Divovski Bref na Bentbashi?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

svirac

#51 Re: Divovski Bref na Bentbashi?

Post by svirac »

Vidi stari, poenta je da mozes i imas pecati tamo gdje radis ono sta sam i ja ... pustas ribu nazad. Ovi nasi na Vijecnici ne vracaju nista .... a riba se mrijesti jednom godisnje. Nisu to zecevi, pa da se mnoze i mnoze. Znaci, kako zbog fekalija i sl. tako i zbog prekomjernog ribolova, ribe u Milji neeemaaaa .... a ovo sto ima, pitanje je dokle ce.
svirac

#52 Re: Divovski Bref na Bentbashi?

Post by svirac »

veca_sa wrote:drugacije je 2-3 ribe na uni koja je puna ribe, od 2-3 ribe u miljackoj, haman 20% od ukupno :lol:
potpis :(
shuriken

#53 Re: Divovski Bref na Bentbashi?

Post by shuriken »

svirac wrote:Nego, prepricacu vam jucerasnji tel. razgovor sa jednom mladom gospodjicom koja me je u okviru izborne kampanje stranke SDA pozvala i .... ono kao direktan kontakt, a tice se kandidata za nacelinka opstine Centar gospodina D. Konakovica. Otprilike:

Ja: Halo
Ona: Dobar dan, zovem ispred izbornog tima bla, bla.... da li ste znali da je gospodin Konakovic demobilisani borac?
Ja: Nisam, ... i ja sam, ali sta imam od toga?
Ona: Da li ste zadovoljni radom Udruzenja demobilisanih boraca?
Ja: Nisam, nikad nista od njih nisam imao, cak ni tel. poziv.
Ona: Hocete li izaci na izbore?
Ja: Hocu
Ona: Sta bi novi nacelnik gospodin Konakovic mogao uciniti za ovaj grad ako bude izabran?
Ja: Uciniti nesto ..... da nam rijeka koja protice kroz grad bude cista i bez smeca i fekalija, naravno, ako je u stanju to uciniti
Ona: Naravno da jeste! Odlicna ideja!!!! Hvala vam ... bla, bla

Ne gajim iluzije da bi doticni stvarno zelio uciniti nesto ... jednostavno, mozda iskoristi ideju za predizbornu kampanju i ... pojeo vuk magarca. :sad:
super!
meni je stvarno svejedno da li bi rijeku ocistio i za sebe politicke poene skupio bilo koji politicar

ne pitamo je li macka crna ili bijela (u nasem slucaju zelena ili crvena) pitamo da li lovi miseve (u nasem slucaju stakore)
Ublehas

#54 Re: Divovski Bref na Bentbashi?

Post by Ublehas »

[quote="svirac"]Da .... znam za te bajke od 4-5 kg .... ima jedna koja u donjoj vilici nosi piercinge od udica i leptirova koje je pokidala nasim lokalnim ribolovcima koji su je pokusali uloviti. :-D[/quote

Nemislim stari na bajke u smislu prica za djecu :-D nego mislim na baje, vodene kukce clankovitog izgleda i sa antenama na repu, obicno zive pod kamenjem u vodi! Neznam, mozda ih neko drukcije zove, mi smo ih zvali "bajke" od "baje" :lol: Izvrstan mamac za vecinu riba (i zabranjen, naravno) i znam da zive samo u cistoj vodi, svako zagadjenje ih trijebi.
Topla voda

#55 Re: Divovski Bref na Bentbashi?

Post by Topla voda »

