putovanje u PRAG

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

fixer

#51 Re: putovanje u PRAG

Post by fixer »

coek wrote:Odoh ja aBd sa zenom u Prag autom laganini one tamo hefte: 11-18.10. Rezervisali hotel preko HRS-a /www.hrs.de/. 40 EUR za nas dvoje po osobi - dobre ocjene gostiju. Ostalo cemo "ucoravo". To za Lonely planet je dobra ideja - odok u BuyBook.

Na ovom forumu svasta korisno cujes ;-)
ako sa njom ne mislis provesti citav zivot ne ljubi je na karlovom mostu :-)
coek

#52 Re: putovanje u PRAG

Post by coek »

...
Last edited by coek on 22/03/2010 14:05, edited 1 time in total.
fixer

#53 Re: putovanje u PRAG

Post by fixer »

coek wrote:Mislim :)
idi pred samu noc, negdje oko 8-9 sati najranije - imat ces veliki izbor lijepih nota koji ce ti sluziti kao muzicka podloga veoma romanticnom poljupcu... :-) malo se toplije obucite.
bauhaus

#54 Re: putovanje u PRAG

Post by bauhaus »

upozoravam sve koji idu u prag,da dobro paze na novac i novcanik.nikad novcanik ne nositi u dzepu.
poseban oprez na svim mjestima gdje se ljudi skupljaju:trgovi,trzni centri ,prodavnice itd.
grad je doslovno pun lopova-dzeparosa.i novac ne mijenjati na ulici.ma kako povoljno vam ponudili.samo banka i oficijelna mijenjacnica.
opeko sam se dobro par puta.ma to je uzas jedan.
inace prvi put u pragu 91,decembar.poslije toga nekoliko puta.prag od prije 18 godina je bio pravi ceski prag.fasade stare i lijepe,grad smeka na socijalizam,pivo pola marke,jelo dzabe,restorani da se razvaljujes.i ostalo sto ide uz to. :roll:
danas je prag grad potpuno novih fasada,bljestav i sredjen,barovi i restorani sredjeni na najvisem nivou, ali nema onog smeka kao prije.sve sablonski,ovi trzni centri,austrijske banke,sve poskupo, cesi arogantni i bezobrazni...
OPREZ sa novcem da ne dobijete opeljesen novcanik postom,kao ja.lijep boravak!
Jara

#55 Re: putovanje u PRAG

Post by Jara »

bauhaus wrote:upozoravam sve koji idu u prag,da dobro paze na novac i novcanik.nikad novcanik ne nositi u dzepu.
poseban oprez na svim mjestima gdje se ljudi skupljaju:trgovi,trzni centri ,prodavnice itd.
grad je doslovno pun lopova-dzeparosa.i novac ne mijenjati na ulici.ma kako povoljno vam ponudili.samo banka i oficijelna mijenjacnica.
opeko sam se dobro par puta.ma to je uzas jedan.
inace prvi put u pragu 91,decembar.poslije toga nekoliko puta.prag od prije 18 godina je bio pravi ceski prag.fasade stare i lijepe,grad smeka na socijalizam,pivo pola marke,jelo dzabe,restorani da se razvaljujes.i ostalo sto ide uz to. :roll:
danas je prag grad potpuno novih fasada,bljestav i sredjen,barovi i restorani sredjeni na najvisem nivou, ali nema onog smeka kao prije.sve sablonski,ovi trzni centri,austrijske banke,sve poskupo, cesi arogantni i bezobrazni...
OPREZ sa novcem da ne dobijete opeljesen novcanik postom,kao ja.lijep boravak!
Jasno da je sve poskupo u odnosu na "prije" kad je "jugovićima" u "istočnim" zemljama bilo bolje nego sad, hadžijali zbog crnog kursa marke i dolara :D ...a sad kruna ojačala i u odnosu na €. Da, češkog "šmeka" u kafanama i restoranima ima najmanje u centru... ima ga dalje od centra i u drugim gradovima, gradićima i selima. :) Tako je to, manje više, svugdje u turističkim zemljama.
A to za džeparoše je tačno...svugdje obavijesti, i na engleskom jeziku -"čuvajte se džeparoša" - u javnom prevozu, garderobama i WC-ima u kafanama itd.
! Džeparoši najviše "rade" pred Orlojem kad stotine ljudi očekuje otkucaje sata i pojavljivanje pokretnih figura...svi koncentrišu pažnju na minutni "performans", gledaju gore, slikaju, gužva, a ovi "bunare"...

