Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?

bonislav

#51 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?

Post by bonislav »

Umjetnik a wrote:
nitkovazan wrote:
Madame de Pompadour wrote: dok su u to vrijeme u Bosni postojali javni wc, kupališta... u evropi ne da nisu imali to, nego se nisu ni kupali, prali...

samod a znaš, kasaba znači grad
što se tiče ostalog teksta koji si napisao, jad, da ne radiš možda za SANU
Ne pričaj nebuloze,jedan Dubrovnik je imao višekilometarski vodovod još oko 1420. godine dok su otomanski Turci silovali ovce i živjeli u šatorima.
Ionako su se civilizacijski uzdigli tek kada su pokorili Bizant, zato i otomanske džamije arhitektrualno predstavljaju čistu kopiju bizanstkih crkava u prvom redu Aja Sofije. 8)
bonislav

#52 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?

Post by bonislav »

O turskoj arhitekturi:

Aja Sofija kršćanska građevina iz 6.stoljeća u Istanbulu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Hagi ... r_Dome.jpg

Džamija sultana Ahmeda iz 17.stoljeća u Istanbulu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Blue ... 7_Roof.jpg

Ja mislim da sličnost ne može biti veća.
Vidi se da se radi o kopiranju.
nitkovazan

#53 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?

Post by nitkovazan »

bonislav wrote: Ne pričaj nebuloze,jedan Dubrovnik je imao višekilometarski vodovod još oko 1420. godine dok su otomanski Turci silovali ovce i živjeli u šatorima.
Ionako su se civilizacijski uzdigli tek kada su pokorili Bizant, zato i otomanske džamije arhitektrualno predstavljaju čistu kopiju bizanstkih crkava u prvom redu Aja Sofije. 8)
Istina, otomanski model džamije je u potpunosti drukčiji od arapskih i perzijskih džamija, a nastao je pod velikim utjecajem bizantske arhitekture. Aja Sofija je, po pretvaranju u džamiju, služila kao uzor svim otomanskim arhitektima i tako je nastala ta sličnost. Da, recimo, Begova džamija u Sarajevu nema minaret, izvana bi izgledala kao najobičnija bizantska pravoslavna crkva.
Kesedzija

#54 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?

Post by Kesedzija »

da je ostala AU-mozda , mozda nebi svaki 50 godina narad stradao na ovoj ukletoj-lijepoj nam zemlji,
ali mene jedna stav zanima, kakva bi ova drzava bila da se ovaj narod zove ILIRI, to je pitanje koje izgleda mnogi izbjegavaju
svi se pitaju za Tursku-AU , zasto, mozda zato sto se bojimo istine ili ono nase Bosansko, nema tu nafake-necu da idem

ja stvarno imam zelju da vidi jednog dana da se ova drzava zove Ilirska Bosna
da bi se nesto popravilo moras se vratiti na pocetak
Umjetnik a

#55 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?

Post by Umjetnik a »

bonislav wrote:
Umjetnik a wrote:
nitkovazan wrote: dok su u to vrijeme u Bosni postojali javni wc, kupališta... u evropi ne da nisu imali to, nego se nisu ni kupali, prali...

samod a znaš, kasaba znači grad
što se tiče ostalog teksta koji si napisao, jad, da ne radiš možda za SANU
Ne pričaj nebuloze,jedan Dubrovnik je imao višekilometarski vodovod još oko 1420. godine dok su otomanski Turci silovali ovce i živjeli u šatorima.
Ionako su se civilizacijski uzdigli tek kada su pokorili Bizant, zato i otomanske džamije arhitektrualno predstavljaju čistu kopiju bizanstkih crkava u prvom redu Aja Sofije. 8)[/quote]

to nisu nebuloze, to je istina, a ja se pitam zašto ti uvlačiš Dubrovnik u ovu priču, kakva ti je ova priča o ovcima i življenjima u šatorima, ko je živio u šatorima, šta reći za onog čovjeka koji živi negdje u velikoj britaniji i tek neki dan otkrio struju :roll:

i kakve veze ima ovo kopiranje arhitekture, oni su sad necivilizovani zato što su kopirali arhitekturu, je li ti to najbolji komentar
kad već spominješ arhitekturu izgleda da ne znaš da kad je AU odlučila izgraditi vijećnicu, da je slala svoje arhitekte u egipat, koje li slučajnosti tada još pod osmanskom vlašću da se upoznaje sa njihovom kulturom građenja, još jedan primjer je zgrada FIN-a

ko u svijetu nije bar malo kopirao nečiju arhitekturu
mofo33

#56 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?