shuriken wrote:
svirac wrote:
shuriken wrote:
nisam cuo ribolovce da traze da se uredi korito i cistoca rijeke
pa da mozda i ribe jednog dana budu jestive
Pa, tesko je nesto uraditi kao pojedinac, .... kao ribolovacko udruzenje, mozda, jos kad bi se neke hajmo reci poznate face-ribolovci malo pokrenuli, ko zna. Mislim na: Sasa Petrovic, Salem Miso, Mirvad Kuric itd... pa onda neki Zeleni, a najbolje bi bilo to progurati nekoj od stranaka ... samo da u predizbornoj kampanji nacne to pitanje ..... mislim, stvarno ne znam, nagadjam. Najgore je kad se nista ne radi .... a ono sto me najvise jede je da 99,9 % gradjana ovo grada za Miljacku boli neka stvar. Dobra je kad treba organizovati debilni rafting (Bosnalijek) ili snimiti scenu sa splavom na vodi za jos debilniji film .....
Znas, na Miljacku svi gledaju otprilike na nacin: kao gledas sa mosta u vodu i kontas"Ja jes' prljava *ebote, vidi smeca!" A ustvari, mi smo ti koji je cine takvom. Koji apsurd *ebote .... pa evo, par forumasa je sa velikom nevjericom gledalo u fotku ove pastrmke ..... kao, otkud ona u ovoj zagadjenoj rijeci u koju kompletan grad pisa i sere ... i ko je ovaj idiot koji u takvoj rijeci peca ???!!
Naljutih se .... sorry! :)
super ideja! pokrenu udruzenja i klubovi, pridruze im se te "face" sigurno ih ima jos, mislim da bi se vlasti zakacile na jednu takvu inicijativu
pogotovo sto, koliko sam shvatio strucnjake, nije potrebno da nama povecaju PDV da bi to uradili
nego samo treba zaredati po kvartovima i dati im godinu dvije da se spoje legalno na kanalizaciju ili svako izgradi septicku jamu
inache slijede kazne vise nego sto je taj trosak
mozes li ti nekom klubu ili udruzenju to predloziti?

ja znam samo jednog ribolovca a i ta je jadan u opoziciji, pa bi bilo shvaceno kao provokacija
pa legalno,nelegalno....sve to zavrsi u miljacki
trebalo bi uz korito ..5-6 metara prije nego se izljevaju dovodi kanalizacije...napraviti citavom duzinom,sa dvije strane neki kolektor,ogromne cijevi koje ce prije izljevanja u miljacku.....sve to kupiti i odvoditi nizvodno van grada i onda to pustati u rijeku.
i sve te cijevi opet zatrpati..
a kad bi sad nekog upitao od vlastodrzaca kolko to kosta,rekao bi ti - jedno 50-60 miliona eura
Ublehas

#56 Re: Divovski Bref na Bentbashi?

Post by Ublehas »

svirac wrote:Nazalost, mladica + Miljacka = bajka, :sad:
radi se ipak o krupnoj pastrmki ......
Mladice je ... prije 20-tak godina bilo u Zeljeznici i u Bosni. Poneki ulov bude u rijeci Fojnici.
Drina, koja je nekad bila prebogata maldicom, je skoro prazna. U Vrbasu je ima onako. Jedina rijeka sa dobrom populacijom mladice je rijeka Una oko Bosanske Krupe.
No, mi ipak pricamo o Miljacki. :)
A eto, moj komsija koji je sad stari covo preko 80 i ribolovac kaze da je nekad tamo 50 i neke godine mazno mladicu na Miljacki, doduse ne veliku, ako mu je vjerovat jer ribari su iskreni samo tako :-) , a moguce je jer je u to doba Miljacka bila puno veca nego danas, to mi je i otac govorio. Otprilike konstantno je bila tolika kolika je danas recimo poslije zime i velikih kisa. E sad sta je bilo, zasto se voda toliko povukla, neznam, ljudski faktor sigurno.
shuriken

#57 Re: Divovski Bref na Bentbashi?

Post by shuriken »

pa legalno,nelegalno....sve to zavrsi u miljacki
trebalo bi uz korito ..5-6 metara prije nego se izljevaju dovodi kanalizacije...napraviti citavom duzinom,sa dvije strane neki kolektor,ogromne cijevi koje ce prije izljevanja u miljacku.....sve to kupiti i odvoditi nizvodno van grada i onda to pustati u rijeku.
i sve te cijevi opet zatrpati..
a kad bi sad nekog upitao od vlastodrzaca kolko to kosta,rekao bi ti - jedno 50-60 miliona eura[/quote]

ne razumijemo se
u gradu postoji kanalizacija i ona ima kolektore
govorimo o oborinskoj kanalizaciji i potocima u kojima ne smije biti fekalija
dakle oni koji izlijevaju svoje otpadne vode u potok ili u oborisnku kanalizaciju
moraju se o svom trosku spojiti na kanalizaciju ili iskopati septicku jamu
a to ne cine
jer sluzbu, koja bi im to trebala narediti i kazniti ih, boli kico slabinac
a kad nas derne jedna epidemijica kolere ili trbusnog tifusa
onda ce se svi ibretiti i reci da nisu nadlezni
amrica

#58 Re: Divovski Bref na Bentbashi?

