tacno,do onog momenta kada slucajno policija ugledashadow wrote:Ti na svojem privatnom posjedu (recimo dvoristu) mozes drzati auto bez tablica, to ti niko ne moze zabraniti.Ne dajem dealersku tablicu ali ja auto odvucem do luke na svojoj dealerskoj tablici i onda auto ide dalje. Ne trebaju mu tablice, samo title. To jel auto ide registrovano ili neregistrovano je stvar kupca tj onog koji ga preuzima u luci gdje auto stize. Carinicima u USA ne trebaju tablice, oni uzmu title, pregledaju, provjere da auto nije "hapa" i ako je sve ok onda na title opale "export" pecat, spreman za izvoz i dovidjenja.
Stize mi auto iz USA, al problem...
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- ljubav_aha
#51 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
-
hare_sa
#52 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
Upravo tako. Ne trebaju ti nikakve tablice ako auto ide za export.shadow wrote:Ti na svojem privatnom posjedu (recimo dvoristu) mozes drzati auto bez tablica, to ti niko ne moze zabraniti.
Ne dajem dealersku tablicu ali ja auto odvucem do luke na svojoj dealerskoj tablici i onda auto ide dalje. Ne trebaju mu tablice, samo title. To jel auto ide registrovano ili neregistrovano je stvar kupca tj onog koji ga preuzima u luci gdje auto stize. Carinicima u USA ne trebaju tablice, oni uzmu title, pregledaju, provjere da auto nije "hapa" i ako je sve ok onda na title opale "export" pecat, spreman za izvoz i dovidjenja.
Ljubav_aha ... da slep sluzba u USA ili ti trucking company koji prebaci auto od lokacije kupovine do luke.
-
shadow
#53 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
ljubav_aha wrote:tacno,do onog momenta kada slucajno policija ugledashadow wrote:Ti na svojem privatnom posjedu (recimo dvoristu) mozes drzati auto bez tablica, to ti niko ne moze zabraniti.Ne dajem dealersku tablicu ali ja auto odvucem do luke na svojoj dealerskoj tablici i onda auto ide dalje. Ne trebaju mu tablice, samo title. To jel auto ide registrovano ili neregistrovano je stvar kupca tj onog koji ga preuzima u luci gdje auto stize. Carinicima u USA ne trebaju tablice, oni uzmu title, pregledaju, provjere da auto nije "hapa" i ako je sve ok onda na title opale "export" pecat, spreman za izvoz i dovidjenja.da nema naljepnice na tablicama,defintivno ce zalijepiti naljepnicu sa upozorenjem
Kakva ba naljepnica, koje tablice? Sta mislis sta ljudi rade kad odjave auto jer im ne treba a nece da placaju osiguranje bezveze? Po tvom rezonu morali bi ga odmah prodati ili odvesti na otpad jer nemaju tablica? Naravno da ga mogu parkirati u svoje dvoriste ili garazu, samo nek nije na cesti. Pa kad kupis auto ti mozes da apliciras samo za title, dakle samo da ga prevedes na svoje ime a da ga uopste ne registrujes. U tom slucaju placas taksu (u vecini drzava 5%) na vrijednost auta i placas title (u vecini drzava petobanka) i cekas oko 3 sedmice da dodje, policu osiguranja uopste ne uzimas, znaci tablica uopste nemas. Sta mislis sto postoji ta opcija? Sigurno ne zato da bi te policija ganjala po tvom dvoristu da ti nalijepi neko upozorenje.
Nejse, remover od ove price svakako nema nikakve koristi..
