Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

ld

#51 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by ld »

obadan wrote:Stavio sam ovo 7., 17., muslimanska, krajiška pod upitnik? Bili su uglavnom protjerani iz RS (Ključ, Sanski Most, Prijedor). Bili su na Igmanu (uvjetno mogao je to biti Pazarić ili linije prema Sarajevu) na liniji i dolazili su na odmor.
ld wrote:nevjerovatna radi par stvari
7 muslimanska su bili iskljucivo bosnjaci sa zenicke i travnicke regije,medju njima je bilo jako malo protjeranih sa teritorija rs-a
17 krajiska su vecinom krajisnici
a nijedna od tih brigada nikada nije bila na igmanu do kraja 1993,kad su zaustavili cetnicku ofanzivu na igmanu
a ti ako si vidio njih kako pokazuju na saharu,mogao si i da vidis amblem na lijevoj ruci koja je to bila brigada
jer ako si vidi pokrete prsta kao da pucaju,a da ne vidis koja je brigada,to mi je cudno skroz

a jajce je palo krajem 92,jer je hvo jajca napustio liniju,a od oktobra 1992 hvo je blokirao dotur oruzija za armiju bih
Tema nije ispravljanje faktografije nego:

Jedan tip sjedi do mene (nisam znao da je Hrvat) i govori "Mogu Srbi popaliti cijelu državu i poubijat ih 100 000 ali više nas mrze". Tad mi je to zvučalo strašno.
Čini li vam se ova priča nevjerojatna....

Ima li istine u tome da je Bošnjačka politika odustala od RS i da se okreće protiv Hrvata i da je ovaj antagonizam postojao već i prije sukoba i nije eskalirao samo zbog važnosti prolaska kroz Hrvatsku, logističkog centra u Splitu i broja izbjeglica i slično...
ako su protjerani sa tog podrucija,onda to samo moze biti 17 krajiska
i oni nisu bili ni na igmanu,niti pazaricu,njihova zona odgovornsti je bio vlasic i oko turbeta
tek sa izbijanjem rata sa hrvatima ukljucuju se u borbe za travnik,g.goru,i poslije oko n.travnika i viteza i bile
tek su 93 bili prebaceni na igman

vrh armije bih i predsjednistvo su dobijali sa terena informacije da hvo sve blokira i opstruira
i od napada na prozor i zauzimanjem prozora krajem 92,zatim u napadu na g.vakuf i etnickim ciscenjem u januaru 93 i zestokih sukoba,vec se vidjelo sta se dogadja i bez obzira na to alija i armija bih su popustali
covjece,pa na ulazu u zenicu je bio punkt hvo u cajdrasu,oni su pljackali hranu sa konvoja,to je selo sa 100tinjak kuca i niko im nije nista uradio,od onog momenta kad je krenuo otvoreni rat
sve zarad dobrih odnosa sa hrvatima,jer je bilo samoubistvo da dok ratujemo sa cetnicima,da zaratimo i sa hrvatima
mozda bosnjaci jesu svakakvi,ali da su suicidan narod,to sigurno nisu
i ti protjerani iz rs-a su odmah stupili u armiju bih i to u brigade koje su bili na vlasicu,komaru,pruscu,prema cetnicima i ljudi su zeljeli da oslobode svoja mjesta
a ne da se nasele u vitezu ili busovaci
to je apsurd

ali na zalost,sta se dogadja,od oktobra je sve krenulo nizbrdo,hvo blokira snadbijevanje armije bih
jajce pada jer se hvo povukao sa prve linije i cetnici su usli i bile su zestoke borbe,narod se jedva izvukao preko glalice i turbeta
pa poslije desavanja oko prozora i g.vakufa i na kraju sredinom 93 dolazi do otvorenog rata
ld

#52 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by ld »

