Korupcija pri zapošljavanju u državne organe uprave

madner

#51 Re: Korupcija pri zapošljavanju u državne organe uprave

Post by madner »

Ashrafieh wrote:
madner wrote:Cuo o IMT nacinu benefitiranja na seminaru :lol:

Prejako.
A i u gramatiku te lijepo uputila, kad pišeš k'o stavi bar znak ' :lol:
Ekonomski fakultet u Sarajevu - katastrofa. Ja znam ljude sa "perfektnim
znanjem engleskog" i engleskim diplomama koji ne mogu naći posao
u Sarajevu. Čitala sam diplomske radove sa Muratovićevog faksa, to
je na nivou seminarskih u Engleskoj, ako je i to, jer ljudi ne znaju
ni citirati a kamoli drugo. I onda ako je dipl. oec. u Sarajevu misle da
su Boga za bradu uhvatili. :D
Radio sam sa ljudima sa engleskim diplomama. Iskreno, frapiran sam engleskim sistemom.
Ne samo da ne proizvode kadrove, nego mi je sasvim jasno zasto imaju u prosjeku najduze radno vrijeme u Europi.

No dobro, uspjeli su ugurati Bolongu, pa ce se uskoro ostatak spustiti na njihov nivo.
Sto svakako nije tema ove emisije.

IMT = Imal mene tu
Ashrafieh

#52 Re: Korupcija pri zapošljavanju u državne organe uprave

Post by Ashrafieh »

madner wrote:
Ashrafieh wrote:
madner wrote:Cuo o IMT nacinu benefitiranja na seminaru :lol:

Prejako.
A i u gramatiku te lijepo uputila, kad pišeš k'o stavi bar znak ' :lol:
Ekonomski fakultet u Sarajevu - katastrofa. Ja znam ljude sa "perfektnim
znanjem engleskog" i engleskim diplomama koji ne mogu naći posao
u Sarajevu. Čitala sam diplomske radove sa Muratovićevog faksa, to
je na nivou seminarskih u Engleskoj, ako je i to, jer ljudi ne znaju
ni citirati a kamoli drugo. I onda ako je dipl. oec. u Sarajevu misle da
su Boga za bradu uhvatili. :D
Radio sam sa ljudima sa engleskim diplomama. Iskreno, frapiran sam engleskim sistemom.
Ne samo da ne proizvode kadrove, nego mi je sasvim jasno zasto imaju u prosjeku najduze radno vrijeme u Europi.

No dobro, uspjeli su ugurati Bolongu, pa ce se uskoro ostatak spustiti na njihov nivo.
Sto svakako nije tema ove emisije.

IMT = Imal mene tu
Tipično sarajevsko razmišljanje, ništa do sarajevskog univerziteta, na rankingu ... gdje je ono?
Djevojka iz priče nije našla posao u Sarajevu, jer je njen nivo sa London School of Economics
bio ipak prenizak u konkurenciji Muratovićevih uzdanica poput tebe i Lončanice, ali snašla se. Dobila je stipendiju
za PhD i sad svoje bijedno znanje popravlja u Firenci. Mislim da je svjesna da pored genijalaca
kao vi neće nikad moći da se vrati u SA, pa mi priča kako ide na post doc u Ameriku.
Mislim da je to najbolje što može učiniti. Nije ona kadar za Sarajeva
zgembo_sa

#53 Re: Korupcija pri zapošljavanju u državne organe uprave

Post by zgembo_sa »

A odakle si to ti Boga ti, pa imas tolike komplekse vezane za Sarajevo?
Ashrafieh

#54 Re: Korupcija pri zapošljavanju u državne organe uprave

Post by Ashrafieh »

zgembo_sa wrote:A odakle si to ti Boga ti, pa imas tolike komplekse vezane za Sarajevo?
Iz Sarajeva. Rođenjem i porijeklom. Nažalost ne i poslom.
madner

#55 Re: Korupcija pri zapošljavanju u državne organe uprave

Post by madner »

Ashrafieh wrote: Tipično sarajevsko razmišljanje, ništa do sarajevskog univerziteta, na rankingu ... gdje je ono?
Djevojka iz priče nije našla posao u Sarajevu, jer je njen nivo sa London School of Economics
bio ipak prenizak u konkurenciji Muratovićevih uzdanica poput tebe i Lončanice, ali snašla se. Dobila je stipendiju
za PhD i sad svoje bijedno znanje popravlja u Firenci. Mislim da je svjesna da pored genijalaca
kao vi neće nikad moći da se vrati u SA, pa mi priča kako ide na post doc u Ameriku.
Bez iznosenja licnih podataka, to sto sam genije ne znaci da se moje misljenje manje pika.
Nisam zavrsio ekonomiju, tako da nemam ulog u natezanju oko diploma i rankingu univerziteta.

