ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA
Moderator: anex
-
hana.smerek
#51 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA
Nije mi jasno kakav je to zakon.Kao prvo,pseći izmet se nakon par dana razgradi i dobiva se kazna ako se ne počisti dok naprimjer jedna plastična vrećica...njoj treba 1000 milijuna godina. A za to nema nikakve kazne.Meni tu nema nikakve logike.Naša zemlja je puna smeća i plastike,ali glavno da je nečiščenje izmeta za psom ili slično kazneno djelo! I za to se dobiva kazna.Ma daj ,molim te!
-
zengi
#52 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA
Accent jarane, hajde sto predlazes neke zakone kao da nam oni trebaju ali ovo drugo "dali bi ste se odrekli vašeg ljubimcau slucaju donosenja ovakvog zakona" me malo brine.accent wrote:sad, ja neznam kako se fakat zove ovaj zakon ali hajmo rec da se zove kao u naslovu teme
evo da valsnicima pasa i ljubiteljima istih postavimo jedno anketno pitanje.
koliko vas je ZA ili PROTIV da se uvede zakon o sakupljpanju izmeta vaseg ljubimca, nakon sto on obavi nuzdu na javnoj povrsini.
a u postovima napisitte vase misljenje i odgovorite jos na pitanje dali bi se odrekli vaseg ljubimca u slucaju donosenja ovog zakona
Mislim, brinem se za tebe.
Šta ti misliš, kako to da se odreknemo ljubimca? Da ga ubijemo, odreknemo ga se preko novina, izbacimo na ulicu, ili šta?
- jaca-maca
#53 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA
HHAHHAHA da li bi ste se odrekli vaseg ljubimca u slucaju kupljenja kakice? hhahha oplakah, pitanje je za medaljuaccent wrote:sad, ja neznam kako se fakat zove ovaj zakon ali hajmo rec da se zove kao u naslovu teme
koliko vas je ZA ili PROTIV da se uvede zakon o sakupljpanju izmeta vaseg ljubimca, nakon sto on obavi nuzdu na javnoj povrsini.
a u postovima napisitte vase misljenje i odgovorite jos na pitanje dali bi se odrekli vaseg ljubimca u slucaju donosenja ovog zakona
Kada se uvede zakon o kaznjavaju pojedinaca za bacanje smeca, onda cu naravno kupiti kakicu, i to sa zadovoljstvom
- poznanik
#54 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA
U BiH jedino Zakon o javnom redu i miru Brčko distrikta propisuje obavezu vlasnika životinja (pasa) da kupi njihov izmet sa javne površine
Za sprovođenje ovakvih zakona u svakoj od administrativnih jedinica u BiH nadležna je policija. Međutim, malo je besmisleno da policija ganja vlasnike životinja (pasa) zbog onečišćenja javnih površina.
Za održavanje komunalne čistoće na javnim površinama, prema zakonu kojim se uređuje obaveza pravnih i fizičkih lica u održavanju komunalne čistoće, nadležna je komunalna inspekcija. U Kantonu Sarajevo, od 1999. godine na snazi je Zakon o komunalnoj čistoći, koji u svojim odredbama, npr. zabranjuje i ispuštanje na javne površine životinjskog izmeta. Kazna za prekršioce je od 10 do 500 KM.
edit:Ko na javnom mjestu bez nadzora ili zaštitnih sredstava drži opasne ţivotinje koje drugog mogu prestrašiti ili povrijediti, ko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi naĉin sa njima surovo postupa ili ko sa javnog mjesta ne ukloni nečistoću životinja, bit će kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 100 do 500 KM.
Za sprovođenje ovakvih zakona u svakoj od administrativnih jedinica u BiH nadležna je policija. Međutim, malo je besmisleno da policija ganja vlasnike životinja (pasa) zbog onečišćenja javnih površina.
Za održavanje komunalne čistoće na javnim površinama, prema zakonu kojim se uređuje obaveza pravnih i fizičkih lica u održavanju komunalne čistoće, nadležna je komunalna inspekcija. U Kantonu Sarajevo, od 1999. godine na snazi je Zakon o komunalnoj čistoći, koji u svojim odredbama, npr. zabranjuje i ispuštanje na javne površine životinjskog izmeta. Kazna za prekršioce je od 10 do 500 KM.
Last edited by poznanik on 15/05/2011 14:39, edited 1 time in total.
