Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Irelevantan

#51 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by Irelevantan »

Očigledno ima argumenata za i protiv jednih ali i drugih mjenjača i u pitanju je stvar ukusa,

Ja lično volim da ga poderem drugom :D , tako da automatska varijanta otpada,

Ali šta nosi sutra niko nezna, tako da bih i ja mogao da završim na automatici.....
Fordas

#52 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by Fordas »

Majstore, kick-down na mom auto je nesto sto treba dozivjeti, zaboravio bi brzo deranje drugom, vjeruj mi 8-)
Irelevantan

#53 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by Irelevantan »

Fordas wrote:Majstore, kick-down na mom auto je nesto sto treba dozivjeti, zaboravio bi brzo deranje drugom, vjeruj mi 8-)
Pa neznam šta voziš, možda nešto bijesno, nesumnjam u taj kickdown,

Lik mi je hvalio Merca 124 1990 godinu 2.6 motor AMG obrada bijesan ovo ono, posle demonstracije sam ostao razočaran sa ubrzanjem a bogami i sa kickdownom.
Bullet Tooth Tony

#54 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by Bullet Tooth Tony »

Chairman wrote:Automatski mjenjaci su za gospodu. Manuelni za balavce zeljne dokazivanja i za one koji ne mogu priustiti sebi automatski. Naravno, ima i 1 % onih koji zaista iz nekog razloga vise vole manuelne.
Image
kEN0

#55 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by kEN0 »

manuelni, samo radi nekog feelinga...

automatik je isto ok, al eto preferiram manuelni..
duboka_misao

#56 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by duboka_misao »

ja mislim da ovdje nema pravo da komentariše neko ko bar pola godine nije imao priliku da vozi automatika, da ne spominjem ove što ga znaju samo sa filmova :)
fatal error

#57 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by fatal error »

ako vec moram koristiti auto :D , zar ima nesto prakticnije, nego prici autu sa key card-om.... nema trazenja kljuca po dzepovima....otvaras vrata.....sjedas u auto....zatvaras vrata.....vezes pojas...stisnes puljku "start"....prebacis u "D" i .......voziiiii misko.
whow

#58 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by whow »

elmer wrote:
Fordas wrote:Majstore, kick-down na mom auto je nesto sto treba dozivjeti, zaboravio bi brzo deranje drugom, vjeruj mi 8-)
Pa neznam šta voziš, možda nešto bijesno, nesumnjam u taj kickdown,

Lik mi je hvalio Merca 124 1990 godinu 2.6 motor AMG obrada bijesan ovo ono, posle demonstracije sam ostao razočaran sa ubrzanjem a bogami i sa kickdownom.
Vecina proizvodaca automobila nastoje da njihova vozila imaju osjecaj ubrzanja koji se moze opisati kao linearan , ravnomjeran i gladak.Cinjenica da nisi osjetio kickdown je u biti kompliment masini i transmisiji . Primjera sa Chrysler 300 koji pokrece masina od 250 ks i automatskom transmisijom postizem ubrzanje od 0-100 za 8 sekundi i to bez ikakvoga skakanja trzanja i slicnih gluposti . Konstrukcija vozila i izolacija u kabini su uradeni tako da uopce nemas osjecaj ubrzanja sa druge strane sjecam se kada sam vozao Golfa I S paket prije dvadesetak godina kako sam bio impresioniran njegovim ubrzanjem koje je za to vrijeme bilo fenomenalnih 15 secundi od 0-100 a ubrzanje te je bacalo i ljepilo za sjedalo. Naravno radi se o cinjenici da se radi o potpuno razlicitioj klasi vozila i naravno napretku u tehnologiji.Naravno transmisija je samo jedan od faktora pri ubrzanju. Licno za velike masine preferiram automstski transmisiju , za motore do 1.6 bez turba mozda je pogodnija manuelna transmisija. A za gradske voznje definitivno najbolja CVT. Continious Variable transmition koja se ugraduje u vecinu Nissanovih modela >
shadow

#59 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by shadow »

fatal error wrote:ako vec moram koristiti auto :D
Ovim si sve rekao. Tebi uskoro ni automatic nece biti dovoljan, nadji si vozaca da ne moras ni to :D , nije za tebe manuelni i uzivancija :wink:
za_sada_bez_dobrog_nicka

