De opet pogledajte tehničke fakultete u Sa i vidjet će se da poslije 3+2 dobija zvanje dipl.inž,kao što je sada sa 4kockica_kockica wrote:veljaca wrote:Joj Mirci - evo novih kandidata. Ova tema je bila prije par mjeseci i vodila se ZESTOKA prepirka ( zamalo Mirci i ja nismo usli u klinc i dobro se isprebijali .... hahahahhahah ).
Samo cu reci GLAVNE zakljucke:
- ne vrijedi ZAVIST i LJUBOMORA onih sto su studirali 4 godine - i SAM sam takav( a bogami i vise neki ) prema ovim sto sada studiraju 3 godine. SVE SE RAZVIJA I IDE NAPRIJED.
- kad se ZAKONOM to ovjeri ( a mora ce se VEOMA BRZO - na stotine ljudi je vec zavrsilo studije po Bolonji - koju je ZAKON dozvolio ) niko vise nece nikoga pitat ZASTO I KAKO - bice 3 godine BOLONJE = 4 godine prijasnje
Btw - sta sada trebamo porediti npr. kompjuter 286 sa Pentiumom IV - kad je ovaj prvi bio - a BIO je DOBAR ( u ono vrijeme ) nije ni bilo govora o Pentiumima procesorima. Dodje Pentium IV i svi ga koriste ..... a i njega ce zamijeniti bolji procesor i tako redom ....
VELIKI POZDRAV ZA MIRCI .....![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Pitanje oko Bolonje?
-
zito23
#51 Re: Pitanje oko Bolonje?
- kockica_kockica
#52 Re: Pitanje oko Bolonje?
zito23 wrote:De opet pogledajte tehničke fakultete u Sa i vidjet će se da poslije 3+2 dobija zvanje dipl.inž,kao što je sada sa 4kockica_kockica wrote:veljaca wrote:Joj Mirci - evo novih kandidata. Ova tema je bila prije par mjeseci i vodila se ZESTOKA prepirka ( zamalo Mirci i ja nismo usli u klinc i dobro se isprebijali .... hahahahhahah ).
Samo cu reci GLAVNE zakljucke:
- ne vrijedi ZAVIST i LJUBOMORA onih sto su studirali 4 godine - i SAM sam takav( a bogami i vise neki ) prema ovim sto sada studiraju 3 godine. SVE SE RAZVIJA I IDE NAPRIJED.
- kad se ZAKONOM to ovjeri ( a mora ce se VEOMA BRZO - na stotine ljudi je vec zavrsilo studije po Bolonji - koju je ZAKON dozvolio ) niko vise nece nikoga pitat ZASTO I KAKO - bice 3 godine BOLONJE = 4 godine prijasnje
Btw - sta sada trebamo porediti npr. kompjuter 286 sa Pentiumom IV - kad je ovaj prvi bio - a BIO je DOBAR ( u ono vrijeme ) nije ni bilo govora o Pentiumima procesorima. Dodje Pentium IV i svi ga koriste ..... a i njega ce zamijeniti bolji procesor i tako redom ....
VELIKI POZDRAV ZA MIRCI .....![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
morat ce to promijeniti po ko zna koji put ti pisem... vjerujem da je stanje svuda uzasno i na mom faksu je ... ali se nadamo promjenama pa da se ta misterija oko bolonje vec jednom zavrsi...
-
zito23
#53 Re: Pitanje oko Bolonje?
orat ce to promijeniti po ko zna koji put ti pisem... vjerujem da je stanje svuda uzasno i na mom faksu je ... ali se nadamo promjenama pa da se ta misterija oko bolonje vec jednom zavrsi...
[/quote]
A da li bi to značilo da ovi na drugim fakultetima koji idu 4 god ustvari ovu četvrtu đabalesku idu-da opucaju?
A šta sa onima koji su završili više škole,a imaju zvanja koja će sada dobiti Bolonjci?
Baš sam sada pregledao Avaz i na našu sramotu tek kad treba da podjele te diplomice sjetili se da neznaju nazive.
A onda strava kad budu tražili posao,a traži se sedmi stepen
Nego uživaj
A da li bi to značilo da ovi na drugim fakultetima koji idu 4 god ustvari ovu četvrtu đabalesku idu-da opucaju?
A šta sa onima koji su završili više škole,a imaju zvanja koja će sada dobiti Bolonjci?
Baš sam sada pregledao Avaz i na našu sramotu tek kad treba da podjele te diplomice sjetili se da neznaju nazive.