- jaca-maca
#55 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA
Znaci da u Sarajevu po zakonu nismo obavezni kupiti kakicu za psima...poznanik wrote:U BiH jedino Zakon o javnom redu i miru Brčko distrikta propisuje obavezu vlasnika životinja (pasa) da kupi njihov izmet sa javne površineKo na javnom mjestu bez nadzora ili zaštitnih sredstava drži opasne ţivotinje koje drugog mogu prestrašiti ili povrijediti, ko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi naĉin sa njima surovo postupa ili ko sa javnog mjesta ne ukloni nečistoću životinja, bit će kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 100 do 500 KM.
- Pasiflora
#56 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA
Ja bih jaaaako rado skupljala (kao sto i skupljam kad idemo u inostranstvo), ali stvarno necu. A necu zbog toga sto mi za psecu kakicu govor drzi omedjena seljanka (ovdje ne mislim na ratare, poljoprivrednike - postene ljude) koja je dovela dijete na zelenu povrsinu pa najprije bacila papir od cokolade, pa plasticnu flasu od soka i jos malome rekla: "pa pisaj tu". Ili poremeceni debil koji baca pivske flase i neugasene cikove preko balkona.
Znam da ovo nema veze s vezom, ali sto to ja glupa, a svi ostali pametni??? Ma zlo je meni vise od papana kojima smo okruzeni. Sad sam se fino uvjezbala i kad mi neko nesto kaze dobije od mene tako leden pogled da najcesce odu iste sekunde. Ako se ipak upuste u daljnja objasnjavanja, dobiju i vrlo gadan odgovor
.
Znam da ovo nema veze s vezom, ali sto to ja glupa, a svi ostali pametni??? Ma zlo je meni vise od papana kojima smo okruzeni. Sad sam se fino uvjezbala i kad mi neko nesto kaze dobije od mene tako leden pogled da najcesce odu iste sekunde. Ako se ipak upuste u daljnja objasnjavanja, dobiju i vrlo gadan odgovor
-
vnm
#57 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA
u stvari hoces da kazes da se ti prilagodjavas nacinu zivota "odmedjene seljanke", umjesto da se ona prilagodjava gradskom nacinu zivota?
to ti je pravo pametno.
to ti je pravo pametno.
- Pasiflora
#58 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA
Na zalost, u ovom slucaju DA.
- Abu FEED el-Castro
#59 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA
Zar je nekome potreban zakon da bi se pridrzavao ELEMENTARNE kulture???
Ocigledno jeste, al eto upitah. A evo po glasovima vidim ima ih koji se drznuse i da kazu NE. Biva govno ti - govno mi. S tim sto ja govna svoja ne ostavljam nigdje ali eto tudja je valjda red da trpim, i ja i moje dijete. I treba.
Zivjela demokratija, zivjele slobode!
Ocigledno jeste, al eto upitah. A evo po glasovima vidim ima ih koji se drznuse i da kazu NE. Biva govno ti - govno mi. S tim sto ja govna svoja ne ostavljam nigdje ali eto tudja je valjda red da trpim, i ja i moje dijete. I treba.
Zivjela demokratija, zivjele slobode!
- Pasiflora
#60 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA
Bas sam tebe cekala da se javis - imaoce zeca koji nuzdu vrsi u kuci
Kako si ti ono nama rekao, da te citiram: "mogu misliti kako vam smrdi u kuci"
Kako si ti ono nama rekao, da te citiram: "mogu misliti kako vam smrdi u kuci"
-
MAN-lion's coach
#61 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA
poznanik wrote:U BiH jedino Zakon o javnom redu i miru Brčko distrikta propisuje obavezu vlasnika životinja (pasa) da kupi njihov izmet sa javne površineedit:Ko na javnom mjestu bez nadzora ili zaštitnih sredstava drži opasne ţivotinje koje drugog mogu prestrašiti ili povrijediti, ko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi naĉin sa njima surovo postupa ili ko sa javnog mjesta ne ukloni nečistoću životinja, bit će kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 100 do 500 KM.
Ma i ovi EKO drotovi ili šta su već,neki dan kada se desilo neko onešišćenje u Miljacki rekli da to nije njihov posao.
- jaca-maca
#62 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA
@poznanike
Zasto niko ne kaznjava ljude koji bacaju smece? Da li je iko ikada kaznjen za to?
Zasto niko ne kaznjava ljude koji bacaju smece? Da li je iko ikada kaznjen za to?
