Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#51 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini

Post by mIRCerka »

Qler wrote:neka PD i neka zivotinja. 1. 90% ovih zivotnja kad bi pustili u divljninu umrle bi za 7 dana jer nikad nisu je ni vidjele a ne naucile da love ili da bjeze.

i stvarno me pocinje nervirati na forumu generalna kontra. znaci imamo zoo - fuj, ovakav onakav nehuman itd. da nema zoo-a bilo bi jebo grad koji nema zoo-a i sl.

zato opet kazem neka doline i neka zivotinja i nek dovedu jos 1000 drugih da ja mogu otici i sa svojim djetetom kad ga budem imao i kazem mu vidis ovo je lav, a ne da ga jos ja prisiljavam da gleda TV jer danas djeca i onako ne vide ni sunca ni mjeseca od tv-a i racunara.

a majmuni su OK , prvo malo se raspitajte pa onda pricajte o bolestima i jel vama izgleda ok. ni njima vasi guzovi nisu ok pa ih ne vidim da se zale.
Ko ce hraniti te lavove i tigrove?
i ne kaze raja genaralno ZOO treba ukinut, vec KANTON SARAJEVO IMA PRECIH PROBLEMA NA KOJE JE TREBALO POTROSIT TIH POLA MILIONA KM.
popajic

#52 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini

Post by popajic »

Kanton Sarajevo nema izgleda ni snage,ni volje,ni znanja da sredi ljudski Zoo.A poznato je da su ljudi najgore zvijeri.
Eh,kad (ako ikad) to sredimo,onda prelazimo na lavove,tigjove i ostale male mace.
uvjek dobar gost

#53 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini

Post by uvjek dobar gost »

kad su potrošili pola miliona na zeleni trotoar... ovi lavovi bar imaju glavu i rep...
armin_tz

#54 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini

Post by armin_tz »

Vasa PD nasuprot tuzlanskog nazovi ZOO-a je Utopija
ping_pong

#55 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini

Post by ping_pong »

Ja raspolažem informacijom da su gospodi iz Udruženja SOS nekoliko puta nuđene lokacije izvan grada za smještaj i brigu napuštenih psa i lutalica.
Međutim, razvedenoj obitelji Ivanišević nije se svidjela pomisao da moraju boraviti i raditi po cijeli dan na periferiji grada, i oni insistiraju da ta lokacija bude što bliža centru, a što jeftinija (da bi se uspjela ostvariti razlika u cijeni).
Mislim da obitelj Ivanišević treba prvo da uredi svoje privatne razmirice i da onda pošteno objavi svoje namjere.

Drugo, što je dosta zanimljivo, je šta je sa psima koji iz BiH (na razne načine) pristignu u Austriju. Kolika se cijena može postići za pse koji raznim laboratorijama služe za ispitivanje svega i svačega (austrijski zakoni su izuzetno rigorozni kad se radi o evidentiranim psima lutalicama, dok naši psi u Austriju ulaze sa "legalnim" papirima i potom "nestaju" ? Za skupe novce.
Nije sunce sve što sja :x
Skyfox

#56 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini

Post by Skyfox »

@pong

pa prilozi nam te informacije sa kojima raspolazes, ili si to negdje nacuo/la, rekla kazala...
ventilator

#57 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini

Post by ventilator »

treba im se dati malo bolji uslovi mislim zivotinjama :) i treba dovesti te nove sta tamo imaju amo magarci, kokoske i tako to, ovi nasi domacini koze i tak to
za_sada_bez_dobrog_nicka

#58 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

popajic wrote:Kanton Sarajevo nema izgleda ni snage,ni volje,ni znanja da sredi ljudski Zoo.A poznato je da su ljudi najgore zvijeri.
Eh,kad (ako ikad) to sredimo,onda prelazimo na lavove,tigjove i ostale male mace.