Post by amrica »

Mladice je ... prije 20-tak godina bilo u Zeljeznici i u Bosni. Poneki ulov bude u rijeci Fojnici.
Drina, koja je nekad bila prebogata maldicom, je skoro prazna. U Vrbasu je ima onako. Jedina rijeka sa dobrom populacijom mladice je rijeka Una oko Bosanske Krupe.

Mozda je malo off, ali vidim da si maher, moj stari je (nekad davno) donosio mladice tolike da smo ih morali rezati na pola da stanu u frizider, koliko se sjecam kote su bile gornji tok Neretve, Ljuta, Glavaticevo, i jedno legendarno selo Luko, negdje oko izvora Neretve, ako sam sta geografski promasila, sorry, davno je bilo kad sam isla tamo....
Topla voda

#59 Re: Divovski Bref na Bentbashi?

Post by Topla voda »

shuriken,hoces da kazes da uredno spojena kanalizacija zavrsava...gdje?
svirac

#60 Re: Divovski Bref na Bentbashi?

Post by svirac »

amrica wrote:

Mozda je malo off, ali vidim da si maher, moj stari je (nekad davno) donosio mladice tolike da smo ih morali rezati na pola da stanu u frizider, koliko se sjecam kote su bile gornji tok Neretve, Ljuta, Glavaticevo, i jedno legendarno selo Luko, negdje oko izvora Neretve, ako sam sta geografski promasila, sorry, davno je bilo kad sam isla tamo....
Cao Amrice,

tvoj stari je donosio velike pastrmke iz gornjeg toka Neretve ... zubatak, glavatica, neretvanska mekousna pastrmka. Nazalost, prekomjernim izlovom su te vrste dovedene na sami rub egzistencije. Lijepa stara vremena.
Pametne glave hoce i dole da grade branu i uniste dobar dio toka Neretve, vidjecemo na sta ce sve izaci.
shuriken

#61 Re: Divovski Bref na Bentbashi?

Post by shuriken »

Topla voda wrote:shuriken,hoces da kazes da uredno spojena kanalizacija zavrsava...gdje?
nemam pojma, neko je od strucnjaka gore napisao da imaju kolektori i gdje se nalaze
x0z0y0

#62 Re: Divovski Bref na Bentbashi?

Post by x0z0y0 »

veca_sa wrote:@svirac

jedno jos pitanjce, ove pastrmke sto si lovio, pecao, fato isl na milji, jesul to, hajmo reci prirodne jbg, ili su to pastrmke sto su uzgajane u ribogojilistima pa ubacene u miljacku. bas sinoc nesto sa starim pricam i on mi rece da je bila neka akcija poribljavanja miljacke ali ne zna ni on 100% je li i kada :-?

znas li ti o tome sta vise?
:lol: :lol: meni rekose isto
svirac

#63 Re: Divovski Bref na Bentbashi?

Post by svirac »

To je divlja, autohtona potocara kojoj treba 5-6 godina da naraste do ove duzine.
Poribljavanje je bilo pocetkom ove godine i ubacivana je mladj i mali komadi od 15-ak cm.
svirac

#64 Re: Divovski Bref na Bentbashi?

Post by svirac »

veca_sa wrote:
svirac wrote:To je divlja, autohtona potocara kojoj treba 5-6 godina da naraste do ove duzine.
Poribljavanje je bilo pocetkom ove godine i ubacivana je mladj i mali komadi od 15-ak cm.

ok hvala.

malo sam se udubio u ovo pa me zanima da mi malo stariji kazu je li pamte da je miljacka ovoliko smrdila, danas na parkingu ispred mosta suade i olge ispracam burazera na exkurziju i fakat smrad je nepodnosljiv. je li ikada ovoliko smrdila i da li postoji mogucnost da je u miljacku ispustena neka hajmo reci hemikalija, buckuris ovijeh odozgo???
Naravno ... pa tacno na pola puta od Skenderije do Vrbanje imas ogromnu cjevuru iz koje neprestano tece ... nekad mlijecno bijelo, nekad malo manje, a zna biti i crveno ...

