Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post Reply
Ponekad s'proljeca

#51 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Ponekad s'proljeca »

Budjenje je potrebno [pod hitno, inace nam prijeti nestanak!!!!!

Sad citam o nestanku dvije djevojke u selu blizu Srebrenice, bojim se da se nije desilo ono najgore, kad se kome cetniku navije !!!!!
Pietje_Bel

#52 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Pietje_Bel »

Mi Bosanci trebamo malo pametnije da igramo tu igru oko RS. Trebamo se ponasati skoro pa prijateljski (na prvi pogled) prema toj tvorevini. Trebamo da je skoro pa priznamo ali samo da kazemo kako mi zelimo da joj se promjeni ime. I nikad vise ne trebamo pricati o genocidnoj tvorevini i kako ona treba da nestane jer sa tim samo usporavamo njen nestanak. Nestanak RS-a je stvar vremena i malih promjena. Prvo grb, pa ime pa onda mozda policija ali uvijek ih trebamo ubijedivati kako mi priznajemo RS i kako je ona po Dejtonu legalna i sta ja znam sve ne. Na kraju ce ona i biti legalna ali nece ni imati svoje ime SRPSKA ni svoju policiju, ni vojsku ni valutu ni nista.
Van Halen

#53 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Van Halen »

Pietje_Bel wrote:Mi Bosanci trebamo malo pametnije da igramo tu igru oko RS. Trebamo se ponasati skoro pa prijateljski (na prvi pogled) prema toj tvorevini. Trebamo da je skoro pa priznamo ali samo da kazemo kako mi zelimo da joj se promjeni ime. I nikad vise ne trebamo pricati o genocidnoj tvorevini i kako ona treba da nestane jer sa tim samo usporavamo njen nestanak. Nestanak RS-a je stvar vremena i malih promjena. Prvo grb, pa ime pa onda mozda policija ali uvijek ih trebamo ubijedivati kako mi priznajemo RS i kako je ona po Dejtonu legalna i sta ja znam sve ne. Na kraju ce ona i biti legalna ali nece ni imati svoje ime SRPSKA ni svoju policiju, ni vojsku ni valutu ni nista.
E kako si ti naivan, ko da to dosad nije moglo biti praktikovano. Ali na čemu bi Haris i slični dobijali izbore godinama, ako ne na zapaljivoj retorici o njenom ukidanju.
fantom slobode

#54 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by fantom slobode »

Pietje_Bel wrote:Mi Bosanci trebamo malo pametnije da igramo tu igru oko RS. Trebamo se ponasati skoro pa prijateljski (na prvi pogled) prema toj tvorevini. Trebamo da je skoro pa priznamo ali samo da kazemo kako mi zelimo da joj se promjeni ime. I nikad vise ne trebamo pricati o genocidnoj tvorevini i kako ona treba da nestane jer sa tim samo usporavamo njen nestanak. Nestanak RS-a je stvar vremena i malih promjena. Prvo grb, pa ime pa onda mozda policija ali uvijek ih trebamo ubijedivati kako mi priznajemo RS i kako je ona po Dejtonu legalna i sta ja znam sve ne. Na kraju ce ona i biti legalna ali nece ni imati svoje ime SRPSKA ni svoju policiju, ni vojsku ni valutu ni nista.
Ovo me je odusevilo....Kakav divan vizantijski pristup problemu...sa srecom.
De opet standardna prica o toj regiji u BiH. Mislim da je dosta isprana, vodje regije skupljaju glasove, ne bi se oni toliko bunili i javljali da ih ide ista kako bi oni zeljeli.
Nismo djeca, sve se zna, samo sto se neki pokusavaju pretvarati da se ne zna.
Nancy Drew

#55 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 10:41, edited 1 time in total.
Real Khan

#56 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Real Khan »

Lincoln-Burrows wrote:
Real Khan wrote: Nešto ti se puno priviđaju duhovi, smije ti se bez razloga, hmmm... Ja bih ti savjetovao da hitno promjeniš dilera jer te ovaj truje nekakvim gadnim smećem. :D

Kakve veze imaju Kosovo, Gruzija, Tibet, Turska itd. sa situacijom u Bosni?
Već sam ti na nekoliko ranijih tema objasnio da je Bosna još uvijek UNITARNA DRŽAVA bez obzira na 2 entiteta, 10 kantona i milijardu općina...svidjelo se to tebi ili ne, ali tako je @Lincolne... samo da te podsjetim da su recimo Velika Britanija i Španija također UNITARNE DRŽAVE a imaju puno više administrativnih jedinica nego mi ovdje. Kako da ti objasnim da nekada moraš nešto naučiti da bi mjerodavno razgovarao o politici. Pa nije ti to poljoprivreda pa da može svaki ratar naglabati o politici i ustavnom uređenju... Nije ni čudo što smo u ovolikim govnima kada se svaka "šuša" :D petlja u politiku
Bez uvrede ali primjetio sam da bez nekog valjanog razloga blatiš svakog tko ima imalo
drugačije razmišljanje
, nemam ništa protiv tebe ali u politici je prije svega potrebna
mudrost. Predstavljaš se kao politolog, a zagovaraš samo jedan oblik uređenja države.
E pa dao si već svima do znanja kakav si politolog.