Kako nema, kad u Sarajevu postoji ZOO sa endemskim primjercima faune. Adresa Trg BiH 1 :D
uvjek dobar gost

#59 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini

Vako ljudi nisam bio u dolini pionira od prije agresije i opsade Sarajeva... i iskoristih subotu u te svrhe...

Lisica mi je najjači lik doline...u njenim očima se vidi sav očaj i sva depresija životinja kooje naseljavaju dolinu pionira.... stvarno nešto neurotičnije odavno vidio nisam, čak sam i sam bolji od pomenute lisice... doduše ne uvijek..

Zvjerinjak je po datumu na znaku mislim trebao skoro biti već gotov...

Sve u svemu gdje su borci za prava životinja, uslove njihovog života... i sve kupa, uslovi u kojim se drže životinje su nehumani, možda čak i nehigijenski, na par metara od zebri piči autobus.. a i ostali saobraćaj...

Kad se podvuče linija... bio sam za zvjerinjak kad sam vidio sliku, a kad sam posjetio pomenutu dolinu... kažem sljedeće, neka te novce ulože u smještaj ostalih životinja i njihovu akmodaciju...

Za ono sve gore neko bi u normalnoj zemlji završio u zatvoru......
SinjaD

#60 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini

Post by SinjaD »

Postojanje zoo vrtova, za mene, je pogrešno i nehumano. Kad god odem u pionirsku srce mi se cjepa.

Taj zvjerinjak je apsolutno nepotreban i suvišan. Slažem se da te novce treba upotrijebiti da se poboljšaju uslovi života ovih jadnih životinja koje su već u pionirskoj.

Zoo vrtovi bi generalno trebali prerasti u neku vrstu prihvatilišta, veterinarskih stanica i sl.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#61 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini

Post by mIRCerka »

uvjek dobar gost wrote:Vako ljudi nisam bio u dolini pionira od prije agresije i opsade Sarajeva... i iskoristih subotu u te svrhe...

Lisica mi je najjači lik doline...u njenim očima se vidi sav očaj i sva depresija životinja kooje naseljavaju dolinu pionira.... stvarno nešto neurotičnije odavno vidio nisam, čak sam i sam bolji od pomenute lisice... doduše ne uvijek..

Zvjerinjak je po datumu na znaku mislim trebao skoro biti već gotov...

Sve u svemu gdje su borci za prava životinja, uslove njihovog života... i sve kupa, uslovi u kojim se drže životinje su nehumani, možda čak i nehigijenski, na par metara od zebri piči autobus.. a i ostali saobraćaj...

Kad se podvuče linija... bio sam za zvjerinjak kad sam vidio sliku, a kad sam posjetio pomenutu dolinu... kažem sljedeće, neka te novce ulože u smještaj ostalih životinja i njihovu akmodaciju...

Velja jedini trubi o tome non stop. Za ostale ne znam.
accent

#62 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini

Post by accent »

smuci mi se zivot kada vidim u kakvim uslovima te zivotinje zive
najbolje bi ih bilo humano eutanizirati
o rasporedu zivotinja u kavezima da ne govorim
stavili nekakve koze, muflone i srne u najveci kavez a lame u najmanjem

najbolje bi bilo taj zoo zatvoriti i otvoriti park sa vozicima, auticima itd itd

kad sam vidio kako djeca medu hrane smokijem doslo mi je da acim njihove debilne roditelje medama
niko ne razmislja o bolestima

ako vec hocemo zoo izmejstiti ga van grada ne nekakvu ogromnu livadu i odraditi to kako treba
po uzoru ne naki zoo iz evrope
barby02

#63 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini

Post by barby02 »

uvjek dobar gost wrote:
Za ono sve gore neko bi u normalnoj zemlji završio u zatvoru

7 puta treba zaboraviti da bi se naucilo:
Za ono sve gore neko bi u normalnoj zemlji završio u zatvoru :thumbup:
uvjek dobar gost

#64 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini

Ne definitivno , razmišljah par dana o viđenom gore.. mislim na dolinu pionira.. i sve životinje u njoj..
Depresija je tako očigledna na životinjama koje su gore zatočene da to nije normalno, nisam čuo da se ijedna organizacija borila za uslove smještaja divljih životinja u pomenutoj dolini, zar je nemoguće organizovati nešto kao donatorsku konferenciju na kojoj bi građani doprinjeli situaciji, zar fakat nema niko stručan da se uposli kao šef gore il barem kao savjetnik... zar nije moguće organizovati bilo kakvu akciju kaja bi imala za cilj popravljanje uslova u kojim životinje gore obitavaju...

