Bezveze (nađi "bezveze" u rječniku

) se prepucavate. Činjenica je da korupcije ima svugdje, pa zašto je ne bi bilo pri zapošljavanju u zemlji u kojoj je gotovo pola stanovništva nezaposleno i gdje postoji gotovo tradicija koruptivnog zapošljavanja. Ono što smeta jeste što ljudi get away with it godinama (ovo da pokažem da znam i ja nešto Engleskog jezika

) što se odražava na način da se zapošljavaju nekompetentni i nekvalitetni ljudi (časti izuzecima) zbog kojih tonemo sve dublje. Na primjeru moje prijateljice sam svjedočila toj istoj korupciji (bitno je samo čija je veza deblja) upravo pri pokušaju zapošljavanja preko ADS-a (od činjenice da joj se članovi komisije nisu predstavili "....članovi komisije smatraju da nije potrebno da Vi znate njihova imena..." do aščare namještanja bodovanja i ostalog.
Vjerovatno i ako se upadne u taj radni milje, čovjek ukoliko je stručan, ne može očekivati ništa drugo do poremećenih ljudskih odnosa i podmetanja noge. žalosno je što privatni sektor nije dovoljno jak, ekonomija je nestabilna, zakon ponude i potražnje (gdje radne snage ima mnogo, a poslodavaca malo) dozvoljava tretiranje radnika po principu: "ako ti se ne sviđa, m'rš po knjižicu", pravna država nije dovoljno jaka da zaštiti radnika i provodi zakone koji garantiraju njihovu zaštitu, a svijest poslodavca o čovjeku kao najvećem resursu kompanije nije dovoljno razvijena. Tomu dodajmo uslove kreditiranja banaka i voila dobijemo stanje kakvo jeste.
Profesor će prije preporučiti poslodavcu provjerenog studenta (i to je tako normalno), s druge strane stoji teza o kvalitetu našeg visokoškolskog obrazovanja. Sve u svemu, razumijem i ljude koji žele da se uhljebe u državnoj instituciji, ali i one koji se nezadovoljni tretmanom odlučuju na odlazak ili doškolovavanje.