Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
- valterbranisarajevo
#51 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Hajmo makar mi kazati da se nećemo predavati do kraja. Ovo čita puno ljudi, ko zna možda "naši vapaji" natjeraju nekoga sa "debelim" vezama da nam pomogne...
Hajmo za sada malo mejlati i pozvati sve za koje mislimo da mogu nešto uraditi da nam pomognu...
Hajmo za sada malo mejlati i pozvati sve za koje mislimo da mogu nešto uraditi da nam pomognu...
- Soul_Sista
#52 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
..veceras je petak, sutra subota a drzava je i radnim danima na odmoru a i sto je na tankim granama ne ide u prilog ovom slucajuvalterbranisarajevo wrote:Ne bih volio da previše pametujem, ali.. Privatno vlasništvo je svetinja. Međutim država ima pravo da otkupi privatno vlasništvo ako je to u njezinom interesu. Sve parcele na trasi auto puta Sarajevo-Visoko - Kakanj su bile privatno vlasništvo, ali su ipak prešle, uz naknadu, u vlasništvo države iako su se neki vlasnici bunili. Zakonska mogućnost postoji samo treba natjerati državu da pokrene mehanizme..
- Dr.Cuddy
#53 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Mi smo ukljucili Mladu Dijasporu, Behar iz Spanije i Plesni Studio Maja iz Travnika, TNT Radio, prijatelje iz Izraela i Amerike...ne mozemo nista bez jake veze u Gradskom Vijecu ili Opstini! ...ko ima ovo, podrzacemo 100%, cak i donacije traziti da se uradi sanacija objekta i da se on preinaci u Muzej Jevreja Travnika!valterbranisarajevo wrote:Hajmo makar mi kazati da se nećemo predavati do kraja. Ovo čita puno ljudi, ko zna možda "naši vapaji" natjeraju nekoga sa "debelim" vezama da nam pomogne...
-
RenaTTa
#54 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Nerezidentna ambasadorica Dzrave Izrael u BiH Amira Arnon je licno obavjeshtena 
- valterbranisarajevo
#55 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Komisija za očuvajne nacionalnih spomenika BiH
[email protected]
http://www.aneks8komisija.com.ba
033 276760
033 276 768 -fax
Obala Kulina bana 1/VI
Sarajevo
Kolega forumaš koji je poslao PP misli da bi oni mogli zaustaviti rušenje ako bi dobili vašu peticiju mailom ili faksom..Naravno, s obzirom da je vikend moramo još naći način da neko od njih sutra otvori mail..Može li neko stupiti u kontakt sa gospođom Hadžimuhamedović - mislim da je ona još uvijek predsjednik komisije koja ima ogromne nadležnosti u zaštiti kulturno istorijskog blaga...
Pomagajte raja...
[email protected]
033 276760
033 276 768 -fax
Obala Kulina bana 1/VI
Sarajevo
Kolega forumaš koji je poslao PP misli da bi oni mogli zaustaviti rušenje ako bi dobili vašu peticiju mailom ili faksom..Naravno, s obzirom da je vikend moramo još naći način da neko od njih sutra otvori mail..Može li neko stupiti u kontakt sa gospođom Hadžimuhamedović - mislim da je ona još uvijek predsjednik komisije koja ima ogromne nadležnosti u zaštiti kulturno istorijskog blaga...
Pomagajte raja...
- Dr.Cuddy
#56 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Moze li ona zvati Opstinske vlasti da se bar zaustavi rusenje?RenaTTa wrote:Nerezidentna ambasadorica Dzrave Izrael u BiH Amira Arnon je licno obavjeshtena
- Luke Perry
#57 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
A Finci je bolestan ili sta vec 
- valterbranisarajevo
#58 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
RenaTTa wrote:Nerezidentna ambasadorica Dzrave Izrael u BiH Amira Arnon je licno obavjeshtena
Samo tako, pišite svima za koga mislite da mogu pomoći....
- Dr.Cuddy
#59 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Ako bageri ne rade vikendom, to je dobro ali opet lik je privatnik!valterbranisarajevo wrote:Komisija za očuvajne nacionalnih spomenika BiH
[email protected]
033 276760
033 276 768 -fax
Obala Kulina bana 1/VI
Sarajevo
Pomagajte raja...
