Iskreno receno,mislim da bi vecina omladine u Lukavici zeljela zivjeti u Sarajevu,a ne u tamo nekom Istocnom.Znam dosta mladih koji dolaze u SA,studiraju,izlaze normalno i uvijek za sebe kazu da su sa Dobrinje.Compos_Sui wrote:..u BL dozivjela par neprijatnosti...nisam namcor i ne trazim dlaku u jajetu - nit sam se kur*ila nit ista - nemam pojma cime sam ih isprovocirala i ako sam uopste![]()
..u drugomdijelu Sarajeva bila..sve ok...ljubazni samo tako....malo smijesno kada sam ih nazvala da pitam gdje se tacno nalaze nisu mi rekli Srpsko Sarajevo kako se obicno RS busa...cak stavise kao da im je nezgodno bilo
...nego "Autobuska stanica...ona s koje se ide za BG pa produzis...blah blah"
mrzim podjelu na NAS i NJIH..tim nacinom razmisljanja necemo se nikada pomaci s ove crne najcrnje tacke..
da ne govorim NJIHOVO i NASE
kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
-
klixober
#51 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
- cyprus
#52 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
Madame de Pompadour wrote:Kakav osjecaj!!???
Sve je to NASE![]()
- x0z0y0
#53 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
mozda je to i tacno..ne znamkomeba wrote:
Iskreno receno,mislim da bi vecina omladine u Lukavici zeljela zivjeti u Sarajevu,a ne u tamo nekom Istocnom.Znam dosta mladih koji dolaze u SA,studiraju,izlaze normalno i uvijek za sebe kazu da su sa Dobrinje.
par ljudi koji zive dole i koje znam su zivjeli i prije rata ..i normala su
one reakcije koje sam vidjela na TV-u kada se diskutovalo o preimenovanju naziva Srpsko Sarajevo me i nisu bas uvjerile da bi zeljeli zivjeti u SA
- Pietje_Bel
#54 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
Ako je sve to nase de je okaci onda:

- trimi68
- Grijem se na: Plin
- Horoskop: Stirjelac
#55 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
redovno putujem , čak i radim u RS-u i nemam problema a osjećaj je, na početku bio čudan ali se vremenom navikneš (na naše vaterpoliste, našeg Đokovića i slične zajebancije). jednostavno rečeno SVI u RS-u osjećaju BiH kao obavezu i to je činjenica sa kojom se treba pomiriti.
-
popajic
#56 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
Rodjen u BIH,krecem se po BIH,dozivljavam je kao BIH i cuvam se jedino da se ne zarazim virusom:mi,vi,oni (a nije lako ostati zdrav)
BIH je kakva je oduvijek bila samo je trenutno naseljena nekim cudnim ovo- je- mooojeee- ljudima !
BIH je kakva je oduvijek bila samo je trenutno naseljena nekim cudnim ovo- je- mooojeee- ljudima !
- nokia6170
#57 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
putujem cesto i volim putovati po cijeloj bih i kod mene ce to uvijek biti sve moje od trebinja do bihaca i medjugorja.trimi68 wrote:redovno putujem , čak i radim u RS-u i nemam problema a osjećaj je, na početku bio čudan ali se vremenom navikneš (na naše vaterpoliste, našeg Đokovića i slične zajebancije). jednostavno rečeno SVI u RS-u osjećaju BiH kao obavezu i to je činjenica sa kojom se treba pomiriti.
sve je u glavama i licnoj percepciji.
meni nisu samo jasni ljudi koji zagovaraju cjelovitu bih, a kad im kazes hajmo na jahorinu ili u banja luku, taj isti kaze sta ces tamo, sta ces kod NJIH i slicne komentare...pa mislim koji ce ti k.....cijela bih, ako neces nikad prdnuti dalje od sarajeva zenice i slicno.
a to sto navijaju i svojataju djokovica i vaterpoliste kao NJIHOVE, vjeruj mi da je vise refleksija jugonostalgije, a ponajvise nepostojanja nekog bosanskohercegovackog sportasa ili tima sa koim bi se mogli poistovjetiti.
da bosna pravi uspjehe na sportskom planu kao srbija i hrvatska, vjerujem da bi se to vrlo brzo promijenilo....u najmanju ruku ako ne bi voljeli, postovali bi svoju vlastitu reprezentaciju.
-
AdnanSA
#58 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
Već punih 7 godina putujem kroz RS što privatno što poslovno i nema gdje nisam nos zavirio.
