Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

nokia6170

#51 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by nokia6170 »

Sajo---: wrote:
nokia6170 wrote:koje nudis lokacije?

meni treba min 50 kvadrata pod ovim uslovima
Ista stvar, minimalno pedeset, a kada bi se vec naslo deset ljudi, skontali bi kako da rasporedimo novac i koliku zgradu da napravimo.
ja imam ovu ideju vec duze vrijeme, al je dosad uvijek bio problem naci 10 motivisanih i kreditno sposobnih ljudi da se upuste u ovaj projekat. evo ja imam jos dvoje ljudi koji su spremni za ovaj projekat.

znaci ja i dvojica:)
kriticarka_nikova

#52 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by kriticarka_nikova »

Sajo---: wrote:
nokia6170 wrote:koje nudis lokacije?

meni treba min 50 kvadrata pod ovim uslovima
Ista stvar, minimalno pedeset, a kada bi se vec naslo deset ljudi, skontali bi kako da rasporedimo novac i koliku zgradu da napravimo.
Evo ja sam ozbiljna. Ovde na temu ce i zavirit oni koje ovo zanima. A ako zaviri neko ko ce nas zajebat, ladno cu ga ubit ko mačku.
Prvenstveno mislim na one koji se predstavljaju kao ozbiljni, pokrenu projekat, otmu lovu i odmagle.
Last edited by kriticarka_nikova on 28/08/2008 16:32, edited 1 time in total.
Judge_Dread

#53 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 01:25, edited 1 time in total.
legendo_moja

#54 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by legendo_moja »

Eto kritičarko, vidis kako se nadje ljudi. :)
(Meni barem garazu sagradite da imam kad dodjem u Sa posto sam idejni zacetnik :))
kriticarka_nikova

#55 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Judge_Dread wrote:Savjet iz prakse :)
Uopce ne pitaj za kamate i ne sekiraj se istima. Ignorisi ih. Samo pitaj kolika je rata i gdje treba manej ziranata i koejkakvih kolaterala? Ja sam imao u dvije banke slucaj da mi je u jednoj kamata bila cjelih 2% manja ali je rata bila niza 6Km u onoj banci gdje je kamata bila 2% vise.
Go figure :? :? :? :?
Mislim objasnjavale su meni cure iz mojih financija sve to i kontam ja to al hbg :x :x :x
Zirant trebamo biti jedni drugima, ko je na budzetu a njemu on meni, ko nije sipak. Tako da ako mene neko zajebe, vracam mu istom mjerom.
nokia6170

#56 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by nokia6170 »

pisemo se veceras, ko ima sta konkretno nek se javi na pp

pozdrav
kriticarka_nikova

#57 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Ako je cijena stana 1100 kako neko rece po ovome, mogu se nrapaviti nekoliko stanova od po 50 kvadrata. Mozda je neko zainteresovan kao ja da kupi stan od 25 kvadrata (moglo bi od 50 kvadrata napravit dva), to znaci da bi ja svoj stan platila 27500 KM (samo malo manje od realne cijene stanova, al dobro).

Razmisljam na glas ne zamjerite....stari ljudi su govorili kad vide nekog da ide ulicom i prica sam sa sobom : il' je lud il' pravi kucu :D
LadyXY

#58 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by LadyXY »

Moj brat takodjer trazi ili da s nekim kupi kucu po pola ili zemlju ili ova varijanta sa zgradom...

Licno, nisam pobornik te ideje, jer je to najgora varijanta..sutra treba sat za vodu, onaj jedan nece, rugi nema para, treci se razvodi, a cetvrti jadan mora sve sam...

Kad se pocinje s projektom svi su optimisti i svi su za, ali kad realnost opali po ledjima, svi se izvlace...

Ali, ako zaista odlucite da negdje u sa pravite zgradu na nekoj zemlji, njemu bi 50, 60 kvadrata bilo ok, toliko moze dobiti kredita...

Ako ce se ovo zaista, ali zaista realno ostvariti, pisite i njega :)
nokia6170

#59 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by nokia6170 »

LadyXY wrote:Moj brat takodjer trazi ili da s nekim kupi kucu po pola ili zemlju ili ova varijanta sa zgradom...

Licno, nisam pobornik te ideje, jer je to najgora varijanta..sutra treba sat za vodu, onaj jedan nece, rugi nema para, treci se razvodi, a cetvrti jadan mora sve sam...

Kad se pocinje s projektom svi su optimisti i svi su za, ali kad realnost opali po ledjima, svi se izvlace...

Ali, ako zaista odlucite da negdje u sa pravite zgradu na nekoj zemlji, njemu bi 50, 60 kvadrata bilo ok, toliko moze dobiti kredita...

