SIROMASTVO

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

AO83

#51 Re: SIROMASTVO

Post by AO83 »

alijagicalija wrote:AO
Prije upustanja u diskusiju ovog tipa ponoviti elementarnu matematiku. Ne znam odakle ti pravo da kazes 1500 KM dovoljno za 4 clana porodice. Prati malo:
1500 KM /4 clana=375 KM po clanu=299 USD /31 dan=9,6 USD dnevno (hipoteticki 30% hrana=2,88 USD= KM 3,54 iliti 5 u pola.Svaka cast, primjer tvoje Bosanske porodice ne mora svaki dan jest 5 u pola - moze nekad kupit i argetu posto je fabrika blizu a i pjesacenje je zdravo. Usput se stane na livadu da se ponovi matematika. Izvini ali moram ovako.
Pogledaj mnoga istrazivanja koja su uradjena u Bosni i svi su dosli do zakljucka da 1500 km je vise nego potrebno da se fino zivi. Opet ponavljam, nista luksuzno - nikakva luda putovanja itd itd To nema nikakve veze sa matematikom, vec jednostavnim prosijekom.

Googliraj potrsoacka korpa u BiH i vidjeces sta koristim kao referenciju.

Sa druge strane, zvanična statistika otkriva da je za potrošačku korpu u RS i FBiH potrebno izdvojiti nešto manje novca od prosječnih plata. Potrošačka korpa u RS, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u novembru je koštala 540,49 KM, a u oktobru je u FBiH iznosila 528,89 KM.

Sindikati tvrde suprotno jer statistika u potrošačku korpu uračunava samo higijenu i ishranu. Tako sindikalna potrošačka korpa u RS za septembar ove godine iznosi 1.008,07 KM, a obuhvata troškove prehrane, stanovanja, prevoza, odijevanja i higijene za četvoročlanu porodicu.

Sindikalna potrošačka korpa i u FBiH znatno je viša u odnosu na onu Zavoda za statistiku. Korpa, u koju prema standardima EU ulaze troškovi ishrane, grijanja, komunalija, obrazovanja i odijevanja, iznosi 1.420 KM.
alijagicalija

#52 Re: SIROMASTVO

Post by alijagicalija »

Smanjivanjem poreza uz ovako nestabilan i glomazan drzavni aparat bi se sve urusilo. Zamisli da policajcu umjesto 700 ili 800 isplacujes 300 ili 400 KM. Banalan primjer ali da li se pitas zasto je zdravstvo u ovakvom stanju ili druge nazovi javne sluzbe. Smanjivanje poreza u ovom stanju nemoguce. Ono sto je interesantno, bar meni je vrsta shock therapy za drzavnu administraciju, politicki ustroj i potpunu liberalizaciju u skladu sa ekonomskom politikom drzave - koja ne postoji-pa ne moze opcina voditi ekonomsku politiku jedne drzave, to bi bilo isti kao da vodi spoljnu politiku (u realnosti BiH i vodi). Mislis da je ekonomski prostor BiH zaista integrisan - mislim da nije. Ali nisam postavio pitanje da predlazem rijesenja i drzim monologe nego citam pametne sugestije.
alijagicalija

#53 Re: SIROMASTVO

Post by alijagicalija »

AO83 wrote:
Prije upustanja u diskusiju ovog tipa ponoviti elementarnu matematiku. Ne znam odakle ti pravo da kazes 1500 KM dovoljno za 4 clana porodice. Prati malo:
1500 KM /4 clana=375 KM po clanu=299 USD /31 dan=9,6 USD dnevno (hipoteticki 30% hrana=2,88 USD= KM 3,54 iliti 5 u pola.Svaka cast, primjer tvoje Bosanske porodice ne mora svaki dan jest 5 u pola - moze nekad kupit i argetu posto je fabrika blizu a i pjesacenje je zdravo. Usput se stane na livadu da se ponovi matematika. Izvini ali moram ovako.
Pogledaj mnoga istrazivanja koja su uradjena u Bosni i svi su dosli do zakljucka da 1500 km je vise nego potrebno da se fino zivi. Opet ponavljam, nista luksuzno - nikakva luda putovanja itd itd To nema nikakve veze sa matematikom, vec jednostavnim prosijekom.

Sa druge strane, zvanična statistika otkriva da je za potrošačku korpu u RS i FBiH potrebno izdvojiti nešto manje novca od prosječnih plata. Potrošačka korpa u RS, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u novembru je koštala 540,49 KM, a u oktobru je u FBiH iznosila 528,89 KM.

