Hare_ze, totalno si off topicHare_ze wrote:Zato sto studiram, sve dok ne budem imao diplomu u rukama a to ce biti 18.10. Takodjer, namjeravam upisati i taj famozni master, tako da svakako studiram. A i radim usput.Hamurabi wrote:
Zašto si onda napisao da "studiraš" u prethodnom postu?
Nebitno, uostalom nije to ono o čemu svo vrijeme govorim. Ne možeš generalizirati stvari na osnovu sporadičnih slučajeva. Ne možeš reći da Bolonja nije dobro implementirana ako ima slučajeva u kojima jeste. Dakle, reci konkretno za koji fakultet smatraš da nije dovoljno dobro implementirana i zbog čega. Pusti mi onih rekla - kazala, navedi konkretne primjere.
Hvatas se nebitnih sitnica. Po meni bolonja nije implementirana sve dok: budu postojali indexi, fakulteti budu primali po 1000 studenata, dok ne bude rad sa manjim grupama studenata a ne vjezbe sa 500 studenata. Ako mislis da je bolonja 2 parcijale + seminarski...onda ovo i jeste bolonja. Kakvu cu titulu imati, stvarno mi je svejedno, sve dok znam da svoj posao obavljam dovoljno dobro. Haj sad vozdra.
POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)
-
Hamurabi
#51 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)
-
Hamurabi
#52 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)
Nije to nikakav nivo madneru, to je Bolonja na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. I ne znam šta je tu toliko komplikovano da ne znaš o čemu se radi. Koji dio ti trebam pobliže objasniti? Samo reci.madner wrote:Jesi digao na nivo, da covjek ne zna o cemu se radi...Hamurabi wrote: Ni u kom slučaju. Parcijale su, kao prvo oduvijek postojale. Ako nećeš parcijalno, niko ti ne brani. Polaži integralno. Tako je i po Bolonji. Ali razlika je ta što i bolonjac mora naučiti cijelu knjigu za jedan jedini ispitni rok, dok je po starom sistemu student imao fore čitavu godinu da proučava tu istu knjigu. Ti misliš to skupljanje bodova nešto olakšava. Pa očito nisi svjestan da ti kao prvo seminarski oduzima dosta dragocjenog vremena (ne prelaziš cijeli predmet kroz seminarski, nego jednu temu, koja može, a i ne mora biti direktno vezana za gradivo - tako da ti to ne pomaže nešto u spremanju ispita), dok nađeš potrebnu literaturu (4-5 relevantnih izvora - tipa knjiga i sl.), na koju se moraš pozvati tokom izrade istog (citiranje isl.), pa dok ga otkucaš (min. 15-tak stranica), pa ga urediš po pravilima priručnika za izradu seminarskog rada (koji se može down. sa stranice fakulteta) - nakon čega možeš komotno postati lektor - i tako iz svakog predmeta (cca 36). Onda, na temu tog istog seminarskog moraš napraviti prezentaciju u Power Pointu, koju ćeš izlagati na nastavi, i tako opet isto iz svakog predmeta. Pa onda gdje su istraživački radovi, koji su blaža forma seminarskih itd., da ne nabrajam. A bodove po osnovu aktivnosti na nastavi možeš dobiti jedino ako si se prethodno upoznao sa teorijom pa se možeš uključiti u raspravu. A uz sve to te čeka ista ona knjiga koju je proučavao dosadašnji student (tokom cijele godine, a bogami i dvije - tri), da je fino savladaš i izađeš na ispit koji nije ništa lakši nego što je bio. Pored toga, te sve aktivnosti ti nose u prosjeku 20% ocjene, ali pod pretpostavkom da prvo položiš predmet (dakle savladaš cijelu knjigu), pa će ti se tek onda priznati.
To je osnova osnove akademske pismenosti.
-
Hare_ze
#53 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)
Hamurabi wrote: Hare_ze, totalno si off topic, al hajd nema veze.
kad me vuces za tastaturu
-
Hamurabi
#54 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)
Da budem malo bukvalan, ja sebe ne smatram više studentom, jer sam položio sve ispite, predao index u studentsku, uzeo dokumente (svjedočanstva i diplomu srednje škole i sl.), dobio uvjerenje o diplomiranju i čekam diplomu, pa tako ne mogu reći da i dalje "studiram"Hare_ze wrote:Zato sto studiram, sve dok ne budem imao diplomu u rukama a to ce biti 18.10. Takodjer, namjeravam upisati i taj famozni master, tako da svakako studiram. A i radim usput.Hamurabi wrote:
Zašto si onda napisao da "studiraš" u prethodnom postu?
Nebitno, uostalom nije to ono o čemu svo vrijeme govorim. Ne možeš generalizirati stvari na osnovu sporadičnih slučajeva. Ne možeš reći da Bolonja nije dobro implementirana ako ima slučajeva u kojima jeste. Dakle, reci konkretno za koji fakultet smatraš da nije dovoljno dobro implementirana i zbog čega. Pusti mi onih rekla - kazala, navedi konkretne primjere.
Hvatas se nebitnih sitnica. Po meni bolonja nije implementirana sve dok: budu postojali indexi, fakulteti budu primali po 1000 studenata, dok ne bude rad sa manjim grupama studenata a ne vjezbe sa 500 studenata. Ako mislis da je bolonja 2 parcijale + seminarski...onda ovo i jeste bolonja. Kakvu cu titulu imati, stvarno mi je svejedno, sve dok znam da svoj posao obavljam dovoljno dobro. Haj sad vozdra.
