FIAT PUNTO 1,9 JTD

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

saim_adka

#51 Re: FIAT PUNTO 1,9 JTD

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 23/01/2017 09:06, edited 1 time in total.
Vincent Raine

#52 Re: FIAT PUNTO 1,9 JTD

Post by Vincent Raine »

Lesli Eldridž wrote:
Vincent Raine wrote:
Lesli Eldridž wrote:Ja jesenas kupio 1,2 8V. 2001 godište. ........................Ipak su italijani najbolji. Znači preporuka -ne dizel ovo jwe sasvim dovoljno. :)
Treba li vozacka za voznju tog prdavca? :D
Takvim "vozačinama" je malo i 300 KS kad uduše auto. Onaj sa 300 KS daje tu snagu možda na nekih 5500-6000 ob/min. Znaš li onda koliko snage razvija na 1000 ob/min? Skoro isto kao i svi ostali "mali" i normalni auti. Eto zašto vam je malo koliko god konja da imate. Ali postoji i još jedan za koji ste uvijek jači.
:evil:
Ma ne znam sta vise pametujes. Tvrdis da je dobro auto ono koje ne moze ni tri klipana izvuci uz Dalmatinsku ulicu u Sarajevu!? Halo.ba :D

Sve naki obrtaji, zavrtnji, odvrtnji, konji, snage, razvijanja a nigdje prakticnog znanja i konkretnog iskustva. To sto ti hvalis je kosilica u odnosu na dizele po kojima pljujes. Ende.ba :D
Lesli Eldridž

#53 Re: FIAT PUNTO 1,9 JTD

Post by Lesli Eldridž »

saim_adka wrote:Ja sav premrem kad stojim na semaforu i vidim na retrovozoru da mi se priblizava golf 2.
vozio sam punto, i nije mi nesto
osjeti se jeftinoca u svim segmentima /od zvuka motora, preko limarije, do plastike i opreme/, kao malo bolje sredjeni yugo... to je samo moje misljenje :wink:
Daj ba ti nisi normalan, čuj yugo... Tema je punto.
johntra

#54 Re: FIAT PUNTO 1,9 JTD

Post by johntra »

@Vincent...pa haj ti pameti moja objasni nešto...pola trkača ne zna objasniti šta je to obrtni moment, a da ne ukuca u Google...
Lesli Eldridž

#55 Re: FIAT PUNTO 1,9 JTD

Post by Lesli Eldridž »

Ma ne znam sta vise pametujes. Tvrdis da je dobro auto ono koje ne moze ni tri klipana izvuci uz Dalmatinsku ulicu u Sarajevu!? Halo.ba :D

Sve naki obrtaji, zavrtnji, odvrtnji, konji, snage, razvijanja a nigdje prakticnog znanja i konkretnog iskustva. To sto ti hvalis je kosilica u odnosu na dizele po kojima pljujes. Ende.ba :D[/quote]
Šta bolan ne može. To si ti čuo od nekog jarana, koji to opet zna od tetke curinog prijatelja :lol: :lol: :lol: Pokaži ti makar približno znanje o autima koje sam ja do sada pokazao pa onda piši.
DoradO

#56 Re: FIAT PUNTO 1,9 JTD

Post by DoradO »

moze al kad ga od pozorista zakucas drugom u crveno ... onda ce izvuci ... samo ne znam kako bi krenuo da te gore zakaci crveno ... ta dvojica izadju da poguraju pa onda nastavite lagano ... jedino tako ... il nedo bog da naletis na g2d na sred brda pa moras usporit ma donji si 100 % ... znam jer mi zena vozi slicnog benzinca ... prva i deranje ti ne gine ... dok dizela mozes vozit i na 1200 i dat gas on ce povuci

edit: turbo dizela :)
Lesli Eldridž

#57 Re: FIAT PUNTO 1,9 JTD

Post by Lesli Eldridž »

