Molim vas da prestanete sa pricom o ratu. Ovaj Sarajevcac je dosao ovdje da se zajebava, ako hoce o tome nek otvori novu temu.
Lincoln-Burrows wrote:jeza u ledja wrote:
Da, ali kao i u svemu na kraju se sve svodi na pare.
Evo i Ljubic prica o 'kulturnim entitetima' ali navodi primjere u vezi preraspodjele novca iz proracuna. Ako je problem u novcu, a jeste, onda se mogu napraviti regije koje ce imati odredjeni stepen samouprave. Znaci, ako ovi u Sirokom Brijegu nece da ovise toliko o Sarajevu, u redu, nije problem, nek njima njihov novac ostaje kuci. Isto vazi za Sarajevo, ili za Bihac. Pa u vezi toga se svi bune, 'sve pare idu u Sarajevo', pa eto vam 'ekonomske regije' pa nek tamo idu, ha ja. Ako mislite da je to na nacionalnoj osnovi ovako necete imati u koga da upirete prstom. (Mislim na Hrvate.)
Ali, problemi tipa 'hrvatska televizija', ili 'dvije skole u jednoj' i sl. se stvarno ticu kulturne bastine, odnosno zastite odredjenog naroda. Za rjesavanje takvih problema mogu se ispostaviti institucije koje ce se zalagati za svoj narod. Mislim da takva tijela vec postoje, ali ona mogu biti konkretizovana na nacin da imaju svoja finansijska, zakonodavna i sudska sredstva, tj. neku stvarnu moc.
Svodi se puno puta na pare, a to je pomalo i žalosno jer mi kao
vjerniku to nije shvatljivo (citat iz Biblije: "Ne može se služiti i Bogu i bogatstvu, a Bog je ljubav".
Ali dobro, svakom svoje pare, i opet to nije riješenje jer se ne riješava međunacionalni problem (2 u 3).
A ovo drugo i nisam baš shvatio, dali si ti protiv ili za "hrvatski kanal" i "dvije škole u jednoj".
Ja to shvaćam kao dio kulturnog identiteta i tu mislim da ne bi nitko trebao imati ništa protiv.
Ja ne vidim sta je problem u postojanju hrvatskog kanala, ako ce se on financirati od strane hrvatskog 'entiteta' (to je institucija koju sam ranije spominao). Kako, pa svako ko se smatra Hrvatom i zeli da ga gleda - plati pa klati. Isto vazi za bosnjacki kanal.
Istovremeno bi postojao nacionalno-neutralni drzavni kanal, odnosno televizija.
(Koji su problemi prakticne prirode u vezi ovoga ne znam, a vrlo moguce da su oni jedini problemi)
Sto se tice 'dvije skole u jednom'. Tu je problem u segregaciji djece, smatram da je to strasno sta se desava. Opet, problem je u novcima. Da postoji dovoljno novca, recimo taj neki 'etnicki entitet' koji financiraju B/H/S bi mogao otvarati svoje skole u koje ce ici samo djeca odredjenog naroda, po zelji roditelja. S tim, sto treba napraviti jedinstveni nastavni plan i program na nivou drzave. Mozda u 'hrvatskim' skolama djeca pored toga sto imaju katolicki vjeronauk i nastavu na hrvatskom jeziku (stvarnu, a ne na papiru) moze se staviti naglasak na hrvatsku kulturu i historiju, ali samo djelimicno.
Opet, istovremeno bi postojale nacionalno-neutralne skole u koje bi isla djeca roditelja kojima je manje bitno na kojem ce jeziku djeca uciti. Tu bi se moglo predavati na bilo kom jeziku ili pismu, a udzbenici bi mogli biti izmjesani i ne bi se stavljao naglasak na historiju nijednog naroda.
U praksi, vjerovatno bi postojao problem kvaliteta nastave u ovim skolama, to bi se mozda moglo kompenzirati time da nastava u 'etnickim' skolama bude skuplja, tj. da se placa. I tu, opet svodi se na postojanje 'entiteta' koji bi izdvajao novac za takve skole. Recimo, ti kao Hrvat, odlucis da placas odredjene dadzbine 'hrvatskom entitetu', zauzvrat dobijas da ti dijete moze ici u hrvatsku skolu, da mozes imati 'hrvatski kanal', itd. Ako ti pak neces da izdvajas pare za to, onda jebiga druzi se sa Bosnjacima i Srbima kao sav posten narod.

(Salim se).
Poenta je u razdvajanju ekonomskih od 'nacionalnih' pitanja i u preraspodjeli novaca, te vecoj kontroli (i odgovornosti) na lokalnoj razini, tj. decentralizaciji.