#60 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

srce_ruke_lopata wrote:Zato svi cistokrvni terenci imaju automatske mjenjace...ali malo sutra,svaki ima manueulac.
Ovo me ubode u oči. Apsolutno pogrešna premisa. Čistokrvni terenci, kao radne mašine, teže što većoj jednostavnosti i da nema puno elektronike. Zato se i prave jednostavno, a takav je manuelni mjenjač. Ali off road zajednica je vremenom zaključila da je automatski mjenjač daleko pouzdanije riješnje, pod uvjetom da je hlađenje ulja kvalitetno urađeno. Na mjestima gdje ce terenac sa A/T proći 100 puta, isti trenac sa M/T ce proći 20 puta i poderat će kvačilo.
Uostalom evo očiglednog dokaza šta automatik može:

http://www.youtube.com/watch?v=EuDHaZ98u9Y
http://www.youtube.com/watch?v=Xu7aSXfDpjs
http://www.youtube.com/watch?v=U291xfU3lqY
http://www.youtube.com/watch?v=U1cRQ-EXjOc

Ovo su sve automatici.
skojotovski

#61 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by skojotovski »

nisam bio pristalica automatskog mjenjaca sve dok nisam probao. nakon te uzivancije, stav mi se AUTOMATSKI promijenio. :D
i meni je gust poderat' ga drugom, ali ovo je, neko je to vec napisao, gospodska voznja. auto klizi... plovi...nema buke...ne osjetis ubrzanje i prebacivanje brzina...za nekoliko sekundi si na dvije banke! ne ide, no leeti!
Last edited by skojotovski on 30/09/2008 13:33, edited 1 time in total.
rajvosa^

#62 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by rajvosa^ »

Merak mi je mjenjaca provozat, al kao stalno auto biram automatika. Vozio sam tip-tronic mjenjac, sto se mene tice rijetko kad sam koristio. Fisnes ga fino u D i po gasu. :D
atko

#63 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by atko »

skojotovski wrote:nisam bio pristalica automatskog mjenjaca sve dok nisam probao. nakon te uzivancije, stav mi se AUTOMATSKI promijenio. :D
i meni je gust poderat' ga drugom, ali ovo je, neko je to vec napisao, gospodska voznja. auto klizi... plovi...nema buke...ne osjetis ubrzanje i prebacivanje brzina...za nekoliko sekundi si na dvije nanke! ne ide, no leeti!
:lol: :lol: :lol:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Vozio i vozam automatika ... elegancija :)
DoradO

#64 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by DoradO »

rajvosa^ wrote:Merak mi je mjenjaca provozat, al kao stalno auto biram automatika. Vozio sam tip-tronic mjenjac, sto se mene tice rijetko kad sam koristio. Fisnes ga fino u D i po gasu. :D
...jos kad ga fisnes u S :run: i ja nedavno presao na tiptronic i nikad se vise ne vracam na manuelni :D
fatal error

#65 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by fatal error »

shadow wrote:
fatal error wrote:ako vec moram koristiti auto :D
Ovim si sve rekao. Tebi uskoro ni automatic nece biti dovoljan, nadji si vozaca da ne moras ni to :D , nije za tebe manuelni i uzivancija :wink:
voz :zzzz: ili automatik :-D
VR6

#66 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by VR6 »

Automatik cu uzeti kad se penzionisem :D
Citizen-X

#67 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by Citizen-X »

VR6 wrote:Automatik cu uzeti kad se penzionisem :D

Samo pazi da ga ne provozas prije penzije sa plavom naljepnicom cikom i kolicima.
Gre'ota je gluposcu pravit' greske na tijelu.
Sve je to krasno i lijepo tup druga tup treca ta-ta-ta, svrsavanje na ubrzanju - i tup - na kraju budes Sasa Zanardija.
Ima previse ubica na cesti kojima se nadigne na manuelno.
Ne vole ni trebe vise divljake za volanom vjeruj mi.
Malo pomalo ces vidjeti kako i kokice sjedaju u gospodska auta. Nece ni one da im jajnici otpadnu i da ih se k'o vrece voza. Pa nije guzu masirala da bi je ti tretir'o ko boxing-vrecu na sjedistu. Mozes jednom - al' onda ti je vidimo se u iducem broju.

Nego, i one vole da sjednes, brzo glisiras, a za to je automatik i tempomat dusu dao, pa rukica tamo, pa poljubac 'vamo 'nas?
Treba imat' stila - seljacina sa teskom nogom i rukom a havom u glavi ima i previse da je konkurencija prevelika, a statistika ubijenih i unistenih dusa je i za jedan zivot uvijek prevelika.
chuchumbamayumbe

#68 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by chuchumbamayumbe »

Moze li mi neko objasniti koji se mjenjac koristi u bolidima F1 i u WRC automobilima, tipa Subaru Impreza, Ford Focus WRC...?!
skojotovski

#69 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by skojotovski »

Citizen-X wrote:
VR6 wrote:Automatik cu uzeti kad se penzionisem :D

Samo pazi da ga ne provozas prije penzije sa plavom naljepnicom cikom i kolicima.
Gre'ota je gluposcu pravit' greske na tijelu.
Sve je to krasno i lijepo tup druga tup treca ta-ta-ta, svrsavanje na ubrzanju - i tup - na kraju budes Sasa Zanardija.
Ima previse ubica na cesti kojima se nadigne na manuelno.
Ne vole ni trebe vise divljake za volanom vjeruj mi.
Malo pomalo ces vidjeti kako i kokice sjedaju u gospodska auta. Nece ni one da im jajnici otpadnu i da ih se k'o vrece voza. Pa nije guzu masirala da bi je ti tretir'o ko boxing-vrecu na sjedistu. Mozes jednom - al' onda ti je vidimo se u iducem broju.