-
vratnik
#63 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA
Ovaj dio me posebno interesuje: naime, sta bi ti meni odgovorila ako te ja sasvim pristojno pitam da li mislis da je u redu ako ja ili moje dijete nagazimo u kaku tvog psa? I ako ti je odgovor primjer ove omedjene seljanke koju si gore vec navela, onda mi nekako tesko pada da vidim razliku izmedju vas dvije.sitno wrote:Ja bih jaaaako rado skupljala (kao sto i skupljam kad idemo u inostranstvo), ali stvarno necu. A necu zbog toga sto mi za psecu kakicu govor drzi omedjena seljanka (ovdje ne mislim na ratare, poljoprivrednike - postene ljude) koja je dovela dijete na zelenu povrsinu pa najprije bacila papir od cokolade, pa plasticnu flasu od soka i jos malome rekla: "pa pisaj tu". Ili poremeceni debil koji baca pivske flase i neugasene cikove preko balkona.
Znam da ovo nema veze s vezom, ali sto to ja glupa, a svi ostali pametni??? Ma zlo je meni vise od papana kojima smo okruzeni. Sad sam se fino uvjezbala i kad mi neko nesto kaze dobije od mene tako leden pogled da najcesce odu iste sekunde. Ako se ipak upuste u daljnja objasnjavanja, dobiju i vrlo gadan odgovor.
Ne treba ti biti zlo od papana kojim si okruzena, ti si isto dio te garde, ako mislis da nisi, procitaj samo ovaj svoj post gore.
hahahaa, hohohoh,jaca-maca wrote:HHAHHAHA da li bi ste se odrekli vaseg ljubimca u slucaju kupljenja kakice? hhahha oplakah, pitanje je za medaljuaccent wrote:sad, ja neznam kako se fakat zove ovaj zakon ali hajmo rec da se zove kao u naslovu teme
a u postovima napisitte vase misljenje i odgovorite jos na pitanje dali bi se odrekli vaseg ljubimca u slucaju donosenja ovog zakona![]()
Kada se uvede zakon o kaznjavaju pojedinaca za bacanje smeca, onda cu naravno kupiti kakicu, i to sa zadovoljstvom
a sad ozbiljno: pa cini mi se da je pitanje i na mjestu: s obzirom na to s koliko truda svakom ko vam predlozi da pocistite kakanca svojih ljubimaca imputirate da ne voli pse, sta ne voli, mrzi!
Glupava opravdanja tipa, drzava u banani, rijeke zagadjene, vrijeme lose, luk rodio ili nije su samo to, glupava opravdanja. Kao reci, ja se ne perem, posto svi u tramvaju smrde.
Puno vise od svih pokusaja "otvaranja ociju cukomrscima" na forumu bi pomoglo da vas cesce ljudi vide s kesicama, ali dzaba to ponavljati. Ovako nastaju stvarno dvije struje (ja sam valjda sad u onoj struji koja mrzi pse, i iste truje i kida im sape), a vi tome dobrano doprinosite.
- Pasiflora
#64 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA
Vidi: ja skupljam smece oko zgrade, parkiram na parkingu a ne pod prozorom na zelenoj povrsini, ja pomognem staroj komsinici ponijeti kese do stana, ja ustajem starcima u troli...i sve ovo rade i ostali clanovi moje porodice. Ovo nisam rekla da se hvalim, vec cisto nabrajamvratnik wrote:Ovaj dio me posebno interesuje: naime, sta bi ti meni odgovorila ako te ja sasvim pristojno pitam da li mislis da je u redu ako ja ili moje dijete nagazimo u kaku tvog psa? I ako ti je odgovor primjer ove omedjene seljanke koju si gore vec navela, onda mi nekako tesko pada da vidim razliku izmedju vas dvije.
Ne treba ti biti zlo od papana kojim si okruzena, ti si isto dio te garde, ako mislis da nisi, procitaj samo ovaj svoj post gore.
Ovako nastaju stvarno dvije struje (ja sam valjda sad u onoj struji koja mrzi pse, i iste truje i kida im sape), a vi tome dobrano doprinosite.
I dokle to ide? Svaki dan sam svjedok suprotnog ponasanja i sad ja blesava, a svi ostali pametni?
- jazzer
#65 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA
Svi glume kulturu i dobro se najebu majke svima koji bila sta kazu kontra kucnih
ljubimaca (pasa lutalica pogotovo).
A kada je u pitanju ciscenje govana (vlasnici ljubimaca kazu ''kakice'', valjda ljepse zvuci ili
to uopste nisu govna) koje njihov ljubimac ostavi nama u amanet niko ga ne bi pocistio.