Image
J.B.Tito

#65 Re: Divovski Bref na Bentbashi?

Post by J.B.Tito »

Da pozdravim mog "brata po štapu" Svirca, nadam se da znas ko je. ;-)
Što se tiče Miljacke, prošlo ljeto sam sreo jednog čikca kako naakim instrumentima mjeri nešto u vodi, i to na mjestu gdje se u Miljacku ulijeva potok koji prolazi pored zemaljskog muzeja, a mislim da je to taj što u njega ulaze sve otpadne vode iz Bosnalijeka.
Nakon što sam ga pitao "kakva je situacija", dobio sam odgovor da od ukupne količine vode koja dolazi u sarajevo 3/4 su fekalne,a i ona jedna preostala se pretvori u fekalne vode.Trebao sam otici do njega i uzeti te podatke, ali ne stigoh (nadam se da jednom hocu i da cu imati tacne podatke o stanju sa Miljackom)
Svirac vam pokaza ovu pastrmku i klijenove, a evo vam jos koji klijen sa Malte
Image
Image
Image
Svirac i ja smo kolege sa jedne ribarske stranice, a evo par vijesti vezano za Miljacku, a koje se nalaze na toj stranici (da me ne napadnu administratori kako rekalmiram stranicu, necu ici linkovima nego copy-paste)

25.12.2006. Vijest koja potvrdjuje neku moju prijašnju.
Nedavno sam pisao o zagadjenosti Miljacke, o tome kako se sve gradske fekalije slijevaju u nju, te i sve druge otpadne vode koje "proizvode" razni privredni subjekti u gradu i oko njega. Postojanje prečistača-kolektora u Butilama, predgradju Sarajeva se zadnjih dana aktueliziralo, a na površinu su isplivale i vijesti o katastrofalnom stanju sarajevske vode za piće. Sinoć, na dnevniku čujem vijest da se u području vodozaštitne zone u opštini Ilidža nalazi od 800 do 1000 septičkih jama?!
Da bi se izbjegla mogućnost kontaminacije vode raznoraznim bakterijama (stručnjaci aludiraju na moguće epidemije hepatitisa, tifusa.....) u vodu se ubacuju velike količine hlora, koji je opet kancerogen.
Dok jedni iznose podatke o ugroženosti stanovništva, drugi opet negiraju to, tvrdeći da je sa sarajevskom vodom sve u redu.
Gdje je istina?
Mislim da nije izmedju, mislim da je vjerovatnije da je kvalitet vode ugrožen, jer smo svi svjedoci izgleda rijeke Bosne nakon njenog prolaska kroz Osjek, koji je uglavnom bespravno izgradjen i bez riješene infrastrukture, gdje je najlakše kanalizaciju iz kuće sprovesti u Bosnu. Vrlo vjerovatno mi zvuči i jedna stvar a koju je iznio jedan stručnjak, da Miljacka sama, ovakva kakva je, ugrožava kvalitet vode, jer je vrlo lako moguće da se mješaju podzemne vode, gdje Miljacka kontaminira čiste koje dolaze sa okolnih planina.
Podatak da 11 opština u ovoj regiji nemaju regulisanu kanalizaciju i da se ona na kraju sva usmjerava u vodotokove je dovoljan da zaključim da je teza o onečišćenju vode ispravnija i bliža istini.
Kantonalna policija se ubi hodajući u šminkerskim odjelima zapisujući automobile koji su jednim točkom "nagazili" na "zelenu površinu"- ispravnije bi bilo, "fulili trotoar pa zagazili na zemlju jer zelene površine nema na mapi", ili - ko je kabasti otpad izbacio kad nije dan za takvu vrstu otpada, iako je on smješten pored kontejnera, a kamioni smeća se istresaju na sve strane, u jednom naselju uz rijeku Bosnu, pola sata sam trazio kontejner da bacim smeće, da bi na kraju izvukao zaključak da kontejneri u tom naselju uopšte ne postoje, jer je Bosna taj "kontejner", svjedokom sam bio deponije kostiju iz neke mesare u gornjem toku Nahorevskog potoka, nevjerovatne količine lijekova koji su ostali u rijeci Bosni u jednom rukavcu, a nakon pada vodostaja i sličnih stvari zbog kojih na Bosnu više ni ne idem.
A kolektor u Butilama stoji kako stoji - kažu, ne zadovoljava trenutne potrebe i mogao bi podmiriti oko 30% otpadnih voda. Pa aktivirajte ga, bolje je i to 30% da se prečisti, a ako 11 opština nema regulisanu kanalizaciju, uzmite pare od njih, grada, kantona, federacije, Republike Srpske, države, svi imamo interes da se to riješi, jer su te opštine iz oba entiteta, a ne dajite pare za neke projekte tipa "Kako guzovače mlatnuti pare" i koji postoje dok se iste ne prebace na račun "projektanata".
Mogao bih o ovome još, a siguran sam da ste i svi vi koji ste hodali obalama Bosne od Rimskog mosta pa do sastavka sa Miljackom vidjeli tu tugu i žalost, taj jad od vode čiji je izvor sarajevska turistička atrakcija. A vidjećete u tekstovima iz starih ribarskih listova koje postavljam na stranicu, kakva je to bila voda, i kakve je sve ribe bilo u njoj.Sada joj, evo, ni ona sa izvora više nije za piće. Znam ja nas...........

