Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
ibizza

#51 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ibizza »

Smartex wrote:
Kesedzija wrote:Dzaba ti sve sto imas u dijaspori, kad nemas s kim rahat progovoriti, ne mozes otici po vrele kifle pa setas svojom carsijom i sretnes ovog onog _
"Djes, sta ima" ili "Hajmo nesto popiti", eh bez toga dusa postaje praznija, barem je meni tako :bih:

"Hajmo nesto popit" iii onda shvatis da nemas u dzepu ni prebijene pare i da si ustvari svorc zadnjih par godina, da nemas posao, da si stavio u dupe vec trideset i koju a idalje zivis sa starcima, da ti politicari ispiraju mozak godinama stavljajuci sebi pare u dzep a tebe ko j***, da su ti izgledi za bolju buducnost ravni nuli i onda ti se uskuva u stomaku od vrucih kifla, niskim ti se negovori jer ce i onako sve ispast na medjusobno jadikovanje i onda shvatis da se od "Djes, sta ima" i "Hajmo nesto popit" ne zivi te pocnes razmisljati kako bi bilo lijepo da si vec dosada razgulio u inostranstvo. :dance:
e jbg sad...pa nije 96-ta...ja ti garantujem da vecina ljudi bolje zibvi nego sto su zivjeli prije rata...
fantom slobode

#52 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by fantom slobode »

franceska wrote:
Moonlight & Magnolia wrote:
franceska wrote:Pitanje za fantoma slobode-taj koji moze podnijeti zenine frizere i ostalo i sto moze priustiti ljubavnici nova kola, i uz sve to kupiti 5 kifli, ima li on brata koji je slobodan :D

A za povratak u Bosnu, samo naprijed, sretno :bih:
pogotovo ovi slobodni, preko 30 jel tako?
:lol: :lol: :lol: :run: :lol: :lol:
dobro se ismijah, nemam brata, imam sestru koja je slobodna i preko joj je 30... :-)

A za kifle nisam pretjerao, sta cemo kada imamo nenormalan broj pekara sa velikim izborom za svakoga... :-)

Jednostrani pogled na zivot bilo gdje je besmisao, zivot u velikom postotku gradi covjek sam sebi godinama...
Zato ne prihvatam potrebu za nepotrebnom utjehom kod nekih likova, koja im nece pomoci da im bude bolje u zivotu. :-)
Amela

#53 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Amela »

Stvarno mi nije jasno zasto smo mi ovakvi - gotovo svaki topic na ovom podforumu treci post max i diverzija. :oops: I onda se pocnemo ubjedjivati izmedju sebe i tako... :roll: Ali evo da i ja malo doprinesem ubjedjivanju. :D

Nemam nostalgiju, ali ni malo. Vani sam 8 god. i otisla sam zato sto sam htjela, tako da bi mi bilo kao da samu sebe lazem i nostalgijam (ako mogu da forumam, mogu i da nostalgijam - ovo za vi terminologije :mrgreen: ).
U Bosnu idem svake godine zato sto me vuce da vidim roditelje, rodbinu, prijatelje, obidjem mezare.... i naravno, usput se momacki najedem suhog sira (zarice), kifla, lepina,... i tako.... :oops: E sada, sta mi smeta... uh, to bi bio cijeli referat, pa ne bih da duzim. :D Zakljucak - ne, ne bih se vratila, ne sada, i ne pod ovim uvjetima, a sta sutra donosi... ko to zna...