Ako ce se ovo zaista, ali zaista realno ostvariti, pisite i njega :)
poslao sam ti privatnu poruku
legendo_moja

#60 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by legendo_moja »

Ima li neko ovdje da je pravio kuću, ili da je upućen u to koliko košta gradnja kvadrata kuće po principu "kljuc u ruke", znaci sa sve stolarijom, parketom, plocicama, itd... Mozda bi se sa ovim mogla izvesti realna racunica.
Po mom nekom iskustvu, gradnja sa materijalom srednjeg kvaliteta ne bi trebala da prelazi 1000 maraka. Plus zemljište, građevinska, priključci...
barby02

#61 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by barby02 »

I ja pratim kretanje cijena zadnjih godina. Elem, sada ako si sam , imas kredit vec, pomazes roditeljima, nema sanse za kredit. Oni krediti za mlade su na kraju grada . . . za one ko je mlad. . . Nisam sigurna koji dio po vama spada u gradsku jezgru jer raji je centar i na Šipu :? meni npr. nije a centar se pomakao i nije vise samo opstina Centar, nego veci dio opstine Novo Sarajevo, po meni. ni bajrami nisu kao sto su nekad bili, pa po istom principu ni Sarajevo pa ni sam Marin Dvor. Koliko je starosjedilaca na Marin Dvoru koji jedva zive a stanovi im vrijede basnoslovno. . . To ce svakako biti rezidencijalna zona uskoro i zbog toga nece biti sjajan za zivot. . . :wink: Mislim da ako se na Dobrinji prodaje kvadrat za 2000 KM onda je centar 3000 eura :-)
Sajo---:

#62 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by Sajo---: »

Evo me ponovo, vidim da se tema lijepo razvija i da imamo nekoliko ljudi koji su za (i ja sam među njima).

Ideja mi se svidja i mislim da bi se to trebalo pokusati napraviti - bar analizu da vidimo koliko je to izvodljivo.
Također, mislim da su najzafrkanije rezije. Da li bi svako imao svoje satove, ili bi neki satovi bili zajednicki kao npr. sat za vodu (na prosjek zgrade) i slično. Interesuje me i da li je moguce kada se vec sve napravi, da se zgrada podijeli (svakome njegov stan na njego ime), što znači da bi zgrada bila 1:10!?
LadyXY

#63 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by LadyXY »

Sajo---: wrote:Evo me ponovo, vidim da se tema lijepo razvija i da imamo nekoliko ljudi koji su za (i ja sam među njima).

Ideja mi se svidja i mislim da bi se to trebalo pokusati napraviti - bar analizu da vidimo koliko je to izvodljivo.
Također, mislim da su najzafrkanije rezije. Da li bi svako imao svoje satove, ili bi neki satovi bili zajednicki kao npr. sat za vodu (na prosjek zgrade) i slično. Interesuje me i da li je moguce kada se vec sve napravi, da se zgrada podijeli (svakome njegov stan na njego ime), što znači da bi zgrada bila 1:10!?
Pa svako svoj sat i racun, najpostenije je...
Sat za vodu takodjer...
Ako je vec zgrada i ako ce se vec svi prijaviti na tu adresu, onda i svako svoj sat...

Ja ti gledam po paroli, bolje sprijeciti nego lijeciti....

Pa cuj, dva brata se popucaju oko metra zemlje, kako onda nepoznati ljudi da zive na istom satu...

cist racun, duga ljubav :)
barby02

#64 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by barby02 »

Ja sam bila off a sad cu "uf". . Znaci vi hocete da se udruzite i napravite manju zgradu tj kucu sa 10-tak stanova :-D A gdje? To je jako izvodljivo i jako dobro rjesenje. . U oglasina se to prodaje (istina rijetko) kao apartman u kuci ili stan u kuci. Ako se ljudi sloze i bude na finoj lokaciji. . ne moze ljepse. Moja poznanica je tako kupila, ali nije pohvala njoj nego tom vlasniki koji je srusio svoj postojeci objekat i napravio novo zdanje, vrlo funkcionalno a sebi zaradio !!!!
Moze li malo vise informacija o tome jer ne znam da li bih bila zainteresovana :-)
kriticarka_nikova

#65 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

To bi bila kao ZGRADA, dakle svako bi imao svoj stan za struju i koliko vode trosi i na njegovom imenu bi bilo onoliko kvadrata koliko plati. Dakle, sve cista racunica.
Notar bi napravio ugovor da se ne smije nista nadogradjivati ili rusiti (osim ako ko zeli balkon zagraditi ili napraviti drugaciji raspored u svom stanu) i to bi bilo to.