Da budem iskren nisam imao nekih neprijatnosti ali moram reći da nisam ni provocirao nikoga.
Primjetio sam kada budem poslovno u društvu stanovnika RS-a i kad dođe neko nepoznat odmah moj kolega ili poslovni partner žuri da me predstavi punim imenom i prezimenom da neko nebi nešto izletio dok sam ja tu.
Jednom prilikom se desilo u Banja Luci kada me nisu predstavili da je jedan od pridošlica rekao kako je putovao kroz FBiH i da je bio strašno gladan ali nije stao da jede u nekom od brojnih restorana uz cestu zato što je kod muslimana sve prljavo.
Uh nije bilo nimalo ugodno i u prostoriji je nastao tajac kada je skonto da je izletio.Čovjek se zacrvenio ko paprika hehehe.
I treba mu kad laprnda.Sve u svemu u pet deka je kod "njih" i kod "nas". Isti narod,ista bijeda,isti bezbožnici samo su ikonografija i terminologija dijametralno suprotni.
Da budem iskren nisam imao nekih neprijatnosti ali moram reći da nisam ni provocirao nikoga.
Primjetio sam kada budem poslovno u društvu stanovnika RS-a i kad dođe neko nepoznat odmah moj kolega ili poslovni partner žuri da me predstavi punim imenom i prezimenom da neko nebi nešto izletio dok sam ja tu.
Jednom prilikom se desilo u Banja Luci kada me nisu predstavili da je jedan od pridošlica rekao kako je putovao kroz FBiH i da je bio strašno gladan ali nije stao da jede u nekom od brojnih restorana uz cestu zato što je kod muslimana sve prljavo.
Uh nije bilo nimalo ugodno i u prostoriji je nastao tajac kada je skonto da je izletio.Čovjek se zacrvenio ko paprika hehehe.
I treba mu kad laprnda.Sve u svemu u pet deka je kod "njih" i kod "nas". Isti narod,ista bijeda,isti bezbožnici samo su ikonografija i terminologija dijametralno suprotni.
- Van Halen
#59 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
Dobro je pa ima danas i takvih da se zacrvene. Ako ćemo stvarno raditi na suživotu u BiH, onda ljudi zaista trebaju čitavu BiH shvatati kao svoju državu i odlaziti i u RS, a ne se samo "zalagati" ovdje po Sarajevu, ili eventualno putem do mora.AdnanSA wrote:Već punih 7 godina putujem kroz RS što privatno što poslovno i nema gdje nisam nos zavirio.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#60 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
Iskreno govoreci, ja trazim da kupim stan u Istocnom Sarajevu, lokacija Dobrinja.komeba wrote: Iskreno receno,mislim da bi vecina omladine u Lukavici zeljela zivjeti u Sarajevu,a ne u tamo nekom Istocnom.Znam dosta mladih koji dolaze u SA,studiraju,izlaze normalno i uvijek za sebe kazu da su sa Dobrinje.
Em novogradnja, em jeftiniji, em mi je okretaljka blizu, kako god okrenes skoro isto ha C5 ha kod TOMa.
Tu omladinu istocnog sarajeva niko i nista ne sprjecava da izlaze "u grad"...Mnogi dobrinjci federalci bi rado da zive u tom "gradu" i tako misle sve dok se ne zajebu i ne presele ko ja...i onda skontaju da je Dobrinja TITO I PARTIJA za ostatak grada.
Stoga, nece meni smetati Добро дошли у РС pod balkonom MOGA STANA ako nadjem jedan slobodan da kupim. Znas zasto mi nece smetati? Sto vecina kojima to smeta opet glasaju zna se za koga, a ti sto dobiju glas samo jos bolje betoniraju temelje te podjele na 2 entiteta i distrikt. Dok se time paradira, meni ce propast kupovina
- Luce
#61 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
Nek te ne cudi...ja nisam nikog provocirala, ali eto ocito puno vremena sam tamo provela pa sam i to dozivjela. Ali ipak, mozda sam nepravedna i navodim samo negativne stvari. Istina je da sam u BL upoznala i dosta super ljudi.Lada wrote:Baš me čudi. Ja sam po Banja Luci maksimalno provocirala, uvijek tražila kruh po pekarama, ubacivala hrvatske i turske riječi gdje sam god mogla, izmotavala se i niko mi nije rekao nijednu ružnu riječ.Luce wrote:Zadnjih par godina dosta vremena provodim u BL, posla radi. Imala sam nekoliko neprijatnih situacija, tipa da mi teta u kinu baci bezobrazno karte preko pulta kad sam joj rekla prezime na koje sam karte rezervisala. Ili kad se upoznajem s ljudima, jos uvijek primijetim na licima znacajnu promjenu koje pokusaju sakriti, kad izgovorim svoje ime...generalno, ne osjecam se prijatno i iskreno, ako sam vise od dva dana u BL vec me crnjak pocne hvatati
- zastoqsviram
#62 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
AdnanSA wrote:... Isti narod,ista bijeda,isti bezbožnici samo su ikonografija i terminologija dijametralno suprotni.