Post by mofo33 »

da nije bilo principa gavrila,
nikad sarajevo ne bi imalo holiday inn, ni snajperiste na zadnjem spratu...
exliberal

#57 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?

Post by exliberal »

eh da saj ja uspjeo da n...moju komsinicu kako bi sad to izgledalo.....de ba ova tema nije za politike...............moderacijo zatvaraj :run:
Bosanski_kralj

#58 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?

Post by Bosanski_kralj »

Da je ostala A-U pitanje bi bilo da li bi mi imali 5% šume i rude, od ovoga danas. Ali mislim da bi bili jedni od žešći izvoznika nafte, možda i u svijetu
tranquil

#59 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?

Post by tranquil »

Zah wrote:Cudim se Vukasine da ti ne znas kako je poceo Prvi svjetski rat. Onda nije cudo sto ti neke moje tvdnje u literaturi puno pominjanje nazivas glupostima.Bilo bi dobro da malo proucis istoriju svog naroda.Iz tog razloga i proizilaze neki negativni komentari vezano za Austro-Ugarsku i njenu vladavinu u BiH.Austo-Ugarska je najkrace receno bila prepreka ostvarenju vjecitog srpskog sna Velike Srbije koja bi progutala BiH i Hrvatsku. Iz tih razloga i pricate kako je Austro-Ugarska bila izrabljivac, kako je pravila pruge, puteve, otvarala fabrike ali samo radi svog interesa. Suplje price za neupucene.
Previše posmatraš u kontekstu današnjeg vremena.

Naravno da je današnja Austrija uvijek bolji izbor nego Velika Srbija.

Međutim, 1918. su čak i Slovenci i Hrvati radije pristali da žive u državi kojom dominiraju Srbi, pod kraljem Karađorđevićem, nego da žive u "tamnici naroda" kako je tada skovan izraz za A-U monarhiju.

Naravno, poslije će se pokazati da je i to bila jako loša ideja :lol:

Ali stoji činjenica: da, A-U je bila izrabljivač i infrastruktura koja je napravljena, tu je samo da bi podržala njihovo iscrpljivanje našeg blaga i naših ljudi. Danas, kada nema živih svjedoka možemo palamuditi i pričati "jesu bili dobri", ali da možemo pitati naše pradjedove, ne bi bili tako entuzijasti za staru A-U monarhiju, koja je došla samo da bi bezobzirno uzimala od nas, i gdje su na kraju naši ljudi ginuli za sulude interese nekog tamo kajzera.

Uostalom, pričate kao da je kompletna BiH industrijalizirana, a ono u i oko Sarajeva izgrađeno nekoliko fabrika, pilana, rudnika (Tz regija), pivnica, jedna solana, zgrade uprave, stambene zgrade uglavnom u Sarajevu u kojima u to vrijeme NISU živjeli Bosanci, put i pruga koji povezuje te tačke i maticu Austriju. I naravno zatvor. Ako poredimo sa tadašnjom feudalnom Turskom, koja je bila na samrti, recimo da su bili nešto bolji.

Hajdemo s druge strane porediti sa Italijom, Francuskom i na kraju krajeva samom Austrijom, gdje je svaki veći grad imao univerzitet i naučne ustanove. Da potsjetim, u Sarajevu, glavnom gradu austrijske provincije Bosne, univerzitet je osnovan tek 1949., u Tuzli koja je takođe bila važan centar austrijancima (vidjeti pod: so i ugalj) univerzitet je formiran 1976.

Ne, visoke škole se nisu sjetili ostaviti. U tom segmentu ostavili su Gimnazije u Sarajevu i Tuzli i možda još kojem gradu, gdje je bilo poznato da se školuju ljudi za "činovnički" zanat.