Nego uživaj
- metal_rules_cura
#54 Re: Pitanje oko Bolonje?
Morace se pozabaviti radnim zakonodavstvom i to malo uskladiti.
U svakom slucaju, u ovom trenutku je bolje ici 4+1 nego 3+2.
-
zito23
#55 Re: Pitanje oko Bolonje?
Ko radi u privredi (državne firme)zna da se za magistre i dr. izmišljaju pozicije samo zato što su to,a u suštini njihovo znanje i ono koje je potrebno za aktivnosti za koje primaju platu imaju malo zajedničkog.metal_rules_cura wrote:Morace se pozabaviti radnim zakonodavstvom i to malo uskladiti.
Zamislite sada u ovom vremenu hipten magistara,gdje će ih spremiti???
Privatnoj firmi to netreba,jer tamo se traži rad,a ovi to neznaju i neće.
Dobro neko kaza za informatičare,to je bio bauk prije 5-6godina,a sada za administratore slobodno uzimaju tehničare koji ferceraju pravo,Brat bratu kod nas je šteta to studirati.
Zamislite mag informatike,žurnalistike,kriminalistike.socijalni rad,---......
bit že vašar
-
tonymontana
#56 Re: Pitanje oko Bolonje?
A da li bi to značilo da ovi na drugim fakultetima koji idu 4 god ustvari ovu četvrtu đabalesku idu-da opucaju?zito23 wrote:orat ce to promijeniti po ko zna koji put ti pisem... vjerujem da je stanje svuda uzasno i na mom faksu je ... ali se nadamo promjenama pa da se ta misterija oko bolonje vec jednom zavrsi...
Nego uživaj[/quote]
Pravi posteni "upuceni" Bosnjak, vise vjeruje Avazu nego svojim ocima
_________________________________________________________________________________________________
(NIJE IZ AVAZA
08.07.2008.
Prva generacija sarajevskih studenata koja je zavrsila po Bolonji nezadovoljna je titulama, odnosno akademskim zvanjema koja ce im pisati u diplomama!
..........
Rektor Faruk Caklovica kaze da je Univerzitet uradio sve sto je u njegovoj moci i da je sve ostalo na Vijecu ministara.
-"Mi smo predlozili da se ova zvanja usvoje na drzavnim institucijama jer svugdje u Evropi studenti imaju zvanje bakalauerat, ali ocito je da kod nas neke politicke snage ne zele da harmoniziraju akademsko obrazovanje. Sadasnji sismem obrazovanja, odnosno 3 godine studija po Bolonji je isto sto i ranije cetvorogodisnje obrazovanje samo sto kod ovih studenata nece pisati diplomirani pravnik ili ekonomista u samoj diplomi vec u dodatku diplome. Drugi ciklus je master, a treci doktor nauka. Po tom principu funkcionise obrazovanje u Evropi i mi upravo na osnovu toga proizvodimo profesionalne kadrove".
..........
-
WizzardFromBOZ
#57 Re: Pitanje oko Bolonje?
samo citajte avaz pa sete puno znati... 
- metal_rules_cura
#58 Re: Pitanje oko Bolonje?
Licno imam ovako razmisljanje... Ne zanimaju me magistri koji pojma nemaju ni o cemu. Ja cu zavrsiti to radi sebe i sticati znanje radi toga. Uvijek i medju tim magistrima postoje oni koji zele znati i debili.zito23 wrote:Ko radi u privredi (državne firme)zna da se za magistre i dr. izmišljaju pozicije samo zato što su to,a u suštini njihovo znanje i ono koje je potrebno za aktivnosti za koje primaju platu imaju malo zajedničkog.metal_rules_cura wrote:Morace se pozabaviti radnim zakonodavstvom i to malo uskladiti.
Zamislite sada u ovom vremenu hipten magistara,gdje će ih spremiti???
Privatnoj firmi to netreba,jer tamo se traži rad,a ovi to neznaju i neće.
Dobro neko kaza za informatičare,to je bio bauk prije 5-6godina,a sada za administratore slobodno uzimaju tehničare koji ferceraju pravo,Brat bratu kod nas je šteta to studirati.
Zamislite mag informatike,žurnalistike,kriminalistike.socijalni rad,---......
bit že vašar
- veljaca
#59 Re: Pitanje oko Bolonje?