Tuđman od Janka Bobetka tražio konačno zauzimanje Gornjeg Vakufa

Tuđmanova politika prema Bosni i Hercegovini je precizno dokumentovana u 36 stenograma, koji su postali dokazni materijal Haškog tribunala, a javnosti su objavljeni u izdanjima splitskog Ferala, i sarajevskih Dana. Otvaranje Tuđmanovih arhiva pokazalo je svu pogubnost njegove politike prema Bosni i Hercegovini. Drugi značajan dokaz o agresivnoj politici Franje Tuđmana prema Bosni i Hercegovini su svjedočenja Ante Marković, Stipe Mesić, Paddy Ashdowna i drugih, koji su nedvosmisleno potvrdili ono što je već zapisano u stenogramima.
Treći značajan dokaz Tuđmanove politike su politička ubistva njegovih protivnika poput Blaža Kraljević i Ante Paradžika, kao i nižih oficira u lokalnim okvirima kao što je Zvonko Fontana iz Gornjeg Vakufa.

Dana 22. oktobra 1993. na sastanku u Predsjedničkim dvorima, na kojem su pored Tuđmana prisustvovali Janko Bobetko, Imra Agotić, Josip Lucić i Gojko Šušak, Franjo Tuđman o rješavanju pitanja "hrvatskih granica" kaže:

"Ja sam pred par mjeseci izložio situaciju, dao zadaću ministru obrane Šušku i generalu Bobetku, naša pomoć i naše angažiranje u Herceg-Bosni, jer se tamo rješava...pitanje budućih granica hrvatske države. I, kod toga sam ukazao da je veoma važno da se obrane, tada, oni položaji koje je HVO tamo držao. To je bila ona crta, dakle, Novi Travnik, Vitez, Busovača, Mostar, i da bi trebalo, po mogućnosti, riješiti, što prije, problem Gornjeg Vakufa."

Ipak njegov fokus je bio na Gornjem Vakufu:

"...ta zadaća sasvim nije do kraja izvršena, i koliko sam ja čuo, koliko smo mi pružali pomoć, ali ima i stanovitih pritužbi, sa tog ratišta, da po nekakvim, u pogledu materijala i u pogledu ljudstva, da nije bilo dovoljno pomoći s naše strane. Pa bih želio da čujem s vaše strane, šta je do sada učinjeno i da se dogovorimo dalje..."

O samom učešću jedinica regularne vojske Republike Hrvatske u napadu na Gornji Vakuf, na istom sastanku govorio je Janko Bobetko:

"Kompletna Peta brigada, sa svojim sastavom, znači sa ovog fronta, vinkovačkoga, kompletno je, postepeno povučena i našla se na tom ratištu. To je oko 2.500 ljudi, plus sve topništvo, oklop i kompletno zapovjedništvo, osim dva-tri časnika. Njihov glavni zadatak bio je da na toj liniji gore, kod Gornjeg Vakufa, gdje i sada drže položaj u samom gradu, usljed, to je gotovo sada negdje tri mjeseca, oni su dio snaga izvukli radi odmora. Još je ostala jedna ojačana bojna, negdje oko 700 ljudi, sa svim topništvom i oklopom u širem prostoru Gornjeg Vakufa. Očito da i idućih deset dana, da će trebati razmišljati o dovlačenju novih snaga, na liniji dobrovoljnosti, da se oni zamijene, jer ljudi ne mogu toliko izdržati..."

Janko Bobetko daje dodatne informacije o angažmanu hrvatske vojske:

"...Dalje, dobrovoljci iz prve i druge brigade koji su se javili, oni su sada na položaju južno od Mostara, na položajima prema Blagaju, i jedna grupa koju je vodio pukovnik Horvat, ona se - jedan dio je ostao, drugi dio se raspao … to je bilo neorganizirano ... Međutim, Peta brigada je svoj zadatak, po mom mišljenju, jako dobro učinila i radila …"
Odgovarajući na pitanje Franje Tuđmana o imenu komandanta Pete brigade koja je sa vinkovačkog ratišta premještena u Gornji Vakuf , Janko Bobetko svjedoči o nepobitnom dokazu hrvatske agresije na Bosnu i Hercegovinu i Gornji Vakuf:

"Bio je Kapular … Ima svojih prilika i neprilika, tako da mislite u smislu zapovijedanja jedan od dosta ozbiljnih problema …"

Nadalje general Bobetko informiše vojno-politički vrh Republike Hrvatske o organizovanoj akciji dotoka naoružanja hrvatskim jedinicama u BiH:

"Što se tiče streljiva, to je toliko precizno organizirano da je glavni dotur municije išao iz Ploča, direktno prema Mostaru, iste noći kada je naručen. I general Marinović je od mene dobio ne samo zadatak nego i sva ovlaštenja, i neka postepeno popunjavamo taj front, jer je to najbliži, najkraći, nemam prevoza velikog, tako da je on sa svog fronta smo skinuli bateriju topova 122, minobacače, mine, municiju, dakle sva streljiva koja su tražena, dakle u najkraćem roku, to je funkcioniralo, može se reći, odlično ... Dalje, za municiju težih kalibara, 130, u tri navrata su pošiljke i narudžbe koje su date odmah bile upućivane prioritetno i točno ka liniji fronta … To je i prekjučer jedan čitav teret otišao, ide odavde, težeg kalibra, 130, 105, 120, a sa onog fronta ide sva druga municija, tako da, jasno, troši se … Dakle, sa slavonskog osjetljivog prostora smo izvukli Treću i Petu brigadu … sa ovim smo učinili jako puno u stabilizaciji fronta Vakuf i Mostar...
Barbarez

#53 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by Barbarez »

Da ce biti sukoba za HVO-om se valjda znalo vec od augusta 1992 godine kada su po naredbi Suska i ostalih fasista ubijeni oni hrvatski zapovijednici koji su se zalagali za citavu BiH i da se cetnici istjeraju iz citave BiH a ne da se stane na linije koje je franjo (citaj Susak) dogovorio sa cetnicima. Samo da podsjetim da je tada izmejdu ostaloga ubijen i Blaz Kraljvic koji se zalagao za BiH a ne nekakvu "rvatsku skutoriju u BiH"
ld

#54 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by ld »

Mate Boban, namjesnik u bosanskohercegovačkoj ispostavi Hrvatske demokratske zajednice, proglasio je 3. srpnja 1992. godine HZ Herceg-Bosnu autonomnom teritorijalno-političkom jedinicom. Nekoliko mjeseci kasnije, isti čovjek izdat će zapovijed Hrvatskom vijeću obrane da se obustavi svaka pomoć Armiji BiH u pokušajima deblokade Sarajeva. Bio je to uvod u hrvatsku pripomoć zlikovcima nad sarajevskom kotlinom; vrhunac vojno-političke suradnje ostvaren je potkraj 1993., kada jedinica kiseljačkog zapovjednika HVO-a Ivice Rajića ispaljuje topovske salve na Sarajevo... Ali, vratimo se u jesen 1992. godine: HVO napada Armiju BiH i okupira Prozor, uz pomoć bojne "Zrinski" iz Zagreba, pod komandom generala Milenka Filipovića. Stradat će i Gornji Vakuf, kojega će HVO držati pod opsadom sve do Washingtonskog sporazuma u veljači ž94. godine. U razaranju dijela grada pod bošnjačkom kontrolom naveliko su korištene usluge tenkovskih jedinica HV-a, pod generalima Jankom Bobetkom, Slobodanom Praljkom, Ivanom Kapularom, Miljenkom Crnjcem.

igor lasic novinar ferala
ld

#55 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by ld »

Pod izgovorom da priprema napad na srpske pozicije na Kupresu, HVO je već od sredine 1992. godine gomilao snage u Gornjem Vakufu i pripremao se za oružano zauzimanje grada kroz koji je prolazilo sve što je tada ulazilo u BiH – rekao je na suđenju bivšim čelnicima Herceg Bosne brigadir Fahrudin Agić