A sad da ne objašnjavam sve reći ću ti da Gruzija je upravo ta koja je htjela ostvariti SUVERENO PRAVO uz uvijet da se od stranaca nitko
ne miješa. I kako je to prošlo? A ti odgovaraš meni na način koji odgovaraš :-? A za Usporedit Španjolsku sa BiH treba imat obraz od gume.
Naravno da se ne vrijeđam zbog tvog pisanja, ali mi kao politologu nije jasno da o politici ovdje naglabaju ljudi koji nemaju blage veze sa osnovnim pojmovima iz te oblasti. Zamisli mene da razgovaram na nekom forumu kardiohirurga i u sred priče upadnem sa svojim "mišljenjem" kako nakon operacije srca ne treba zašiti ranu nego treba to samo popiškiti i staviti list bokvice i sve će biti super. Oni bi mi naravno sa punim pravom rekli "ma, bježi ba jesi li ti drogiran u pi*ku materinu!", a ja im onda kažem kako su oni pravi šupci jer ne dozvoljavaju drugačije mišljenje. Eto, sram ih bilo kakvi su oni kardiohirurzi!

Gruzija je pokušala nešto a nije imala prave ljude da to obave, nego su pobjegli kao pizde. Ako hoćeš pravu informaciju, da su Gruzijci imali muda da skroz zauzmu Abhaziju i J. Osetiju i da pruže žestok otpor (a ne onako mlitav) svega 10-15 dana, NATO bi se otvoreno stavio na njihovu stranu. Takav je bio dogovor, samo ga jadovi nisu ispoštovali sa svoje strane. Niko ne pomaže pizdama od vojske...Da su na mjestu Gruzijaca bili Čečeni ili Bošnjaci, vidjeli bi Rusi šta je rat.
madner

#57 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by madner »

Ili da su bar zauzeli/unistili jedan tunel.
Šeha

#58 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Šeha »

Real Khan wrote: Naravno da se ne vrijeđam zbog tvog pisanja, ali mi kao politologu nije jasno da o politici naglabaju ljudi koji nemaju blage veze sa osnovnim pojmovima iz te oblasti.
Poslije ovolikih godina jos ti to nije jasno?!? :shock: :shock: :shock: :shock:

Meni je to bilo jasno odmah poslije prvih visestranackih izbora... :D :D :D
Nancy Drew

#59 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 10:40, edited 1 time in total.
FireFly

#60 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by FireFly »

cyprus wrote:
JohnnyS wrote:Moj kolega sa faksa kaže da je jedino oko čega se svi narodi u BiH mogu dogovoriti: da je Trifo Ivanov najružniji nogometaš u povijesti :D
Kako bre pravoslavac može bit najružniji :P :D

Ja sam mislio da je Rade Paprica bez konkurencije... :D
popajic

#61 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by popajic »

Razloga za pesimizam ima oho-hooo.Ipak,da nam se ne desi da nakon 5 god. kazemo:e,jebote jes nam lijepo bilo one 2008-e !
zasto ovo govorim ?
Zato sto smo svi nekako postali kriticari svega i svacega(razloga ima,ponavljam),ali na vrlo jalov nacin.
Izgalamimo se na kompjuteru,maznemo po andol pa sutra ista prica.Oguglali ! (ne mislim na google :) )
I ja cesto govorim da sve treba uciniti na budjenju gradjanske (ne naci-onalne) svijesti.Ali kako to u praksi uraditi ni sam ne znam.Strpljen-spasen,kazu stari.
Ima ljudi sa inteligentnim,zrelim,gradjanskim idejama .ALI sada ne pale ni takvi ljudi ni takve ideje.Evolucija je jos u toku.
I da utjesim i sebe i vas-mozda nam je praaavo dobro :-) a ni ne primjecujemo.Vidjet cemo za 5-6 god :sad:
Pietje_Bel

#62 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Pietje_Bel »

Real Khan wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
Real Khan wrote: Nešto ti se puno priviđaju duhovi, smije ti se bez razloga, hmmm... Ja bih ti savjetovao da hitno promjeniš dilera jer te ovaj truje nekakvim gadnim smećem. :D

Kakve veze imaju Kosovo, Gruzija, Tibet, Turska itd. sa situacijom u Bosni?
Već sam ti na nekoliko ranijih tema objasnio da je Bosna još uvijek UNITARNA DRŽAVA bez obzira na 2 entiteta, 10 kantona i milijardu općina...svidjelo se to tebi ili ne, ali tako je @Lincolne... samo da te podsjetim da su recimo Velika Britanija i Španija također UNITARNE DRŽAVE a imaju puno više administrativnih jedinica nego mi ovdje. Kako da ti objasnim da nekada moraš nešto naučiti da bi mjerodavno razgovarao o politici. Pa nije ti to poljoprivreda pa da može svaki ratar naglabati o politici i ustavnom uređenju... Nije ni čudo što smo u ovolikim govnima kada se svaka "šuša" :D petlja u politiku
Bez uvrede ali primjetio sam da bez nekog valjanog razloga blatiš svakog tko ima imalo
drugačije razmišljanje
, nemam ništa protiv tebe ali u politici je prije svega potrebna
mudrost. Predstavljaš se kao politolog, a zagovaraš samo jedan oblik uređenja države.
E pa dao si već svima do znanja kakav si politolog.