-
hare_sa
#54 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
Naravno da nema koristi od ove price, a pojedinci pricaju nesto sto ne znaju.shadow wrote:ljubav_aha wrote:tacno,do onog momenta kada slucajno policija ugledashadow wrote:Ti na svojem privatnom posjedu (recimo dvoristu) mozes drzati auto bez tablica, to ti niko ne moze zabraniti.Ne dajem dealersku tablicu ali ja auto odvucem do luke na svojoj dealerskoj tablici i onda auto ide dalje. Ne trebaju mu tablice, samo title. To jel auto ide registrovano ili neregistrovano je stvar kupca tj onog koji ga preuzima u luci gdje auto stize. Carinicima u USA ne trebaju tablice, oni uzmu title, pregledaju, provjere da auto nije "hapa" i ako je sve ok onda na title opale "export" pecat, spreman za izvoz i dovidjenja.da nema naljepnice na tablicama,defintivno ce zalijepiti naljepnicu sa upozorenjem
Kakva ba naljepnica, koje tablice? Sta mislis sta ljudi rade kad odjave auto jer im ne treba a nece da placaju osiguranje bezveze? Po tvom rezonu morali bi ga odmah prodati ili odvesti na otpad jer nemaju tablica? Naravno da ga mogu parkirati u svoje dvoriste ili garazu, samo nek nije na cesti. Pa kad kupis auto ti mozes da apliciras samo za title, dakle samo da ga prevedes na svoje ime a da ga uopste ne registrujes. U tom slucaju placas taksu (u vecini drzava 5%) na vrijednost auta i placas title (u vecini drzava petobanka) i cekas oko 3 sedmice da dodje, policu osiguranja uopste ne uzimas, znaci tablica uopste nemas. Sta mislis sto postoji ta opcija? Sigurno ne zato da bi te policija ganjala po tvom dvoristu da ti nalijepi neko upozorenje.
- rajvosa^
#55 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
Tacno. Ne moras auto registrovati, samo treba platiti PNO Planned Non-Operation fee (nekih $20) i da auto nije parkirano na ulici. U pravu si i za title i pecat kod carinika u US. Meni su spucali pecat nest kao "Homeland security" i vratili nazad title.shadow wrote:ljubav_aha wrote:tacno,do onog momenta kada slucajno policija ugledashadow wrote:Ti na svojem privatnom posjedu (recimo dvoristu) mozes drzati auto bez tablica, to ti niko ne moze zabraniti.Ne dajem dealersku tablicu ali ja auto odvucem do luke na svojoj dealerskoj tablici i onda auto ide dalje. Ne trebaju mu tablice, samo title. To jel auto ide registrovano ili neregistrovano je stvar kupca tj onog koji ga preuzima u luci gdje auto stize. Carinicima u USA ne trebaju tablice, oni uzmu title, pregledaju, provjere da auto nije "hapa" i ako je sve ok onda na title opale "export" pecat, spreman za izvoz i dovidjenja.da nema naljepnice na tablicama,defintivno ce zalijepiti naljepnicu sa upozorenjem
http://www.dmv.ca.gov/online/vrir/faqpno.htm
- ljubav_aha
#56 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
nisam uopce napisala u slucaju odjave auta,to je vec drugacji processhadow wrote:ljubav_aha wrote:tacno,do onog momenta kada slucajno policija ugledashadow wrote:Ti na svojem privatnom posjedu (recimo dvoristu) mozes drzati auto bez tablica, to ti niko ne moze zabraniti.Ne dajem dealersku tablicu ali ja auto odvucem do luke na svojoj dealerskoj tablici i onda auto ide dalje. Ne trebaju mu tablice, samo title. To jel auto ide registrovano ili neregistrovano je stvar kupca tj onog koji ga preuzima u luci gdje auto stize. Carinicima u USA ne trebaju tablice, oni uzmu title, pregledaju, provjere da auto nije "hapa" i ako je sve ok onda na title opale "export" pecat, spreman za izvoz i dovidjenja.da nema naljepnice na tablicama,defintivno ce zalijepiti naljepnicu sa upozorenjem
- ljubav_aha
#57 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
hare_sa wrote:Naravno da nema koristi od ove price, a pojedinci pricaju nesto sto ne znaju.shadow wrote:Nejse, remover od ove price svakako nema nikakve koristi..