Nakon serije svedoka koji su prošle sedmice svedočili o napadima HVO na sela u okolini Gornjeg Vakufa u januaru 1993. godine, danas je na suđenju bivšim čelnicima Herceg Bosne započelo svedočenje brigadira Fahrudina Agića, bivšeg komandanta Teritorijalne odbrane a zatim i 317 brdske brigade Armije BiH u Gornjem Vakufu.
Na početku svedočenja, koje će kako je najavljeno trajati do kraja ove sedmice, Agić je opisao postepeni rast napetosti između hrvatskih i bošnjačkih snaga u gradu, prve oružane sukobe koji su izbili već u junu 1992. godine, dolazak jedinica iz Hrvatske poput "Garavih" i "Frankopana" pod izgovorom da pripremaju napad na srpske pozicije na Kupresu, kao i uspostavljanje kontrolnih punktova HVO na prilazima Gornjem Vakufu. Razvoj događaja će, rekao je svedok, pokazati da su sve to bile pripreme za oružano zauzimanje od strane hrvatskih snaga.
Napetost je posebno porasla nakon što su snage HVO u oktobru 1992. godine zauzele Prozor. HVO je nastavio da gomila snage, kontakti između hrvatske i bošnjačke strane bili su sve slabiji, a poseban problem su predstavljale komunikacije pošto su snage HVO svojim kontrolnim punktovima blokirale sve ključne saobraćajnice oko Gornjeg Vakufa. Agić, koji je tada bio načelnik štaba odbrane Armije BiH u Gornjem Vakufu, je o svemu tome redovno obaveštavao III Korpus u Zenici, ali je njegov komandant Enver Hadžihasanović insistirao da se po svaku cenu izbegne sukob sa HVO, jer bi krizom u Gornjem Vakufu bio praktično odsečen ostatak zemlje, budući da je tuda, kako je rekao svedok, "prolazilo sve što je dolazilo u BiH."
Do otvorenog napada snaga HVO na jedinice Armije BiH u području Gornjeg Vakufa došlo je 12. januara 1993. godine. U nastojanju da se situacija smiri 14. januara 1993. je u Gornji Vakuf, na pregovore sa čelnicima HVO, došla delegacija III Korpusa na čelu sa zamenikom komandanta, generalom Džemalom Merdanom. Međutim, umesto pregovora kojim bi se došlo do mirnog rešenja krize, bošnjačkoj strani je – rekao je svedok koji je prisustvovao tom sastanku – upućen ultimatum da u roku od 24 sata svoje snage stave pod kontrolu HVO, inače će biti na silu razoružane. Ultimatum je, prema svedoku, bio sadržan u dokumentu vlade takozvane Hrvatske Republike Herceg Bosna, na čijem je čelu tada stajao optuženi Jadranko Prlić. General Merdan je, prema svedoku, na to reagovao veoma smireno, ili se pretvarao da je smiren, dok je Agić komandantu HVO, pukovniku Andriću, rekao da s tim papirom može da učini nešto što mu je "nezgodno da ponovi pred sudom."
Sukob HVO i Armije BiH u Gornjem Vakufu je trajao sve do sredine februara kada je sklopljeno primirje koje je, rekao je svedok, "uz velike napore uspelo da se održi do 20. juna 1993. godine.
"
(IZVOR: SENSE)
Liska

#56 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by Liska »

Barbarez, Kraljevic se zalagao za NDH a ne za BiH. Ovo je smijesno da je Boban u narodu ustasa a pravi ustasa kao Kraljevic je borac za BiH. Kraljevic se borio za NDH i BiH kao sastavni dio te zemlje. Da je on pobjedio, vi se ne biste danas zvali Bosnjacima nego Hrvatima. Tko ne vjeruje, neka pogleda malo po youtubu, govore i zapovijedi. Smijesno je da vam smeta Thompson (i treba da vam smeta da budem jasan) ali ne smeta Kraljevic koji je svaki papir zavrsavao sa DOM SPREMNI!
fixer

