Bajram party
- sffovac
#51 Re: Bajram party
nazalost, al' za bajram izbjegavam i kafu poput negdje vani
jer gdje god da sjednem, to se cuga u vel'ko od sabaha, a neki krenu i prije, pa mi se to sve zgadi, obidjem familiju i sjedim kuci
dok sam bio mladji znao sam i izac s rajom u grad, a kad vidim da su svi oko mene dobro ucugani i cude se sto ne pijem, cak i oni koji su znali postit, dodje mi da razgulim i da to ne gledam, ne zato sto sam ja neki velki vjernik, jer nisam, vec cisto iz nekog stida pred samim sobom
meni samo ostaje nejasno sto bas bajram
sto ne dan prije, jer oni koji cugaju, cugaju i za ramazna, ne svi, al vecina
ili sto ne dan poslije, sto bas taj dan ?
i kako mozete reci da je to proslava bajrama, po kojem osnovu ?
a smeta vam krst na zlatistu, a smeta vam zeleni trotoar, a smeta vam Q fest, a smeta vam teheran ...
vi sami sebi smetate, ali necete sebi priznati
vecina ne postuje sama sebe, a kamoli one s kojima su, a daje si za pravo dizati glas i ocekivati da ih drugi postuju
jer gdje god da sjednem, to se cuga u vel'ko od sabaha, a neki krenu i prije, pa mi se to sve zgadi, obidjem familiju i sjedim kuci
dok sam bio mladji znao sam i izac s rajom u grad, a kad vidim da su svi oko mene dobro ucugani i cude se sto ne pijem, cak i oni koji su znali postit, dodje mi da razgulim i da to ne gledam, ne zato sto sam ja neki velki vjernik, jer nisam, vec cisto iz nekog stida pred samim sobom
a smeta vam krst na zlatistu, a smeta vam zeleni trotoar, a smeta vam Q fest, a smeta vam teheran ...
vecina ne postuje sama sebe, a kamoli one s kojima su, a daje si za pravo dizati glas i ocekivati da ih drugi postuju
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#52 Re: Bajram party
Chmoljo wrote:
meni je sigurno pomogao da smanjim... ako ništa... nisam pio od Nove godine...
Ne znam kako je kod nas, ali vani raja zive za vikend kada se bukvalno ubijaju alkoholom ( petak i subota, a nedjeljom se trijezne ). Kad to vidis trijeznim ocima ne izgleda ni najmanje lijepo. Sad neko moze naci milion izgovora da se napije, pa opet, pa opet...samo sto to nista ne rjesava. A jako odgovara onima koji proizvode Zombi nacije ( rad od ponedjeljka do petka , a onda - alkohol + narkotici ). Za ostale uvedes nemoguce poreze i imas "mirno" drustvo. Savrsen recept, do jednom.
-
neshto
#53 Re: Bajram party
koliko sam skotno igi pop pada nekad oko bajrama pa bih pitao dežurne dušebrižnike da li je to ok po kuranu il muslimani ne trebali gledati punk koncert za bajram
?
- ja.neron
#54 Re: Bajram party
sffovac wrote:nazalost, al' za bajram izbjegavam i kafu poput negdje vani
da sam ja napisao ne bih se bolje izrazio
što kaže đole "parada pijanstva i kiča"
Last edited by ja.neron on 04/09/2008 12:20, edited 1 time in total.
- clav
#55 Re: Bajram party
ma nejse sto se pije i slusa turbina, nego sto su ti isti najglasniji kad nekog treba lincovati, objesiti, polomiti sto potkopava ''temelje morala drustva''. al to smo mi u najsjajnijem ruhu savrsenog nesavrsenstva.
- travar
#56 Re: Bajram party
Sad Iggy Pop, slijedeći bajram, Marilyn Mansonneshto wrote:koliko sam skotno igi pop pada nekad oko bajrama pa bih pitao dežurne dušebrižnike da li je to ok po kuranu il muslimani ne trebali gledati punk koncert za bajram?