Ne znam šta to fali postojanju indexa. Bez obzira na postojanje isss-a mora postojati i pisani dokaz o ocjeni, a to je upravo index. Vježbe nisu sa po 500 studenata. 1., 2. i 3. semestar (govorim opet o Ekonomiji u Sarajevu) asistentske grupe broje oko 50-tak studenata, dok se u 4., 5. i 6. semestru (kada su studenti već raspoređeni po smijerovima) taj broj znatno reducira, na oko 30, po grupi. Dakle, rad i jeste sa manjim grupama studenata. A nisam nikad ni rekao da je Bolonja 2 parcijale+seminarski (karikiraš), mislim da sam bio dovoljno detaljan u pogledu nastavnih aktivnosti, u odnosnom postu. Na kraju krajeva, ne znam na kojem si ti fakultetu studirao, po Bolonji, ali čim svodiš studij po Bolonji na 2 parcijale i seminarski, nisam baš siguran da si imao dodira sa sistemom studiranja o kojem ja govorim.
-
Hare_ze
#55 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)
Ti sebe ne smatras studentom, ja sebe jos uvijek smatram bez obzira na titulu bachelora. Sto se tice tvoje nevjerice, nije problem, mozda se i vidimo 18.10 na toj famoznoj dodjeli diploma pa ces onda vidjeti da sam imao "dodira" sa bolonjskim sistemom. Problem tvojih postova je sto tako zagrizeno branis lose provedenu bolonju (koja jeste lose implementirana, sto je i normalno za pocetak) kao da te neko placa za to (ne kazem da je tako). Bolonju treba uvesti, ali ovo je jos daleko od prave bolonje, popricaj malo sa studentima koji studiraju negdje vani. Index kao pisani dokaz ocjene je presmijesna stvar. Pa da se samo po indexu kontrolise, svaki student moze sebi upisati i ocjenu i potpis.Hamurabi wrote: Da budem malo bukvalan, ja sebe ne smatram više studentom, jer sam položio sve ispite, predao index u studentsku, uzeo dokumente (svjedočanstva i diplomu srednje škole i sl.), dobio uvjerenje o diplomiranju i čekam diplomu, pa tako ne mogu reći da i dalje "studiram". Dakle, onaj koji je diplomirao više nije student nego Bachelor
.
Ne znam šta to fali postojanju indexa. Bez obzira na postojanje isss-a mora postojati i pisani dokaz o ocjeni, a to je upravo index. Vježbe nisu sa po 500 studenata. 1., 2. i 3. semestar (govorim opet o Ekonomiji u Sarajevu) asistentske grupe broje oko 50-tak studenata, dok se u 4., 5. i 6. semestru (kada su studenti već raspoređeni po smijerovima) taj broj znatno reducira, na oko 30, po grupi. Dakle, rad i jeste sa manjim grupama studenata. A nisam nikad ni rekao da je Bolonja 2 parcijale+seminarski (karikiraš), mislim da sam bio dovoljno detaljan u pogledu nastavnih aktivnosti, u odnosnom postu. Na kraju krajeva, ne znam na kojem si ti fakultetu studirao, po Bolonji, ali čim svodiš studij po Bolonji na 2 parcijale i seminarski, nisam baš siguran da si imao dodira sa sistemom studiranja o kojem ja govorim.
Ti i dalje misli da je ovo sto su proveli - vrh. To je tvoje pravo. Ja mislim da nije i da su napravili cudan sklop starog sistema i bolonje. Mozda je tako i moralo biti u pocetku, ali nemoj me ubjedjivati da je to savrseno.
Ti i dalje trubi jedno te isto, nemam namjeru ucestvovati u ovome. Kao sto rekoh, sto se tice tvoje sumnjicavosti oko mog statusa, nemam ja sta tebi dokazivati sta i sam i kako sam zavrsio - ali rekoh nije ni to problem. Vidimo se 18.10 u Zetri.
- madner
#56 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)
Pa slazem se, to sto si gore naveo nije nikakav nivo.Hamurabi wrote:Nije to nikakav nivo madneru, to je Bolonja na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. I ne znam šta je tu toliko komplikovano da ne znaš o čemu se radi. Koji dio ti trebam pobliže objasniti? Samo reci.madner wrote:Jesi digao na nivo, da covjek ne zna o cemu se radi...Hamurabi wrote: Ni u kom slučaju. Parcijale su, kao prvo oduvijek postojale. Ako nećeš parcijalno, niko ti ne brani. Polaži integralno. Tako je i po Bolonji. Ali razlika je ta što i bolonjac mora naučiti cijelu knjigu za jedan jedini ispitni rok, dok je po starom sistemu student imao fore čitavu godinu da proučava tu istu knjigu. Ti misliš to skupljanje bodova nešto olakšava. Pa očito nisi svjestan da ti kao prvo seminarski oduzima dosta dragocjenog vremena (ne prelaziš cijeli predmet kroz seminarski, nego jednu temu, koja može, a i ne mora biti direktno vezana za gradivo - tako da ti to ne pomaže nešto u spremanju ispita), dok nađeš potrebnu literaturu (4-5 relevantnih izvora - tipa knjiga i sl.), na koju se moraš pozvati tokom izrade istog (citiranje isl.), pa dok ga otkucaš (min. 15-tak stranica), pa ga urediš po pravilima priručnika za izradu seminarskog rada (koji se može down. sa stranice fakulteta) - nakon čega možeš komotno postati lektor - i tako iz svakog predmeta (cca 36). Onda, na temu tog istog seminarskog moraš napraviti prezentaciju u Power Pointu, koju ćeš izlagati na nastavi, i tako opet isto iz svakog predmeta. Pa onda gdje su istraživački radovi, koji su blaža forma seminarskih itd., da ne nabrajam. A bodove po osnovu aktivnosti na nastavi možeš dobiti jedino ako si se prethodno upoznao sa teorijom pa se možeš uključiti u raspravu. A uz sve to te čeka ista ona knjiga koju je proučavao dosadašnji student (tokom cijele godine, a bogami i dvije - tri), da je fino savladaš i izađeš na ispit koji nije ništa lakši nego što je bio. Pored toga, te sve aktivnosti ti nose u prosjeku 20% ocjene, ali pod pretpostavkom da prvo položiš predmet (dakle savladaš cijelu knjigu), pa će ti se tek onda priznati.