Kljuc u ruke za kuce ne prelazi 1000km, cak neki rade i jeftinije, a to za zemlju je cisti bezobrazluk. Pa jeftinije mogu nac zemlju u Budimpesti nego u sarajevu. Ma hajde.
barby02

#66 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by barby02 »

Dobro, sve stima i razumjela sam i sad i iz ranijih postova. To je stvarno ogroman zalogaj ali bi se sa normalnim i pravim ljudima isplatio. . Pitanje je zemljiste !!!!!!!!! Najbolja varijanta bi bila da se sa nama udruzi neko ko vec ima kucu na odredjenoj lčokaciji i da mu je mi srusimo i da i njemu i nama napravimo stanove :skoljka: ali posto to nije moguce a mozda i jeste, ako tamo ne zivi, ako su mu u kuci samo podstanari, ako je oronula a nema love za popravak itd. Hajmo se prebrojati , koliko nas je zainteresovanih, mislim da nas ne treba biti ni previse, dakle do 10-tak ni premalo (nas 5) Zgradica do 5-tog sprata ne podrazumjeva lift a na spratu po 3 stana, pa vidite. . .ja bi i 2 po spratu. . a i lift kosta. Isto tako, trebamo se dogovoriti za vidjenje uzivo. . .
Ali prije svega i ovako mozemo naci zemljiste i bilo bi fino kada bi svako od nas napisao lokaciju, dio grada koji mu odgovara ali uzeo realne komponente u obzir. Ja sam recimo za Novo Sarajevo :-D
kriticarka_nikova

#67 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Ja se ne slazem s tim da zgradu posadimo na necije zemljiste i da tom nekom napravimo stan. Tu uvijek moze da izbije svadja, em, moze da lik rusi zgradu kad hoce, em po meni tu bi kvadrat zemlje bio jako skup, ispade skuplja pita nego tepsija....pa nije ni vlasnik zemlje toliko lud da pristane.

Ako uzmemo da ja kvadrat kuce manje od 1000 KM (kljuc u ruke) + gradjevinska dozvola koja je vjerovatno u Sa ekstremno skupa, mozda bi nas opet kvadrat tog stana izasao 2000 KM, sto je po meni opet neipslativo. Hajde nek neko izracuna barem otprilike koliko bi nas izasao kvadrat takvog stana.

Najbitnija informacija koja nam treba u ovom trenutku je koliko uzimaju po 1kv metru arhitekte u Sa kantonu. I koliko kosta zemljiste na nekoj solidnoj lokaciji, i koliko bi nama trebalo novaca za to zemljiste....
slavkoimamodilera

#68 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by slavkoimamodilera »

kriticarka_nikova wrote:Ja se ne slazem s tim da zgradu posadimo na necije zemljiste i da tom nekom napravimo stan. Tu uvijek moze da izbije svadja, em, moze da lik rusi zgradu kad hoce, em po meni tu bi kvadrat zemlje bio jako skup, ispade skuplja pita nego tepsija....pa nije ni vlasnik zemlje toliko lud da pristane.

Ako uzmemo da ja kvadrat kuce manje od 1000 KM (kljuc u ruke) + gradjevinska dozvola koja je vjerovatno u Sa ekstremno skupa, mozda bi nas opet kvadrat tog stana izasao 2000 KM, sto je po meni opet neipslativo. Hajde nek neko izracuna barem otprilike koliko bi nas izasao kvadrat takvog stana.

Najbitnija informacija koja nam treba u ovom trenutku je koliko uzimaju po 1kv metru arhitekte u Sa kantonu. I koliko kosta zemljiste na nekoj solidnoj lokaciji, i koliko bi nama trebalo novaca za to zemljiste....
Imas PP... ;-)
legendo_moja

#69 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by legendo_moja »

A dolaze li u obzir recimo multiplex kuce, ali ukusno i estetki građene?
Image
Npr. ovako nesto? Imao sam priliku da vidim vrlo interesantna naselja u USA građena na ovaj fazon. Prizemlje i jedan sprat, razliciti ulazi, i garaze za svaki stan. Za 10 ovakvih stanova cca 50-60 m3, plus garaze, trebalo bi oko 350-400 m3 gradjevinskog prostora. Znaci sve ukupno sa okucnicom jedno 500-600 kvadrata.
babanovac

#70 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by babanovac »

kriticarka_nikova wrote:Ja se ne slazem s tim da zgradu posadimo na necije zemljiste i da tom nekom napravimo stan. Tu uvijek moze da izbije svadja, em, moze da lik rusi zgradu kad hoce, em po meni tu bi kvadrat zemlje bio jako skup, ispade skuplja pita nego tepsija....pa nije ni vlasnik zemlje toliko lud da pristane.

