Jako dobar savjet.davis.ba wrote:Prestani aktivno čitati sa-x forum jer je izuzetno negativan, pogotovo bilo šta vezano za politiku. Iz iskustva, osjetićeš razliku vrlo brzo.komi wrote:![]()
dakle molim metode... imatel kakvu metodu za preživljavanje svega onoga što se loše dešava kod nas...
neko reče izolacija u manje soc. grupe... UČINJENO
selektivno pamćenje i izlaganje informacijama... POKUŠAVAM
ne treba se boriti protiv vjetrenjača??? ne borim se
ako ih ne možeš pobijediti pridruži im se??? zapravo ne želim da ih gledam a ne da se pridružujem
pomagaajteeeee
Ubuduće samo po potrebi navrati.
Kako ostati normalan u ovoj zemlji?
Moderator: anex
-
Klodovik
#51 Re: Kako ostati normalan u ovoj zemlji?
-
sarajevonekad
#52 Re: Kako ostati normalan u ovoj zemlji?
Koliko god naivno zvučala ova tema, ovo pitanje prije ili poslije postavi svaki, još uvijek normalan čovjek u ovom dejtonskom eksperimentu koji se eto još uvijek zove BiH...
Polako, ne paničimo...
treba nam SABOOR LEE ( daleki rodjak Bruce LEE-a) , koji će doć i pošamarat svu ovu bagru koja voza skupa kola a ne zna sastavit rečenice, i njihove "ljude"...ukratko sve papke i smradove od ljudi ...
Sječate li se da je Zena sve to fino predvidio u onim rahmetli prvim Nadrealistima ( u seriji "FU-DO")...
Znači samo sjedimo i čekajmo FU-DU, tj. SABOOR LEE-a...
jes da ćemo se "malo" načekat i "malo "polako ali sigurno uništit ovo malo zdravlja što nam je ostalo...pa će mnogi pozavršavat na liječenjima i molit Boga da postanu ko ova dominantna šira masa, al želje im neće biti uslišene, jer ako si odgajan kao ČOVJEK (INASAN), ne možeš u zrelim godinama postat papak ili smrad ( dvije dominantne skupine ovog dejtonskog društva)...
..al eto čekajmo tog SABOOR LEE-a...
...il se malo pošamarajmo, probudimo se iz kome , papir u ruke i odgovorit na sljedeća pitanja:
1. ŠTA JE KONKRETNO PROBLEM? ( ONO ŠTO MI OTEŽAVA ŽIVOT)-Napraviti što veći spisak ( od onih najmanjih frustracijia u komunikaciji sa papcima i smradovima pa do političkih problema)
2. ŠTA MOGU STVARNO/REALNO PROMIJENITI?
3. KAKO POKRENUTI ONO ŠTO MISLIM DA MOGU PROMIJENITI?
( npr. mislim da mogu promijeniti nivo frustracije koju mi izrokuje neuljudno i omalovažavajuće ponašanje javnih službenika tako što ću za početak pronaći istomišljenike ( i imati na umu da ih u ovoj državi nije ostalo baš mnogo), uključiti se u neku postojeću akciju kao npr. " Moje rajvosa nija za Papke" na facebook-u, razne civilne inicijative, razmjenjivat mišljenja, i obavezno ići na pokretanje konkretnih akcija civilnog društva na ovu i slične teme usmjerne na zaštitu civilizovanog svijeta od papaka i smradova...tj, od primitivizma i korumpiranosti)
4. KAKO ODRŽAVATI REDOVNE KONTAKTE SA ISTOMIŠLJENICIMA I JAČATI UMREŽAVANJE?
i ono najvažnije pitanje
5. KAKO OSTATI NEKONTAMINIRAM PAPANLUKOM I SMRADOM (tj. LJUDSKOM ISKORUMPIRANOŠĆU), TJ. KAKO NE POSTATI JEDAN OD NJIH?
(Očito treba istrajati u odbijanju svih onih silnih "pomoći" " štela" i "usluga" koje nam nude ovi današnji vampiri što naviru sa svih strana nebil sutra prstom uprli na nas i rekli : " Pa i ti si to radio...".." kontaminiran si"...normalno, nekad nam je potrebna štela da bismo ostvarili neka osnovna prava, NA ŽALOST....metod je isti ko kod papaka i smradova al je svrha totalno drugačija...