#57 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by fixer »

liska, slazem se, kraljevic je bio pravi ustasa. danas malo ljudi to zna, i bukvalno prelako predje preko toga.
Luke Perry

#58 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by Luke Perry »

Cudno je to sa Kraljevicem
Jednom su se na mene okomili forumasi lijeve orijentacije zato sto sam ga nazvao ustasom. A covjek je sam sebe smatrao ustasom. :lol:
cyprus

#59 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by cyprus »

Liska wrote:... Smijesno je da vam smeta Thompson (i treba da vam smeta da budem jasan) ali ne smeta Kraljevic koji je svaki papir zavrsavao sa DOM SPREMNI!
Recimo da je i meni smješno svaki put kad čujem hvalospjeve o Kraljeviću i istovremeno nazivanje HVO-a ustašama.

(daleko od toga da simpatišem bilo koju imenicu iz predhodne rečenice, da ne bude zabune)
Liska

#60 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by Liska »

Gledajte ovog paradoksa. Boban je zlocinac jer je htio neke dijelove BiH ukljuciti u Hrvatsku a Kraljevic je dobar jer je htio citavu BiH ukljuciti u Hrvatsku. :?
Luke Perry

#61 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by Luke Perry »

Pa da, ali uziva veliko postovanje Fair Life-a :lol:
cyprus

#62 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by cyprus »

Liska wrote:Gledajte ovog paradoksa. Boban je zlocinac jer je htio neke dijelove BiH ukljuciti u Hrvatsku a Kraljevic je dobar jer je htio citavu BiH ukljuciti u Hrvatsku. :?
Ma meni je fascinantnija ova definicija ustaše: ako si protiv Bosne ustaša si, ako nisi, a taman ti slova U iz ušiju ispadala, nisi ustaša :D .
ld

#63 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by ld »

Liska wrote:Barbarez, Kraljevic se zalagao za NDH a ne za BiH. Ovo je smijesno da je Boban u narodu ustasa a pravi ustasa kao Kraljevic je borac za BiH. Kraljevic se borio za NDH i BiH kao sastavni dio te zemlje. Da je on pobjedio, vi se ne biste danas zvali Bosnjacima nego Hrvatima. Tko ne vjeruje, neka pogleda malo po youtubu, govore i zapovijedi. Smijesno je da vam smeta Thompson (i treba da vam smeta da budem jasan) ali ne smeta Kraljevic koji je svaki papir zavrsavao sa DOM SPREMNI!
bilo kako bilo preko polovine njegovih boraca su bili bosnjaci
kad je ubijen,pola njegove pratnje su bili bosnjaci

priznavao je vrhovnu komandu armije bih i predsjednistva bosne i hercegovine
ubili su ga ljudi,koji su nakon par sedmica krenuli u otvoreni rat protiv bosnjaka

meni je bio ok,pokoj mu dusi
pogotovo sto je moj drug iz trebinja,vodio obuku hosovcima i dobro je poznavao blaza kraljevica,pokoj mu dusi
covjeku je bio prioritet rat protiv cetnika i oslobadjanje bonse i hercegovine,i to je u tom trenutku bilo najbitnije
a da je htjeo da dijeli bosnu i da od bosnjaka pravi hrvatsko cvijece,nebi ga boban ubio
obadan

#64 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by obadan »

Luke Perry wrote:
Ima li istine u tome da je Bošnjačka politika odustala od RS i da se okreće protiv Hrvata
Nemam pojma, ali mislim da si ti ubijedjen da je to tako. Trazis samo potvrdu od istomisljenika da bi mogao reci: "Aha, znao sam"
Nisam bio uvjeren u to. Ali kad u zadnje vrijeme vidim s kojom strašću se prekraja povijest, mrzi Hrvatska, negira Hrvatima u BiH politička ravnopravnost, svaka politička ideja rješanje F BiH koja nije na fonu dominacije Bošnjaka proglašava napadom na BiH sve mi se više čini da ima istine u onoj izjavi koju sam čuo 92. i koja mi je tad zvučala neprijateljski....