I da, meni Česi nisu ni arogantni ni bezobrazni. A ako misliš na konobare, prodavače i taksiste - nisu nimalo gori od naših.
bauhaus

#56 Re: putovanje u PRAG

Post by bauhaus »

meni su kod karlovog mosta neke 99 ,zurilo mi se, fino bugari (mislim da se o njima radi) "zamijenili" 2000 kruna za 100 DM.nisam tad bio u ceskoj odavno pa mi je trebalo 5 minuta da skontam da se cirilica ne upotrebljava u ceskoj :-) ."kupio sam " fino 2000 bugarskih leva,koje su bile vrijende mozda par DM tada.ismijao sam se sam sebi,i dan danas cuvam tu novcanicu za uspomenu!

onda u okotbru 2006 sam opet zestoko " nastradao".na jedan dan skoknuo do praga( iz austrije) da nesto poslovno obavim.ma nisam prohodao cestito gradom.u jednom trznom centru,maznise mi novcanik iz dzepa.uvjeren sam prilikom voznje liftom u podzemnu garazu.dzeparosi prate zrtve,prpoznaju ih po "hodu" na 100 m,i cekaju svoj momenat.steta ,imao sam dosta casha,oko 900 eur,jer sam trebao nesto platiti u gotovom.plus otkazivanje kartica itd.,dodotni problemi.poslije mi se tip javio mailom (bila mi vizitka u novcaniku) nasao novcanik u parku blizu tog centra.
i poslao mi ga fino postom,sa svim karticama.
jedna

#57 Re: putovanje u PRAG

Post by jedna »

Mi se vozili na brodicu Vltavom, a na mostu stoje Cesi. Mi im fino mahnusmo odozdo, a oni nas odozgo zasuse pljuvacnom paljbom. Jos neki jadnici stadose kukat "Ctoto je? Ctoto je?" :D Elem, to je jedino sto smo znali reci na Ceskom, pored "slikaj" ili ti "skini se" (to nas je vodic upozorio da ne trazimo slikanje od nekog na ulici) :-)
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#58 Re: putovanje u PRAG

Post by Admir_1984 »

Da ne otvaram novu temu, postavit cu ovde jednu molbu vezanu za Prag i Cesku. Molim da mi se javi neko ko zna ceski jezik, a jos bi bolje bilo da se nalazi u ceskoj.

Nadam se da ce mi neko pomoci
Lucie

#59 Re: putovanje u PRAG

Post by Lucie »

pozdrav svima, nova sam tu polako da razgledam, privukla me ova tema. pricam ceski i trenutno sam i u pragu. ako bi neko bio zainteresovan za neke tipove naprimjer o jako lepim ali jeftinim apartmanima tu sam :wink:

pozdrav iz Praga
opet ja

#60 Re: putovanje u PRAG

Post by opet ja »

Daleko najljepsi grad u Evropi
Lucie

#61 Re: putovanje u PRAG

Post by Lucie »

bas sam detailnije procitala vasa iskustva sa pragom i iskreno sam se cesto od srdca nasmijala.

Ima tu mnogo savjeta kde ocigledno neko prosetao turisticku trasu koja naravno privlaci sve i svakoga i odmah je strucnjak na taj grad :-)))

To je kao da prosetam bascarsiju i odmah sve znam fenomenalnom Sarajevu.

Prag jeste divan grad i jako zivim u samom epicentru, moje srce ostalo u Sarajevu. Ali jako je dobro videti prag i upoznati ga. nije Prag samo Karlov most i Vaclavak. Ima puno divnih restorana sa normalnim cenama, sa divnim ljudima i u prodavnicama hrana stalno jeste jeftinija nego u SA.

Inace jelo u Pragu nije i nemoze biti nikako ukusnokao ono bosansko, ceski sladki kupus ogadi svakoga ali nebrinite ima i tu buregdzince i bosna grilove :-)

Put najradije idem autom i to ne preko madjarske ali preko ZG. Autoput, covek zaustavi kde mu cejf. Isla sam i kombiem sa Goranom. Jako super momak i jako se posreci da nisu kola puno bas je i ugodno. 10 -12 sati i ste na namesti miru kod pozorista.