-
RenaTTa
#60 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Poslala sam joj mail malocas, odgovorila je da ce razgovarati prvo sa JC u Sa i Fincijem leziljebovichemMoonlight & Magnolia wrote:Moze li ona zvati Opstinske vlasti da se bar zaustavi rusenje?RenaTTa wrote:Nerezidentna ambasadorica Dzrave Izrael u BiH Amira Arnon je licno obavjeshtena
a da nekog diplomatskog utjecaja ima vjerovatno. Poslacu joj jos informacija ali mi treba tona vremena da
prevedem ove podatke...
- Dr.Cuddy
#61 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Valter,
Ta zgrada nikad nije uvrstena na popis kulturno-istorijskog blaga BiH ni kao spomenik pod zastitom...valjda zato jer je prodat 60tih godina proslog vijeka!
tako da mislim ta komisija nema mnogo nadleznosti!
Ta zgrada nikad nije uvrstena na popis kulturno-istorijskog blaga BiH ni kao spomenik pod zastitom...valjda zato jer je prodat 60tih godina proslog vijeka!
- Dr.Cuddy
#62 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Stavila sam ti sve linkova sto imamo, vecinom na prvoj stranici, o Kalkados Templu ima i prica i onaj clanak Eli Taubera iz Glasa...ima i taj link! Pa pokusaj sve dostaviti (u kratkim crtama ako nista)! Hvala!RenaTTa wrote:Poslala sam joj mail malocas, odgovorila je da ce razgovarati prvo sa JC u Sa i Fincijem leziljebovichemMoonlight & Magnolia wrote:Moze li ona zvati Opstinske vlasti da se bar zaustavi rusenje?RenaTTa wrote:Nerezidentna ambasadorica Dzrave Izrael u BiH Amira Arnon je licno obavjeshtena
a da nekog diplomatskog utjecaja ima vjerovatno. Poslacu joj jos informacija ali mi treba tona vremena da
prevedem ove podatke...
- valterbranisarajevo
#63 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Za sada su nam najvažnij anex8 komisija i ministarstvo za prostorno uređenje FBiH odnosno ministar Salko Obhodžaš. Oni sigurno mogu zaustaviti rušenje Moramo, po svaku cijenu stupiti u kontakt sa njima. Može li neko iskoristiti prijateljstvo odnosno nekako ih kontaktirati na mobitel?????
Naravno nakon toga peticija mora odmah biti poslata faxom...
-
RenaTTa
#64 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Okej ionak nemam precheg posla sada pa cu odma pocheti,
a taj Lelin tekst isto cu najkrache s to mognem da prekucam
hvala ti i valjda ce biti neke fajde
a taj Lelin tekst isto cu najkrache s to mognem da prekucam
hvala ti i valjda ce biti neke fajde
- valterbranisarajevo
#65 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Renata zamoli ovu gospođu da nekako stupi u kontakt sa komisijom anex8 i ministarstvom Salke Obhodžaša ,odnosno sa federalnom vladom...
Ako se oni uključe bageri će se sigurno maknuti na određeno vrijeme, a tada ćemo imati dovoljno vremena da zauvijek zaustavimo rušenje..
Ako se oni uključe bageri će se sigurno maknuti na određeno vrijeme, a tada ćemo imati dovoljno vremena da zauvijek zaustavimo rušenje..
- Soul_Sista
#66 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
..evo nasla sam mu podatke:valterbranisarajevo wrote:Za sada su nam najvažnij anex8 komisija i ministarstvo za prostorno uređenje FBiH odnosno ministar Salko Obhodžaš. Oni sigurno mogu zaustaviti rušenje Moramo, po svaku cijenu stupiti u kontakt sa njima. Može li neko iskoristiti prijateljstvo odnosno nekako ih kontaktirati na mobitel?????
Ministry of Physical Planning
Maršala Tita 9a,
Sarajevo
Phone: +387 33 473 124
663 548
Fax: +387 33 473 124
http://www.fmpu.gov.ba
http://www.fbihvlada.gov.ba/english/min ... /index.php
- valterbranisarajevo
#67 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Zamolio bih sve koji imaju account na facebooku da se učlane u onu grupu i da pozovu svoje prijatelje da se učlane. Tako ćemo u akciju uključiti još ljudi koji nam eventualno mogu pomoći...
