Saudijska dinastija - zaštitnik Meke i Medine

Rasprave o vjerskim temama.
Ahmmed

#51 Re: Saudijska dinastija - zaštitnik Meke i Medine

Post by Ahmmed »

Bosanac sa dna kace wrote:
Chmoljo wrote:
ali da se razumijemo, i ja sam protiv bilo kakvog rušenja. bilo čega. pade mi na pamet primjer velikana (Ahmmede vjerujem ti sigurno znaš o kome je tačno riječ...) koji je odbio obaviti molitvu u crkvi, iako je bio pozvan to da uradi, jer se plašio da će neko zbog tog čina naći za shodno da istu pretvori u džamiju...

a na kraju krajeva kako bi samo bilo da su Turci uništili NAŠE stećke?
rijec je o hazreti Omeru r.a.
stecci su dobili na vaznosti u 20. vijeku ne sjecam se nesto bas da su bili vazni nekom u 17. ili 18. vijeku....

ja se slazem sa @ahmmedom, ali mislim da je bolje prijecit nego lijecit, mnogi iz neznanja mal te ne pocnu obozavat dlaku, turbe, papucu itd...
Ma, vidi, bosanac....Ne može se širk sprječavati uništavanjem svih materijanih dokaza rane povijesti islama....Nema potrebe rušiti turbeta, kuće, mezarove, uništavati papuče i košulje, da se širk ne bi proširio....
Jer, koja je onda uloga uleme? I nema tu opravdanja tipa narod je ovakav ili onakav, narod je neobrazovan, zatucan i šta sve ne....Pa, ulema bi valjda, kad je vjera u pitanju, morala mijenjati takve stvari podučavanjem....a ne rušenjem....A vehabije upravo to rade:Rigidno, kruto, bez puno priče....."podučavaju".....
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#52 Re: Saudijska dinastija - zaštitnik Meke i Medine

Post by Chmoljo »

hm da, kao što reče, u tehničkom smislu. mene valjda smeta to što sam pomalo idealista... ipak je u pitanju Kaba...
Ahmmed

#53 Re: Saudijska dinastija - zaštitnik Meke i Medine

Post by Ahmmed »

Chmoljo wrote:hm da, kao što reče, u tehničkom smislu. mene valjda smeta to što sam pomalo idealista... ipak je u pitanju Kaba...
Ma, jeste....Ali, neko to mora i tehnički organizirati....I mislim da je bolje da to radi država u kojoj se nalaze Meka i Medina, nego, recimo, Organizacija islamske konferencije....Ne smijem ni da pomislim kako bi to izgledalo 8-)
Chmoljo

#54 Re: Saudijska dinastija - zaštitnik Meke i Medine

Post by Chmoljo »

Ahmmed wrote:
Chmoljo wrote:hm da, kao što reče, u tehničkom smislu. mene valjda smeta to što sam pomalo idealista... ipak je u pitanju Kaba...
Ma, jeste....Ali, neko to mora i tehnički organizirati....I mislim da je bolje da to radi država u kojoj se nalaze Meka i Medina, nego, recimo, Organizacija islamske konferencije....Ne smijem ni da pomislim kako bi to izgledalo 8-)
:lol: :lol: :lol: mrtvih glava bi bilo, i to na samoj konferenciji, tu si u pravu...
shalaedin

#55 Re: Saudijska dinastija - zaštitnik Meke i Medine

Post by shalaedin »

Ahmmed wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
Chmoljo wrote:
ali da se razumijemo, i ja sam protiv bilo kakvog rušenja. bilo čega. pade mi na pamet primjer velikana (Ahmmede vjerujem ti sigurno znaš o kome je tačno riječ...) koji je odbio obaviti molitvu u crkvi, iako je bio pozvan to da uradi, jer se plašio da će neko zbog tog čina naći za shodno da istu pretvori u džamiju...

a na kraju krajeva kako bi samo bilo da su Turci uništili NAŠE stećke?
rijec je o hazreti Omeru r.a.
stecci su dobili na vaznosti u 20. vijeku ne sjecam se nesto bas da su bili vazni nekom u 17. ili 18. vijeku....