To je osnova osnove akademske pismenosti.
To su standardni zahtjevi za pismeni rad i ne bi nikako valjalo da se to ne postuje.
Samo nisam siguran da si to htio predstavit u tom svjetlu
-
Hamurabi
#57 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)
Pa i nije za nekoga ko studira na Ekonomiji u Sarajevu, za njega je to nešto sa čime se stalno susreće (dakle realnost), ali za neke druge jeste itekakav nivo. I govorim o načinu na koji su aktivnosti iz predmeta organizovane, a ne o SEMINARSKOM. Poenta je u tome da nisam ja to nešto digao na nivo, nego to jeste tako. A očito je tebi upao u oči samo dio o seminarskom, a propuštaš prezentacije, istraživačke radove, aktivnost na nastavi i sl. Istina je da gore navedeni zahtjevi za seminarski jesu standardni zahtjevi za pismeni rad, ali koji se nisu morali poštovati dok si ti studirao. Uostalom po prijašnjem sistemu si morao samo jedan seminarski odraditi tokom cijelog studija, a sada iz svakog predmeta.madner wrote:
Pa slazem se, to sto si gore naveo nije nikakav nivo.
To su standardni zahtjevi za pismeni rad i ne bi nikako valjalo da se to ne postuje.
Suština priče je u tome da je studij po Bolonji itekako zahtjevniji od dosadašnjeg studija i ko god kaže suprotno nema pojma o čemu priča.
-
Hamurabi
#58 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)
Hare_ze, očito nisi pročitao sve postove dovoljno detaljno. Možda trebam razdvojiti post u deset pasosa da ti je lakše pratit. Ja uopšte ne govorim o tome da je koncept po Bolonji savršen niti da je ovo vrh, nego ti navodim kontraargument. A u svojim postovima nisam branio "loše" provedenu Bolonju, nego stav da pojedinci nemaju pravo omalovažavati diplomu po Bolonji i govoriti da je završiti fakultet sada mnogo lakše nego prije i da njihove diplome više vrijede i to samo zato jer je studij trajao duže, jer postoje parcijale (koje su uvijek postojale) i sl. Isto tako konstantno ponavljam da ne možeš generalizirati stvari na osnovu sporadičnih slučajeva. Kao što na tvom fakultetu očito nije dobro provedena Bolonja, te stoga ne možeš govoriti da je tako u globalu, tako isto i ja (a i masa studenata sa drugih fakulteta), koji smatram da je na Ekonomiji u Sarajevu Bolonja provedena u skladu sa očekivanjima, odnosno da je na zadovoljavajućem nivou, ne mogu tvrditi da je to svugdje prisutno. Ja u svojim postovima i naglašavam da govorim o fakultetu na kojem sam ja studirao, dakle ne generaliziram.Hare_ze wrote:Ti sebe ne smatras studentom, ja sebe jos uvijek smatram bez obzira na titulu bachelora. Sto se tice tvoje nevjerice, nije problem, mozda se i vidimo 18.10 na toj famoznoj dodjeli diploma pa ces onda vidjeti da sam imao "dodira" sa bolonjskim sistemom. Problem tvojih postova je sto tako zagrizeno branis lose provedenu bolonju (koja jeste lose implementirana, sto je i normalno za pocetak) kao da te neko placa za to (ne kazem da je tako). Bolonju treba uvesti, ali ovo je jos daleko od prave bolonje, popricaj malo sa studentima koji studiraju negdje vani. Index kao pisani dokaz ocjene je presmijesna stvar. Pa da se samo po indexu kontrolise, svaki student moze sebi upisati i ocjenu i potpis.Hamurabi wrote: Da budem malo bukvalan, ja sebe ne smatram više studentom, jer sam položio sve ispite, predao index u studentsku, uzeo dokumente (svjedočanstva i diplomu srednje škole i sl.), dobio uvjerenje o diplomiranju i čekam diplomu, pa tako ne mogu reći da i dalje "studiram". Dakle, onaj koji je diplomirao više nije student nego Bachelor
.
Ti i dalje misli da je ovo sto su proveli - vrh. To je tvoje pravo. Ja mislim da nije i da su napravili cudan sklop starog sistema i bolonje. Mozda je tako i moralo biti u pocetku, ali nemoj me ubjedjivati da je to savrseno.
Ti i dalje trubi jedno te isto, nemam namjeru ucestvovati u ovome. Kao sto rekoh, sto se tice tvoje sumnjicavosti oko mog statusa, nemam ja sta tebi dokazivati sta i sam i kako sam zavrsio - ali rekoh nije ni to problem. Vidimo se 18.10 u Zetri.
Što se indexa tiče, stvarno nisam upoznat s tim da po Bolonji on ne bi trebao da postoji, i baš me interesuje na osnovu čega ti to tvrdiš. A, kažem, između ostalog, svrha indexa (kao javnog dokumenta, čije se poništenje mora objaviti u Službenom listu, iz čega se može zaključiti da je modifikacija istog od strane neovlaštene osobe, odnosno studenta, svojevrsno krivično djelo) i jeste da je to pisani dokaz o položenim ispitima, koji bi, po mom mišljenju, pored isss-a (da li si upoznat sa tim pojmom), trebao sasvim nesmetano da postoji.