I tek tada, kad se već stvori neka koliko-toliko samoodrživa mreža civilizovane ( NORMALNE) mase moguće je pokrenuti niz konkretnih akcija kojima bi se barem malo stalo na kraj papcima i smradovima i barem malo lakše živjelo. Tek tada se moža stvarno stati na kraj ovom trenutno dominatnom sistemu vrijednosti ogrezlom u svim vidovima ljudske iskorumpiransoti, počevši od neuvažavanja i animoziteta u onoj običnoj svakodnevnoj komunikaciji pa sve do političke iskorumpiranosti.
na nama je
Probudit se ili Š.I.T. ( ŠUTI I TRPI)
s.
P.S.
Da ne zaboravim da napomenem da gore navedene akcija ni na koji način ne ugrožavaju ničiji nacionalni interes pa ni onih u najinferiornijem položaju.
Polako, ne paničimo...
treba nam SABOOR LEE ( daleki rodjak Bruce LEE-a) , koji će doć i pošamarat svu ovu bagru koja voza skupa kola a ne zna sastavit rečenice, i njihove "ljude"...ukratko sve papke i smradove od ljudi ...
Sječate li se da je Zena sve to fino predvidio u onim rahmetli prvim Nadrealistima ( u seriji "FU-DO")...
Znači samo sjedimo i čekajmo FU-DU, tj. SABOOR LEE-a...
jes da ćemo se "malo" načekat i "malo "polako ali sigurno uništit ovo malo zdravlja što nam je ostalo...pa će mnogi pozavršavat na liječenjima i molit Boga da postanu ko ova dominantna šira masa, al želje im neće biti uslišene, jer ako si odgajan kao ČOVJEK (INASAN), ne možeš u zrelim godinama postat papak ili smrad ( dvije dominantne skupine ovog dejtonskog društva)...
..al eto čekajmo tog SABOOR LEE-a...
...il se malo pošamarajmo, probudimo se iz kome , papir u ruke i odgovorit na sljedeća pitanja:
1. ŠTA JE KONKRETNO PROBLEM? ( ONO ŠTO MI OTEŽAVA ŽIVOT)-Napraviti što veći spisak ( od onih najmanjih frustracijia u komunikaciji sa papcima i smradovima pa do političkih problema)
2. ŠTA MOGU STVARNO/REALNO PROMIJENITI?
3. KAKO POKRENUTI ONO ŠTO MISLIM DA MOGU PROMIJENITI?
( npr. mislim da mogu promijeniti nivo frustracije koju mi izrokuje neuljudno i omalovažavajuće ponašanje javnih službenika tako što ću za početak pronaći istomišljenike ( i imati na umu da ih u ovoj državi nije ostalo baš mnogo), uključiti se u neku postojeću akciju kao npr. " Moje rajvosa nija za Papke" na facebook-u, razne civilne inicijative, razmjenjivat mišljenja, i obavezno ići na pokretanje konkretnih akcija civilnog društva na ovu i slične teme usmjerne na zaštitu civilizovanog svijeta od papaka i smradova...tj, od primitivizma i korumpiranosti)
4. KAKO ODRŽAVATI REDOVNE KONTAKTE SA ISTOMIŠLJENICIMA I JAČATI UMREŽAVANJE?
i ono najvažnije pitanje
5. KAKO OSTATI NEKONTAMINIRAM PAPANLUKOM I SMRADOM (tj. LJUDSKOM ISKORUMPIRANOŠĆU), TJ. KAKO NE POSTATI JEDAN OD NJIH?
(Očito treba istrajati u odbijanju svih onih silnih "pomoći" " štela" i "usluga" koje nam nude ovi današnji vampiri što naviru sa svih strana nebil sutra prstom uprli na nas i rekli : " Pa i ti si to radio...".." kontaminiran si"...normalno, nekad nam je potrebna štela da bismo ostvarili neka osnovna prava, NA ŽALOST....metod je isti ko kod papaka i smradova al je svrha totalno drugačija...
