Jezero u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

sarajevonekad

#51 Re: Jezero u Sarajevu

Post by sarajevonekad »

Haj da fino odgovorim.

Jezero najprije ima važnu ulogu za zdravlje stanovnika ( za one koji su još uvijek koliko-toliko funkcionalni).
O značaju zdravlja nema potrebe raspravljati jer je to temelj opstojnosti života ( znam da svi znamo, ali očigledno nas je većina u ovoj dejtoniji zaboravila kako se zdravlje čuva, naročito ono mentalno, jer nas isfrustriranost i neotesanost nešto plaho hoće od završetka rata pa naovamo ;)).Stoga bi nam svima dobrodošlo neko mjesto da se malo opustimo, što bi se reklo.

Moderna psihologija je odavno dokazala da lijepo uredjeni prostori tipa parkovi sa jezerima djeluju umirujuće i to često momentalno, a da ne govorim dugoročno. Dakle taj prvi zdravstveni razlog je vizuelno-psihološke prirode (psihičko zdravlje). Još jedan zdravstveni razlog je mogućnost rekreacije ( fizičko zdravlje).

Drugi razlog je mogućnost iskorištavanja akumulirane vode u razne svrhe.

Treći razlog je taj da Sarajlije nakon "nestanka" Trebevića i nemaju baš neko civilizovano izletište, nakon što je Vrelo Bosne u poslijeratnom periodu pretvoreno iz banjskog šetališta u seoski vašar.

Četvrti razlog je mogućnost poboljšanja imidža Sarajeva, koji je vrlo ozbiljno narušen u poslijeratnom periodu (sjetimo se "nedostatka" klupa po stanicama i parkovima, smeća u Miljacki, dramatičnog nestajanja zelenih površina u gradu zbog opsesije nove sarajevske vlasti betonom ( valjda im je asfalt "zabremedet" ), načina gradnje ( bam-buća potok, boljakov potok, briješće, švrakino, hum, bare, itd. itd.,) bojenja zgrada-grbavica, austro-ugarske zgrade, kanti za otpatke itd. itd.)
Dakle, četvrto= Image grada.

Ja dakle vidim navedena četiri razloga za jedno jezero u Sarajevu, a vjerujem da mnogi dijele moje mišljenje.

POzdrav
s.
cyprus wrote:Haj da fino upitam: koji će nam q jezero? :D
tranquil

#52 Re: Jezero u Sarajevu

Post by tranquil »

sarajevonekad wrote:Haj da fino odgovorim.

Jezero najprije ima važnu ulogu za zdravlje stanovnika ( za one koji su još uvijek koliko-toliko funkcionalni).
O značaju zdravlja nema potrebe raspravljati jer je to temelj opstojnosti života ( znam da svi znamo, ali očigledno nas je većina u ovoj dejtoniji zaboravila kako se zdravlje čuva, naročito ono mentalno, jer nas isfrustriranost i neotesanost nešto plaho hoće od završetka rata pa naovamo ;)).Stoga bi nam svima dobrodošlo neko mjesto da se malo opustimo, što bi se reklo.

Moderna psihologija je odavno dokazala da lijepo uredjeni prostori tipa parkovi sa jezerima djeluju umirujuće i to često momentalno, a da ne govorim dugoročno. Dakle taj prvi zdravstveni razlog je vizuelno-psihološke prirode (psihičko zdravlje). Još jedan zdravstveni razlog je mogućnost rekreacije ( fizičko zdravlje).

Treći razlog je taj da Sarajlije nakon "nestanka" Trebevića i nemaju baš neko civilizovano izletište, nakon što je Vrelo Bosne u poslijeratnom periodu pretvoreno iz banjskog šetališta u seoski vašar.

Četvrti razlog je mogućnost poboljšanja imidža Sarajeva, koji je vrlo ozbiljno narušen u poslijeratnom periodu (sjetimo se "nedostatka" klupa po stanicama i parkovima, smeća u Miljacki, dramatičnog nestajanja zelenih površina u gradu zbog opsesije nove sarajevske vlasti betonom ( valjda im je asfalt "zabremedet" ), načina gradnje ( bam-buća potok, boljakov potok, briješće, švrakino, hum, bare, itd. itd.,) bojenja zgrada-grbavica, austro-ugarske zgrade, kanti za otpatke itd. itd.)

Ja dakle vidim navedena četiri razloga za jedno jezero u Sarajevu, a vjerujem da mnogi dijele moje mišljenje.