To sto je dobila stipendiju je super, samo ako nije uspjela naci posao u Sarajevu, to nije do Muratovica i njegovih, nego do nje.
Naravno lakse je kriviti druge za svoje nedostatke.
Ashrafieh

#56 Re: Korupcija pri zapošljavanju u državne organe uprave

Post by Ashrafieh »

madner wrote:
Ashrafieh wrote: Tipično sarajevsko razmišljanje, ništa do sarajevskog univerziteta, na rankingu ... gdje je ono?
Bez iznosenja licnih podataka, to sto sam genije ne znaci da se moje misljenje manje pika.
Nisam zavrsio ekonomiju, tako da nemam ulog u natezanju oko diploma i rankingu univerziteta.

To sto je dobila stipendiju je super, samo ako nije uspjela naci posao u Sarajevu, to nije do Muratovica i njegovih, nego do nje.
Naravno lakse je kriviti druge za svoje nedostatke.
Ne vjeruješ valjda da ova Lončanica koja nije iz Sarajeva mrdnula i koja tvrdi da ima
"perfektno znanje engleskog jezika" bolje govori jezik od nekoga ko je diplomirao i magistrirao
na LSE? Misliš da je Lončanica svoj diplomski rad objavila u stručnom časopisu u
ko-autorstvu sa profesorom koji ju je mentorirao? Neko koga je
primio prestižan američki univerzitet na PhD (a imala je još mogućnosti, Bocconi
u Milanu i neki univerzitet u Leuvenu u Belgiji) ima nedostatke u odnosu
na one koji su završili dodiplomski faks u Sarajevu?

Znam još takvih ljudi, oni se ne bune već pakuju kofere i idu tamo
gdje su dobrodošli. A u perfektan engleski zaposlenika sarajevskih
preduzeća sam se imala priliku uvjeriti ;-)
madner

#57 Re: Korupcija pri zapošljavanju u državne organe uprave

Post by madner »

Ne znam kakvo je znanje loncanice, mozda je bila vani koju godinu i u slobodno vrijeme radi kao dolmecer, mozda ne zna guknut.

Kljucno pitanje je sljedece, zasto ta tvoja jaranica nije uspjala da dokaze svoje kvalitete ovdje?
Recimo da je sve namjesteno u drzavnim firmama i da su tu bile stele, a ona nije imala taj fah na LSEu.

Sta je sa privatnim?
To je kao da ponudis produkt trzistu i onda se zalis da je trziste krivo jer ga ne kupuje.

Akademska i poslovna karijera su dva razlicita pravca, sa skroz drugim pravilima.
Ashrafieh

#58 Re: Korupcija pri zapošljavanju u državne organe uprave

Post by Ashrafieh »

madner wrote:Ne znam kakvo je znanje loncanice, mozda je bila vani koju godinu i u slobodno vrijeme radi kao dolmecer, mozda ne zna guknut.

Kljucno pitanje je sljedece, zasto ta tvoja jaranica nije uspjala da dokaze svoje kvalitete ovdje?
Recimo da je sve namjesteno u drzavnim firmama i da su tu bile stele, a ona nije imala taj fah na LSEu.

Sta je sa privatnim?
To je kao da ponudis produkt trzistu i onda se zalis da je trziste krivo jer ga ne kupuje.

Akademska i poslovna karijera su dva razlicita pravca, sa skroz drugim pravilima.
Slažem se s ovim, ali ova cura je zaista kapacitet, osnovala je i svoje preduzeće kao
student, radila prakse u firmama u koje svaki 30. kandidat ulazi ... nemam pojma u čemu je
bio problem. Znam da se strašno razočarala kao još neki koji su se željeli vratiti i da je
rekla zbogom Bosna. Ima i lik koji je završio pravo u Njemačkoj i u BiH. U Sarajevu ga
nije želio nijedan advokat zaposliti, ali u Hamburgu je iz prve uspio. Trebalo bi svaki
individualni slučaj proanalizirati, ali ljudi koji su u ratu uhvatili pozicije u Sarajevu
u principu jako negativno gledaju na one koji dolaze iz inostranstva i ako su
previše kvalificirani ne žele ih uzeti
hadzinicasa

#59 Re: Korupcija pri zapošljavanju u državne organe uprave

Post by hadzinicasa »