Ispod ide text iz lista SAN, a o temi "Voda u Sarajevu".
25.12.2006.Zlatko petrović umiruje gradjane Sarajeva
Znamo da se kanalizacija iz 11 općina ulijeva u ilidžanske vodotoke, ali kroz filtere se iz podzemlja vadi potpuno čista voda za piće

Građani Sarajeva piju potpuno mikrobiološki ispravnu vodu, tvrdi kantonalni ministar prostornog uređenja Zlatko Petrović.
Reagirajući na navode koordinatora za infrastrukturu u Općini Ilidža Nazima Mahmutovića, da se kanalizacija i otpadne vode odlijevaju kroz rijeke i vodotoke bez ikakvog sistema prečistača, on je kazao kako se potpuno čista voda vadi iz podzemlja, odnosno kroz filter postrojenje Bosna jedan i Bosna dva".
Skup sistem
- Kanton Sarajevo je upoznat s tim da je kanalizacija iz 11 općina, uključujući i one iz RS, spojena na ilidžanske rijeke i vodotoke, jer je prečistač u Butilama van funkcije. Mi imamo realan problem deponije Krupačkih stijena, zatim neadekvatne infrastrukture na dijelu Istočnog Sarajeva i nedostatka infrastrukture na određenim objektima koji su rađeni u vodozaštitnoj zoni.
Što se tiče projekta prečišćavanja otpadnih voda i kanalizacije, uvezivanja Istočnog Sarajeva sa Sarajevom i stavljanjem u funkciju prečistača u Butilama sa adekvatnim kolektorima, za to je potrebno najmanje 180 miliona KM. S obzirom da je procedura usvajanja Kantonalnog akcionog plana zaštite okoliša završena, ovo pitanje je stavljeno kao prvi red prioriteta - kaže Petrović.
Ukoliko bude bilo političke volje, ovaj projekat bi, kaže ministar, mogao biti realizovan u 2007. godini.
- Dakle, to treba uraditi kroz ugradnju infrastrukture prema Odluci o legalizaciji, s jedne strane, a tamo gdje to nije moguće uraditi i kroz uklanjanje objekata. Ta infrastruktura bi podrazumijevala i prečistače.
Cijena korištenja
U tom smislu su napravljene studije i predradnje za prečistač u Butilama, da se pokrene procedura javnog tendera za odabir najpovoljnijeg izvođača. Išlo se na to da uz mehaničko čišćenje otpadnih voda koje smo imali prije rata, uradimo i biloško čišćenje. Tako bi čista voda odlazila u Miljacku, a kompletna fekalna kanalizacija bi se odvodila do samog prečistača i na onim mjestima gdje to do sada nije bilo urađeno odvajala bi se kišna i fekalna kanalizacija - pojašnjava Petrović.
Prema njegovim riječima, kada se sve to završi, onda se treba utvrditi tarifna politika za cijenu korištenja tog prečistača.
-Ta cijena u svijetu je veća nego što je cijena vode- kazao je Petrović.
Zajednički prečistać
Said Jamaković, direktor Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo kaže da u Razvojnom planu Zavoda predviđen zajednički prečistač.
-To je što se tiče prostornog plana u redu i ja ne vidim zašto nas Nazim Mahmutović smatra krivcima, jer nadležnost oko makroinfrastrukture je prešla sa Zavoda za izgradnju na općine kaže Jamaković.
A Muhić - SAN

