svako neka bira ono sto misli da je najbolje za njega
Alergičari, na šta ste alergični?
Moderator: anex
- SxDude
#51 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
Ja sam samo zelio da podijelim svoja iskustva s drugima, nikoga nisam 'prisilio' da posjeti homeopata,
- _aja_
#52 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
polen.....evo počelo je, užas svake godine iznova ............
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#53 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
Nutritivne alergije:
http://www.galaksija.info/forum/viewtop ... 6004ee2574
Često kravlje mlijeko i mliječni proizvodi prave haos u organizmu jer hormoni koji se nalaze u kravljem mlijeku liče na hormone koje proizvodi naša gušterača. Organizam prepoznaje te kravlje hormone kao strana tijela, ali zbog sličnosti naš imuni sistem onda napada i naše gušterače hormone. Nekada je dovoljno isključiti mlijeko i mliječne proizvode iz ishrane, te tako riješiti problem. Vidi diskusiju @meye iz Skopja na ovom forumu:http://www.vitamini.hr/4756.aspx wrote:Rizici
Najznačajniji potencijalni štetni učinci GM hrane dijele se u tri skupine. Na prvom su mjestu alergije, zatim moguća toksičnost i konačno neželjeno prenošenje rezistencije na antibiotike, pesticide i herbicide. Ujedno postoji opasnost zbog mogućnosti interakcije između transgene DNK i ljudske ili životinjske stanične DNK.
Povećana učestalost alergija opravdana je bojazan, budući da su geni odgovorni za stvaranje bjelančevina, a bjelančevine su često uzrokom alergija. Stoga postoji opasnost da će mijenjanje nasljedne osnove dovesti do nekontroliranog stvaranja novih proteina, koji će pak povećati broj alergijskih reakcija.
Osim toga, moguće je prenošenje poznatih alergena iz jedne biljke u drugu, što je već opisano u literaturi. Primjerice, prenošenje gena iz brazilskog oraščića (koji je poznati alergen) u soju ili umetanje gena iz soje u rajčicu ili krumpir imalo je takve učinke.
http://www.galaksija.info/forum/viewtop ... 6004ee2574
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#54 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
Pa, probaj bez mlijeka i mliječnih proizvoda 7 dana, pa vidi.babyline wrote:jos mi samo fali da se nafuram problem s laktozom bjazi
- sinus
#55 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
Hvala Bogu nisam ni na šta alergičan, osim na prepotentne osobe...
- burek_in_space
#56 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
Khm khm...sinus wrote:Hvala Bogu nisam ni na šta alergičan, osim na prepotentne osobe...
- clav
#57 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
probaj popiti nekoliko, bices dobraaaGoschaUkuchi wrote: I ja sam alergicna na acetisalicilnu kiselinu i svi lijekovi koji sadrze to, ja ne smijem da popijem. Dakle, ako me nesto boli, onda trpim sve dok bolovi ne postanu nenormalni, pa onda uzmem trodon ili tramal. A kad to uzmem onda budem losa, jer sam prakticno drogirana... tijelo me svrbi UZAS. Ujutro kad se probudim budem sva podbuhla, kao da sam prehladjena. I to traje jedno dva sata. Kazu da je to znak da je imunitet jako los.
Alergije su najmanje ispitane, sto se medicine tice, pa se nosim s tim vec duzi niz godina i borim sama ko debil.
jesi osjetljiva na salicilate generalno ili samo na aspirin?
-
Karen
#58 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
na johu (dok mi nisu otkrili alergiju, nisam znala ni da postoji) i na gluten i glijadin iz pšenice.
Inače, svake godine u proljeće od nosa prema bradi dobijem osip
toliko sam se navikla da ga zovem Josip
mažem Avene kremama, i preživljavam. Pila sam flonidan jedno vrijeme, ali sad više ne.
Inače, svake godine u proljeće od nosa prema bradi dobijem osip
mažem Avene kremama, i preživljavam. Pila sam flonidan jedno vrijeme, ali sad više ne.
-
MIRIS DUNJA
#59 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
LJudi niste sami izgleda da je ovo opca bolest cijelog covjecanstva,..imam alergiu samo u proljece znaci cak i u hitnoj zavrsim.Ove godine ova kisa mi pase tako da je manje mada sa prvim suncem opet ista stvar..neznam sta da radim ...ni ti sta da pijem ...potrazicu pomoc bioenergicara sta mi drugo preostaje...