Ovdje gdje jesam i jesam, ne zalim se, meni je trenutno dobro i bit cu tu dok je tako, a kada ne bude.... put putuje Latif-aga. :lol: Ovo sto spominjete kredite, ma kakve to veze ima, naravno sve dok covjek moze da ih placa, sta me briga sto su krediti. Problem nastaje kada se desi, a to se nasima pocesto desi, da kupuju kuce i auta iznad mogucnosti, mislim na plateznu mogucnost, i onda kuknjava. Pa naravno da ce onda da se uhvate za glavu i svi im redom krivi, i oni u Bosni, i oni u Americi, a vala i oni u Australiji. :oops:
Da mi neke stvari smetaju i ovdje (U.S.A.), vala smetaju, ali sve ono na sta ne mogu uticati i promijeniti - ne pokvari mi apetit, to je sigurno. :D

Neko je pitao sta radimo mi koji smo vani na sa-x portalu --- pa meni je jasno sta radimo mi - razmjenjujemo iskustva, komuniciramo na bosanskom na kojem svakodnevno i nemam priliku pa pricam, a o pisanju da i ne govorim, procitamo sta se desava u BeHa, kako ljudi koji su tu misle, rezonuju,... a sta vi koji ste u BeHa radite ovdje?! :oops: Kada sam u Bosni internet mi osim email-a ne pada na pamet, a i nemam kad od silnih 'hajmo na kafu', kifla i ostalog.... :D
hik--meta

#54 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by hik--meta »

nemoj se vracati, ako te bas ne ceka neki super posao ili si stvarno usamljen u bijelom svijetu.
ja zbog relativno velike kolicine slobodnog vremena po prirodi posla koji radim sa djecom odem u sarajevo preko ljeta na par mjeseci zadnjih 6 godina, a i za novu godinu na desetak dana, i ne primjecujem da se situacija drasticno popravlja. i prvih nekoliko godina nakon dolaska u usa sam dolazila u sarajevo po dva puta godisnje redovno ali krace, po 10-20 dana svaki put, tako da imam dobar osjecaj o tome sta i kako se u sarajevu krece naprijed i u kolikoj mjeri, i nista me u tom pogledu ne odusevljava.
ako si u kreditima u americi i imas siguran posao, zivis "american dream". kao da je ostalima puno lakse?
ostani gdje jesi.
nigdje.nikog

#55 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by nigdje.nikog »

E bas su ti mnogo pomogli. Predpostavljam da se sad kajes sto si i postavio ovu temu.

Dakle, hoces li se vratiti ili neces - ostaje iskljucivo tvoj problem.

Ali moj ti je savjet - sta god odlucis, mijenjaj Forum!
sarayewo

#56 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by sarayewo »

Dugo sam se kanio da nesto napisem na ovu temu, jer zaista imam dosta toga reci... U osnovi @nigdje.nikog ti je sumirao svu pricu - na kraju sve mora ostati na tebi, ali...

Ja sam se sa suprugom vratio u Sarajevo u maju 2007... da belaj bude veci, ona stranac. Prvih nekoliko mjeseci sam popi*dio od silnih papira za ovo za ono za sve zivo... Trebalo mi je nekih 2 mjeseca da nadjem posao (imam diplomu iz finansija i MBA). Nadje ga i supruga u jednoj NVO i lagano... primanja solidna, rentamo stan, kupimo auto na kredit... Uletili u fino drustvo - ma sve pet...

E onda krenu stvari jedna za drugom - hocemo da kupimo stan, gledamo kredite, banke jos samo bubreg nisu pocele traziti kao garanciju (a jos nismo veliki kredit trazili jer smo imali nesto shteka)... Uz svu dobru volju i nas i moje porodice ne uspijemo naci zirante koji bi odgovarali (doduse, mjesecna rata je bila povisoka, tako da ni to nije bas pomoglo).