Nego, i one vole da sjednes, brzo glisiras, a za to je automatik i tempomat dusu dao, pa rukica tamo, pa poljubac 'vamo 'nas?
Treba imat' stila - seljacina sa teskom nogom i rukom a havom u glavi ima i previse da je konkurencija prevelika, a statistika ubijenih i unistenih dusa je i za jedan zivot uvijek prevelika.
:lol: :lol: :lol: :thumbup: :thumbup:
Šeha

#70 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by Šeha »

Automatici su sve bolji i bolji. Prije su bili lijeni, kickdown je bio spor - prodje par sekundi od trenutka kad stisnes gas do trenutka kad presalta u nizu brzinu. No ovi novi tiptronici su stvarno haos, jos sa ovim "pedalama" kod volana koje rade i u punom automatik modu (znaci ne u "S" ili "DS" modu) stvarno mi ne fali manuelni.

Image

Za voznju u guzvi i slobodnu ruku da ne govorimo :)
chuchumbamayumbe

#71 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

chuchumbamayumbe wrote:Moze li mi neko objasniti koji se mjenjac koristi u bolidima F1 i u WRC automobilima, tipa Subaru Impreza, Ford Focus WRC...?!
Iko, ishta?!
Citizen-X

#72 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by Citizen-X »

chuchumbamayumbe wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Moze li mi neko objasniti koji se mjenjac koristi u bolidima F1 i u WRC automobilima, tipa Subaru Impreza, Ford Focus WRC...?!
Iko, ishta?!
Uglavnom evo otprilike to ovako izgleda:

Imas hidrauliku koja radi na elektronske komande bilo na mjenjacu, bilo na volanu (tzv pedale), elektricnim impulsima salju u command centar na mjenjacu u mjenjacu sve radi hidraulika, da pri promjeni brzina apsolutno nema vise fizicke snage nego samo impuls.

Neki zovu selespeed, neko shiftronic, neko geartronic, neko dsg, neko tiptronic - a princip je isti - elektrohidraulicna izmjena brzina - sve sto ti radis od zamjene brzina u obicnom autu preko sajli i sina - to uradi za tebe elektrohidraulika u djelicu sekunde - i da - to je F1 izum - koji se ufabrikov'o u "obicne" aute.
Klodovik

#73 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by Klodovik »

Pih, neki su ovdje stvarno lijeni. Sad je postalo teško i brzine mijenjati :)
chuchumbamayumbe

#74 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Citizen-X wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
Iko, ishta?!
Uglavnom evo otprilike to ovako izgleda:

Imas hidrauliku koja radi na elektronske komande bilo na mjenjacu, bilo na volanu (tzv pedale), elektricnim impulsima salju u command centar na mjenjacu u mjenjacu sve radi hidraulika, da pri promjeni brzina apsolutno nema vise fizicke snage nego samo impuls.

Neki zovu selespeed, neko shiftronic, neko geartronic, neko dsg, neko tiptronic - a princip je isti - elektrohidraulicna izmjena brzina - sve sto ti radis od zamjene brzina u obicnom autu preko sajli i sina - to uradi za tebe elektrohidraulika u djelicu sekunde - i da - to je F1 izum - koji se ufabrikov'o u "obicne" aute.
Znaci, ipak su to "manuelni" mjenjaci, jer vozac prebacuje brzine po potrebi, sve ostalo odradjuje hidraulika/elektronika.
Vozac mijenja brzine kako on to zeli, a ne automobil.
Da je automatik bolji od manuelnog, valjda bi ga koristili u F1, a ne prepustili covjeku da odlucuje kada ce presaltati.
Over and out.
froop

#75 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac

Post by froop »

Rekao bih prije specificno kako koja Marka.

Mercedes: manualni ni u snu
Bmw : samo manualni i ponekad 335i sportautomatic, SMG pogotovo stare verzije bezveze
Audi : manualni ok, automatic malo nervozna(ko normalne BMW-a)
VW: manualni i autom.(vidi gore Audi) DSG fina stvar ali nekao sintetski i neradi bas sta ja hocu.
Smart: automatizirani manual katastrofa, klimanje glavom, pauze i tako
Renaul twingo: Poluatomatizovan mijenjac, znaci ja mijenjac a auto daje kvacilo sam. Katastrofa i po.
Post Reply