Jezero najprije ima važnu ulogu za zdravlje stanovnika ( za one koji su još uvijek koliko-toliko funkcionalni).
O značaju zdravlja nema potrebe raspravljati jer je to temelj opstojnosti života ( znam da svi znamo, ali očigledno nas je većina u ovoj dejtoniji zaboravila kako se zdravlje čuva, naročito ono mentalno, jer nas isfrustriranost i neotesanost nešto plaho hoće od završetka rata pa naovamo
Moderna psihologija je odavno dokazala da lijepo uredjeni prostori tipa parkovi sa jezerima djeluju umirujuće i to često momentalno, a da ne govorim dugoročno. Dakle taj prvi zdravstveni razlog je vizuelno-psihološke prirode (psihičko zdravlje). Još jedan zdravstveni razlog je mogućnost rekreacije ( fizičko zdravlje).
Drugi razlog je mogućnost iskorištavanja akumulirane vode u razne svrhe.
Treći razlog je taj da Sarajlije nakon "nestanka" Trebevića i nemaju baš neko civilizovano izletište, nakon što je Vrelo Bosne u poslijeratnom periodu pretvoreno iz banjskog šetališta u seoski vašar.
Četvrti razlog je mogućnost poboljšanja imidža Sarajeva, koji je vrlo ozbiljno narušen u poslijeratnom periodu (sjetimo se "nedostatka" klupa po stanicama i parkovima, smeća u Miljacki, dramatičnog nestajanja zelenih površina u gradu zbog opsesije nove sarajevske vlasti betonom ( valjda im je asfalt "zabremedet" ), načina gradnje ( bam-buća potok, boljakov potok, briješće, švrakino, hum, bare, itd. itd.,) bojenja zgrada-grbavica, austro-ugarske zgrade, kanti za otpatke itd. itd.)
Dakle, četvrto= Image grada.
Ja dakle vidim navedena četiri razloga za jedno jezero u Sarajevu, a vjerujem da mnogi dijele moje mišljenje.
POzdrav
s.
cyprus wrote:Haj da fino upitam: koji će nam q jezero?