Na poslovima relativno ok, medjutim ima ono nesto nase, balkansko, od cega se covjek relativno brzo odvikne, a meni je jaaako smetalo... Malo je to nesto tesko definisati, ali je jednostavno kompletna atmosfera u poslovnom svijetu, u firmama, medju ljudima nekako ono "na nas nacin" - vjecno nekakve nervoze, srkleta, ljutnje... Kod supruge jos gora situacija - nasi su JAKO teski na izdavanju radnih dozvola (sto i mogu razumjeti obzirom da je stopa nezaposlenosti 50%), tako da se nalazila u situaciji gdje je poslodavac svjestan da ona nema drugog izbora nego da bude tu - i onda je pocelo handrenje. I malo pomalo, mi odlucimo da ponovo odemo... Evo nekih mjesec dana smo u Briselu, i za sada nam je sasvim ok... Ja bih se iskreno rado vratio u USA, ali to ce pricekati jos neko vrijeme... ono sto mi najvise fali i sto sam tamo imao je rahatluk.

Uglavnom, sa strane zivota i druzenja nam je bilo super - extra drustvo, redovno druzenje, rostilji, izlasci, kafice... Ali, sa strane stvaranja buducnosti, porodice - nazalost, Sarajevo nije bas najbolje mjesto za to u ovom trenutku...
MELBOURNE_SARAJEVO

#57 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by MELBOURNE_SARAJEVO »

Vratio se iz Australije ostavio gore dobar posao raju sve ostavio..Kesa nisam imao jer za razliku od vecine nasih vani ja sam trosio putovao po svijetu i to je bio moj izbor.Nasao posao cim sam dosao pa dao otkaz jer sam nasao bolji pa radio pola godine pa opet dao otkaz jer sam opet nasai bolji i sad radim na novom poslu.Uzeo kredit ovde kupio stan, auto nisam jer u svakoj firmi gdje dobijem posao dobio sam i na koristenje auto.Cijela moja poenta je da ne bi nigdje zivio vise osim grada gdje sam rodjen a to je Sarajevo.Nema zemlja gdje se manje radi a vise uziva.Na moru sam svaki vikend sad bio preko ljeta a kad sam uzeo odmor kao sto rece neko prije mene u Tursku 7 dana pa u Grcku 7 dana za 1500 i za to postoje kreditne kartice.Sad kad dodje zima brat mi ima apartman na Bjelasnici sto znaci svaki vikend skijanje ili poslije posla na nocno skijanje.Hocu da kazem da ovde ima posla ko hoce da trazi i radi i ne treba stela samo je bitno iskustvo a kod nas zavrsi faks i odmah hoce da je direktor ili nece da radi stazira da uci posao za manju platu.Jos jednom zivio sam i u Swedskoj a i puno puta bio u Usa i kao sto rekoh duze zivio u Australiji i samo cu reci zivot generalno nasih ljudi je jadan samo boli to priznati.Rahatluk je cudo dusa mi je sretna,druzenja i provodi sve je to ovde normalno i nije na silu.Vani da bi se dogovorio da popijemo kafu treba 10 dana unaprijed da se dogovorimo a ovde jedan poziv jedan sms i izadjem na fuka .Niko nije rekao da je ovde sve sjajno i bajno ali i ovako je bolje ako se ima solidan posao nego kako goda da je vani.E sad zamislite kako ce da bude kad dodju stvari na svoje mjesto.
Bl_ManiaC

#58 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Bl_ManiaC »

