Originalni autodijelovi - pro i kontra
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- kabal1337
#51 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
meyle je njemacka firma
-
condy
#52 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Kakav je to akumulator braćo mila. Pa i oni baš poveliki nisu toliko skupi
Koji je servis u pitanju ?
Koji je servis u pitanju ?
- amar1994
#53 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Obrati paznju na sticker

bmw original
hebo ih on , ne vrijedi , Šandor je u pravu

bmw original
Last edited by amar1994 on 15/12/2017 10:46, edited 1 time in total.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#54 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
texel wrote:Da je ova država u k..cu, pokazuje i ovaj slijedeci primjer :
Trebam mijenjat ulje i odem kupim u MOTOREX-u. Šatro povoljna cijena, i ja kupim.
Radi se o motornom ulju : CASTROL TXT SOFTEC 5W-40
I danas se šokiram, kad sam pogledao koliko to isto ulje košta u Njemačkoj!!
MOTOREX - Sarajevo (BiH) - 20,00 KM/litar
MM TECHNIK - Njemacka - 5,95 €/litar
http://www.mm-oelshop.de/product_info.p ... 7ca2f9f1b7
Dabogda im svima u BIH koji gule ovaj jadni narod za lijekova trebalo!!![]()
![]()
![]()
Koliko kosta 1KG malina u BIH, a koliko ta kila u Njemackoj?
-
Sandordoo
#55 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Ja sam i naglasio da treba voditi računa o tome gdje i od koga se dijelovi kupuju! Također sam pokušao objasniti da su dijelovi koje proizvode LUK i sl isti u kutijama koje kupi mušterija u npr ASA-i kao originalni VW dio identični kao oni koji se kupe u LUK-ovim kutijama! Tačno je da su ljudi ovdje (s razlogom) nepovjerljivi ali ipak ne treba biti baš toliko paranoičan. Nisu ni kod nas baš svi lopovi i prevaranti niti su na Zapadu "cvječke". Ja sebe ne smatram varalicom, nepoštenim ili nešto tako a isto takvo mišljenje imam o većini svojih kolega tako da nije baš sve tako crno. Pogotovu što većina naših trgovaca radi direktno sa tvornicama, LUK, Sachs, TRW... ili sa nekim velikom veletrgovcem u EU!tempuser wrote:Sve to sto si napisao Nevene vazi u normalnim i uredjenim zemljama, kod nas prakticno samo teorije. Za mene licno postoje dva najveca nedostatka kupovine zamjenskih ili aftermarket dijelova.
Prvi je ponuda. Znaci hoces da kupis kvalitetan dio poznatog proizvodjaca, SNR, SKF, Jurid, Moog, Lemfoerder, Bosch, MAAN itd, znaci spreman si da platis kvalitet, nema. Vecina dijelova ili no name, ili kinez prepakovan u kutiju sa europskim imenom tipa Topran, Meyle. Za moj auto kvalitetni stabilizatori kostaju 35 EUR/kom, ovdje zamjenske ne mozes naci skuplje od 30 EUR/par. Cijena sve govori kakav je kvalotet.
Drugi je sigurnost. I kad naletis na poznatog proizvodjaca nikad nisi siguran da nije divljak lose kvalitete, Castrol iz Ljubuskog, Look iz nekog sela pored Sanjaga itd..
Kad podvuces crtu, za neke dijelove, ako hoces kvalitet i ako neces da budes prevaren ogranicen si na ovlasteni servis.
