Iskrenost...
- tek_stigla
#51 Re: Iskrenost...
..neki jednostavno ne mogu da podnesu da ih neko smatra negativcima.Svi smo uglavnom,svjesni toga kakav utisak ostavljamo na druge ljude,a oni koji znaju da ih drugi dozivljavaju kao drage,simpaticne,tesko da se odricu te slike o sebi.
Takvi obicno odlaze bez rijeci,bez navedenog razloga...a ti se pitas gdje si skrivio i sta si krivo napravio,a onda kasnije shvatis da nije u tebi problem......
Takvi obicno odlaze bez rijeci,bez navedenog razloga...a ti se pitas gdje si skrivio i sta si krivo napravio,a onda kasnije shvatis da nije u tebi problem......
-
Kjajević Majko
#52 Re: Iskrenost...
Lažeš pa ispadneš đubre, budeš iskren pa ispadneš đubre i kreten i još štošta.
Tako mi se uvijek desi, ali bar je savjest čista kad si iskren, ko se uvrijedio e pa istina boli!

- trinaesti
#53 Re: Iskrenost...
evo ja sam sinoc rekao jaranu iskreno u facu neke stvari u vezi njega i njegovog ponasanja u zadnje vrijeme, koje su tacne i cista istina.
to isto sto sam ja rekao misle i svi nasi zajednicki jarani.
i on se sad kao naljutio na mene, a s njima koji to isto pricaju njemu iza ledja je i dalje dobar.
i on se sad kao naljutio na mene, a s njima koji to isto pricaju njemu iza ledja je i dalje dobar.
- tek_stigla
#54 Re: Iskrenost...
trinaesti wrote:evo ja sam sinoc rekao jaranu iskreno u facu neke stvari u vezi njega i njegovog ponasanja u zadnje vrijeme, koje su tacne i cista istina.
...e to je ono najgore,ti si rekao sta svi misle i ispao kreten za njega...a ostali su super s njim i nikad nece potvrditi da i oni misle isto i naravno jos ce se tebi smijati....
- kockica_kockica
#55 Re: Iskrenost...
vec odavno znam da se iskrenost ne isplati posebno ako je rijec o necemu sto ce drugu stranu povrijediti jer si onda bezosjecajan... ali eto ja bih recimo voljela da znam zasto je momak s kojim sam bila 4 godine samo odjednom odlucio nestati iz mog zivota ne javljati se ne komunicirati sa mnom.. a onda se nakon skoro 3 godine ponovo pojavio i zeli krenuti od onoga gdje smo stali... kao da nije bilo tih 3 godine ... kad ga pitam bilo sto onda se ne javlja jendo odredjeno vrijeme, kao da zeli da ja zaboravim da sam to pitala pa se onda opet pojavi...
nikad nisam saznala razlog nestajanja niti povratka... dvije godine sam vrtila film u svojoj glavi gdje sam pogrijesila... i sad kad razmisljam o tome zapravo znam da je do mene jer nisam lagala varala urlala na njega jer kasni jer se nije javio jer se nismo vidjeli... nisam mu cak ni prebacivala sto sam ostajala kuci jer je on imao hitan posao a ja sve otkazala zbog njega....
voljela bi biti samo jedna njegova siva celija da vidim o cemu taj covjek razmislja 
nikad nisam saznala razlog nestajanja niti povratka... dvije godine sam vrtila film u svojoj glavi gdje sam pogrijesila... i sad kad razmisljam o tome zapravo znam da je do mene jer nisam lagala varala urlala na njega jer kasni jer se nije javio jer se nismo vidjeli... nisam mu cak ni prebacivala sto sam ostajala kuci jer je on imao hitan posao a ja sve otkazala zbog njega....
- metal_rules_cura
#56 Re: Iskrenost...
Latinica wrote:Hehehe...lijepe rijeci nikada nisu male.Eborg wrote:Mislim da je Balash rekao neshto na tu temu...Kako se velike rijechi izlizhu prechestom upotrebom i vishe nema fajde od njih,postanu male,sasvim male i beznachajne...![]()
Metal_rules_cura, nisi mi odgovorila sta mislis o odnosu iskrenosti i samopouzdanja ( pitanje je naravno upuceno i tebi @Eborg ) ?
Bojim se da nisam skontala pitanje
U kom segmentu mislis na odnos to dvoje?
Za ove ostale postove mogu reci samo jedno: Istina je teska za cuti, ali na kraju uvijek najbolja! Dugorocno gledajuci. Sad druga stvar sto mnogi vise vole da ih se laze i da imaju lazne i neiskrene odnose nego drugacije. Nije tu vise pitanje kako ce druga strana prihvatiti iskrenost koliko je to posteno i dobro sa covjeka koji je kaze.