MELBOURNE_SARAJEVO wrote:Vratio se iz Australije ostavio gore dobar posao raju sve ostavio..Kesa nisam imao jer za razliku od vecine nasih vani ja sam trosio putovao po svijetu i to je bio moj izbor.Nasao posao cim sam dosao pa dao otkaz jer sam nasao bolji pa radio pola godine pa opet dao otkaz jer sam opet nasai bolji i sad radim na novom poslu.Uzeo kredit ovde kupio stan, auto nisam jer u svakoj firmi gdje dobijem posao dobio sam i na koristenje auto.Cijela moja poenta je da ne bi nigdje zivio vise osim grada gdje sam rodjen a to je Sarajevo.Nema zemlja gdje se manje radi a vise uziva.Na moru sam svaki vikend sad bio preko ljeta a kad sam uzeo odmor kao sto rece neko prije mene u Tursku 7 dana pa u Grcku 7 dana za 1500 i za to postoje kreditne kartice.Sad kad dodje zima brat mi ima apartman na Bjelasnici sto znaci svaki vikend skijanje ili poslije posla na nocno skijanje.Hocu da kazem da ovde ima posla ko hoce da trazi i radi i ne treba stela samo je bitno iskustvo a kod nas zavrsi faks i odmah hoce da je direktor ili nece da radi stazira da uci posao za manju platu.Jos jednom zivio sam i u Swedskoj a i puno puta bio u Usa i kao sto rekoh duze zivio u Australiji i samo cu reci zivot generalno nasih ljudi je jadan samo boli to priznati.Rahatluk je cudo dusa mi je sretna,druzenja i provodi sve je to ovde normalno i nije na silu.Vani da bi se dogovorio da popijemo kafu treba 10 dana unaprijed da se dogovorimo a ovde jedan poziv jedan sms i izadjem na fuka .Niko nije rekao da je ovde sve sjajno i bajno ali i ovako je bolje ako se ima solidan posao nego kako goda da je vani.E sad zamislite kako ce da bude kad dodju stvari na svoje mjesto.
Opa,svaka ti cast,ali ovo ce vecini raje na forumu liciti na "furanje" :-) ali molim te kako ti tako mjenjas poslove pa nije ti lajcak kum :D
u tvom postu ima dobrih recenica ali i povelik broj losih :)

A za kraj reci da li bi se autor ove teme snasao ko ti,da se vrati,da li mu se isplati taj rizik
btw.ti mora da si sretan cojek :D
fantom slobode

#59 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by fantom slobode »

kod nas raja jos nisu navikla da mijenjaju poslove, ostatak komunizma, radis do pemzije u jednoj firmi. Tako da ima dovoljno prostora za djelovanje (iako se smanjuje sa dolaskom nove generacije).
MELBOURNE_SARAJEVO

#60 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Bl_ManiaC wrote:
MELBOURNE_SARAJEVO wrote:Vratio se iz Australije ostavio gore dobar posao raju sve ostavio..Kesa nisam imao jer za razliku od vecine nasih vani ja sam trosio putovao po svijetu i to je bio moj izbor.Nasao posao cim sam dosao pa dao otkaz jer sam nasao bolji pa radio pola godine pa opet dao otkaz jer sam opet nasai bolji i sad radim na novom poslu.Uzeo kredit ovde kupio stan, auto nisam jer u svakoj firmi gdje dobijem posao dobio sam i na koristenje auto.Cijela moja poenta je da ne bi nigdje zivio vise osim grada gdje sam rodjen a to je Sarajevo.Nema zemlja gdje se manje radi a vise uziva.Na moru sam svaki vikend sad bio preko ljeta a kad sam uzeo odmor kao sto rece neko prije mene u Tursku 7 dana pa u Grcku 7 dana za 1500 i za to postoje kreditne kartice.Sad kad dodje zima brat mi ima apartman na Bjelasnici sto znaci svaki vikend skijanje ili poslije posla na nocno skijanje.Hocu da kazem da ovde ima posla ko hoce da trazi i radi i ne treba stela samo je bitno iskustvo a kod nas zavrsi faks i odmah hoce da je direktor ili nece da radi stazira da uci posao za manju platu.Jos jednom zivio sam i u Swedskoj a i puno puta bio u Usa i kao sto rekoh duze zivio u Australiji i samo cu reci zivot generalno nasih ljudi je jadan samo boli to priznati.Rahatluk je cudo dusa mi je sretna,druzenja i provodi sve je to ovde normalno i nije na silu.Vani da bi se dogovorio da popijemo kafu treba 10 dana unaprijed da se dogovorimo a ovde jedan poziv jedan sms i izadjem na fuka .Niko nije rekao da je ovde sve sjajno i bajno ali i ovako je bolje ako se ima solidan posao nego kako goda da je vani.E sad zamislite kako ce da bude kad dodju stvari na svoje mjesto.
Opa,svaka ti cast,ali ovo ce vecini raje na forumu liciti na "furanje" :-) ali molim te kako ti tako mjenjas poslove pa nije ti lajcak kum :D
u tvom postu ima dobrih recenica ali i povelik broj losih :)

