Dobar, los, Merkator

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

d2

#51 Re: Dobar, los, Merkator

Post by d2 »

lopta wrote:
d2 wrote:
lopta wrote:Znaci po toj logici, i vi sutra da dodjete na vlast, I VI BI KRALI? Pa po cemu onda kritikujete ostale, kada ste isti kao i oni. Jebote ne vjerujem sta citam, sve nekakvi protivnici politicara, a rade i radili bi isto kao i oni. Fotelja cuda cini.
e ne znam sta si vecerao al daj i meni, izgleda da je pravo dobro :lol:
Da bi komentarisao moj post, moras citirati i post koji sam ja citirao, no i dalje ne vidim sta je toliko smijesno, osim mozda sto sam pogodio bit i sto si se licno nasao u tome, a pravis se naivan kao i nasi politicari. Ili mozda i dalje ne shvatas poentu, e to je vec do prirode. ;) 8-)
ma to za sta ti mene optuzujes je meni nidje veze pa reko daj srolaj i meni jedan, vidim da je dobro skroz...
lopta

#52 Re: Dobar, los, Merkator

Post by lopta »

Nisam tebi odgovarao, nego zadnjem postu koji je napisao ''convict''. ;)
illuminated

#53 Re: Dobar, los, Merkator

Post by illuminated »

Ja bih samo dodao jednu sitnicu:

Da bi neki proizvod uopste dosao na police u Merkatoru mora se istresti desetine hiljada KM prije bilo cega.
Neka vrsta reketa. Ja sam ostao frapiran kad sam saznao da se cak i polozaj na polici masno placa.

(Volio bih da se javi neko ko je nesto proizvodio i pokusao plasirati u neki prodajni lanac, ili jos bolje u Merkator jer je o njima topic)

To je pojasnjenje zasto su svi proizvodi od podravke slozeni pod konac a Vispak negdje zaguran i nabacan.
Misljenja sam da Solana nije imala da plati ovaj svojevrsni reket i pokrenula je kampanju ili nemaju pojma kako stvari funkcionisu.

Price tipa: Slobodno trziste, najbolji proizvod su price za malu djecu...da su istresli lovu, naslo bi se mjesto. Tako rade svi lanci.
d2

#54 Re: Dobar, los, Merkator

Post by d2 »

lopta wrote:Nisam tebi odgovarao, nego zadnjem postu koji je napisao ''convict''. ;)
auuu pa onda njemu kvotaj bolan a ne meni, vidim ja nista ne kontam, vec sam se zabrinuo :D
d2

#55 Re: Dobar, los, Merkator

Post by d2 »

illuminated wrote:Ja bih samo dodao jednu sitnicu:

Da bi neki proizvod uopste dosao na police u Merkatoru mora se istresti desetine hiljada KM prije bilo cega.
Neka vrsta reketa. Ja sam ostao frapiran kad sam saznao da se cak i polozaj na polici masno placa.

(Volio bih da se javi neko ko je nesto proizvodio i pokusao plasirati u neki prodajni lanac, ili jos bolje u Merkator jer je o njima topic)

To je pojasnjenje zasto su svi proizvodi od podravke slozeni pod konac a Vispak negdje zaguran i nabacan.
Misljenja sam da Solana nije imala da plati ovaj svojevrsni reket i pokrenula je kampanju ili nemaju pojma kako stvari funkcionisu.

Price tipa: Slobodno trziste, najbolji proizvod su price za malu djecu...da su istresli lovu, naslo bi se mjesto. Tako rade svi lanci.
to sto kazes je istina ali bas ne objasnjava zasto je vispak nabacan... pozicija na policama se placa, placaju se i posebni stalci za pojedine tipove robe (recimo soletti moze imati svoj stalak ako mjesecno plati xy km) ali pored toga postoje ljudi koji rade "pospjesivanje prodaje" i posao im je da po cijeli dan obilaze supermarkete i prodavnice i vode racuna da su proizvodi o kojima se staraju lijepo slozeni, da su rezerve nadopunjene i slicno... neko ima ljude koji to bolje rade a neko ljude koji to losije rade, neko ih opet nema nikako nego zavisi od radnika samog prodajnog mjesta...
kejns