I na kraju krajeva, izvan Sarajeva nema toliko tragova A-U vladavine, ima (pomenuo sam rudnike i solanu, mogao bih dodati i pivnicu u Tuzli jer dobro poznajem tu regiju, a vjerovatno ima još toga) ali mnogo manje nego ovdje, tako da je priča o A-U kao nekom dobrotvoru BiH smiješna.

Svaka čast na zgradama al daleko im lijepa kuća.
Zah

#60 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?

Post by Zah »

Austro-Ugarska je vec bila moderna drzava kad je okupirala BiH. To sto je imala AU u to vrijeme, normalno je da nije imala BiH, ali AU je obezibijedila svim zainteresiranim studentima da studiraju u AU. Ne znam pod kojim uslovima, ali ta Odluka je vazila sve do 2000 godine.To je iskoristio npr. Ivo Andric, pa Dzinici iz Banja Luke i mniogi drugi sirom BiH.

Austro-Ugarsku kao izrazbljivaca prikazuju samo zanesenjaci Velikom Srbijom.Zanesenjaci koji i danas kukaju sto ranije nisu ostvarili svoj san o Velikojn Srbiji. Ne mozes nesto graditi u jednom drzavi a da ne koristis njena prirodna bogastva. To sto je uzimala i vracala je na drugi nacin, pa je BiH sve vise postajala moderna evropska drzava.Da nije bilo AU BiH bi davno nestala voljom istiocnih i zapadnih susjeda. Njene diobe upravo je sprecavala AU. Naravno, ni jedan okupator nije mio ma kakav bio, ali treba sagledati realnu situaciju u to vrijeme. Da je ostala AU sigurno je da RS ne bi bilo, a ni Hrvati ne bi trazili treci entitet.Ovako kako sada stvari stoje Hrvati i Srbi sve vise ujednaceno djeluju kao pred donosenje odluke o ukidanju bosanskog jezika i uvodjenjem srpskohrvatskog. Njihov san je podjela BiH, to sanjaju svaku nocu, samo ne znam da li ce to i dosanjati, iako im medjunarodna zajednica ide na ruku.
Last edited by Zah on 22/08/2008 04:23, edited 1 time in total.
d2

#61 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?

Post by d2 »

ja mislim da bi svi vozili golfove i bili sretni :lol:
Vozdra raja :-)

#62 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?

Post by Vozdra raja :-) »

Uh ala je mnogima trn u oku to sto je ovdje Turska bila 500 godina.

Tomislave Nikolicu, znam da te zunja ali ipak nisi sam, ima nas i zapadno preko rijeke k'o ti...

:wink:

P.S. Turkye = Bosnia i Hercegovina = Bogatstvo kultura i raznolikosti = Suzivot = Mi
Umjetnik a

#63 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?

Post by Umjetnik a »

Zah wrote:Austro-Ugarska je vec bila moderna drzava kad je okupirala BiH. To sto je imala AU u to vrijeme, normalno je da nije imala BiH, ali AU je obezibijedila svim zainteresiranim studentima da studiraju u AU. Ne znam pod kojim uslovima, ali ta Odluka je vazila sve do 2000 godine.To je iskoristio npr. Ivo Andric, pa Dzinici iz Banja Luke i mniogi drugi sirom BiH.

Austro-Ugarsku kao izrazbljivaca prikazuju samo zanesenjaci Velikom Srbijom.Zanesenjaci koji i danas kukaju sto ranije nisu ostvarili svoj san o Velikojn Srbiji. Ne mozes nesto graditi u jednom drzavi a da ne koristis njena prirodna bogastva. To sto je uzimala i vracala je na drugi nacin, pa je BiH sve vise postajala moderna evropska drzava.Da nije bilo AU BiH bi davno nestala voljom istiocnih i zapadnih susjeda. Njene diobe upravo je sprecavala AU. Naravno, ni jedan okupator nije mio ma kakav bio, ali treba sagledati realnu situaciju u to vrijeme. Da je ostala AU sigurno je da RS ne bi bilo, a ni Hrvati ne bi trazili treci entitet.Ovako kako sada stvari stoje Hrvati i Srbi sve vise ujednaceno djeluju kao pred donosenje odluke o ukidanju bosanskog jezika i uvodjenjem srpskohrvatskog. Njihov san je podjela BiH, to sanjaju svaku nocu, samo ne znam da li ce to i dosanjati, iako im medjunarodna zajednica ide na ruku.
joj ovo mi je na vrh glave
BIH je pod AU vlašću bila od 1878-1918
1914 je počeo I sv.rat a zavšio se 1918 i tada je propala AU
i kako ti sada pišeš "da je ostala u AU" pa kako će neka država (BIH) biti u nepostojećoj državi(AU), nakon 1918 više nije bilo AU

tranquil dobar tekst, malo neke izmjene su ti potrebena li je ipak dobar tekst
mostarac

#64 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?