Pazi ovaj strasni stav. Totalno netočan. Napredak je prije sto godina osnovan u Mostaru pa tek onda u Sarajevu. Da ne nabrajam institucije s predznakom Hrv, i novine, i pjevačka društva i slično...
Prije pedeset godina u Mostaru vas je bilo koliko i covjecijih ribica.

Nisam agresivac i neki nacionalist niti neprijatelj BiH ali me interesira stav Bošnjaka intelektulaca na ovu temu.

Ima li istine u tome da je Bošnjačka politika odustala od RS i da se okreće protiv Hrvata i da je ovaj antagonizam postojao već i prije sukoba i nije eskalirao samo zbog važnosti prolaska kroz Hrvatsku, logističkog centra u Splitu i broja izbjeglica i slično...

Banalno "mrze" li še više Hrvati ili Srbi ali bez one priče o "poštenim" Hrvatima i Srbima. Onako gledano većinski....
Luke Perry

#65 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by Luke Perry »

Da je kojim slucajem ostao ziv i prikljucio se Aliji u Sarajevu kako bi pravdali to da je u vrhu Armije .............USTASA
Luke Perry

#66 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by Luke Perry »

Banalno "mrze" li še više Hrvati ili Srbi ali bez one priče o "poštenim" Hrvatima i Srbima. Onako gledano većinski....
A ti postavi anketu :roll:
obadan

#67 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by obadan »

Luke Perry wrote:
ne smijem. mislim da zbog ovih par postova hoda po rubu baniranja :)
Liska

#68 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by Liska »

ld wrote:
Liska wrote:Barbarez, Kraljevic se zalagao za NDH a ne za BiH. Ovo je smijesno da je Boban u narodu ustasa a pravi ustasa kao Kraljevic je borac za BiH. Kraljevic se borio za NDH i BiH kao sastavni dio te zemlje. Da je on pobjedio, vi se ne biste danas zvali Bosnjacima nego Hrvatima. Tko ne vjeruje, neka pogleda malo po youtubu, govore i zapovijedi. Smijesno je da vam smeta Thompson (i treba da vam smeta da budem jasan) ali ne smeta Kraljevic koji je svaki papir zavrsavao sa DOM SPREMNI!

ubili su ga ljudi,koji su nakon par sedmica krenuli u otvoreni rat protiv bosnjaka

pogotovo sto je moj drug iz trebinja,vodio obuku hosovcima i dobro je poznavao blaza kraljevica,pokoj mu dusi
covjeku je bio prioritet rat protiv cetnika i oslobadjanje bonse i hercegovine,i to je u tom trenutku bilo najbitnije
a da je htjeo da dijeli bosnu i da od bosnjaka pravi hrvatsko cvijece,nebi ga boban ubio
Od osmorice ljudi u njegovoj pratnji su trojica Bosnjaka (ako su se tako uopce izjasnjavali) i jedan Albanac. Ali sve to ne mijenja na stvari da mu je glavni ideolog Ante Pavelic i da se dicio njime, da je pozdravljao sa DOM SPREMNI, kao i ostali u njegovoj pratnji. Sad meni nikako nije jasno kako je to kod Kraljevica patriotizam a kod nekog drugog ustasluk.
kijameta

#69 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by kijameta »