DoradO wrote:moze al kad ga od pozorista zakucas drugom u crveno ... onda ce izvuci ... samo ne znam kako bi krenuo da te gore zakaci crveno ... ta dvojica izadju da poguraju pa onda nastavite lagano ... jedino tako ... il nedo bog da naletis na g2d na sred brda pa moras usporit ma donji si 100 % ... znam jer mi zena vozi slicnog benzinca ... prva i deranje ti ne gine ... dok dizela mozes vozit i na 1200 i dat gas on ce povuci

Ma daj bolan ne izmišljaj majke ti. Ali opet stari sindrom: I ne voziš ga, a kudiš ga i komentiraš. Da budeš ubjedljiviji ima ga tvoja žena... Sad se malo gasim sa ove teme, ne reagujem više na podjebavanja... :D 8-)
DoradO

#58 Re: FIAT PUNTO 1,9 JTD

Post by DoradO »

Lesli Eldridž wrote:
DoradO wrote:moze al kad ga od pozorista zakucas drugom u crveno ... onda ce izvuci ... samo ne znam kako bi krenuo da te gore zakaci crveno ... ta dvojica izadju da poguraju pa onda nastavite lagano ... jedino tako ... il nedo bog da naletis na g2d na sred brda pa moras usporit ma donji si 100 % ... znam jer mi zena vozi slicnog benzinca ... prva i deranje ti ne gine ... dok dizela mozes vozit i na 1200 i dat gas on ce povuci

Ma daj bolan ne izmišljaj majke ti. Ali opet stari sindrom: I ne voziš ga, a kudiš ga i komentiraš. Da budeš ubjedljiviji ima ga tvoja žena... Sad se malo gasim sa ove teme, ne reagujem više na podjebavanja... :D 8-)
haha znas i ti da nisam nista slagao :lol: :lol: a nema fiata hvala bogu samo kazem da ima benza slicne konjaze ...
Lesli Eldridž

#59 Re: FIAT PUNTO 1,9 JTD

Post by Lesli Eldridž »

Pa šta se onda javljaš i pišeš o čemu pojma nemaš? :lol: :lol: :lol: Znam da se zajebaješ, ali nisam baš siguran da si pametan, Ustvari siguran sam da nisi pametan sa takvim komentarima :D :lol:
Lesli Eldridž

#60 Re: FIAT PUNTO 1,9 JTD

Post by Lesli Eldridž »

Ja pokušavam da pomognem čovjeku u kupovini i neću da se zajebajem. Imaš li šta konstruktivno da pišeš? Vozi svog golfa i na rise više bogati.
DoradO

#61 Re: FIAT PUNTO 1,9 JTD

Post by DoradO »

pa po mojim postovima coek moze zakljucit da bih ja preferirao tog diesela ... a ne bih ja srao ovdje da nema takvih slucajeva kao sto si ti ... a mahalac si zestok ... :lol: :lol: cuj golfa ... haj zdravo
AdnanSA

#62 Re: FIAT PUNTO 1,9 JTD

Post by AdnanSA »

Dobro je ba ljudi ne pridonosite diskusiji ničim novim niti naročito pametno.
Ti Ninja uzivaj i dalje u tom malesnom 1,2 da je makar 16V ali nije.
madner

#63 Re: FIAT PUNTO 1,9 JTD

Post by madner »

Lesli Eldridž wrote:
madner wrote::roll:
Ako imas obrtni momenat od 200 a drugi 100 u istom auto, onda ono od 200 vuce duplo bolje, nikako isto. :roll:
Jest onda ako taj sa 100Nm ubrza do 100 km/h za 14 s onda onaj sa 200 Nm po tebi do 100 km/h ubrza za 7 sec. Svaka čast majstore :lol: :lol: :lol:
Pa genije sta ti mislis sta je obrtni momenat?
Cega je to mjera?
ado-šampion

#64 Re: FIAT PUNTO 1,9 JTD

Post by ado-šampion »