A ima tu još textova, poput ovog:

14.11.2006. - Da li je ugrožen resurs pitke vode u glavnom gradu (AVAZ)
U cijelom Sarajevu nema nijedan prečistač fekalija.Prijeratni kolektor u Butilama više ne radi.Vodu zagađuju i praonice.

Nijedna od osam gradskih rijeka koje se zbog konfiguracije terena slijevaju prema Ilidži, nema kolektor za prečišćavanje fekalija. Tako se sve rijeke koje dospiju u vodozaštitnu zonu miješaju s pitkom vodom i ponovo se vraćaju do krajnjeg potrošača - čovjeka, kaže Nazim Mahmutović, šef stručne službe za koordinaciju rada mjesnih zajednica Općine Ilidža.
Septičke jame
- "Prije rata postojao je prečistač u Butilama, ali on više nije u funkciji. Za njegovu obnovu potrebna su višemilionska sredstva koja ni Općina ni Kanton nemaju. Međutim, problem se može riješiti ako se na svakoj rijeci izgradi prečistač i tako bi se ilidžanski bazen akumulirao čistom pitkom vodom" - kaže Mahmutović.
Pitku vodu, ističe on, ugrožava i 8.000 septičkih jama na području Osjeka i drugih novoizgrađenih naselja na Ilidži.
- "Za spajanje domaćinstava u Osjeku na kanalizacionu mrežu potrebno je položiti 200 kilometara cijevi. Od Kantona smo dobili dopis da za iduću godinu možemo kandidirati projekt u visini od 350.000 KM. Za toliko novca možemo obnoviti svega kilometar i po kanalizacije" - objašnjava Mahmutović.
Više hlora
Osim toga, opasnost po zdravlje stanovništva predstavljaju autopraonice i servisi vozila koji nemaju separatore prljave vode i ulja, koja na kraju kroz kišnu kanalizaciju dospijevaju u rijeke.
- "Sarajevo pretendira da bude metropola jugoistočne Evrope, a cijeli grad nema prečistač fekalija. Niko nema podatke niti brine o tome koliko je ugrožen resurs pitke vode u gradu. „Vodovod" stavlja pet puta više hlora u vodu nego što je standard kako bi se uništile silne bakterije i zbog toga se ne može utvrditi stvarno stanje kvaliteta vode" - kaže Mahmutović.
RAKOVICA BEZ PITKE VODE
Iako s područja Ilidže pitka voda dospijeva u cijeli grad, mještani Rakovice vodu crpe sa 16 lokalnih i improviziranih izvorišta. Ta količina vode nije dovoljna za oko 4.000 stalnih stanovnika, a vikendom ih u ovom naselju bude i do 12.000.
- Prije pet godina ovaj problem smo pokušali nametnuti Kantonu i uradili smo glavni projekt vodosnabdijevanja i uvođenja kanalizacije u Rakovici. Međutim, to bi nas koštalo 30 miliona KM, a mi ne možemo sami izdvojiti toliki novac. Da stvar bude još gora, snabdijevanje Rakovice pitkom vodom nije predviđeno ni usvojenim prostornim planom KS od 2003. do 2023. godine" - ističe Mahmutović.
N. P. - Avaz