pomozite otvaracu teme i njegovom poslovnom suradniku u vrlo "interesatnom" projektu,a mi neznalice cemo se snaci legalnim putem,ako nam zatreba pomoc
-
croatian
#58 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
na hrv granici ces imat problema..kakvih??vidjet ces
- karanana
#59 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
iako volim iznenadjenja ipak bih volio da nas prosvjetlis onoga sto mi ne znamo pa nam reci kakvih problema. briga hrvata, ti izlazis iz njihove zemlje.croatian wrote:na hrv granici ces imat problema..kakvih??vidjet ces
-
bosn.om
#60 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
Ma to je ono, cisto da nas podsjeti kako je njegova drzava dobro uredjena te da su carinici jako kompetentni i vrijedni, pa ce bez problema da nadju razlog da zabrane jedan tako aljkav proces uvozenja vozila...samo zaboravlja ili ne zeli da vidi kako je lako pored HR carinika proci uspomoc jedne pristojne novcanice 
-
shadow
#61 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
Hrvate samo interesuje to da je auto osigurano dok je u tranzitu kroz Hrvatsku, nista vise. Potencijalni problemi su na ulazu u BiH, jer ce auto tamo na kraju zavrsiti i biti ocarinjeno.croatian wrote:na hrv granici ces imat problema..kakvih??vidjet ces
- karanana
#62 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
da li hrvati na izlazu iz hrvatske i ulazu u bih gledaju jeli auto bilo osigurano u prolazu kroz hrvatsku (npr. od ploca do doljana)?shadow wrote:Hrvate samo interesuje to da je auto osigurano dok je u tranzitu kroz Hrvatsku, nista vise. Potencijalni problemi su na ulazu u BiH, jer ce auto tamo na kraju zavrsiti i biti ocarinjeno.croatian wrote:na hrv granici ces imat problema..kakvih??vidjet ces
-
shadow
#63 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
Zavisno od guzve, nekad gledaju nekad ne. U principu ti ako na tom potezu od Ploca do granice (mislim da je 21 kilometar) ne budes zaustavljen ili ne napravise neko sranje, jednom kad dodjes na granicu vise nije bitno jesi li imao osiguranje ili ne jer ulazis u drugu drzavu. Iako je u pitanju samo 21km, previse je rizicno zezati se obzirom da najjeftinije (vremenski najkrace) osiguranje za Hrvatsku kosta nekih 90 maraka. A da ne govorim o tome da bas na tom potezu ima metar murije i eto potencijalnih problema.
-
AO83
#64 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
Imam slican problem. Posla sam auto u Ploce i auto stice krajem oktobra. U medjuvremenu mi istice americko osiguranje (car insurance) i kada auto stigne u Ploce - americko osiguranje nece biti vazece (zapravo i da je vazece nebi vazilo u Hrvatskoj ionako jer mislim da specificno ugovor kaze da vazi samo u Kanadi i USA).
Kako i gdje mogu dobiti osiguranje u Hrvatskoj na nekoliko sati dok ne prodjem od Ploca do BiH granice? Kako se mogu osigurati kada udjem u BiH granice?
Takodje auto na sebi ima americke tablice i registraciju koja je aktivna do kraja mjeseca novembra, i posjedujem sve potrebne dokumente.
Kako i gdje mogu dobiti osiguranje u Hrvatskoj na nekoliko sati dok ne prodjem od Ploca do BiH granice? Kako se mogu osigurati kada udjem u BiH granice?
Takodje auto na sebi ima americke tablice i registraciju koja je aktivna do kraja mjeseca novembra, i posjedujem sve potrebne dokumente.