DoradO wrote:hoces da kazes da evo npr. moj 3.0 tdi istu snagu daje u malim obrtajima kao i tvoj 1.2 :? sta pricas ti covjece ... ispade ti sad vozacina jbt iz masine 1.2 izvlac isto kao i mi ''debili'' iz 3.0 motora ... pa mogu 5 takvih za sebe zakacit i opet cu ti se smijat uz brdo ...ma bilo kako i nizbrdo :lol: :lol: koji levat
Jooooj oplakah :lol: Vidim Leslie se vratio na forum, pa odmah interesanto. Moraću i ja sad malo češće dolazit. :)

I onda Leslie odgovara da on sa svojim motorom iz motokultivatora uzima na "uskoj, vijugavoj cesti s uzbrdicom" Dorada sa A6 3.0 TDI jer Dorado ne zna vozit. I onda ga još i vrijeđa nazivajući njegovo auto od 50 milja maraka "golfom". :-) Joooj, pa daj meni kakvu bengu sa 200 konja, nek je teška 2 tone, pa mi onda pametuj da mi je malo jer ne znam vozit.

A inače, imao sam priliku voziti tog Punta 1.2 8V (60 KS) i ako ti je on živ i startan, ja ne znam šta si ti dosad vozao. Fakat. Auto ne može meda ni na ravnom. Kod mene auto je 1,5 sa 90 KS i opet nije nešto, al za tog tvog je Formula 1. Moraš sjesti u neko jako auto. Ovaj moj je meni bio ekstra, dok nisam sjeo u mašine sa po dvjesto konja, svaki pola tone do tonu teži od ovog mog, onda tek skontaš šta je brzina. E moj Lesli. Ima ovdje dosta ljudi koji nešto znaju.
johntra

#65 Re: FIAT PUNTO 1,9 JTD

Post by johntra »

evo vratio nam se i Ado-šampion na ovu temu...haj mi reci je li to 3.0 TDI kraj svijeta pa da moramo na njega ovdje sad svršavat? proječan motor sa velikom kubikažom i nerazvijenim potencijalom....
i šta se svi fatate uzbrdice u poređenju među dizelom i benzincem ...naravno da je nerealno sada porediti dizele od tri hiljade kubika i mali 1.2 motor i naravno da će skoro svaki dizel klepiti benzinca po ušima uzbrdo, sem turbaka naravno...ali hajde da pričamo malo o ravnicama i motorima slične snage..evo jaguar je dao usporedbu sa Golfom GTD, ili stavite bilo koji dizel motor slične snage, da ne bude da pljujemo po Golfu :lol: , pa onda pravite usporedbe koji je brži, bolji, elastičniji.....
Bakir1

#66 Re: FIAT PUNTO 1,9 JTD

Post by Bakir1 »

kako dobra tema :lol:
Lesli Eldridž

#67 Re: FIAT PUNTO 1,9 JTD

Post by Lesli Eldridž »

Momci tema je punto jtd, za koji kažem da je neopravdano skuplji od benzinaca. Kažem da se ne isplati kupovati to pored 1,2 verzije, jer se dobije praktično isto. A svoje frustracije liječite tamo gdje se to i radi (nakad je bio Jagomir, Jakeš,...), i ne divljajte po putevima ove ionako napaćene zemlje. Samo nam još i vi trebate. I istina je da i male mašine povuku. Kad nisam na autoputu naravno da sam sa svim tim malim mašinama mogao odrat svako auto, pa taman on imao i 200 KS. A inače sam vozio alfu 155 skoro 10 godina i jaka je bila pravo. Mislio sam da uzmem malo manji auto, pa se dvoumio oko lancie lybre (i nije puno manja, čak je i šira par cm), fiata brave (jeftine su a prilično komotne) i malog punta. Probao ga, odgovara mi sve na njemu (dovoljno je komotan za svoju veličinu i stvarno udoban) i nije velik za grada. Tako da vam otpada ona pisanija da ne znam za jako auto. Alfa je bila i prejaka, ali na otvorenom putu se to tek vidi. U gradu i na običnim putevima punto pa makar bio i 1,2 verzija nije praktično ništa sporiji. Isto je i sa cliom, polom, corsom, koji su svi osnovne verzije. Ko hoće da divlja, eno mu ludnice ili kakvih organizovanih utrka. Samo mnogi vozači "trkači" bi imali zavidnog uspjeha u "ludarama", a na utrkama niko ne bi imao bilo kakve šanse. Jednostavno ne znaju voziti, razbacuju se konjskim snagama i parama. Ko zna-zna, ko ovo ne shvata šta mu ja mogu, pravo onda na liječenje.
DoradO