-
mostarac
#57 Re: Bajram party
Pijem rijetko al kad pijem ne gledam je li ramazan ili nije, za bajram ne pijem jer mi bajram zaista nije praznik za koji neko treba da pije jer to dvoje ne ide zajedno. Ako vec praznujes za Bajram onda se ne pije jer ako pijes nije ti bajram. Tu su bar stvari jasne. Sto se tice ramazana meni su najbolji ovi sto ne piju za ramazan a ostatak godine se lese. Da apsurd bude veci jos i poste
A onda za Bajram nadoknade propusteno. Ako pijete 330 dana u godini mozete slobodno i za ramazan. Veci je grijeh ako se tad suzdrzavate jer i u Kur'anu stoji lijepo da Allah dz.s najvise mrzi licemjere.
-
emra_a
#58 Re: Bajram party
mostarac wrote:Pijem rijetko al kad pijem ne gledam je li ramazan ili nije, za bajram ne pijem jer mi bajram zaista nije praznik za koji neko treba da pije jer to dvoje ne ide zajedno. Ako vec praznujes za Bajram onda se ne pije jer ako pijes nije ti bajram. Tu su bar stvari jasne. Sto se tice ramazana meni su najbolji ovi sto ne piju za ramazan a ostatak godine se lese. Da apsurd bude veci jos i posteA onda za Bajram nadoknade propusteno. Ako pijete 330 dana u godini mozete slobodno i za ramazan. Veci je grijeh ako se tad suzdrzavate jer i u Kur'anu stoji lijepo da Allah dz.s najvise mrzi licemjere.
pa nisu licemjeri,vec zele na neki nacin da i oni budu muslimani,to sto ne zele da piju uz ramazan(a vrlo rado bi) pokazuje da ipak imaju neko postovanje prema vjeri
-
mostarac
#59 Re: Bajram party
ako si musliman onda si to 365 dana u godini a ne samo 30. Vjera je tu vrlo stroga i ne poznaje bolje ista nego nista. To je licemjerno, a ako ti tu ne vidis licemjerje onda ti ja ne mogu pomoci.emra_a wrote:mostarac wrote:Pijem rijetko al kad pijem ne gledam je li ramazan ili nije, za bajram ne pijem jer mi bajram zaista nije praznik za koji neko treba da pije jer to dvoje ne ide zajedno. Ako vec praznujes za Bajram onda se ne pije jer ako pijes nije ti bajram. Tu su bar stvari jasne. Sto se tice ramazana meni su najbolji ovi sto ne piju za ramazan a ostatak godine se lese. Da apsurd bude veci jos i posteA onda za Bajram nadoknade propusteno. Ako pijete 330 dana u godini mozete slobodno i za ramazan. Veci je grijeh ako se tad suzdrzavate jer i u Kur'anu stoji lijepo da Allah dz.s najvise mrzi licemjere.
pa nisu licemjeri,vec zele na neki nacin da i oni budu muslimani,to sto ne zele da piju uz ramazan(a vrlo rado bi) pokazuje da ipak imaju neko postovanje prema vjeribolje ista nego nista
-
emra_a
#60 Re: Bajram party
znam to,ali eto sta se moze
ma nije samo u bosni tako,vec svugdje,,turskoj,indoneziji itd...ljudi uvijek kreiraju nesto sto ce im zamazati oci,kako ipak eto nisu tako grijesni itd bla bla.Ne mogu da zive po vjeri,a ne mogu zbog savjesti da budu "veliki grijesnici" pa onda prave neke svoje zakone
mada je tacno da je tokom Ramazana veci grijeh piti..
