KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
teAMICA

#51 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by teAMICA »

Amazonka27 wrote:
teAMICA wrote:mislim da posla ima, ali (vecina) judi nece da rade. Moze se desiti da se duze trazi, ali sigurna sam da ga ima. Problem je taj sto je kod nas fora do para nabrzaka i vecina nece da se trude i dokazu kako bi do normalne plate dosli. Najlakse je kukati i krivicu traziti u drugima (ne valja sef, uslovi na poslu, radno vrijeme, radne kolege, plata...)
Ne mislim na nikog konkretno ovdje, vec govorim uopste.
hajd se zakuni? :x
evo kunem se! nisam sve postove ni procitala na ovoj temi ali vidim da ima ljudi koji nisu imali srece i zao mi je zbog njih. Govorim svoje misljenje iz svog iskustva, u firmi u kojoj radim smo trazili radnicu (comp+fakturisanje+telefoni, nista strasno) NIKAKVE uvjete nismo postavili (ne treba VSS, ne treba znanje stranih jezika, ne treba cak ni neko pozn. comp., samo da ga zna upaliti, godine egal...)samo da hoce da radi!!!!!!!
I znas sta je bilo?
N I K O
- nakon vise od 30 osoba poslanih sa zavoda,
- nakon mene i svih oko mene koji smo ko mahniti sve ljude koje znam pitali imaju li koga ... itd
N I K O
i to nam se cesto desavalo
Pikova-dama

#52 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Pikova-dama »

madner wrote:
Pikova-dama wrote: Veci je problem ko ce ih prijaviti, nego ko ce ih kazniti. Moj sef je uticajan i sta ja mogu sad tu, da ga prijavim i da se vise nikad ne zaposlim (on to moze, bio je slucaj kod nas jedan). Sve je to mac s dvije ostrice...
Onda suti i trpi.
Pa..to cu ja da procijenim, kako i do koje mjere...
madner

#53 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by madner »

Dobro to stoji, ima oglasa gdje se odma vidi da je stela.
Amazonka27

#54 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Amazonka27 »

teAMICA wrote:
evo kunem se! nisam sve postove ni procitala na ovoj temi ali vidim da ima ljudi koji nisu imali srece i zao mi je zbog njih. Govorim svoje misljenje iz svog iskustva, u firmi u kojoj radim smo trazili radnicu (comp+fakturisanje+telefoni, nista strasno) NIKAKVE uvjete nismo postavili (ne treba VSS, ne treba znanje stranih jezika, ne treba cak ni neko pozn. comp., samo da ga zna upaliti, godine egal...)samo da hoce da radi!!!!!!!
I znas sta je bilo?
N I K O
- nakon mene i svih oko mene koji smo ko mahniti sve ljude koje znam pitali imaju li koga ... itd
N I K O
ja sam 7 god na birou i nikad me niko nije zovnuo ni na jedan posao...a imam i iskustva sa fakturisanjem, za kompom sam odlicna...jeste li nasli radnicu :D
madner

#55 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by madner »

Pikova-dama wrote:
madner wrote:
Pikova-dama wrote: Veci je problem ko ce ih prijaviti, nego ko ce ih kazniti. Moj sef je uticajan i sta ja mogu sad tu, da ga prijavim i da se vise nikad ne zaposlim (on to moze, bio je slucaj kod nas jedan). Sve je to mac s dvije ostrice...
Onda suti i trpi.
Pa..to cu ja da procijenim, kako i do koje mjere...
Hocu reci da ko nema hrabrosti da se bori za svoja prava nema pravo ni da se zali.
Dubioza
teAMICA

#56 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by teAMICA »

Amazonka27 wrote:
teAMICA wrote:
I znas sta je bilo?
N I K O
N I K O
ja sam 7 god na birou i nikad me niko nije zovnuo ni na jedan posao...a imam i iskustva sa fakturisanjem, za kompom sam odlicna...jeste li nasli radnicu :D
jesmo, al ko da nismo. :D
vidjet cu ako je uspijem dohavizati do jeseni, ako ne - saljem pp
Amazonka27

#57 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Amazonka27 »

teAMICA wrote:

Drzim te za post :D
madner

#58 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by madner »

Amazonka27 wrote:
teAMICA wrote:
Drzim te za post :D[/quote]

STELA, mito i korupcija :D
Pikova-dama

#59 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Pikova-dama »

Onda suti i trpi.[/quote]

Pa..to cu ja da procijenim, kako i do koje mjere...[/quote]

Hocu reci da ko nema hrabrosti da se bori za svoja prava nema pravo ni da se zali.
Dubioza[/quote]