A sad da ne objašnjavam sve reći ću ti da Gruzija je upravo ta koja je htjela ostvariti SUVERENO PRAVO uz uvijet da se od stranaca nitko
ne miješa. I kako je to prošlo? A ti odgovaraš meni na način koji odgovaraš :-? A za Usporedit Španjolsku sa BiH treba imat obraz od gume.
Naravno da se ne vrijeđam zbog tvog pisanja, ali mi kao politologu nije jasno da o politici ovdje naglabaju ljudi koji nemaju blage veze sa osnovnim pojmovima iz te oblasti. Zamisli mene da razgovaram na nekom forumu kardiohirurga i u sred priče upadnem sa svojim "mišljenjem" kako nakon operacije srca ne treba zašiti ranu nego treba to samo popiškiti i staviti list bokvice i sve će biti super. Oni bi mi naravno sa punim pravom rekli "ma, bježi ba jesi li ti drogiran u pi*ku materinu!", a ja im onda kažem kako su oni pravi šupci jer ne dozvoljavaju drugačije mišljenje. Eto, sram ih bilo kakvi su oni kardiohirurzi!

Gruzija je pokušala nešto a nije imala prave ljude da to obave, nego su pobjegli kao pizde. Ako hoćeš pravu informaciju, da su Gruzijci imali muda da skroz zauzmu Abhaziju i J. Osetiju i da pruže žestok otpor (a ne onako mlitav) svega 10-15 dana, NATO bi se otvoreno stavio na njihovu stranu. Takav je bio dogovor, samo ga jadovi nisu ispoštovali sa svoje strane. Niko ne pomaže pizdama od vojske...Da su na mjestu Gruzijaca bili Čečeni ili Bošnjaci, vidjeli bi Rusi šta je rat.
HAHAHHHAHA.... Jesi smijesan. Pa Rusi su Razvalili Gruzijce kao beba zvecku. Taman ce se Nato mjesati u Gruziju i kaciti sa Rusijom radi par kvadratnih kilometara zemlja. EU je ovisna o Ruskom gasu i nafti i Rusi to znaju. Rusija je za Gruziju Velesila. Nebi se tu imalo sta boriti. To je samo stvar da Ruski tenkovi produ, oni se uopste ne bore. Zamisli da te napada vojna sila koja je 200 puta veca od tvoje. Sa avionima ti razvaljuje komunikaciju, infrastrukturu, sve zivo sto imas a onda se sa tenkovima i oklopnjacima usetava u tvoju teritoriju. A uz to je omjer u ljudstvu 10:1 i neprijatelj uz to ima podrsku vecinskog naroda te pokrajine... :D Bi Bosnjaci bi pruzili zestok otpor, kao sto smo ga pruzili u Istocnoj Bosni i prijedoru. Predali smo oruzije UN-u a mogli smo se itekako jos boriti. Mogli smo na pocetku rata probati zauzedti kasarne u Istocnoj Bosni, naoruzati se, porusiti mostove. Nista se to nije desilo. Zbog toga mi nemamo ama bas nikome da drzimo predavanja o hrabrosti. Mi smo pruzili minimalan otpor na 20% Bosne i sacuvali se od totalnog nestanka i nista vise od toga. Hrvati i HV su vec druga prica.
uvjek dobar gost

#63 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by uvjek dobar gost »

popajic wrote:Razloga za pesimizam ima oho-hooo.Ipak,da nam se ne desi da nakon 5 god. kazemo:e,jebote jes nam lijepo bilo one 2008-e !
zasto ovo govorim ?
Zato sto smo svi nekako postali kriticari svega i svacega(razloga ima,ponavljam),ali na vrlo jalov nacin.
Izgalamimo se na kompjuteru,maznemo po andol pa sutra ista prica.Oguglali ! (ne mislim na google :) )
I ja cesto govorim da sve treba uciniti na budjenju gradjanske (ne naci-onalne) svijesti.Ali kako to u praksi uraditi ni sam ne znam.Strpljen-spasen,kazu stari.
Ima ljudi sa inteligentnim,zrelim,gradjanskim idejama .ALI sada ne pale ni takvi ljudi ni takve ideje.Evolucija je jos u toku.
I da utjesim i sebe i vas-mozda nam je praaavo dobro :-) a ni ne primjecujemo.Vidjet cemo za 5-6 god :sad:
Ovo jeste tačno...
Glavno pitanje je kako razrmati učmalu i amorfnu masu.. populaciju koja je oguglala na sve oko sebe...
Šapat

#64 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Šapat »

Sve stoji, ali Petje, ne brkaj hrabrost i organizovanost, ukljucujuci i planiranje ;)
U BiH je neko plan imao, razradjen, i infrastrukturu i odredjeno iskustvo, a neko nista od toga :)
Pietje_Bel