-
shadow
#65 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
Ne mozes dobiti osiguranje na par sati, najmanji period sto imaju je 7 ili 15 dana (zaboravio sam) a to ce te kostati oko 90 maraka. Imas osiguravajuce kuce u Plocama, jedna je odmah uz luku na onom trgu tako da kod njih mozes osigurati. Sa tim papirom si pokrivena kroz Hrvatsku, dakle sve do BH granice. Za nase osiguranje imas dvije opcije. Prva i jednostavnija je da registraciju (nadam se da si je izvadila iz auta i da je imas kod sebe) odneses u neku osiguravajucu kucu u Sarajevu i osiguras auto dan prije odlaska u Ploce. Poneses to sa sobom i nemas zadrzavanja na granici. Druga opcija je da kupis auto osiguranje na granici kad budes iz Hrvatske ulazila u Bosnu.
Samo da napomenem da su ovo pravila i cifre koje su vrijedile proslog ljeta kad sam ja prosao kroz taj proces, ne znam jel bilo kakvih izmjena.
Samo da napomenem da su ovo pravila i cifre koje su vrijedile proslog ljeta kad sam ja prosao kroz taj proces, ne znam jel bilo kakvih izmjena.
-
Judge_Dread
#66 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 14:33, edited 1 time in total.
-
greška
#67 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
Slušaj me sad dobro !
Američki auto traži američkog državljanina za volanom i onda sve štima sve do Moskve !
Jel kontaš!
Američki auto traži američkog državljanina za volanom i onda sve štima sve do Moskve !
Jel kontaš!
-
greška
-
remover
#69 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
evo da se i ja javnem 
Kako strvari stoje.. neki (zvao osiguranja u bih, objasio im shta i kako i rekli da moze) mi kazu da mogu dobiti nekakvo osiguranje/zeleni karton/pogranicno osiguranje ili kako se vec zovu sva ta sranja.. a drugi (zvao carinu, rekli da NE moze)...
Tako da cu morati platiti transport auta iz Rijeke za sarajevo (1500km) i odmah na carinu u Sa/Halilici...
A ne smije rizikovati da odem gore i da probam to da izvadim nakekvo osiguranje ili shta vec.. jer ako ne mogne shtam onda....
Kako strvari stoje.. neki (zvao osiguranja u bih, objasio im shta i kako i rekli da moze) mi kazu da mogu dobiti nekakvo osiguranje/zeleni karton/pogranicno osiguranje ili kako se vec zovu sva ta sranja.. a drugi (zvao carinu, rekli da NE moze)...
Tako da cu morati platiti transport auta iz Rijeke za sarajevo (1500km) i odmah na carinu u Sa/Halilici...
A ne smije rizikovati da odem gore i da probam to da izvadim nakekvo osiguranje ili shta vec.. jer ako ne mogne shtam onda....
-
greška
#70 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
Izgori KUME kesa !!

-
AO83
#71 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
deru te prijatelju.remover wrote:evo da se i ja javnem
-
hare_sa
#72 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
Jel 1500km samo prevoz ili sa ostalim troskovima???remover wrote:evo da se i ja javnem
-
remover
#73 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
Rekao mi je samo prvoz, a za ostale troskove ce mi jos javiti.... u pm..
a za carinu i pdv su rekli da ce biti od 7hiljada do 8... ne znaju tacno

a za carinu i pdv su rekli da ce biti od 7hiljada do 8... ne znaju tacno
- karanana
#74 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
hahahaha....1500?
care moj jeli ga prevoze transportnim zrakoplovom?
auh sto te deru. doduse, iz rijeke je....
care, totalno ste neplanski i neorganizovano to odradili. zasto se iskrcava u rijeci koja je kolko....500-600 kilometara?....kad je do ploca manje od 200 kilometara?
care moj jeli ga prevoze transportnim zrakoplovom?
auh sto te deru. doduse, iz rijeke je....
care, totalno ste neplanski i neorganizovano to odradili. zasto se iskrcava u rijeci koja je kolko....500-600 kilometara?....kad je do ploca manje od 200 kilometara?
-
remover
#75 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
Nije bilo broda za Ploce, jedina opcija je bila Rijeka.. hebiga...
valjda nece biti jos nekakvih dodatnih troskova...
valjda nece biti jos nekakvih dodatnih troskova...