I da se vratim na početak, tvoj sadašnji status nije STUDENT, nego SVRŠENI PRVOSTEPENIK xy fakulteta odnosno BACHELOR, a ti se možeš smatrati čime te volja.
-
to je to
#59 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)
Nije tacno. Evo ja sam studirala Ekonomiju po "starom" NP 2001/2002 i radila seminarski skoro iz svakog predmeta (a iz nekih i prezentacije, i istraživačke radove, itd).Hamurabi wrote:Pa i nije za nekoga ko studira na Ekonomiji u Sarajevu, za njega je to nešto sa čime se stalno susreće (dakle realnost), ali za neke druge jeste itekakav nivo. I govorim o načinu na koji su aktivnosti iz predmeta organizovane, a ne o SEMINARSKOM. Poenta je u tome da nisam ja to nešto digao na nivo, nego to jeste tako. A očito je tebi upao u oči samo dio o seminarskom, a propuštaš prezentacije, istraživačke radove, aktivnost na nastavi i sl. Istina je da gore navedeni zahtjevi za seminarski jesu standardni zahtjevi za pismeni rad, ali koji se nisu morali poštovati dok si ti studirao. Uostalom po prijašnjem sistemu si morao samo jedan seminarski odraditi tokom cijelog studija, a sada iz svakog predmeta.madner wrote:
Suština priče je u tome da je studij po Bolonji itekako zahtjevniji od dosadašnjeg studija i ko god kaže suprotno nema pojma o čemu priča.
A koliko vidim, neki od mojih prijatelja koji su takođe na Ekonomiji i studiraju po Bolonji ne rade seminarske baš iz svakog predmeta već samo kada im treba za veću ocjenu. Je li to tačno ili me lažu?
- Amazonka27
#60 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)
od 10 predmeta, mozda se jedan potrefi da nema obavezni seminarski rad. Obavezni znaci da ako ga ne uradis a polozis testove...nisi polozio predmet u cijelini. Prezentacija nekog slucaja mimo seminarskog rada donosi nekoliko bodova...npr ako si imao 62 boda + prezentacija 3 = 65 = ocjena 7...ali ako si imao 61+3= 64 = ocjena 6...
- Alhemicarkaa
#61 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)
A ti si studirao i po starom sistemi i bio si na svakom fakultetu i znas i koliko se seminarskih radilo i sta je zahtjevnije? Evo na mom fakultetu (PMF - odsjek za hemiju) se radio vise od jednog seminarskog, za koji si pravio prezentaciju. Iz jednog predmeta smo morali raditi i na nekom stranom jeziku i braniti na stranom jeziku pred citavom godinom. To je bilo samo za potpis, ispit je bio poseban. Iz jednog predmeta smo radili seminarske koji nisu imali veze sa gradivom iz tog predmeta, morali ga odbraniti pred citavom godinom, i to sve samo za potpis. A kad smo dosli na ispit sastojao se iz dva djela, prvi gdje bi profesorica iz gomile od 34 seminarska (koliko nas je bilo na godini) izvukla jedan i pitala nas i plus redovni dio ispita. Seminarski je u prosjeku imao 15 strana, znaci morali smo uciti 500 strana, i svakih 15 se saltati na drugi stil pisanja. Da ne spominjem kolokvije, vjezbe i druge stvari. Bolonjci na mom faksu imaju nesto kao predmet seminarski rad i dobiju ocjenu. Neki od njih su samo uzeli nase seminarske, prepisali i predali. Nisu morali ni braniti. Naravno, kod nekih profesora su to bili pravi mali istrazivacki radovi.Hamurabi wrote:
Pa i nije za nekoga ko studira na Ekonomiji u Sarajevu, za njega je to nešto sa čime se stalno susreće (dakle realnost), ali za neke druge jeste itekakav nivo. I govorim o načinu na koji su aktivnosti iz predmeta organizovane, a ne o SEMINARSKOM. Poenta je u tome da nisam ja to nešto digao na nivo, nego to jeste tako. A očito je tebi upao u oči samo dio o seminarskom, a propuštaš prezentacije, istraživačke radove, aktivnost na nastavi i sl. Istina je da gore navedeni zahtjevi za seminarski jesu standardni zahtjevi za pismeni rad, ali koji se nisu morali poštovati dok si ti studirao. Uostalom po prijašnjem sistemu si morao samo jedan seminarski odraditi tokom cijelog studija, a sada iz svakog predmeta.
Ja sam u toku svog studiranja napisala 5 seminarskih, ne vidim da su ni Bolonjci vise (dakle sve vrijeme govorim o svom fakultetu), ali ne mislim da je njihovo znanje manje od mog, niti da je moja diploma vrijednija. Ja u njima vidim svoje buduce kolege i postujem ih, i da, zauzvrat ocekujem da i oni postuju mene i moj rad, sto i rade. Niko od njih nije pricao o seminarskim kao da je to nesto novo sto je dovela Bolonja, ko zeli ravnopravnost ne osporava tudje kvalitete vec istice svoje, valjda...