-
Sandordoo
#56 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Kad spomenste "originalni dio" iz ovlaštenog servisa, sjetih se slučaja kad je mušterija nazvala i pitala da li može zamijeniti ulje i filter, ali će on donijeti "originalni" filter ulja iz ASA-e za Golfa 5 a ulje će uzeti Castrol kod nas. Kad je donio filter u VW ambalaži, na kutiji je lijepo pisalo Made in China a unutra je bio UFI (talijanska fabrika) filter rađen u nekoj njihovoj fabrici u Kini. I bio je 2 km skuplji nego Mann kod nas. Drugi slučaj, VW Polo, također originalna kutija i unutra d. pločice, a na kutiji lijepo piše Made in India. Koliko sam vidio na ovom forumu, iako su tu prisutni baš zaljubljenici u aute, čudi me koliko su loše informisani o tome ko šta drži od dijelova u gradu kao i kakvim asortimanom raspolažu!? Negdje nas je neko, firmu "Šandor", spomenuo, ali više u kontekstu kako smo mi skuplji od ostalih! Niko nije spomenuo da smo u gradu najbolje snabdjeveni sa cca 20-tak udarnih potrošnih artikala i da na stanju imamo oko 20000 artikala, a vidim da ljudi postavljaju pitanja u vezi dostupnosti. Da li je u pitanju neinformiranost ili nešto drugo? Cijene su takve kao što jesu, s tim da se uvijek, ako se ukaže potreba mogu i korigovati. A i ne može TRW, INA, LUK, SKF ili FAG koštati kao neki "no name" kineski dio! Kad su ovlašteni servisi u pitanu, trebate znati da se SVI (ako je neko izuzetak nek oprosti) vrlo često "pomažu" dijelovima iz Aftermarket prodavnica kao što smo mi. Naravno, uglavnom se radi o onim dijelovima koji su provjerenog, vrlo često, identičnog kvaliteta kao originalni dio. Nekad je razlog taj što nemaju dio na stanju pa žele da riješe kvar što prije, a nekad je razlog čisto ekonomski, tj cijena! Kad ste spomenuli "LUK iz nekog sela pored Santjaga" trebate znati da sve velike tvornice imaju pogone u čitavom svijetu tako da je kvačilo iz "LUK tvornice negdje pored Santjaga" vrlo često jedina lokacija na kojoj se to kvačilo i proizvodi! LUK može biti i iz Mađarske, Južne Afrike,Meksika, SAD, Kine, Koreje... što vrlo često zavisi i od toga da li se tu nalazi neka tvornica automobila gdje je LUK prva ugradnja. BOSCH-ova najsavremenija fabrika elemenata za ubrizgavanje ju u Bursi, u Turskoj, grijače prave u fabrici u Francuskoj itd.tempuser wrote:Sve to sto si napisao Nevene vazi u normalnim i uredjenim zemljama, kod nas prakticno samo teorije. Za mene licno postoje dva najveca nedostatka kupovine zamjenskih ili aftermarket dijelova.
Prvi je ponuda. Znaci hoces da kupis kvalitetan dio poznatog proizvodjaca, SNR, SKF, Jurid, Moog, Lemfoerder, Bosch, MAAN itd, znaci spreman si da platis kvalitet, nema. Vecina dijelova ili no name, ili kinez prepakovan u kutiju sa europskim imenom tipa Topran, Meyle. Za moj auto kvalitetni stabilizatori kostaju 35 EUR/kom, ovdje zamjenske ne mozes naci skuplje od 30 EUR/par. Cijena sve govori kakav je kvalotet.
Drugi je sigurnost. I kad naletis na poznatog proizvodjaca nikad nisi siguran da nije divljak lose kvalitete, Castrol iz Ljubuskog, Look iz nekog sela pored Sanjaga itd..
Kad podvuces crtu, za neke dijelove, ako hoces kvalitet i ako neces da budes prevaren ogranicen si na ovlasteni servis.
Mogao bih o ovome pisati danima ali mislim da je i ovo dovoljno (ko hoće da razumije). Ko neće, za njega su svi dijelovi dupljaci i svi su trgovci lopovi i varalice a svaki Castrol na ovom tržištu se "proizvodi negdje u Ljubuškom". Nekoliko puta sam ponudio ljudima 1000 km i da odemo mojim autom tamo gdje se to "puni" i vjerujte mi da se još nije pojavio niko da uzme "milju"!
- amar1994
-
tempuser
#58 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Prepakivac kao i Toprankabal1337 wrote:meyle je njemacka firma
-
ado-šampion
#59 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Fazon je sto ti ne mozes uzeti Banner aftermarket akumulator samo tako (kod mene je isti ovakav AGM Banner btw) i biti siguran da ces dobiti isti akumulator koji imas u autu. Akumulatore je malo tesko traziti po broju proizvodjaca. Ista stvar s npr. brisacima, kao i diskovima na kojim cesto nema ni logitip proizvodjaca.amar1994 wrote:Obrati paznju na sticker![]()
bmw original
Btw citirate postove od prije 10 godina.