- anjusha
- Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim
#60 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
Ne znam ljudi moji, meni su alergije ustanovili jos cini mi se 1991. godine, i bas su bile gadne te reakcije. Medjutim, kako koja godina odmice ja tako manje i manje osjecam te probleme. Bila alergicna na neki polen- sad jak jako jako rijetko osjecam te probleme. Bila alergicna na duhan, ali valjda kako sam pocela da pusim i to se smirilo. Alergicna bila na prasinu- i sad sam ali kad su bas velike koncentracije prasine u zraku (ali ko tad ne pocne da kise?). Jedino ova alergija na perje- to nisam dugo probala i nesto ne smijem. Perje mi je izazivalo bas jake jake uzasno jake reakcije. Nisam se mogla nekad smiriti ni po 2-3 sata, nos bi me nenormalno svrbio, kihala bih neprestano tako da sam znala poceti plakati od toliko kihanja zapravo od umora od kihanja..
I oci bi me svrbile, crvene bi bila, ma sva sam bila crvena.... Tako da se ne usudjujem provjeriti tu reakciju na perje. Ma i ne treba mi to, svakako.
A kako me je to sve proslo? Nemam pojma.... Samo od sebe, valjda. Sad patim od alergije mozda 5 dana u godini, sto je jako dobro uzevsi raniji prosijek.
I oci bi me svrbile, crvene bi bila, ma sva sam bila crvena.... Tako da se ne usudjujem provjeriti tu reakciju na perje. Ma i ne treba mi to, svakako.
A kako me je to sve proslo? Nemam pojma.... Samo od sebe, valjda. Sad patim od alergije mozda 5 dana u godini, sto je jako dobro uzevsi raniji prosijek.
-
nelo
#61 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
ne znam jeste li dosada probali, ali nasaleze prah za polen zaista pomaže.
bijeli prašak
koji se ušmrkava, i u kontaktu sa sluznicom pravi gel na koji se lijepe čestice polena.
meni pomogao, pa reko da podijelim sa vama......
bijeli prašak
meni pomogao, pa reko da podijelim sa vama......
-
nelo
#62 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
trebalo bi da ima u svim apotekama, izdaje se bez recepta a ne bi trebao biti skup .....do 20km.....
al ako djeluje nije ni to previše, ovaj jedan može čitavu sezonu ti biti......
uzmi isključivo u apoteci, nemoj kod uličnih preprodavača.......
.... 
http://www.patient.co.uk/pharmacy/Nasal ... ?ID=NAS200
al ako djeluje nije ni to previše, ovaj jedan može čitavu sezonu ti biti......
uzmi isključivo u apoteci, nemoj kod uličnih preprodavača.......
http://www.patient.co.uk/pharmacy/Nasal ... ?ID=NAS200
- SxDude
#63 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
so baby jesi isla tam' ...you know
Hajd drago mi je sto je pod kontrolom
Hajd drago mi je sto je pod kontrolom
- chuchumbamayumbe
#64 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
Je li nekome poznato kako se rade alergotestovi za malu djecu, jer svi kazu da nije preporucljivo raditi prije trece godine?!
Postoji li neka alternativa onim testovima sa ubadanjem i sl!?
Postoji li neka alternativa onim testovima sa ubadanjem i sl!?
- Skyfox
#65 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
postoji alternativa ne znam jel ima kod nas. Poznanik je radio u ZG sa nekim flasterom koji nosis par dana na ledima nakon skidanja se vidi crvenilo na pojedinim djelovima, i na osnovu toga se utvrdi alergogen. Mada neznam jel i to za malu djecu...
- Irm@
#66 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
alergicna na polen i prasinu... u tramvaju samo sto ne umrem...a kad prodjem kroz park kad izadjem na asfalt oci mi nabubre kao da sam se s pcelama druzila...
ne postoji lijek koji nisam probala...na kraju su mi rekli: djevojko nemojte se druziti s travom u kriticnim mjesecima ako bash ne morate i sad sam dobro

ne postoji lijek koji nisam probala...na kraju su mi rekli: djevojko nemojte se druziti s travom u kriticnim mjesecima ako bash ne morate i sad sam dobro
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#67 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
Cigare!
Uvijek kada sam u blizini pusaca nos me svrbi uzasnooooo. A ako uzmem u cinjenicu da su mi roditelji pusaci pa dima i mirisa ima svuda uhhh
A i na prasinu, te na jako sunce
Uvijek kada sam u blizini pusaca nos me svrbi uzasnooooo. A ako uzmem u cinjenicu da su mi roditelji pusaci pa dima i mirisa ima svuda uhhh
A i na prasinu, te na jako sunce
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#68 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
istoladyblue18 wrote:Cigare!