- metal_rules_cura
#57 Re: Iskrenost...
I baj d vej, Eborg spomenu okretanje glave na ulici u nekom od prethodnih postova. To je jos jedna stvar koja mi nije nikad bila niti ce mi ikad biti jasna. Pozdrav je (ukoliko bi se bilo sposobno zanemariti sve sto se desavalo) odraz kulture i ne znam sta bi mi neko morao uraditi da ga ne pozdravim. Naravno, ukoliko neko prvi okrece glavu od mene ne preostaje mi nista drugo nego da i ja zasutim, ali prva necu. I na kraju, sta bi se trebalo postici time? 
- Aurora Borealis
- metal_rules_cura
#59 Re: Iskrenost...
Htjela sam upitati... Zasto bi neko poslije 2-3 godine skontao bilo sta? Po kojoj logici? Zasto onda nije odmah? Mislim da je to vise teorija...
- Aurora Borealis
- metal_rules_cura
#61 Re: Iskrenost...
Aurora Borealis wrote:Dok dođe iz gu**e u glavumetal_rules_cura wrote:Htjela sam upitati... Zasto bi neko poslije 2-3 godine skontao bilo sta? Po kojoj logici? Zasto onda nije odmah? Mislim da je to vise teorija...
- Aurora Borealis
-
ludacha
#63 Re: Iskrenost...
evo citam i odreda cijenite iskrenost i zalite kako je malo iskrenih ljudi BLA BLA BLA BLA BLA!
to su samo isprazne recenice (pretpostavljam kod velikog broja ljudi). meni se ta moja je***a iskrenost svaki put obije o glavu . prije ili kasnije. i vazda si kazem,. neka primiri, presuti, vrdaj sa odgovorima., ali ne mogu protiv sebe.
i nije bitno sto se to meni vrati na ruzan nacin. u krajnjem slucaju bolje da je tako.
ali ono sto mene
je ta dvolicnost - viselicnost bolje da kazem - na koju nailzaim kod naroda.
to su samo isprazne recenice (pretpostavljam kod velikog broja ljudi). meni se ta moja je***a iskrenost svaki put obije o glavu . prije ili kasnije. i vazda si kazem,. neka primiri, presuti, vrdaj sa odgovorima., ali ne mogu protiv sebe.
i nije bitno sto se to meni vrati na ruzan nacin. u krajnjem slucaju bolje da je tako.
ali ono sto mene
- metal_rules_cura
#64 Re: Iskrenost...
To sto si ti sretala ljude koji iskrenost nisu cijenili je druga prica. Mi ovdje govorimo o laznim odnosima, o vrlo vaznim odlukama o kojima druga strana ne zna, a trebala bi znati. Presutjeti sitnije stvari i mogu opravdati, ali krupnije ne. Zavisi sve sta ko zeli od nekog odnosa.
- kockica_kockica
#65 Re: Iskrenost...
metal_rules_cura wrote:Aurora Borealis wrote:Dok dođe iz gu**e u glavumetal_rules_cura wrote:Htjela sam upitati... Zasto bi neko poslije 2-3 godine skontao bilo sta? Po kojoj logici? Zasto onda nije odmah? Mislim da je to vise teorija...Tako kazu, ali... Shvatam da recimo neko poslije par dana, eventualno mjesec skonta nesto sto je ucinio u afektu ili recimo spozna cijelu situaciju dok jos nije doslo do vecih promjena samog odnosa. Ali, poslije 2-3 godine nesto skontati... Moze biti samo da mu je bilo dosadno pa joj se obratio
ne znam ja jeli dosada ali mu to sad jako dugo traje... valjda mu slatko sto ne moze imati ili je neki njegov sado-mazo ritual u pitanju.. ma ko ce ga znati....
Aurora Borealis wrote:kockica_kockica wrote:vec odavno znam da se iskrenost ne isplati posebno ako je rijec o necemu sto ce drugu stranu povrijediti jer si onda bezosjecajan... ali eto ja bih recimo voljela da znam zasto je momak s kojim sam bila 4 godine samo odjednom odlucio nestati iz mog zivota ne javljati se ne komunicirati sa mnom.. a onda se nakon skoro 3 godine ponovo pojavio i zeli krenuti od onoga gdje smo stali... kao da nije bilo tih 3 godine ... kad ga pitam bilo sto onda se ne javlja jendo odredjeno vrijeme, kao da zeli da ja zaboravim da sam to pitala pa se onda opet pojavi...![]()
nikad nisam saznala razlog nestajanja niti povratka... dvije godine sam vrtila film u svojoj glavi gdje sam pogrijesila... i sad kad razmisljam o tome zapravo znam da je do mene jer nisam lagala varala urlala na njega jer kasni jer se nije javio jer se nismo vidjeli... nisam mu cak ni prebacivala sto sam ostajala kuci jer je on imao hitan posao a ja sve otkazala zbog njega....![]()
voljela bi biti samo jedna njegova siva celija da vidim o cemu taj covjek razmislja
![]()
Bila, vidjela, prošla kroz isto.. i zaključila da postoji određena 'rasa' ljudi koji su jednostavno bezobzirni idioti, nezreli i neobazrivi prema bilo kome drugom osim samim sebi. Nemaš ti ništa s tim. I sama sam mislila da sam možda trebala biti drugačija, hladnija, ukratko 'more bitchy', i onda bi on letio za mnom. Ali opet, ta za kojom bi letio ne bi bila ja.