Sindikati tvrde suprotno jer statistika u potrošačku korpu uračunava samo higijenu i ishranu. Tako sindikalna potrošačka korpa u RS za septembar ove godine iznosi 1.008,07 KM, a obuhvata troškove prehrane, stanovanja, prevoza, odijevanja i higijene za četvoročlanu porodicu.

Sindikalna potrošačka korpa i u FBiH znatno je viša u odnosu na onu Zavoda za statistiku. Korpa, u koju prema standardima EU ulaze troškovi ishrane, grijanja, komunalija, obrazovanja i odijevanja, iznosi 1.420 KM.
Ne bih da se bavimo statistikom drzave koja ne zna broj stanovnika u 2008. Niti potrosackom korpom i GDP-om kao mjerilom. Ako ti je google glavna referenca, svaka cast. Da ne intelektualiziram. Ako se porast GDP-a mjeri time sto politicar ili drugi tajkun zaradi u ovoj godini 1mil. a covjek recimo u Dejcicima ili Pendicicima (sela ispod Bjelasnice) ima isti broj ovaca ili Hamo na AP istu platu od 400 KM. a GDP porastao. GDP u ovom slucaju nije relevantan. Nego u vezi 1500 KM. Sta drugi misle, da li je 1500 KM dovoljno za 4 clana porodice koja zivi kao podstar, kirija 300KM cca (kupovina 1m2= 2000KM) cca. I jedno matematicko. Koliko godina treba porodici sa 1500 KM da kupe 55m2 stana. Nema nagrade za tacne odgovore.
pustopoljina

#54 Re: SIROMASTVO

Post by pustopoljina »

Kada smo vec kod osnovnoskolskih predmeta, koliko jedan penzioner (recimo da je on siromasan) unese dnevno kalorija a s druge strane koliko kalorija dnevno treba da unese covjek u normalnim obrocima. Kada se napravi ovakva racunica mislim da je rezultat katastrofalan.
recimo da je preporucen odnos ishrane 55-60% UH,30% M, 10-15%P ,da je osnovni metabolizam kod starih ljudi 800kcal i da im je PAL 1,4 to iznosi nekih 1200kcal. da je 1500kcal. katastrofalno nije.

prosjecna starost bih je 38 godina.natalitet nam je u minusu bio, sad je nekih 1,4 prema who. to uopste nije katastrofalno.
medaaa

#55 Re: SIROMASTVO

Post by medaaa »

ako zelite da malo promjenite statistiku i definitivno nekom izmamite iskren osmjeh, pomognete jedno mlado bice pri skolovanju...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 35&t=52717
Liberalism

#56 Re: SIROMASTVO

Post by Liberalism »

alijagicalija wrote:Smanjivanjem poreza uz ovako nestabilan i glomazan drzavni aparat bi se sve urusilo. Zamisli da policajcu umjesto 700 ili 800 isplacujes 300 ili 400 KM. Banalan primjer ali da li se pitas zasto je zdravstvo u ovakvom stanju ili druge nazovi javne sluzbe. Smanjivanje poreza u ovom stanju nemoguce. Ono sto je interesantno, bar meni je vrsta shock therapy za drzavnu administraciju, politicki ustroj i potpunu liberalizaciju u skladu sa ekonomskom politikom drzave - koja ne postoji-pa ne moze opcina voditi ekonomsku politiku jedne drzave, to bi bilo isti kao da vodi spoljnu politiku (u realnosti BiH i vodi). Mislis da je ekonomski prostor BiH zaista integrisan - mislim da nije. Ali nisam postavio pitanje da predlazem rijesenja i drzim monologe nego citam pametne sugestije.

Ako hocemo iskreno, BiH aparat javne administracije nije glomazan. Da jeste morali bi ga usporediti sa nekom drugom drzavom i to dokazati. Posebno je to tesko dokazati iz razloga da svako drustvo ima svoje specifične potrebe koje onda utjecu na obim javne administracije. Sa ovim povećanjem BiH BDP (i sa povecanjem troškova javne administracije) vjerovatno je udio potrosnje institucija vlasti manji nego u Spaniji (u kojoj su ovi rashodi medju najnizim u Evropi). Tako ispravnije je reci neefikasan drzavni aparat nego ''glomazan''. I usput drustvo koje se zalaze za smanjenje siromastva i povećanje jednakosti u drustvu bi se trebalo istovremeno zalagati za povećanje uloge javne administracije i samim tim i povećaja poreza.