#68 Re: FIAT PUNTO 1,9 JTD

Post by DoradO »

@johntra sta ti je ado krivo rekao :shock: :? lesli je taj koji poceo ovu besmislenu prepirku svojim debilnim izjavama koje neki ljudi ne mogu da presute 8-) i dalje tvrdi da je njegov masina slicna mojoj u gradu :roll: kao sto vidis i prica nam o tome kako je on izmislio volan i tockove i kako niko osim njega ne zna vozit i da je coek brzi od svakoga ko ima iole jace auto no sto je njegova inacica, kako smo mi sliedjije koji trebamo u ludnicu ... pa mislim stvarno ... hajmo se svi izvinuti pa ovaj je zajebo hamiltona :lol:

@jaguar vidi ... nije bukvalno da ce odma pocupati zemlju na niskim obrtajima ... treba mu jako malo do 2 hiljade i nesto ali onda se ispali dok ce ovaj nastaviti da mili ... e sad eto ne vozim cesto benzinca ponekad toyotu yaris pa te molim da mi objasnis sta da radim npr uz kosevsko brdo kad moram usporit jer neko skrece i autic mi spadne na 1200-1300-1400 obrtaja u drugoj ... sta to treba znati pa da on ne UMRE u tim okolnostima ... jel negdje postoji mozda dodatna papuca za gas ili sl ... i jos veci problem benzinca uz brdo je kad je poledica i snijeg ... NE MOZE TAJ DA VRTI NA NISKIM OBRTAJIMA LJUDI
Lesli Eldridž

#69 Re: FIAT PUNTO 1,9 JTD

Post by Lesli Eldridž »

DoradO wrote:@johntra sta ti je ado krivo rekao :shock: :? lesli je taj koji poceo ovu besmislenu prepirku svojim debilnim izjavama koje neki ljudi ne mogu da presute 8-) i dalje tvrdi da je njegov masina slicna mojoj u gradu :roll: kao sto vidis i prica nam o tome kako je on izmislio volan i tockove i kako niko osim njega ne zna vozit i da je coek brzi od svakoga ko ima iole jace auto no sto je njegova inacica, kako smo mi sliedjije koji trebamo u ludnicu ... pa mislim stvarno ... hajmo se svi izvinuti pa ovaj je zajebo hamiltona :lol:

@jaguar vidi ... nije bukvalno da ce odma pocupati zemlju na niskim obrtajima ... treba mu jako malo do 2 hiljade i nesto ali onda se ispali dok ce ovaj nastaviti da mili ... e sad eto ne vozim cesto benzinca ponekad toyotu yaris pa te molim da mi objasnis sta da radim npr uz kosevsko brdo kad moram usporit jer neko skrece i autic mi spadne na 1200-1300-1400 obrtaja u drugoj ... sta to treba znati pa da on ne UMRE u tim okolnostima ... jel negdje postoji mozda dodatna papuca za gas ili sl ... i jos veci problem benzinca uz brdo je kad je poledica i snijeg ... NE MOZE TAJ DA VRTI NA NISKIM OBRTAJIMA LJUDI
Koji debilan odgovor. Onda nisi ni vozio nikakvo auto. Baš punto 1,2 na 1200-1500 ob/min hoće povući kod "Robota". Ašćare ti nisi punta ni vozio i komentiraš ga. Već sam ranije negdje napisao da povuče već od 1500 ob/min. To ti je negdje oko 60 km/h u petoj brzini (tačnije po obrtomjeru je 1525 ob/min), a u drugoj i od 1000 ob/min će povući. U prospektu ta punto mk1 sa 6 brzina piše da ako nije neki veliki uspon preporučuje se kretanje iz druge brzine (jer je prva kratka) jer se tako štedi gorivo, a performanse se ne degradiraju. Eto ti odgovora "stručnjak" jedan koga jedino babo vozi. Kad položiš vozački onda komentiraj.
DoradO