Znam...prepoznala sam Dubiozu :) ali nije sve crno-bijelo. Ja se ne zalim, mozda je negdje ispalo tako ali ne. Samo sam rekla da moj sef radi stvari koje po zakonu ne bi smio. To se mene ne tice jer me ne dira. Dakle, ne zalim se, izvlacim iz svega najbolje sto mogu. Subotom npr. radim (prema Ugovoru ne), a ja lagano u subotu odem prema jugu, ugasim telefon...:)...ako si ti lud, ja sam ludja :))
Amazonka27

#60 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Amazonka27 »

pa snalazi se kako znas i umijes :D
Pikova-dama

#61 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Pikova-dama »

Amazonka27 wrote:pa snalazi se kako znas i umijes :D
:) :thumbup:
madner

#62 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by madner »

Pikova-dama wrote: Znam...prepoznala sam Dubiozu :) ali nije sve crno-bijelo. Ja se ne zalim, mozda je negdje ispalo tako ali ne. Samo sam rekla da moj sef radi stvari koje po zakonu ne bi smio. To se mene ne tice jer me ne dira. Dakle, ne zalim se, izvlacim iz svega najbolje sto mogu. Subotom npr. radim (prema Ugovoru ne), a ja lagano u subotu odem prema jugu, ugasim telefon...:)...ako si ti lud, ja sam ludja :))
Ljepota ovih nasih labavih ugovora je da se mogu lako raskinut. Ima valjda razgovor prije pocetka rada na teme kao sto su: radno vrijeme, godisnji i plata. :)
Liska

#63 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Liska »

Cuj posla ima ali narod nece da radi. Ima i takvih da se ne lazemo ali su oni ubjedljiva manjina u citavoj armiji nezaposlenih. A sustav je tako namjesten da ako se pobunis, gubis u svakom slucaju. Mozes mozda kratkorocno nesto i dobiti ali tesko ces dobiti drugi posao. Vecina poslodavaca zazire od ljudi koji bi, po njihovom ganjali pravdu, i ne zele ih zaposliti. "Dobar" glas stigne uglavnom prije nego sto apliciras ili nova firma kontaktira starog poslodavca gdje je prica kao nije los,strucnjak, ali nije spreman raditi prekovremeno bez da mu se plati, ne zeli raditi za praznike i kad je slobodan, buni se ako kasni placa, trazi bolje uvjete rada. Budimo realni, nasim poslodavcima takvi ne trebaju. :lol:
madner

#64 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by madner »

Koja je to sklop, pa ne daje mi niko crkavicu nego je ja zaradim.
Znaci da poslodavac preko mene isto zaradjuje, jer ja mu obavljam poslove na kojima on zaradjuje.

Ako ovom ne pase sto hocu svoja prava, pitanje je ko ce lakse naci adekvatnu zamjenu, ja ili on?
Ako je odgovor on, zapitao bi se da li sam sposoban i kako da poradim na sebi, ako je ja, onda imam pravo da trazim svoja prava.
Amazonka27

#65 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Amazonka27 »

madner wrote:
Pikova-dama wrote: Znam...prepoznala sam Dubiozu :) ali nije sve crno-bijelo. Ja se ne zalim, mozda je negdje ispalo tako ali ne. Samo sam rekla da moj sef radi stvari koje po zakonu ne bi smio. To se mene ne tice jer me ne dira. Dakle, ne zalim se, izvlacim iz svega najbolje sto mogu. Subotom npr. radim (prema Ugovoru ne), a ja lagano u subotu odem prema jugu, ugasim telefon...:)...ako si ti lud, ja sam ludja :))
Ljepota ovih nasih labavih ugovora je da se mogu lako raskinut. Ima valjda razgovor prije pocetka rada na teme kao sto su: radno vrijeme, godisnji i plata. :)
odgoori ti @Liska bas kako treba...
ili sto bi narod rekao...u izbirljive ciganke...prazna torba :D a nije to d ati imas socijalu neku sa biroa pa da mozes birati hoces li raditi ili ne...nego drug moj...ako zajebes to...osta ti bez rucka i ko zna kad ces ga pojest zaradjen svojim rukama...
Pikova-dama

#66 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Pikova-dama »

madner wrote:
Ima razgovor...ali cista suplja da te privuku :) Nazalost, ugovor na neodredjeno vrijeme se malo teze raskida... Ali kako sam rekla, meni se nigdje ne zuri...da bih polagala pravosudni moram jos ovdje biti par mjeseci (da namirim dvije godine), a onda kud koji mili moji :) Kao sto rekoh, vise on meni sad treba nego ja njemu ... samo opusteno... :thumbup:
Pikova-dama

#67 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Pikova-dama »

Amazonka27 wrote:
madner wrote:
ili sto bi narod rekao...u izbirljive ciganke...prazna torba :D a nije to d ati imas socijalu neku sa biroa pa da mozes birati hoces li raditi ili ne...nego drug moj...ako zajebes to...osta ti bez rucka i ko zna kad ces ga pojest zaradjen svojim rukama...
Ma bas tako...osta ti bez rucka, a boli njega...
madner

#68 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by madner »

Amazonka27 wrote:
madner wrote:
Drugi posao se trazi dok je covjek jos zaposlen.
Nije fino, ali je tako.