29.08.2006. Miljacka je rijeka plovna, po njoj plove razna ..... (na žalost)
Često prodjem Vilsonovim šetalištem pogleda uprtog u njenu vodu nadajući se nadrealističnoj slici jata klijenova kako njome plivaju.Ništa od toga, u dva dana dva slučaja koja bi svugdje bili taj "nadrealizam" samo su kod nas surova realnost.
Slika prva:
Jučer ujutro, vraćajući se sa posla, na Miljacki jato od 20-ak patki. Ljepota ih vidjeti. Prije sam viđao jednu-dvije, ali nikad u ovom broju.
Image
Sav "raznježen" krenuh dalje, ali me iz te "raznježenosti" trznu druga slika, slika realnosti.
Dvije fotelje u vodi, kao da je neko sjedio u njima, tako lijepo namještene.
Image
Požalih što nisam imao digitalac kod sebe da uslikam dvije slike kontrasta. U povratku na posao, isti dan predveče, ponesem aparat. Patke su odletjele, fotelje stoje kako stoje. Simptomatično je to, što je ova zgrada koja se vidi u pozadini, zgrada jedne opštine u Sarajevu. Mogla je ovo biti bilo koja rijeka u bilo kojem gradu i slika pred bilo kojom opštinom, nema puno razlike u izgledu naših voda. Nisu one izbačene iz opštine, daleko od toga, ali bi mi bilo drago da jesu, i to skupa sa onim #uzicama u njima koje ove fotelje neće ni registrovati pogledom i barem se začuditi nad ovom slikom. I one će stajati ovako do neke jače kiše koja će ih odnijeti do neke druge zgrade opštine.Žalosno!
Slika druga:
Jutros se spremam da krenem sa posla kući. Na telefon me zove naš kolega sa foruma, "Svirač": "Jarane, imaš li aparat kod sebe, Miljacka je crvena kao krv, neko je nešto u nju ispustio.Pravi horor za vidjeti"
Image
Imao sam, odem do vode.Na žalost, stigao sam kad se voda počela bistriti, ali se još vidjelo to "crvenilo". Vjerovatno će šaljivdžije iz Hordi zla (navijači FK Sarajevo) napraviti vic kako Miljacka hoće biti Evropskom rijekom pa uzela šampionsku boju, a Manijaci (navijači NK Željezničar) kako tek ovom bojom ispunjava sve uslove iz stiha sa početka naslova. Može zvučati patetično, ali ja bih rekao da je to boja stida, stid je ljudi koji je gledaju, stid je onog šta je sad, a šta je bila u pričama koje mi je moj otac prepričavao o Miljacki i o njegovim prvim ulovima upravo na njoj i upravo na Vilsonovom šetalištu.
Izvini Miljacko, nisi ti kriva, oni ne znaju šta rade.
A ovi jadničci misle da su se okupali i da su sada čisti.Žalosno, jako žalosno!
Image

17.01.2007.Održan rafting na Miljacki (Nezavisne.com)
SARAJEVO - Pet raft-čamaca s rafterima iz skoro svih dijelova BiH jučer se bez većih problema spustilo niz Miljacku kroz centar Sarajeva dužinom od oko pet kilometara.
Image
Ovaj neobični rafting, koji se već četvrtu godinu zaredom održava u sklopu obilježavanja godišnjice osnivanja "Bosnalijeka", organizuje menadžment ovog proizvođača lijekova.
"Ovo je jedan od načina obilježavanja već 56. godišnjice našeg preduzeća. Sve je počelo slučajno kada su se rafteri iz Bihaća, kojima je 'Bosnalijek' obezbijedio neku opremu, ponudili da se spuste niz Miljacku. Mislim da je zanimljivo Sarajlijama i do sada smo naišli na dobre komentare. Iduće godine uvešćemo novine, tako da ovaj rafting ima neki takmičarski naboj", kazao je Edin Arslanagić, direktor "Bosnalijeka", istakavši da će idući rafting obilovati egzibicijama.
Rafteri koji su jučer krstarili Miljackom istakli su da rijetko kada voze mirniji rafting.
"Super je bilo. Inače nikada nemamo publiku, jer se spuštamo niz vrleti, a sada je bilo mnogo građana koji su se s mostova iščuđavali. Srećom da postoji brana, pa je vodostaj bio veći, inače bismo, kao ranijih godina, čamac više nosili, nego što bismo plovili Miljackom", kazao je Sedad Kovačević, jedan od učesnika raftinga, koji se najčešće spušta niz kanjone Neretve.
Mnogobrojne Sarajlije su s odobravanjem pratile čamce kako se spuštaju niz Miljacku, mada je bilo i komentara da su, "umjesto da se spuštaju, trebali zavrnuti rukave i počistiti smeće iz rijeke". Na kraju raftinga kod Vrbanja mosta organizovan je mini-roštilj, te su se građani Sarajeva počastili specijalitetima sa roštilja.
D. Muminović
(Moj komentar: Bolje bi bilo Bosnalijeku da uloži pare u prečistaće otpadnih voda iz svoje fabrike i da doniraju sredstva za očuvanje vodotokova jer godinama truju Miljacku, a ne vjerujem da su se baš pretrgli izdvajanjem sredstava za nešto slično, nego što organizuju ovu stupidnu manifestaciju.
Ne pročitah u vijesti da li su i rafterima obezbjedili besplatne lijekove iz svog asortimana za eventulane infekcije i moguća trovanja zbog kontakta sa vodom.)