#65 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Pietje_Bel »

uvjek dobar gost wrote:
popajic wrote:Razloga za pesimizam ima oho-hooo.Ipak,da nam se ne desi da nakon 5 god. kazemo:e,jebote jes nam lijepo bilo one 2008-e !
zasto ovo govorim ?
Ovo jeste tačno...
Glavno pitanje je kako razrmati učmalu i amorfnu masu.. populaciju koja je oguglala na sve oko sebe...
Pa najvjerovatnije da ce nas evropa nauciti sta je to gradanska svijest i sta su to gradanske vrijednosti. Mi Bossnjaci to nemozemo sami da naucimo nikada. Da bi to naucili mora ili

1)Da postoji strogo komunisticka/ diktatorska drzava koja ce te vrijednosti nametnuti svojim gradanima kao sto je to bila Yugoslavija
2) Mora da postoji jedan nacionalno svjestan narod koji ce nakon te nacionalne svijesti razviti jos jedan vise stepen a to je gradanska svijest.

Mi Bosnjaci zivimo jos negdje u srednjem vijeku sto se nase evolucije tice i mozemo samo da nas evropa nauci kako da se ponasamo. Cesto Bosnjaci govore: "Kud nas Austrijanci ostavise, kud nam odose komunisto?" Zato sto znaju da ono sto su oni donijeli, Bosnjaci sami nikada nece moci postici jer za to je potrebno prvo postici nesto drugu. Bar ja tako mislim.
uvjek dobar gost

#66 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by uvjek dobar gost »

Donekle se slažem ali ne skroz...
Ovdje su problemi gomilani godinama za neke od njih su krivi prethodni sistemi, ali guranje stvari pod tehih nas je u jednu ruku (uz seosku politiku) dovelo doovdje gdje smo danas...

Nacionalna svjesnost je bitna ali ne i dovoljna, prvo se mora imati hrabrosti i odlučnosti za identifikaciju samog (svih) problema (kojih je kod nas više), dalje postavlja se pitanje jesmo li mi sekularna država... ili nas lažu evo od kraja agresije.. odmah nakon toga treba okriviti kvazi intelektualnu elitu koja se utopila ili se stopila sa ostatkom bezidejne mase... studente ne bih spominjao... sindikat također... ovo sve govorim jer kod nas situacija eskalira u svakom pogledu a svi se pravimo nezainteresovani tako da probavam istaknuti neke populacije (interesne grupe) koje bi trebale il morale iznijeti promjene il bar zakotrljati prvu gromadu da bi krenula lavina...

Nisam pametan nemamo mi trunke građanske hrabrosti, demografske promjene su donijele mnogo toga lošeg... i tako malo dobrog svima nama... i jeste mi smo svi trenutno bačeni u srednji vijek..

O ostalim stvarima bi se dalo diskutovati...
fantom slobode

#67 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by fantom slobode »

Pietje_Bel wrote:
HAHAHHHAHA.... Jesi smijesan. Pa Rusi su Razvalili Gruzijce kao beba zvecku. Taman ce se Nato mjesati u Gruziju i kaciti sa Rusijom radi par kvadratnih kilometara zemlja. EU je ovisna o Ruskom gasu i nafti i Rusi to znaju. Rusija je za Gruziju Velesila. Nebi se tu imalo sta boriti. To je samo stvar da Ruski tenkovi produ, oni se uopste ne bore. Zamisli da te napada vojna sila koja je 200 puta veca od tvoje. Sa avionima ti razvaljuje komunikaciju, infrastrukturu, sve zivo sto imas a onda se sa tenkovima i oklopnjacima usetava u tvoju teritoriju. A uz to je omjer u ljudstvu 10:1 i neprijatelj uz to ima podrsku vecinskog naroda te pokrajine... :D Bi Bosnjaci bi pruzili zestok otpor, kao sto smo ga pruzili u Istocnoj Bosni i prijedoru. Predali smo oruzije UN-u a mogli smo se itekako jos boriti. Mogli smo na pocetku rata probati zauzedti kasarne u Istocnoj Bosni, naoruzati se, porusiti mostove. Nista se to nije desilo. Zbog toga mi nemamo ama bas nikome da drzimo predavanja o hrabrosti. Mi smo pruzili minimalan otpor na 20% Bosne i sacuvali se od totalnog nestanka i nista vise od toga. Hrvati i HV su vec druga prica.
Ne truni na ruci, iz Holandije, otpor Bosne (a ne samo Bosnjaka) je bio velicanstven, sila koja je napala je imala vec zauzetu teritoriju, zlocinci su je samo gubili tokom rata. Tokom rata se prezivjela totalna izolacija i ratovalo se na dva (tri) fronta, tvoj komentar je koliko jadan, toliko i smijesan, sta ti ja mogu kada si ti ubjedjen da si jos u srednjem vijeku ( i imas kompleks nize vrijednosti), ponosni narod Bosne ne dijeli tvoje misljenje.
O hrabrosti popricaj sa vojnicima drzave u kojoj zivis.Tvoj komentar je zlurad i ne temelji se ni na jednoj cinjenici sa terena. Bosanski vojnik je cudo, da nije, ne bi danas bilo Bosne. A Bosne ima, na zalost svih onih neprijatelja koje ubi ta cinjenica, znaju odlicno da se vojno ne moze nista postici, osim toga da se izgubi jos koji dio teritorije. Zato i razgovaraju i sire propagandu, ne bi li sebe malo utjesili.
Pietje_Bel

#68 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Pietje_Bel »

uvjek dobar gost wrote:Donekle se slažem ali ne skroz...
Ovdje su problemi gomilani godinama za neke od njih su krivi prethodni sistemi, ali guranje stvari pod tehih nas je u jednu ruku (uz seosku politiku) dovelo doovdje gdje smo danas...