ja se slazem sa @ahmmedom, ali mislim da je bolje prijecit nego lijecit, mnogi iz neznanja mal te ne pocnu obozavat dlaku, turbe, papucu itd...
Ma, vidi, bosanac....Ne može se širk sprječavati uništavanjem svih materijanih dokaza rane povijesti islama....Nema potrebe rušiti turbeta, kuće, mezarove, uništavati papuče i košulje, da se širk ne bi proširio....
Jer, koja je onda uloga uleme? I nema tu opravdanja tipa narod je ovakav ili onakav, narod je neobrazovan, zatucan i šta sve ne....Pa, ulema bi valjda, kad je vjera u pitanju, morala mijenjati takve stvari podučavanjem....a ne rušenjem....A vehabije upravo to rade:Rigidno, kruto, bez puno priče....."podučavaju".....
Ma stvar je u tome da je u BIH-a ustaljen termin Vehabije za ljude koji dozivljaju Islam potpunije od nas, mislim kada se covjek upozna sa Islamom, njegovim dozvolama i zabranama vidjecete da neodskacu mnogo od islamske prakse, cak su i privrzeniji od ostalih. Imidz koji ih prati, prati ih radi njihovog vanjskog izgleda "duge brade i kratkih pantalona". Iz naseg ugla bi svi Afganistanci, Pakistanci koji imaju isti mesheb kao mi Bosanci bili Vehabije zato sto uobicavaju pojednostvljenu i ponekad krutu liniju tumacenja u Islamu. Kada su u jednom drustvu ustali novotarija, tesko je iskorijeniti koliko god vi dokazivali istinu. Mnogi nisu imali snahu Omera r.a. da se suoce sa novotarima a da se islamski ummet nepodijeli, drugi su bili popustljivi zato su se muslimani i podjelili na sekte, a njihova ucenja pocela ralikovati. Svi koji znaju historiju 4 halifa, znaju za prilike kada se islamski ummet podijelio. Pojavu Haridzija, Murdzija, te Sunnija i Sija... Postavlja se pitanje da li je postupak rusenja u ovome slucaju dobronamjeran ili nije... Sirk ljude odvodi u vatru, to je najtezi grijeh i njega Allah tesko prasta, ali kako ce svatiti onaj koji cini sirk da je to nedozvoljeno ako se on na sam taj cin navikao i drzi do toga iz svoga ne znanja misleci da je ta njegova praksa i prava islamska praksa jer je tome poducen od svoga bliznjeg. Mislim da je ljude nekada i na tako ruzan nacin kao sto je rusenje potrebno spasiti od onoga sto ih ceka na onome svijetu ako u losoj praksi ljudi ustraju. Starijim generacijama muslimana rusenje kipova i zaostavstine idolopoklonika je bio kao hobi, generacije poslje su se zadovoljavale razbijanjem samo lica i glava kipova, treci bi se samo udaljili od toga... Mislim da je tesko otvoriti oci onome koji ustrajava u losoj praksi, pa makar ga i ubijedili svojim znanjem i istinom, tesko mu se odreci postupka kojeg voli...

Uloga uleme je da uci, cuva i poducava Allahovoj vjeri, da brani ono sto je Allah zabranio, da se bori protiv onoga sto je lose i da pravednim postupcima izazove ljubav prema Allahu i njegovoj vjeri, da iznalazi rijesenja u Allahovoj vjeri kada se neki problem isprijeci medju muslimanima tj. da izdaju fetwe, da vjeru propovjedaju onakvom kakva ona jest a ne kako je oni praktikuju i kreiraju prema svojim strastima. Vjera ima tumacenje koje izlazi iz Kur`ana, prakse posljednjeg Bozijeg poslanika Muhammeda s.a.v.s., idzme ili asure tj. jedinstvenog stava uleme o nekom pitanju, pa tek onda na 4 mjestu dolazi vlastito promisljanje o pojedinim pitanjima i to spada u Idztiahad. Vjera se uci i objasnjava na ovaj nacin... drugaciji nacina tumacenja mogu a nemoraju biti pogubni, najgore je kada vjera dobije interpretaciju prema necijem nahodjenju koje je proisteklo iz neznanja ili strasti.
Last edited by shalaedin on 14/08/2008 11:47, edited 1 time in total.
shalaedin

#56 Re: Saudijska dinastija - zaštitnik Meke i Medine

Post by shalaedin »

Da je slika muslimana i njihovog jedinstva kao sto je slika Hadza lijepa i jedinstvena mislim da bi nam bilo svima puno bolje...
Bosanac sa dna kace

#57 Re: Saudijska dinastija - zaštitnik Meke i Medine

Post by Bosanac sa dna kace »

Ahmmed wrote:Ovdje, dakako, ne mislim na privatne zbirke kraljevske porodice, jer se plašim da će mi se , od srama,zacrvenjeti uši :D
naumpade mi ovo oko privatnih zbirki i kolekcija Saudijske porodice, khm nesto kontam pa nije bas mahana ni prijasnjim zastitnicima Svetih mjesta koji su takodje imali privatne zbirke i kolekcije đurđijskih djevica, čerkeskih golobradih mladića, kineskih minijatura :-) ... a istovremeno su zabranjivali Kuran i ostala djela koji su pisani/štapmani van njihove teritorije :wink:
P.S. u biti sve četvorica se mi tu slažemo, samo na drugačiji način se izražavamo :) :-) :D ko u onoj priči on jede kupusu, ja jedem meso svaki dan, i u prosjeku svi jedemo sarmu :D :lol:
Bosanac sa dna kace

#58 Re: Saudijska dinastija - zaštitnik Meke i Medine

Chmoljo wrote:
Ahmmed wrote:
:lol: :lol: :lol: mrtvih glava bi bilo, i to na samoj konferenciji, tu si u pravu...
jaoooo sad ovo viđo, pa to bi bio cirkuz uživo :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ahmmed

#59 Re: Saudijska dinastija - zaštitnik Meke i Medine

Post by Ahmmed »

eH....Bez imalo želje da karikiram....