A za kraj reci da li bi se autor ove teme snasao ko ti,da se vrati,da li mu se isplati taj rizik
btw.ti mora da si sretan cojek :D
MELBOURNE_SARAJEVO

#61 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Slusaj kod nas je furanje ako je covjek sretan i cim kaze da je njemu dobro onda se fura jer boze moj zasto bi njemu bilo dobro kad meni nije..A sto se posla tice posao.ba i naravno druzim se sa poslovnim ljudima i uvjek cujes kad neko trazi nove uposlenike.I vjeruj mi stelu imam ali bas jaku stelu imam kad su poslovi u pitanju ali nisam htio da je ganjam jer znam da se moze i sam dobiti posao.I bas tako kod nas ljudi nadju posao u jednoj firmi i to bi bilo to.A covjek uvjek moze bolje na kraju krajeva sta te sprijecava i dok radis da trazis posao i odes na interviju ili testove,tako sam ja radio.I nije furanje nego samo da kazem dijaspori koji pricaju i bacaju price ovde po forumu i da pljuju po BIH, da ima nas koji su se vratili i da znamo kako u stvari se zivi ne svi ali velika vecina.I jos jednom nigdje ja nisam rekao da je kod nas wow ali kad sve sagledam ipak sam ja rodjen u ovom gradu i meni je extra ovde, ja koliko god da sam zivio vani i koliko god da sam imao platu djaba nije sve u parama.Dusa je najvaznija evo primjera dok pisem ovo sjedim u Dibeku i pijem caj a raja moja oko mene,,,,hajde da vidimo to u usa ili u Australiji.ps...na poslu sam da se zna heheh samo malo odmaram hehe..

odgovor na pitanje vezano za rizik...Sta znaci rizik danas?imas pasos prepostavljam i uvjek mozes nazad zar ne? i ako imas kucu gore svoju ili sta vec izdas na neko vrijeme pa dodjes i vidis.Jer covjek sam treba da napravi taj korak ali ja ti prijateljski kazem moze se posao naci i ovde se moze kredit dici i ovde se moze u kartice uvaliti a sve uz to dusa puna :D :D ako te nesto konkretno zanima slobodno pitaj jer ces prolaziti kroz iste stvari kao i ja ..be free da pitas sto bi nasi dijasporci rekli nisam fucken zauzet hahah :D
be highirly

#62 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by be highirly »

haj sve al kad i australija posta GORE eee jebiga :-) ...odakle god da se ko javlja bosna je vazda dole ....pa ljudi dragi bosna je nasa mati :D i ona mora biti GORE :D
MELBOURNE_SARAJEVO

#63 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

[quote="be highirly"]haj sve al kad i australija posta GORE eee jebiga :-) ...odakle god da se ko javlja bosna je vazda dole ....pa ljudi dragi bosna je nasa mati :D i ona mora biti GORE :D[/quote

nisam znao da je USA dole ja kontao gore ali dobro vidim da mjesas kontinente i vidim da ne pratis da je tema povratak iz Usa a ne downunder :cry: :cry:
HAVANA

#64 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by HAVANA »

btw.ti mora da si sretan cojek :D[/quote][/quote]