POzdrav
s.
E ba, ljeti samo svratite do Tuzle, i vidite kako je, poslije toga vam neće trebati razlozi, nego će onda biti "Behmen - jezero ili ostavka". :D
arči

#53 Re: Jezero u Sarajevu

Post by arči »

slucajno sam naletjela na ovu temu i prijatno se iznenadila da bar ima raje(mislim na mlađu generaciju)koji su culi za jezero na kosevu,posto vidim da mnogi zele vidjeti kako je izgledalo potrudicu se da postavim slike iz privatnog albuma,inace jezero je bilo u vlasnistvu mog pradjeda Dr.Mihajla-Mise Semjana .stizu slike :)
missko

#54 Re: Jezero u Sarajevu

Post by missko »

Koji je sad taj Dr . Mihajlo ? To me zanima vise od jezera.
kijameta

#55 Re: Jezero u Sarajevu

Post by kijameta »

Bila su dva jezera. Jezero-Jezero i Braunovo jezero-za ovo drugo ne znam tacnu lokaciju ili danasnje ciglane ili okolina danasnja zeljeznicke stanice,cini mi se prije tu,jer su mi u pricama pominjali da je Slavijin stadion bio blizu toga jezera..Ovo Braunovo je isuseno odmah poslije rata.Pricali su mi o njemu moji stari i njihovi stari
arči

#56 Re: Jezero u Sarajevu

Post by arči »

Mihajlo Semjan je bio poznati advokat u Sarajevu,bio je poznat po tome sto je jedini pristao da brani grup u kojoj je bio i Alija Izedbegovic optuzen zbog pripadnosti i aktivnosti u organizaciji Mladi Muslmani.,inace imao je svoju vilu u gradu sada se tamo nalazi centrala sda(kod sloge)ja zelim staviti slike al nazalost nedavno sam se prikljucila i zaista ne znam kako ako mi neko moze objasniti.hvala
amrica

#57 Re: Jezero u Sarajevu

Post by amrica »

archi, otvori podforum racunari... pa ces naci temu: kako postaviti sliku...
Ako ne uspijes tako, javi se da probamo nesto drugo
exliberal

#58 Re: Jezero u Sarajevu

Post by exliberal »

kijameta wrote:Bila su dva jezera. Jezero-Jezero i Braunovo jezero-za ovo drugo ne znam tacnu lokaciju ili danasnje ciglane ili okolina danasnja zeljeznicke stanice,cini mi se prije tu,jer su mi u pricama pominjali da je Slavijin stadion bio blizu toga jezera..Ovo Braunovo je isuseno odmah poslije rata.Pricali su mi o njemu moji stari i njihovi stari
Ja sam mislio na braunovo jezero kad sam se javi prvi put na ovu temu. Znam da mi je pokojni stari pricao o njemo...velesicki potok se u njega ulijevao i koliko se sjecam bilo je gdje su sadasnji peroni na zeljznickoj stanici. Nisam se mogao sjetit imena.
stochar

#59 Re: Jezero u Sarajevu

Post by stochar »

Sarajevo kojeg više nema

(Piše: Boro SPASOJEVIĆ)

Čitajući u dnevnoj štampi o namjeri da se devastirani i zatvoreni bazen uz Fakultet sporta i tjelesnog odgoja u Koševu, ponovo osposobi i preda na upotrebu studentima i građanima Sarajeva, prisjetio sam se nekadašnjeg otvorenog kupališta Jezero na kojem smo provodili lijepe dane mladosti, u igri, kupanju i sportskim aktivnostima!

Ta čarolija je nestala poslije zatrpavanja zbog potreba Olimpijskog stadiona Koševo, atletskog poligona i fakulteta. Generalnim urbanističkim planom u Koševskoj dolini bila je predviđena gradnja otvorenog bazena, ali se to nikad nije realizovalo navodno zbog nedostatka odgovarajuće količine potrebne vode!

Košovski potok

Uz pomenutu vijest o obnovi zatvorenog bazena, obilazeći nekadašnju lokaciju Jezero, autor ove storije je zaključio da ponovna izgradnja otvornog kupališta na dijelu lokacije, uz fakultet i zatvoreni bazen, uopšte ne bi bio problem, tim prije jer bi se u ljetnom periodu mogli koristiti uređaji za snabdijevanje bazena vodom. Time bi u potpunosti bio zaokružen sportski ansambl Koševo, započet davnih dana po završetku Drugog svjetskog rata.

Nekadašnje Jezero, od čijeg su imena ostali nazivi Jezero za dječiju bolnicu Dr.Milivoje Sarvan i za krajnju trolejbusku stanicu, ponovo bi oživjelo i postalo sjajno mjesto okupljanja mladosti i omogućilo da mnoge generacije mladih iz naselja Ciglane, Koševo, Koševsko brdo, Breka i dr. osim razonode nauče i plivati.

Bivše kupalište Jezero snabdijevalo se vodom iz tada čistog i mnogo bogatijeg vodom Koševskog potoka.

Inicijativu da svojim sredstvima izgradi kupalište smislio je i poslije obilaska mnogih evropskih sličnih objekata sproveo u djelo tridesetih godina prošlog vijeka praški đak, Sarajlija, dr. prava Mihajlo Mišo Semjan, a i sada postoji njegova vila u Ulici Mehmeda Spahe (do hrvatskog veleposlanstva).