I tek tada, kad se već stvori neka koliko-toliko samoodrživa mreža civilizovane ( NORMALNE) mase moguće je pokrenuti niz konkretnih akcija kojima bi se barem malo stalo na kraj papcima i smradovima i barem malo lakše živjelo. Tek tada se moža stvarno stati na kraj ovom trenutno dominatnom sistemu vrijednosti ogrezlom u svim vidovima ljudske iskorumpiransoti, počevši od neuvažavanja i animoziteta u onoj običnoj svakodnevnoj komunikaciji pa sve do političke iskorumpiranosti.
na nama je
Probudit se ili Š.I.T. ( ŠUTI I TRPI)
s.
P.S.
Da ne zaboravim da napomenem da gore navedene akcija ni na koji način ne ugrožavaju ničiji nacionalni interes pa ni onih u najinferiornijem položaju.
-
sarajevonekad
#53 Re: Kako ostati normalan u ovoj zemlji?
a u međuvremenu pokušaj što više održavati kontakte sa onim "nekontaminiranima", tj. ljudima koji još uvijek imaju Integritet, ljudima sa velikim "LJ", onih koji imaju dovoljno mozga i duše da razumiju moć OBZIRA ( onog što Čovjeka razlikuje od primata-bilo čovjekolikog bilo životinje), UVAŽAVANJA (u komunikaciji), DOBRONAMJERNOSTI,spremnosti na SRADNJU usmjerenu na što veću DOBROBIT, i osobama koje posjeduju sve one prave ljudske VRLINE, koje će uvijek ostati VRLINE, uprkos očajnim naporima manje razvijenih organizama ( papaka i smradova... onih "goluma" iz "Gospodara prstenova") da predstave te vrline kao neke tamo ideološke gluposti....
jednsotavno održavaj kontakt sa LJUDIMA...ima ih još dosta u BiH, vjeruj, samo nisu dovoljno umreženi i aktivni...ali tu su...mene oni održavaju u životu...
i da, slušaj dosta muzike vedrijeg tonaliteta ( tzv. durske melodije), po mogućnosti one laganije ( meni je prijatelj dao jedan Stingov album pod nazivom " THE LIVING SEA", a odlično smiruje i soundtrack filma " NOTTING HILL".
Vrijedi probati
Iskren pozdrav
s.
jednsotavno održavaj kontakt sa LJUDIMA...ima ih još dosta u BiH, vjeruj, samo nisu dovoljno umreženi i aktivni...ali tu su...mene oni održavaju u životu...
i da, slušaj dosta muzike vedrijeg tonaliteta ( tzv. durske melodije), po mogućnosti one laganije ( meni je prijatelj dao jedan Stingov album pod nazivom " THE LIVING SEA", a odlično smiruje i soundtrack filma " NOTTING HILL".
Vrijedi probati
Iskren pozdrav
s.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#54 Re: Kako ostati normalan u ovoj zemlji?
ko je danas nekontaminiran?
pa najbljiži prijatelji skupljaju pare da potplate za zapošljavanje
a ostali čekaju pomoć od stranki
mislim ne osuđujem ih
evo meni niko nikad nije pomogao... samo jednom je za mene intervenirao 1995. da mi profa fizike ne da četvrtok keca iz fizike kad sam bio novi ucenik u skoli
i na kraju smo čuli da nije ni došlo do profe i prodjoh odlicnim na kraju razreda
zašto osuđivati
nek se spašavaju da ne dođu do ovog nivo do kojeg sam ja došao poštenjem i nesnalažljivošću...
zato sada kad vidim ono sranje u iranu... kažem za svakog poginulog da je trebao kući ostat... ne izlaziti iz kuće u nenormalnim društvima samo nastradat možeš
pa najbljiži prijatelji skupljaju pare da potplate za zapošljavanje
a ostali čekaju pomoć od stranki
mislim ne osuđujem ih
evo meni niko nikad nije pomogao... samo jednom je za mene intervenirao 1995. da mi profa fizike ne da četvrtok keca iz fizike kad sam bio novi ucenik u skoli
i na kraju smo čuli da nije ni došlo do profe i prodjoh odlicnim na kraju razreda
zašto osuđivati
nek se spašavaju da ne dođu do ovog nivo do kojeg sam ja došao poštenjem i nesnalažljivošću...