Da li bi se autor teme snašao to zavisi prvenstveno od njega samoga.Rizik postoji svugdje a ako ti je do rizika ovde su ti najbolji uslovi.Ako imaš muda da rizikuješ kupuj,prodaji, diži kredite a pored toga i radi.Već dugo pratim po forumima ove teme vratiti se ili ne i još prije nego sam se vratio(2004g)neko reče ništa nije dobro,nema posla...Te iste godine kupio stan
za 96000km a ove godine prodao za 290000km itd.Ja radim,žena radi,djeca idu u školu i vrtić ,puno se radi ali kad sam slobodan uživam što vani nije bio slučaj.Sve što imam u životu mi je pod hipotekom,rata kredita ko u priči ali može se.
Da ne bude komentara radim u firmi a ostalo je usputni rizik i profit.Vrijedi pokušati a ako propadne jebi ga propada se i u Americi.Još da je ove nacionaliste ukloniti gdje bi nam kraj bio. :bih:
Amela

#65 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Amela »

Kesedzija nakon komentara izgubio volju da se vise i javi.
ljubav_aha

#66 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ljubav_aha »

MELBOURNE_SARAJEVO wrote:Slusaj kod nas je furanje ako je covjek sretan i cim kaze da je njemu dobro onda se fura jer boze moj zasto bi njemu bilo dobro kad meni nije..A sto se posla tice posao.ba i naravno druzim se sa poslovnim ljudima i uvjek cujes kad neko trazi nove uposlenike.I vjeruj mi stelu imam ali bas jaku stelu imam kad su poslovi u pitanju ali nisam htio da je ganjam jer znam da se moze i sam dobiti posao.I bas tako kod nas ljudi nadju posao u jednoj firmi i to bi bilo to.A covjek uvjek moze bolje na kraju krajeva sta te sprijecava i dok radis da trazis posao i odes na interviju ili testove,tako sam ja radio.I nije furanje nego samo da kazem dijaspori koji pricaju i bacaju price ovde po forumu i da pljuju po BIH, da ima nas koji su se vratili i da znamo kako u stvari se zivi ne svi ali velika vecina.I jos jednom nigdje ja nisam rekao da je kod nas wow ali kad sve sagledam ipak sam ja rodjen u ovom gradu i meni je extra ovde, ja koliko god da sam zivio vani i koliko god da sam imao platu djaba nije sve u parama.Dusa je najvaznija evo primjera dok pisem ovo sjedim u Dibeku i pijem caj a raja moja oko mene,,,,hajde da vidimo to u usa ili u Australiji.ps...na poslu sam da se zna heheh samo malo odmaram hehe..

odgovor na pitanje vezano za rizik...Sta znaci rizik danas?imas pasos prepostavljam i uvjek mozes nazad zar ne? i ako imas kucu gore svoju ili sta vec izdas na neko vrijeme pa dodjes i vidis.Jer covjek sam treba da napravi taj korak ali ja ti prijateljski kazem moze se posao naci i ovde se moze kredit dici i ovde se moze u kartice uvaliti a sve uz to dusa puna :D :D ako te nesto konkretno zanima slobodno pitaj jer ces prolaziti kroz iste stvari kao i ja ..be free da pitas sto bi nasi dijasporci rekli nisam fucken zauzet hahah :D
mozes li nam napisati kratak poslovni profile/posao,karijera
MPC

#67 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by MPC »

Samo malo da se i ja nadovezem na ovu temu.Svi mi imamo svojih problema i problemcica. Da naglasim da Bosnu volim vise nego bilo koju drugu drzavu i ovo nije nekakvo naprdjivanje iz Dijaspore s moje strane jer sam ostavio u Bosni moje najbolje godine zivota i krv svoju (92-95). Eh sada, i ja takodze razmisljam o povratku ali me nekako strah, ne znam cega ali vjerovatno zbog djece koja su rodjena ovdje u USA i nekakvog straha kako ce djeca to sve prihvatiti pored moje jake volje i zelje za povratkom u Bosnu. Bio sam u Bosni vec 4 puta za ovih 11 god. i sve me vise i vise vuce zelja za povratkom. Imam utisak da ljudi vani bar prva generacija Bosanaca izgubi vjeru,druga generacija izgubi tradiciju a treca kulturu. Eh ja bih halalio sve ovo ovdje da mi djeca nauce malo onog naseg ne znam ni kako da ga nazovem ili je rahatluk ili merhamet ili ni ja ne znam vise sta je ali ja to jos uvijek imam a to je vrlo tesko prenijeti na djecu koja odrastaju u drugacijem okruzenju.Imam dvoje djece 5 i 8 godina i ako je ikada vrijeme da se vratim u Bosnu ja mislim da je sada, jer bi bilo vrlo tesko djecu navici na drugaciji zivot u Bosni kad budu malo starija. Jos da kazem da mi ovdje nije ruzno i da imam fin i lijepo placen posao. Ovo je moje iskreno razmisljanje na ovu temu pa ako ima neko nekakvih finih komentara ja bi bio zahvalan. Sellam svima i da provedete Ramazanske dane u zdravlju i rahatluku.
:bih: :bih:
fantom slobode