Na kraju samo odložiš mač i predaš dostojno bitku, jer svako produžavanje i nastavljanje takvog odnosa je tvoj poraz i negacija tebe. Zato ćeš kroz neko vrijeme ti moći čista obraza i mirne duše proći pored njega u gradu i pozdraviti ga ko' čovjek, a on će vremenom skontati šta se desilo i vjeruj mi da će on imati daleko više razloga da se krije i okreće glavu. U neka doba će mu sinuti 'Koji sam bio kreten' i doći će nakon 2-3 godine da ispravi učinjeno. Kao taj tvoj. E, taj momenat je touchdown za tebe. Jer će ti taj njegov gest pokazati da nisi apsolutno nigdje pogriješila.
Nekako vjerujem da trebaš biti načisto sa sobom, i odmah je lakše. Evo ovako sam nekad davno zapisala u dnevniku kako bi to išlo:
..Jer i sutra treba imati nesto za chim cemo kajati. Treba pisati i tuzhne priche, da bi sretne imale tijelo da se rode.
..treba plakati da se smijeh ne bi potroshio. treba i tugovati da bi nashli sebe. trebamo samocu da bi nasli mir. i mir da bi mogli dalje. treba okretati uvijek novi list i ne gledati nazad. treba se smijati bivshim tugama, inache nas povuku na dno, uvuku u sebe.
treba si znati olakshati svaki pad, rashiriti mrezu od prijateljskih ruku, da nas ne boli previshe taj susret s tlom. treba i voljeti i dati sebe cijelog. uvijek i iznova. treba ljubavi hrliti u susret.. svakoj novoj i pozdraviti je s radoscu a ne strahom. treba voljeti uvijek kao po prvi put. Ne treba davati obecanja koja ne mozes ispuniti i ne otvarati se pred strancima. jer nikad ne znas kad ce tvoje rijeci stici natrag do tebe u nekoj od izmijenjenih verzija.
..treba povrijediti i biti povrijedjen. sve po zasluzi. i sve po mjeri.
treba reci "hvala" i "molim". reci "dobro jutro" i "laku noc" kao da je to zadnje jutro i zadnja noc svijeta kakvog ga znamo.
..treba se moliti i uciti druge da mole za nas. treba paziti na sebe, jer "chuvaj se i chuvacu te". treba paziti i na druge - iz ljubavi ili opreznosti, isto je..
..treba se diviti nebu i izaci na kishu, jer ce vec sutra biti drugaciji, tudji..
..treba prastati, i ponekad zatvoriti oci pred ociglednim. treba znati reci "oprosti" i izmoliti "izvini". danas smo mi sutra oni.
treba se miriti, ali i nauciti otici, jednom zauvijek. treba znati reci ne i nauciti reci da kad je to najnerazumnije.
treba reci "volim te" uvijek kad to osjetimo. treba reci "volim te" i kad ne osjetimo u trenutku, jer mozda sljedeceg nece biti.
.. treba se nekad (ali samo nekad ) vratiti u proslost, tek da se uvjerimo da nista nije izgubljeno.
treba ici naprijed i kad je vidljivost na putu mala. Jer sve se magle jednom dignu..
treba vracati izgubljene strasti za stvarima koje volimo, i pustiti iz zivota ljude da idu. ljude koji nas rastuzhuju.. koji nas ne znaju voljeti kao mi njih..
treba uvijek slusati glas iznutra, jer su to glasovi andjela. samo treba i paziti, jer ponekad se i oni vole poigrati s nama, ali ne iz objesti, ne iz zlobe.. jednostavno i andjeli su djeca, a djeca zhive od igre. kad igra utihne, prestaje i djetinjstvo i sve nevinosti umiru.. moja je umrla s tobom, tako lijepo..sjechas se..
..za ljubavi nikad ne reci da umiru. one samo zaspu na nekoj od polica zaborava.
..treba pjevati i ako nema sluha, i plakati redovno, najmanje dvaput u mjesecu. to je odmor dushi, a ne znak slabosti. i muskarci trebaju plakati. jednako kao i zene. samo trebaju rjedje dopustiti njima da to vide. zenama. one vole da zive u iluziji da su slabije, jer ih tako ima ko shtititi... a zapravo svi smo mi jednako slabi kad nam zavirish u dushu..
