da svaka propagira dobro. Ako se iskreno osjeća i iskreno vjeruje.
Ovi što prelaze na islam, misle da će im tako biti lakše i ljepše u životu, misle da će se stopiti sa sredinom, da će biti prihvaćeni, da će njihovoj djeci biti lakše, da će se na taj način razlikovati od "ustaša" i "četnika", da će njihov kompleks manje vrijednosti nestati ako postanu dio većine...
Ovi što prelaze na katoličanstvo, misle da će tako lakše dobiti posao, da će imati više šanse na konkursu kao pripadnik manjinskog naroda. Da će dobijati posao premda su nesposobni, kada se budu tražili podobni ili barem pripadnici tri konstitutivna naroda. Inače, mogu se žaliti na diskriminaciju. (naravno, odustajem od davno izgubljene bitke u kazivanju da promjena vjere ne vodi promjeni nacije. Kod nas se to poistovjećuje.)
Znači, oni koji prelaze na katoličanstvo postaju Hrvati i misle, kao, što rekoh, da će prosperirati.
Pored opštepoznatog primjera Emira Kusturice, ne znam, premda ne isključujem tu mogućnost, da je neko u Federaciji prešao na pravoslavlje. Znam za jedan primjer, nije javna osoba, prelaska sa islam na pravoslavlje u RS.
Religija se u BiH mijenja zbog trgovine i neke jeftine životne matematike. Razlog može biti i navodna ljubav, "volim tebe, ali ne i tvoju vjeru. Hajde budi kao ja, pa ću te ženiti/udfati se za tebe."
Ne isključujem mogućnost da sam ja previše cinična. Možda ljudi imaju neke svoje dublje razloge koje ja ne mogu naslutiti.
Rekla bih da je svaka religija dobra, da svaka propagira dobro. Ako se iskreno osjeća i iskreno vjeruje.
-
Loreley
#62 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Ja poznajem puno ljudi koji su u ratu i nakon rata uzeli neku vjeru. Kažem uzeli jer ne znam jesu li prije rata bili ateisti što znači da prijašnje vjere nisu ni imali. Poznajem neke koji su postali adventisti. Koja je to furka ne znam, jedino znam da je ADRA donosila humanitarne pakete pa si valjda kao adventista mogao imati puniji stomak. Znam neke koji su postali Jevreji. Oni su se dugo furali na judaizam, to se kumuliralo godinama, posjetama Izraelu, čitanjem knjiga, dobrovoljnim radom po kibucima da bi na kraju postalo vjera. Znam curu koja je prešla na islam i pokrila se, iz ljubavi. Opet poznajem muslimanke i pravoslavke koje su prešle na katoličanstvo jer su se udale za katolike. Znam i kćerku oca muslimana i majke katolkinje koja je postala katolkinja i udala se za katolika ... Znam i da kod Sačinande Swami na farmi i u gradu u kući ima jako puno ljudi sa Balkana, upoznala sam i djevojku iz Sarajeva koja je išla u srednju umjetničku školu. Jehovini svjedoci gnjave ako ih pustiš sekundu jednu da ti se obrate tako da ne znam koji su njihovi motivi prelaska ali znam da ih ima, znam gdje im je i "kraljevska sala". Ibrahim Rugova i Tony Blair su uzeli katoličanstvo, ovaj drugi zbog djece i žene a za prvog ne znam. Puno je "lakše" preći samo u drugu religiju a ostati iste nacije nego istovremeno prelaziti i vjerom i nacijom i zato vjerovatno ima jako malo prelazaka u pravoslavlje jer je vezana za nacionalnost i tradiciju. Kusturica je vjerovatno uzeo ženinu slavu jer svoje nema a ne znam da može neku "dobiti".
-
spekulant
#63 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
......... drugo pakovanje!
- Air Ramiz
#64 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Uvodni clanak je pokusao da izbalansira stvari, sto je i normalno s obzirom da se radi o BiH, pa bi se bilo kakav drugaciji pristup (npr. objektivni) mogao protumacit pogresno. Medjutim cinjenica jeste, da najvise ljudi (daleko najvise) prelazi na islam. To nije samo trend u BiH nego i u Americi, Velikoj Britaniji ili Njemackoj. Npr. Njemacka je poznata po tome da veliki broj intelektualaca prelazi na islam, doktori, inzinjeri, profesori, dok u Americi obicni svijet, srednja klasa. Dobro bi bilo da imamo neke socio analize ovog fenomena. Npr. ubjedjen sam da nema ovako velike islamofobije, da se ne bi desio ni ovako veliki prelazak na islam. Jer sila akcije radja silu reakcije, ljudi su naprosto pokusali da u demokratskim drustvima kao sto je Amerika dodju do vlastitih odgovora i u tom traganju slika koju im plasira Bush ili CNN nije bas onakva do koje su sami dosli. A pogotovo u zadnje vrijeme kada su nakon prvog udara po islamu od strane krscanskih fundamentlista (Bushovo glasacko tijelo), postali popularni dokumentarci koji daju totalno drugaciju sliku 11. septembra, pocevsi od Zeitgeista, Moorovog Farenhajta, italijnaskog Zero, slika se pocela drasticno mijenjati. Ljudi zele odgovore, i to one prave, a ne demagogiju. Ako je Saladinova vojska oslobodila Jerusalem od krscana koji su nakon ulaska u taj grad poklali sve muslimane i jevreje, i pri tome se nije osvetila ni na jednom vojniku, a kamoli civilu, nego im je dala zastitu do luke u koju zele da idu, a to se desavalo u srednjem vijeku, onda nema logike da se islam predstavlja nasilnom religijom u 21. vijeku, pogotovo u svijetu u kojem vrve prevare, obmane, mediji, CIA, nus pojave u vidu vjerskih sekti itd.