#56 Re: Dobar, los, Merkator

Post by kejns »

a zna li iko gdje ima kupiti tih corbi od povrca :)
DobroJutroKolumbo

#57 Re: Dobar, los, Merkator

Post by DobroJutroKolumbo »

iz dna duše wrote:
vratnik wrote:Mene samo zabrinjava podatak (ako je vjerovati medijima forumaskim) da dva bosanska politicara kupuju bljutave vode... Mozda oni znaju nesto sto mi ne znamo..
Sjećaš se ono sa Igmanom, osiromašenim uranijom...sve se stišačovječe, niko više ne priča, još pijemo "vodicu sa olimpijskih planina, sa vrha Igmana i Bjelašnice" :? :x

Ne dirajte Olimpiju! :x :D Potvrđeno je da je "Olimpija" najkvalitetnija voda u Evropi , sto veoma malo ljudi zna! Meni samo smeta sto je nema u velikim pakovanjima od 5 litara , pa vecinom kupujem Tesanjsku od 5 litara pakovanje!
alijagicalija

#58 Re: Dobar, los, Merkator

Post by alijagicalija »

Uobicajena praksa supermarketa, svugdje u svijetu je da naplacuju poziciju u svojim objektima, u smisli mjesta na polici i pozicije unutar samog objekta. Ovo naplacivanje moze biti u robi, novcu, rijedje u cijeni proizvoda. Prije mjesec ili dva naveo sam primjer, po meni ispravne politike: Irska nije dozvolila otvaranje trgovackih centara u kojima su supermarketi ili prodavnice vece od 2000 m2, zbog mogucnosti monopolistickog polozaja o cemu je bilo rijeci i tema na forumu.

Bila je tema, gdje je postavljeno ovo pitanje:
Zanima me sta mislite to procesu globalizacije ili regionalizacije u BiH. Ocigledno je da trgovacki centri zauzimaju monopolisticke polozaje. Najnovija informacija je da Delta holding ulazi na velika vrata u BiH. Agrokor je vec usao, Merkator takodjer. Ova trojica, tj jedan drze kompletno retail trziste...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#59 Re: Dobar, los, Merkator

Post by mIRCerka »

DobroJutroKolumbo wrote:
iz dna duše wrote:
vratnik wrote:Mene samo zabrinjava podatak (ako je vjerovati medijima forumaskim) da dva bosanska politicara kupuju bljutave vode... Mozda oni znaju nesto sto mi ne znamo..
Sjećaš se ono sa Igmanom, osiromašenim uranijom...sve se stišačovječe, niko više ne priča, još pijemo "vodicu sa olimpijskih planina, sa vrha Igmana i Bjelašnice" :? :x

Ne dirajte Olimpiju! :x :D Potvrđeno je da je "Olimpija" najkvalitetnija voda u Evropi , sto veoma malo ljudi zna! Meni samo smeta sto je nema u velikim pakovanjima od 5 litara , pa vecinom kupujem Tesanjsku od 5 litara pakovanje!
mislim da je uranij bio za AQUA vodu, za koju je izvoriste bilo ISPOD Vlakova, pa se ljudi zgrazavali od takve mineralne vode...
nigdje.nikog

#60 Re: Dobar, los, Merkator

Post by nigdje.nikog »

Vi ponovo svoje pa svoje.
Pojavile se neke nove supe proizvedene u Tuzli i Merkator ih automatski mora staviti na police.
Nigdje veze. Evo imamo i ovaj trgovacki lanac Bingo - drze ga Tuzlaci i bujrum stavite tamo te tuzlanske supe a izbacite Podravku, Knorr...!

Ispravite me ako se varam, ali mi se cini da tamo gdje je Coca-cola, nema Pepsija, i obratno.
Jednostavno kad se prave ugovori ovakve vrste, obicno se navedu i uslovi u smislu - dam ti povoljnije ali izbaci konkurenciju.
To, naravno, ide do neke mjere i neki brandovi su toliko jaki da ih se jednostavno mora imati ako se uopce zelis baviti trgovinom ozbiljno.
E sad, ako neko iz nekog drugog razloga protezira jedne na racun drugih - pa toga naravno ima svugdje, ali to je smisao trgovine od pijace do supermarketa.
IZBOR JE TVOJ.