Nacionalna svjesnost je bitna ali ne i dovoljna, prvo se mora imati hrabrosti i odlučnosti za identifikaciju samog (svih) problema (kojih je kod nas više), dalje postavlja se pitanje jesmo li mi sekularna država... ili nas lažu evo od kraja agresije.. odmah nakon toga treba okriviti kvazi intelektualnu elitu koja se utopila ili se stopila sa ostatkom bezidejne mase... studente ne bih spominjao... sindikat također... ovo sve govorim jer kod nas situacija eskalira u svakom pogledu a svi se pravimo nezainteresovani tako da probavam istaknuti neke populacije (interesne grupe) koje bi trebale il morale iznijeti promjene il bar zakotrljati prvu gromadu da bi krenula lavina...

Nisam pametan nemamo mi trunke građanske hrabrosti, demografske promjene su donijele mnogo toga lošeg... i tako malo dobrog svima nama... i jeste mi smo svi trenutno bačeni u srednji vijek..

O ostalim stvarima bi se dalo diskutovati...
Pa ja mislim da je proces koji su Bosnjaci kao narod prosli upravo razlog ne postojanja gradanske svijesti. Gradanska svijest je jedan Evropski pojam i izmislila ga he Francuska, Njemacka, Holandija itd. a preuzela ga je Turska, Poljska, Madarska. Gradanska svijest je se pocela buditi kada su nacije u evropi vec bile definisane i okoncane. Mi Bosnjaci smo u zadnjih 100 godina bili Bosnjaci, Srbi/Hrvati, Muslimani, Bosnjaci. Kako mi da gradimo na konstruktivan nacin svoju drzavu kad se nalazimo u jednoj velikoj krizi? Jedan dio stanovnistva potencira Islam i velica Aliju Izetbegovica, zeli u stvari Islamske vrijednostu u BiH( koje vrlo jasno odbijaju i nacionalnu i gradansku svijest). Taj dio ljudi glasa za SDA.

Na drugoj strani imamo neke ljude koji zale za Yugoslavijom i nekom (vjestackom) gradanskom svijesti i zivotom koji je postojao i ti ljudi glasaju za SDP. I onda imamo jos veliku masu koja nema pojma kuda i kako i oni uopste i ne glasaju. 2 Miliona ljudi je znaci toliko podjeljena da nema sanse da bilo sta konstruktivno se postigne. To su u stvari nacije SDA, SDP a ne stranke. Ta podjeljenost je rezultat ne dostatka jasnog Bosanskog/Bosnjackog identiteta i tradicije/ mjesta u Evropi. Nikoga nije briga za nista jer uopste ne postoji neki put kojima mi idemo. Mi nemamo nikakvog cilja kao narod mi samo cekamo da nam drugi rijese nase probleme. Nas vodi visoki predstavnik i Evropa jer sami ne znamo gdje i kako da idemo jer smo mi na kraju krajeva samo jedan skup Muslimana u evropi koji je sebi dao za ime Bosnjak.
Pietje_Bel

#69 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Pietje_Bel »

fantom slobode wrote:
Pietje_Bel wrote:
Ne truni na ruci, iz Holandije, otpor Bosne (a ne samo Bosnjaka) je bio velicanstven, sila koja je napala je imala vec zauzetu teritoriju, zlocinci su je samo gubili tokom rata. Tokom rata se prezivjela totalna izolacija i ratovalo se na dva (tri) fronta, tvoj komentar je koliko jadan, toliko i smijesan, sta ti ja mogu kada si ti ubjedjen da si jos u srednjem vijeku ( i imas kompleks nize vrijednosti), ponosni narod Bosne ne dijeli tvoje misljenje.
O hrabrosti popricaj sa vojnicima drzave u kojoj zivis.Tvoj komentar je zlurad i ne temelji se ni na jednoj cinjenici sa terena. Bosanski vojnik je cudo, da nije, ne bi danas bilo Bosne. A Bosne ima, na zalost svih onih neprijatelja koje ubi ta cinjenica, znaju odlicno da se vojno ne moze nista postici, osim toga da se izgubi jos koji dio teritorije. Zato i razgovaraju i sire propagandu, ne bi li sebe malo utjesili.
Pa dobro nije potrebno da se odmah ljutis. Ja sam iznio svoje misljenje i nisam nikoga uvrijedio. Moja familija je bila po Igmanu i Sarajevu u ratu. Imam i ja oca koji je bio u ratu i sve sto sam napisao sam cuo od njih. Velicanstven otpor jeste bio ali taj otpor je bio na 20% BiH i nije bilo toliko tesko da taj otpor bude velicanstven kad je omjer u ljudstvu 3:1. Ja sam samo reagovao na komentar Real_Khana koji je pricao o hrabrim Bosnjacima koji bi ovo ili ono.... Mozes ti biti hrabar koliko hoces ali ako te vode ljudi kojima je stalo do necega sasvim drugog a ti vjerujes u to da je tvoja borba velicantsvena, onda ipak se trebas malo zapitati. Borba je bila velicanstvena i zato dan danas je Bosna protektorat bas kao i Kosovo. Borba bi bila velicanstvena da smo mi napravili u ratu bar jednu veliku akciju neovisno od HV. Da smo se usudili ici do kraja i osvojiti Banja Luku (ili sve ili nista). Ili da smo se usudili ici do Drine i povratiti sve one gradove na Drini.Tada bi mogli pricati o ponosnim Bosnjacima. Ovako ja nevidim tu velicanstvenu borbu niti vidim ponosne Bosnjake. Izvini.
fantom slobode