Btw, ja nemam onaj problem oni ce za 3 godine dobiti diplomu za koju sam ja isla 4, iz prostog razloga sto je na mom odsjeku provedena Bolonja po sistemu 4+1 pa cemo dobiti i isto zvanje, a i znanje, tako da taj argument mozete baciti u vodu
-
Hamurabi
#62 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)
Ne, ali sam studirao (slušao neke predmete) sa onima koji su studirali po starom sistemu, tako da znam kako je bilo prije, a kako sada.Alhemicarkaa wrote:A ti si studirao i po starom sistemi i bio si na svakom fakultetu i znas i koliko se seminarskih radilo i sta je zahtjevnije? Evo na mom fakultetu (PMF - odsjek za hemiju) se radio vise od jednog seminarskog, za koji si pravio prezentaciju. Iz jednog predmeta smo morali raditi i na nekom stranom jeziku i braniti na stranom jeziku pred citavom godinom. To je bilo samo za potpis, ispit je bio poseban. Iz jednog predmeta smo radili seminarske koji nisu imali veze sa gradivom iz tog predmeta, morali ga odbraniti pred citavom godinom, i to sve samo za potpis. A kad smo dosli na ispit sastojao se iz dva djela, prvi gdje bi profesorica iz gomile od 34 seminarska (koliko nas je bilo na godini) izvukla jedan i pitala nas i plus redovni dio ispita. Seminarski je u prosjeku imao 15 strana, znaci morali smo uciti 500 strana, i svakih 15 se saltati na drugi stil pisanja. Da ne spominjem kolokvije, vjezbe i druge stvari. Bolonjci na mom faksu imaju nesto kao predmet seminarski rad i dobiju ocjenu. Neki od njih su samo uzeli nase seminarske, prepisali i predali. Nisu morali ni braniti. Naravno, kod nekih profesora su to bili pravi mali istrazivacki radovi.Hamurabi wrote:
Pa i nije za nekoga ko studira na Ekonomiji u Sarajevu, za njega je to nešto sa čime se stalno susreće (dakle realnost), ali za neke druge jeste itekakav nivo. I govorim o načinu na koji su aktivnosti iz predmeta organizovane, a ne o SEMINARSKOM. Poenta je u tome da nisam ja to nešto digao na nivo, nego to jeste tako. A očito je tebi upao u oči samo dio o seminarskom, a propuštaš prezentacije, istraživačke radove, aktivnost na nastavi i sl. Istina je da gore navedeni zahtjevi za seminarski jesu standardni zahtjevi za pismeni rad, ali koji se nisu morali poštovati dok si ti studirao. Uostalom po prijašnjem sistemu si morao samo jedan seminarski odraditi tokom cijelog studija, a sada iz svakog predmeta.
Ja sam u toku svog studiranja napisala 5 seminarskih, ne vidim da su ni Bolonjci vise (dakle sve vrijeme govorim o svom fakultetu), ali ne mislim da je njihovo znanje manje od mog, niti da je moja diploma vrijednija. Ja u njima vidim svoje buduce kolege i postujem ih, i da, zauzvrat ocekujem da i oni postuju mene i moj rad, sto i rade. Niko od njih nije pricao o seminarskim kao da je to nesto novo sto je dovela Bolonja, ko zeli ravnopravnost ne osporava tudje kvalitete vec istice svoje, valjda...
Btw, ja nemam onaj problem oni ce za 3 godine dobiti diplomu za koju sam ja isla 4, iz prostog razloga sto je na mom odsjeku provedena Bolonja po sistemu 4+1 pa cemo dobiti i isto zvanje, a i znanje, tako da taj argument mozete baciti u vodu
I ti počela isto ko Hare_ze, zaljepila se seminarskog ko pijan plota
Ne znam šta hoćeš da kažeš u zadnjem pasosu. Da li to da bi imala problem da su oni studirali tri godine i da su studirali da im ne bi bio ponuđen isti nivo znanja??? Btw., nije mi pedeset, (nisam ni 30-tu prešao
-
Hare_ze
#63 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)
Ne kontas ti mene. Normalno da ne treba omalovazavati diplome stecene po Bolonji. Samo sam ti htio reci da se na dosta fakulteta to slampavo odradilo (jedan predmet podjeljen na dva i sl.) te da zbog toga ne mozes neke fakultete od 5 godina izjednaciti sa onima od 3. Da se to uradilo kako treba prvi sam za to. Na fakultetima od 4 godine su to uradili vrlo vjesto, u tri godine stavili jednak broj ispita kao i onima za 4 i mirna Bosna. Na kraju krajeva, mozemo mi ovdje palamuditi koliko hocemo, bit ce kako nam propise zakon o visokom obrazovanju. Fakultet sada nije ni lakse ni teze zavrsiti, a ti koji podcjenjuju fakultet zavrsen po bolonji su kompleksasi, isto kao i oni koji dizu bolonju kao nesto "nedostizno". Najveci problem je sto je dopusteno da svim fakultetima daju da provode bolonju na svoj nacin, zbog toga i jeste ova frka. Tako da je na nekim to ok, ko na Ekonomiji, FPN, FIlozofskom, Pravu gdje se 4 godine mogu izjednaciti sa tri bez problema, ali je zbrka napravljena na Medicini, Arhitekturi, ETF-u itd. gdje je i prije proces nastave bio slican bolonjskom (studirao sam i po starom sistemu pa znamHamurabi wrote: Hare_ze, očito nisi pročitao sve postove dovoljno detaljno. Možda trebam razdvojiti post u deset pasosa da ti je lakše pratit. Ja uopšte ne govorim o tome da je koncept po Bolonji savršen niti da je ovo vrh, nego ti navodim kontraargument. A u svojim postovima nisam branio "loše" provedenu Bolonju, nego stav da pojedinci nemaju pravo omalovažavati diplomu po Bolonji i govoriti da je završiti fakultet sada mnogo lakše nego prije i da njihove diplome više vrijede i to samo zato jer je studij trajao duže, jer postoje parcijale (koje su uvijek postojale) i sl.