Odmah se poseze za bacenim plasticnim bocama (???), papiricima i ostalim...Svi bi oni
ruzili djecu koja bace papiric, onoga sto je bacio ovo ili ono i to im je izgovor za ne skupljenje govana (pardon, kakice
) za svojim ljubimcem. Hiljadu se opravdanja za cas nadje samo da se ne pokupe ta govna.
Ako je i od vas zivotinjoljubaca, previse je.
ljubimaca (pasa lutalica pogotovo).
A kada je u pitanju ciscenje govana (vlasnici ljubimaca kazu ''kakice'', valjda ljepse zvuci ili
to uopste nisu govna) koje njihov ljubimac ostavi nama u amanet niko ga ne bi pocistio.
Odmah se poseze za bacenim plasticnim bocama (???), papiricima i ostalim...Svi bi oni
ruzili djecu koja bace papiric, onoga sto je bacio ovo ili ono i to im je izgovor za ne skupljenje govana (pardon, kakice
Ako je i od vas zivotinjoljubaca, previse je.
-
privremeni
#66 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA
NE, nema potrebe za ovakvim zakonom.
Komunalnim propisima je regulisano pitanje odlaganja smeca, zagadjenja javnih povrsina (kako smecem tako i fekalijama ljudskog, a po analogiji i zivotinjskog porijekla), unistavanja zelenih povrsina i slicno. Predvidjene su i sankcije, a primjenu zakona kontrolisu komunalni i eko policajci.
Znaci da se hoce nesto raditi, imalo se uslova i do sada. Drugo je pitanje zasto svi izbjegavaju raditi svoj posao?
Mozda zbog one da je zakon jednak za sviju.
Komunalnim propisima je regulisano pitanje odlaganja smeca, zagadjenja javnih povrsina (kako smecem tako i fekalijama ljudskog, a po analogiji i zivotinjskog porijekla), unistavanja zelenih povrsina i slicno. Predvidjene su i sankcije, a primjenu zakona kontrolisu komunalni i eko policajci.
Znaci da se hoce nesto raditi, imalo se uslova i do sada. Drugo je pitanje zasto svi izbjegavaju raditi svoj posao?
Mozda zbog one da je zakon jednak za sviju.
- poznanik
#67 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA
Iskoristi postojeći Zakon o pristupu informacijama FBiH i na adresu Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo uputi zahtjev sa ovim prethodnim pitanjem, u roku 15 dana bi morala dobiti odgovor. Ako ne dobiješ, javi se ponovo...jaca-maca wrote:@poznanike
http://kuip.ks.gov.ba/
http://kuip.ks.gov.ba/pitanja
- jaca-maca
#68 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA
@vratnik
A kako vama ne smeta smece, nego samo pseca govna, to mi nikako nije jasno.
Niko se ne zali na smece svuda oko nas, pa sta vam je ljudi.
I jedno i drugo vam treba smetati, ne samo kakica!
Kada pocne kaznjavanje za bacanje smeca, onda cu i ja rado kupiti, kao sto sam vec rekla. I ne znam zasto svi mi mislite da je nama tesko ili nam se gadi kupiti tu kakicu
NIJE POSTENO DA JA SAD KUPIM KAKICU IZA SVOG PSA, A OKO MENE SVI BACAJU SMECE i niko nije kaznjen.
Je li vama uredu da se neko kazni za kakicu, a onaj koji baca smece NE? Samo mi to recite...
Ja se ne zalim na ljude sto seru okolo, na flase, staklo, boce i slicno, niti na nedostatak kanti. Ja samo zelim da policajci rade svoj posao i da na svakom cosku kaznjavaju one koje bacaju smece i u isto vrijeme one koje ne kupe kakicu. Je li trazim mnogo?
I koliko sam vidjela i procitala, u zakonu ne pise da se kakica mora kupiti.
A kako vama ne smeta smece, nego samo pseca govna, to mi nikako nije jasno.
Niko se ne zali na smece svuda oko nas, pa sta vam je ljudi.
I jedno i drugo vam treba smetati, ne samo kakica!
Kada pocne kaznjavanje za bacanje smeca, onda cu i ja rado kupiti, kao sto sam vec rekla. I ne znam zasto svi mi mislite da je nama tesko ili nam se gadi kupiti tu kakicu
NIJE POSTENO DA JA SAD KUPIM KAKICU IZA SVOG PSA, A OKO MENE SVI BACAJU SMECE i niko nije kaznjen.
Je li vama uredu da se neko kazni za kakicu, a onaj koji baca smece NE? Samo mi to recite...