#68 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by fantom slobode »

MPC wrote:Samo malo da se i ja nadovezem na ovu temu.Svi mi imamo svojih problema i problemcica. Da naglasim da Bosnu volim vise nego bilo koju drugu drzavu i ovo nije nekakvo naprdjivanje iz Dijaspore s moje strane jer sam ostavio u Bosni moje najbolje godine zivota i krv svoju (92-95). Eh sada, i ja takodze razmisljam o povratku ali me nekako strah, ne znam cega ali vjerovatno zbog djece koja su rodjena ovdje u USA i nekakvog straha kako ce djeca to sve prihvatiti pored moje jake volje i zelje za povratkom u Bosnu. Bio sam u Bosni vec 4 puta za ovih 11 god. i sve me vise i vise vuce zelja za povratkom. Imam utisak da ljudi vani bar prva generacija Bosanaca izgubi vjeru,druga generacija izgubi tradiciju a treca kulturu. Eh ja bih halalio sve ovo ovdje da mi djeca nauce malo onog naseg ne znam ni kako da ga nazovem ili je rahatluk ili merhamet ili ni ja ne znam vise sta je ali ja to jos uvijek imam a to je vrlo tesko prenijeti na djecu koja odrastaju u drugacijem okruzenju.Imam dvoje djece 5 i 8 godina i ako je ikada vrijeme da se vratim u Bosnu ja mislim da je sada, jer bi bilo vrlo tesko djecu navici na drugaciji zivot u Bosni kad budu malo starija. Jos da kazem da mi ovdje nije ruzno i da imam fin i lijepo placen posao. Ovo je moje iskreno razmisljanje na ovu temu pa ako ima neko nekakvih finih komentara ja bi bio zahvalan. Sellam svima i da provedete Ramazanske dane u zdravlju i rahatluku.
:bih: :bih:
Lijepo si ovo napisao, moje je misljenje da vracanjem djece prije puberteta, a i pocetkom istog do 12-13 godina, cinis pravi potez.Mozda je bolje ranije, zato sto ce im trebati da se uklope u skolu i moraces im malo pomoci da savladaju nas jezik (rijeci koje ne upotrebljavaju u obicnom razgovoru i pisanje, eventualno pomoc kod nekog drugog predmeta).Djeca ce se uklopiti, imam prijateljicu koja je citavu osnovnu skolu provela u Rusiji (roditelji su joj bili na poslu tamo) i kod povratka nije imala problema (vratila se u srednjoj skoli, s tim da je tada imala par puta sedmicno u Rusiji nasu nastavu).Ona je zavrsila srednju kod nas, kasnije je i ostala u Sarajevu i uklopila se sasvim normalno u zivot. Nije osobno imala nikakvih problema u tim godinama, osim nepoznatih rijeci, koje je naravno savladala.
Prije puberteta je bolje zbog jezika, jer kada pubertet pocne, teze je za jezik.
Montana

#69 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Montana »

u toj americi se ni saranio nebi..
fino je u centru njujorka..izađeš iz njega..texas.

neka bosne..
ljubav_aha

#70 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ljubav_aha »