Bezveze (nađi "bezveze" u rječniku :)) se prepucavate. Činjenica je da korupcije ima svugdje, pa zašto je ne bi bilo pri zapošljavanju u zemlji u kojoj je gotovo pola stanovništva nezaposleno i gdje postoji gotovo tradicija koruptivnog zapošljavanja. Ono što smeta jeste što ljudi get away with it godinama (ovo da pokažem da znam i ja nešto Engleskog jezika :)) što se odražava na način da se zapošljavaju nekompetentni i nekvalitetni ljudi (časti izuzecima) zbog kojih tonemo sve dublje. Na primjeru moje prijateljice sam svjedočila toj istoj korupciji (bitno je samo čija je veza deblja) upravo pri pokušaju zapošljavanja preko ADS-a (od činjenice da joj se članovi komisije nisu predstavili "....članovi komisije smatraju da nije potrebno da Vi znate njihova imena..." do aščare namještanja bodovanja i ostalog.

Vjerovatno i ako se upadne u taj radni milje, čovjek ukoliko je stručan, ne može očekivati ništa drugo do poremećenih ljudskih odnosa i podmetanja noge. žalosno je što privatni sektor nije dovoljno jak, ekonomija je nestabilna, zakon ponude i potražnje (gdje radne snage ima mnogo, a poslodavaca malo) dozvoljava tretiranje radnika po principu: "ako ti se ne sviđa, m'rš po knjižicu", pravna država nije dovoljno jaka da zaštiti radnika i provodi zakone koji garantiraju njihovu zaštitu, a svijest poslodavca o čovjeku kao najvećem resursu kompanije nije dovoljno razvijena. Tomu dodajmo uslove kreditiranja banaka i voila dobijemo stanje kakvo jeste.

Profesor će prije preporučiti poslodavcu provjerenog studenta (i to je tako normalno), s druge strane stoji teza o kvalitetu našeg visokoškolskog obrazovanja. Sve u svemu, razumijem i ljude koji žele da se uhljebe u državnoj instituciji, ali i one koji se nezadovoljni tretmanom odlučuju na odlazak ili doškolovavanje.
vjesticanametli

#60 Re: Korupcija pri zapošljavanju u državne organe uprave

Post by vjesticanametli »

U Hamburgu sam zavrsila skolu koja ovdje nije priznata jer nase su bolje :x te zavrsim i ovdje srednju vanredno pa sad imam 2 srednje zavrsene pa pitam gamad koja vam se sviĐŽa :x otisla 2 x na test vezano za raspisani konkurs preko ADS-a jednom mi falio bod a drugi put se nisam ni potrudila jer je guska odmah pitala ĐŽe ona mala sto ce biti primljena...........radim za stranu firmu i super mi je..a bilo je i situacija da kazu ma neeeeeeeeeee pa vi ste prekvalifikovani :x :x :x
Ashrafieh

#61 Re: Korupcija pri zapošljavanju u državne organe uprave

Post by Ashrafieh »

vjesticanametli wrote:U Hamburgu sam zavrsila skolu koja ovdje nije priznata jer nase su bolje :x te zavrsim i ovdje srednju vanredno pa sad imam 2 srednje zavrsene pa pitam gamad koja vam se sviĐŽa :x otisla 2 x na test vezano za raspisani konkurs preko ADS-a jednom mi falio bod a drugi put se nisam ni potrudila jer je guska odmah pitala ĐŽe ona mala sto ce biti primljena...........radim za stranu firmu i super mi je..a bilo je i situacija da kazu ma neeeeeeeeeee pa vi ste prekvalifikovani :x :x :x
Ne bi me čudilo da su ti tražili da polažeš njemački :lol:

Ne priznaju ni Gesellenbrief ni Meisterbrief. Moj poznanik je imao razgovor
sa državnim službenikom koji ima "perfektno znanje njemačkog jezika" u CV-ju.
Tražio dečko da mu se prizna Ausbildung, a državni službenik nije shvatio
kako neko može tražiti da mu se prizna - izložba :lol:
madner

#62 Re: Korupcija pri zapošljavanju u državne organe uprave

Post by madner »

Ashrafieh wrote:
madner wrote:Ne znam kakvo je znanje loncanice, mozda je bila vani koju godinu i u slobodno vrijeme radi kao dolmecer, mozda ne zna guknut.

Sta je sa privatnim?

