Kremiranje za 68KM!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sabinaM

#51 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by sabinaM »

vjesticanametli wrote:
sabinaM wrote:A mogu li se stranci kremirati za 68 KM, ko zna koliko bi me to doslo s prijevozom?
e to zavisi od vjere..........ako si vjerna ne moze a ako si nevjerna moze :D
doslepacemo te s mora kad nam bude usput a do slepanja nek te stavU u neki buĐŽak :D plus popust 50% radi cekanja
Ok samo nemoj da puno cekam na suncu....znas kako se mrtvaci cuju ako dugo stoje :D ...a mislim da sam po ovoj tvojoj definiciji nevjerna ;-)
barby02

#52 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by barby02 »

Samo ja mislim da tu treba uvesti rigoroznu kontrolu, zbog mjesanja pepela, po nacjonalnoj osnovi. . Jer nasi, ko nasi, ne ociste dobro i onda se opet mjesaj sa komunistima :D ne mere to tako. . .
Bosanac sa dna kace

#53 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by Bosanac sa dna kace »

konyan wrote: Ovo sto si ti citirao je nesto najpametnije (i isto tako veoma logicno) sto sam procitao. Tvoj komentar, s druge strane, je odraz drustveno-religijskog dogmatizma u kojem zivimo. Sta uraditi s tijelima umrlih je kulturoloska stvar.

Pogledaj kolike obradive povrsine zauzimaju groblja. Tijela umrlih trunu, obezbjedjujuci hranjive sastojke za biljke, ali ti sastojci nikada nisu iskoristeni zbog sebicnog principa odrzavanja grobalja i grobova koji su optoceni mermerom i drugim kamenjem i betonom. Poslije ove ideje sa drvetom (ili njivom ili iskoristavanjem na slican nacin), kremiranje mi je naprihvatljivije jer moje tijelo nece zauzimati obradive povrsine i ciniti ih neupotrebljivim.

Pozdrav. :D
kako se vi samo usudjujete da budete protiv bosnjacke tradicije sa mermernim nisanima?
:lol: :D
barby02

#54 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by barby02 »

konyan wrote: obezbjedjujuci hranjive sastojke za biljke
kad ja mortiram ,ima da se nahrani Basta sljezove boje
:D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#55 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by Truba »

ocel kremiranje biti jeftinije ljeti? :D
mamica papucarka

#56 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by mamica papucarka »

kako kremirase Boru Todorovica i filmu Maratonci trce pocasni krug, mene ovog pravo strah :D
Pietje_Bel

#57 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by Pietje_Bel »

Kako grozna tema. Ja mislio da se radi o necemu u vezi krema. Zgadili ste mi citav dan... :( Fuj kaka :(
sabinaM

#58 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by sabinaM »

Pietje_Bel wrote:Kako grozna tema. Ja mislio da se radi o necemu u vezi krema. Zgadili ste mi citav dan... :( Fuj kaka :(
Sto...pa meni je to puno ljepse nego ono kada te crvi jedu...fuj
vjesticanametli

#59 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by vjesticanametli »

sabinaM wrote:
Pietje_Bel wrote:Kako grozna tema. Ja mislio da se radi o necemu u vezi krema. Zgadili ste mi citav dan... :( Fuj kaka :(

a vala i ne moze crF da vari oto prdi mu se pa zagaĐŽiva okolinu :D

samo pali
Maraschino

#60 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by Maraschino »

konyan wrote:
Maraschino wrote:
Ljudi bi umjesto kremiranja trebali izabrati pokapanje u kartonskim kutijama ispod drveta, poručio je profesor Short i pojasnio: "Raspadnuto tijelo pružilo bi drvetu hranjive tvari, a drvo bi zatim desetljećima pretvaralo ugljični dioksid u kisik."
ovo je definitivno nesto najgluplje sto sam procitao

jos samo da neko kaze kako bi se mogli nahraniti gladni psi, hijene i lavovi... pa da cirkus bude kompletan

ljudskoj masti nigdje kraja
Ovo sto si ti citirao je nesto najpametnije (i isto tako veoma logicno) sto sam procitao. Tvoj komentar, s druge strane, je odraz drustveno-religijskog dogmatizma u kojem zivimo. Sta uraditi s tijelima umrlih je kulturoloska stvar.

Pogledaj kolike obradive povrsine zauzimaju groblja. Tijela umrlih trunu, obezbjedjujuci hranjive sastojke za biljke, ali ti sastojci nikada nisu iskoristeni zbog sebicnog principa odrzavanja grobalja i grobova koji su optoceni mermerom i drugim kamenjem i betonom. Poslije ove ideje sa drvetom (ili njivom ili iskoristavanjem na slican nacin), kremiranje mi je naprihvatljivije jer moje tijelo nece zauzimati obradive povrsine i ciniti ih neupotrebljivim.