Drugo je to sto bi mi voljeli da nikako nemamo poreze al da ti drzava izgradi ultra luksuzan stan. To je samo odraz neznanja i primitivnog poimanjana politike
alijagicalija

#57 Re: SIROMASTVO

Post by alijagicalija »

Ne ustaj iz svoje fotelje u opcini, da te ledja ne ustaknu od sjedenja. Ispade da nam je dovojno 5 u pola na dan. Da ne moramo otic ni do Bjelasnice, da nam ekonomija i nije tako losa i da su ljudi u drzavnoj administraciji extra Efikasni. Usput pa zar 7000 KM plate zastupnicima nije malo puno, jelde da je puno. S jedne strane potrosacka korpa 500 do 600 KM s druge strane dovoljno 1500 KM a ovi opet sebi namakli 7000. Helem ispade vi primate 1500 mozete proci sa 500 do 600 a mi cemo sebi 7000 KM. Znatel ono ruzicasta BiH.
olduser

#58 Re: SIROMASTVO

Post by olduser »

izgradit infrastrukturu - autoputevi..zamisli onaj iz Mo odvuce do Tz robu za 3 sata, a sad mu treba min. 6 sati
uvezat gradove, elektronski, sve firme da imaju pristup netu, sad pola firmi nema pristup netu, oni koji imaju adsl su ko na konju..dial up je nekim zaseocima ko flat..
preko neta zavrsavanje pola poslova..u opstinama prebacit sve u elektronsku formu..
poreze smanjit min., smanjit PDV, stimulisat potrosnju...
ubrat proces registracije firmi, naplate potrazivanja..samim tim privlacis investitore..
smanjit troskove administracije - to nam pojede budzet - skontaj da pola od tog iznosa koji danas ide na administraciju ulozi se u privredu..
zaduzit se vani, i ulozit pametno..

al ko ce to uradit???
daj da udjemo u EU pa ce nam stranci zavrsit sve..ahha..hoce nam dat i guze malo...

*edit
alijagicalija wrote:Smanjivanjem poreza uz ovako nestabilan i glomazan drzavni aparat bi se sve urusilo. Zamisli da policajcu umjesto 700 ili 800 isplacujes 300 ili 400 KM.
al smanjis porez uz uslov da smanjis i administrativne troskove, da ne ide na plate i kojekakve klince 50 % il vise budzeta, pa vamo sta ostane...
pustopoljina

#59 Re: SIROMASTVO

Post by pustopoljina »

gdp na vikipediji nas stvrstava na 99. mjesto. od zemalja europe je albanija ispod nas. 179. zemalja ukupno.
63.cro, 66.slo i 69.srb
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... _(nominal)
alijagicalija

#60 Re: SIROMASTVO

Post by alijagicalija »

Jedan pravo glup porez : POREZ NA ISTAKNUTU FIRMU - oko 450 KM godisnje. bolesno.
DobroJutroKolumbo

#61 Re: SIROMASTVO

Post by DobroJutroKolumbo »

Evo, ja sam pored moje plate , koja je solidna , kakvih ima , siromasan ,a malo fali da budem i gladan, ali to nebi nikad rekao, nit' bi sebi priznao da sam gladan...
alijagicalija

#62 Re: SIROMASTVO

Post by alijagicalija »

pustopoljina wrote:gdp na vikipediji nas stvrstava na 99. mjesto. od zemalja europe je albanija ispod nas. 179. zemalja ukupno.
63.cro, 66.slo i 69.srb
Ublizu je i bratska zemlja Trinidad i Tobago, Ghana i Brunei. (Ovo za Bruneje znam, ima onaj Sultan od Bruneja, ober bogat i bahat)
pustopoljina

#63 Re: SIROMASTVO

Post by pustopoljina »

alijagicalija wrote:
pustopoljina wrote:gdp na vikipediji nas stvrstava na 99. mjesto. od zemalja europe je albanija ispod nas. 179. zemalja ukupno.
63.cro, 66.slo i 69.srb
Ublizu je i bratska zemlja Trinidad i Tobago, Ghana i Brunei. (Ovo za Bruneje znam, ima onaj Sultan od Bruneja, ober bogat i bahat)

iz koje se ti zemlje javljas?
alijagicalija

#64 Re: SIROMASTVO

Post by alijagicalija »

pustopoljina wrote:
alijagicalija wrote:
63.cro, 66.slo i 69.srb

iz koje se ti zemlje javljas?
Kazahstan... sad mi je ministar Heco navraco...iz BiH naravno.
pustopoljina