ma nije samo u bosni tako,vec svugdje,,turskoj,indoneziji itd...ljudi uvijek kreiraju nesto sto ce im zamazati oci,kako ipak eto nisu tako grijesni itd bla bla.Ne mogu da zive po vjeri,a ne mogu zbog savjesti da budu "veliki grijesnici" pa onda prave neke svoje zakone
-
mostarac
#61 Re: Bajram party
Dolazimo sad do teoloske rasprave a mislim da ni ti ni ja nismo kompetentni da tu raspravu vodimo, a to je teoloska dilema je li veci grijeh sa islamskog stanovista biti licemjer u vjeri u Allaha dz.s. tj. pretvarati se i pokusavari prevariti Allaha dz.s. ili je veci grijeh piti za ramazan. Mislim da nam na to pitanje slabo ko i od ulleme u BiH moze dati odgovor. Ja svoj stav zasnivam na onome sto sam procitao i shvatio iz Kur'ana a to je da je po mom shvatanju manji grijeh piti za ramazan ako vec pijes i ostatak godine, nego piti 330 dana u godini, a ne piti za ramazan. To je po onom kako sam ja dozivio i shvatio Kur'an,a nisam kompetentan za njegovo tumacenje. Dakle kako sam ja shvatio i dozivio ako pijes onda pij i za ramazan i ne pokusavaj prevariti Allaha dz.s jer on sve zna i sve vidi a mrze mu je kad ga probas prevariti nego da pijes za ramazan jer ako ga probas prevariti onda osporavas da on sve zna i sve vidi.emra_a wrote:znam to,ali eto sta se moze
Ovde cu zavrsiti ovu diskusiju o tome sta je veci grijeh jer ja nisam mjerodavan da o tome govorim i iznio sam svoj dozivljaj Kur'ana i misljenje o tome, a i offtopic je.
-
Leonid Breznjev
#62 Re: Bajram party
mozes li mi navesti dokaze o ovom emra? bio bih ti jako zahvalan..emra_a wrote: mada je tacno da je tokom Ramazana veci grijeh piti..
-
spekulant
#63 Re: Bajram party
meni ovo lici na izjave tipa "veci je grijeh jesti svinjetinu nego piti alkohol", koje sam do sada cesto cuo.. nacin razmisljanja je to da oni "grijehovi" koje ih cine tvoji clanovi porodice, raja i okolina nisu veliki grijehovi, a drugi jesuArslan wrote:mozes li mi navesti dokaze o ovom emra? bio bih ti jako zahvalan..emra_a wrote: mada je tacno da je tokom Ramazana veci grijeh piti..
-
Leonid Breznjev
#64 Re: Bajram party
ma cujem i ja svasta al' ne vjerum bas sve..
no nisam mislio nista lose kad sam postavio pitanje emri, stvarno me interesira izvor.. 
-
tonkica palonkica
#65 Re: Bajram party
Koliko ja znam, emra je upravu. Svi grijesi koje ucinis u ramazanu su veci, nego mimo ramazana, a dobra djela se takodje vise vrjednuju nego kad nije ramazan. Nemam sad konkretne hadise za to, pa molim one koji ovo citaju, a znaju nek ih postiraju, il cu se ja sad lijepo zarovit pa pronac
Ako je licemjerno ne piti za ramazan, onda je licemjerno ne piti za bajram
A ko smo mi da procjenjujemo koje licemjer, a ko ne? To ej oholo i nadobudno, ne mogu za sebe garantovat da nisam licemjer, pa kako da govorim za druge
Vjernik trazi opravdanje svom bratu, a licemjer propuste i mane
Ako je licemjerno ne piti za ramazan, onda je licemjerno ne piti za bajram
A ko smo mi da procjenjujemo koje licemjer, a ko ne? To ej oholo i nadobudno, ne mogu za sebe garantovat da nisam licemjer, pa kako da govorim za druge
Vjernik trazi opravdanje svom bratu, a licemjer propuste i mane
- DaysleepeR
#66 Re: Bajram party
cuganje za Bajram je bosanska tradicija ista kao i čestitanje bajrama "Bajram Barećola" kao i sama riječ Bajram (mislim jedino se kod nas tako kaže, za čitav svijet je Eid).
ovo negodovanje protiv cuganja je vehabijski uticaj, i uvjeren sam da će se u idućih par godina buniti i protiv minjaka za Bajram i protiv otkrivenih žena za Bajram, itd, itd.