i tamo sam i 'amo sam skoro 50:50
rodjen '70. u SA (bjelave), svjestan pripadnosti svome stadu od malena, bio i ostao umiljato janje koje dvije (tri) majke sisa...
devedesetih ko i vecina siso nesto sto i nije bas za sisanje
to sto sam "ovca" a neko drugi "koza", ne smatram ni svojom prednoscu a ni manom, gledam na drugog prije svega kao na Bozije stvorenje sa svim njegovim manama i vrlinama...ako vrline prevladaju i ako su komplentarne, sa njim sam...
i ovaj virtualni svijet koji se zove sa-x, svjedok mi je mojih pogleda....
skonto stado sa raznijem zivotinjkama, i prikljucio se, i super mi...
neko zarokce, neko zableji, neko zamekece, al' uglavnom se kokodace, jer zenke su najglasnije
- x0z0y0
#63 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
hahahahazastoqsviram wrote:AdnanSA wrote:... Isti narod,ista bijeda,isti bezbožnici samo su ikonografija i terminologija dijametralno suprotni.![]()
![]()
![]()
i tamo sam i 'amo sam skoro 50:50
rodjen '70. u SA (bjelave), svjestan pripadnosti svome stadu od malena, bio i ostao umiljato janje koje dvije (tri) majke sisa...
devedesetih ko i vecina siso nesto sto i nije bas za sisanje![]()
to sto sam "ovca" a neko drugi "koza", ne smatram ni svojom prednoscu a ni manom, gledam na drugog prije svega kao na Bozije stvorenje sa svim njegovim manama i vrlinama...ako vrline prevladaju i ako su komplentarne, sa njim sam...
i ovaj virtualni svijet koji se zove sa-x, svjedok mi je mojih pogleda....
skonto stado sa raznijem zivotinjkama, i prikljucio se, i super mi...
neko zarokce, neko zableji, neko zamekece, al' uglavnom se kokodace, jer zenke su najglasnije
- Corvus
#64 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
Dragi ljudi... Prije svega vas molim da ne uopstavate stvari... Ovo o WC-ovima je bas za rubriku "nidje veze"! Pa sta bi onda bilo ko trebao da pomisli kada udje u WC na Zeljeznickoj stanici u Sarajevu?? Tako da price tog tipa su bas em nevezane za ovu temu em u najmanju ruku glupave. Ali dobro .. fino kaze ona teta na reklami za neki djavo kojim se cisti po kuci (citat) :"Kazu da se po kupatilu kuca poznaje, i ja u to vjerujem". A kupatila (WC-ovi) u BiH su u ocajnom stanju
@ Edin.. ili kako god je nick. Relacija Banja Luka- Vrbanja je kriticna u svakom pogledu tako da ne vjerujem da je vozac nagazio na gas zbog toga sto je vidio da ti nosis nesto. Mislim... ljudi u tom naselju su ... novopridosli... da to tako kazem..
Dobro, da predjemo na temu.
Ja sam inace mladje generacije, ali vrlo cesto putujem i inace a vrlo cesto sam u Sarajevu. I da odmah kazem da ja iako sam imao neugodnih situacija, i dalje dolazim.