I jos nesto - ove supe/juhe iz SOLANE (!?) Tuzla, to kao da ste mi rekli - Keks iz Koksare Lukavac !

O MARKETINGU je rijec.
shuriken

#61 Re: Dobar, los, Merkator

Post by shuriken »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
shuriken wrote: politika ne stanuje ovdje samo zato sto ti ne pristajes na diskusiju o tome da je ovo primitivna predizborna kampanja SDA protiv SDPa. Kad su oni to saznali da Mercator ne zeli prodavati njihove supe? Kad su dobili medalje? Znaci odavno proizvode fenomenalne supe ali ih nisu nikad nudili Mercatoru na prodaju do ovih opstinskih izbora? pa koliko glup mora neko bit da u to povjeruje? sa tim istim slovencima Jata i Jataci suradjuju naveliko i imaju zajednicke firme, sto po svom koalicijskom partneru ne opletu.

koje si do sada okuse tih supa probao, koja je najbolja? ima li ih u tvom granapu u dejcicima? jesi li ih igdje ikad vidio?
Uz duzno postovanje shuriken, mislio sam da si to shvatio pa ti ranij nisam odgovarao, ti si skroz fulio temu ove emisije. Nigdje i niko nije pomenuo SDA, SDP, Imamovica ili bilo koga slicnog. Vjerujem da ces ti i dalje ostati u ubjeđenju da se radi o predizbornoj prici ali to sto tvrdis jednostavno ne stoji. Niti je SDA moja izborna opcija niti imam namjeru ucestvovati u prljavim predizbornim prepucavanjima. Ponavljam, jedina motivacija postavljanja ove diskusije je ta sto smatram da kao odgovorni gradjani ove zemlje trebamo reagovari na ovakve hirove stranih investitora. Evo prilike da pokazemo da imamo dostojanstva i da nismo bas tako naivni i glupi, ili jesmo?

I samo da znas da se u Dejcicima ne kupuju gotove galofak supe vec nase vrle hanume prave domace corbe, zdravije su i ukusnije. :D
hvala na odgovoru, izvini sto sam se ja nagalamio, ali nisi drukcije odgovarao

kao sto si pretpostavio ostajem pri svojoj tvrdnji
a ako SDA nije tvoja opcija onda jos gore
jer postajes medij za njihove poruke mimo svoje volje
to bi ja nazvao voodo kampanja, kad imash politicke protivnike
kojima prodash neku temu, naprimjer ekonomski patriotizam
i onda tvoji politicki protivnici pusu u tvoj rog

da izidjemo iz konteksta SDA SDP opcinski izbori
za koji ja mislim da je stvarni kontekst ove price
sta mislis o drugom dijelu mog pitanja:

da li bi za nasu ekonomiju bilo bolje da se o proizvodu, distribuciji, promociji i cijeni tih supa, dodo zacina i soli
(ako te supe uopce postoje)
brinu neki strucnjaci tih disciplina
ili politicki aparatcik koji je strucnjak za hidrocentrale??
shuriken

#62 Re: Dobar, los, Merkator

Post by shuriken »

mislim da je uranij bio za AQUA vodu, za koju je izvoriste bilo ISPOD Vlakova, pa se ljudi zgrazavali od takve mineralne vode...[/quote]

i remember. prvi primjer WOM marketinga u BH. konkurencija platila ljude da sire pricu da je voda ispod Vlakova. i onda dosla Jana i pomela ih obje. :lol: :lol: :lol:
papacja

#63 Re: Dobar, los, Merkator

Post by papacja »

iz dna duše wrote:za nigdje.nikog:
Jažeš: "tako i prodavac ima pravo nesto ne ponuditi."