..zaista, treba toliko toga, zar ne..? ali .. znash..najvise od svega, treba udahnuti, duboko i sada, u ovom momentu koji se vise ne vraca. i uhvatiti sve one buduce neuhvatljive, prije nego oni uhvate nas. trenutke.. ti mali isjechci u vremenu, zbog kojih jedino i vrijedi disati..
P.S.Više o mojoj spoznaji imate na poezijaonline.com, nick Volta, tamo sam piskarala sve i svaštaOd izvadaka iz dnevnika, pokušaja poezije, pa nadalje
![]()
(hbga zvučim ko' kakva reklama s Radia M
)
ja sam njega vec odavno prebolila u nekom svom ludilu izmedju okrivljavanja i prebacivanja do samosazaljenja same sebe... i ja znam vrlo dobro sto zelim.. on se ne uklapa u te moje zelje... i vrlo dobro znam da nisam nigdje pogrijesila ....
hvala na lijepom postu
- Aurora Borealis
-
Kjajević Majko
#67 Re: Iskrenost...
Znam Ludacho odbije se o glavu, ali bar ne lažeš sebe.ludacha wrote:evo citam i odreda cijenite iskrenost i zalite kako je malo iskrenih ljudi BLA BLA BLA BLA BLA!
ali ono sto meneje ta dvolicnost - viselicnost bolje da kazem - na koju nailzaim kod naroda.
- metal_rules_cura
#68 Re: Iskrenost...
Kada covjek otvoreno kaze ispuni ono sto je ljudski. Kako ce druga strana reagovati na to njena je stvar. Ukoliko odreaguje burno znaci da je sujetna i da nije zrela za normalne odnose i sve ono sto oni nose. I naravno, kada kaze ne laze kako sebe, tako ni drugu stranu. To mozda u pocetku ne djeluje tako, ali vremenom se pokaze. To sto neko poslije nece priznati takodjer je jedan od problema, ali svejedno, treba se reci. Po mom...
- madner
#69 Re: Iskrenost...
Neki Ceh rece:
ljudi oprastaju sve, osim istine.
ljudi oprastaju sve, osim istine.
- metal_rules_cura
#70 Re: Iskrenost...
Meni se sve cini da je kod mene obrnuto... 
- madner
#71 Re: Iskrenost...
Tanka je linija izmedju iskrenosti iz postovanja i iskrenosti u svrhu vrijedjanja.
- metal_rules_cura
#72 Re: Iskrenost...
U ovom slucaju, iskrenost moze biti samo u svrhu postovanja. Kada sa nekim dijelis zajednicke lijepe momente i dese se neke promjene onda, ako nista, iz postovanja prema tom odnosu trebas biti otvoren. Vise vrijedja kad sutis. Na kraju krajeva, kada nekog iole poznajes, zar ne bi trebao znati na koji nacin izloziti istinu a ne vrijedjati?
- madner
#73 Re: Iskrenost...
Teoretski se apsolutno slazem, prakticno to uvijek malo drugacije ispadne. 
A za ovo drugo, postoje dvije mogucnosti ili je to sto hoces da kazes neproblematicno (i istinito) ili je bolna tacka (i istina). Posto u prvom slucaju nije problem ni sta se kaze ni kako se kaze, taj slucaj ne treba razmatrati. U drugom slucaju ma kolko nekoga znao, ne mora postojati nacin da se to kaze blago. Jedino se moza naglasiti ne malicijozna intencija.
A za ovo drugo, postoje dvije mogucnosti ili je to sto hoces da kazes neproblematicno (i istinito) ili je bolna tacka (i istina). Posto u prvom slucaju nije problem ni sta se kaze ni kako se kaze, taj slucaj ne treba razmatrati. U drugom slucaju ma kolko nekoga znao, ne mora postojati nacin da se to kaze blago. Jedino se moza naglasiti ne malicijozna intencija.
- metal_rules_cura
#74 Re: Iskrenost...
Kada sam pisala o nacinu iznosenja istine (ne osvrcuci se na to sta joj je predmet) mislila sam prvenstveno na to kako sam kontakt, ton glasa, nastup puno toga cine. Mozda puno vise nego sama tema razgovora.
A tvoje misljenje oko toga zasto prakticno uvijek drugacije ispadne je...?
A tvoje misljenje oko toga zasto prakticno uvijek drugacije ispadne je...?
- madner
#75 Re: Iskrenost...
Pa zato sto je tu uvijek i doza uvrede i povrede, ako nista drugog bar ega.
Sto nije nimalo mala stvar.
Sto nije nimalo mala stvar.