Btw - Nekad se do Mostara putovalo 4-5 sati ( starim dobrim FICOM ) a sada za 1,5 - 2 sata ( boljim autom ). I neki bi da sada porede FICU i ova nova auta ?????????tonymontana wrote:
Rektor Sarajevskog Univerzitete Faruk Caklovica :
" ....... Sadasnji sismem obrazovanja, odnosno 3 godine studija po Bolonji je isto sto i ranije cetvorogodisnje obrazovanje samo sto kod ovih studenata nece pisati diplomirani pravnik ili ekonomista u samoj diplomi vec u dodatku diplome. Drugi ciklus je master, a treci doktor nauka. Po tom principu funkcionise obrazovanje u Evropi i mi upravo na osnovu toga proizvodimo profesionalne kadrove".
..........
- Alhemicarkaa
#60 Re: Pitanje oko Bolonje?
Nista od Bolonje dok se ona ne provede u glavama i profesora ali i studenata. Sve se to moralo i po starom sistemu, na mom se fakultetu plus kolokvirale vjezbe, nisi mogao prisustvovati vjezbi ako prije toga ne znas reci sta ces raditi, kakva je aparatura i blabla. Ako imas nekolokvirane vise od dvije vjezbe ne mozes prisustvovati slijedecim, nema potpisa, gubis godinu blabla...kockica_kockica wrote:
e pa eto slucajno znam da se nomenklatura zanimanja trenutno mijenja ... znam da ce se neke stvari oko priznavanja bolonje promijeniti... i da ce 3 godine biti sto su nekad bile 4...
stvar je u tome sto su oni koji su zavrsili 4 godine nekog studija ljuti i misle da su pametniji jer imaju godinu vise studija... i oni koji imaju onaj master misle da se njihov master ne moze porediti sa onima koji zavrse 3+2 godine.... studiram po bolonji a studirala sam i po starom sistemu... bolonja je vrlo zahtjevna... i bez obzira sta ljudi pricaju ali ja kao vanredan student ( citaj student uz rad je po bolonji nema vanrednih studenata) imam obavezu dolaska na predavanja, seminarske i odbranu seminarskih ( za koje ti treba vrijeme koje nemas ali ga izmislis), imam parcijalne (za koje moras uciti ko blesav) i integralni ako ne prodjem parcijalno, imam pismeni i usmeni , ( iako kazu da po bolonji nema usmenog).. u starom sistemu ja sam godisnje imala max 8 predmeta i tu su ukljucivali fizicko vaspitanje... ja po bolonji godisnje imam po 12 predmeta... ono sto se radilo 4 sad je strpano u 3 godine... i plus svega toga imam praksu na koju sam obavezna dolaziti... i sad ti meni kazes kako ja nemam isti rang zavrsenog fakulteta sa 3 godine... oprosti ali to ne prihvatam kao nesto zdravo za gotovo...
Najgore od svega mi je kad student kaze obavezan sam dolaziti na predavanja. Mi smo drugacije razmisljali, profesori su bili obavezni dolaziti, ako bi profesor otkazao neko, vukli smo ga za rukav da odrzi nadoknadu, jer bez njih nisi mogao ni ispit spremiti. Ne studira se zato sto se mora, vec sto zelis, i poenta je da naucis, a ne da odradis. Nije poenta da nadjes vrijeme za fakultet, studentu je sve vrijeme fakultet, eventualno nadje vremena za nesto drugo.
Prema tome, kome je muka od predavanja, nek ni ne upisuje fakultet, sto bi rekla moja mama, neko mora i tramvaj voziti (bez ikakvih negativnih konotacija po tramvajdije).
- kockica_kockica
#61 Re: Pitanje oko Bolonje?
Alhemicarkaa wrote:Nista od Bolonje dok se ona ne provede u glavama i profesora ali i studenata. Sve se to moralo i po starom sistemu, na mom se fakultetu plus kolokvirale vjezbe, nisi mogao prisustvovati vjezbi ako prije toga ne znas reci sta ces raditi, kakva je aparatura i blabla. Ako imas nekolokvirane vise od dvije vjezbe ne mozes prisustvovati slijedecim, nema potpisa, gubis godinu blabla...kockica_kockica wrote:
e pa eto slucajno znam da se nomenklatura zanimanja trenutno mijenja ... znam da ce se neke stvari oko priznavanja bolonje promijeniti... i da ce 3 godine biti sto su nekad bile 4...