U BiH se Bajram slavi cuganjem jer smo mi prvenstveno Balkanci okruženi ljudima drugih vjera kojima je cuganje takođe duboko usađena kultura te nikako nemožemo pobjeći od tog uticaja
Ovo nije Saudija niti će ikada biti, raja će ovdje uvijek cugati, voljeti vidjet sise i guzove, smotat džoju, nekad razvuć liniju a opet nedat na džamiju, vjeru i naciju i zvati se muslimanima
to je tako
ovo negodovanje protiv cuganja je vehabijski uticaj, i uvjeren sam da će se u idućih par godina buniti i protiv minjaka za Bajram i protiv otkrivenih žena za Bajram, itd, itd.
U BiH se Bajram slavi cuganjem jer smo mi prvenstveno Balkanci okruženi ljudima drugih vjera kojima je cuganje takođe duboko usađena kultura te nikako nemožemo pobjeći od tog uticaja
Ovo nije Saudija niti će ikada biti, raja će ovdje uvijek cugati, voljeti vidjet sise i guzove, smotat džoju, nekad razvuć liniju a opet nedat na džamiju, vjeru i naciju i zvati se muslimanima
to je tako
- ja.neron
#67 Re: Bajram party
ArtefakT wrote:Meni je shega da se ljudi ibrete ako se neko napije za ramazanski bajram, a za kurban bajram kad se pije niko nista... a isto.
Bajram jest blagdan koji se provodi u krugu porodice, al to do jedno 16-17h, poslje se odspava... A onda je uvijek bilo, i bit ce, da se navece ode u slogu i derneci maximalno...
Te "moralne" furke prosipajte kuci...
vidi se da ti roditelji nisu vjernici, dok Allah nekoga ne uputi taj će biti slijep pa makar mu i zvijezde s neba skinuli
-
nelo
#68 Re: Bajram party
Iz sljedeće hutbe Poslanika savs se jasno vidi na šta se upozoravaju muslimani, i šta znači (ne)uspjeti za ramazan.........
Poslanikova hutba o važnosti i značaju Ramazana
Zabilježeno je da je Allahov Poslanik na posljednjoj džumi u mjesecu ša'banu,
poslije zahvale Allahu, održao sljedeću hutbu:
"O ljudi, došao vam je mjesec ramazan sa berićetom, rahmetom i
magfiretom, mjesec koji je najberićetniji od svih mjeseci, čiji su dani važniji
od svih drugih dana, čije su noći značajnije od svih drugih noći, čiji su
časovi bolji od svih drugih časova. To je mjesec u kome ste pozvani Allahu u
gostoprimstvo gdje ste određeni za one kojima će On počasti
ukazati. Vaše disanje u ovome mjesecu je tesbih, a spavanje ibadet. Vaš posao koji
obavljate u ovom mjesecu biće Primljen kod Allaha, a dova uslišena.
Tražite od svoga Gospodara, iskrenim nijjetom i čistim srcem da vas
pomogne u postu koji vam je propisao i u učenju (čitanju) Knjige koju vam je
objavio. Nesrećan je samo onaj kome je u ovom mjesecu uskraćen
Allahov oprost. Sjetite se dok ste gladni i žedni, gladi i žeđi Sudnjeg
dana.
Dijelite onima koji su siromašni i napušteni. Poštujte starije i
imajte milosti prema mlađima. Održavajte rodbinske veze.
Oborite poglede od onoga što vjerniku nije dopušteno gledati i što
je vjerniku zabranjeno slušati. Smilujte se prema siročadima drugih i
Allah će se smilovati prema vašim. Tražite od svoga Gospodara da vam oprosti
grijehe. Dignite svoje ruke Allahu sa dovom poslije svakog namaza. To
je najbolje vrijeme za dovu u kome Allah obasipa svoje robove milošću i
prima dovu koja mu bude upućena.
O ljudi, vaše duše su ovisne o vašim djelima. Oslobodite ih
traženjem oprosta od grijeha. Vaša leđa su natovarena teškim teretom.