Konfederacija ili federacija ili neka slicna drzavna zajednica izmedzu BiH i Hrvatske je nesto apsolutno pozitivno i nesto sto se moglo uraditi 92-93.Blaz Kraljevic je bio na toj liniji.Medzutim uslijed djelovanja krivoustog Zagorca i bosanskohercegovackih domobrana i skripara,ta je varijanta zauvijek otpala.Da je u Hrvatskoj bilo pameti,danas bi bila Hrvatska do Drine a ovako nije cestito ni do Neretve a ni gdje su sad ni tu nece ostati.Nasu spremnost i nasu poruku odlucnosti i mrznje ste mogli vidjeti poslije utakmice Turska-Hrvatska.Na to uvijek racunajte.
fixer

#70 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by fixer »

ld wrote:

mozda zato sto je boban bio tudjimanov poslusnik , a ovaj je smatrao da se podjela ne moze izvrsiti bez dogovora srpske i hrvatske strane. ja mislim da nije bilo bitne ideoloske razlike izmedju bobana i kraljevica, ali da je boban smatrao da je politika kraljevica manje realna, da je tesko sprovediva. i mozda i to sto bi u "kraljevicevoj" hrvatskoj muslimani bili priznati, a u tudjimanovoj ih ne bi bilo. manji ,ali etnicki cisci teritorij je realniji zadatak za ispuniti, plus ta drzava, u odnosu na repliku ndh, ima vece sanse da bude priznata od medjunarodne zajednice. dovoljan razlog za ubiti?
cyprus

#71 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by cyprus »

ld wrote:bilo kako bilo preko polovine njegovih boraca su bili bosnjaci

Ja upravo nešto rekoh o tome. Recimo da se slažem da je priotiret Kraljeviću i HOS-u bila borba protiv VRS-a i saradnja sa Armijom BiH, čak i stavljanje pod njihovu komandu. Ali da li to briše činjenicu da je on bio ustaša i da Bošnjaci iz HOS-a također nisu bili ustaše ili bar bliski ustaštvu? Zašto u HOS-u nije bilo Srba?

Recimo i danas Jurišićeva stranka HSP mi se čini od svih stranaka sa hrvatskim predznakom, najbliža ideja jedinstvene BiH. A jel to automatski znači da oni nisu najproustaškija stranka na ovim prostorima? :-)
Liska

#72 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by Liska »

I vi mozete racunati na nas.
Vincent Raine

#73 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by Vincent Raine »

ld wrote: za neretvu ti ne mogu puno reci,jer nisam odozdo

a jel ti imas sta da dodas za desavanja u srednjoj bosni i primjedbe da li ja lazem sa ovim podatcima
mene samo cinjenice i argumenti interesuju

sto se tice grabovice,trebas prvo da se zapitas za ahmice i sela oko prozora i varesa,jer ako cemo redom,domobrani hvo su prvo klali bosnjake civile
i to organizovano,pod naredbama komande i rukovodstva herceg-bosne
a ko ogd je kriv za smrt civila u grabovicimkojih je bilo oko 30tak,treba i mora da odgovara
kao i oni sto su ubili preko 100 civila ahmica
par stotina civila u selima oko prozora i na hiljade drugih civila sirom bosne

Dolaskom mudjahedina u BiH, u konkretnom slucaju (Celebici - Hercegovina), porijeklom iz Sirije, Egipta, Jordana te trovanjem domicilnog bosnjackog stanovnistva, potpomugnuto Zukinim junacima pocinje sukob izmedju HVO-a i Armije BiH na podrucju Hercegovine. Taj sukob se prosirio na sve teritorije gdje su mudjahedini dosli.

HVO i Armija BiH su u svim drugim mjestima (vodili zajednicku borbu protiv okupacije Vojske Jugoslavije i domacih izdajnika. Kruna te saradnje je legendarna zajednicka akcija Oluja koju je pokrenula HV kada smo uz pomoc susjeda dogurali do Banja Luke. To je jedina velika pobjeda ostvarena od 92. do 95. godine.
Svi ostali pokusaji da se nesto ozbiljno napravi ostali su samo pokusaji o kojima svjedoce brojni grobovi i nisani podignuti palim borcima i sehidima.