stvar je u tome sto su oni koji su zavrsili 4 godine nekog studija ljuti i misle da su pametniji jer imaju godinu vise studija... i oni koji imaju onaj master misle da se njihov master ne moze porediti sa onima koji zavrse 3+2 godine.... studiram po bolonji a studirala sam i po starom sistemu... bolonja je vrlo zahtjevna... i bez obzira sta ljudi pricaju ali ja kao vanredan student ( citaj student uz rad je po bolonji nema vanrednih studenata) imam obavezu dolaska na predavanja, seminarske i odbranu seminarskih ( za koje ti treba vrijeme koje nemas ali ga izmislis), imam parcijalne (za koje moras uciti ko blesav) i integralni ako ne prodjem parcijalno, imam pismeni i usmeni , ( iako kazu da po bolonji nema usmenog).. u starom sistemu ja sam godisnje imala max 8 predmeta i tu su ukljucivali fizicko vaspitanje... ja po bolonji godisnje imam po 12 predmeta... ono sto se radilo 4 sad je strpano u 3 godine... i plus svega toga imam praksu na koju sam obavezna dolaziti... i sad ti meni kazes kako ja nemam isti rang zavrsenog fakulteta sa 3 godine... oprosti ali to ne prihvatam kao nesto zdravo za gotovo...
Najgore od svega mi je kad student kaze obavezan sam dolaziti na predavanja. Mi smo drugacije razmisljali, profesori su bili obavezni dolaziti, ako bi profesor otkazao neko, vukli smo ga za rukav da odrzi nadoknadu, jer bez njih nisi mogao ni ispit spremiti. Ne studira se zato sto se mora, vec sto zelis, i poenta je da naucis, a ne da odradis. Nije poenta da nadjes vrijeme za fakultet, studentu je sve vrijeme fakultet, eventualno nadje vremena za nesto drugo.
Prema tome, kome je muka od predavanja, nek ni ne upisuje fakultet, sto bi rekla moja mama, neko mora i tramvaj voziti (bez ikakvih negativnih konotacija po tramvajdije).
Oprosti nismo se razumjeli.. studiram jer mi treba fakultet meni licno, studiram jer me to zanima.. uz studij koji redovno dajem godinu za godinu, radim radnim danom od 8 do 17 sati.. subotom i nedjeljom idem na predavanja... i da ...smatram da su profesori koji se financiraju iz mog dzepa obavezni doci na to predavanje i odrzati ga korektno... isto tako uzmem slobodan dan i godisnji kad trebam ici braniti seminarski rad jer je to radnim danom prije podne ( a ja tad radim ).. ja nemam mamu i tatu da rade za mene a da ja samo ucim i po cijeli dan razmisljam gdje cu izaci i sta obuci i usput koji ispit trebam spremiti...
nemoj ovo shvatiti kao atak na tebe ali ne dozvoljavam da neko omalovazava moj trud koji ulazem u studiranje i pri tome grcam u kreditima jer danas je studiranje neka vrsta luksuza...
- metal_rules_cura
#62 Re: Pitanje oko Bolonje?
Ne treba stvari posmatrati crno - bijelo. Ako smijem naravno da se upletem.
Naime, postoje redovni studenti koji ne placaju mnogo studij (u poredjenju sa vanrednima ili sa sistemima u nekim drugim drzavama), ali su takav svoj status stekli radnim navikama tokom prethodnog skolovanja. Vanredni su tu da li iz razloga slabog prosjeka, a nekolicima njih je i nekim nesretnim okolnostima, ne sporim. Ne sporim niti rad i trud ljudi koji studiraju pod otezanim okolnostima... S druge strane imas studente koji ne rade, roditelji rade, istina, ali to su ljudi koji su prije stekli radne navike i tokom dana uce. Izadju, ali to nuzno ne znaci kako im je samo izlazak i oblacenje na pameti, nego mozda samo svojevrsna relaksacija od ucenja.
Znaci, kako se trud zaposlenih ne osporava, tako ni oni studenti koji imaju vise slobodnog vremena ne mogu da se trpaju u isti kos.
Naime, postoje redovni studenti koji ne placaju mnogo studij (u poredjenju sa vanrednima ili sa sistemima u nekim drugim drzavama), ali su takav svoj status stekli radnim navikama tokom prethodnog skolovanja. Vanredni su tu da li iz razloga slabog prosjeka, a nekolicima njih je i nekim nesretnim okolnostima, ne sporim. Ne sporim niti rad i trud ljudi koji studiraju pod otezanim okolnostima... S druge strane imas studente koji ne rade, roditelji rade, istina, ali to su ljudi koji su prije stekli radne navike i tokom dana uce. Izadju, ali to nuzno ne znaci kako im je samo izlazak i oblacenje na pameti, nego mozda samo svojevrsna relaksacija od ucenja.