#70 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by fantom slobode »

Eto ti ces praviti Bosnjacima mjesto u Evropi. Napravi prvo sebi mjesto u Holandiji. Stranac si, sta ces, nije ti lako.
madner

#71 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by madner »

Ma nemas tu sta objasnjavat, momak zivi u drzavi kojoj je vodni podvig bio da se 400 000 preda prvoj grupi naoruznih njemaca koje vide i zamalo da ih okupiraju njezno.

A de mi objasni gdje je bio taj omjer 20:1? To ispade bila cijela crvena armija na granici sa Gruzijom. :roll:
behavac

#72 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by behavac »

Real Khan wrote: Hajdemo sada sa visoke apstrakcije da pređemo na nešto konkretno (jer vidim da nas mnogi ne razumiju)...

Maloprije sam sjedio sa jednim kolegom politologom iz Švicarske i malo-po-malo smo završili na priči oko političke situacije u Bosni, o RS-u, o međunarodnom pravu, svjetskom poretku... Mislim, priča je počela pitanjem mog kolege: "Šta misliš da li RS može slijediti primjer Kosova, Abhazije, Južne Osetije,...? Pojasni podpitanjem: "Šta konkretno smeta Bošnjacima da priznaju RS kao administrativnu jedinicu unutar BiH i nije valjda da se stvarno zalažu (Bošnjaci) za centralizovanu državu...

Ja sam mu naravno odgovorio da niko nema ništa protiv decentralizacije, čak i devolucije, ali ta decentralizacija ne može ići po etničkom kriteriju. Nakon nekih pola sata moje argumentacije zašto to ne dolazi u obzir, čovjek se za glavu uhvatio i reče da samo POSTOJANJE RS-a JESTE ISTINSKI PROBLEM ZA ČITAVO ČOVJEČANSTVO. Šta ga je na to navelo? Bila je priča oko toga da ipak bez obzira na apsolutno tačnu pravnu argumentaciju, ipak se ne može insistirati na poštovanju Ustava i zakona od strane neke etničke grupe ukoliko to oni ne žele. Tada sam mu rekao da onda imamo gadan globalni problem gdje više niko ne bi imao obavezu da poštuje ustav bilo koje zemlje i došlo bi do opće anarhije, i povratka u prvobitnu zajednicu gdje bi ratovao svako protiv svakoga. Jednostavno, kada se bolje razmisli, postojanje RS-a kao ovakve tvorevine bi neminovno dovelo do kolapsa čitave CIVILIZACIJE jer su sve civilizacijske norme brutalno pogažene argumentima sile i genocida. Kada sam mu objasnio da su sve međunarodne pravne norme u pitanju samom legalizacijom argumenta sile i genocida za stvaranje državno-pravnog okvira unutar suverene države, čovjek se zabrinuto lupi po čelu i odmah nadoveza (ja mislio da će pričati o Kurdima ili Baskijcima) kako bi po to istom principu onih 5-6 miliona Francuza afričkog porijekla (tačnije muslimani) mogli prije ili kasnije zatražiti svoju verziju RS-a (recimo "Republiku Muslimansku" na tlu suverene Republike Francuske). On to vidi kao apsolutno identičnu situaciju jer su francuski muslimani doseljavani kroz generacije na tlo Francuske (kao i Srbi u Bosni tokom vladavine Otomanskog carstva), u Francuskoj su muslimani trenutno grupisani kompaktnije nego Srbi prije 1992. godine... On tu prijetnju vidi jako realnom jer bi se legalizacijom RS-a u Bosni stvorio ozbiljan presedan koji bi postao opće pravilo. Odmah smo se složili kako Kosovo (za razliku od tvrdnji zvaničnog Beograda) ne predstavlja taj presedan jer je Srbija to Kosovo dobila na mirovnoj konferenciji kao ratni plijen nakon 1. svjetskog rata, pa samim tim nije situacija ista kao u Bosni sa RS-om koja nikada nije bila izdvojena iz bosanske cjeline. Tačnije nikada nije postojala ni u historiji, a ni geografiji. Nakon toga mi čovjek spomenu kako u Texasu, USA postoji dosta ljudi koji bi jedva dočekali takav presedan da odvoje Texas od USA (obnova Konfederacije, nastavak američkog građanskog rata), itd. Moj švicarski kolega se tako nasekira, a ja nastavio da mirno jedem svoj ručak kao da se ništa ne dešava. Pitam se koliko su domaći političari svjesni koliko smo ozbiljno načeli civilizaciju...Nije više ovdje pitanje samo o Bosni, nego o čitavom svijetu.