Da dodam sto se tice ulja, iako je citiran stari post, ne mogu se porediti cijene na internetu i u radnji. Ja sam uzeo BMW ulje na internetu po 8 eura litar, koje sam u BiH placao 30 KM litar, a u DE u prodavnici je 30 eura litar.
-
condy
#60 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Na OE dijelove nikad nisam imao primjedbe. U servisu vrate zamjenjene dijelove u originalnoj ambalazi, a na dijelovima stoji logo od proizvodjaca vozila i mjesto proizvodnje. Meni je to najsigurnija opcija jer iza tih dijelova stoji garancija proizvodjaca kad je u pitanju njihov kvalitet. Sa njima ne mozes pogrijesiti. Druga stvar je njihova cijena. Tu su neki ovlasteni servise kod nas preskupi a drugi imaju prihvatljivije cijene.
Sa aftermarket dijelovima na proslom vozilu je nekad bilo problema a nekad se vidjelo da je slabiji kvalitet. Sa nekim stvarima iz aftermarketa nekad nije bilo nikakvih razlika u odnosu na OE. Uvijek sam gledao na internetu i pokusao se sto bolje informisati oko onoga sto kupujem u trgovinama. Kupovao sam dosta toga u zadnjih deset petnaest godina, tako da imam svoja iskustva. Npr. na orginalnim disk plocicama na felgama ostaje crne boje prasina dok na meyle plocicama ostaje smedje boje, sporije se trose i cvile. Znaci, kvalitet slabiji, tvrdja plocica ali i jeftinija. Originalni mikro remen nije cvilio po zimi dok se ne zagrije, zamjenski jeste. Dihtung na filteru goriva popusti pa majstor vrati stari sa originalnog. Filter od goriva spada u kucistu, utor malo siri, nije kod mene. Mann filter je bio. Na termostatu dihtung popusti. Ni jedan dio nije bio no name niti made in china. Dok je sa continental i bosch proizvodima sve bilo u redu.
Za kupovinu aftermarket dijelova, bitno je da se kupac informise sta kupuje, i bitno je da je prodavac profesionalac strucna osoba, koja ce kupca informisati i ponudit mu provjerene i pouzdane stvari. Ni jedno ni drugo nije uvijek slucaj jer kupac gleda da prodje jeftinije pa se zali poslije na kvalitet a prodavac zna da jeftiniju robu je lakse prodati pa nabavlja robu slabije kvalitete. Npr. Metlice valeo extrm tesko da ces naci kod nas, ali svako ima na stanju valeo, ali koji valeo ?!
U svakom slucaju ako mozes idi na OE pogotovo ako je auto mladje a ako ne mozes trazi nesto kvalitetnije iz aftermarketa i nekupuj na prvu svasta, vec provjeri sta kupujes.
Sa aftermarket dijelovima na proslom vozilu je nekad bilo problema a nekad se vidjelo da je slabiji kvalitet. Sa nekim stvarima iz aftermarketa nekad nije bilo nikakvih razlika u odnosu na OE. Uvijek sam gledao na internetu i pokusao se sto bolje informisati oko onoga sto kupujem u trgovinama. Kupovao sam dosta toga u zadnjih deset petnaest godina, tako da imam svoja iskustva. Npr. na orginalnim disk plocicama na felgama ostaje crne boje prasina dok na meyle plocicama ostaje smedje boje, sporije se trose i cvile. Znaci, kvalitet slabiji, tvrdja plocica ali i jeftinija. Originalni mikro remen nije cvilio po zimi dok se ne zagrije, zamjenski jeste. Dihtung na filteru goriva popusti pa majstor vrati stari sa originalnog. Filter od goriva spada u kucistu, utor malo siri, nije kod mene. Mann filter je bio. Na termostatu dihtung popusti. Ni jedan dio nije bio no name niti made in china. Dok je sa continental i bosch proizvodima sve bilo u redu.
Za kupovinu aftermarket dijelova, bitno je da se kupac informise sta kupuje, i bitno je da je prodavac profesionalac strucna osoba, koja ce kupca informisati i ponudit mu provjerene i pouzdane stvari. Ni jedno ni drugo nije uvijek slucaj jer kupac gleda da prodje jeftinije pa se zali poslije na kvalitet a prodavac zna da jeftiniju robu je lakse prodati pa nabavlja robu slabije kvalitete. Npr. Metlice valeo extrm tesko da ces naci kod nas, ali svako ima na stanju valeo, ali koji valeo ?!