Ako bi neko stvarno putovao rado preporucujem divne apartmane koje su bas 10 minuta od mjesta kde zaustavlja kombi
http://www.beautifulhome.cz/

Mislim da posjeta ceskog ZOO je jako vredna, jer zoo je jedan od najlepsih u evropi, posjetiti pjevajucu fonatnu u holesovicama /nije mjesto samo za muskarce :lol: / pored nje mnogo atrakcia. U pragu iza karlovog namesti je predivna botanicka basta i ceska pozorista su puna /mjuzicke revie, gluma, opera, koncerte/, nacionalno pozoriste vredi paznje i svaki turisti odu odmah u kafanu Slavia koja je jako los ai jako skupa ali ima fenomenalne prozore na hradcane.

i sigurno je dobro pogledati sta priprema sposrtska T mobile arena jer je ogromna sa mnogo tehnickih stvari i ima super koncerte i super show.

pa ljudi ako kog zanima jos prag samo pitajte. turisticke tipove FOR FREE :- ))))))))

ipak vise volim bosnu sta cu :bih:
Jara

#62 Re: putovanje u PRAG

Post by Jara »

I PRAGUE
BajrinNajmladji

#63 Re: putovanje u PRAG

Post by BajrinNajmladji »

I JEDNU VISOKU TATRANKU
Lucie

#64 Re: putovanje u PRAG

Post by Lucie »

visoku tatranku ??? pa to si onda fuljao drzavu, zar ne???
Jara

#65 Re: putovanje u PRAG

Post by Jara »

Lucie wrote:visoku tatranku ??? pa to si onda fuljao drzavu, zar ne???
Lucko, ne vjerujem da je fulio državu :D u Pragu tatranke na svakom koraku :D
I tatranky jesu dobre one integralne s čokoladom :) :thumbup:

Image
ja_cura_

#66 Re: putovanje u PRAG

Post by ja_cura_ »

ali sami naziv vusoke tratranke asocira na planine visoke tatre koje su u slovackoj. i ja sam namah bila pomislila da je fulio drzavu... :D ali nema veze, probala sam ove cokoladice - super su!
Jara

#67 Re: putovanje u PRAG

Post by Jara »

@curo, onda sigurno voliš i fidorky :)
Image
delightful

#68 Re: putovanje u PRAG

Post by delightful »

mozemo li se lagano vratiti na temu, da ne ogladnimo....
hvala :)
BajrinNajmladji

#69 Re: putovanje u PRAG

Post by BajrinNajmladji »

I Terezinku!

Fino je majka govorila Gavri:
-Gavro sine, ne idi u asasine, Evropska unija, pardon,...KundK ima zatvore za maloljetne delinkvente,... :mrgreen:

Koliko je udaljen zatvor Terezin od Zlatnog grada?
Lucie

#70 Re: putovanje u PRAG

Post by Lucie »

Lucko, ne vjerujem da je fulio državu u Pragu tatranke na svakom koraku
Da onda to ok mene to evociralo da neka visoka tatranka tj neka visoka cura iz slovacke ukrala tvoje srce :lol: :lol: :lol:

pa jesmo na temi ko ide u ceskoj neka zna sta je dobro :- )))) ja glasam za fidorku, becherovku i bohemia demi sect : - ))))) i mattoni je zakon sa svim okusima :lol: :lol: :lol:
Lucie

#71 Re: putovanje u PRAG

Post by Lucie »

Koliko je udaljen zatvor Terezin od Zlatnog grada?
ako mislis onaj poznati spomenik Terezin onda oko 3O km od Praga
opet ja

#72 Re: putovanje u PRAG

Post by opet ja »

Zivjela sam u Pragu. Zato i govorim da je najljejpsi grad u Evropi.... vratila bih se -MOMENTALNO!!!
Lucie

#73 Re: putovanje u PRAG

Post by Lucie »

da se mjenjamo??? ja bi smesta za SA :-))))))
opet ja

#74 Re: putovanje u PRAG

Post by opet ja »

Lucie wrote:da se mjenjamo??? ja bi smesta za SA :-))))))
Haj..moze...ODMAH nemoj samo za sest mjeseci traziti zamjenu...toliko otprilike treba dok ti se "adrelin" vrati na staro pa progledas i uvidis stvarnu sliku
Mr Hiccup

#75 Re: putovanje u PRAG

Post by Mr Hiccup »

u neznanju otvorih novi topic, pa evo, nastavicu ovdje

dakle:
zanima me da li je jos u "funkciji" ovaj kombi i je li i dalje varijanta utorak-petak?
postoji li mozda autobuska linija iz sarajeva i zagreba i po kojoj cijeni?
Post Reply