A taj glas... :lol:
madner

#69 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by madner »

Pikova-dama wrote:
madner wrote:
Ima razgovor...ali cista suplja da te privuku :) Nazalost, ugovor na neodredjeno vrijeme se malo teze raskida... Ali kako sam rekla, meni se nigdje ne zuri...da bih polagala pravosudni moram jos ovdje biti par mjeseci (da namirim dvije godine), a onda kud koji mili moji :) Kao sto rekoh, vise on meni sad treba nego ja njemu ... samo opusteno... :thumbup:
Cuj suplja da te privuku, sta kaze ti 1500 KM pa bude 1000? :-)

Imas onaj suplji dio, to stoji: tipa edukacija, napredovanje, duhovno bogacenje. Ali radno vrijeme, plata i godisnji su fiksne stvari.
metal_rules_cura

#70 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by metal_rules_cura »

d2 wrote:
metal_rules_cura wrote:
braco32 wrote:Mislim da ova tema mnoge interesuje a znam posebno u Zenici gdje je doći do radnog mijesta lutrija ako nemaš jaku vezu.
Interesuje me razmišljanje učesnika foruma iz drugih krajeva BiH , i kakva je kod njih situacija.

Nista se ne razlikuje ni bilo gdje drugo. Ne ide po sposobnosti nego podobnosti.
nije bas tako, na mjestu gdje radim uvijek primamo ljude po znanju jer nam podobnost ne znaci nista ako ne znaju raditi, ne mogu ja raditi i za njega i za sebe jer je on podoban.
Izuzetaka uvijek ima i svaka cast na tome! Ali kada govorim kazem u vecini slucajeva. Ne mogu nikad znati bas za sve! :)
Pikova-dama

#71 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Pikova-dama »

madner wrote: Ljepota ovih nasih labavih ugovora je da se mogu lako raskinut. Ima valjda razgovor prije pocetka rada na teme kao sto su: radno vrijeme, godisnji i plata. :)
Ima razgovor...ali cista suplja da te privuku :) Nazalost, ugovor na neodredjeno vrijeme se malo teze raskida... Ali kako sam rekla, meni se nigdje ne zuri...da bih polagala pravosudni moram jos ovdje biti par mjeseci (da namirim dvije godine), a onda kud koji mili moji :) Kao sto rekoh, vise on meni sad treba nego ja njemu ... samo opusteno... :thumbup:[/quote]

Cuj suplja da te privuku, sta kaze ti 1500 KM pa bude 1000? :-)

Imas onaj suplji dio, to stoji: tipa edukacija, napredovanje, duhovno bogacenje. Ali radno vrijeme, plata i godisnji su fiksne stvari.[/quote]

Eee da ti je znati...Ne za platu, to se fakat dogovori. Ali npr. kaze ti radi se do 5, a i malo malo u 9 izlazis iz kancelarije. Onda ti kaze, ne radi se nedeljom, a tebe malo malo neko zovne u nedelju da svratis do kancelarije da uradis nesto...eee ima toga joos :)

Eh da...i za godisnji...kaze ti da imas minimalno 18 dana po zakonu...a kad dodju godisnji imas 7, i to onda kad ti on odredi...ma joooj, kao sto rekoh, nije sve tako crno-bijelo...
Last edited by Pikova-dama on 30/07/2008 14:35, edited 1 time in total.
Maybach

#72 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Maybach »

Ja vec goinu i po intezivno trazim da odradim taj glupi pripravnicki,u sarajevu.Apliciram na sve moguce konkurse.Ali nema,ne moze,kad nas je stotinu na konkursu,a jedno se prima.Uglavnom su to drz.institucije gdje konkursi jedino i izlaze.Problem je pravilnik koga se navdno slijepo drze,a koji uopste nije logican,jer ako si studirao i 10 godina a imas prosjek 8,u svakom slucaju si u startu bolji od onog koji je zavrsio u roku,a prosjek mu 7.problem je i nacionalna struktura jer ako si bilo koje druge vjere ili pripadnosti osim bosnjak,prolaz ti je skoro pa zagarantovan.Vidjala sam situacije kada uzmu 15og ili 20og sa liste samo zbog druge nacionalnosti.Mislim da je to uzas.Pa brate bili,valjda onaj sa vise bodova treba da ima prednost pa kojoj god vjeroispovijesti ili bilo cemu drugom pripadao.Na fakultetu smo svi bili jednaki i jednako se trudili.A sto se stele tice,znam dosta primjera,jer ljudi to vise ne kriju,to je postala stvar prestiza,nesto sa cime se trebas pohvaliti.
zgembo_sa