Jednom je bila nas grupa od petoro iz Banje Luke i setamo po Bascarsiji i stali kod onog Sebilja. I posto je prijateljica bila tad nekoliko dana prije i vidjela tu Richard Gira i nesto smo mi o tome blebetali bla bla. I prilazi stariji ciko, onako, da tako kazem, radnicki odjeven i poce sam nesto sa nama pricati kao :"Da, da bio je tu, vidio sam ja njega, da da. Bio je ovdje, vi niste vid'li? Odakle ste?" I mi ono.. Sta cemo sa njim pricati i ono.. blagi teleci osmijeh i kazemo iz BL, klimnemo glavom, da da... I okrenemo se na drugu stranu i zaboravili vec na njega i nesto smo se mi zezali i ono, shega, smijemo se, kad opet on! Kad poce na nas... Sta se vi meni smijete!! Vi mislite da sam ja budala! Znam ja takve ko vi! Ja sam u "Kosmosu" radio (inace propala firma u BL) i takvi ko vi ste me i otjerali! Dosli ste ovdje da mi se smijete... I tako to ide.. I ja ovim svojim... reko ajmo ljudi odavde... Kad cova na mene predje.. Individualna kletva onda.. Dabogda se ne vratio kuci... Sta mi je to sa licem (bilo tinejdzerskih problema(citaj:akne
)) kako sam prljav i sl... I odemo mi...
Bio sam sjeban (da prostite na izrazu) ostatak tog dana ali nisam mogao previse dugo, jer smo bili na konferenciji sa ljudima iz Bihaca, Banje Luke, Tuzle, Zenice,Mostara, Zvornika, Sarajeva tako da bi bilo krajnje mazohisticki da ja sebe opterecujem.
Ali doooobro...
Drugi put mi je bilo Ilidzi, restoran "Brajlovic" u kojem sam bio vise puta i u koji sam ja odveo svoje prijatelje da sjednemo jer pobogu, bio sam tu i znam da je fino mjesto, super hrana, povoljno ovo ono... I sjednemo nas troje, imali negdje sat vremena slobodnog vremena i ono popicemo kafu. I dolazi celavi konobar (zasto ljudi imaju predrasude o celavim konobarima i ljudima
) i pita sta cete. I ja reko moze meni jednu kafu.. I onda ciko pocinje.. "Djećko.. nema ovdje kafe. Imas espresso, imas kavu s mlikom (ne mlijekom, MLIIIKOM) i bosansku kahvu, a tu kaFu trazi tamo odakle si dosao!" i mi ono
I ova djevojka koja je bila sa nama ... kraljica...
Dolazi njemu.. Pa dobro onda, ja cu espresso jedan i kiselu vodu, "Knjaz Milos" ako imate hahaha
) mislim.. jest i to provokacija ali bas je bilo na mjestu... Sta nam je mogao.. Ne moze me izbaciti iz lokala zato sto sam kafu narucio...
Na kraju sam popio bosansku kahvu
)
Ali da naglasim! To su izdvojeni slucajevi... Ja i dalje volim dolaziti u Sarajevo u lokale sa urednim WC-ovima
i otici u Zenicu i Livno i Mostar i svugdje...
Ljudi dragi... Kada cete da shvatite da granice ne postoje ni na papiru ni u stvarnosti. Granice postoje samo u glavi, a na vama je da odlucite da li cete ih ukloniti ili ne.
Svako dobro!
@ Edin.. ili kako god je nick. Relacija Banja Luka- Vrbanja je kriticna u svakom pogledu tako da ne vjerujem da je vozac nagazio na gas zbog toga sto je vidio da ti nosis nesto. Mislim... ljudi u tom naselju su ... novopridosli... da to tako kazem..
Dobro, da predjemo na temu.
Ja sam inace mladje generacije, ali vrlo cesto putujem i inace a vrlo cesto sam u Sarajevu. I da odmah kazem da ja iako sam imao neugodnih situacija, i dalje dolazim.
Jednom je bila nas grupa od petoro iz Banje Luke i setamo po Bascarsiji i stali kod onog Sebilja. I posto je prijateljica bila tad nekoliko dana prije i vidjela tu Richard Gira i nesto smo mi o tome blebetali bla bla. I prilazi stariji ciko, onako, da tako kazem, radnicki odjeven i poce sam nesto sa nama pricati kao :"Da, da bio je tu, vidio sam ja njega, da da. Bio je ovdje, vi niste vid'li? Odakle ste?" I mi ono.. Sta cemo sa njim pricati i ono.. blagi teleci osmijeh i kazemo iz BL, klimnemo glavom, da da... I okrenemo se na drugu stranu i zaboravili vec na njega i nesto smo se mi zezali i ono, shega, smijemo se, kad opet on! Kad poce na nas... Sta se vi meni smijete!! Vi mislite da sam ja budala! Znam ja takve ko vi! Ja sam u "Kosmosu" radio (inace propala firma u BL) i takvi ko vi ste me i otjerali! Dosli ste ovdje da mi se smijete... I tako to ide.. I ja ovim svojim... reko ajmo ljudi odavde... Kad cova na mene predje.. Individualna kletva onda.. Dabogda se ne vratio kuci... Sta mi je to sa licem (bilo tinejdzerskih problema(citaj:akne
Bio sam sjeban (da prostite na izrazu) ostatak tog dana ali nisam mogao previse dugo, jer smo bili na konferenciji sa ljudima iz Bihaca, Banje Luke, Tuzle, Zenice,Mostara, Zvornika, Sarajeva tako da bi bilo krajnje mazohisticki da ja sebe opterecujem.