Šta misliš, je li tako i u Sloveniji: neka ponudi, ko šta ima ponuditi? (i iz inozemstva-mi iz Bosne)
Ne bih rekla...Ah, da ipak, naše drvo, struju (slušam evo na dnevniku, povjerenstvo dalo pozitivno mišljenje o gradnji brane na Neretvi kod Glavatičeva, k'o fol za naše dobro, ma bogati, ta ista struja će biti izvezena takvima kao Slovenci-pa neće valjda Slovenci svoju Soču branom pregraditi, nisu divljaci kao mi), a naši gotovi proizvodi su ili nekvalitetni ili nezdravi...
Nemoj majke ti samo odmah brucelozu pominjati, pa da nam je kao zbog toga bh. hrana na glasu kao nesigurna.nezdrava
Misliš li ti zaista da mi dobijamo iz tih dtugih zemalja isti kvalitet za neki proizvod, kao onaj što ima isti taj proizvod, koji je namijenjen za njihovo tržište?
Znaš li npr. (opet ću ja o alpskom mlijeku), da je naša Azrica tvrdila da je mlijeko OK i ostavila ga u prodajnim objektima u BiH, a da su Slovenci to isto svoje mlijeko tada povukli iz svoih prodavnica...
Ali, mi smo balkanci, neće nama ništa biti ili smo bili pokusni kunići...
Svaka čast za post :thumbup:
d2

#64 Re: Dobar, los, Merkator

Post by d2 »

e gdje je onaj sto pita jel kupujes domace banane, eno mu vijest da je covjeku rodila banana u kaknju :lol:
nigdje.nikog

#65 Re: Dobar, los, Merkator

Post by nigdje.nikog »

Banane u Kaknju, Piramide u Visokom¸Arapi dobili drzavljanstva...

Nece ovo na dobro.
Drvosjeca iz Dejcica

#66 Re: Dobar, los, Merkator

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

nigdje.nikog wrote:Banane u Kaknju, Piramide u Visokom¸Arapi dobili drzavljanstva...

Nece ovo na dobro.
Zaboravio si naftu u BiH... :-D
Drvosjeca iz Dejcica

#67 Re: Dobar, los, Merkator

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

shuriken wrote:
kao sto si pretpostavio ostajem pri svojoj tvrdnji
a ako SDA nije tvoja opcija onda jos gore
jer postajes medij za njihove poruke mimo svoje volje
to bi ja nazvao voodo kampanja, kad imash politicke protivnike
kojima prodash neku temu, naprimjer ekonomski patriotizam
i onda tvoji politicki protivnici pusu u tvoj rog
O.K to je tvoje misljenje ali ono nikako ne stoji niti mije to bila namjera da budem necije politicko glasilo po forumima.

shuriken wrote:da li bi za nasu ekonomiju bilo bolje da se o proizvodu, distribuciji, promociji i cijeni tih supa, dodo zacina i soli
(ako te supe uopce postoje)
brinu neki strucnjaci tih disciplina
ili politicki aparatcik koji je strucnjak za hidrocentrale??
Budimo realni, po entitetskim i drzavnim ministarstvima se postavljaju prvenstveno podobni pa tek onda strucni ljudi, na nizim nivoima je jos gore tako da konrektno taj slucaj za koji govoris mi nije poznat i ne iznenađuje me ako je tako. Sa druge strane sve ovo ne opravdava Mercator da proizvođacu koji zapravo dopunjava vlstiti asortiman, a razlika je derasticna kada se dopunjava asortiman i kada neko zeli no name brand plasirati na trziste, zabranjuje plasiranje jednog od njegovih proizvoda.
kockica_kockica

#68 Re: Dobar, los, Merkator

Post by kockica_kockica »

Mercator... sve na jednom mjestu... ne zamaram se proizvodima koje kupujem... mnogo puta sam eksperimentisala sa proizvodima i na kraju postala rob odredjenih marki, i nisu sve strane i nisu sve nase.. neka zlatna sredina.. ali od svih trznih centara u Mercatoru me ne prati niko od police do police kao da sam lopov, nemam onaj osjecaj da ce me nesto opaliti po glavi ako padne, cisto je i uredno, tete koje rade su ljubazne pa mozes zanovjetati koliko ti srce pozeli :D neki proizvodi su skuplji neki jeftiniji, to je tu negdje... probala sam ici u druge centre pa sam uvijek dolazila razocarana nema ovog nema onog, ovo je skuplje ovo ovako ovo onako... i jos me mrko poprijeko gledaju i one radnice koje idu za mnom kao zandari.. majko moja... jednom sam bila u jednom od centara i bilo je nekih proizvoda koji su bili nebom pod oblacima nisam mogla dohvatiti.. moja kolegica zamoli radnika koji nosi njihovu uniformu da dohvati kaze on drsko nije moj reon... trazile smo ciji je reon pa je ispalo da nije niciji... na kraju odustanemo od pokusaja kupovine odredjenog proizvoda....
stonehange