Montana wrote:u toj americi se ni saranio nebi..
fino je u centru njujorka..izađeš iz njega..texas.

neka bosne..
ti poznajes ameriku vrlo dobro iz licnog iskustva :?:
Montana

#71 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Montana »

ne uzduž i poprjeko,ljubavi :lol: iz njujorka izašo malo dalje i brzo ze natrag vratio..nisam dublje u tu ameriku htjeo ulazit.moj dojam..sveta bosna. Image

tako mišljenje i o australiji imam...i nemoj se ljutit ;-)
ljubav_aha

#72 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ljubav_aha »

Montana wrote:ne uzduž i poprjeko,ljubavi :lol: iz njujorka izašo malo dalje i brzo ze natrag vratio..nisam dublje u tu ameriku htjeo ulazit.moj dojam..sveta bosna. Image

naravno da se ne ljutim,zasto bih se ljutila ;-)

pitala sam jer nogi daju komentare,a nisu nikad bili u SAD ili u Australiji i sl.

kako dugo si bio u SAD :?:

naravno da ima osoba koje su se vec vratile u BiH i taj proces ce uvijek trajati

mnogi se nisu uklopili u novo drustvo,pa nije ni inostranstvo za svakoga,naravno,kao sto rekoh,postoji masa ralzoga za povratak
Montana

#73 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Montana »

ja živim u njemačkoj..sredio tif :lol:
u amerci bio preko vikenda..iskoristio 100ojero jeftini let...cc..poznanik me dočeko i provodo okolo.vidi sam dosta toga da bi moj dojam mogo pravdat.
mogo bi se tamo navić al samo kad bi moro,i kad bi se naviko tamo ,naravno da bi pričo da je amerika super,jer tamo moram....
za moj pojam..amerika je zaostala za svjetom..po stilu života,ulice one,cjela okolina,način oblačenja..bla bla..nelagodan osjećaj.

u australiji imam dosta obitelji..posjetio i njih mjesec dana.još gore..

velik grad,ok..u njemu se samo kretat i to je to.
ljubav_aha

#74 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ljubav_aha »

Montana wrote:ja živim u njemačkoj..sredio tif :lol:
u amerci bio preko vikenda..iskoristio 100ojero jeftini let...cc..poznanik me dočeko i provodo okolo.vidi sam dosta toga da bi moj dojam mogo pravdat.
mogo bi se tamo navić al samo kad bi moro,i kad bi se naviko tamo ,naravno da bi pričo da je amerika super,jer tamo moram....
za moj pojam..amerika je zaostala za svjetom..po stilu života,ulice one,cjela okolina,način oblačenja..bla bla..nelagodan osjećaj.

u australiji imam dosta obitelji..posjetio i njih mjesec dana.još gore..

velik grad,ok..u njemu se samo kretat i to je to.
razumijem te,puno znaci gdje i kako zivis u americi,ali nisu svi dijelovi amerike u zaostatku,to je vec pregruba ocjena ,ne pisemo ovako jer zivim u SAD,meni je smijesno da branim sve sto je americko,jer svaka drzava ima prednosti i nedostatke,koji su ujedno glavni kriteriji vlastitog izbora

tacno,mnogi su se navikli jer su morali,ali isto tako znam osobe koje su zivjele u njemackoj ,sad zive u SAD i bolej im je,znaci svako ima drugacija iskustva

zelim samo reci,ima tako mnogo pozivitnih primjera kako zivi nasa raja
fantom slobode

#75 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by fantom slobode »

Montana wrote:ne uzduž i poprjeko,ljubavi :lol: iz njujorka izašo malo dalje i brzo ze natrag vratio..nisam dublje u tu ameriku htjeo ulazit.moj dojam..sveta bosna. Image

isti sam osjecaj ja imao prilikom turisticke posjete USA. Mnogo zaostala zemlja sa megalomanskim zeljama.
Post Reply