U svakom slucaju ako mozes idi na OE pogotovo ako je auto mladje a ako ne mozes trazi nesto kvalitetnije iz aftermarketa i nekupuj na prvu svasta, vec provjeri sta kupujes.
- ElRe
#61 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Skoro sam za Dobla II trazio diskove, disk plocite i aksijalni lezaj i trazeci po Sa trgovinama jedino sto sam nasao je Textar, ostalo sve meni nepoznati brendovi na prvu. Aksijalni lezaj proizvodi neka firma iz Poljske sumnjivo izgleda i ne znam koliko dugo ce izdrzati.tempuser wrote: Vecina dijelova ili no name, ili kinez prepakovan u kutiju sa europskim imenom tipa Topran, Meyle.
- golfiista
#62 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Pa.jel.fkt neophodno dati 900 KM za akumulator u 8 godina starom autu?ado-šampion wrote:Fazon je sto ti ne mozes uzeti Banner aftermarket akumulator samo tako (kod mene je isti ovakav AGM Banner btw) i biti siguran da ces dobiti isti akumulator koji imas u autu. Akumulatore je malo tesko traziti po broju proizvodjaca. Ista stvar s npr. brisacima, kao i diskovima na kojim cesto nema ni logitip proizvodjaca.amar1994 wrote:Obrati paznju na sticker![]()
bmw original
Da dodam sto se tice ulja, iako je citiran stari post, ne mogu se porediti cijene na internetu i u radnji. Ja sam uzeo BMW ulje na internetu po 8 eura litar, koje sam u BiH placao 30 KM litar, a u DE u prodavnici je 30 eura litar.
Nasao sam identican AGM Vartin za 360 KM + kodiranje. Poenta je sto u servisu navode da samo njihov akumulator ima.kod koji automobil prihvaca i da nijedan drugi ne odgovara pa.kao da smo mala djeca. Tacno da ti ogade servis. A ja im pisao zasto nemaju detaljne mape BiH za navigaciju, nisu mi znali reći, a zbaju srati o kodiranju kao da je u pitanju svemirski program.
- golfiista
#63 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Nego Sandor prijatelju, reci ti svom golfisti imas li ti kocionih diskova i plocica da valjaju, morao bih zamijeniti zadnje i moze li ona kartica na odgođeno placanje?
- commendatore
#64 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
mozda ima i koja felUga da na odgodu placanjagolfiista wrote:Nego Sandor prijatelju, reci ti svom golfisti imas li ti kocionih diskova i plocica da valjaju, morao bih zamijeniti zadnje i moze li ona kartica na odgođeno placanje?
- Optimist
#65 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Nisu maline, ali sam svojim ocima gledao na polici BH proizvod i cijena za 100gr je ista kao sto je cijena kod nas za 1kg.un1ted wrote: Koliko kosta 1KG malina u BIH, a koliko ta kila u Njemackoj?
-
ado-šampion
#66 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Ma nije nidje veze. Kupi Vartin samo nemoj bas onaj najeftiniji.golfiista wrote:Pa.jel.fkt neophodno dati 900 KM za akumulator u 8 godina starom autu?ado-šampion wrote:Fazon je sto ti ne mozes uzeti Banner aftermarket akumulator samo tako (kod mene je isti ovakav AGM Banner btw) i biti siguran da ces dobiti isti akumulator koji imas u autu. Akumulatore je malo tesko traziti po broju proizvodjaca. Ista stvar s npr. brisacima, kao i diskovima na kojim cesto nema ni logitip proizvodjaca.amar1994 wrote:Obrati paznju na sticker![]()
bmw original
Nasao sam identican AGM Vartin za 360 KM + kodiranje. Poenta je sto u servisu navode da samo njihov akumulator ima.kod koji automobil prihvaca i da nijedan drugi ne odgovara pa.kao da smo mala djeca. Tacno da ti ogade servis. A ja im pisao zasto nemaju detaljne mape BiH za navigaciju, nisu mi znali reći, a zbaju srati o kodiranju kao da je u pitanju svemirski program.