Post by mostarac »

Vozdra raja wrote:Uh ala je mnogima trn u oku to sto je ovdje Turska bila 500 godina.

Tomislave Nikolicu, znam da te zunja ali ipak nisi sam, ima nas i zapadno preko rijeke k'o ti...

:wink:

P.S. Turkye = Bosnia i Hercegovina = Bogatstvo kultura i raznolikosti = Suzivot = Mi

Kad ovo vidim mogu samo reci - Nama je lijepo taman kako smo zasluzili :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
Prozor

#65 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?

Post by Prozor »

puna doseljenika sa Bliskog Istoka
BSn

#66 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?

Post by BSn »

hape_hapica wrote:Cuj kakva bi bila... umjesto Rapida iz Beca, Zeljo bi 1941 uzeo titulu prvaka Njemacke. :D

:D :sax: :D :-D :) :D
tranquil

#67 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?

Post by tranquil »

Zah wrote:Austro-Ugarska je vec bila moderna drzava kad je okupirala BiH. To sto je imala AU u to vrijeme, normalno je da nije imala BiH, ali AU je obezibijedila svim zainteresiranim studentima da studiraju u AU. Ne znam pod kojim uslovima, ali ta Odluka je vazila sve do 2000 godine.To je iskoristio npr. Ivo Andric, pa Dzinici iz Banja Luke i mniogi drugi sirom BiH.

Molim te prestani nazivat "zanesenjake Velikom Srbijom" sve koji se ne slažu s tobom po ovom pitanju. Ja to sigurno nisam. Vrlo je jeftino braniti Austro Ugarsku prikazujući ih kao "borce protiv Velike Srbije", ali ni blizu istini. Koristiš dnevnu politiku da bi opravdao dešavanja od prije jednog stoljeća.

Po pitanju politike ne postoji način da se poredi ovaj sa onim periodom. Kao što sam već pomenuo, čak je i Slovencu i Hrvatu tada draži bio Karađorđević nego Habzburg (mada se nisu usrećili sa istim).

Po pitanju ekonomije, prosječna kolonija omražene kolonijalne sile Velike Britanije je u 18 vijeku dobila industrijalizacije i napretka koliko je dobila BiH u okviru Austro-Ugarske monarhije krajem 19. i početkom 20. vijeka.

Sve koristi koje je BiH dobila od Austrije, požnjela je tek kada je izašla iz nje. Sve dok je bila u njoj, korist je išla nekom drugome.

Najbitnija stvar - raspad Austro-Ugarske se morao desiti, za dobrobit SVIH naroda koji su je sačinjavali, a to uključuje i Austrijance. Vrijeme feudalnih imperija je prolazilo, i kako je ranije kolabiralo Otomansko carstvo, tako je morala pasti i Austro-Ugarska. Da je ta država opstala bez nekih dramatičnih reformi i revolucija, danas bi bilo veoma malo sretnih ljudi u njoj.
Jara

#68 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?

Post by Jara »

Zah wrote:Neko upita "zasto se Bosnjaci nisu borili da Austro-Ugarska ostane"? Bosnjaci su se borili kao vonici Austro-Ugarske
Da, borili su se ali ne dobrovoljno nego iz istih razloga iz kojih i Hašekov Švejk - Bošnjaci su, isto kao i bosanski Srbi i Hravati, bili mobilizirani.
tranquil

#69 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?