Da se razumijemo, ako bi se nekim čudom (izdajom) desilo da bošnjački političari na bilo koji način legaliziraju RS pod ovim imenom, onda je stvar završena. Ne bi bilo Bosne, a RS bi se legalno i legitimno otcjepila jer bi dobila pristanak i puni legitimitet. Nakon toga istim primjerom bi išli i Hrvati i to bi bio kraj i države Bosne i Bošnjaka kao jedinog naroda zajedno sa građanima BiH kojima je Bosna jedina domovina. Dakle, ni pod koju cijenu ne smijemo dozvoliti da RS nastavi svoje postojanje pod ovim imenom i niko nas na to ne može natjerati. Čak i ako nam obećaju nekakav "ekspresan ulazak u EU", znajte da nam lažu... Bosna, tačnije postojanje RS-a u Bosni, je globalni problem i predstavnici međunarodne zajednice u BiH pokušavaju da isposluju da domaći političari odluče hoće li legalizirati status quo ili će svjetske sile morati ponovo zasukati rukave da razriješe ovaj naš politički Gordijev čvor. Znamo kako ga je "riješio" Aleksandar Veliki...
hhh

Kakva demagogija.
Povrsinski rekao bi onako jedna prica i sve na mjestu a neki se cak i slazu s ovim.
Al kad skontas poruku koju hoces reci toliko smjesno da ostanem bez teksta.

Kao tebe pitao lik zasto RS ne moze biti nezavisna i poslije tvog ubjedjivanja ( iz cega se valjda treba zakljuciti da imas kvalitetnu retoriku a da ne govorim o perfektnom poznavanju prava) on SAM skontao da bi to izazvalo kolaps citave civilizacije.

Mozda se ovo i desilo al nacin na koji je ovo napisano i koje salje je vise nego supljo.
Pa da krenemo malo retrospektivno prvo o ostalim situacijama a ona o samom pravu.
I ja sam do skora imao slicno misljenje po pitanju Kosovo al ne ovako radikalno.
Naime smatrao sa da ce nelegalna nezaivsnost Kosova napraviti presedan i izazvati lancanu reakciju.
I sta se desilo poslije proglasenja, nista posebno uz male izuzetke.
Tako da poucen nedavnim iskustvima sad znam bolje.
Covjek se i na greskama uci al vidim ne svi.

Pitanje zbog cega?
E sad da dodam nesto o pravo.
Po medjunarodnom pravu priznatim drzavama se garantuje suverenitet i integritet i iako posotoji i pravo na samoopredeljenje prednost se daje cjelovitosti drzava.
Takodje istorijsko pravo nema ovdje nikave veze.
Tako kod Kosova koje bilo dio Srbije(po medjunarodnom pravu) i koje je proglasilo jednostarnu nezavisnost je prekrseno to pravo i kad su ga neke zemlje priznale i one su prekrsile to pravo.
Medjutim svijet tad nit je stao nit se raspao.
U jednoj Francuskoj kao da se nista nije ni desilo.
Razlog tome je SILA.
Pravo postoji da bude manje ratova i da velike sile ne ratuju medjusobno medjutim kad je nekom u interesu ko ima silu da uradi nesto mimo prava na stetu nekog ko nema silu onda on to moze i uraditi.
Taj ce uvijek nalaziti izgovore tipa, istorijsko pravo, genocid, zarad stabinosti, jedinstven slucaj da eto formalno opravda svoje postupke.
Ali teorija prava ne zna za ove izgovore.
Takodje svaki slucaj se istina razliku od drugog jer nepostoje apsolutno identicne stvari pa ni situacije al ovo pravo se treba odnosoti na sve situacije bez obzira koliko bile slicne ili razlicite.

Tako da Kosovo je postalo nezavisno zbog sile Amerike(i oni su tad imali izgovore -radi stabilnosti) al Tibet nije dobio nezavisnost zbog sile Kine( izgovor - postuju svoj suverenitet) a sad je i Osetija postala nezavisna zbog sile Rusije( izgovor - istorijsko pravo i pokusaj genocida od strane Gruzije).
Da ne nabrajam dalje Kipar, Palestinu itd...

I pored svega ovog vecina svijeta i dalje normalno zivi ko i mi ovdje trenutno.
Mozda ce jednom i jedna Baskija i i druge oblasti postati nezavisne pa tako i RS a mozda i nece al svijet se nece raspasti.
Ti ces reci ne moze se Baskija ili Skotska porediti sa RS (izgovor - istorijsko pravo i TVOJE licno misljenje da je RS genocidna) al medjunarodna pravo na zanimaju izgovori i razlike.
Za to pravo postoje medjunarodno priznate u ovom slucaju Spanija i BIH u svojim granicama i dijelovi njihovih drzave.
Isto tako postoje i medjunarodno priznate Srbija i Gruzija u svojim granicama al su sad te granice promjenjene( treba li se istaci bez pristanke Srbije i Gruzije).