#65 Re: SIROMASTVO

Post by pustopoljina »

olduser wrote:izgradit infrastrukturu - autoputevi..zamisli onaj iz Mo odvuce do Tz robu za 3 sata, a sad mu treba min. 6 sati
uvezat gradove, elektronski, sve firme da imaju pristup netu, sad pola firmi nema pristup netu, oni koji imaju adsl su ko na konju..dial up je nekim zaseocima ko flat..
preko neta zavrsavanje pola poslova..u opstinama prebacit sve u elektronsku formu..
poreze smanjit min., smanjit PDV, stimulisat potrosnju...
ubrat proces registracije firmi, naplate potrazivanja..samim tim privlacis investitore..
smanjit troskove administracije - to nam pojede budzet - skontaj da pola od tog iznosa koji danas ide na administraciju ulozi se u privredu..
zaduzit se vani, i ulozit pametno..

al ko ce to uradit???
daj da udjemo u EU pa ce nam stranci zavrsit sve..ahha..hoce nam dat i guze malo...

*edit
alijagicalija wrote:Smanjivanjem poreza uz ovako nestabilan i glomazan drzavni aparat bi se sve urusilo. Zamisli da policajcu umjesto 700 ili 800 isplacujes 300 ili 400 KM.
al smanjis porez uz uslov da smanjis i administrativne troskove, da ne ide na plate i kojekakve klince 50 % il vise budzeta, pa vamo sta ostane...

da-ko ce to uraditi. nasi,koji imaju pojma,vise vole pricati o imf,sb itd.isl. nego zasukati rukave...jer im se ne isplati.
onda slijedi oni sto jedva cekaju da kazu-birali ste,eto vam ga... i krug je zatvoren.
alijagicalija

#66 Re: SIROMASTVO

Post by alijagicalija »

alijagicalija wrote:
AO83 wrote:

Ne bih da se bavimo statistikom drzave koja ne zna broj stanovnika u 2008. Niti potrosackom korpom i GDP-om kao mjerilom. Ako ti je google glavna referenca, svaka cast. Da ne intelektualiziram. Ako se porast GDP-a mjeri time sto politicar ili drugi tajkun zaradi u ovoj godini 1mil. a covjek recimo u Dejcicima ili Pendicicima (sela ispod Bjelasnice) ima isti broj ovaca ili Hamo na AP istu platu od 400 KM. a GDP porastao. GDP u ovom slucaju nije relevantan. Nego u vezi 1500 KM. Sta drugi misle, da li je 1500 KM dovoljno za 4 clana porodice koja zivi kao podstar, kirija 300KM cca (kupovina 1m2= 2000KM) cca. I jedno matematicko. Koliko godina treba porodici sa 1500 KM da kupe 55m2 stana. Nema nagrade za tacne odgovore.
A pitanje?
Liberalism

#67 Re: SIROMASTVO

Post by Liberalism »

DobroJutroKolumbo wrote:Evo, ja sam pored moje plate , koja je solidna , kakvih ima , siromasan ,a malo fali da budem i gladan, ali to nebi nikad rekao, nit' bi sebi priznao da sam gladan...
Siromastvo je subjektivan pojam i jedino je ispravno mjerenje na individalnoj osnovi. Npr ukoliko necija plata za jedan mjesec padne na 40 % plate iz predhodnog mjeseca, taj pojedinac je taj mjesec siromasan. To je prema standardima ILO.

Iako neko ima platu 1500 KM ako mora da daje 1000 kao ratu za stan, on ako zivi sam nije siromasan (jer je 500 KM vise od 200 ili 250 KM koliko treba osobi za minimalne zivotne potrebe). Ukoliko zive zajedno dvije osobe, obje osobe su siromasne (500 KM im ne moze biti za zadovoljavanje minimalnih životnih potreba). Treba imati na umu da nezadovoljavanje i drustvenih i životnih potreba nije jedno te isto. To su dvije granice. prva (250 KM) je granica na kojoj neko ne uspjeva niti da prezivi (bez ozbiljnijih posljedica po vlastiti zivot), a druga granica (moze se uzeti kriterij 40, 50 ili 60 % medijalnog prihoda) je granica drustvenih potreba gdje neko ne može da zadovolji sve potrebe koje su neophodne za aktivno učešće u političkom, građanskom, ekonomskom, socijalnom i kulturnom zivotu.
DobroJutroKolumbo

#68 Re: SIROMASTVO

Liberalism wrote:
DobroJutroKolumbo wrote:Evo, ja sam pored moje plate , koja je solidna , kakvih ima , siromasan ,a malo fali da budem i gladan, ali to nebi nikad rekao, nit' bi sebi priznao da sam gladan...
Siromastvo je subjektivan pojam i jedino je ispravno mjerenje na individalnoj osnovi. Npr ukoliko necija plata za jedan mjesec padne na 40 % plate iz predhodnog mjeseca, taj pojedinac je taj mjesec siromasan. To je prema standardima ILO.