Post by tranquil »

Jara wrote:
Zah wrote:Neko upita "zasto se Bosnjaci nisu borili da Austro-Ugarska ostane"? Bosnjaci su se borili kao vonici Austro-Ugarske
Da, borili su se ali ne dobrovoljno nego iz istih razloga iz kojih i Hašekov Švejk - Bošnjaci su, isto kao i bosanski Srbi i Hravati, bili mobilizirani.
Promakla mi je ta rečenica. Ponosimo se jer su nas natjerali da ginemo za druge. Kažu da smo čak bili dobri, ima neko mjesto sa spomenikom i pločom. Ma bravo mi. Vrhunac cinizma, nema šta.
Jara

#70 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?

Post by Jara »

tranquil wrote:
Jara wrote:
Da, borili su se ali ne dobrovoljno nego iz istih razloga iz kojih i Hašekov Švejk - Bošnjaci su, isto kao i bosanski Srbi i Hrvati, bili mobilizirani.
Promakla mi je ta rečenica. Ponosimo se jer su nas natjerali da ginemo za druge. Kažu da smo čak bili dobri, ima neko mjesto sa spomenikom i pločom. Ma bravo mi. Vrhunac cinizma, nema šta.
Da, radi se o mazohističkim hvalospjevima junaštvu naših vojnika...a bili su samo topovsko meso za AU imperiju...
interface

#71 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?

Post by interface »

u bosni je postojala zeljeznica i prije au aneksijue u doba osmanlija.
Zah

#72 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?

Post by Zah »

A sta mislis da se Austro-Ugarska odrzala ali bez cara, kako bi danas izgledala BiH. Koliko vidim, ti ultimativno zahtijevas prestanak pominjanja Velike Srbije. Da li to znaci da je prizeljkujes jer je tako blizu, samo treba jos jedan korak da napravi?

Ginuli su Bosnjaci u poslednjem ratu za BiH, pa Bosnjaka nema u istocnoj i sjevernoj Bosni, istocnoj i zapadnoj Hercegovini. A sta mislis zasto?
tranquil

#73 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?

Post by tranquil »

Zah wrote:A sta mislis da se Austro-Ugarska odrzala ali bez cara, kako bi danas izgledala BiH. Koliko vidim, ti ultimativno zahtijevas prestanak pominjanja Velike Srbije. Da li to znaci da je prizeljkujes jer je tako blizu, samo treba jos jedan korak da napravi?

Ginuli su Bosnjaci u poslednjem ratu za BiH, pa Bosnjaka nema u istocnoj i sjevernoj Bosni, istocnoj i zapadnoj Hercegovini. A sta mislis zasto?
Ultimativno zahtijevam ne da prestaneš pominjati Veliku Srbiju nego da prestaneš mene zvati njenim zagovornikom jer to nisam, nisam čak ni Srbin nego Bošnjak.

Ono što ti radiš je najjeftiniji mogući način rasprave - samo nađeš neki način da protivnički stav povežeš s nekim omraženim simbolom bez obzira što ta veza nema veze sa životom, i tako druge proglasiš za četnike.

Niti Velika Srbija niti zločini u ovom ratu (koje si ti uveo u raspravu i tako pao na najniži nivo propagande) i dalje nemaju veze s Austro Ugarskom i karakterom njihove okupacije BiH.

A ti, uz sve uvrede, nisi našao za shodno da komentarišeš niti jedan moj navod.
Zah

#74 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?

Post by Zah »

Kao prvo ja sam prozvao Vukasina, a ti si se sam prozvao i stao u njegovu odbranu. Kao drugo moje mkomentare tumacis na neprimjeran nacin. Ja nigdje nisam povezivao okupacuju BiH sa Velikom Srbijom, to je tvoje izvrtanje mojih rijeci. Ja sam samo postavio pitanje Vikasinu kako je poceo Prvi svjeski rat i to povezao sa idejom Velike Srbije. Nema veze sto si ti Bosnjak, istorijski gledano bilo je Bosnjaka koji su bili zagovaraci Velike Srbije, neki su cak sjedili i u Stabu D. Mihajlovica.

Dakle, svaki komentar pazljivo procitaj i ne lijepi drugome ono sto nije kazao. Ja sam pristalica korektne razmjene misljenja argumentima.Ne volim nikoga da vrijedjam na bilo koji nacin, ali i ne trpim da me drugi vrijedjaju i obezvredjuju, da mi pripisuju ono sto nikam kazao.
Shoba

#75 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?

Post by Shoba »

sva sreca pa odose...ko bi danas radio....
Post Reply