I da se vratim na početak, tvoj sadašnji status nije STUDENT, nego SVRŠENI PRVOSTEPENIK xy fakulteta odnosno BACHELOR, a ti se možeš smatrati čime te volja.
Ovo "svrseni prvostepenik" mi se gadi i odbijam primiti to zvanje
Last edited by Hare_ze on 28/09/2008 12:01, edited 1 time in total.
- Amazonka27
#64 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)
znaci godisnje 1.Alhemicarkaa wrote: Ja sam u toku svog studiranja napisala 5 seminarskih, ne vidim da su ni Bolonjci vise (dakle sve vrijeme govorim o svom fakultetu), ali ne mislim da je njihovo znanje manje od mog, niti da je moja diploma vrijednija. Ja u njima vidim svoje buduce kolege i postujem ih, i da, zauzvrat ocekujem da i oni postuju mene i moj rad, sto i rade.
Do sada sam napisala 23 seminarska (sa i bez prezentacija), 2 istrazivacka rada, oko 15 prezentacija za slucajeve. Sada imam jos 6 seminarskih + 2 istrazivacka + glavni projekat i 2 prezentacije slucajeva.
Nepodcjenjujem tvoje zanje, ali shvati da to puno oduzima dragocjenog vremena koje bi se moglo iskoristiti za ucenje, jer i seminarski imaju rok predaje. Meni nije tesko zaroviti se i naci materijal za seminarski, ali mi je najteze kada moram raditi grupni rad, pa te zapadnu lezihljebovici i koce citav rad. I jebe se profesoru ako neko koci, on hoce rad tad i tad, a problemi unutar grupe nisu njegov problem. Zato je jako bitno imati stalnu grupu. Vjerujes li ti meni da ja vec 3 godine nisam imala odmor. Cim se zavrsi januarski rok nastupa dopunska nastava na koju si opet obavezan dolaziti, a ne sjesti i uciti. Zatim taj popravni test (znaci ne drugi rok, nego popraviti ono sto se u vecini slucajeva ne moze popraviti). Nakon toga odmah krece ljetni semestar i u jun/jul ista slika...odmah nakon toga u augustu pocinje ljetna skola koju placas 200 KM po predmetu (2 max) i opet ides redovno na nastavu, u protivnom ne mozes poloziti, i opet radis seminarski i prezentacije. od 1 - 5 septembra ispit od ljetne skole, a vec 15-tog pocinje novi semestar...
Ja ne znam da je iko od bolonjaca rekao da je pametniji i vise obrazovaniji od onoga sto studira/o po starom sistemu, samo pokusavamo reci da novi nacin studiranja nije maciji kasalj nego zahtjeva konstantnu aktivnost tokom cijele godine.
-
Hamurabi
#65 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)
Kad se samo sjetim koje sam "stresove" oko toga preživljavaoAmazonka27 wrote:znaci godisnje 1.Alhemicarkaa wrote: Ja sam u toku svog studiranja napisala 5 seminarskih, ne vidim da su ni Bolonjci vise (dakle sve vrijeme govorim o svom fakultetu), ali ne mislim da je njihovo znanje manje od mog, niti da je moja diploma vrijednija. Ja u njima vidim svoje buduce kolege i postujem ih, i da, zauzvrat ocekujem da i oni postuju mene i moj rad, sto i rade.
Do sada sam napisala 23 seminarska (sa i bez prezentacija), 2 istrazivacka rada, oko 15 prezentacija za slucajeve. Sada imam jos 6 seminarskih + 2 istrazivacka + glavni projekat i 2 prezentacije slucajeva.
Nepodcjenjujem tvoje zanje, ali shvati da to puno oduzima dragocjenog vremena koje bi se moglo iskoristiti za ucenje, jer i seminarski imaju rok predaje. Meni nije tesko zaroviti se i naci materijal za seminarski, ali mi je najteze kada moram raditi grupni rad, pa te zapadnu lezihljebovici i koce citav rad. I jebe se profesoru ako neko koci, on hoce rad tad i tad, a problemi unutar grupe nisu njegov problem. Zato je jako bitno imati stalnu grupu. Vjerujes li ti meni da ja vec 3 godine nisam imala odmor. Cim se zavrsi januarski rok nastupa dopunska nastava na koju si opet obavezan dolaziti, a ne sjesti i uciti. Zatim taj popravni test (znaci ne drugi rok, nego popraviti ono sto se u vecini slucajeva ne moze popraviti). Nakon toga odmah krece ljetni semestar i u jun/jul ista slika...odmah nakon toga u augustu pocinje ljetna skola koju placas 200 KM po predmetu (2 max) i opet ides redovno na nastavu, u protivnom ne mozes poloziti, i opet radis seminarski i prezentacije. od 1 - 5 septembra ispit od ljetne skole, a vec 15-tog pocinje novi semestar...
Ja ne znam da je iko od bolonjaca rekao da je pametniji i vise obrazovaniji od onoga sto studira/o po starom sistemu, samo pokusavamo reci da novi nacin studiranja nije maciji kasalj nego zahtjeva konstantnu aktivnost tokom cijele godine.