Slažem se s ovim, ali ova cura je zaista kapacitet, osnovala je i svoje preduzeće kao
student, radila prakse u firmama u koje svaki 30. kandidat ulazi ... nemam pojma u čemu je
bio problem. Znam da se strašno razočarala kao još neki koji su se željeli vratiti i da je
rekla zbogom Bosna. Ima i lik koji je završio pravo u Njemačkoj i u BiH. U Sarajevu ga
nije želio nijedan advokat zaposliti, ali u Hamburgu je iz prve uspio. Trebalo bi svaki
individualni slučaj proanalizirati, ali ljudi koji su u ratu uhvatili pozicije u Sarajevu
u principu jako negativno gledaju na one koji dolaze iz inostranstva i ako su
previše kvalificirani ne žele ih uzeti
Prekvalificiranost nije izmisljen problem, nego jedan jako stvaran i realan.
Kao prvo, takva osoba ce sigurno traziti bolji posao, a kao drugo unistit ce atmosferu a kao trece nece biti zadovoljan na poslu.

Zamisli da ti dodje doktor ekonomije da radi kao racunovodja, da li bi ga primila?

Za pravo me ne cudi, to je jedno jako protektivno zvanje, gdje se ne dopusta strancima da udju. Medicina je slicna.
To je svugdje bilo isto, zato je i uvedena Bologna.

Pravo pitanje za tu djevojku je zasto nije osnovala svoju firmu ovdje?
madner

#63 Re: Korupcija pri zapošljavanju u državne organe uprave

Post by madner »

Ashrafieh wrote:
vjesticanametli wrote:U Hamburgu sam zavrsila skolu koja ovdje nije priznata jer nase su bolje :x te zavrsim i ovdje srednju vanredno pa sad imam 2 srednje zavrsene pa pitam gamad koja vam se sviĐŽa :x otisla 2 x na test vezano za raspisani konkurs preko ADS-a jednom mi falio bod a drugi put se nisam ni potrudila jer je guska odmah pitala ĐŽe ona mala sto ce biti primljena...........radim za stranu firmu i super mi je..a bilo je i situacija da kazu ma neeeeeeeeeee pa vi ste prekvalifikovani :x :x :x

Sto opet nije cudno kad se zna da obadvoje uvedeno kao zastita njemackih handwerksguilden od konkurencije.
Ne moze se priznati nesto sto ne postoji. :D
madner

#64 Re: Korupcija pri zapošljavanju u državne organe uprave

Post by madner »

Meni su sve priznali. :shock:
vjesticanametli

#65 Re: Korupcija pri zapošljavanju u državne organe uprave

pa pazi morala sam u toj drugoj srednjoj polagati njemacki i prije polaganja obratim se nastavnici i kazem joj da ono sto je napisala nije tacno i ne kaze se tako :D ona mene otrese i ajmo dalje i jos kaze ja sam to ucilaaaaa........nakon 10 min. kaze ona jaooooooooooooo pa upravu si :lol: i sad uradim ja svoj rad i pomognem i ovima sto nisu znali njemacki............kad sam vidjela ocjene bandak............svi dobili 4 i 5 a vjestica 2 :D :lol: :lol: i pita mene jednom sef odakle ta dvica i ja mu ispricam :lol: :lol: :lol: covjek se ibreti

madnere priznali su poslije kad je moj tata ganjao stele :x :x :x :x
Ashrafieh

#66 Re: Korupcija pri zapošljavanju u državne organe uprave

Post by Ashrafieh »

madner wrote:
Ashrafieh wrote:

Sto opet nije cudno kad se zna da obadvoje uvedeno kao zastita njemackih handwerksguilden od konkurencije.
Šta ne postoji? Perfektno znanje njemačkog jedino. Momak je rekao Ausbildung, a
genijalac ne zna da Ausbildung nije jednako Ausstellung, tako je to kad se lufta sa
njemačkog :lol:
madner

#67 Re: Korupcija pri zapošljavanju u državne organe uprave

Post by madner »

Pa o tome ja pricam, ko je polozio fach IMT ima nepotreban skil, ko nije...
Ja dosao na polugodistu, iz 12og upisao 4. srednje :D
Tamo isao 3 mjeseca u 5. razred i nisu me vratili.

Zato sam uvjek bio najmladji :( :D
madner

#68 Re: Korupcija pri zapošljavanju u državne organe uprave

Post by madner »

Ashrafieh wrote:
madner wrote:
Ashrafieh wrote: Ne bi me čudilo da su ti tražili da polažeš njemački :lol:

Šta ne postoji? Perfektno znanje njemačkog jedino. Momak je rekao Ausbildung, a
genijalac ne zna da Ausbildung nije jednako Ausstellung, tako je to kad se lufta sa
Gesellen i Meisterbrief :-) , to si mogla izvuc iz konteksta.
Da je decko rekao da mu se prizna strucna obuka ne bi ispalo da ne zna nas.