NE ZABORAVITE:

07.04.1992.
Republika Hrvatska odlukom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tudjmana medju prvima je priznala neovisnost, samostalnost i teritorijalni integritet Republike BiH.

Hrvastka nije Bosni i Hercegovini bila djelat!!!

Molim vas prestanite vise trovati narod.........
ld

#74 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by ld »

ama ljudi sta tu ima cudno
da je svaki put govorio za dom spremni,to je apsolutno nebitno
ono sto je bitno,covjek se borio protiv cetnika,kad su napravili onaj napad u hercegovini,srbi u trebinju su spakovali stvari i spremili se da bjeze,i boban je ga zaustavio
meni ni dragan vikic,niti stjepan siber nisu smetali,niti jovan divjak,a zasto bi blaz kraljevic mi smeta,pokoj mu dusi
covjek se borio protiv agresora,borio se za bosnu i hercegovinu
meni nisu smetali ni jedinice hvo u zenici,niti hos,niti mi je smetalo sto je veliki broj bosnjaka se borio u tim jedinicima

e kad je hvo,potpomognut jedinicama iz hv napali na nas,e onda je doslo vrijeme da se brani,i odbranili smo se

a sto se tice mrznje bosnjaka prema hrvatima
to ces naci u srednjoj bosni,i to travnik,zenica,zepce i lasvanska dolina i ti ljudi mrze hrvate,ali iskljucivo hrvate lasvanske doline,pazi ne sve hrvate,vec samo hrvate lasvanske doline
a u mostaru,jablnaici i konjicu i g,vakufu,s tim sto oni mrze hercegovce vise nego cetnike,ali opet ne sve hrvate

i bosnjaci mrze tudjamna i suska,jer su poslali gardijske brigade iz hrvatske,zavadili su nas i napali s ledja
jer srbi su se izjasnili,i poceli rat,dok smo se mi sa hrvatima zajedno branili
i pogotovo poslije vukovara,dubrovnika,zaledja zadra i sibenika,sta su sve cetnici uradili,i veliki broj bosnaksih srba je ucestvovao u napadu na ta mjesta i u pokolju hrvata
i poslije toga hrvati suradjuju sa tim istim srbima

to je bas udarac u ledja samo takav
a i povelik broj bosnjaka se borio u hrvatskoj u zengama,cak su kroz zagreb prolazili sa zelenim zastavama sa mjesecom i zvijezdom,jer smo tad valjali
i na dubrovniku su se bosnjaci itekako pokazali,bosnjacka ceta je sacuvala liniju prilikom jednog zestokog napada
a da ne spominjem zasluge nijaza batlaka,tj dadjde,mate sarlije sta je uradio za odbranu dubrovnika i peljesca,kad su cetnici probali da odsjeku dubrovnik

i onu famoznu alijinu ,,ovo nije nas rat,,
malo prosirite i pogledajte citavu recenicu i kad je to rekao
to neam veze sa selom ravno,vec je rekao bosnjacima da rat u hrvatskoj nije nas rat,jer je jna trazila od alije da pusti rezerviste bosnjake u jna da ih oni bace na ratista u hrvatskoj
i gdje je god sda bila jaka i gdje su mogli,spiskovi sa rezervistima su uklonjeni i mladici su bili sakrivani da ne idu u rat protiv hrvata
kijameta

#75 Re: Prikrivena razmišljanja zapadnih susjeda......?

Post by kijameta »

obadan wrote:
Luke Perry wrote:
ne smijem. mislim da zbog ovih par postova hoda po rubu baniranja :)
Bosnjaci i Bosanci su Balkanci i imamo balkanski pogled na zivot i raspored vrijednosti.Ee na balkanskoj ljestvici je neprijatelj,daleko visi i postovaniji nego izdajnik,koji predstavlja dno dna i personifikaciju za prezir i mrznju.Kod nas se Srbi smatraju neprijateljima a bosanski Hrvati izdajnicima.
Locked