U saradnji sa mašinskom inženjerom Brankom Ećimovićem, vlasnikom remontne fabrike avionskih motora AVIA na Grbavici (nekad Strojorad), konstruisana je brana sa troja vrata na ručno podizanje. U ljeto 1932. počela je izgradnja bazena između Pionirske doline i stadiona Koševo. Površina kupališta iznosila je više od 5.000 kvadratnih metara, sa zapreminom bazena od preko 10.000 kvadratnih metara, sa prosječnom dubinom od dva metra.

Voda je dolazila iz Koševskog potoka, prolazila kroz grubi i fini filter, gdje se taložio mogući talog, te preko slapa u nagibu slijevala se u dječiji dio (plitki) i tekla dalje u Jezero, koje je bilo nepravilnog oblika sa škarpiranim obalama obraslim travom. Dno je bilo popločano kamenim pločama.

Glavni ulaz u kupalište bio je iz Nahorevske ulice (sada Patriotske lige) kroz veliku kapiju sa blagajnama. S lijeve strane od ulaza bili su sportski tereni za male sportove, a sa desne, u dužini od oko 200 metara kabine, prostorije za ljekara i pomoćno osoblje (čuvare, učitelje plivanja itd.).

Divni teferići

U blizini brane bio je trambulin. Na sjevernom dijelu, prema Pionirskoj dolini, bio je restoran uz kuću sa stanom domaćina objekta. Da bi ugođaj bio potpun, osim sunčališta prema potoku na dijelu u blizini restorana, takođe prema potoku, pod zasađenim bagremovima guste krošnje, porodice sa djecom smještale su se na travnatoj površini. Često se taj teferič odvijao od ranog jutra do mraka!

Nadati se da bi se to ponovo moglo obistiniti u skoroj budućnosti!
arči

#60 Re: Jezero u Sarajevu

Post by arči »

ljubav_aha

#62 Re: Jezero u Sarajevu

Post by ljubav_aha »

[/quote]
sarajevonekad wrote:Haj da fino odgovorim.

POzdrav
s.
sarajevonekad :thumbup:
stochar

#64 Re: Jezero u Sarajevu

Post by stochar »

arči wrote:Image
stochar

#65 Re: Jezero u Sarajevu

Post by stochar »

ne pravim se pametan, pokusavam pomoci. fotke su prejake!!!

Image
stochar

#66 Re: Jezero u Sarajevu

Post by stochar »

Image
arči

#67 Re: Jezero u Sarajevu

Post by arči »

hvala sto si pomogao:))
ljubav_aha

#68 Re: Jezero u Sarajevu

Post by ljubav_aha »

Image

Image

arci,slike su super
bpsang

#69 Re: Jezero u Sarajevu

Post by bpsang »

morti wrote:nekada davno sam čuo o mogućem jezeru tipa jaruna u okolini ilidže...
ključna riječ - DAVNO... :D
niti imaju pameti niti interesa, jedini interes im je da Slovencima prodaju zemlju a nama ce Slovenci muda za bubrege, zar onaj kompleks nije mogla nasa drzava da izgradi, pogledajte kako to Tuzlaci rade, u uzem centru imaju dva jezera sta mi imamo , imamo bruku shoping centara gdje trosimo lovu a stranci se bogate, nismo mi dorasli ni za potoka a kamo li za jezerce :x
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#70 Re: Jezero u Sarajevu

Post by grunt »

Slike su ludnica :D !
Sjeca li se mozda neko malog kamenog bazena ili tako nesto :) ,koji se nalazio u centralnom dijelu parka na Kovacima(danasnje sehidsko mezarje).Cesto sam tu boravio kao dijete ali nikada nisam vidio da je bio u funkciji.Volio bi kada bi mi neko znao reci nesto vise o tome :-D .
ski_sa

#71 Re: Jezero u Sarajevu

Post by ski_sa »

arči wrote:hvala sto si pomogao:))
Koje godine je ovo slikano?

Hvala
arči

#72 Re: Jezero u Sarajevu

Post by arči »

ski_sa wrote:

Hvala
slikano je 1934-35 god
Jara

#73 Re: Jezero u Sarajevu

Post by Jara »

Jara wrote:Ima i filmski zapis o tom jezeru...bio na TV, davno... kako ga naći ?
;-)
stari film...nađe li ga ko ?
@Arči, fotke su mrak! :thumbup: :)
ski_sa

#74 Re: Jezero u Sarajevu

Post by ski_sa »

arči wrote:
ski_sa wrote:

Hvala
slikano je 1934-35 god
Hvala. Znas li mozda dali je porodica Curcic imala zemlju u blizini posjeda tvog pradjeda? I oni su bili na Kosevu (u blizini danasnjeg stadiona)?
arči

#75 Re: Jezero u Sarajevu

Post by arči »

pitala sam mamu i kaze da je porodica Curcic zivjela u blizini stadiona kosevo,i da je gosp.Curcic bio poznati pedijatar
Post Reply