#73 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by zgembo_sa »

Ima tu svega. Nagledao sam se ja vala i fakultetski obrazovanih ljudi koji su totalne neznalice. Stavis ga za kompjuter i das neke banalne stvari da ti uradi, tipa neka tabelica u excelu, neki word dokument da napravi, posalje mail... ma nista. O nekim strucnim znanjima da ni ne govorim. I to cesto budu bas mladi ljudi. Da ne povjerujes. S pravom se zapitas kako su ti ljudi zavrsili fakultet. Brzo se prepozna kvalitetan covjek i za takve sigurno nema problema. Ako naidje na 3 konkursa koja su vec namjestena, naic ce na cetvrti gdje ce proci... Ali danas se prodavat za fakultetski obrazovanu osobu, a ne znati se sluziti racunarom ili nekim svjetskim jezikom je stvarno sramota. A Boga mi takvi najcesce kukaju kako "je sve stela".

Ali mi cesto sebe znamo precjenjivati. Ima ljudi koji su zapeli ko volovi da ih prime u drzavnu sluzbu i samo na to konkurisu, a cesto ne ispunjavaju sve uslove, a ni ne gledaju vise uslove na konkursu nego konkurisu na sve sto dolazi iz ADS-a, a onda im prica ja ne mogu godinama da nadjem posao bla, bla... Znam takvih primjera nekoliko...

Naravno to ne opravdava stelu i sl. ali nije sve u steli, ako ne znate strane jezike upisite kurs, ako ne znate radit na racunaru pa daj nek vas neko nauci ili isto tako uzmite neki kurs. Necete vjerovati koliko takve sitnice znace u CV-u. Treba sebe unapredjivat, trudit se da izgledas i zvucis samouvjereno. Nedavno smo u mojoj firmi odbili lika koji je hajd recimo po cv-u zadovoljavao uslove postavljene u konkursu, ali je brate nekakav sav smusen, jednostavno nije za posao i jbg.
nebojeplavo

#74 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by nebojeplavo »

Maybach wrote:Ja vec goinu i po intezivno trazim da odradim taj glupi pripravnicki,u sarajevu.Apliciram na sve moguce konkurse.Ali nema,ne moze,kad nas je stotinu na konkursu,a jedno se prima.Uglavnom su to drz.institucije gdje konkursi jedino i izlaze.Problem je pravilnik koga se navdno slijepo drze,a koji uopste nije logican,jer ako si studirao i 10 godina a imas prosjek 8,u svakom slucaju si u startu bolji od onog koji je zavrsio u roku,a prosjek mu 7.problem je i nacionalna struktura jer ako si bilo koje druge vjere ili pripadnosti osim bosnjak,prolaz ti je skoro pa zagarantovan.Vidjala sam situacije kada uzmu 15og ili 20og sa liste samo zbog druge nacionalnosti.Mislim da je to uzas.Pa brate bili,valjda onaj sa vise bodova treba da ima prednost pa kojoj god vjeroispovijesti ili bilo cemu drugom pripadao.Na fakultetu smo svi bili jednaki i jednako se trudili.A sto se stele tice,znam dosta primjera,jer ljudi to vise ne kriju,to je postala stvar prestiza,nesto sa cime se trebas pohvaliti.
A program finansiranja pripravnickog staza od strane Zavoda za zaposljavanje? Znam da to se radi vec godinama. Vjerujem da se moze naci bar jedna firma koja bi imala godinu dana radnika kojeg nista ne placa :D
Amazonka27

#75 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Amazonka27 »

da...samo sto se tice tih stranih jezika...oni ne traze "poznavanje" nego prevodioca...pa ne mogu ja sve da znam u zivotu jebo te...da budem super ultra kompaktibilni univerzalni radnik...ako znam na racunaru skoro sve (od dos-a, preko baza do poznavanja osnova porogramiranja), ako studiram ekonomiju a zavrsila sam gradjevinsku tehnicku...pa moram li znati perfektno i taj engleski? Jednostavno nemam kad da ga usavrsim..a npr...bila sam od onih generacija koja je ucila ruski (ta daaaaaa)a isto tako....koliko nasih glavonja koji nam kroje te zakone o zaposljavanju...koliko oni govore dobro maternji pa tek onda neki "svjetski"
Post Reply