Btw vidim da pitas i za kocnice, uzmi u Euromotorio plocice Textar i diskove ATE ili Textar. Textar imaju sigurno i Textar plocice su kod tebe prva ugradnja.
Last edited by ado-šampion on 15/12/2017 16:37, edited 1 time in total.
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#67 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Kupim nove Textar diskove i pločice za svoje auto, Euromotorio radnja. Montirali ih, prošlo pola mjeseca od montaže počele škripati pri kočenju. Kaže majstor vjerovatno su ti prodali fake Textar za 180 KM set. 
- golfiista
#68 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Gledam .na Piku ima Banner akumulatora koliko hoces.
-
Sandordoo
#69 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
golfiista wrote:Nego Sandor prijatelju, reci ti svom golfisti imas li ti kocionih diskova i plocica da valjaju, morao bih zamijeniti zadnje i moze li ona kartica na odgođeno placanje?
DA, može na odgođeno i imamo i ploćice i diskove.
Poz
P.S.
Mi i ne držimo one dijelove u čiji bi kvalitet posumnjali!.
-
ado-šampion
#70 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Dajte ljudi ne padajte na te price, u takvim radnjama ne postoje fake Textar, jer svi narucuju od istog dobavljaca. Ja sam kod njih kupio jedne plocice Textar, druge plocice Textar u Hondas, buraz kupio i diskove i plocice Textar u Euromotorio za Pezoa, nikakvih problema.
-
Sandordoo
#71 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Probajte sa TRW pločicama, nisu nam se žalili!liaar wrote:Kupim nove Textar diskove i pločice za svoje auto, Euromotorio radnja. Montirali ih, prošlo pola mjeseca od montaže počele škripati pri kočenju. Kaže majstor vjerovatno su ti prodali fake Textar za 180 KM set.
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#72 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
I ja lično sumnjam jer sam pričao sa gazdom i kako mi se bar čini, pošteni su. Kažu ne rade sa radnjama da ne bude ovom sam dao ovoliko, onom onoliko popusta. Kaže "mi radimo za raju već deset godina bez problema".
Baš mi je bila glupa ta priča, jer taj majstor inače radi sa motorexom, pa možda zato i reče šta reče.
Baš mi je bila glupa ta priča, jer taj majstor inače radi sa motorexom, pa možda zato i reče šta reče.
-
Sandordoo
#73 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
ElRe wrote:Skoro sam za Dobla II trazio diskove, disk plocite i aksijalni lezaj i trazeci po Sa trgovinama jedino sto sam nasao je Textar, ostalo sve meni nepoznati brendovi na prvu. Aksijalni lezaj proizvodi neka firma iz Poljske sumnjivo izgleda i ne znam koliko dugo ce izdrzati.tempuser wrote: Vecina dijelova ili no name, ili kinez prepakovan u kutiju sa europskim imenom tipa Topran, Meyle.
Imamo TRW pločice za sve automobile osim onih koje nisu u TRW programu, cca 1400 vrsta na stanju!
-
ado-šampion
#74 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Fake nisu sigurno, i ako jesu onda su svuda fake. Svi oni i Euromotorio i Hondas i Motorex uzimaju od istog dobavljaca. Euromotorio je najpovoljniji jer kako ja cuh svima daju isti rabat, nema specijalnog rabata za majstore. Uglavnom meni su bilo povoljniji od Hondasa.liaar wrote:I ja lično sumnjam jer sam pričao sa gazdom i kako mi se bar čini, pošteni su. Kažu ne rade sa radnjama da ne bude ovom sam dao ovoliko, onom onoliko popusta. Kaže "mi radimo za raju već deset godina bez problema".
Prica tog majstora je kao prica vrlog Meme kojem je neki servis prosuo pricu da oni narucuju Castrol iz Njemacke mimo ovlastenog dobavljaca.