zato sada kad vidim ono sranje u iranu... kažem za svakog poginulog da je trebao kući ostat... ne izlaziti iz kuće u nenormalnim društvima samo nastradat možeš
- Truba
#55 Re: Kako ostati normalan u ovoj zemlji?
očito je kako sam se promijenio u odnosu na prvi post
više ne tražim metode
pustio sam se ko tikva niz vodu
pustio sam se ko tikva niz vodu
- Priorat
- Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...
#56 Re: Kako ostati normalan u ovoj zemlji?
joj komi znam kako ti je..
meni 36 a ponasam se kao pemzioner
, iznajmio sebi mali vrt sa kucicom. ubacio kamin, sadim cvijece, maline, jagode, grozdje udrzavam, pozovem dobre prijatelje na rostilj, sad usijao palmu i bambus i svaki dan obilazim , njegujem, zalijevam, ceprkam.. i znas ta je najbolji fazon? u tim vrtovima zabranjena struja sto znaci niti radija (u iraku bomba explodirala, svinjska gripa itd ) nit tv-a (serije dr ovaj dr onaj, nema vijesti, ) nit interneta (nema sa-x sa temama o dodiku, o izgubljenim mackama, psima, paris hilton itd). i komi JA SAM SE PREPORODIO...... pokusaj tako nesto....nekosta te nista.... 
meni 36 a ponasam se kao pemzioner
- Truba
#57 Re: Kako ostati normalan u ovoj zemlji?
ma jebo dodika i štrajkove i brankovića i njegovog sina koji mi je prijetio preko FB totalno ih ignoriram ne gledam TV a na političkim topicima podjebavam raju
bas ovih dana fotosopiram jedan kamin kako bih ga mogao dati svojima da izracunaju koliko ce trebati cigli i cementa za zidanje na vikendici
bas ovih dana fotosopiram jedan kamin kako bih ga mogao dati svojima da izracunaju koliko ce trebati cigli i cementa za zidanje na vikendici
- Truba
#58 Re: Kako ostati normalan u ovoj zemlji?
pita kupas ženu što prodaje kakva je neka knjiga
žena odgovara ne znam ja ništa ne čitam knjige ovdje samo mijenjam prijateljicu
i tako svaki dan čujem komično
nedavno u cheersu kuka frajer drugom frajeru kako će im rezati plate
meni režu od 2002 pa ne kukam po kafićima da ostali čuju
- negativ
#59 Re: Kako ostati normalan u ovoj zemlji?
Nikad ne treba biti pasivan, evo primjera iz prakse:
sjede trojica jarana u bašti Bodyguard, piju popodnevnu kafu i komentarišu prolaznike. Prolazi cura ko lampa, oni gledaju, a jedan od njih ustade, zaustavi je i kaže 'djevojko samo da ti čestitam na izgledu'. Ona se nasmija, zahvali i odgovori 'moj jarane dok ti čestitaš drugi jebu'. Ostadoše njih trojica da piju kafu, nisu više progovorili ni riječ.
sjede trojica jarana u bašti Bodyguard, piju popodnevnu kafu i komentarišu prolaznike. Prolazi cura ko lampa, oni gledaju, a jedan od njih ustade, zaustavi je i kaže 'djevojko samo da ti čestitam na izgledu'. Ona se nasmija, zahvali i odgovori 'moj jarane dok ti čestitaš drugi jebu'. Ostadoše njih trojica da piju kafu, nisu više progovorili ni riječ.
- negativ
#60 Re: Kako ostati normalan u ovoj zemlji?
Usput... znam curu, nije prosta, nije laka, pismena, potpuno normalna gradska cura al joj dodijale jadikovke, čestitke i sl.