Upravo tako, konstantni rad i angažovanost u toku tri godine, bez odmora, i na kraju ti neko kaže da ti je diploma manje vrijedna
-
ludacha
#66 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)
zaista ne znam *iz perspektive studenata* kako je implementirana bolonja.
medjutim, prije nekoliko mjeseci sretoh svog starog profesora. i tako malo kroz pricu dodje se i do bolonjskog procesa. da skratim, profesor na moje pitanje kako ide, rece da je vrlo nezadovoljan iz razloga sto jako opseznim predmetima koje predaje (i kako je nama predavao) mora smanjiti obim kako bi se stiglo obraditi u predvidjenom vremenu.
ja vjerujem da je zamisljeno da ostatak gradiva i dodatnih knjiga studenti moraju samostalno preci, no pitanje je da li oni tako i rade.
pa vi sad vidite...
medjutim, prije nekoliko mjeseci sretoh svog starog profesora. i tako malo kroz pricu dodje se i do bolonjskog procesa. da skratim, profesor na moje pitanje kako ide, rece da je vrlo nezadovoljan iz razloga sto jako opseznim predmetima koje predaje (i kako je nama predavao) mora smanjiti obim kako bi se stiglo obraditi u predvidjenom vremenu.
ja vjerujem da je zamisljeno da ostatak gradiva i dodatnih knjiga studenti moraju samostalno preci, no pitanje je da li oni tako i rade.
pa vi sad vidite...
-
Hamurabi
#67 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)
Koji profesor, koji predmet, koji fakultet. Ja iz iskustva znam da je iz nekih predmeta (npr. Finanisjki menadžment) prije postojala skripta, odnosno eseji na 90 pitanja (predmet na kojem po pravilu prolazi 3-4% studenata i ima nekih koji su položili sve ostale predmete, ali su morali obnavljati još koju godinu samo zbog ovog predmeta), ali je po Bolonji uvedena knjiga od nekih 800 stranica, po kojoj se morao spremati ispit, i to je preći od A do Ž, jer u protivnom nema šanse da ga položiš. I iz ostalih predmeta je bila slična situacija, dakle nije bilo nikakvog smanjivanja obima predmeta. Što ne znači da na nekim fakultetima i nije bio slučaj.ludacha wrote:zaista ne znam *iz perspektive studenata* kako je implementirana bolonja.
pa vi sad vidite...
- Alhemicarkaa
#68 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)
Kad me vucete za jezik. Stvarno sam pokusala na fin nacin objasniti da nijedno studiranje nije macji kasalj, da je svaki fakultet zahtjevan, da, po kojem god sistemu isao, vazno je znanje koje ces iz njega iznjeti, ali vas je toliko strah da ce vas neko zakinuti, da cak ni dobronamjerne savjete ne prihvatate. Ali sad ces cuti o aktivnosti, zahtjevnosti i odmoru tokom mog studiranja. Na fakultetu sam bila od 8 ujutro do 6 popodne, vjezbe su mi trajale i po sest sati, s obzirom na obimnost rasporeda jedne vjezbe nisu nigdje uspjeli uklopiti pa su ih stavili subotom. Na svake vjezbe sam morala doci sa pripremama (citaj prepisan praktikum sa precrtanom aparaturom), koje sam morala i nauciti. Sve vjezbe sam morala obraditi, predstaviti rezultate, greske sa grafikonima, kolokvirati, neke smo radili individualno, neke grupno, pa vrlo dobro poznajem lezihljebovice, bilo je dana kad nisam stizala jesti, pa mi se desilo da dozivim totalni kolaps (samo se srusila), i nisam bila jedina. Neke vjezbe su zahtjevale cjelodnevni angazman (pracenje reakcije tokom 12 sati) pa nam je asistentica rekla da dodjemo u subot u 8 ujutro, ponesemo hrane i kafe jer cemo ostati do kasno u noc. Mene su moji roditelji pitali da mi kupe krevet i smjeste na fakultet, pa da ne dolazim kuci na spavanje. Cak su i govorili ti kao da u srednju ides, i zadacu imas. Tokom "raspusta" sam sjedila i strebala od jutra do mraka jer za ispite nisam imala vremena tokom nastave zbog svega gore pomenutog. Bilo je studenata koji su obnavljali godinu zbog potpisa, jer nisu mogli upratiti tempo, a uspjeli su poloziti uslovan broj ispita za prelaz u visu godinu. Bolonjci na mom fakultetu ni sada nemaju seminarske iz svakog predmeta jer bi to zaista bio perpetum mobile. Ja, za razliku od nekih mojih prijateljica, koje su zicale minuse, svercovale se, pa kasnije obnavljale godine, nisam znala gdje su snizenja, koja su aktuelna mjesta za izaci, a garderobu sam prilagodila fakultetu - toplo i udobno, i obnavljala je jednom godisnje (fakultet sam tako reci zavrsila u jednim hlacama, prosto nisam imala vremena ici kupiti nove).Amazonka27 wrote:Ja ne znam da je iko od bolonjaca rekao da je pametniji i vise obrazovaniji od onoga sto studira/o po starom sistemu, samo pokusavamo reci da novi nacin studiranja nije maciji kasalj nego zahtjeva konstantnu aktivnost tokom cijele godine.
Ne, ne bi imala problem, to je bila ironicna sala, koju ti ocigledno nisi razumio. Ja ne bih imala problem ni da vama (misli se Bolonjcima, niposto te nisam persiralaHamurabi wrote:Ne znam šta hoćeš da kažeš u zadnjem pasosu. Da li to da bi imala problem da su oni studirali tri godine i da su studirali da im ne bi bio ponuđen isti nivo znanja??? Btw., nije mi pedeset, (nisam ni 30-tu prešao ), pa me ne moraš persirati.