Znaci, kako se trud zaposlenih ne osporava, tako ni oni studenti koji imaju vise slobodnog vremena ne mogu da se trpaju u isti kos.
-
in33sa
#63 Re: Pitanje oko Bolonje?
Dva puta.Sociolog wrote:Interesuje me, koliko bolonjci imaju pravo, da obnavalju godine, samo jednom, ili kako vec?
Treci put dobijes index i sut kartu.
Govorim za vanredne, a redovni, zaista ne znam.
-
in33sa
#64 Re: Pitanje oko Bolonje?
Sto se tice ovog offtopica oko duzine studiranja i zvanja nakon odredjenog svrsenog ciklusa... samo primjer, moj rodjak je zavrsio 3 godine arhitekture, dobio diplomu sa kojom moze dupe obrisati, bukvalno.
Naime, sve sto on moze raditi sa svojom diplomom trenutno je uredjenje enterijera, kao da je dizajner, a ne arhitekta.
On mora zavrsiti 5 godina da bi mogao raditi ono sto rade ljudi koji su ranije zavrsavali 4 godine.
Kako je na drugim fakultetima ne znam, ali ovo znam pouzdano.
Naime, sve sto on moze raditi sa svojom diplomom trenutno je uredjenje enterijera, kao da je dizajner, a ne arhitekta.
On mora zavrsiti 5 godina da bi mogao raditi ono sto rade ljudi koji su ranije zavrsavali 4 godine.
Kako je na drugim fakultetima ne znam, ali ovo znam pouzdano.
- kockica_kockica
#65 Re: Pitanje oko Bolonje?
metal_rules_cura wrote:Ne treba stvari posmatrati crno - bijelo. Ako smijem naravno da se upletem.
vanredno studiram jer nemam mogucnost za redovno... prosli post opisuje to lijepo, sama brinem o sebi samu sebe izdrzavam samoj sebi placam fakultet koji nisam zavrsila jer me rat sprijecio... nikakve veze to nema sa prosjekom ili time da se nisam mogla upisati....
ne omalovazavam redovne studente, naravno da ima onih koji su jako posveceni fakultetu i navikama ucenja.. ali ruku na srce ima i onih drugih... kad sam rekla da misle na oblacenje i izlaske
ja se ne zalim sto idem na predavanja itd., to je zato sto zelim i jer je to za moje dobro ... ali sam napravila u postu poredjenje kako bolonja nista nije laksa od onog starog sistema i kako ima mnogo vise obaveza svaki student redovni ili vanredni... ruku na srce tih koji studiraju besplatno je jako mali broj, uglavnom ga studenti placaju... a djevojka pise o tome kako oni koji ne zele studirati mogu voziti tramvaj...
-
čičamiča
#66 Re: Pitanje oko Bolonje?
kockica:
bili dala da te operiše ili porađa doktor "bolonjac" s tri godine koje su jednake "starim" pet. Ja - ne hvala!!!!!
bili dala da te operiše ili porađa doktor "bolonjac" s tri godine koje su jednake "starim" pet. Ja - ne hvala!!!!!
- Alhemicarkaa
#67 Re: Pitanje oko Bolonje?
kockica_kockica wrote:ja se ne zalim sto idem na predavanja itd., to je zato sto zelim i jer je to za moje dobro ... ali sam napravila u postu poredjenje kako bolonja nista nije laksa od onog starog sistema i kako ima mnogo vise obaveza svaki student redovni ili vanredni... ruku na srce tih koji studiraju besplatno je jako mali broj, uglavnom ga studenti placaju... a djevojka pise o tome kako oni koji ne zele studirati mogu voziti tramvaj...malo ruzno poredjenje moras priznati...