Pozdrav. :D

Pozdrav i tebi :D

Kamo puste srece na nam je svo obradivo zemljiste obradjeno pa nam jos i groblja fale. :D Okreni se oko sebe i pogledaj livada i polja obraslih travom, nece niko da radi.
Zbog radi kulturoloskih razloga zelim da se ukopam u duhu tradicije mojih predaka sa jednim skromnim nisanom (nikako spomenikom) iznad glave. :D

Amin
Pietje_Bel

#61 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by Pietje_Bel »

sabinaM wrote:
Ali mi muslimani se ne kremiramo. :wink:

:lol: :lol: :lol:
Dioda

#62 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by Dioda »

Pietje_Bel wrote:
sabinaM wrote:

U svakom slucaju niko se sam ne kremira,vec GA kremiraju :skoljka:
mamica papucarka

#63 Re: Kremiranje za 68KM!

koliko znam u Islamu je zabranjeno kremiranje.
znam da je moja nana napala rodicu koja je dala rahmetli muza kremirat. kao, ona je njega dala da ga spale :lol:
Pietje_Bel

#64 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by Pietje_Bel »

mamica papucarka wrote:koliko znam u Islamu je zabranjeno kremiranje.
znam da je moja nana napala rodicu koja je dala rahmetli muza kremirat. kao, ona je njega dala da ga spale :lol:
Jevreji i muslimani se ne kremiraju. Koliko ja znam to samo rade katolici i protestanti. Ni pravoslavci se ne kremiraju valjda? :)
BSn

#65 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by BSn »

Ja plaho begenisem nacin na koji se Saudijci sahranjuju. Sahrane te u pustinju bez ikakvih obiljezja, tako da taj prostor i dalje ostaje iskoristiv. Druga stvar je sto su Bosnjaci poceli stavljati nisane. Tako da se i za 100 godina zna da si ti tu sahranjen, bez obzira sto je ostala samo dusa, a tijelo i tvoj lik i djelo od ljudi davno zaboravljeni (k'o da dusi igra neku ulogu to da li iznad njema ima nekakav nisan ili ne).

Optuzujete Turke da su nam donjeli nisane, a niko ne spominje stecke - to nam je u krvi da smo teski narcisi.
mamica papucarka

#66 Re: Kremiranje za 68KM!

Pietje_Bel wrote:
Jevreji i muslimani se ne kremiraju. Koliko ja znam to samo rade katolici i protestanti. Ni pravoslavci se ne kremiraju valjda? :)
bilo bi stvarno sasavo ogasulit insana, zavit ga propisno u kefire, pa kremirat . Nidje veze :-)
semmy

#67 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by semmy »

ma vala nek je meni sad lijepo a kad umrem briga mi je sta ce sa mnom...jos bolje ako ovo kremiranje ostane ovako jeftino, bar mi dijete nece imat troskova kad umrem, plati jednom 68markica istrese me negdje ja u miljacku ja u bosnu ja zeljeznicu i zdravo :D ionako je zivot prebrz nece imat kad da me na mezaru obilazi...
ovo je nepodnosljivo koliko love uzimaju za dzenaze, pa za mjesto,pa hodze....jos ako naletis na budalu kao mi prije 6godina, da te na salteru kad im placas hoce oderat za 200km :x
Mobile_Disco

#68 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by Mobile_Disco »

Pietje_Bel wrote:
sabinaM wrote:

Naravno da ne.. Mi dajemo 4000 da nas ukopaju :D
semmy

#69 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by semmy »

Mobile_Disco wrote:
Pietje_Bel wrote:Ali mi muslimani se ne kremiramo. :wink:

Naravno da ne.. Mi dajemo 4000 da nas ukopaju :D
kad smo budale...sreca pa i kod nas dodje vrijeme kremiranja
pustopoljina

#70 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by pustopoljina »

sto se muslimani ne kremiraju? obicaj ili propis?
bas me zanima stav uleme po pitanju kremiranja...i meni je to neka solidnija opcija nego pod zemlju... te zakopaju, te "spomenik/nisan podigli..." te donose cvijece...ja necu to. nek' me se sjeca bar neko po dobrom i nek' me ne obilaze...
ja bih voljela nekome iza sebe ostaviti "besmrtnu pesmu" od miroslava antica...i da mi negdje prospu pepeo i tacka.
pustopoljina

#71 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by pustopoljina »

mamica papucarka wrote:
Pietje_Bel wrote:
bilo bi stvarno sasavo ogasulit insana, zavit ga propisno u kefire, pa kremirat . Nidje veze :-)
al' je opravio-svaka mu cast! ostali samo dugmici!
barem u filmovima kremiraju :lol:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4o55LyUk ... re=related[/youtube]
Last edited by pustopoljina on 03/07/2008 17:45, edited 1 time in total.
Leonid Breznjev

#72 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by Leonid Breznjev »

pustopoljina wrote:sto se muslimani ne kremiraju? obicaj ili propis?
bas me zanima stav uleme po pitanju kremiranja...i meni je to neka solidnija opcija nego pod zemlju... te zakopaju, te "spomenik/nisan podigli..." te donose cvijece...ja necu to. nek' me se sjeca bar neko po dobrom i nek' me ne obilaze...
ja bih voljela nekome iza sebe ostaviti "besmrtnu pesmu" od miroslava antica...i da mi negdje prospu pepeo i tacka.
ima vakta za vatre! :D

nego, dokle dodjoste? :P
Mobile_Disco

#73 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by Mobile_Disco »

Prejeftino :lol:
pustopoljina

#74 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by pustopoljina »

nego, dokle dodjoste? :P
who? me? :zoka: :D
mamica papucarka

#75 Re: Kremiranje za 68KM!

Posle smrti, muškarca bi treba o da opere muškarac, a ženu žena, i da ih potom zamota u čaršav. Telo se pokopava bez kovčega, na desnom boku ili na leđima, sa očima usmerenim prema Meki. Sahrana bi trebalo da se obavi na isti dan kada je pokojnik preminuo, što se smatra činom pažnje prema njemu, odnosno pokazuje da nijedan drugi posao nije preči. Islamska vera smatra da mrtvi treba da počivaju u miru i bez poštovanja kulta ličnosti, tako da muslimani ne ukrašavaju i ne dekorišu grobna mesta. Religiozni muslimani ne praktikuju kremaciju smatrajući je protivnom religiji.
Post Reply