- Amazonka27
#69 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)
ne znam koje rijeci da upotrijebim a da me ne shvatis pogresno. Mene nije strah da ce me zakinuti jer imam crno na bijelo koji status dobijam nakon diplomiranja. Nevjerovatno je koliko lazi i dezinformacija pluta po javnosti. Stojim iza svake tvoje rijeci gdje kazes da ti je billo tesko studirati i da si se dobro namucila- vjerujem ti. Ne znam kako je bolonja sprovedena na tvom fakultetu, ali na ekonomiji je zaista onako kako sam ti napisala. Evo, pozivam te ako imas vremena da prisustvujes samnom na predavanjima.Alhemicarkaa wrote:Kad me vucete za jezik. Stvarno sam pokusala na fin nacin objasniti da nijedno studiranje nije macji kasalj, da je svaki fakultet zahtjevan, da, po kojem god sistemu isao, vazno je znanje koje ces iz njega iznjeti, ali vas je toliko strah da ce vas neko zakinuti, da cak ni dobronamjerne savjete ne prihvatate.Amazonka27 wrote:Ja ne znam da je iko od bolonjaca rekao da je pametniji i vise obrazovaniji od onoga sto studira/o po starom sistemu, samo pokusavamo reci da novi nacin studiranja nije maciji kasalj nego zahtjeva konstantnu aktivnost tokom cijele godine.
pricamo ja i direktor uz jutarnju kafu u kaficu oko bolonje....pocela je tema nakon sto mu dajem uplacene virmane za firmu a sebi ostavljam jedan...kaze: opet si davala pare fakultetu? I tako smo opleli pricu...
Sto do nas, sjedi gazdarica sa drustvom i ubaci se: Izvinjavam se, mozes li mi molim te objasniti sta ce biti sa vama bolonjcima...i ja joj pokusavam objasniti. Kaze ona, ne to nije istina...moja kolegica je prosle godine diplomirala po bolonji i ona kaze da to nije tako. reko: gospodjo, kako ce prosle godine diplomirati, kada je tek ove godine izasla prva generacija bolonjaca. Kaze dalje: ali i ovi sto su ove godine diplomirali, nece moci biti na svecanoj dodjeli diploma! Ja opet: Gospodjo, ovogodisnjoj svecanoj dodjeli diploma prisustvuju studenti koji su prosle godine diplomirali, ali po starom sistemu...nikako ne mogu biti bolonjci jer su prosle godine bili II godina. Naravno, zadrazala je svoj stav, a ja svoj.
Mene samo interesuje kome ide u korist sva ova prica i zagorcavanje jebenog studentskog zivota.
ps. fakat ako zelis da vidis kako to izgleda na ekonomiji, bujrum, posalji pp pa cemo se dogovoriti.
- Aurora Borealis
#70 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)
.
Last edited by Aurora Borealis on 21/11/2010 14:14, edited 1 time in total.
- Aurora Borealis
#71 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)
.
- madner
#72 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)
Upalo mi je u oci jer je to isto da kazes: pravo zajebana srednja skola, morali smo se drzat pravopisa i gramtike.Hamurabi wrote:Pa i nije za nekoga ko studira na Ekonomiji u Sarajevu, za njega je to nešto sa čime se stalno susreće (dakle realnost), ali za neke druge jeste itekakav nivo. I govorim o načinu na koji su aktivnosti iz predmeta organizovane, a ne o SEMINARSKOM. Poenta je u tome da nisam ja to nešto digao na nivo, nego to jeste tako. A očito je tebi upao u oči samo dio o seminarskom, a propuštaš prezentacije, istraživačke radove, aktivnost na nastavi i sl. Istina je da gore navedeni zahtjevi za seminarski jesu standardni zahtjevi za pismeni rad, ali koji se nisu morali poštovati dok si ti studirao. Uostalom po prijašnjem sistemu si morao samo jedan seminarski odraditi tokom cijelog studija, a sada iz svakog predmeta.madner wrote:
Nista od toga sto si naveo nije zahtijevnije, samo trazi vise rada u toku cijele godine, tj vise lici na skolu nego na fakultet.
- Amazonka27
#73 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)
A sta si ti dragi kolega zavrsio? Uporno seres na bolonju, a evo mogla bi se opkladiti da nisi ni primljen na fakultet.madner wrote:Upalo mi je u oci jer je to isto da kazes: pravo zajebana srednja skola, morali smo se drzat pravopisa i gramtike.Hamurabi wrote:Pa i nije za nekoga ko studira na Ekonomiji u Sarajevu, za njega je to nešto sa čime se stalno susreće (dakle realnost), ali za neke druge jeste itekakav nivo. I govorim o načinu na koji su aktivnosti iz predmeta organizovane, a ne o SEMINARSKOM. Poenta je u tome da nisam ja to nešto digao na nivo, nego to jeste tako. A očito je tebi upao u oči samo dio o seminarskom, a propuštaš prezentacije, istraživačke radove, aktivnost na nastavi i sl. Istina je da gore navedeni zahtjevi za seminarski jesu standardni zahtjevi za pismeni rad, ali koji se nisu morali poštovati dok si ti studirao. Uostalom po prijašnjem sistemu si morao samo jedan seminarski odraditi tokom cijelog studija, a sada iz svakog predmeta.madner wrote:
Nista od toga sto si naveo nije zahtijevnije, samo trazi vise rada u toku cijele godine, tj vise lici na skolu nego na fakultet.
Ps. Pozivam i tebe da prisustvujes predavanjima bolonje i ocjenis kvalitet nastave.
- madner
#74 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)
ETF po starom
Ne serem po bologni ali kad mi neko kaze da je morao iz vise izvora napisat seminarski, i to jos navest koga citira...
- Aurora Borealis
#75 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)
.