Pogresno protumacen moj post. Zakacila sam se za tvoj jer si spomenula predavanja, i to sam uopsteno rekla. Fakultet koji sam ja studirala nikad nije imao vanredne studente, jer je nemoguce raditi u laboratoriji da je nisi vidio, i upravo sam i htjela naglasiti to sto ti govoris, studiranje bilo po novom ili po starom nije zezancija i nema kafa i razmisljanja sta ces obuci. Vecinu svog skolovanja sam se takoreci samofinansirala i ucila ko konj, bilo je dana kad sam molila da ne padne kisa, jer nisam imala laganih hlaca, samo suknje i zimske hlace, ali se nikad nisam zalila i bila na sve i jednom predavanju. I bolesna znala doci. I mrznuti se, i biti gladna, vise sto nisam imala vremena jesti, nego sto nisam mogla to finansijski priustiti (daleko bilo). To nisu svi kadar, i ne znam zasto je ruzno poredjenje sa tramvajem, da sam rekla neko mora i u apoteci sa SSS raditi to bi bilo ok? Ne vidim nista ruzno ni u jednom zanimanju, sve dok je posten, ili ti mislis da niko ne treba tramvaj voziti, da nam ne trebaju tete i cike na salterima, babice, medicinske sestre, prodavaci i citava paleta drugih zanimanja? Da svi budemo inzinjeri, doktori, arhitekte, novinari, advokati...
A kupovati odjecu mrzim iz duse, sva se preznojim
- IceQueen
#68 Re: Pitanje oko Bolonje?
A znamo li se mi?Alhemicarkaa wrote:kockica_kockica wrote:ja se ne zalim sto idem na predavanja itd., to je zato sto zelim i jer je to za moje dobro ... ali sam napravila u postu poredjenje kako bolonja nista nije laksa od onog starog sistema i kako ima mnogo vise obaveza svaki student redovni ili vanredni... ruku na srce tih koji studiraju besplatno je jako mali broj, uglavnom ga studenti placaju... a djevojka pise o tome kako oni koji ne zele studirati mogu voziti tramvaj...malo ruzno poredjenje moras priznati...
![]()
Pogresno protumacen moj post. Zakacila sam se za tvoj jer si spomenula predavanja, i to sam uopsteno rekla. Fakultet koji sam ja studirala nikad nije imao vanredne studente, jer je nemoguce raditi u laboratoriji da je nisi vidio, i upravo sam i htjela naglasiti to sto ti govoris, studiranje bilo po novom ili po starom nije zezancija i nema kafa i razmisljanja sta ces obuci. Vecinu svog skolovanja sam se takoreci samofinansirala i ucila ko konj, bilo je dana kad sam molila da ne padne kisa, jer nisam imala laganih hlaca, samo suknje i zimske hlace, ali se nikad nisam zalila i bila na sve i jednom predavanju. I bolesna znala doci. I mrznuti se, i biti gladna, vise sto nisam imala vremena jesti, nego sto nisam mogla to finansijski priustiti (daleko bilo). To nisu svi kadar, i ne znam zasto je ruzno poredjenje sa tramvajem, da sam rekla neko mora i u apoteci sa SSS raditi to bi bilo ok? Ne vidim nista ruzno ni u jednom zanimanju, sve dok je posten, ili ti mislis da niko ne treba tramvaj voziti, da nam ne trebaju tete i cike na salterima, babice, medicinske sestre, prodavaci i citava paleta drugih zanimanja? Da svi budemo inzinjeri, doktori, arhitekte, novinari, advokati...Nekom je lakse i ljepse sjediti iza pulta apoteke, povremeno napraviti neku otopinu ili suspenziju, piti kafu, lakirati nokte i razmisljati o odjeci nego od jutra do mraka se smrzavati po neuslovnim ucionicama, uciti ko konj i neimati vremena za sebe (tako je moj studij izgledao, ali nije mi zao sekunde jedne). Svako sebi poslozi prioritete, i sve dok je sretan i zadovoljan ne vidim nikakav problem, pa i da cisti ulice. Ja to ne bih mogla, ne sto je iz ponizenja, vec cisto sto mrzim i svoju kucu mesti, a kamoli neku ulicu
![]()
A kupovati odjecu mrzim iz duse, sva se preznojim, zato je meni jedino fakultet ostao.
- kockica_kockica
#69 Re: Pitanje oko Bolonje?
Alhemicarkaa wrote:kockica_kockica wrote:ja se ne zalim sto idem na predavanja itd., to je zato sto zelim i jer je to za moje dobro ... ali sam napravila u postu poredjenje kako bolonja nista nije laksa od onog starog sistema i kako ima mnogo vise obaveza svaki student redovni ili vanredni... ruku na srce tih koji studiraju besplatno je jako mali broj, uglavnom ga studenti placaju... a djevojka pise o tome kako oni koji ne zele studirati mogu voziti tramvaj...malo ruzno poredjenje moras priznati...