Da ne dužim više, ima u ovim textovima dovoljno odgovora na sve o čemu ste do sada polemisali.Ima još vijesti o Miljacki, ali nema pozitivnih.Ova Svirceva pastrmka je samo izuzetak.
Bistro!
SanYava

#66 Re: Divovski Bref na Bentbashi?

Post by SanYava »

[quote="shuriken"

aha, ima pastrmka
i pjeva hitove kad stisnes dugme
i mase repom u ritmu

il je to bio saran?[/quote]

hahahahaha :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Bit će prije FiŠi toJ iz ČAJNIZ SHopova :lol:
svirac

#67 Re: Divovski Bref na Bentbashi?

Post by svirac »

Pozdrav i za tebe ..... :-D
Jedva cekam da dodju klijenovi .... tamo nekad u junu.
svirac

#68 Re: Divovski Bref na Bentbashi?

Post by svirac »

dosli su ...

Image
karanana

#69 Re: Divovski Bref na Bentbashi?

Post by karanana »

sta je ba ovo?
malo vise detalja o ovoj slici i ko je doso.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#70 Re: Divovski Bref na Bentbashi?

Post by Romeo 80 »

Mutanti iz Milje! :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#71 Re: Divovski Bref na Bentbashi?

Post by Toto »

svirac wrote:dosli su ...

Image
Je li ovo bere sisarike??
karanana

#72 Re: Divovski Bref na Bentbashi?

Post by karanana »

mutiralo govno - dobilo peraja
svirac

#73 Re: Divovski Bref na Bentbashi?

Post by svirac »

karanana wrote:mutiralo govno - dobilo peraja
Nemoj biti debil .... kad vec nemas sta pametnije reci.
karanana

#74 Re: Divovski Bref na Bentbashi?

Post by karanana »

ocigledno nemas ni ti. pitam te gdje? sta? ko? kada? kako? a ti sve sto imas reci na ovu sliku je: dosli su. dosli klijenovi, ali gdje?
ja sam barem probao biti smijesan. uostalom jutros se na slici nije vidila glava ribe pa je i licila vise na govno.
svirac

#75 Re: Divovski Bref na Bentbashi?

Post by svirac »

karanana wrote:ocigledno nemas ni ti. pitam te gdje? sta? ko? kada? kako? a ti sve sto imas reci na ovu sliku je: dosli su. dosli klijenovi, ali gdje?
ja sam barem probao biti smijesan. uostalom jutros se na slici nije vidila glava ribe pa je i licila vise na govno.
Dobro da ohanemo .... inace, volim i ja lanut', ali. ......
Dosli su uzvodno iz rijeke Bosne klijenovi na mrijest, jato od nekih 100-tinjak komada. Dodjem tu i varalicarim ih i pustam.Necu ti reci gdje su, radi nazovi ribolovaca koji bi ih istrijebili za 7 dana. Ovaj na slici je bio cca 2 kg, sto je SF za Miljacku.
Bacim varalicu, ulovim ga, skinem i pustim .... zahvalan sto mogu varalicariti haman ispre svog stana. :)
Post Reply