Ublažite tu težinu što dužom sedždom. Znajte da se Allah kune svojom
veličinom da neće mučiti one koji klanjaju i sedždu čine i da ih neće uplašiti
džehennemskom vatrom na Dan kad de se svi ljudi dići pred Gospodarem svjetova.
(Hutbu bilježi Š irazi u djelu Kelimetu-r-Resuli (str.362), hutba je
zabilježena i u časopisu Medželletu-r-Rabita, maj 1988.)
(IZBOR POSLANIKOVIH HUTBI, priredio dr. Jusuf Ramić. Izdavač:
El-Kalem, Sarajevo, 2001. god)
Poslanikova hutba o važnosti i značaju Ramazana
Zabilježeno je da je Allahov Poslanik na posljednjoj džumi u mjesecu ša'banu,
poslije zahvale Allahu, održao sljedeću hutbu:
"O ljudi, došao vam je mjesec ramazan sa berićetom, rahmetom i
magfiretom, mjesec koji je najberićetniji od svih mjeseci, čiji su dani važniji
od svih drugih dana, čije su noći značajnije od svih drugih noći, čiji su
časovi bolji od svih drugih časova. To je mjesec u kome ste pozvani Allahu u
gostoprimstvo gdje ste određeni za one kojima će On počasti
ukazati. Vaše disanje u ovome mjesecu je tesbih, a spavanje ibadet. Vaš posao koji
obavljate u ovom mjesecu biće Primljen kod Allaha, a dova uslišena.
Tražite od svoga Gospodara, iskrenim nijjetom i čistim srcem da vas
pomogne u postu koji vam je propisao i u učenju (čitanju) Knjige koju vam je
objavio. Nesrećan je samo onaj kome je u ovom mjesecu uskraćen
Allahov oprost. Sjetite se dok ste gladni i žedni, gladi i žeđi Sudnjeg
dana.
Dijelite onima koji su siromašni i napušteni. Poštujte starije i
imajte milosti prema mlađima. Održavajte rodbinske veze.
Oborite poglede od onoga što vjerniku nije dopušteno gledati i što
je vjerniku zabranjeno slušati. Smilujte se prema siročadima drugih i
Allah će se smilovati prema vašim. Tražite od svoga Gospodara da vam oprosti
grijehe. Dignite svoje ruke Allahu sa dovom poslije svakog namaza. To
je najbolje vrijeme za dovu u kome Allah obasipa svoje robove milošću i
prima dovu koja mu bude upućena.
O ljudi, vaše duše su ovisne o vašim djelima. Oslobodite ih
traženjem oprosta od grijeha. Vaša leđa su natovarena teškim teretom.
Ublažite tu težinu što dužom sedždom. Znajte da se Allah kune svojom
veličinom da neće mučiti one koji klanjaju i sedždu čine i da ih neće uplašiti
džehennemskom vatrom na Dan kad de se svi ljudi dići pred Gospodarem svjetova.
(Hutbu bilježi Š irazi u djelu Kelimetu-r-Resuli (str.362), hutba je
zabilježena i u časopisu Medželletu-r-Rabita, maj 1988.)
(IZBOR POSLANIKOVIH HUTBI, priredio dr. Jusuf Ramić. Izdavač:
El-Kalem, Sarajevo, 2001. god)
- ja.neron
#69 Re: Bajram party
emra_a wrote:znam to,ali eto sta se moze
još veći je grijeh klanjati pa prestati
ili Allahu pripisati druga tj. da je neko njemu ravan
- DaysleepeR
#70 Re: Bajram party
mumine, mogo bi nick malo promjenit prije nego nastavis vazitja.neron wrote:emra_a wrote:znam to,ali eto sta se moze
- travar
#71 Re: Bajram party
Čovjek se uči dok je živ, pa i to da je cuganje za Bajram bosanska tradicijaDaysleepeR wrote:cuganje za Bajram je bosanska tradicija ista kao i čestitanje bajrama "Bajram Barećola" kao i sama riječ Bajram (mislim jedino se kod nas tako kaže, za čitav svijet je Eid).
to je tako
Ovo nema veze sa vehabijama već sa normama koje su propisane pri slavljenju Bajrama, da odeš na Bajram namaz čuo bi savjete hodže (koji nije vehabija) da se bajram slavi na skroman način a ne razjulareno po kafićima uz "prelijepi" glas Dare Bubašvabe i ostalih zgubidana, zajedno sa lozovačom u desnoj i Premingerom u lijevoj!