![]()
Pogresno protumacen moj post. Zakacila sam se za tvoj jer si spomenula predavanja, i to sam uopsteno rekla. Fakultet koji sam ja studirala nikad nije imao vanredne studente, jer je nemoguce raditi u laboratoriji da je nisi vidio, i upravo sam i htjela naglasiti to sto ti govoris, studiranje bilo po novom ili po starom nije zezancija i nema kafa i razmisljanja sta ces obuci. Vecinu svog skolovanja sam se takoreci samofinansirala i ucila ko konj, bilo je dana kad sam molila da ne padne kisa, jer nisam imala laganih hlaca, samo suknje i zimske hlace, ali se nikad nisam zalila i bila na sve i jednom predavanju. I bolesna znala doci. I mrznuti se, i biti gladna, vise sto nisam imala vremena jesti, nego sto nisam mogla to finansijski priustiti (daleko bilo). To nisu svi kadar, i ne znam zasto je ruzno poredjenje sa tramvajem, da sam rekla neko mora i u apoteci sa SSS raditi to bi bilo ok? Ne vidim nista ruzno ni u jednom zanimanju, sve dok je posten, ili ti mislis da niko ne treba tramvaj voziti, da nam ne trebaju tete i cike na salterima, babice, medicinske sestre, prodavaci i citava paleta drugih zanimanja? Da svi budemo inzinjeri, doktori, arhitekte, novinari, advokati...Nekom je lakse i ljepse sjediti iza pulta apoteke, povremeno napraviti neku otopinu ili suspenziju, piti kafu, lakirati nokte i razmisljati o odjeci nego od jutra do mraka se smrzavati po neuslovnim ucionicama, uciti ko konj i neimati vremena za sebe (tako je moj studij izgledao, ali nije mi zao sekunde jedne). Svako sebi poslozi prioritete, i sve dok je sretan i zadovoljan ne vidim nikakav problem, pa i da cisti ulice. Ja to ne bih mogla, ne sto je iz ponizenja, vec cisto sto mrzim i svoju kucu mesti, a kamoli neku ulicu
![]()
A kupovati odjecu mrzim iz duse, sva se preznojim, zato je meni jedino fakultet ostao.
i opet su uzela moje rijeci iz kontesta .. nema veze...
pred rat sam studirala hemiju ... onda se zaratilo... to da sam cijele dane provodila na fakultetu necu ni spominjati... jer sam isto tako isla gladna, zedna, bolesna i ko zna kakva jos na faks..
nakon rata radila sam sve i svasta ... od metle sam krenula i sad radim za kompjuterom jer sam bila ambiciozna i vrlo uporna ... konacno sam dobila priliku da dignem kredit i da upisem i zavrsim faks i danas sam treca godina i dajem godinu za godinom ... i nije mi zao ni jedne sekunde... i odricem se svega... i ucim ko konj.. i nimalo nije jednostavno raditi po 9 ili 10 sati doci kuci i onda pisati seminarski do 10 a onda uciti do 2 ili 4 ujutro, i onda opet biti fit za posao u 8....nemam ja nista protiv tramvajdzija, cika teta za salterom itd ... ja se divim ljudima koji dobro i kvalitetno obavljaju svoj posao...
by the way ne volim shopping...
i da odgovorim na ono pitanje o medicinarima... generalno ja ne bi ni kod jednog od njih na lijecenje ako vec ne moram, jer su uzasni ljekari u BiH
- lala_sa
#70 Re: Pitanje oko Bolonje?
Na medicini nije takva bolonja, oni ne dobijaju nikakve diplome za 3 godine...Ali i dalje mogu kupiti svoje zvanje 
- metal_rules_cura
#71 Re: Pitanje oko Bolonje?
Niko ne dobiva zvanje sa 3 godine. Oni to mogu pricati da je kao 4, ali sve dok se ne uskladi sa normama radnog zakonodavstva bice problema. I to ce osjetiti tek kad se pokusaju zaposliti. Znaci, zasjedati, donijeti nove norme koje ce se uskladiti sa novonastalim stanjem. To su trebali uraditi prije 3 godine! 
-
bihac-x
#72 Re: Pitanje oko Bolonje?
PA ljudi u Bihacu normalno rade sa trogodisnjim fakultetima na mjestima sa VSS u BH Posti CP Bihać, u MUP-u, u Reifeisen banci, u Vladi USK-a ... Ili Bihac nije u istom sistemu zakonodavstvametal_rules_cura wrote:Niko ne dobiva zvanje sa 3 godine. Oni to mogu pricati da je kao 4, ali sve dok se ne uskladi sa normama radnog zakonodavstva bice problema. I to ce osjetiti tek kad se pokusaju zaposliti. Znaci, zasjedati, donijeti nove norme koje ce se uskladiti sa novonastalim stanjem. To su trebali uraditi prije 3 godine!