Ali doooobro...
Drugi put mi je bilo Ilidzi, restoran "Brajlovic" u kojem sam bio vise puta i u koji sam ja odveo svoje prijatelje da sjednemo jer pobogu, bio sam tu i znam da je fino mjesto, super hrana, povoljno ovo ono... I sjednemo nas troje, imali negdje sat vremena slobodnog vremena i ono popicemo kafu. I dolazi celavi konobar (zasto ljudi imaju predrasude o celavim konobarima i ljudima
Na kraju sam popio bosansku kahvu
Ali da naglasim! To su izdvojeni slucajevi... Ja i dalje volim dolaziti u Sarajevo u lokale sa urednim WC-ovima
Ljudi dragi... Kada cete da shvatite da granice ne postoje ni na papiru ni u stvarnosti. Granice postoje samo u glavi, a na vama je da odlucite da li cete ih ukloniti ili ne.
Svako dobro!
- ZZZlica
#65 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
Mirci, želim ti puno sreće u tom poduhvatu; ja imam informaciju da neće da prodaju "balijama" (a možda je samo rekla-kazala)mIRCerka wrote:Iskreno govoreci, ja trazim da kupim stan u Istocnom Sarajevu, lokacija Dobrinja.
Em novogradnja, em jeftiniji, em mi je okretaljka blizu, kako god okrenes skoro isto ha C5 ha kod TOMa.
Tu omladinu istocnog sarajeva niko i nista ne sprjecava da izlaze "u grad"...Mnogi dobrinjci federalci bi rado da zive u tom "gradu" i tako misle sve dok se ne zajebu i ne presele ko ja...i onda skontaju da je Dobrinja TITO I PARTIJA za ostatak grada.
Stoga, nece meni smetati Добро дошли у РС pod balkonom MOGA STANA ako nadjem jedan slobodan da kupim. Znas zasto mi nece smetati? Sto vecina kojima to smeta opet glasaju zna se za koga, a ti sto dobiju glas samo jos bolje betoniraju temelje te podjele na 2 entiteta i distrikt. Dok se time paradira, meni ce propast kupovina
Ja cijelu BiH shvatam kao svoju zemlju, malo je tužno, naravno, kad ideš u posjetu mjestima gdje su tvoji preci sahranjeni (Trebinje, Stolac, Mostar) i vidiš kako je to danas, ali treba biti optimista
Glede teme, pade mi na pamet anegdota koju mi je ispričala kolegica s posla... njena prijateljica se vozila Lukavicom kad joj se pokvario auto, otišla do nabližeg servisa, auto na kanal, s majstorom dogovorila da ga ostavi tu do popodne. Majstor htio da joj da br. telefona, ali ne zna pozivni za Lukavicu, pa se iz kanala prodera sinu koji je stajao napolju: "Sine, kako nas zovu iz Sarajeva?", kad sin: "Četnici, tata, četnici"... Prvo tajac, a onda provala smijeha
- x0z0y0
#66 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
ZZZlica wrote:
Mirci, želim ti puno sreće u tom poduhvatu; ja imam informaciju da neće da prodaju "balijama" (a možda je samo rekla-kazala)![]()
Ja cijelu BiH shvatam kao svoju zemlju, malo je tužno, naravno, kad ideš u posjetu mjestima gdje su tvoji preci sahranjeni (Trebinje, Stolac, Mostar) i vidiš kako je to danas, ali treba biti optimista![]()
Glede teme, pade mi na pamet anegdota koju mi je ispričala kolegica s posla... njena prijateljica se vozila Lukavicom kad joj se pokvario auto, otišla do nabližeg servisa, auto na kanal, s majstorom dogovorila da ga ostavi tu do popodne. Majstor htio da joj da br. telefona, ali ne zna pozivni za Lukavicu, pa se iz kanala prodera sinu koji je stajao napolju: "Sine, kako nas zovu iz Sarajeva?", kad sin: "Četnici, tata, četnici"... Prvo tajac, a onda provala smijeha![]()
![]()
![]()
- semmy
#67 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
nikad nisam imala problema s putovanjem u rs...dok sam zivjela na dobrinji jedini nacin da dodjem autom ispred zgrade je da se vozim kroz istocno sarajevo i nikad mi to nije smetalo, samo mi smijesno sto su u jednoj ulici 2 entiteta
i dalje se tako vozim jer mi mama tamo stanuje...tako da ne vidim problema s tim...
prije ( od 1999 do 2001 god ) sam cesto putovala u rs ( od modrice, doboja, b.luke, prnjavor itd... ) i nikad nisam imala problema...