Uvijek kada sam u blizini pusaca nos me svrbi uzasnooooo. A ako uzmem u cinjenicu da su mi roditelji pusaci pa dima i mirisa ima svuda uhhh![]()
- Skyfox
#69 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
kako znas da si na sunce, jesi radila test? Imam ukucana koji u maju natekne i tako sve do jeseni i onda opet normala...ladyblue18 wrote: te na jako sunce
-
nelo
#70 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
Zasada sam ko zvižđa,samo nos začepljen. kad se sjetim prošlogodišnjih gušenja, ovo mi je ko bajram.......
da napomenem i ovaj bijeli prah što šmrčem pomaže..
mada izbjegavam izlaganje (pogotovo jutarnje, tad je najjače) polenu i ide......
noću kad spavam usta mi se suše, da nije zbog nosa začepljenog.....?
da napomenem i ovaj bijeli prah što šmrčem pomaže..
mada izbjegavam izlaganje (pogotovo jutarnje, tad je najjače) polenu i ide......
noću kad spavam usta mi se suše, da nije zbog nosa začepljenog.....?
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#71 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
jesam. Zato se sklanjam dok je jako sunceSkyfox wrote:kako znas da si na sunce, jesi radila test? Imam ukucana koji u maju natekne i tako sve do jeseni i onda opet normala...ladyblue18 wrote: te na jako sunce
- syringa
#72 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
Radila sam alergo test u privatnoj klinici.Za test se uzimaju dvije ampulice krvi iz prsta i gotov je za 40 minuta.Radi se testiranje na inhalatorne i digestivne alergene(12 jednih,12 drugih).Od 24 alergena,ja nisam alergicna samo na rakove.
Alergiju sam dobila prije 3 godine.Nekad je to neizdrzivo kihanje,curenje iz nosa,peckanje oko usta i u grlu.Ponekad problemi sa probavom,a bogami ponekad i koprivnjaca koja traje i nekoliko dana.Od lijeka za koprivnjacu-injekcije lezis par dana mahmuran.
Konstantno kasljucam,a kasalj je neproduktivan.Najgore prolazim s brasnom,toliko kisem da mislim da ce mi svi krvni sudovi popucti.
Koristim lijekove na bazi loratidina-Histamin sirup,Flonidan i Aerius tablete-navece po jednu tabletu ili kasiku sirupa i to me drzi 24 sata.Znaci ne lijece samo sprecavaju.
Koristim preventivno Lectranal kapsule 3x2 na biljnoj bazi,maticnu mlijec i polenov prah.
Ono sto mene interesuje je caj Rooibos koji ima antialergijsko djelovanje.Je li ga neko probao i da li ima efekta?
Alergiju sam dobila prije 3 godine.Nekad je to neizdrzivo kihanje,curenje iz nosa,peckanje oko usta i u grlu.Ponekad problemi sa probavom,a bogami ponekad i koprivnjaca koja traje i nekoliko dana.Od lijeka za koprivnjacu-injekcije lezis par dana mahmuran.
Konstantno kasljucam,a kasalj je neproduktivan.Najgore prolazim s brasnom,toliko kisem da mislim da ce mi svi krvni sudovi popucti.
Koristim lijekove na bazi loratidina-Histamin sirup,Flonidan i Aerius tablete-navece po jednu tabletu ili kasiku sirupa i to me drzi 24 sata.Znaci ne lijece samo sprecavaju.
Koristim preventivno Lectranal kapsule 3x2 na biljnoj bazi,maticnu mlijec i polenov prah.
Ono sto mene interesuje je caj Rooibos koji ima antialergijsko djelovanje.Je li ga neko probao i da li ima efekta?
-
escobar_
#73 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
Na sponzoruše. Na cure koje misle da pi**om mogu dobiti ama baš sve.
- Rauber
#74 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
Hej gdje si radila i koliko kostasyringa wrote:Radila sam alergo test u privatnoj klinici.Za test se uzimaju dvije ampulice krvi iz prsta i gotov je za 40 minuta.Radi se testiranje na inhalatorne i digestivne alergene(12 jednih,12 drugih).Od 24 alergena,ja nisam alergicna samo na rakove.
Imam knjizicu ali kontam ako nije skupo bolje da izbjegnem guzve,neljubaznost i cekanje po domovima zdravlja.
I jel puno krvi izvade
Ja sam k'o dijete radio alergotest, tada sam bio na sve alergican,zelenilo,kucna prasina,perje,jake mirise,polen...
Medjutim bilo je dobro sve do prije 2-3 godine, kahn'o bio nisam sto bi se reklo ...
A evo sad mjesecima nisam normalno prodisao na nos,vazda zacepljen a nista nemam za ispuhat',isto k'o da cep imam u nosu.
Cini mi se da sam na macku alergican koju i imam u stanu, skoro kad me sekundu ogrebala u igri ja sam se oko te male ogrebotine sav izasuo i svrbilo me opasno. Svako par mjeseci znam fasovati napad gdje ne mogu normalno disati,ne znam jel' klasicna astma ili je to izazavano alergijom
Morat cu otici i obaviti taj alergotest
- syringa
#75 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
Test se moze uraditi u Brckom kod doktora Aksamica,kosta 70 KM.Krvi uzimaju sasvim malo,uopste nije strasno,kratko se ceka i svi su veoma ljubazni.