Meisterbrief je u Njemackoj potreban kako bi zanatlija smjeo imati vlastiti obrt. Zastita Zunfta od konkurencije i ujedno garant kvaliteta.
Kod nas Meho moze biti limar bez da je ikad pohadjao ista.
Ashrafieh

#69 Re: Korupcija pri zapošljavanju u državne organe uprave

Post by Ashrafieh »

madner wrote:
Ashrafieh wrote: Šta ne postoji? Perfektno znanje njemačkog jedino. Momak je rekao Ausbildung, a
Gesellen i Meisterbrief :-) , to si mogla izvuc iz konteksta.
Da je decko rekao da mu se prizna strucna obuka ne bi ispalo da ne zna nas.
Nisi shvatio. Dečko je razgovarao sa čovjekom iz Sarajeva koji je zadužen
za priznavanje školske spreme, a koji se hvali "perfektnim znanjem njemačkog".
Taj genijalac iz državne uprave koji živi o trošku bh. poreskih obveznika
nije znao šta znači riječ Ausbildung odnosno mislio je da to znači - izložba.
Dečko nije ništa pogriješio, u komunikaciji sa nekim ko govori engleski/njemački
ni ja ne prevodim engleske/njemačke riječi. Samo želim reći kakvi ljudi sa kakvim
znanjem rade u Sarajevu i ponižavaju one koji znaju nešto bolje od njih.
Ženska iz banke, perfektno znanje engleskog naravno, ne zna šta je bond
mada je možda i čula za Jamesa Bonda ( :lol:) ali gilts su za nju tamni vilajet :lol:
madner

#70 Re: Korupcija pri zapošljavanju u državne organe uprave

Post by madner »

Koristenje stranih rijeci sa primjesama nasih i obrnuto je ili zafrkancija ili papanluk.

Radi zena u banci i ja je pitam: kakvi su vam uvjeti za bondanje?
Ona mene gleda isto da sam neki nastranik i predlozio joj nesto intimno. A satro zna engleski. :D

Nego reci ti meni sta je Synchronnenndrehzahl, jer znas perfektno njemacki?
veljaca

#71 Re: Korupcija pri zapošljavanju u državne organe uprave

Post by veljaca »

Eto u stranim firmama NEMA ŠTELA I VEZA !!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Tamo se dolazi po preporukama - a zna se od koga su preporuke......
Ashrafieh

#72 Re: Korupcija pri zapošljavanju u državne organe uprave

Post by Ashrafieh »

madner wrote:Koristenje stranih rijeci sa primjesama nasih i obrnuto je ili zafrkancija ili papanluk.

Radi zena u banci i ja je pitam: kakvi su vam uvjeti za bondanje?
Ona mene gleda isto da sam neki nastranik i predlozio joj nesto intimno. A satro zna engleski. :D
Ne slažem se s tobom. Svi se mi trudimo da koristimo što manje riječi u svakodnevnoj
komunikaciji tako da ne gubimo vrijeme na prevode ako govorimo iste jezike. Branko Đurić
Đuro je nedavno baš rekao da on priča neku mješavinu bosanskog i slovenskog jezika, iz
istog ovog razloga koji ja navodim, uštede vremena. Nijemci u bankarskoj komunikaciji čak
više i ne prevode većinu riječi jer su u svakodnevnom kontaktu sa strancima, a engleski je
lingua franca današnjeg vremena.

Elem, otišli smo s teme. Zapošljavanje državnih službenika je i u drugim zemljama problem.
Vidjeću da skeniram jedno pismo na talijanskom u kojem se jedan kandidat na dvije pune
stranice žali postupkom. Ali on, za razliku od domaćih narikača, ne imenuje ljude ;-)

Pozdrav
vjesticanametli

#73 Re: Korupcija pri zapošljavanju u državne organe uprave

veljaca wrote:
Eto u stranim firmama NEMA ŠTELA I VEZA !!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Tamo se dolazi po preporukama - a zna se od koga su preporuke......
e pa vjerovao ti ili ne nisam imala stelu
madner

#74 Re: Korupcija pri zapošljavanju u državne organe uprave

Post by madner »

Drugim rijecima nisi znala da su to obveznice.

Djuro ne govori perfektno Slovenski :wink:
zgembo_sa

#75 Re: Korupcija pri zapošljavanju u državne organe uprave

Post by zgembo_sa »

Svaki cigo svog konja hvali. Kvalitetan kadar nadje odgovarajuci posao prije ili kasnije. Ovi koji se zale da godinama ne mogu dobiti posao, obicno to nisu.
Post Reply