@mirci za stanove na dobrinji smo i mi razmisljali da si kupimo al' dobili zemlju na poklon pa napravili kucu...ali mi ne bi smetalo da zivim u onim novim zgradama sto se prave..pogotovo natpis dobro dosli u istocno sarajevo kad sam to ionako svaki dan gledala s prozora a zivjela u federaciji
i dalje se tako vozim jer mi mama tamo stanuje...tako da ne vidim problema s tim...
prije ( od 1999 do 2001 god ) sam cesto putovala u rs ( od modrice, doboja, b.luke, prnjavor itd... ) i nikad nisam imala problema...
@mirci za stanove na dobrinji smo i mi razmisljali da si kupimo al' dobili zemlju na poklon pa napravili kucu...ali mi ne bi smetalo da zivim u onim novim zgradama sto se prave..pogotovo natpis dobro dosli u istocno sarajevo kad sam to ionako svaki dan gledala s prozora a zivjela u federaciji
- lopta
#68 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
Svugdje ima normalne raje, svugdje ima debila, no ne treba gledati kroz nas koji protupujemo kroz manji entitet pa da kazemo sve je ok, meni nista nije bilo. Kako je u manjem entitetu, treba pitati povratnike, a povratnici ne govore najbolje, samo od pocetka Ramazana, prvih 10 dana je bilo 10 napada na sto dzamije sto vjernike po Banja Luci. U svakom naselju u BL, stoji barem po jedan grafit ''noz-zica-srebrenica'', e kada je tako u vecem urbanijem centru, sta tek reci za neka manja mjestasca. Isto tako da kazem da mi ne smeta samo srpska zastava i ime entiteta 'srpsko', lagao bih, a mislim da smeta svakome ko se ne osjeca Srbinom. Ugodnije bih se sigurno osjecao sa 'neutralnim imenom' i neutralnom zastavom ili ako nista i mojom zastavom pored 'njihove', jer ono ne predstavlja zastavu/simbol entiteta, nego samo jednog naroda.
- uvjek dobar gost
#69 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
Kao i obratno... nama pred očima se zbivaju svakakve stvari ali zbog nedostatka građanske hrabrosti mi se tješimo zbivanjima tamo negdje... ne mogu porediti mnoge stvari niti ih stavljati u siti ravan, ali kao čovijek i kao građanin ne smijem zatvoriti oči pred zbivanjima u našoj avliji....lopta wrote:Svugdje ima normalne raje, svugdje ima debila, no ne treba gledati kroz nas koji protupujemo kroz manji entitet pa da kazemo sve je ok, meni nista nije bilo. Kako je u manjem entitetu, treba pitati povratnike, a povratnici ne govore najbolje, samo od pocetka Ramazana, prvih 10 dana je bilo 10 napada na sto dzamije sto vjernike po Banja Luci. U svakom naselju u BL, stoji barem po jedan grafit ''noz-zica-srebrenica'', e kada je tako u vecem urbanijem centru, sta tek reci za neka manja mjestasca. Isto tako da kazem da mi ne smeta samo srpska zastava i ime entiteta 'srpsko', lagao bih, a mislim da smeta svakome ko se ne osjeca Srbinom. Ugodnije bih se sigurno osjecao sa 'neutralnim imenom' i neutralnom zastavom ili ako nista i mojom zastavom pored 'njihove', jer ono ne predstavlja zastavu/simbol entiteta, nego samo jednog naroda.