Iako neko ima platu 1500 KM ako mora da daje 1000 kao ratu za stan, on ako zivi sam nije siromasan (jer je 500 KM vise od 200 ili 250 KM koliko treba osobi za minimalne zivotne potrebe). Ukoliko zive zajedno dvije osobe, obje osobe su siromasne (500 KM im ne moze biti za zadovoljavanje minimalnih životnih potreba). Treba imati na umu da nezadovoljavanje i drustvenih i životnih potreba nije jedno te isto. To su dvije granice. prva (250 KM) je granica na kojoj neko ne uspjeva niti da prezivi (bez ozbiljnijih posljedica po vlastiti zivot), a druga granica (moze se uzeti kriterij 40, 50 ili 60 % medijalnog prihoda) je granica drustvenih potreba gdje neko ne može da zadovolji sve potrebe koje su neophodne za aktivno učešće u političkom, građanskom, ekonomskom, socijalnom i kulturnom zivotu.

Ti pisi statistike , a ja ti rekoh onako "narodski" kako jeste kod mene!
josip_krtalic

#69 Re: SIROMASTVO

Post by josip_krtalic »

"Ako hocemo iskreno, BiH aparat javne administracije nije glomazan. Da jeste morali bi ga usporediti sa nekom drugom drzavom i to dokazati. Posebno je to tesko dokazati iz razloga da svako drustvo ima svoje specifične potrebe koje onda utjecu na obim javne administracije."

Plaće parlamentarnih zastupnika u eu drzavama ne prelaze niti dupli prosjek tih drzava. Ovdje je prosjek oko 700 maraka a placa kad se oduzme topli obrok i ovi dodaci jednog parlamentarca u bih iznosi 7 ili 8 X veći iznos od prosjeka.
Šta će ti veći statistički pokazatelj. Ako staneš uspoređivat samo ćeš se dublje razočarat ako zdravo ekonomski razmisljaš.
alijagicalija

#70 Re: SIROMASTVO

Post by alijagicalija »

Liberalism wrote:

Ne trebamo nista raditi dace Bog. To sto drugi zive 10 Eur, 20 Eur 50 Eur na dan to je OK. Mi nemamo i tacka. Ne mozemo da zadovoljimo nase kulturne potrebe. Prije svega zbog ovakvog razmisljanja nastaje drustvo koje odbija bilo koju vrstu inkluzije ili stvaranje vrijednosti i sansi za sve svoje gradjane. Ovakvo razmisljanje ima sve odlike feudalizma. Kao na reklami onoj (pojacajte moj styling to moze podnijeti) Smanjite jos moj life style to moze podnijeti. Ti sigurno nisi ozbiljan. Reci mi da se salis. Podnijecu siromastvo puno lakse ako saznam da vas je manje feudalaca.
alijagicalija

#71 Re: SIROMASTVO

Post by alijagicalija »

2007 04-2008 05-2008

Broj zaposlenih 413.676 429.431 430.254

Broj nezapos. 370.459 348.615 344.633

Ovako to zavod za statistiku FBIH prikazuje. Znaci broj nezaposlenih se kao smanjuje, broj zaposlenih raste. A ustvari ljudi odlaze, umiru. GDP tu negdje, investicija ima, bude, siromastvo relativna stvar...ma dajte...
Liberalism

#72 Re: SIROMASTVO

Post by Liberalism »

alijagicalija wrote:
Liberalism wrote:

Ne trebamo nista raditi dace Bog. To sto drugi zive 10 Eur, 20 Eur 50 Eur na dan to je OK. Mi nemamo i tacka. Ne mozemo da zadovoljimo nase kulturne potrebe. Prije svega zbog ovakvog razmisljanja nastaje drustvo koje odbija bilo koju vrstu inkluzije ili stvaranje vrijednosti i sansi za sve svoje gradjane. Ovakvo razmisljanje ima sve odlike feudalizma. Kao na reklami onoj (pojacajte moj styling to moze podnijeti) Smanjite jos moj life style to moze podnijeti. Ti sigurno nisi ozbiljan. Reci mi da se salis. Podnijecu siromastvo puno lakse ako saznam da vas je manje feudalaca.
Iako se tvoj komentar uopste ne odnosi na moj post, zelim da prokomentarisem sta sam napisao. Ja sam samo naveo sta su međunarodni standardi. Socijalna isključenost nije hava. Bilo koja porodica koja se iznenada suoči sa smanjenjem prihoda (od 50 ili 60 %) sigurno ce se susresti sa fenomenom socijalne isključenosti. Sta sada nekoga kao vrijeđa sto je neko postavio minimalne standarde (koji su međunarodno usaglaseni i koje Bosna ovako ece nijkad dostignuti) koji bi trebali biti signal vlastima kada je neko socijalno isključen te signal kako bi se trebali ponašati u ublazavanju posljedica socijalne iskljucenosti.
josip_krtalic

#73 Re: SIROMASTVO

Post by josip_krtalic »

"Ovako to zavod za statistiku FBIH prikazuje. Znaci broj nezaposlenih se kao smanjuje, broj zaposlenih raste. A ustvari ljudi odlaze, umiru. GDP tu negdje, investicija ima, bude, siromastvo relativna stvar...ma dajte..."

Pa cijela zap europa na neki način izumire. Narodi sa istoka kinezi, indijci i ostali jednostavno napreduju. To je tako. Što se tiče feudalizma ipak malo pretjeruješ. Feudalizam ako ga već reanimiraš je prisutniji na zapadu više nego igdje samo što je sofisticiraniji. Mediji čine ulogu koju je prije imala crkva u srednjem vijeku jednim dijelom.
Ljudi obično idealiziraju kad kritiziraju. Treba reć usporedbu pa nešto kritizirati.
Ne može se govoriti kako smo mi ovakvi ili onakvi a temelj na kojem gradiš takav stav "i gori".
pustopoljina

#74 Re: SIROMASTVO

Post by pustopoljina »

1 m kvadratni u zg kosta 2000eur. odlicna plata je 10 000 kuna (oko 1200 eur). koliko treba prosjecnom hrvatu da kupi stan?
ne moras kopati po bosni,da bi vidio sta je kapitalizam. koliko beclija moze kupiti stan u becu? koliko njujorcana moze kupiti stan u njujorku? moze...sa hipotekom. pripada li to tebi?
istu ces sansu imati i ti,jos malo. tada neces biti manje siromasan.
ona stara vremena su prosla. imati svoj stan,dobiti ga od firme je puka mastarija. ljudi sa zapada su se uvijek divili nasim kucama.a mi smo bili uvijek neka tamo siromasnija zemlja (yu).
moras malo skontati sta je tema ove price. siromastvo nije zivjeti pod kirijom. mozda ti to zvuci kao naivni optimizam...ali nije. nije bosna pred kolapsom. nazalost. ovako-bas ovako,moze jos nekoliko decenija.
mi smo zemlja u kojoj se jos sanja o danu sa osam sati radnog vremena,godisnjim odmorima na moru,zimovanjima na planini (za svakog),stanovima koje se dobijaju preko firmi o besplatnom zdravstvenom osiguranju. ono sto zivimo je drugi sistem, kojem cemo se ili prilagoditi (zajedno s onima koje biramo na izborima).
tu utopiju ne mozes zivjeti ni u zemljama koje su na vrhu gdp tabele. tj.mozes (ali isto statisticki-sto kod bosne ismijavas) pa imas jednog bil gejtsa i jednog no name pod kakvim stepenistem,u kartonskoj kutiji negdje u bruklinu...
DobroJutroKolumbo

#75 Re: SIROMASTVO

Liberalism wrote: Ja sam samo naveo sta su međunarodni standardi. Socijalna isključenost nije hava. Bilo koja porodica koja se iznenada suoči sa smanjenjem prihoda (od 50 ili 60 %) sigurno ce se susresti sa fenomenom socijalne isključenosti. Sta sada nekoga kao vrijeđa sto je neko postavio minimalne standarde (koji su međunarodno usaglaseni i koje Bosna ovako ece nijkad dostignuti) koji bi trebali biti signal vlastima kada je neko socijalno isključen te signal kako bi se trebali ponašati u ublazavanju posljedica socijalne iskljucenosti.

Jedno je socijalna iskljucenost , kad zbog manjka novca ne mozes da ucestvujes u drustvenom , kulturnom itd, zivotu ,a drugo je kad si gladan!!!
Post Reply