Ja se ne zalim na ljude sto seru okolo, na flase, staklo, boce i slicno, niti na nedostatak kanti. Ja samo zelim da policajci rade svoj posao i da na svakom cosku kaznjavaju one koje bacaju smece i u isto vrijeme one koje ne kupe kakicu. Je li trazim mnogo?
I koliko sam vidjela i procitala, u zakonu ne pise da se kakica mora kupiti.
- poznanik
#69 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA
Tako je - ne mora se kupiti, piše da se ne smije ostavljati...pokupiće je komunalni radnici, ali prethodno počinilac prekršaja treba da snosi odgovornost plaćanjem novčane kazne.jaca-maca wrote:...I koliko sam vidjela i procitala, u zakonu ne pise da se kakica mora kupiti.
- jaca-maca
#70 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA
Je li tebi uredu da se neko kazni za kakicu, a onaj koji baca smece NE? Posto ocito ove druge niko ne kaznjava...poznanik wrote:Tako je - ne mora se kupiti, piše da se ne smije ostavljati...pokupiće je komunalni radnici, ali prethodno počinilac prekršaja treba da snosi odgovornost plaćanjem novčane kazne.jaca-maca wrote:...I koliko sam vidjela i procitala, u zakonu ne pise da se kakica mora kupiti.
- poznanik
#71 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA
Svaki prekršaj treba biti sankcionisan. Odgovornost snose i inspekcije, komunalni redari, podjednako kao i građani koji ostavljaju svoje smeće po javnim površinama.jaca-maca wrote:Je li tebi uredu da se neko kazni za kakicu, a onaj koji baca smece NE? Posto ocito ove druge niko ne kaznjava...poznanik wrote:Tako je - ne mora se kupiti, piše da se ne smije ostavljati...pokupiće je komunalni radnici, ali prethodno počinilac prekršaja treba da snosi odgovornost plaćanjem novčane kazne.jaca-maca wrote:...I koliko sam vidjela i procitala, u zakonu ne pise da se kakica mora kupiti.
- jaca-maca
#72 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA
Ti stvarno mislis da je BIH ko Svicapoznanik wrote: Svaki prekršaj treba biti sankcionisan. Odgovornost snose i inspekcije, komunalni redari, podjednako kao i građani koji ostavljaju svoje smeće po javnim površinama.
- poznanik
#73 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA
Prije dvije godine spremačica je ostavila kese sa smećem uz kontejner, kese su popucale i kancelarijski papiri su se rasuli. Sutradan, na vrata su došla dva komunalna redara i kaznili nas sa 100 KM za prekršaj, jer su iz papira pročitali naš pravni naziv.jaca-maca wrote:Ti stvarno mislis da je BIH ko SvicaJa nisam jos cula da je neko kaznjen za bacanje smeca po javnih povrsinama. Tako da, nista od kupljenja kakice.
Dakle, inspekcije imaju mandat, imaju pravni osnov za izricanje kazni za prekršioce, što ne rade kako treba - krivi smo mi, građani, jer im to toleriramo.
- jaca-maca
#74 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA
@poznanik
Pa zato sto su nasli ko je to uradio, i zato sto je u pitanju veca kolicina smeca. Ja ovdje pricam o kesi od chipsa, flasi cole... i kaznjavanju na licu mjesta. Nadam se da vise poceti kaznjavati za bacanje i ostavljanje bilo cega. Onda cemo pricati o kakici.
Pa zato sto su nasli ko je to uradio, i zato sto je u pitanju veca kolicina smeca. Ja ovdje pricam o kesi od chipsa, flasi cole... i kaznjavanju na licu mjesta. Nadam se da vise poceti kaznjavati za bacanje i ostavljanje bilo cega. Onda cemo pricati o kakici.
- poznanik
#75 Re: ZAKON O SAKUPLJANJU PSECEG IZMETA NA JAVNIM POVRSINAMA
jaca-maca wrote:@poznanik
Ti si pročitala samo prvio dio, ovaj si zanemarila
Komunalni redari u Sarajevu, i kada vide prekršioca koji iza sebe ostavi smeće, okrenu glavu da ne bi bespotrebno sebi kamarali posao, njihova velika briga je kako što prije da potroše radni dan (uz časne izuzetke...). Skoro svakodnevno ih viđam oko 15 sati kako žure kući s punim kesama u rukama nakon trgovina...a rade samo do 16 satiinspekcije imaju mandat, imaju pravni osnov za izricanje kazni za prekršioce, što ne rade kako treba - krivi smo mi, građani, jer im to toleriramo.