- lopta
#70 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
Apsolutno se slazem, samo ja nisam primjetio da se za Bozic desavaju napadi na povratnike, crkve, da nam se entitet ili grad zove striktno bosnjacki i da nam ljiljani stoje na svakoj mogucoj dzravnoj zgradi. Ispravi me ako grijesim.uvjek dobar gost wrote:Kao i obratno... nama pred očima se zbivaju svakakve stvari ali zbog nedostatka građanske hrabrosti mi se tješimo zbivanjima tamo negdje... ne mogu porediti mnoge stvari niti ih stavljati u siti ravan, ali kao čovijek i kao građanin ne smijem zatvoriti oči pred zbivanjima u našoj avliji....lopta wrote:Svugdje ima normalne raje, svugdje ima debila, no ne treba gledati kroz nas koji protupujemo kroz manji entitet pa da kazemo sve je ok, meni nista nije bilo. Kako je u manjem entitetu, treba pitati povratnike, a povratnici ne govore najbolje, samo od pocetka Ramazana, prvih 10 dana je bilo 10 napada na sto dzamije sto vjernike po Banja Luci. U svakom naselju u BL, stoji barem po jedan grafit ''noz-zica-srebrenica'', e kada je tako u vecem urbanijem centru, sta tek reci za neka manja mjestasca. Isto tako da kazem da mi ne smeta samo srpska zastava i ime entiteta 'srpsko', lagao bih, a mislim da smeta svakome ko se ne osjeca Srbinom. Ugodnije bih se sigurno osjecao sa 'neutralnim imenom' i neutralnom zastavom ili ako nista i mojom zastavom pored 'njihove', jer ono ne predstavlja zastavu/simbol entiteta, nego samo jednog naroda.
- iz dna duše
#71 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
To sa povratnicima nemoj da generalizuješ i uvijek se zapitaj kako je povratnicima u FBiH - ne mislim na Sarajevo i veće gradove...Ima uvijek incidenata...Osuđuje ih svako normalan..uvjek dobar gost wrote:Kao i obratno... nama pred očima se zbivaju svakakve stvari ali zbog nedostatka građanske hrabrosti mi se tješimo zbivanjima tamo negdje... ne mogu porediti mnoge stvari niti ih stavljati u siti ravan, ali kao čovijek i kao građanin ne smijem zatvoriti oči pred zbivanjima u našoj avliji....lopta wrote:Svugdje ima normalne raje, svugdje ima debila, no ne treba gledati kroz nas koji protupujemo kroz manji entitet pa da kazemo sve je ok, meni nista nije bilo. Kako je u manjem entitetu, treba pitati povratnike, a povratnici ne govore najbolje, samo od pocetka Ramazana, prvih 10 dana je bilo 10 napada na sto dzamije sto vjernike po Banja Luci. U svakom naselju u BL, stoji barem po jedan grafit ''noz-zica-srebrenica'', e kada je tako u vecem urbanijem centru, sta tek reci za neka manja mjestasca. Isto tako da kazem da mi ne smeta samo srpska zastava i ime entiteta 'srpsko', lagao bih, a mislim da smeta svakome ko se ne osjeca Srbinom. Ugodnije bih se sigurno osjecao sa 'neutralnim imenom' i neutralnom zastavom ili ako nista i mojom zastavom pored 'njihove', jer ono ne predstavlja zastavu/simbol entiteta, nego samo jednog naroda.
Ako ćemo tako gledati, sjeti se i ubistva katoličke porodice za Božić u okolini Konjica..I da li su tada bosanski katolici ili Hrvati trebalo da generalizuju i da smatraju da su svi Bošnjaci sposobni na tako gnusan čin? Mioslim da su svi pošteni Bošnjaci se zastidjeli da je onaj, ne sjećam se kako se zvao, mogao da počini takvo što istoo kao što sam ubijeđena da i svi normalni građani tako reaguju, kada se desi neki zločin ili incident...
Sjeti se spaljene starice u Sarajevu-građanke Sarajeva-Srpkinje, ako baš hoćemo...(Nebitno da li su znale ubice je li ona Srpkinja ili ne..."omi na drugoj strani" su objavili da je zapaljena Srpkinja u Sarajevu. Isto kao što npr. Avaz za jednu g-dju-povratnicu u RS, koja je ubijena objavi boldirano: Ubijena povratnica, što odmah asocira na ubistvo starice od strane Srba, što nije bio slučaj...ubio je rođak...
Momci u školi se potuku, ako su različite nacije, odmah se proglaso ua tučnu na načionalnoj osnovi...
Ovim primjerima hoću samo da naglasim da sam svjesna itekako i loših stvari koje se dešavaju u RS, Stocu, Mostaru, ali mislim da imam šta i u "svojoj avliji da poradim)
Dakle, ima svega svugdje i kada bi na to gledali zatvorili bismo se u naše torove, što neizbježno vodi ka stvaranju straha i odbojnosti prema onima koji nisu moje nacije.