- Truba
#61 Re: Kako ostati normalan u ovoj zemlji?
de ne uplići ta
bića
te... cure
u ovu priču
one su za zasebni topik

one su za zasebni topik
- sheilak
#62 Re: Kako ostati normalan u ovoj zemlji?
Odahnula sam, sve je u redu - nigdje nikog normalnog
Svi savrseno ludi i paranoicni!

Svi savrseno ludi i paranoicni!
- Truba
#63 Re: Kako ostati normalan u ovoj zemlji?
koga jebu nju?
vidim da je veoma kulturna kao i 95% građanski sarajeva u jednoj ruci piva iz boce u drugoj cigara i ko kočijaš
vidim da je veoma kulturna kao i 95% građanski sarajeva u jednoj ruci piva iz boce u drugoj cigara i ko kočijaš
- Priorat
#64 Re: Kako ostati normalan u ovoj zemlji?
komi wrote:koga jebu nju?
ha,ha,ha...ukrade mi rijec-....
-
LISA
#65 Re: Kako ostati normalan u ovoj zemlji?
i sad bi trebao ovo biti neki fazon oko *ebaja...i izgleda..i glupih fora...jao..ma nidokle smo mi..*ebe nas na smentalitet... 
- negativ
#66 Re: Kako ostati normalan u ovoj zemlji?
Ccc, jel to mamin il tatin stav il si ti sam skonto na vikendiciPriorat wrote:ha,ha,ha...ukrade mi rijec-....komi wrote:koga jebu nju?
- Truba
#67 Re: Kako ostati normalan u ovoj zemlji?
žensko a psuje
nije to OK po difoltu
nije to OK po difoltu
- Truba
#68 Re: Kako ostati normalan u ovoj zemlji?
postoji jedna prednost ovoga stistemaBond_JaneBond wrote:Nemoguce je. Sto je najgore pomirili smo se s tim davno, a tek to shvatamo.
Evo razloga:Alfons Kauders wrote: a sad ozbiljno
1. nakaradno ustavno uredjenje koje ne samo da dozvoljava, vec i se i zasniva na razvoj sovinizma, fasizma i netrpeljivosti
2. svi problemi su tek manifestacija tog sistema, tako da ih je suvisno i nemoguce sagledati odvojeno... siromastvo, nizak kvalitet obrazovnih ustanova, besperspektivnost, amoralnost
3. iskreno, pojma nemam... razjebo drzavu, zabranio organiziranje jednonacionalnih politickih partija, vjerskih organizacija i ostalih udruzenja koja raspiriju mrznju
4. ne mislim da su mladi pasivni... problem je sto vecina mladih zapravo odobrava trenutno stanje, jer su i sami zadojeni fasizmom jos od malih nogu
5. ubija samopouzdanje, volju za posten rad, obrazovanje, trud, kreativnost... usput korumpirajuci samu omladinu, koja nema izbora nego da se nadje u talu...
6. nepostojanje nezavisnosti visokoskolskih institucija, uplitanje politike i vjere naustrb struke...
7. jebiga, radi svega navedenog... tesko je odrediti sta je glavni razlog, po nekim kategorijama mozda... neki idu trbuhom za kruhom na baustelu, a neki idu da bi zaradjivali 10k mjesecno umjesto 2k... neki opet idu cisto zato jer im je puko kurac i nece da im djeca odrastu ovdje... da sam otisao, bio bi u ovoj zadnjoj skupini.
a ta je što imaš opravdanje za sve neuspjehe
evo uzmimo stepen samoubojstava kod nas i u recimo skandinavskim zemljama i japanu
- Truba
#69 Re: Kako ostati normalan u ovoj zemlji?