#69 Re: Dobar, los, Merkator

Post by stonehange »

Ljudi nije sve u merkatoru do hrane,jeste li primijetili da je to jedno od sarajevskih mondenih okupljališta...Ako ste sreće pa potrefite možete naići na Ismeta Ćelu s tjelohraniteljima,političare i njihove žene koje fol guraju kolica i odmjeravaju jedna drugoj nakit i šminku,pola anonimnih djevojaka koje traže dobre partije sređuje se zbog "kupovine piletine i čaja" a odlazi tamo da se špacira;a čime je sve to taj market postigao...Prostorom koji je sređen onako kako je sređen,tu vam je sve na mjestu,jeste li ulazili u njihove toalete (kao hotelski su),kabine za telefoniranje poredane,štandovi s novinama,sve vrste tel.kartica na jednom mjestu,kopirnica ključeva,još fale samo čistači cipela....E kada neki naš market ostvari nešto takvo,imat će i on profit kao Mercator.A ne kao u Robotu na Ciglanama,naslagana im roba iz magacina u prodajnom prostoru,spotičeš se o nju.A glavna tačka programa im aktovke od 10 KM,komada jedno 200.
Kupujem domaću robu kada god to mogu,zaista,pogotovo poljoprivredne proizvode,sokove,pecivo,supe...Ali kada dođem pred dilemu kvalitet ili patriotizam u šopingu,biram ovo prvo.Pa ko će jesti Vispakove neslane i bljutave kikirikije,pored Kelly'sa,ili naš sladoled (ne daj bože nikome Milkosovog sladoleda).
shuriken

#70 Re: Dobar, los, Merkator

Post by shuriken »

pogledaj, dobri moj Drvosjeco iz dragih mi Dejcica
danasnji Avaz stranica 10
i reci mi molim te
u kojem kontekstu je clanak napisan
je li mozda u ekonomiji?
porodica i kuhinja?

jok!
pod Lokalni izbori 2008!!
jer je to predizborna kampanja
kao sto rekoh
nigdje.nikog

#71 Re: Dobar, los, Merkator

Post by nigdje.nikog »

Dosao maloprije iz BINGA (Bingo Marketi - vlasnik Senad Dzambic, Tuzla, Bosna i Hercegovina)

Nigdje ovih tuzlanskih supa/juha/corbi.
Samo Knorr, Podravka, Maggi...
alijagicalija

#72 Re: Dobar, los, Merkator

Post by alijagicalija »

Pregrmicu bez Tuzlanske corbe, al sta cemo kad padne snijesko bijelic. Hocel se i ove godine uvoziti so, jer ova Tuzlanska ko biva ne valja il skupa. Pa kad valja u corbu sto ne valja po cesti...Merkator, Bingo, i sta ti ja znam ima pravo da prodaje i supe iz Ugande, al Vlade Kantona i Federacije nemaju pravo da sipaju uvoznu so po cestama...Ne znam ko se sjeca ovakve situacije prije godinu ili dvije. Smijesno.Ko da mi je Mugabe ministar finansija...
Vision 2020

#73 Re: Dobar, los, Merkator

Post by Vision 2020 »

MA JA ODAVNO NE IDEM U MERKATOR.
StupskaBitanga

#74 Re: Dobar, los, Merkator

Post by StupskaBitanga »

meni je Mercator cool jer BH celebrity tamo navracaju i tamo su često
amrica

#75 Re: Dobar, los, Merkator

Post by amrica »

Ni u Konzumu nisam nasla tuzlanske supe... a bas fino poredane Vispakove i jos neke domace, nigdje diskriminacije
Post Reply