Zar nema niti jedan umjetnik da obradi temu prava životinja u dolini pionira, zar niti jednoj televiziji nije interesantno da napravi prilog o ters lisici...
Sve u svemu djecu striju od sedam godina ne treba voditi gore jer mogu doživjeti traumu samo i ništa drugi a ni ništa lijepo....
Skyfox

#65 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini

Post by Skyfox »

Dans citam (ne znam koliko je svjeza informacija) dovode par lavova i par tigrova plus i jos neke zivotinje iznenadenja... :roll: Hoce nasilu ZOO a ne mogu im obezbjediti osnovno. Nije mi jasno kako ZOO vrtovi koji doniraju puste te zivotinje u bezuslovne habitate...
uvjek dobar gost

#66 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini

Skyfox wrote:Dans citam (ne znam koliko je svjeza informacija) dovode par lavova i par tigrova plus i jos neke zivotinje iznenadenja... :roll: Hoce nasilu ZOO a ne mogu im obezbjediti osnovno. Nije mi jasno kako ZOO vrtovi koji doniraju puste te zivotinje u bezuslovne habitate...
Upravo to nije mi jasno kako su ih primili u tu asocijaciju Europskih ZOO vrtova a onakva je situacija gore... ako će taj prijem značiti napredak nemam ništa protiv, čak što više.
Fiore

#67 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini

Post by Fiore »

Jos kad bi maloljetne prestupnike., vodili u obilazak., da vide sa kim ce djelit slobodu iz resetaka.. :o
Skyfox

#68 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini

Post by Skyfox »

napredak je bitan ali ja ga ne vidim (iako iskreno zadnji put sam vodio gore rodicu prije vise od 2g).
Do sada su trebali napredovati bar nekoliko svjetlosnih godina. I nedostatak sredstava im nikako ne moze biti izgovor jer nisu onda ni trebali nabavljati zivotinje za koje nemaju uslove. Po meni bolje stavi ulaz 15KM ali samo ako ce se ta sredstva usmjeriti na poboljsanje uvjeta.
Ne mogu da ne poredim, habitat za jednog tigra u ZOO vrtu u Pragu je veci od cijele PD sa malim brdom, sumom i jezerom.

Ako zatvore te divlje macke u nekih 15-20 kvdrata betona kao prije rata to ce biti ravno torturi...
A sudeci po medi to je vrlo vjerovatno!
fixer

#69 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini

Post by fixer »

Skyfox wrote:napredak je bitan ali ja ga ne vidim (iako iskreno zadnji put sam vodio gore rodicu prije vise od 2g).
Do sada su trebali napredovati bar nekoliko svjetlosnih godina. I nedostatak sredstava im nikako ne moze biti izgovor jer nisu onda ni trebali nabavljati zivotinje za koje nemaju uslove. Po meni bolje stavi ulaz 15KM ali samo ako ce se ta sredstva usmjeriti na poboljsanje uvjeta.
Ne mogu da ne poredim, habitat za jednog tigra u ZOO vrtu u Pragu je veci od cijele PD sa malim brdom, sumom i jezerom.