- ljubav_aha
#68 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
hvala autoru teme ,tema je ziasta slika danasnjeg stanja kulture
ovo sam nasla na staroj stranici Dani,iz 2002 godine:
http://www.bhdani.com/arhiva/257/t25710.shtml
nesto vrlo interesatno
http://www.aneks8komisija.com.ba/main.p ... &idGrad=99
Batalova grobnica u Turbetu kod Travnika, arheološko područje
Lokacija - Travnik
Crkva sv. Mihovila u Ovčarevu, historijska građevina
Lokacija - Travnik
Džamija u Gornjoj Čaršiji (džamija Mehmed-paše Kukavice, Hadži-Alibegova džamija) i sahat kula, graditeljska cjelina
Lokacija - Travnik
Jeni (Hasan-agina) džamija, graditeljska cjelina
Lokacija - Travnik
Ostaci rimskog naselja, kasnoantičke bazilike i grobnice na Crkvini u Varošluku, Turbe, arheološko područje
Lokacija - Travnik
Sahat kula na Musali, historijski spomenik
Lokacija - Travnik
Stari grad u Travniku, graditeljska cjelina
Lokacija - Travnik
Turbeta pod lipom ili turbe Abdulah-paše, Dželal-paše i Perišan Mustafa-paše sa česmom, graditeljska cjelina
Lokacija - Travnik
Zgrada nekadašnjeg Samostana i škole časnih sestara Milosrdnica, historijska građevina
Lokacija - Travnik
Šarena (Sulejmanija) džamija, graditeljska cjelina
Lokacija - Travnik
ocevidno,sinagoga nijena listi koju je napravila komsija za ocuvanje nacionalnih spomenika
ovo sam nasla na staroj stranici Dani,iz 2002 godine:
http://www.bhdani.com/arhiva/257/t25710.shtml
nesto vrlo interesatno
Batalova grobnica u Turbetu kod Travnika, arheološko područje
Lokacija - Travnik
Crkva sv. Mihovila u Ovčarevu, historijska građevina
Lokacija - Travnik
Džamija u Gornjoj Čaršiji (džamija Mehmed-paše Kukavice, Hadži-Alibegova džamija) i sahat kula, graditeljska cjelina
Lokacija - Travnik
Jeni (Hasan-agina) džamija, graditeljska cjelina
Lokacija - Travnik
Ostaci rimskog naselja, kasnoantičke bazilike i grobnice na Crkvini u Varošluku, Turbe, arheološko područje
Lokacija - Travnik
Sahat kula na Musali, historijski spomenik
Lokacija - Travnik
Stari grad u Travniku, graditeljska cjelina
Lokacija - Travnik
Turbeta pod lipom ili turbe Abdulah-paše, Dželal-paše i Perišan Mustafa-paše sa česmom, graditeljska cjelina
Lokacija - Travnik
Zgrada nekadašnjeg Samostana i škole časnih sestara Milosrdnica, historijska građevina
Lokacija - Travnik
Šarena (Sulejmanija) džamija, graditeljska cjelina
Lokacija - Travnik
ocevidno,sinagoga nijena listi koju je napravila komsija za ocuvanje nacionalnih spomenika
- valterbranisarajevo
#69 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Ja odoh na blogger da pošaljem poruku Željku Komšići i Ibri Spahiću i zamoliti ih za pomoć....
- ljubav_aha
#70 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
znaci,ipak su tacni podaci koje sam nasla na ovoj straniciMoonlight & Magnolia wrote:Valter,
Ta zgrada nikad nije uvrstena na popis kulturno-istorijskog blaga BiH ni kao spomenik pod zastitom...valjda zato jer je prodat 60tih godina proslog vijeka!![]()
![]()
![]()
- Dr.Cuddy
#71 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
nazalostljubav_aha wrote:znaci,ipak su tacni podaci koje sam nasla na ovoj straniciMoonlight & Magnolia wrote:Valter,
Ta zgrada nikad nije uvrstena na popis kulturno-istorijskog blaga BiH ni kao spomenik pod zastitom...valjda zato jer je prodat 60tih godina proslog vijeka!![]()
![]()
![]()
- ljubav_aha
#72 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
na FB sam pozvala jos 33 osobe
- valterbranisarajevo
#73 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Ovo je odrađeno..valterbranisarajevo wrote:Ja odoh na blogger da pošaljem poruku Željku Komšići i Ibri Spahiću i zamoliti ih za pomoć....
Sinagoga stvarno nije na spisku, ali se na osnovu peticije može uvrstiti. Bitno je sada zaustaviti rušenje a onda pokrenuti proceduru, S obzirom u kakvom je stanju siguran sam da će je komisija staviti na spisak spomenika i to onih ugroženih, što opet može donijeti i novac za njezinu obnovu od strane države...
Idemo dalje...
-
Judge_Dread
#74 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 01:23, edited 1 time in total.
-
RenaTTa
#75 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Ma joj ja sam uradila sto sam mogla, vrijedilo je pokusati ko zna :S