doživljaji na pauzi (polovičnoj)
nakon što me šef zajebao izgubio sam pola pauze i nisam mogao otici na sajam knjige
pa sam krenuo ovjeriti knjižicu za zdravstveno
te sam vidio... krava s djetetom u naručju kod pošte pretrčava na crveno ulicu kako bi stigla do tramvaja a pola stanice i pješaka na pješačkom prelazu joj viče da je glupača i budala
nadrealizam... stara ciganka maltretira patku/gusku štagod je pored miljacke dole kad se siđe
frajer ispred zavoda gdje se ovjerava knjižica je tako glasno ispuhao nos i slinu na pod da još odjekuje udar zelembaća
od pod
žena na štandu mi je ovjerila knjižicu ali nije mi uspjela objasniti kako ide s bolovanjem
a kolegica koja radi s tim nije na radnom mjestu

nakon što me šef zajebao izgubio sam pola pauze i nisam mogao otici na sajam knjige
pa sam krenuo ovjeriti knjižicu za zdravstveno
te sam vidio... krava s djetetom u naručju kod pošte pretrčava na crveno ulicu kako bi stigla do tramvaja a pola stanice i pješaka na pješačkom prelazu joj viče da je glupača i budala
nadrealizam... stara ciganka maltretira patku/gusku štagod je pored miljacke dole kad se siđe
frajer ispred zavoda gdje se ovjerava knjižica je tako glasno ispuhao nos i slinu na pod da još odjekuje udar zelembaća
žena na štandu mi je ovjerila knjižicu ali nije mi uspjela objasniti kako ide s bolovanjem
-
andrija2007
#70 Re: Kako ostati normalan u ovoj zemlji?
Da je mladic toj "djevojci", umjesto cestitanja na izgledu rekao: Mogu li da ti cestitam izmedju praznika?, sad bi ikiki-miki wrote:negativ wrote:Nikad ne treba biti pasivan, evo primjera iz prakse:
on, bez ikakve sumnje,bio dio te grupacije prema kojoj je doticna "djevojka" bila vise nego "humana"!
-
bosna123
#71 Re: Kako ostati normalan u ovoj zemlji?
Je li ovo tema kako upasti u depresiju? Otkud vjecno za zafrkanciju raspolozeni @Andrija ovdje?
- negativ
#72 Re: Kako ostati normalan u ovoj zemlji?
Bravo, poenta cijele priče je mladić, a ne djevojka!!!andrija2007 wrote: Da je mladic toj "djevojci", umjesto cestitanja na izgledu rekao: Mogu li da ti cestitam izmedju praznika?, sad bi i
on, bez ikakve sumnje,bio dio te grupacije prema kojoj je doticna "djevojka" bila vise nego "humana"!
- Priorat
#73 Re: Kako ostati normalan u ovoj zemlji?
negativ wrote:Bravo, poenta cijele priče je mladić, a ne djevojka!!!andrija2007 wrote: Da je mladic toj "djevojci", umjesto cestitanja na izgledu rekao: Mogu li da ti cestitam izmedju praznika?, sad bi i
eh sad, kako uletiti? mogao je isto reci: djevojko posto pazis na svoju kilazu probaj samnom ja sam LIGHT!!!
- negativ
#74 Re: Kako ostati normalan u ovoj zemlji?
Prica je u tome što je mogao djevojci ponuditi piće i pokrenuti konkretnu akciju, a ne vratiti se za sto i očajavati sa jaranima ko kakva pi*ka!Priorat wrote: eh sad, kako uletiti? mogao je isto reci: djevojko posto pazis na svoju kilazu probaj samnom ja sam LIGHT!!!
To je ono što fali našem komiju, akcija vs zatvaranje u neki svoj svijet.
Akcija pa onda analiza, pa nekad uspiješ nešto, a nekad padneš, a i kad padneš opet nešto naučiš.
To sam mu mislio reći ovom angdotom, ništa ba filozofija i presipanje iz šupljeg u prazno, eto...
- Truba
#75 Re: Kako ostati normalan u ovoj zemlji?
ne fali meni ništa pogotovo s djevojkama koje psuju i pričaju sa nepoznatima na ulici
ako je takva s nekim koga ne zna...
problem je u našoj zemlji što se često pada... a neko s gimnazijom dobije posao u telekomu i penziju s 28 godina ili doše s kosova i odmah u državnu službu...
ako je takva s nekim koga ne zna...
problem je u našoj zemlji što se često pada... a neko s gimnazijom dobije posao u telekomu i penziju s 28 godina ili doše s kosova i odmah u državnu službu...