Ako zatvore te divlje macke u nekih 15-20 kvdrata betona kao prije rata to ce biti ravno torturi...
A sudeci po medi to je vrlo vjerovatno!
zoo u pragu sam obilazio 5 sati neprekidnog hoda i nisam uspio citavog da ga obidjem. tamo zivotinje stvarno zive u poprilicno solidnim uslovima. citava pionirska dolina je velicine jedne livade koja je ostavljena za geparde.
Skyfox

#70 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini

Post by Skyfox »

fixer wrote: zoo u pragu sam obilazio 5 sati neprekidnog hoda i nisam uspio citavog da ga obidjem. tamo zivotinje stvarno zive u poprilicno solidnim uslovima. citava pionirska dolina je velicine jedne livade koja je ostavljena za geparde.
ja sam zivio tamo ko klinac dvije godine i sigurno sam bio jedno 10x ako ne i vise i nikad ga nisam mogao obici cijelog, uvijek nesto novo vidis, neku stazu, put, most...

a pored sredstava kod nas nedostaje i ambicije i vizija da bi se moglo nesto tako stvoriti... Jer pazi, da ogradis jednu ogromnu parcelu ne treba ti puno love ni muke, samo malo truda, volje i vizija... Naravno sa puno ljubavi prema tim zivotinja...
fixer

#71 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini

Post by fixer »

u vrijeme dok si ti bio jesu li postojali oni ogromni baloni? bio si prije poplave ili poslije?
Skyfox

#72 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini

Post by Skyfox »

fixer wrote:u vrijeme dok si ti bio jesu li postojali oni ogromni baloni? bio si prije poplave ili poslije?
prije rata 90.-91. ne sjecam se balona.

Uglavnom nezaboravno vec tada mogu mislit kao je sad
uvjek dobar gost

#73 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini

Compact wrote:Odlično mjesto za održavanje manifestacije "Queer festival", i mislim da bi bilo super da tamo nastave živjeti srećno i veselo.
p.s. Ovo je kultura dijaloga, svak ima pravo da iznese što misli (po novim šemema čak i ako vrijeđa ostale što pokazuju i gore navedene aktivnosti u ramazanu)!!!
Svakako podržavam izgradnju zvjerinjaka!!!
Pobrkao si teme... kad si i jesi li ikad bio / bila u dolini pionira i ako jesi kako ti se svidjelo i bili šta promijenio i unaprijedio..?
Ja se ne bih vodio tvojom logikom o pravu na iznošenje mišljenja čak i ako vrijeđa druge i drugačije, tako da ću se ujesti za jezik.
Compact

#74 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini

Post by Compact »

uvjek dobar gost wrote:
Compact wrote:Odlično mjesto za održavanje manifestacije "Queer festival", i mislim da bi bilo super da tamo nastave živjeti srećno i veselo.
p.s. Ovo je kultura dijaloga, svak ima pravo da iznese što misli (po novim šemema čak i ako vrijeđa ostale što pokazuju i gore navedene aktivnosti u ramazanu)!!!
Svakako podržavam izgradnju zvjerinjaka!!!
Pobrkao si teme... kad si i jesi li ikad bio / bila u dolini pionira i ako jesi kako ti se svidjelo i bili šta promijenio i unaprijedio..?
Ja se ne bih vodio tvojom logikom o pravu na iznošenje mišljenja čak i ako vrijeđa druge i drugačije, tako da ću se ujesti za jezik.
Bojim se da te niko nije ništa pitao o tvojoj logici!!!
Što se tiče promjena u pionirskoj dolini, ja sam davno predložio da se ukloni onaj slijepi vuk (znaju to oni prijeratni posjetioci pionirske doline) pa su me poslušali i uklonili vuka!!!
lopta

#75 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini

Post by lopta »

Zasto da ne? Svaka metropola na svijetu ima ZOO(doduse imamo i mi nase politicare), pa zasto ne bi i Sarajevo. Na kraju krajeva malo vise ulaganja i bice tu jos vise radnih mjesta, a i ulaganje bi se sigurno vratilo dobrom reklamom i posjecenoscu ZOO-a. Pa danas ne u Sarajevu, nego Bosni ima desetine hiljada djece koja nikad nisu imali prilike vidjeti ZOO, zasto ga ne bi posjetili.

Odlicna ideja. ;)
Post Reply