U BIH je slucaj da je i ona medjunarodno priznata i da unutar nje postoji RS al ni jedna strana nema silu vec silu ima MZ i oni ne daju ni jednoj strani jednostrane promjene ovih cinjenica.

Tako da kako ja kontam ovu prica ona ima za cilj da tebe a i ostale ubijedi kako RS ne moze imati nezavisnost jer bi probao svijet sto je kad realno pogledas toliko glupa izjava da ostavlje bez teksta.
A u istoriji su se desavale i mnogo vece stvari pa svijet prezivio.
Zato tvoju pricu trenutne cinjenice pobijaju.

I znaj da RS ne mora nikad biti nezavisna i mozda i nece al ako nekad to i postala ne brini nece pasti nebo.

pozz
I nemojte uzimati izjave van konteksta nego ako vec citate posmatrajte cijeli tekst kao cijelinu.
Last edited by behavac on 03/09/2008 18:17, edited 1 time in total.
fantom slobode

#73 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by fantom slobode »

Pietje_Bel wrote:
Pa dobro nije potrebno da se odmah ljutis. Ja sam iznio svoje misljenje i nisam nikoga uvrijedio. Moja familija je bila po Igmanu i Sarajevu u ratu. Imam i ja oca koji je bio u ratu i sve sto sam napisao sam cuo od njih. Velicanstven otpor jeste bio ali taj otpor je bio na 20% BiH i nije bilo toliko tesko da taj otpor bude velicanstven kad je omjer u ljudstvu 3:1. Ja sam samo reagovao na komentar Real_Khana koji je pricao o hrabrim Bosnjacima koji bi ovo ili ono.... Mozes ti biti hrabar koliko hoces ali ako te vode ljudi kojima je stalo do necega sasvim drugog a ti vjerujes u to da je tvoja borba velicantsvena, onda ipak se trebas malo zapitati. Borba je bila velicanstvena i zato dan danas je Bosna protektorat bas kao i Kosovo. Borba bi bila velicanstvena da smo mi napravili u ratu bar jednu veliku akciju neovisno od HV. Da smo se usudili ici do kraja i osvojiti Banja Luku (ili sve ili nista). Ili da smo se usudili ici do Drine i povratiti sve one gradove na Drini.Tada bi mogli pricati o ponosnim Bosnjacima. Ovako ja nevidim tu velicanstvenu borbu niti vidim ponosne Bosnjake. Izvini.
To sto ih ti ne vidis, to je jasno ko dan. Ne pricaj o necemu u cemu nisi ucestvovao, a sto se tice omjera, omjer sa tom spomenutom HV je bio u Mostaru 1:6 , pa ne vidjeh da tu prodjose, nesto ih nije islo :)
Zato je Bosna sada samostalna drzava, bas kao i Kosovo, na veliku zalost dragih prijatelja iz susjedstva, koji ne znam samo kako ne ostvarise svoje ciljeve :) A ti iz svog Haskog generalstaba lijepo napravi planove vezane za ovo sto gore nabroja. Samo se pazi da ti ne dodje neki novi Pim Fortuyn pa ti ne poremeti prebivaliste.
madner

#74 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by madner »

Ono sto je bila bit jeste da ako sutra zapuse Oluja, niko iz MZ nece mrdnut prstom da brani zadnji fasisticki rezim u europi.

Nece oni zapuhat, to ne treba ocekivat.
Lincoln-Burrows

#75 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Lincoln-Burrows »

fantom slobode wrote: To sto ih ti ne vidis, to je jasno ko dan. Ne pricaj o necemu u cemu nisi ucestvovao, a sto se tice omjera, omjer sa tom spomenutom HV je bio u Mostaru 1:6 , pa ne vidjeh da tu prodjose, nesto ih nije islo :)
Zato je Bosna sada samostalna drzava, bas kao i Kosovo, na veliku zalost dragih prijatelja iz susjedstva, koji ne znam samo kako ne ostvarise svoje ciljeve :) A ti iz svog Haskog generalstaba lijepo napravi planove vezane za ovo sto gore nabroja. Samo se pazi da ti ne dodje neki novi Pim Fortuyn pa ti ne poremeti prebivaliste.
Pusti HV, da nije bilo HV ne bi danas ni Bihać a ni Sarajevo bilo bošnjačko, a opet je žalosno što je samo bošnjačko,
i kad se opet vratim na staro, nije vrijedilo, Jugoslavija nije cijenila istinske vrijednosti kako ni vjerske tako ni ostale,
kada bi se za viši cilj postavilo izgradnja povijerenja i prihvaćanje različitosti možda bi istinske vrijednosti i saživile.
Umiješati različite u jedan kolač i dobiti prekrasnu tortu ili sve smućkati i dobiti jednoličnu masu.
Nije dobar primjer ali zabrane i opet zabrane i stvaranje Jugoslavena je već oprobano, ne valja.

P.S:

Ono gore "bošnjačko Sarajevo" nemojte komentirati jer nije tema, znamo svi zašto je sada pretežno bošnjačko
i tko je za to kriv, i čega je sve to posljedica. Imaju druge teme za to.
Post Reply