Zašto vijesti ili novine nikada ne objavljuju lijepe primjere iz suživota...ima ih puno ali oni ne zadržavaju pred TV i ne prodaju novine...
-
AdnanSA
#72 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
Za Corvusa
Pa šta se buniš tvoj te je banjalučanin napao tvoj zemljak iz RS.
A što se tiće Brajlovića i njegovih konobara to je posebna priča.Spada u rubriku bizarni događaji i ljudi.
Pa ja tamo odavno ne dovodim nikoga ko je normalan....
Pa šta se buniš tvoj te je banjalučanin napao tvoj zemljak iz RS.
A što se tiće Brajlovića i njegovih konobara to je posebna priča.Spada u rubriku bizarni događaji i ljudi.
Pa ja tamo odavno ne dovodim nikoga ko je normalan....
-
Raska
#73 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
Često iz Sarajeva idem u dio koji pripada RS.
Zašto. Zato što je trgovački centar TOM, snabdjeven artiklima kojih nema u Sarajevu. Zato što u tom dijelu mogu kupiti i one vrste mesa kojih u Federalnom dijelu SA nema. Zato što ne pripadam ni onima ni ovima i što jebe mi se što politika i političari prave granice. Niti poštujem političare, niti priznajem te i takve granice.
I na kraju većina artikala koje kupim u RS su JEFTINIJI, i na kraju svoje pare trošim tamo gdje je meni ćejf.
Oprostite na prostim riječima.
Odo sutra u kupovinu.
Zašto. Zato što je trgovački centar TOM, snabdjeven artiklima kojih nema u Sarajevu. Zato što u tom dijelu mogu kupiti i one vrste mesa kojih u Federalnom dijelu SA nema. Zato što ne pripadam ni onima ni ovima i što jebe mi se što politika i političari prave granice. Niti poštujem političare, niti priznajem te i takve granice.
I na kraju većina artikala koje kupim u RS su JEFTINIJI, i na kraju svoje pare trošim tamo gdje je meni ćejf.
Oprostite na prostim riječima.
Odo sutra u kupovinu.
- lopta
#74 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
Zato što je trgovački centar TOM, snabdjeven artiklima kojih nema u Sarajevu. Zato što u tom dijelu mogu kupiti i one vrste mesa kojih u Federalnom dijelu SA nema.
Ovo jednostavno nije istina ili ne zivis u Sarajevu.
A po tome kako dijelis Sarajevo na 'federalno' i vjerovatno 'srpsko', ocigledno je zasto ides u tzv.srpsko, odnosno istocno Sarajevo u soping.
Ovo takodje prvo podebljano nije istina, dok dodjes do tamo potrosis isto, ako ne i vise, a ovo drugo je apsolutno tvoje pravo i tvoj izbor
, bolje da si tako rekla na pocetku, nego da dajes lazne izgovore i izmisljas neke razloge. 
Ovo jednostavno nije istina ili ne zivis u Sarajevu.
Ovo takodje prvo podebljano nije istina, dok dodjes do tamo potrosis isto, ako ne i vise, a ovo drugo je apsolutno tvoje pravo i tvoj izbor
-
mostarac
#75 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
Putujem u drugi entitet sto privatno sto poslovno i bio sam veoma mnogo puta i nisam nikad dozivio neugodnost, sto ne znaci da neko drugi nije. Ja se na cijelom teritoriju BiH osjecam potpuno isto i jednako mi je lijepo viditi dobre ljude u Trebinju, Banjaluci, Prozoru, Grudama, Bihacu ili Sarajevu, a jednako odbojno mi je viditi i cetnika i baliju i ustasu kako u Trebinju i Foci, tako i u istocnom ili zapadnom mostaru ili sarajevu ili grudama. Svugdje ima govana i ljudi pa tako i u oba entiteta. Ako neko misli na nekakvu neugodu i strah. Jednako se bojim i Mustafa i Jovana i Ivana ukoliko im daske nisu slozene u glavi kako treba i kad ovako saberem najebo sam i od Mustafa i od Jovana i od Ivana pa su mi sva trojica jednako mrski i jednako ih se plasim. Od ljudi nisam nikad najebo, ma kako da su se zvali i u ma kojem entitetu da su zivili. Normalne ljude je na svakom pedlju ove zemlje isto strah i isto im je lijepo.