Da li potpunije doživljavanje islama znači, recimo, nepoštivanje saobraćajnih propisa????Semafora, konkretno?

Da li potpunije doživljavanje islama znači zabranu školovanja SVE ženske djece, kao što su to uradili talibani u Afganistanu?

Da li potpunije doživljavanje islama znači zabranu vožnje automobila za žene, oduzimanje prava glasa ženama, zabranu izlaska na ulicu bez nikaba?( Ovo se posljednja zabrana ne odnosi na žene koje posjećuju Saudijsku Arabiju, odnosno koje nisu Saudijke)

Da li potpunije doživljavanje islama znači isključivost,prijetnje džehennemom ako ne nosiš bradu i nisi skratio pantalone?
Last edited by Ahmmed on 14/08/2008 22:21, edited 1 time in total.
Bosanac sa dna kace

#60 Re: Saudijska dinastija - zaštitnik Meke i Medine

Ahmmed wrote:eH....Bez imalo želje da karikiram....

Da li potpunije doživljavanje islama znači, recimo, nepoštivanje saobraćajnih propisa????Semafora, konkretno?

Da li potpunije doživljavanje islama znači zabranu školovanja SVE ženske djece, kao što su to uradili talibani u Afganistanu?

Da li potpunije doživljavanje islama znači zabranu vožnje automobila za žene, oduzimanje prava glasa ženama, zabranu izlaska na ulicu bez nikaba?( Ovo se posljednja zabrana ne odnosi na žene koje posjećuju Saudijsku Arabiju, odnosno koje nisu Saudijke)

Da li potpunije doživljavanje islama znači isključivost,prijetnje džehennemom ako ne nosiš bradu i nisi skratio pantalone?
pa ti nama davno ovdje održa vaz da je to sve do interpretacije :wink: :)
a zamisli koji bi tek pogodak bio kad bi OIC vodio brigu o Meci i Medini, Al-Džezira bi se pobrinula da imamo i potpun ugođaj sa direktnim prenosom tog cirkuza:lol:
Chmoljo

#61 Re: Saudijska dinastija - zaštitnik Meke i Medine

Post by Chmoljo »

bilo bi gađanja papučama, kao na Al-Azharu kad profesori gađaju neposlušne studente... :lol:
emra_a

#62 Re: Saudijska dinastija - zaštitnik Meke i Medine

Post by emra_a »

Chmoljo wrote:bilo bi gađanja papučama, kao na Al-Azharu kad profesori gađaju neposlušne studente... :lol:

:lol:
Bosanac sa dna kace

#63 Re: Saudijska dinastija - zaštitnik Meke i Medine

emra_a wrote:
Chmoljo wrote:bilo bi gađanja papučama, kao na Al-Azharu kad profesori gađaju neposlušne studente... :lol:

:lol:
ih kad bi se gadjali samo papucama! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ponekad s'proljeca

#64 Re: Saudijska dinastija - zaštitnik Meke i Medine

Post by Ponekad s'proljeca »

Kad sve ovo procitam, moze se zakljuciti da su i muslimani u globalu dobrano zastranili kao i krscani!!!!! Negdje procitah da ima oko 74 mezheba, a jedan jedini Kran.

Daj ti Boze sudnjeg danan sto prije, da spoznamo sta je prava istina!!!!!
Chmoljo

#65 Re: Saudijska dinastija - zaštitnik Meke i Medine

Post by Chmoljo »

Ponekad s'proljeca wrote:Kad sve ovo procitam, moze se zakljuciti da su i muslimani u globalu dobrano zastranili kao i krscani!!!!! Negdje procitah da ima oko 74 mezheba, a jedan jedini Kran.

Allah dž.š. jedini zna šta kome u srcu stoji, i on je taj koji će odrediti ko će lijevo a ko desno... mislim da se u globalu, ljudi previše bave formom... to je samo moje mišljenje.
shalaedin

#66 Re: Saudijska dinastija - zaštitnik Meke i Medine

Post by shalaedin »

Ponekad s'proljeca wrote:Kad sve ovo procitam, moze se zakljuciti da su i muslimani u globalu dobrano zastranili kao i krscani!!!!! Negdje procitah da ima oko 74 mezheba, a jedan jedini Kran.

Ma procitas prevod Fatihe i vidis od cega se muslimani svakodnevno na svojim namazima utijecu... i dobijes jedinstvenu poruku o tome kakav bi trebao biti, niti slican jevrejima niti slican ksrcanima... jednostavno trebas da budes musliman onako kako ti to propisuje Kur`an i Sunnet jer to je srednji put koji je muslimanima predodredjen... manimo se sekti i njihovih ucenja inace cemo se svi razboliti kad vidimo kakvih nas ima...
Post Reply