#70 Re: FIAT PUNTO 1,9 JTD

Post by DoradO »

Lesli Eldridž wrote:
DoradO wrote:@johntra sta ti je ado krivo rekao :shock: :? lesli je taj koji poceo ovu besmislenu prepirku svojim debilnim izjavama koje neki ljudi ne mogu da presute 8-) i dalje tvrdi da je njegov masina slicna mojoj u gradu :roll: kao sto vidis i prica nam o tome kako je on izmislio volan i tockove i kako niko osim njega ne zna vozit i da je coek brzi od svakoga ko ima iole jace auto no sto je njegova inacica, kako smo mi sliedjije koji trebamo u ludnicu ... pa mislim stvarno ... hajmo se svi izvinuti pa ovaj je zajebo hamiltona :lol:

Koji debilan odgovor. Onda nisi ni vozio nikakvo auto. Baš punto 1,2 na 1200-1500 ob/min hoće povući kod "Robota". Ašćare ti nisi punta ni vozio i komentiraš ga. Već sam ranije negdje napisao da povuče već od 1500 ob/min. To ti je negdje oko 60 km/h u petoj brzini (tačnije po obrtomjeru je 1525 ob/min), a u drugoj i od 1000 ob/min će povući. U prospektu ta punto mk1 sa 6 brzina piše da ako nije neki veliki uspon preporučuje se kretanje iz druge brzine (jer je prva kratka) jer se tako štedi gorivo, a performanse se ne degradiraju. Eto ti odgovora "stručnjak" jedan koga jedino babo vozi. Kad položiš vozački onda komentiraj.
:( jedini tvoj problem je sto ti ne znas sta znaci povuci ... a jednom (valjda ce i tebi dati Bog) kad to osjetis sjetit ces se babe :lol: :lol: a ja sorry ti znass ono nesto tebi ne treba nista preko 80 KS ... i haveru sta si navalio nisam vozio punta niti cu ga vozit hvala Pravim Vozilicama
beco

#71 Re: FIAT PUNTO 1,9 JTD

Post by beco »

Ma ljudi moji ja vam kazem iz iskustava, imam Clia III 1.2 16V njgovih 112 Nm doduse na 4500 rpm, a 90% momenta je na 1500 rpm. I vjerujte mi nekad se vise mucim u gradu nego na autoputu, jer ja u gradu vozim normala 2500-3500 rpm i tesko gdje imam navuci 4000 rpm. Zivim jos na Ciglanam i znam kako je ici uz Odobasinu, nedo Bog kad stanem na sredini gdje je najstrmiji dio ja ga u prvoj moram povuci minimala do 4500 ili 5000 rpm ako kontam prebaciti u drugu brzinu a da se ona ne ugusi, druga opcija je da idem prvom na 2500-3000. Drugi je osjecaj kod ovog punta jer on sav svoj obrtni dobije nisko, pa zato on misli da dobro vuce. Medutim jednom sam isao taksista vozio Audi A6 1.9 TDI ista ova prica kad covjek stade na Odobasinoj i doda gas kao da sam na raketu sjeo, to je recimo nesto sto moja masina nikad ne bi mogla, a lesli bogami ni tvoja pa da tih tvojih 102Nm dobija i na 20rpm, a ne na 2500rpm, a ovaj taksista je zavrtio motor samo do 3000 rpm i prebacio brzinu, normala covjek zna gdje mu je najaci obrtni. :lol:
Last edited by beco on 10/01/2009 14:04, edited 1 time in total.
beco

#72 Re: FIAT PUNTO 1,9 JTD

Post by beco »

Ma nista jedino da uzmes kalibrisani cekic i spucas se prvo silom od 102 N, pa onda od recimo 200 N. Ako prezivis skontaces!
Lesli Eldridž