To probleme prave samo tamo gdje ne zele da ljudi rade sa VSS ako nisu rodjaci rukovodstva (ili ljubavnice) kao sto je BH Telecom na primjerm, a ima jos tako negativnih primjera, "krsioca" zakona, ali morat ce i oni biti sankcionisani vrlo brzo ..... U Zakonu o radu (Sluzbene novine Federacije 43/99) nigdje se ne spominje strucna sprema, to je odredjeno Zakonom o visokom obrazovanju (Službeni glasnik BiH broj 59/07) i aktima preduzeca, koji opet obavezno moraju da budu prilagodjeni zakonima koji su na snazi u BiH... E i tu opet neki donose svoje zakone i tako krse zakone BiH.... A kako ce biti organizovanje studiranje odlucuje se statutom Fakulteta ili Univerziteta, a u skladu sa vazecim Zakonima koji se odmose na to. Zbog toga se prica o autonomiji Univerziteta, bas da oni mogu donositi akte onako kako je najbolje za njih.
- perfect_guy
#73 Re: Pitanje oko Bolonje?
čini mi se da je ova medicinska grana izuzeta iz bolonje, bar kad je u pitanju dužina studiranja, tj. mislim da su ostali na tih 5 ili koliko već godina.čičamiča wrote:kockica:
-
huble2007
#74 Re: Pitanje oko Bolonje?
Ne mojte pricati na pamet, duzina trajanja medicine je propisana novim Zakonom o visokom obrazovanju u BiH, 6 godina i 360 kredita.
Član 5.
Visoko obrazovanje organizira se u tri ciklusa:
• prvi ciklus vodi do akademskog zvanja završenog dodiplomskog studija [the degree of
Bachelor] ili ekvivalenta, stečenog nakon najmanje tri i najviše četiri godine redovnog
studija nakon sticanja svjedočanstva o završenoj srednjoj školi, koji se vrednuje sa
najmanje 180 odnosno 240 ECTS bodova,
• drugi ciklus vodi do akademskog zvanja magistra ili ekvivalenta, stečenog nakon
završenog dodiplomskog studija, traje jednu ili dvije godine, a vrednuje se sa 60 odnosno
120 ECTS bodova, i to tako da u zbiru s prvim ciklusom nosi 300 ECTS bodova, i
• treći ciklus vodi do akademskog zvanja doktora ili ekvivalenta, traje tri godine i vrednuje
se sa 180 ECTS bodova.
Jedan semestar studija nosi 30 ECTS bodova u svakom ciklusu.
Iz odredbi stava 1. ovog člana izuzima se studij medicinske grupe nauka u prvom ciklusu koji se
vrednuje do 360 ECTS bodova.
Član 5.
Visoko obrazovanje organizira se u tri ciklusa:
• prvi ciklus vodi do akademskog zvanja završenog dodiplomskog studija [the degree of
Bachelor] ili ekvivalenta, stečenog nakon najmanje tri i najviše četiri godine redovnog
studija nakon sticanja svjedočanstva o završenoj srednjoj školi, koji se vrednuje sa
najmanje 180 odnosno 240 ECTS bodova,
• drugi ciklus vodi do akademskog zvanja magistra ili ekvivalenta, stečenog nakon
završenog dodiplomskog studija, traje jednu ili dvije godine, a vrednuje se sa 60 odnosno
120 ECTS bodova, i to tako da u zbiru s prvim ciklusom nosi 300 ECTS bodova, i
• treći ciklus vodi do akademskog zvanja doktora ili ekvivalenta, traje tri godine i vrednuje
se sa 180 ECTS bodova.
Jedan semestar studija nosi 30 ECTS bodova u svakom ciklusu.
Iz odredbi stava 1. ovog člana izuzima se studij medicinske grupe nauka u prvom ciklusu koji se
vrednuje do 360 ECTS bodova.
Last edited by huble2007 on 21/09/2008 12:56, edited 1 time in total.
-
huble2007
#75 Re: Pitanje oko Bolonje?
U stvari najvece probleme prave oni koji su promasili cikluse, kao na primjer ETF u Sarajevu. Umejsto da uvedu pozitivnu reformu i studiranje provedu po evropskom princiju 4+1, oni su uveli negativnu reformu i sve uradili kako ne treba i sad hoce i ostalima da pokvare ono sto je dobro uradjeno.