- HAVANA
#65 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
spekulant wrote:......... drugo pakovanje!
- Ahmmed
#66 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
vjestica wrote:Na ovima našim prostorima ljudi mijenjaju vjeru iz konformizma i zbog linije manjeg otpora.
Moguće da postoje ljudi koji mijenjaju vjeru i iz razloga koje si ti navela. Jer, ne treba smetnuti s uma, da je i dio naših predaka ,primio islam nakon dolaska Osmanlija iz potpuno ovosvjetskih razloga. No, nakon dvije, tri generacije, njihovi potomci su islam doživljavali na sasvim drugačiji način......Stvari su onda opet oscilirale, kako su se vremena mijenjala....
No, potpuno sam siguran i uvjeren da postoje ljudi,( a imao sam to zadovoljstvo da ih upoznam, imam zadovoljstvo da je jedan od njih postao moj iskreni prijatelj )koji su vjeru promijenili iz sasma drugačijih razloga u odnosu na one koje ti navodiš. Govorit ću samo o onima koji su postali muslimani, jer nisam imao priliku da bolje upoznam one koji su postali kršćani. Jedan od njih, izabrao je islam u predominantno katoličkoj sredini i to u vrlo "pogrešno" vrijeme....1992...Imao sam priliku i posebnu čast vidjeti prepisku dvije osobe, jedne iz predominantno katoličke sredine, druge iz dominantno pravoslavne...koje su izabrale islam za svoj svjetonazor....Ne bih o detaljima, ali ostao sam bez riječi, nakon što sam čitao rečenice i rečenice ispunjene ljubavlju prema Poslaniku i islamu...Da se razumijemo, na čistom hrvatskom i na čistom srpskom jeziku, ktomu još ekavicom pisanom
Uopće ne sumnjam da postoje i slični primjeri sa osobama, koje su za svoj svjetonazor izabrale kršćanstvo.
Također, sreo sam osobe, sjajne ljude, koji su nakon godina života u skladu sa islamom, odlučile da iz određenih razloga, prestanu vjerovati....I nikada od njih, nisam čuo niti jednu lošu riječ o mojoj sadašnjoj a njihovoj bivšoj vjeri,uvijek smo se i u potpunosti uvažavali. Najiskrenije, meni je, kad su neke od ovih osoba u pitanju, žao što više nisu u islamu....Volio bih, veoma ,da jesu....No, njihove ljudske kvalitete, njihov odnos prema drugima, njihov način razmišljanja, jeste ono što me opredijelilo na prijateljstvo s njima. Naravno, uvijek činim dovu da se vrate...
I uvijek mi bude žao kad neki od bivših vjernika, ismijavaju ono što su do jučer bili....Ismijavaju mene,zbog onoga što su i oni bili....
I uvijek mi bude žao, kad neki od sadašnjih vjernika, sa netrpeljivošću gledaju na nečije nevjerstvo, na situaciju u kojoj su i oni do jučer bili.....Blagost nije na odmet, potrebno je sjetiti se sebe u takvim situacijama....
I uvijek mi bude žao, kad neki od onih koji su vjernici otkako znaju za sebe, počesto iz svih raspoloživih sredstava opale po svima redom....Bez argumenata, i nimalo u skladu sa Objavom....
I svakako, uvijek mi bude žao, kad neki od onih koji ne vjeruju otkako znaju za sebe,s visine i podsmješljivo gledaju na one kojima je vjera životni izbor....
Naravno, mnoga od ovih ponašanja tek su reakcija, izazvana nerazumijevanjem koje dolazi s "druge" strane...I sam sam, nemali broj puta, reagirao neodmjereno i neprikladno....I sad mi je žao zbog toga. I trudim se da to ne činim.
Jer, postoje brojne stvari, a u to sam siguran i tome sam svjedočio po bezbroj puta,koje nas stavljaju na istu stranu, na stranu čovjeka, bez obzira kakvi su nam svjetonazori.....
- lopta
#67 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
Apsolutno ne treba da nas zanima zasto neko prelazi u drugu vjeru, niti da hvalimo ili kritikujemo isto.
Njegov zivot, njegov izbor, njegova vjera!
- iz dna duše
#68 Re: ZAŠTO SVE VIŠE BOSANACA MIJENJA RELIGIJU
lopta wrote:Apsolutno ne treba da nas zanima zasto neko prelazi u drugu vjeru, niti da hvalimo ili kritikujemo isto.