#73 Re: FIAT PUNTO 1,9 JTD

Post by Lesli Eldridž »

beco wrote:Ma ljudi moji ja vam kazem iz iskustava, imam Clia III 1.2 16V njgovih 112 Nm doduse na 4500 rpm, a 90% momenta je na 1500 rpm. I vjerujte mi nekad se vise mucim u gradu nego na autoputu, jer ja u gradu vozim normala 2500-3500 rpm i tesko gdje imam navuci 4000 rpm. Zivim jos na Ciglanam i znam kako je ici uz Odobasinu, nedo Bog kad stanem na sredini gdje je najstrmiji dio ja ga u prvoj moram povuci minimala do 4500 ili 5000 rpm ako kontam prebaciti u drugu brzinu a da se ona ne ugusi, druga opcija je da idem prvom na 2500-3000. Drugi je osjecaj kod ovog punta jer on sav svoj obrtni dobije nisko, pa zato on misli da dobro vuce. Medutim jednom sam isao taksista vozio Audi A6 1.9 TDI ista ova prica kad covjek stade na Odobasinoj i doda gas kao da sam na raketu sjeo, to je recimo nesto sto moja masina nikad ne bi mogla, a lesli bogami ni tvoja pa da tih tvojih 102Nm dobija i na 20rpm, a ne na 2500rpm, a ovaj taksista je zavrtio motor samo do 3000 rpm i prebacio brzinu, normala covjek zna gdje mu je najaci obrtni. :lol:
Provozaj ako ikako možeš 1,2 8V verziju punta i onda ćeš znati o čemu pričam. Nisam vozio clio sa 16 ventila, a li ne vjerujem da je tako slabašan na malom broju obrtaja. Ako ti tako kažeš OK ali mi nešto sumnjivo. Normalno je da punto 1,2 ide bolje od tog clia. ako mu je obrtni momenat (cliu) na tako visokom broju obrtaja, ipak je to mašina sa 4 ventila po cilindru i traži malo veće obrtaje. Punto je elastičniji. Vozio sam i alfu 155 i nije mi ovaj auto uopšte slabašan u poređenju sa njom. Alfa jeste bila puno jača, ali se to ne osjeti u normalnoj vožnji. Samo na autoputu je bila osjetno brža.
Lesli Eldridž

#74 Re: FIAT PUNTO 1,9 JTD

Post by Lesli Eldridž »

saim_adka wrote:Ja sav premrem kad stojim na semaforu i vidim na retrovozoru da mi se priblizava golf 2.
vozio sam punto, i nije mi nesto
osjeti se jeftinoca u svim segmentima /od zvuka motora, preko limarije, do plastike i opreme/, kao malo bolje sredjeni yugo... to je samo moje misljenje :wink:
Čuj jeftin zvuk motora i loša limarija. Čak ni sitničavi TÜV nije našao ni tragove hrđe na ogromnom broju uzoraka. A što se tiče zvuka motora on se i nečuje, po tebi treba da brekće kao golf A2 diesel i to je onda kvalitet. Svaka ti čast majstore :lol: :sax:
Lesli Eldridž

#75 Re: FIAT PUNTO 1,9 JTD

Post by Lesli Eldridž »

madner wrote:
Lesli Eldridž wrote:
madner wrote::roll:
Ako imas obrtni momenat od 200 a drugi 100 u istom auto, onda ono od 200 vuce duplo bolje, nikako isto. :roll:
Jest onda ako taj sa 100Nm ubrza do 100 km/h za 14 s onda onaj sa 200 Nm po tebi do 100 km/h ubrza za 7 sec. Svaka čast majstore :lol: :lol: :lol:
Pa genije sta ti mislis sta je obrtni momenat?
Cega je to mjera?
Obrtni momenat je produkt sile i kraka na koji sila djeluje. A što je veća vrijednost obrtnog momenta auto bolje prima "gas", tako da ti je to mjera za primanje "gasa". Puno ovisi i o težini vozila, prenosu (kako su izračunate "brzine") itd. 8-)
Post Reply