Ja lično volim da ga poderem drugom
Ali šta nosi sutra niko nezna, tako da bih i ja mogao da završim na automatici.....
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Pa neznam šta voziš, možda nešto bijesno, nesumnjam u taj kickdown,Fordas wrote:Majstore, kick-down na mom auto je nesto sto treba dozivjeti, zaboravio bi brzo deranje drugom, vjeruj mi
Chairman wrote:Automatski mjenjaci su za gospodu. Manuelni za balavce zeljne dokazivanja i za one koji ne mogu priustiti sebi automatski. Naravno, ima i 1 % onih koji zaista iz nekog razloga vise vole manuelne.

Vecina proizvodaca automobila nastoje da njihova vozila imaju osjecaj ubrzanja koji se moze opisati kao linearan , ravnomjeran i gladak.Cinjenica da nisi osjetio kickdown je u biti kompliment masini i transmisiji . Primjera sa Chrysler 300 koji pokrece masina od 250 ks i automatskom transmisijom postizem ubrzanje od 0-100 za 8 sekundi i to bez ikakvoga skakanja trzanja i slicnih gluposti . Konstrukcija vozila i izolacija u kabini su uradeni tako da uopce nemas osjecaj ubrzanja sa druge strane sjecam se kada sam vozao Golfa I S paket prije dvadesetak godina kako sam bio impresioniran njegovim ubrzanjem koje je za to vrijeme bilo fenomenalnih 15 secundi od 0-100 a ubrzanje te je bacalo i ljepilo za sjedalo. Naravno radi se o cinjenici da se radi o potpuno razlicitioj klasi vozila i naravno napretku u tehnologiji.Naravno transmisija je samo jedan od faktora pri ubrzanju. Licno za velike masine preferiram automstski transmisiju , za motore do 1.6 bez turba mozda je pogodnija manuelna transmisija. A za gradske voznje definitivno najbolja CVT. Continious Variable transmition koja se ugraduje u vecinu Nissanovih modela >elmer wrote:Pa neznam šta voziš, možda nešto bijesno, nesumnjam u taj kickdown,Fordas wrote:Majstore, kick-down na mom auto je nesto sto treba dozivjeti, zaboravio bi brzo deranje drugom, vjeruj mi
Lik mi je hvalio Merca 124 1990 godinu 2.6 motor AMG obrada bijesan ovo ono, posle demonstracije sam ostao razočaran sa ubrzanjem a bogami i sa kickdownom.
Ovim si sve rekao. Tebi uskoro ni automatic nece biti dovoljan, nadji si vozaca da ne moras ni tofatal error wrote:ako vec moram koristiti auto
Ovo me ubode u oči. Apsolutno pogrešna premisa. Čistokrvni terenci, kao radne mašine, teže što većoj jednostavnosti i da nema puno elektronike. Zato se i prave jednostavno, a takav je manuelni mjenjač. Ali off road zajednica je vremenom zaključila da je automatski mjenjač daleko pouzdanije riješnje, pod uvjetom da je hlađenje ulja kvalitetno urađeno. Na mjestima gdje ce terenac sa A/T proći 100 puta, isti trenac sa M/T ce proći 20 puta i poderat će kvačilo.srce_ruke_lopata wrote:Zato svi cistokrvni terenci imaju automatske mjenjace...ali malo sutra,svaki ima manueulac.
skojotovski wrote:nisam bio pristalica automatskog mjenjaca sve dok nisam probao. nakon te uzivancije, stav mi se AUTOMATSKI promijenio.![]()
i meni je gust poderat' ga drugom, ali ovo je, neko je to vec napisao, gospodska voznja. auto klizi... plovi...nema buke...ne osjetis ubrzanje i prebacivanje brzina...za nekoliko sekundi si na dvije nanke! ne ide, no leeti!
...jos kad ga fisnes u Srajvosa^ wrote:Merak mi je mjenjaca provozat, al kao stalno auto biram automatika. Vozio sam tip-tronic mjenjac, sto se mene tice rijetko kad sam koristio. Fisnes ga fino u D i po gasu.
vozshadow wrote:Ovim si sve rekao. Tebi uskoro ni automatic nece biti dovoljan, nadji si vozaca da ne moras ni tofatal error wrote:ako vec moram koristiti auto, nije za tebe manuelni i uzivancija
VR6 wrote:Automatik cu uzeti kad se penzionisem
Citizen-X wrote:VR6 wrote:Automatik cu uzeti kad se penzionisem
Samo pazi da ga ne provozas prije penzije sa plavom naljepnicom cikom i kolicima.
Gre'ota je gluposcu pravit' greske na tijelu.
Sve je to krasno i lijepo tup druga tup treca ta-ta-ta, svrsavanje na ubrzanju - i tup - na kraju budes Sasa Zanardija.
Ima previse ubica na cesti kojima se nadigne na manuelno.
Ne vole ni trebe vise divljake za volanom vjeruj mi.
Malo pomalo ces vidjeti kako i kokice sjedaju u gospodska auta. Nece ni one da im jajnici otpadnu i da ih se k'o vrece voza. Pa nije guzu masirala da bi je ti tretir'o ko boxing-vrecu na sjedistu. Mozes jednom - al' onda ti je vidimo se u iducem broju.
Nego, i one vole da sjednes, brzo glisiras, a za to je automatik i tempomat dusu dao, pa rukica tamo, pa poljubac 'vamo 'nas?
Treba imat' stila - seljacina sa teskom nogom i rukom a havom u glavi ima i previse da je konkurencija prevelika, a statistika ubijenih i unistenih dusa je i za jedan zivot uvijek prevelika.

Iko, ishta?!chuchumbamayumbe wrote:Moze li mi neko objasniti koji se mjenjac koristi u bolidima F1 i u WRC automobilima, tipa Subaru Impreza, Ford Focus WRC...?!
Uglavnom evo otprilike to ovako izgleda:chuchumbamayumbe wrote:Iko, ishta?!chuchumbamayumbe wrote:Moze li mi neko objasniti koji se mjenjac koristi u bolidima F1 i u WRC automobilima, tipa Subaru Impreza, Ford Focus WRC...?!
Znaci, ipak su to "manuelni" mjenjaci, jer vozac prebacuje brzine po potrebi, sve ostalo odradjuje hidraulika/elektronika.Citizen-X wrote:Uglavnom evo otprilike to ovako izgleda:chuchumbamayumbe wrote:Iko, ishta?!chuchumbamayumbe wrote:Moze li mi neko objasniti koji se mjenjac koristi u bolidima F1 i u WRC automobilima, tipa Subaru Impreza, Ford Focus WRC...?!
Imas hidrauliku koja radi na elektronske komande bilo na mjenjacu, bilo na volanu (tzv pedale), elektricnim impulsima salju u command centar na mjenjacu u mjenjacu sve radi hidraulika, da pri promjeni brzina apsolutno nema vise fizicke snage nego samo impuls.
Neki zovu selespeed, neko shiftronic, neko geartronic, neko dsg, neko tiptronic - a princip je isti - elektrohidraulicna izmjena brzina - sve sto ti radis od zamjene brzina u obicnom autu preko sajli i sina - to uradi za tebe elektrohidraulika u djelicu sekunde - i da - to je F1 izum - koji se ufabrikov'o u "obicne" aute.