Tesko sestro da je gradjevinska dozvola 1000 KM/m2. Ne znam koliko je, ali znam da bi 150km/m2 bilo itekako skupo (necemo praviti kucu na Bascarsiji).
Dodaj na to 7 km/m2 za projekat i zemljiste od nekih 50 000 za 1000 m2 (6 stanova, 8300 km/stan, malo manje od 200 km po kvadratu stana od 50 km2). Recimo da je gradjevinska 80 km/m2 , to je ukupno 1300 km/m2.
Po meni, u obzir s uzeti "u najgorem slucaju" uzorci.
zgembo_sa

#71 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by zgembo_sa »

Ne bih da vas obeshrabrujem, ali od tih zajednickih poduhvata nema nista. Samo je pitanje koliko cete dugo u to vjerovati... Nije to da se utalite da nekom kupite poklon za rodjendan. Tu se radi o desetinama, pa i stotinama hiljada KM. Sad mozda izgleda super, ali sta kad krene ko ce platiti koliko za krov, jel svi podjednako ili ce se dijeliti po nekom kljucu, tipa kvadratura stana i ko ce dati pare za lift ako pravite, hocete li svi ili samo oni na visim spratovima, onda ko ce dati koliko para za prikljucke za vodu, struju, plin... jel svi jednako, ili opet po nekom kljucu. Takve stvar nisu jednostavne, mogu da naprave veliku razliku u cijeni stana. Svako bi da prodje jeftinije...

Prevelik je tu rizik, da bi neko tako ulozio toliki novac...
babanovac

#72 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by babanovac »

zgembo_sa wrote:Ne bih da vas obeshrabrujem, ali od tih zajednickih poduhvata nema nista. Samo je pitanje koliko cete dugo u to vjerovati... Nije to da se utalite da nekom kupite poklon za rodjendan. Tu se radi o desetinama, pa i stotinama hiljada KM. Sad mozda izgleda super, ali sta kad krene ko ce platiti koliko za krov, jel svi podjednako ili ce se dijeliti po nekom kljucu, tipa kvadratura stana i ko ce dati pare za lift ako pravite, hocete li svi ili samo oni na visim spratovima, onda ko ce dati koliko para za prikljucke za vodu, struju, plin... jel svi jednako, ili opet po nekom kljucu. Takve stvar nisu jednostavne, mogu da naprave veliku razliku u cijeni stana. Svako bi da prodje jeftinije...

Prevelik je tu rizik, da bi neko tako ulozio toliki novac...
A kada bi placali upravitelju kao i svaki drugi kolektivni stambeni objekat, pa da ga on odrzava?
zgembo_sa

#73 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by zgembo_sa »

Mozete probat, al nekako mi sve to prerizicno izgleda jbg. U svakom slucaju sretno ako sta uspijete...
babanovac

#74 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

Post by babanovac »

Evo linka za sanjare krova svog (poput mene).
Dodat na ovo jos toliko za gradjevinsku , komad obronka Treskavice i prikljucke i dobijes, po mojoj racunici, 84 m2.
http://www.countryplans.com/keller.html
kriticarka_nikova

#75 Re: Stambeni kredit-koja je banka najpovoljnija?

babanovac wrote:Evo linka za sanjare krova svog (poput mene).
Dodat na ovo jos toliko za gradjevinsku , komad obronka Treskavice i prikljucke i dobijes, po mojoj racunici, 84 m2.
http://www.countryplans.com/keller.html
Nije lose, al' kad odes u Makarsku na ljeto, onda ti zavidni komsija poturi pozar i ode $10.000 dok si rek'o keks.
Ja sam jedno vrijeme bila zagrijana za izgradnju montaznih vikendica , jer cijena kvadrat a im je jeftina a ekoloski veoma su zdrave, em zimi toplije od ovih betonskih kuca, em se brze zagrije, jedino sto im je rok trajnja od 30-50.g. Al' sto neko rekao, pa sta..." I Sunce poslije mene moze prestat sijati"...sto se ne bi kuca rusila?

Ja znam da je ova ZGRADA koju smo zamislili nas par jos uvijek samo imaginarna, jos uvijek je samo san, ali ako ne pokrenem nesto i ne ustanem i ostace....ne volim pesimiste, citav zivot su bili u mom okruzenju i sve sto sam do sada stekla, stekla sam kasno, jer sam njih slusala....sad slusam sebe i ide mi...

Dakle....
Ovo jeste ozbiljno, ja jesam ozbiljna a nadam se i ostali....zelim da uspijemo, ali korak po korak, jer i ja hocu da vidim cijelu situaciju kako gdje sta....koga, cega....zelim da upoznam sve ljude koji hoce ucestvovati , ne bih da mi komsija bude nocni obijac banki, placenik...i sl. Treba razmisljat o svemu, mene je to zivot i naucio, uostalom odkud znate ko sam ja :) Mozda sam juce odrobijala 15.g. u zatvoru.

:)
Post Reply