Ne mreš' vjerovat da ljudi i dalje opravdavaju zabranjeno i traže izgovor u "tradiciji", a usput krive vehabije, ne mogu ni oni biti krivi za sve!
Skromnost u svemu!
- ja.neron
#72 Re: Bajram party
nick sam odabrao bezvezeDaysleepeR wrote:mumine, mogo bi nick malo promjenit prije nego nastavis vazitja.neron wrote:emra_a wrote:znam to,ali eto sta se moze
-
Libido
#73 Re: Bajram party
Sramota je vidjeti za poslije Bajramskih praznika crnu hroniku..tuce,pucnjave,ubistva..sve pod dejstvom alkohola i narkotika...to je sve pocelo izmicati kontroli kada su 2 ili 3 Nove godine padale u mjesecu Ramazanu,pa je onda raja zeljna tog slavlja prebacila sve svoje alkoholno-narkoticke frustracije za Bajram...i prije toga je bilo alkoholnih Bajramskih slavlja,ali poslije toga je to poprimilo ozbiljnije razmjere 
- DaysleepeR
#74 Re: Bajram party
ti si onako odoka 80-o + godište samim tim si previše zelen da bi govorio o tradicijitravar wrote:Čovjek se uči dok je živ, pa i to da je cuganje za Bajram bosanska tradicijaDaysleepeR wrote:cuganje za Bajram je bosanska tradicija ista kao i čestitanje bajrama "Bajram Barećola" kao i sama riječ Bajram (mislim jedino se kod nas tako kaže, za čitav svijet je Eid).
to je tako![]()
Ovo nema veze sa vehabijama već sa normama koje su propisane pri slavljenju Bajrama, da odeš na Bajram namaz čuo bi savjete hodže (koji nije vehabija) da se bajram slavi na skroman način a ne razjulareno po kafićima uz "prelijepi" glas Dare Bubašvabe i ostalih zgubidana, zajedno sa lozovačom u desnoj i Premingerom u lijevoj!
Ne mreš' vjerovat da ljudi i dalje opravdavaju zabranjeno i traže izgovor u "tradiciji", a usput krive vehabije, ne mogu ni oni biti krivi za sve!
Skromnost u svemu!
pročitaj malo Mešinu Tvrđavu da vidiš kako se za Otomanskog perioda mrsilo za Ramazan u Sarajevu
čuj hodža reko
bosanska tradicija je cuganje, a Islam je došao negdje usput, ljudi prihvatili ono što je bilo moguće kako bi i oni sami a i Islam opstao u sred Evrope drugačije nemože jer neće nas biti
- DaysleepeR
#75 Re: Bajram party
nije tačno, nego kada je post i pripadnost islamu kao i isticanje vjere postalo politički prihvatljivo za vlastLibido wrote:Sramota je vidjeti za poslije Bajramskih praznika crnu hroniku..tuce,pucnjave,ubistva..sve pod dejstvom alkohola i narkotika...to je sve pocelo izmicati kontroli kada su 2 ili 3 Nove godine padale u mjesecu Ramazanu,pa je onda raja zeljna tog slavlja prebacila sve svoje alkoholno-narkoticke frustracije za Bajram...i prije toga je bilo alkoholnih Bajramskih slavlja,ali poslije toga je to poprimilo ozbiljnije razmjere
onda je svaki krkan koji nema pojma slavio vjerske praznike onako kako jedino i zna
u tome je problem
kada jednom ne bude uopste bitno da li je covjek vjernik kada bude trebao da napreduje, sve ce to unormaliti - tamo negdje 3010 godine