- Drvosjeca iz Dejcica
#75 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Sandordoo wrote:Kad spomenste "originalni dio" iz ovlaštenog servisa, sjetih se slučaja kad je mušterija nazvala i pitala da li može zamijeniti ulje i filter, ali će on donijeti "originalni" filter ulja iz ASA-e za Golfa 5 a ulje će uzeti Castrol kod nas. Kad je donio filter u VW ambalaži, na kutiji je lijepo pisalo Made in China a unutra je bio UFI (talijanska fabrika) filter rađen u nekoj njihovoj fabrici u Kini. I bio je 2 km skuplji nego Mann kod nas. Drugi slučaj, VW Polo, također originalna kutija i unutra d. pločice, a na kutiji lijepo piše Made in India. Koliko sam vidio na ovom forumu, iako su tu prisutni baš zaljubljenici u aute, čudi me koliko su loše informisani o tome ko šta drži od dijelova u gradu kao i kakvim asortimanom raspolažu!? Negdje nas je neko, firmu "Šandor", spomenuo, ali više u kontekstu kako smo mi skuplji od ostalih! Niko nije spomenuo da smo u gradu najbolje snabdjeveni sa cca 20-tak udarnih potrošnih artikala i da na stanju imamo oko 20000 artikala, a vidim da ljudi postavljaju pitanja u vezi dostupnosti. Da li je u pitanju neinformiranost ili nešto drugo? Cijene su takve kao što jesu, s tim da se uvijek, ako se ukaže potreba mogu i korigovati. A i ne može TRW, INA, LUK, SKF ili FAG koštati kao neki "no name" kineski dio! Kad su ovlašteni servisi u pitanu, trebate znati da se SVI (ako je neko izuzetak nek oprosti) vrlo često "pomažu" dijelovima iz Aftermarket prodavnica kao što smo mi. Naravno, uglavnom se radi o onim dijelovima koji su provjerenog, vrlo često, identičnog kvaliteta kao originalni dio. Nekad je razlog taj što nemaju dio na stanju pa žele da riješe kvar što prije, a nekad je razlog čisto ekonomski, tj cijena! Kad ste spomenuli "LUK iz nekog sela pored Santjaga" trebate znati da sve velike tvornice imaju pogone u čitavom svijetu tako da je kvačilo iz "LUK tvornice negdje pored Santjaga" vrlo često jedina lokacija na kojoj se to kvačilo i proizvodi! LUK može biti i iz Mađarske, Južne Afrike,Meksika, SAD, Kine, Koreje... što vrlo često zavisi i od toga da li se tu nalazi neka tvornica automobila gdje je LUK prva ugradnja. BOSCH-ova najsavremenija fabrika elemenata za ubrizgavanje ju u Bursi, u Turskoj, grijače prave u fabrici u Francuskoj itd.tempuser wrote:Sve to sto si napisao Nevene vazi u normalnim i uredjenim zemljama, kod nas prakticno samo teorije. Za mene licno postoje dva najveca nedostatka kupovine zamjenskih ili aftermarket dijelova.
Mogao bih o ovome pisati danima ali mislim da je i ovo dovoljno (ko hoće da razumije). Ko neće, za njega su svi dijelovi dupljaci i svi su trgovci lopovi i varalice a svaki Castrol na ovom tržištu se "proizvodi negdje u Ljubuškom". Nekoliko puta sam ponudio ljudima 1000 km i da odemo mojim autom tamo gdje se to "puni" i vjerujte mi da se još nije pojavio niko da uzme "milju"!
Kada se spominju filteri evo mog slučaja. Uzmem filter goriva iz Reno shopa na Grbavici jer je taj jeftiniji od originalnog za nekih 70 do 90KM. Donesem u ovlašteni servis Halilović i čovjek mi ugradi kako sam tražio. Krenem 500m auto stane...pogedam nafta curi ispod vozila, otvorim habu dovod goriva u filter iskočio. Vratim nazad, vozio 500m i opet isto...jedva se vratim u servis kod Halilovića. Skine taj filter goriva koji je ugradio i stavi pored originalnog...razlika je u potpuno drugačijoj (pogrešnoj) markaciji ulaznih i izlaznih crijeva. Zaboravio sam sada detalje ali uglavnom recimo lijevo je ulaz, desno je izlaz i to je obilježeno bojama "zelena" i "plava" e kod ovog neorginalnog je potpuno različito obilježeno. Razlika je bila i u veličini mada ne značajna. Ovo nije prvi put da sam se opekao na zamjenske dijelove i zato uglavnom izbjegavam zamjenske. Vodim se logikom ako vozim prosječno novije auto onda mogu i platiti servis gdje ću imati garanciju ne samo na radove već i na dijelove. Kada ne budem mogao onda ću koristi bicikl ili javni prevoz.